M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u è
   Kljuè danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Kljuèke razglednice

Z a b a v a
   Kljuè Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Kljuèa
   Stari grad
   Kljuè ljeta 2004
   Kljuè noæu
   Kljuèke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferiè na Sani
   Kljuè Info Team 2004

Radio  Kljuè
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnièka podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Kljuèani
   Kljuèki adresar
   Kljuèani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Kljuè Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Kljuè Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIÆ
Kljuè Info Team

Sulejman FILIPOVIÆ - CUNI 
Eldar ŠEHIÆ - ŠANER
Alija KIŠEVIÆ - ÈIKO  
Vernes MUSLIMOVIÆ - VESOF E B R U A R    2 0 1 0


   Ključ, 28.  februar 2010Pozivni lov "Ključ 2010" na Laništu

     U subotu je na ključkom lovištu Lanište održana manifestacija Pozivni lov “Ključ 2010”. Oko 500 lovaca iz brojnih gradova BiH okupilo se u Ključu kako bi obilježilo 85 godina od djelovanja Saveza lovačkih organizacija u BiH, a manifestaciju su svojim prisustvom uveličali predstavnici lokalnih i kantonalnih vlasti.
    Uz druženje kako to samo znaju prirediti lovci, bila je ovo prilika i da se progovori o stanju u oblasti lovsta u Kantonu i državi. Prelijepo područje Ključa od Laništa preko Budelja pa do Sanice pohodili su lovci iz svih dijelova BIH. Iz Sarajeva, Tešnja, Hadžića, Posavine, Fojnice, Prijedora, Laktaša, Omarske i brojnih drugih gradova u Ključ ih je stiglo oko 500, od kojih je većina već od jutarnjih sati bila u lovu.
     Lovačka organizacija USK, Savez lovačkih udruženja u BiH i Lovačko društvo “Srna –Grmeč” Ključ organizirali su ovo druženje u Ključu s ciljem boljeg povezivanja udruženja u BiH te u povodu 85 godina od djelovanja bosanskohercegovačkog Saveza lovačkih organizacija. Pozivu za učešćem u manifestaciji Pozivni lov “Ključ 2010” odazvali su se i ljubitelja lova i iz više gradova RS-e.
     Uz sve pohvale domaćinu na organizaciji druženja, u Savezu izražavaju zadovoljstvo radom svojih kolega iz USK koji su, u odnosu na udruženja u drugim dijelovima Federacije, najviše poradili na svojoj organizaciji i implementaciji zakonskih propisa iz oblasti lovstva kako to lovačka tradicija nalaže, a nakon lova uslijedila je bogata trpeza koja ni ovaj put nije prošla bez čuvenog lovačkog gulaša.

Informacije:  Općina Ključ
   Ključ, 28.  februar 2010Bodovi odoše u Bihać

     U sklopu dvanaestog kola I Federalne lige za odbojkašice ovog vikenda odbojkašice Ključkog ŽOK-a ugostile su članice ŽOK-a Bihać.
    Iako Bišćanke ubjedljivo drže prvo mjesto na tabeli I Federalne lige ključke odbojkašice su u igru ušle odlučne da se bore za svaki poen, tako da je prvi set donio dosta napetosti i borbe za svaku loptu. Sredinom prvog seta kod izjednačenog rezultata ključankama opada koncetracija što iskusne studentice koriste i rješavaju ovaj set u svoju korist.
    U naredna dva seta Ključanke su se trudile da se vrate u igru i pruže otpor bišćankama što im je djelimično i pošlo za rukom, međutim neuspjevaju protivnicama nametniti svoju igru tako da su studentice u konačnici slavile pobjedu od 3:0.

Informacije:  Općina Ključ
 

POMOĆ ZA UGROŽENU PORODICU

Veliko srce
ključkih
poljoprivrednika

        Udruženje poljoprivrednika Ključka dolina je među svojim članovima organizovalo prikupljanje novčanih priloga za pomoć porodici Hajdarevićiz Biljana. Ovo udruženje prikupilo je 855 KM u novcu koje je jučer uručilo porodici te su učestvovali i u nabavci sijena. Prikupljena pomoć mnogo će značiti samohranoj majci troje djece čiji je muž preminuo jesenas usljed srčanog udara. Udruženje poljoprivrednika se ovom akcijom željelo solidarisati sa porodicom te joj pomoći u očuvanju farme koja je jedini izvor egzistencije za ovu obitelj.
       Udruženje je sličnu akciju imalo i jesenas kada su jednom svome članu pomogli u nabavci sijena dok je mjesna zajednica pomogla u rekonstrukciji staje koja je izgorjela u požaru od posljedica udara groma.
        Što se tiče drugih aktivnosti udruženje Ključka dolina kao i svake godine ima program nabavke sjemenskog repromaterijala i u ovoj sedmici je već nabavilo 75 tona sjemena koje će poljoprivrednicima biti distribuirano početkom naredne sedmice.

