M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJ A N U A R    2 0 1 2


   Ključ, 31.  januar 2012


USPJEŠNO REALIZOVAN PROJEKT
" I ja sam ti prijatelj grade moj "

    
 
     Udruženje Tunel u saradnji sa Udruženjem za zaštitu flore i faune Lukavac, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle i Centrom za mentalno zdravlje Ključ u prethodnih šest mjeseci realizovalo je projekat „I ja sam ti prijatelj grade moj“. Projekt je financiran od strane evropske unije iz sredstava instrumenta za predpristupnu pomoć, UNDP-evog projekta LOD II. Kao završnica ovog projekta, u Ključu je priređen okrugli sto o značaju očuvanja životne sredine i mentalnog zdravlja.
     Predstavljeni su i načini pomoći ljudima sa mentalnim poremećajima kroz terapijske radionice i izradu suvenira od sakupljnog otpada kojeg je realizovalo udurženje Tunel.


     Pored toga, pomenuto udruženje osposobilo je prostorije udruženja koje im je obezbjedila općina Ključ a vrijednost projekta koji je realizovan iznosio je 18.000 KM. .
------------Edukacija poljoprivrednih proizvodjača

      Juče je u Sali općinskog vijeća održano edukativno predavanja za poljoprivredne proizvođače, na kom je prisustvovao veliki broj zainteresovanih farmera.

 

     Predavanja na teme o Ishrani muznih grla, Uredbe o kontroli kvalitete mlijeka u FBiH, Reprodukcije u stočarstvu i Kvaliteta krmiva kao značajan veterinarsko-zdravstveni problem, govorili su stručnjaci iz Poljoprivrednog zavoda USK-a.

 

Prilog:  Radio Ključ------------


 
HUMANITARNI KONCERT
U DISKOTECI COLOSSEUM

 

      Udruženje 17. viteške i Kaffers centar organizirali su proteklog petka humanitarni koncert za pomoć u liječenju Aladina Bašića, 16-ogodišnjeg dječaka kojem je neophodna transplatacija srca.
      Za ovu humanitarnu noć ukupno je prikupljeno 3328 KM. Prodato je 1414 ulaznica po cijeni od 2 KM a Kaffers centar donirao je 500 KM.
      17 VKBbr i Kaffers Centar su se u ime Aladina Bašića, ovom prilikom zahvalili svima koji su svojim prilozima pomogli ovu humanitarnu akciju.

 

Radio Ključ   

  
Veliko srce BH Ljiljana iz Belgije za Aladinovo srce

     Nakon pročitanog članka na internetu za prikupljanje pomoći za Aladina Bašića, članovi FK BH Ljiljani su odmah krenuli sa planom i akcijom prikupljanja donacija za Aladina.
     BH Ljiljani iz Antwerpena u Belgiji je relativno mlad klub koji postoji nepunu godinu dana ali je učinio veliki korak da bi našu omladinu smaknuo sa ulica. Pokrenuli smo akciju za pomoć Aladinu Bašiću krajem decembra prošle godine i do sada su skupili 6050 eura. Ovaj novac biće uručen ili uplaćen na račun od Aladina u što kraćem roku.
     Klub se ovom prilikom zahvaljuje svim donatorima svim ljudima dobre volje koji su učestovali u ovoj akciji.PS. U Antwerpenu živi i radi jedan veći broj Ključana koji su se i ovom prilikom odazvali ovoj humanitarnoj akciji. Mi im se ovom prilikom zahvaljujemo.

Predsjednik FK BH Ljiljani:
Botonjić Safet    


    Ključ, 30.  januar 2012


OSNOVNA ŠKOLA "SANICA"
UČENICI DRUGO POLUGODIŠTE ZAPOČELI U TOPLIM UČIONICAMA

    
 

     Učenici osnovne škole ,,Sanica'' drugo polugodište ove školske godine započeli su u toplim učionicama. Naime za vrijeme zimskog raspusta, uprava škole je izvršila zamjenu starih i ugradnju novih kotlova te na taj način omogućila da učenici imaju adekvatne uvjete za rad i učenje.
     Ukupna vrijednost projekta iznosi 25.000 KM. Na inicijativu Vijeća roditelja OŠ Sanica priklupljeno je preko 10.000 KM i to zajedničkim snagama Saničana koji žive u Sanici i onih u dijaspori dok su ostatak sredstava obezbijedila federalna i kantonalna ministarstva obrazovanja.
     Najveća zaslugu za tople učionice pripada upravi škole Sanica na čelu sa direktoricom Azrom Šulić koja se maksimalno zalagala da riješi ovaj gorući problem škole što je i uspjela jer će u ovim hladnim zimskim danima učenici početi sa nastavom u toplim učionicama i sa osmjehom na licu


------------ 
OPĆINA KLJUČ IDEALNA ZA UZGOJ JEZGRASTOG VOĆA

      U subotu je u sali Općinskog vijeća općine Ključ za oko pedesetak ključkih poljoprivrednika održano edukativno preda- vanje o Programu podizanja trajnih nasada jezgrastog voća na području Unsko-sanskog kantona. Edukativna predavanja je organi- zovalo kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa Službom za finansije, razvoj i poduzetništvo općine Ključ.
     Predavač iz oblasti uzgoja i podizanja trajnih zasada jezgrastog voća bio je prof. dr.Željko Prgomet, redovni profesor na Univerzitetu u Poreču a istaknuto je kako su položaj i klimatski faktori na ovom području idealni za uzgoj ove vrste voća.

Prilog:  Radio Ključ------------


 
IZBORNA SKUPŠTINA
STRANKE ZA BIH KLJUČ

 

      Općinska organizacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu u petak 27. januara održala je svoju izbornu skupštinu.
      Na skupštini je prisustvovalo 120 delegata a izbori su provedeni uspješno i u demokratskoj proceduri, saopšteno je. Izabrano je rukovodstvo, odnosno općinski savjet stranke koji broji 17 članova a iz čijih redova će biti naknadno izabran i predsjednik općinske organizacije Stranke za BiH.
      Ova stranka provodi izbore na kompletnom državnom nivou s temeljnim ciljem da se preispita dosadašnji način rada i funkcionisanje stranke pa da se i odstrane oni kadrovi koji su doveli da stranka ima probleme u svome radu.
      Iz Stranke za BiH Ključ izrazili su nadu da će SBiH biti konstruktivan partner sa svim političkim partijama i dati svoj puni doprinos u rješavanju lokalnih problema.

 
ZA KLJUČANINA SUBAŠIĆA
ZAINTERESOVANA TRI RUSKA KLUBA

 

      Povremeni bosanskohercegovački reprezentativac iz Ključa i igrač Olimpica koji trenutno kao pozajmljen igrač brani boje Dinamo Drezdena, Muhamede Subašić, karijeru bi mogao nastaviti u Rusiji kako prenose web portali. Naime, prema pisanju njemačkih medija za mladog ključanina zaintere- sovana su tri ruska kluba.
     - Ponudili su Subašiću milionski ugovor na dvije godine- rekao je Subašićev savjetnik Torsten Zegrocki, koji se jučer sastao sa predstavnicima klubova u Leverkusenu. Nakon pregovora, Rusi su krenuli put Dresdena na pregovore sa Dinamom.