Informacije:  Radio Ključ

 Povodom obilježavanja
Dana nezavisnosti BiH
1. marta 2010. godine (ponedjeljak ) sa početkom u 19,00 sati u Domu kulture Ključ održat će se Svečana akademija sa prigodnim kulturno zabavnim programom.

Učesnici programa su Dječiji vrtić „Ljiljan„ Ključ, OŠ “Ključ“ , OŠ“Velagići“ , OŠ“Sanica“ , MSŠ Ključ , KUD“ Stari grad „ i KUD “Naša mladost“ .

Pozivaju se svi građane Općine Ključ da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost.

Odbor za obilježavanje značajnih datuma
  SAOPĆENJE ZA MEDIJE
  


Treća policijska uprava
Policijska stanica Ključ

25.februar 2010.

      Treća policijska uprava, policijska stanica Ključ u povodu učestalih krađa u proteklo vrijeme oglasila se saopćenjem o izvršenim krivičnim djelima. Naime, na području općine Ključ u toku januara i februara mjeseca došlo je do povećanog broja izvršenja krivičnih djela okarakterizovanih kao "Teška krađa i krađa".
      Nepoznate osobe vršili su provaljivanja u stambene objekte (stanove, kuće) i pomoćne objekte (garaže i šupe) te je u pomenutom periodu registrovano 12 ovakavih krivičnih djela.
 

      Tom prilikom otuđivani su razni predmeti i alati, električne mašine, flekserice bušilice, aparati za varenje, rakija, muzičke linije i druge predmete čijom prodajom su sebi pribavljali protu-pravnu imovinsku korist.
      Poduzimanjem operativno taktičkih mjera i radnji službenici PS Ključ su uspješno riješili 12 krivičnih djela, što u procentu iznosi 85,7%. Pronađeni su izvršioci ovih krivičnih djela kao i predmeti koji su bili predmet krađe te su vraćeni vlasnicima. Protiv svih izvršioca Kantonalnom tužilaštvu Bihać podnijeti su izvještaji o krivičnim djelima i izvršiocima na dalje postupanje.
      U toku istrage pet osoba je privođeno, tri su direktna izvršioca krivičnih djela a dva lica se dovode u vezi s istim. Radi se o osobama koja žive i borave na području općine Ključ, svi su već i ranije bili lišavani slobode a isto tako su i registrovani uživaoci teških opojnih droga i utvrđeno je da se radi o organizovanoj grupi.
      Organizovanim radom policijska stanica Ključ riješila je i pet krivičnih djela Teške krađe iz 2008. i 2009. godine.
      Iz policijske stanice Ključ ističu dobru saradnju građana sa službenicima policije. Komandir PS Ključ g. Aziz Gromilić ovom prilikom zahvaljuje se na saradnji i pomoći građana te ih poziva i na dalju saradnju. Isto tako komandir pohvaljuje rad službenika PS Ključ koji su svojim angažovanjem i mimo radnog vremena pokazali profesionalnost i spremnost na borbu protiv svih oblika kriminala.

Informacije:  Radio Ključ  Sjednica
Izvršnog odbora
SDA Ključ

 

     Jučer je u Ključu održana sjednica Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Ključ na kojoj se ovo tijelo prije svega bavilo pitanjima izbora Komisije za kadrovska pitanja SDA Ključ te predlaganjem kandidata za Savjete kantonalnog odbora stranke. Na sjednici je izabrana nova kadrovska komisija SDA Ključ koja će u nardenom periodu posvetiti više pažnje kadrovskoj politici stranke i odabiru najkompetentnijih članova ove stranke za određene funkcije. U svih 10 savjeta kantonalnog odbora SDA-a Općinska organizacija je predložila po jednog kandidata, a svaki od njih je ekspert za predloženu oblast.