Prilog:  Radio Ključ------------


   Ključ, 27.  januar 2012


S E M I N A R :
PREVENCIJA OVISNOSTI OD PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI

     Udruženje žena Ključki biseri u okviru projekta „Budi kul ali bez droge“ za članove Stručnog tima za borbu protiv narkomanije općine Ključ kao i za predstavnike institucija koje se u svome radu susreću sa problemom narkomanije, održalo je u četvrtak jednodnevnu radionicu pod nazivom „Prevencija ovisnosti od psihoaktivnih supstanci u lokalnoj zajednici“.


     Predavači Tatjana Preradović-Sjenica i Sanja Stanić iz Savjetovališta za prevenciju i tretman bolesti zavisnosti UG Viktorija Banja Luka kroz interaktivne radionice prisutne su upoznale sa osnovnim informacijama o zloupotrebi psihoaktivnih supstanici kao i opštim načelima u suzbijanju droge. Tokom seminara akcenat je stavljen na ulogu društvene zajednice u prevenciji ovisnosti kao i na Zakonske regulative u našoj zemlji u ovoj oblasti.


     Udruženje žena Ključki biseri, između ostalog, na ovaj način nastoji osposobiti članove Stručnog tima da u budućnosti preuzmu vodeću ulogu na području općine i da samostalno edukuju i sprovode primarnu prevenciju kada je u pitanju zloupotreba psihoaktivnih supstanci kod građana te djelomično sekundarnu prevenciju koja se može vršiti u okviru ovakvih timova.


------------


 
NK OMLADINAC
DOBIO NOVE DRESOVE


Foto primopredaje preuzeta sa FB stranice NK Omladinca..

Nogometni klub Omladinac Sanica dobio je vrijednu donaciju sportske opreme. Radi se o donaciji iz Kanade od ključanina Ćehić Zijada Zike. Gospodin Ćehić je za Omladinac obezbijedio 17 kompleta dresova, namjenskih sa natpisom i grbom kluba, novčane vrijednosti od 1.300 KM te 510 KM u novcu za nabavku kopački.
Koordinator u realizaciji ove donacije bio je Rizvančević Hasan kazao nam je sekretar kluba Mesud Konjević. Kažimo još i to da je primopredaja sportske opreme upriličena juče na stadionu OFK Brdo u Hambarinama kod Prijedora.

 
Humane akcije za Aladina Bašića


 

      Nakon gradske kafane Lane koja se uključila u humanitarnu akciju pomoći za Aladina Bašića, sličnu pomoć ovom dječaku organizuje i doo Kaffers Centar sa Udruženjem 17. Viteške.
      Naime, 27. januara u diskoteci Colosseum biće održan humanitarni koncert u kom će nasupiti Azro i Bend te pjevači amateri, učesnici takmičenja. Ulaznice po cijeni od 2 KM kao i sav prihod te noći biće uplaćen na žiro račun Aladina Bašića otvoren za svrhu prikupljanja pomoći.
      Akciju prikupljanja novčanih sredstava za Aladina pokrenuli su dobri ljudi sa portala puharska.net. Do danas (24.1.’12.) je prikupljeno 120.000 KM. Uputsva za uplate iz zemlje i inostranstva za pomoć Aladinu Bašiću možete naći upravo i na internet stranici puharska.net.
      Podsjećamo da je za transplataciju srca Aladina Bašića neophodno prikupiti 100.000 Eura, koliko u Austriji košta takva operacija. Aladin je siroče o kojem od šeste godine brine tetka Hidajeta. Njegova majka Sebrina umrla je 2003. godine a otac Ahmet Bašić, borac 17 VKBbr prije četiri godine.
      Aladin je trenutno u bolnici u Beogradu gdje mu je i dijagnosticirano teško oštećenje srčanog mišića.
 

Jedino rješenje transplatacija srca.
I Aladin to zna i ponavlja da će mu dobri ljudi kupiti novo srce.
POMOZITE ALADINU
- BUDITE I VI DIO NJEGOVOG NOVOG SRCA -
.

 


------------------------------------


   Ključ, 23.  januar 2012


Realizacija projekta selektiranja otpada

    
 

    U okviru izgradnje regionalne sanitarne deponije firma Una Consulting doo potpisala je ugovor sa JKP RAD-om o prikupljanju podataka o sastavu i količinama otpada.
     Pored ove dvije firme supotpisnici ugovora su općina Ključ i kantonalno ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu oko- liša. Shodno ugovoru komunalno preduzeće RAD krenulo je u implementaciju projekta selektiranja otpada koji će se realizovati u ruralnim sredinama i gradu na uzorcima od 190 domaćinstava.
     Ovim se želi doći do realnih podataka koji će služiti kako za regionalnu deponiju tako i za sva komunalna preduzeća. Projekt će biti sproveden u dvije faze u trajanju od po dva mjeseca a financiran je od strane preduzeća Una Konsalting.
     Ugovor se zasniva na planiranim projektnim aktivnostima kroz implementaciju finalne faze projekta dobre uprave u oblasti zaštite voda i okoliša GOV WADE. Opći cilj izrade studije osnovnih podataka je prikupljanje i analiziranje realnih i objektivnih podataka o sastavu i količinama komunalnog otpada te stvaranje neophodnih pretpostavki za daljnje unapređenje upravljanja otpadom na području Unsko – sanskog kantona.
------------


 
Održan šahovski turnir

 
Diskoteka Koloseum bila je domaćin subotnjeg šahovsko turnira, kojeg je priredio šahovski klub Lubica. Prvo mjesto na ovom turniru osvojio je Kljajić Bogdan, drugo mjesto podijelili su Šehić Alen i Omerović Atif dok je treći na turniru bio
Ifet Bender.
Osim što je održano takmičenje, u subotu je izabran i novi predsjednik kluba. Za novog predsjednika ŠK Lubica imenovan je
Alen Šehić

 
Kvalifikacije za državno prvenstvo za stonotenisere

 

      U subotu 21. januara u Ilijašu su održane kvalifikacije za državno prvenstvo za stono- tenisere na kom su učestvovali i članovi STK Sana Ključ Joldo Adis, Gonilović Haris i Mirza i Jašarević Besim i Kenan.
     Najbolji rezultat ostvario je Gonilović Haris ostvarivši tri pobjede i jedan poraz. Pored takmičenja u Ilijašu, dan poslije u nedjelju su igrane kvalifikacije za državno prvenstvo za kategorije mlađih kadeta. Grad domaćin je bila Tuzla a na takmičenju su nastupili naši stonoteniseri Jašarević Kenan, Hrnčić Haris i Kalabić Amer.
     I u ovim kvalifikacijama opet je zablistao Jašarević Kenan, koji je ostvario tri pobjede i jedan poraz. Kenan je bio najmlađi od učesnika s obzirom da tek kroz dvije godine stiče status mlađeg kadeta a svojim odličnim igrama već je privukao pažnju na sebe.

Prilog:  Radio Ključ
MUJI ISLAMAGIĆU POSEBNO PRIZNANJE
SPORTSKOG SAVEZA INVALIDA FBiH

 

      U organizaciji sportskog saveza invalida Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je u Sarajevu održana manifestacija „Izbor sportiste invalida BiH za 2011. godinu.“
      Uručena su priznanja najboljim sportašima a posebno priznanje od Sportskog saveza invalida dobio je naš Mujo Islamagić za postignute rezultate u protekloj godini.
     Mujo je već godinama jedan od najboljih sportista ispred ključkog Saveza za sport i rekreaciju na takmičenjima na svim nivoima a posebno u disciplinama sportskog ribolova i pikada.
     Neki od ostvarenih rezultata koje je Mujo postigao u prošloj godini su četiri prva mjesta na državnim takmičenjima i jedno treće mjesto te jedno prvo mjesto na međunarodnom takmičenju u Hrvatskoj.

Prilog:  Radio Ključ 
NK BAJER 99 VELAGIĆI
SREDINOM PROLJEĆA U ITALIJI


NK Bajer 99 pred polazak za Švicarsku - FOTO ARHIV www.kljuc.ba

Sredinom aprila, u vrijeme uskršnjih praznika, oko pedeset omladinaca
sa članovima uprave NK Bajera učestvovaće na međunarodnom turniru u Italiji. Mlađe selekcije NK Bajera svake godine dobiju pozivnicu za učešće na internacionalnom turniru u italijanskoj Raveni a na turniru učestvuje veliki broj klubova sa svih kontinenata.
NK Bajer 99 Velagići na ovom turniru će nastupiti u tri selekcije
a svoj klub i grad predstavljaće djeca i omladina rođena
između 1996 do 2003. godine.

    Ključ, 19.  januar 2012


AMBASADOR JAPANA POSJETIO KLJUČ

    
 

    Povodom realizovanog projekta rekonstrukcije i adaptacije prostorija Hitne pomoći Doma zdravlja Ključ, ovog četvrtka upriličena je i svečana ceremo- nija otvaranja pomenutih prostorija. Posebno veliko priznanje menadžmentu naše zdravstvene ustanove bilo je prisustvo ambasadora Vlade Japana u Bosni i Hercegovini Hidea Jamazakija koji je prisustvovao ovom događaju. Pored delegacije ambasade Japana, svečanom otvorenju prisustvovao je i kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike Amir Murić.
     Otvorenje prostorija pored pomenutih delegacija upriličeno je u prisustvu svih uposlenika Doma zdravlja Ključ. Projekat adaptacije i uređenja prostorija Hitne pomoći financiran je od strane Vlade Japana a pored ovog čina upriličena je i službena primopredaja sanitetskog vozila čiju je nabavku također financirala Vlada Japana. Vlada Japana je ovaj projekt financirala sa 58.000 eura.     Direktor Doma zdravlja Ključ Behzad Hadžić u znak zahvalnosti poklonio je umjetničku sliku „Kuću izlazećeg sunca“ u neobično okviru prozora, autora Fike Koljića uposlenika Doma zdravlja.
------------


 
Tužna godišnjica


    

Najbliža rodbina, prijatelji i suborci našeg rahmetli sugrađanina, Mehmeda Mede Sejarića posjetili su njegov mezar i proučili fatihu u povodu godine dana od kako je preselio na ahiret.
U delegaciji su pored članova porodice, bili i predstavnici boračkih udruženja, islamske vjerske zajednice i lokalnih vlasti.
Medo je bio istaknuti član našeg društva a jedno vrijeme obavljao je funkcije predsjednika Organizacije ratnih vojnih invalida te
Nogometnog kluba Ključ.


 PREDSTAVLJEN GEO INFORMACIONI SISTEM
U ORGANU UPRAVE OPĆINE KLJUČ

     U organu uprave općine Ključ juče je održana prezentacija geografskog informacionog sistema. Prezentaciji su prisustvovali općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, predstavnici stručnih službi organa uprave, javnih preduzeća, te općinski vijećnici.     GIS program koji pored katastra integrira i sve druge podatke i sadrži ih na jednom mjestu predstavio je Vinko Kurent direktor firme Mikordata iz Maribora, koji već ima dugogodišnje iskustvo u ovom poslu.    Ovakvim načinom vođenja elektronske baze podataka dolazi i do povećanja proračunskih neporeznih prihoda – tvrdi Kurent a sve u cilju efikasnog donošenja odluka kod upravljanja. Više od 30-ak općina u Sloveniji primjenjuje ovaj GIS sistem a u našoj zemlji GIS ove firme uvele su općine Odžak i Brčko.

Informacije:  Radio KljučAPEL ZA POMOĆ
– U LIJEČENJU KLJUČANKE HOTIĆ NISVETE- 

      Udruženje žena «Bedem» iz Kamička pokrenulo je humanitarnu akciju u svrhu liječenja članice Udruženja Hotić Nisvete koja boluje od karcionoma dojke i nalazi se u izuzetno teškom zdravstvenom stanju.
     Porodica oboljele nije u mogućnosti da sama obezbijede potrebna novčana sredstva za liječenje oboljele stoga se pozivaju svi građani općine Ključ da kao i uvijek do sada pokažu svoju humanost na djelu i pomognu da Nisveta nastavi sa liječenjem.
      Dobrovoljni prilog može se uplatiti na račun Sparkasse banke broj :
1990440041004908 sa naznakom - Za liječenje Hotić Nisvete iz Kamička.
      Građani iz dijaspore svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na sljedeći način :

Sparkasse bank,
Zmaja od Bosne br.7,
71000 Sarajevo,
Poslovnica Ključ,
SWIFT CODE : ABSBBA22 IBAN : BA391990440041004908
5030110000-410049/ ACC.EUR
Udruženje žena «BEDEM» Kamičak   Ključ, 17.  januar 2012