     Predsjednik OO SDA Ključ Ahmet Egrlić informisao je prisutne članove o trenutnom stanju u Vladi Kantona i međustranačkim pregovarima koji se vode s ciljem razrješavanja postojeće kriza na našem kantonu.
     Izvršni odbor SDA Ključ je na ovoj sjednici razmatrao i materijale za predstojeću sjednicu Općinskog vijeća te između ostalog zuzeo stav da su postojeće rente i naknade za građevinske dozvole prevelike, te da ih treba značajno smanjuti kako bi one bile stimulativne za gradnju kako stambenih tako i poslovnih objekata.

Informacije:  Općina Ključ  SAOPĆENJE ZA MEDIJE
  


STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
OPĆINSKI SAVJET KLJUČ

 

20.02.2010.
      Na V sjednici Općinskog savjeta SBiH na kojoj je učešće uzelo svih 19 članova se između ostalog raspravljalo i o sudbini koalicije između SBiH i SDA na općinskom nivou , kao i izboru 2 člana u KV SBiH USK-a.
      1. Nakon veoma opsežne i kvalitetne analize stanja u Općini Ključ sa 18 (osamnaest ) glasova za i 1 suzdržan usvojena je : Odluka o raskidu koalicije između SBiH i SDA na nivou Općine Ključ
      2. Za članove KV SBiH USK je predloženo 5 kandidata od kojih su tajnim glasanjem izabrani :
                    1) mr Hađžić Bajazid, dipl.pravnik
                    2) Čahut – Kurbegović Enisa , prof.
      Izabrani predstavnici su kandidati za dopredsjednike KV SBiH USK-a

Predsjednik OS
Mr Hađžić Bajazid , dipl. pravnik

  Kooperantski
tov junadi
sa mesnom industrijom
MS-Alem

 

     U Bihaću su jučer u prisustvu predstavnika Poljoprivrednog zavo- da USK-a potpisani kooperantski ugovori za uslužni tov junadi između mesne industrije Ms-Alem iz Bosanske Krupe i 23 poljo- privredna proizvođača sa područja kantona.
     Među potpisnicima je i 8 poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Ključ koji su ušli u kooperantski odnos sa firmom iz Bosanske Krupe koja će im dodijeliti po osam teladi i određenu količinu koncentrata. Tokom tova junadi koji će trajati minimalno 200 dana poljoprivredni proizvođači će biti pod stručnim nadzorom Uzgojno-selekcijske službe Poljoprivrednog zavoda USK-a. Riječ je o pilot projektu koji ima veliki značaj kako za agrar kantona tako i općine Ključ.

Informacije:  Općina Ključ


   Ključ, 18.  februar 2010Pripreme za predstojeću sjetvu kukuruza

     Općinska služba za finansije, razvoj i poduzetništvo i Udruženje poljoprivrednika „Ključka dolina“ jučer su organizovali predavanje za poljoprivredne proizvođače, vezano za ovogodišnju sjetvu kukuruza. Pored predavanja o predstojećoj sjetvi iznesena su i iskustva poljoprivrednika iz prošle godine kako bi se odabralo što kvalitetnije sjeme za ovu godinu. Ključki poljoprivrednici upoznati su tokom predavanja i sa novim tehnologijama, načinima tretiranja i sjemenima koja se uvode ove godine.
     Posebno je bilo interesantno predstavljanje novog sjemena hibridnog kukuruza za 2010. godinu koje je dobro prilagođeno različitim uslovima, ima visok prinos zrna, vrlo je otporan na sušu te ga odlikuje nadprosječna čvrstoća.
    Također ja najavljeno da će ove godine sjemenski kukuruz u nabavci biti jeftiniji nego prošle godine. Poljoprivredni proizvođači sa područja općine Ključ prošle godine zasijali su 1600 hektara kukuruza, što je i najzastupljenija ratarska kultura na općini, a pretežno je korišten za siliranje.

Informacije:  Općina Ključ
Snješko od pet metara
 

     Obimne snježne padavine s početka ovog mjeseca prouzro- kovale su poteškoće u saobraćajnoj kumunikaciji ali isto tako proizvele i dosta radosti za djecu koja su od ove sedmice konačno na zaslu- ženom zimskom raspustu.
     Medju djecom i omladinom u mnogim ključkim naseljima omiljeno je noćno sanjkanje i klizanje kojem nisu imuni ni odrasli. Tako su "zajedničkom akcijom" djeca i mjestani Šehića izgradili vjerovatno i najvećeg Snješka bjelića kojeg smo ove godine imali priliku vidjeti.

Informacije:  Radio Ključ


Akcioni plan o obrazovnim potrebama
 

     U sali općinskog vijeća Ključ, u organizaciji Društvenog vodiča Centra za lokalni razvoj Ključ prevođen Šefikom Muratagić održan je radni sastanak sa korisnicima podsticaja za poljoprivredu za ruralni razvoj, te članovima udruženja Roma ''Ponjir'' oko dopune i sugestije na akcioni plan o obrazovnim potrebama romske populacije. U protekloj godini urađeno je petnaest projekata, od čega je osam projekata dobilo donacije. Tokom sastanka bilo je riječi i o rokovima te o načinu podnošenja aplikacija u 2010. godini u ovoj oblasti.

Informacije:  Radio Ključ


   Ključ, 15.  februar 2010MZ Velegići
kandidat za izgradnju biološkog prečišćivača otpadnih voda

     Općinu Ključ posjetili su danas predstavnici Zavoda za vodoprivredu zajedno sa gospodinom Josefom Pubingerom, predstavnikom tri firme iz Austrije koje je Svjetska banka odabrala za implementaciju projekta izgradnje prečišćivača otpadnih voda u Bosni i Hercegovini. Riječ je o projektu izgradnje postrojenja sa biljnim prečišćivačem otpadnih voda koji će se kao pilot projekat realizovati u tri općine na području FBiH. Općina Ključ kao jedan od potencijalnih kandidata u ovome projektu u pismu namjere predložila je izgradnju jednog ovakvog postrojenja u Mjesnoj zajednici Velagići.

     Na današnjem sastanku gospodin Pubinger posebno se interesovao za broj stanovnika na području ove mjesne zajednice, postojanje Općinskog zemljišta na kojem bi se eventualno moglo graditi, te dodatne informacije koje će mu pomoći u izradi što kvalitetnije studije i koja će u konačnici dati odgovor na pitanje koji tip biološkog prečišćivača je najoptimalniji. Općinski načelnik je veoma zainteresovan da Ključ bude jedna od općina u kojoj će biti građen jedan od ovih prečišćivača budući da bi se time dugoročno rješilo prečišćavanje otpadnih voda najmnogoljudnije mjesne zajednice na području općine.
    Izradu projekta i prečišćivača, ukoliko općina Ključ bude odabrana, u potpunosti će finansirati Svjetska banka tako da ovaj projekat neće predstavljati nikakvo opterećenje za budžet naše općine.

Informacije:  Općina Ključ
   Ključ, 15.  februar 2010Državni službenici položili Zakletvu vjernosti

     Nakon višemjesečne procedure, okončan je Javni konkurs za prijem državnih službenika u Jedinstveni općinski organ uprave općine Ključ. Danas su svečanim činom polaganja Zakletve vjernosti pred Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem u državnu službu stupili Armin Čahut na mjesto Stručnog saradnika za oblast poljoprivrede i vodoprivrede i Admir Šistek na mjesto Stručnog saradnika za geodetske poslove i katastar nekretnina.
     Svečenu zakletvu položio je i Abdulah Šistek koji je primljen na mjesto Pomoćnika Općinskog načelnika za društvene djelatnosti i opću upravu
     Prema riječima Općinskog načelnika prijemom ovih ljudi kadrovski će se ojačati struktura općinske administracije, a njihov glavni zadatak u narednom periodu bit će doprinos u kreiranju i realizaciji razvojnih projekata koji će doprinijeti poboljšanju uslova življenja u našoj općini.

Informacije:  Općina Ključ
   Ključ, 15.  februar 2010Odbojkašice izgubile na svom terenu

     Nastavak prvenstva II Federalne lige za odbojkašice nije donio previše radosti za odbojkašice ključkog ŽOK-a. U nedjelju su na svom parketu izgubile protiv Ženskog odbojkaškog kluba “Goražde”. Uprkos solidnoj igri ključanke nisu smogle snage da do kraja setova održe koncentraciju i svoj ritam igre što je u najvećoj mjeri i razlog ovog poraza. Ni igra gostujuće ekipe nije bila puno bolja, međutim u presudnim momentima meča imale su više sreće što im je u konačnici i donijelo pobjedu u Ključu.
     Sljedeću utakmicu naše odbojkašice gostuju u Lukavcu gdje se nadaju prvim bodovima u nastavku prvenstva.