JK "RAD" PRVI U FBiH
PRIMJENJUJU UGOVOR O IZVRŠENJU RADA ZA OPĆE DOBRO NA SLOBODI

     U skladu sa članom 44. stav 7 Krivičnog zakona FBiH Javno komunalno preduzeće RAD Ključ je prvo u Federaciji krenulo sa primjenom Ugovora o izvršenju rada za opće dobro na slobodi. Realizacijom ovog Ugovora kazne zatvora u trajanju do jedne godine moći će se, ukoliko sud ocjeni i ukoliko osuđenik pristane, istovremeno zamjeniti sankcijom rada za opće dobro. U skladu sa tim JKP «Rad» Ključ je u utorak potpisao prvi Ugovor sa osuđenim licem sa područja općine Ključ koje će početi sa izdržavanjem kazne kroz besplatni dvomjesečni rad za opće dobro. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i je kantonalni ministara pravde Andrej Mamontov zajedno sa svojim pomoćnicima.     Prije samog pristupanja realizaciji pomenutog Ugovora izvršena je obuka uposlenika-poverenika RAD-a čija uloga će biti da prate rad osuđenika jer ukoliko isti zanemari obaveze rada za opće dobro na slobodi bit će vraćen u zatvor. U svrhu toga formiran je i Tim kojeg čine Šef odsjeka za pravosuđe i upravu te 2 povjerenika ispred preduzeća. Cilj svega ovog je pomoći osuđenoj osobi da ne bude isključena iz društva, već da uz pomoć i nadzor društvene zajednice, dobrovoljno, ličnim postupcima, radom i odnosom prema posljedicama izazvanim počinjenim djelom razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja. Kao svojevrsna sankcija, rad za opće dobro na slobodi ima jednaku svrhu kažnjavanja kao i druge kazne predviđene Krivičnim zakonom sa jasnim ciljem a to je da se izrazi društvena osuda učinjenog krivičnog djela, da se utiče na učinitelja da ubuduće ne čini krivična djela i potakne njegovo preispitivanje te da se utiče na ostale da ne učine ista krivična djela.
    U okviru ovog projekta unapređenja mogućnosti izricanja alternativnih sankcija u praksi, kantonalno ministarstvo pravde potpisalo je ugovore sa još 12 komunalnih preduzeća na kantonu i Unsko sanskim šumama o zapošljavanju ovih lica. Podršku ovim aktivnostima pružaju stručnjaci, angažovani od strane Lucid Linx konsultantske tvrtke iz Sarajeva a čitav projekat financira britanska Vlada.


------------


   Ključ, 16.  januar 2012


Trodnevna obuka plivanja i ronjenja
za devetero djece sa posebnim potrebama

     Udruženje Eko sport grupa iz Sarajeva realizuje projekt „Rehabilitacija i socijalna integracija osoba sa invaliditetom kroz sportove na vodi" koji je podržan od strane USAID-a. Svrha ovih aktivnosti je povećanje opće psiho fizičke sposobnosti osoba sa invaliditetom a u cilju postizanja njihovog samopouzdanja i proširenja mogućnosti zapošljavanja kao aktivnih članova društva.     Tim povodom ovo udruženje je posredstvom ključkog Centra za socijalni rad priredilo za devetero djece sa posebnim potrebama trodnevnu obuku plivanja i ronjenja u zatvorenim bazenima grada Banja Luke.
    U narednim fazama za djecu sa posebnim potrebama kroz naredne mjesece, u proljeće i ljeto, realizovaće se aktivnosti upravljanja čamcima, rafting, plivanje i timski rad a na kraju biće izvršeno i certificiranje polaznika. Djeci sa posebnim potrebama time će biti omogućen odlazak na jezera i more a sama posjeta bazenima u Banja Luci izazvala je neopisivo oduševljenje kod djece.


------------
Potvrdjena optužnica protiv Ratka Lavrnića

 

      Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ratka Lavrnića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u općini Ključ.
     Prema potvrđenoj optužnici, Lavrnić je, kao pripadnik 17. ključke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske u februaru 1993. godine pucao iz automatskog oružja i ubio tri osobe u naselju Rejzovići. Kako je navedeno u optužnici, tada je Lavrnić teško ranio jednu osobu.
     Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio Boška Lukića i Marka Adamovića optužbe za zločine u Ključu, dok je zbog bolesti Vinka Kondića postupak obustavljen dok optuženi ne ozdravi.

Prilog:  Radio Ključ------------


USPJEŠNO REALIZOVANE SVE AKTIVNOSTI
MINISTARSTVA ZA PITANJA BORACA I RVI

     Ministarstvo za pitanja boraca i RVI USK-a sumiralo je aktivnosti koje je realiziralo u prošloj godini kada je u pitanju zaštita prava boračkih populacija.Prema riječima resornog ministra Ahmeta Egrlića, sve što je bilo planirano Programom ministarstva realizirano je tokom prošle godine.

 
    - U prošloj godini otvorili smo dijalog sa svim boračkim udruženjima jer želimo čuti glas boraca , odnosno šta im se ne sviđa i na šta daju pohvale. Tako ćemo uraditi i ove godine , gdje akcent stavljam na izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca , kao i na aktivnosti oko izmjene Pravilnika o kriterijima za odobravanje jednokratnih novčanih pomoći članovima boračkih populacija» - kazao je ministar Egrlić.
     Kada su u pitanju novčane pomoći od ukupno utrošenog iznosa od 1.750.000 KM za socijalno ugrožene osobe izdvojeno je 450.000 KM, za liječenje 350.000 KM, za školovanje 200.000 KM , te za stipendije 600.000 KM.
    - Posebno sam zadovoljan što je Vlada USK-a imala razumijevanje za stipendije i osigurala dodatna sredstva , te smo svim studentima koji su aplicirali osigurali stipendiju. Također ističem da su u toku aktivnosti oko uvođenja u pravo svih onih koji ispunjavaju uslove po Zakonu o pravima branilaca, a stradali su na putu ka slobodnoj teritoriji tadašnjeg Bihaćkog okruga - poručuje ministar Egrlić.
     Cilj uspostave trezora je centralizacija finansijskih poslova. U funkcionalnom smislu trezor treba obezbijediti efikasna raspolaganja i upravljanja budžetskim sredstvima što podrazumijeva centralizovani skup procesa koji se odnose na planiranje i kontrolu sredstava koja prispijevaju i odlijevaju se sa računa općine.
     Inače u našem kantonu trezorsko poslovanje do sada je jedino uvela općina Bihać dok bi općina Ključ trebala biti druga.

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 16.  januar 2012


MEDŽLIS IZ KLJUČ
OSTVARIO ODLIČNE REZULTATE IZ MEKTEBSKE NASTAVE

     U Sali općinskog vijeća općine Ključ održana je 3. redovna skupština medžlisa islamske zajednice Ključ. Pored delegata, skupštini su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti, općinski načelnik mr. Osman Ćehajić te predstavnici Rijaseta na čelu sa generalnim sekretarom Muhamedom ef. Salkićem. Na dnevnom redu bilo je pet tačaka.
     Skupština je razmatrala i jednoglasno usvojila Izvještaj o radu izvršnog odbora za 2011. godinu. Usvojen je i izvještaj o radu glavnog imama za proteklu godinu. Ermin ef Vučkić ovom prilikom rekao je kako je zadovoljan sa stanjem kada je u pitanju organizacija vjerskog života na području medžlisa. Odlični rezultati ostvareni su iz mektebske nastave kako na nivou muftiluka tako i rijaseta. Ključ.     - Realizovan je i projekt mekteba za odrasle a medžlis IZ Ključ još se nalazi u fazi obnove infrastrukture, iako je obnovljen veliki broj vjerskih objekata – kazao je između ostalog u svome izvještaju glavni imam Ermin ef. Vučkić.
    Razmatran je i usvojen financijski izvještaj za 2011. godinu kao i plan budžeta za 2012. dok je u planu za ovu godinu pokrenuta inicijativa za revitalizacijom vakufa na nivou ključkog medžlisa.
    Na samom kraju skupštine glavni imam Ermin ef Vučkić zajedno sa Muhamedom ef Salkićem su ispred medžlisa dodijelili zahvalnice najvrednijim džematlijama za sveukupan doprinos u radu i razvoju medžlisa islamske zajednice.


------------ 
KLJUČANIN MUHAMED SUBAŠIĆ PODVRGNUT OPERACIONOM ZAHVATU

      Ključanin Muhamed Subašić koji je povremeni bh. reprezentativac podvrg- nut je operativnom zahvatu prepona zbog čega neće otputovati u Antaliju sa Dynamo Dresdenom. Sa istim problemom Subašić je bio suočen i u aprilu prošle godine, kada je u Zagrebu podvrgnut operativnom zahvatu, no nakon kraćeg vremena bolovi su se ponovo vratili.
     Operaciju je u utorak u Munchenu obavio doktor Ulrike Muscaweck, te istakao da još sa sigurnošću ne može tvrditi kada će se Subašić vratiti na teren.

Prilog:  Radio Ključ------------


   Ključ, 16.  januar 2012


ZBOG SPECIFIČNOG STATUSA
TRAŽIMO POSEBAN TRETMAN PRIZNAVANJA BORAČKIH PRAVA

     Povodom revizije stečenih boračkih prava u općini Ključ je održan sastanak svih boračkih Udruženja općina Ključ, Sanski Mosta i Prijedor. Pored predsjednika i članova Upravnih odbora Udruženja sastanku je prisustvovao i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić te predsjednici Komisija za boračka pitanja Općinskog vijeća Ključ i Sanki Most. Nakon rasparave i diskusije zaključeno je da Boračke organizacije sa područja općina Ključ, Sanski Most i Prijedor daju podršku reviziji stečenih boračkih prava a u skladu sa zakonskim propisima. Međutim, ove tri općine su u ratu bile okupirane i stoga je gotovo sva predratna dokumentacija o organizaciji otpora uništena. U takvim okolnostima pomenute općine moraju imati poseban tretman u priznavanju stečenih prava pripadnika Teritorijalne odbrane upravo zato jer je veliki broj njenih pripadnika ubijen ili deportovan u koncentracione logore.Iz tog razloga teško je bilo sačuvati dokumentaciju o organizaciji Patriotske lige i Teritorijalne odbrane na ovim područjima istaknuto je na sastanku.     Shodno tome Boračke organizacije iz ove tri općine traže obustavu sporovođenja revizije i poništavanje do sada donesenih rješenja o obustavi prava.Pored toga oni traže da se u revizorske timove za ove tri općine imenuju i stručni članovi Patriotske lige i Teritorijalne odbrane sa ovih područja koji najbolje znaju okolnosti o organizaciji otpora agresoru i pripadnosti Teritorijalnoj odbrani. Tokom sastanka odlučeno je i da se od zastupnika u Parlamentu FBiH traži da u parlamentarnu proceduru hitno upute Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o reviziji stečenih boračkih prava u kojem bi problemi i prava boračkih populacija s okupiranih općina bili posebno tretirani.
     Pored predstavnika boračkih Udruženja Ključa, Sanskog Mosta i Prijedora odlučeno je da se formira koordinacija i sa drugim okupiranim općinama u BiH prije svega općinama Bosanski Novi, Kotor Varoš i Srebrenica te da se formIra koordinacioni odbor za praćenje revizije stečenih boračkih prava u sastavu od 10 članova.
     Predstavnici Općinske komisije za boračka pitanja općine Ključ, Sanski Most i Prijedor danas su se sastati u Sanskom Mostu zajedno sa boračkim Udruženima iz ovih općina kako bi se pokušao što prije riješiti problem revizije prava na boračke naknade koje provodi nadležna Komisija po zaduženju Federalnog ministarstva za boračka pitanja.
     U utorak u USK kanton stiže i federalni ministar Zukan Helez, a tom prilikom odgovorni u Kantonalnom ministarstvu za boračka pitanja pokušaće ga uvjeriti u štetnost revizije za pomenute kategorije. Kantonalni ministar za pitanja boraca i RVI Ahmet Egrlić izrazio je oštro protivljenje Odluci da šehidske porodice budu izvedene iz prava te istakao da su ovi ljudi uvedeni u pravo na osnovu važećih zakonskih propisa. «Radi se o ljudima koji su svoje pravo dokazali na osnovu izjava dva svjedoka,da su bili pripadnici A RBIH, tačnije TO. Uglavnom je riječ o ljudima sa područja Ključa i Sanskog Mosta ,mjesta koji su bili privremeno okupirani,pri čemu je uništena dokumentacija o njihovom ratnom angažmanu i izjava svjedoka je bila jedini dokaz njihovog učešća u odbrani BIH“,istakao je ministar Egrlić . Nadam se da će moj federalni kolega Zukan Helez uvažiti specifične okolnosti po kojima su pomenute kategorije uvedene u prava poručuje Egrlić.


------------APEL ZA POMOĆ
– U LIJEČENJU KLJUČANKE HOTIĆ NISVETE- 

      Udruženje žena «Bedem» iz Kamička pokrenulo je humanitarnu akciju u svrhu liječenja članice Udruženja Hotić Nisvete koja boluje od karcionoma dojke i nalazi se u izuzetno teškom zdravstvenom stanju.
     Porodica oboljele nije u mogućnosti da sama obezbijede potrebna novčana sredstva za liječenje oboljele stoga se pozivaju svi građani općine Ključ da kao i uvijek do sada pokažu svoju humanost na djelu i pomognu da Nisveta nastavi sa liječenjem.
 

Dobrovoljni prilog može se uplatiti na račun Sparkasse banke broj : 1990440041004908 sa naznakom- Za liječenje Hotić Nisvete iz Kamička..

 


------------------------------------


   Ključ, 13.  januar 2012


Saradnja sa obrtničkom komorom USK

     Općinski načelnik Osman Ćehajić sastao se juče sa predsjednikom obrtničke komore USK Zuhdijom Golubovićem i predsjednikom udruženja obrtnika općine Ključ Adom Crnalićem.
     Na ovom sastanku predsjednik obrtničke komore g. Golubović izvjestio je načelnika o radu u protekloj godini i predstavio plan rada u tekućoj kao i projekte i druge aktivnosti koje će sprovesti obrtnička komora u saradnji sa općinskim udruženjima i lokalnim vlastima.     Posebno ambiciozan je projekt 500 + 200, kojim obrtnička komora u ovoj godini namjerava uposliti, odnosno registrovati 700 novih lica, obrtnika na području kantona što u komori smatraju realnim.
     Općinski načelnik mr. Ćehajić izrazio je svoju podršku obrtničkoj komori i obrtnicima ali i želju da se udruženje i komora što više angažuju na pomoći i rješavanju konkretnih problema sa kojima se suočavaju obrtnici u svome radu.


------------


   Ključ, 12.  januar 2012


Javna rasprava
o Nacrtu Zakona o javno-privatnom partnerstvu

 
     Juče je u Ključu održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Nacrt zakona predstavilili su članovi komisije ministarstva privrede, koje je predlagač ovog Zakona.
     Na sastanku su, pored predstavnika organa uprave, prisustvovali i predstavnici javnih preduzeća i određeni broj privatnih poduzetnika naše općine, koji su ovom prilikom iznijeli svoje primjedbe na nacrt Zakona. Sve sugestije i primjedbe moći će se dostaviti do kraja mjeseca resornom ministarstvu i nadležnim službaama.
    Javno-privatno partnerstvo predstavlja saradnju organa vlasti svih nivoa i drugih javnih institucija sa privatnim sektorom na području planiranja, proizvodnje, pružanja usluga, finansiranja, poslovanja ili naplate javnih usluga. .


    U Nacrtu Zakona o javno-privatnom partnerstvu se ističe da su osnovni elementi javno-privatnog partnerstva dugotrajan odnos između partnera, način finansiranja koji se uglavnom oslanja na privatna sredstva, postavljanje standarda saradnje od strane javnog partnera, održavanje i kvalitet usluga, te mogući rizici koji se prenose na privatnog partnera.

Prilog:  Radio Ključ        
Uvođenje grijanja
u prostorije KUD-a
"Naša mladost"

 

      Nakon akcije prikupljanja sredstava za uvođenje grijanja u prostorije u kojim vježbaju članovi Kulurno-umjetničkog društva "Naša mladost" Ključ radovi su i zvanično počeli. Grijanje će se uvesti u dvije stražnje prostorije Doma kulture te će KUD nakon sedam godina napokon dobiti grijanje. Ova investicija iznosi više od 3000 KM.
     - Pola sredstava obezbijedio je KUD "Naša mladost" tokom novogodišnjeg koncerta uz pomoć Udruženja mladih "Krasuljak", a pola sredstava obezbjedili su donatori, prijatelji KUD-a na čelu sa Kantonalnim ministrom za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Ahmetom Egrlićem kojem dugujemo veliku zahvalnost – kazao je Alen Šehić predsjednik KUD-a.

Prilog:  Radio Ključ------------


Općina Ključ uvodi trezorsko poslovanje

 
     Općina Ključ na čelu sa Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem aktivno je krenula sa pripremama na uvođenju trezorskog poslovanja. Na osnovu Odluke Općinskog vijeća Ključ iz 2009 godine o uvođenju ovog novog vida poslovanja i Zakona o budžetima, menadžment općine priprema sve potrebne Pravilnike i dokumente kako bi se u što kvalitetnije realizovao Akcioni plan uvođenja trezorskog poslovanja.
     Cilj uspostave trezora je centralizacija finansijskih poslova. U funkcionalnom smislu trezor treba obezbijediti efikasna raspolaganja i upravljanja budžetskim sredstvima što podrazumijeva centralizovani skup procesa koji se odnose na planiranje i kontrolu sredstava koja prispijevaju i odlijevaju se sa računa općine.
     Inače u našem kantonu trezorsko poslovanje do sada je jedino uvela općina Bihać dok bi općina Ključ trebala biti druga.

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 10.  januar 2012


STANJE U ŠKOLAMA OPĆINE KLJUČ
NAKON ZAVRŠENOG PRVOG POLUGODIŠTA

     Po završetku prvog polugodišta, nastavno osoblje i uprave škola sumiraju rezultate i održavaju roditeljske sastanke. Mješovitu srednju školu Ključ ove godine pohađa 536 učenika. Od tog broja njih 307 je prošlo, dok je 225 učenika palo u prvom polugodištu. Odličnih je bilo četrdeset i sedmero a srednja ocjena prolaznosti iznosi 2,55. Ove godine u srednjoj školi maturiraće 90 đaka.
     U osnovnoj školi Ključ je 666 učenika. Brojčano se ocjenjuje njih 488, dok je onih koji se ne ocjenjuju od prvog do trećeg razreda 178.     Ključkih osnovaca koji su u prvom polugodištu bili odlični je 135, vrlodobrih je 155, 130 dobrih, 28 dovoljnih a 36 učenika su negativno ocijenjeni i četvero ih je neocijenjeno. Srednja ocjena prolaznosti iznosi 3,77. OŠ Ključ ove godine ispratiće 93-oje maturanata a ove godine ujedno ispratiće i posljednju generaciju učenika osmogodišnjeg obrazovanja.
     OŠ ''Sanica'' je u ovoj školskoj godini nastavu započela sa 249 učenika ili 13 odjeljenja, od čega je 10 odjeljenja u centralnoj školi u Sanici, 2 kombinovana odjeljenja u područnoj školi Biljani i 1 kombinovano odjeljenje u područnoj školi Donja Sanica. Odličnih učenika je bilo 38, vrlodobrih 73, dobrih 31, dovoljnih troje a negativno ocijenjenih je bilo 25-ero. Srednja ocjena je 3,62. U ovoj školskoj godini 18 učenika je upisano u prvi razred dok 31 učenik završava osnovno obrazovanje u navedenoj ustanovi.
     Prvo polugodište u OŠ Velagići pohađalo je 322 učenika raspoređenih u 18 odjeljenja. Prolaznost učenika u razrednoj nastavi 4. i 5. razreda od 64 učenika pozitivnom ocjenom polugodište je završilo 61 a negativno je ocijenjeno troje učenika.
     Predmetnu nastavu od 6. do 8. razreda pohađalo je 155 učenika a s pozitivnom ocjenom prvo polugodište je završilo 149 učenika a negativno ocijenjenih je bilo 6 učenika. Srednja ocjena na nivou škole je 3,6.


------------


U 2011 Općina Ključ realizovala 62 projekat
u vrijednosti od 2,347 milona KM

     Općina Ključ je u prošloj godini realizovala 62 manja i veća projekat u ukupnoj vrijednosti od 2 miliona i 347 hiljada. Pedeset i tri projekta su u potpunosti završena dok je njih 9 u završnoj fazi realizacije. Ako se uzme u obzir da je iza nas izuzetno teška godina recesije kako u zemlji tako i u svijetu realizacija ovako velikog broja projekata je veliki uspjeh općine Ključ jer su završeni neki od prioritetnih projekata i samim tim rješeni neki od gorućih problem.
 
     U sklopu toga izvršena je adaptacija i rekonstrukcija sportske sale MSŠ Ključ, izgradnja kanalizacionog sistema u naselju Velagići, natkrivanje dijela potoka Ižnica, uređenje šehidskog mezarja, izgradnja staze od mosta do Aline Luke, sanacija deponije i td.
     Ovakav pozitivan rad i angažman Općine pohvalili su i vijećnici Općinskog vijeća Ključ jer prema njihovim riječima za razliku od rukovodstava naše općine koje se u 2011 godini maksimalno zalagalo kako bi se realizovao što veći broj projekata te na taj način došlo do poboljšanja sveukupnog ambijanta Ključa, ima općina gdje se nije ništa uradilo.
    Prema riječima Općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića najveću zaslugu za ovaj angažman nosi Organ uprave i administracija, kao i vodeća politička struktura općine.

Prilog:  Radio Ključ        


Sportska oprema
za djecu iz
socijalno-ugroženih kategorija

 

      Crveni križ općine Ključ dobio je vrijednu donaciju trenerki i majica namijenjenoj djeci . Radi se o kompletu od 40 dječijih trenerki i 80 majica, a donator je našeg sugrađanina koji boravi i radi u Norveškoj Hidajeta Smajića.
     Pored ove donacije, Gospodin Hidajet je i prošle godine također putem Crvenog križa donirao odjeću za djecu. Pomenuti odjevni predmeti uručeni su Crveno križu Ključ koji će u narednom periodu distribuirati krajnjim korisnicima, odnosno socijalno ugroženoj populaciji.

Prilog:  Radio Kljuè------------


Ključanin Dino Hotić, nada slovenske reprezentacije

 
     Dino Hotić, talenat je kakav se rađa jednom u četvrt stoljeća. Rijetko se tko može sjetiti nogometaša koji je s nepunih 16 godina igrao tako zrelo, kvalitetno, i ˝ubojito˝.Porijeklom je iz Ključa i nastupa za kadetsku reprezentaciju Slovenije.
     Na nogometni put ga je nagovorio otac, koji je svakodnevno trenirao zajedno sa njim. Kasnije je odlučio da se počne ozbiljno baviti nogometom. Prve korake je napravio u Domžalama gdje je trenirao tri godine. Svakim danom bio je sve bolji i bolji. Nakon nekog vremena došle su neke ponude, među kojima se posebno ističu ponude Interblocka, i NK Bravo Publikum.
     - Odlučio sam se za NK Bravo Publikum jer je to vrlo organiziran klub˝, ističe Hotić.
     U Maribor jei otišao u julu ove godine.
     ˝Sretan sam zbog prelaska u Maribor, jer je to ipak najveći klub u Sloveniji. Ponudili su mi dobre uvjete, tako da sam odlučio da potpišem za njih. Saigrači su me odlično prihvatili, poznavao sam neke od njih od prije, zato što igraju samnom u reprezentaciji˝.

Informacije:  Radio Ključ
Pomozimo Aladinu Bašiću
– Budite i vi dio njegovog novog srca - 

     U sklopu akcije "Pomozite Aladinu Bašiću – Budite i vi dio njegovog novog srca" caffe bar "Lane" Ključ će sav dnevni pazar od 15.01.2012. godine (nedjelja) donirati u svrhu transplatacije srca Aladinu.
      Pozivamo sve građane općine Ključ da u nedjelju posjete caffe bar "Lane" te na taj način daju svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji.
 

Inače za život Aladina Bašića, šesnaestogodišnjeg dječaka iz Prijedora, o kojem od šeste godine brine tetka Hidajeta Bašić, treba prikupiti oko 100 000 eura. Toliko bi u Austriji koštala transplatacija srca za ovog dječaka čija je majka Sebrina umrla 2003. godine, a otac Ahmet Bašić prije četiri godine.

 


------------------------------------


Zaposlena jedna invalidna osoba

    Crvenom križu općine Ključ odobren j projekat zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kojem je Crveni križ aplicirao Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ovim programom u okviru Crvenog križa biće zaposlena jedna invalidna osoba na godinu dana.
    Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na projekte zapošljavanja raspodjelio je milion konvertibilnih maraka za programe i projekte očuvanja razine zaposlenosti u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, njihov razvoj i unaprijeđivanje profesionalne rehabilitacije.

Informacije:  Radio Ključ------------


   Ključ, 9.  januar 2012


Ulični kros za djevojčice i dječake u okviru projekta
„Budi kul ali bez droge“

 
     Udruženje žena Ključki biseri u okviru projekta „Budi kul ali bez droge“ upriličilo je ulični kros za djevojčice i dječake, učenike osnovne škole Ključ. Pobjednici uličnih trka bili su u kategorji dječaka Gonilović Merdžan a u kategoriji djevoj- čica Avdić Lejla. Svakom od tri prvo- plasirana učesnika uručene su simbolične nagrade i medalje.
     Nedavno je proveden i natječaj za najbolje likovne i literarne radove na temu „Budi kul ali bez droge“. Literarno takmičenje provedeno je u Srednjoj mješovitoj školi Ključ. Prvo mjesto osvojila je Garibović Adelisa, druga je bila Mušanović Sana a treća Džaferagić Zerina. Likovni natječaj održan je u osnovnoj školi u Ključu. Prvi je bio Hotić Anel, druga Štrkonjić Azra a treće mjesto osvojio je Pehadžić Senad. Svi oni osvojili su i nagradne kupone, ukupne vrijednosti od 200 KM koje će moći utrošiti u robnoj kući.
     - Realizacija samog projekta koji je imao za cilj podizanje svijesti i edukaciju kada je u pitanju zloupotreba narkotičkih sredstava je u završnoj fazi. Pored niza aktivnosti koje su provedene, do kraja ovog mjeseca održaće se još nekoliko edukativnih radionica, čime će biti završen projekat – kazala je Hađija Bajrić predsjednica udruženja Ključki biseri.


     Da napomenemo da se ovaj projekt realizuje u okviru UNDP programa LOD II a finaciran je od strane Evropske komisije. U okviru LOD II programa u našoj općini pored ovog još se realizuju četiri projekta. Projekt Crvenog križa općine Ključ pod nazivom „Osvijesti mladost, usreći radost“ posvećenu osobama treće životne dobi. Projekat „I ja sam ti prijatelj grade moj“ odnosi se, između ostalog na unapređenju psihofizičkog zdravlja građana kroz zaštitu životne sredine kojeg provodi udružeje Tunel. Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama „I mi se budimo“ realizuje projekt „Ostvari dječiji san“ koz radionice za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama.
    Omladinski centar Kosmos u dogovoru sa općinom Ključ kroz svoj projekat sačiniće „Strategiju razvoja omladinske politike za period 2011-2016“ koje bi trebalo usvojiti Općinsko vijeće i time postati zvanični dokument kojeg svaka općina mora imati. Ovih pet projekata financirano je sa 106.917 maraka uz učešće općine u iznosu od 10% .

Prilog:  Radio Ključ        


 

Udruženje "Ključka Dijaspora" iz Švicarske


Sendviči za djecu sa posebnim potrebama
i djecu iz socijalno ugroženih porodica

        30. oktobra 2010 u Lausenu kod Basela, aktivisti udruženja "Ključka Dijaspora" iz Švicarske, su na humanitarnom koncertu skupili novac sa kojim su u Ključu uplatili sendviče djeci sa posebnim potrebama koja pohadjaju školu. Skupili smo dovoljno da smo mogli djeci u Ključkoj školi uplatiti sendviče za novembar i decembar 2010 kao i cijelu 2011 godinu.
     Čini se da je to juče bilo, ipak djeca koja su imali osiguran obrok u ovih četrnest mjeseci u drugom pologodištu su ponovo prepuštena sama sebi. Pedagogica iz škole u Ključu nam se obratila sa molbom da pokušamo ponovo i za 2012 da uplatimo za tu djecu sendviče i u pismu izmedju ostalog stoji: "sad je to isteklo a mene baš uhvatila neka panika, kako da im to prekinemo jer radi se o djeci koja samo taj siguran obrok u toku dana imaju..."
 
    Naravno da smo prihvatili da pokrenemo ponovo akciju i ako Bog da, uz VAŠU pomoć sa malom uplatom na naš žiro račun ,uplatićemo opet za cijelu godinu sendviče u školskim menzama. S tim da ovaj put želimo uplatiti i za djecu sa posebnim potrebama koja idu u školu na Krasulje, Velagiće , Sanicu kako se djeca nebi razdvajala samo zato što nisu svi u mogućnosti da idu u Ključku školu. Kao i za djecu koja žive u izrazito teškim uslovima a ne spadaju u kategoriju djeteta sa posebnim potrebama.
     Ključka dijaspora ovu akciju radi u saradnji sa Crvenim Križom u Ključu i možete uplatiti za sendviče i u prostorijama Crvenog Križa gdje će te dobiti i priznanicu, po želji i ime dijeteta za koje ste uplatili.
     Hvala vam unaprijed ,jer iz iskustva znamo da ćete opet pokazati da smo humani i da nismo zaboravili one koji nisu imali sreće da im Allah podari zdravlje kao nama i da ćemo iz zahvalnosti upravo Njemu što nam je podario zdravu djecu, voditi računa o djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti da im priušte jedan sedvič dnevno!
     Objaviti ćemo spisak svih donatora na www.kljuc.ba . Donaciju za sendviče možete uplatiti do kraja februara.

KD "Schweiz"

Blagajnik: Omerović Rezak

 

Uplate se mogu izvršiti na žiro-račun Švicarške pošte :
Primalac(Einzahlung für/Versement pour/Versemento per) :
KD Diaspora
Postfach 103
4852 Rothrist
sa naznakom (Zahlungszweck/Motif versement/Motivo versemento) : za Sendviče djeci

žiro-račun (Konto/Compte/ Conto) : 60-166295-4 za uplate iz inostranstva ili sa druge banke:
IBN-Broj : CH2509000000601662954

 


 

KLJUÈ INFO TEAM                
   Ključ, 3.  januar 2012


U OŠ Sanica prikupljana sredstva za odlazak
socijalno ugroženih učenika na maturalnu ekskurziju

     Povodom Dana djecije radosti, u petak, 30.12.2011 godine, u OŠ ,,SANICA'' organizovana je svecana priredba i prodajna izlozba za roditelje i goste s ciljem prikupljanja sredstava za socijalno ugrozene ucenike za odlazak na maturalnu ekskurziju. U sklopu kreativnih radionica koje je organizirala sekcija CIVITAS u saradnji sa direktoricom skole Azrom Šulić, učenici su pravili cestitke, ukrasne predmete i suvenire za prodaju. Vijeće roditelja je također uzelo ucesce, te su pored rada na radionicama, za taj dan pripremili kolace za prodaju.     Sve aktivnosti je koordinirala sekcija CIVITAS koja u navedenoj ustanovi promoviše volonterizam među ucenicima i saradnju između Vijeca ucenika, Vijeca roditelja i rukovodstva skole. Specijalni gost iznenađenja za ucenike škole bio je fudbaler Muhamed Subašić koji se druzio i slikao sa učenicima.
------------


 
OPĆINA KLJUČ MEĐU NAJBOLJIM PO PITANJU SARADNJE SA NVO SEKTOROM

 

     Na posljednjoj održanoj sjednici općinskog vijeća općine Ključ, usvojen je Kodeks dobre prakse za zaštitu ljudskih prava u općini Ključ. Osnovni cilj ovog Kodeksa jeste da se njegovim prihvatanjem i dosljednom primjenom uspostavi primjeren nivo profesionalnog odnosa i kulture promoviranja i zaštite ljudskih prava marginalizovanih grupa u općini te intenzivira razvoj lokalne zajednice kroz poboljšanje kvaliteta građana. ušteda.
     Centar za promociju civilnog društva sa partnerskom organizacijom „DON“ je kroz projekat „Zagovaraj za sebe“ inicirao izradu „Kodeksa dobre prakse za zaštitu ljudskih prava“ koji između ostalog ima za cilj podizanje svijesti o osnovnim ljudskim pravima i slobodama. Općina Ključ je među prvima potpisala i sporazum sa nevladinim sektorom o uslovima financiranja i međusobnim odnosima te bila među četiri najbolje općine po pitanju saradnje sa nevladinim sektorom.

 Stipendije za četrdeset i troje studenata

    Odlukom općinskog vijeća Općine Ključ ove godine stipendiraće se četrdeset i troje studenata iz Budžeta Općine. Ovim će stipendije dobiti svi studenti koji su aplicirali za stipendije u školskoj 2011/2012 godini.
    Općina Ključ trenutno za školsku 10/11 izdvaja 18 stipendija i radi se o izuzetno značajnom povećanju broja stipendija na radost studenata i njihovih roditelja. Pored toga veliki broj ključke omladine koriste stipendije iz drugih izvora.
     Tako s područja naše općine dva studenta koriste stipendije Fonda Bošnjaci a 11 njih fonda Fatma. Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida USK-a u tekućoj školskoj godini dodijelilo je 33 stipendije a ministarstvo obrazovanja 14 stipendija za ključke učenike i studente. Uz sve pobrojano određeni broj studenata stipendira se od strane javnih preduzeća i kompanija u BiH------------


Novogodišnji paketići
humanitarne organizacije Nova nada iz Norveške

     Humanitarna organizacija Nova nada iz Norveške, koja inače pomaže djeci smještenim u Socijalno pedagoškim životnim zajednicama i ove godine obradovala je djecu podijelivši im novogodišnje paketiće. Ovo je već treća godina za redom kako humanitarna organizacija Nova nada dodjeljuje pakete.
    Djeci su paketići uručeni preko abasadorice organizacije gospođe Zdenke Krpan. Dodijeljeno je ukupno 70 paketića za sedamdesetero djece smještenih u Socijalno-pedagoškim životnim zajednicama u sedam općina Unsko sanskog kantona.
    U Socijalno-pedagoškoj životnoj ustanovi u Ključu smješteno je desetero djece.

Prilozi:  Radio Ključ


------------

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network