Informacije:  Općina Ključ
   Ključ, 13.  februar 2010

Javna tribina SDA


Djelovanje SDA u aktuelnim političkim okolnostima

     U organizaciji Općinskog odbora SDA Ključ sinoć je uz prisutvo velikog broja članova i simpatizera ove stranke održana javna tribina pod nazivom „Djelovanje SDA u aktuelnim političkim okolnostima“. Gost tribine bio je član Glavnog odbora SDA Halid Genjac koji govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u državi posebno istekao nastojanje stranke u traženju realnih i mogućih riješenja u trenutnim okolnostima.
    - Ovakve tribine bit će održane u svim Općinskim organizacijama stranke u BiH, budući da je zaključak Predsjedništva SDA BiH da je u ovakvim okolnostima najbolje direktno razgovarati sa članovima i građanima kako bi od rukovodstva stranke čuli stavove SDA po određenim, za državu i njene građane veoma važnim pitanjima, istakao je Genjac.

     O aktuelnoj političkoj situaciji i djelovanju stranke na kantonu govorio je predsjednik OO SDA Ključ Ahmet Egrlić dok se Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić u svom obraćanju prvenstveno osvrnuo na stanje na području općine Ključ. Učešće čelnih ljudi stranke na ovim tribinama potvrda je spremnosti njenog rukovodstva da svoje članstvo upozna sa trenutnim stanjem u državi i okolnostima u kojima stranka djeluje, te načinima riješavanja problema koje opterećuju građane naše države. Članovi i simpatizeri stranke učesnicima tirbine postavljali su i pitanja o aktuelnom stanju i djelovanju stranke na svim nivoima na koja su dobivali i kvalitetne odgovore.

Informacije:  Općina Ključ

E D U K A C I J A
Tehnologija
proizvodnje
voća

 

     U organizaciji Službe za finansije razvoj i poduzetništvo općine Ključ i Poljoprivrednog Zavoda USK-a jučer je u Ključu održana edukacija na temu tehnologija proizvodnje voća. Edukacija je organizovana u sklopu projekta „Farma“ koji ima za cilj brz, održiv i sveobuhvatan ekonomski razvoj, putem pomoći kreirane na bazi stvarnih potreba i usmjerene na poboljšanju konkurentnosti bosanskohercego- vačkih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. O nači- nima podizanja savremenog voćnjaka prisutnima je govorio dipl. ing sa Poljoprivredno-prehram- benog fakulteta u Sarajevu, Adnan Maličević.

     Poseban akcent dat je podizanju zasada krošnjastog voća i savremenim normama koje vrijede u ovoj oblasti. Sljedeća edukacija ticaće se rezidbe u sklopu čega će biti održana i praktično-pokazna vježba na jednom od ključkih voćnjaka. Određen broj ključana pokazao je interesovanje i za predavanja o uzgoju jagodičastog voća koje će nadležna Općinska služba uskoro organizovati u dogovoru sa predavačima.


Informacije:  Općina Ključ


   Ključ, 12.  februar 2010Edukacija ključkih srednjoškolaca
o borbi protiv narkomanije

     Upotreba narkotika poprima sve veće razmjere i postaje dostupna svim generacijama što ukazuje na potrebu da se alarmira cjelokupna javnost u rješavanje ovog problema. Upravo iz tog razloga Općinski načelnik općine Ključ imenovao je Stručni tim za izradu Programa i borbu protiv narkomanije koji je danas održao jednu od svojih planiranih aktivnosti.
    Naime u Srednjoj mješovitoj školi „Ključ“ upriličena je edukativna radionica o medicinskim aspektima i uticajima uživanja narkotika na zdravlje ovisnika kojoj su, pored mentorica radionice prof. Gonlović Esmine i pedagogice Omanović Emine prisustvovali i ključki srednjoškolci angažovani na ovom projektu.
     O medicinskoj štetnosti raznih narkotika kao i o simptomima koji indiciraju njihovo uživanje mentorice su učesnike upoznale putem konstruktivnog dijaloga koji je popraćen vizelnom prezentacijom. Jedan od ciljeva ove radionice bio je još jednom učlenicima ukazati na činjenicu da je ovisnost o opojnim drogama sociopatološka pojava koja remeti fizičko i psihičko zdravlje, socijalnu i ekonomsku ravnotežu, pogađa pojednica i njegovu porodicu kao i širu zajednicu. S obzirom da je problem narkomanije u porastu jako je važno mlade educirati i informisati o drogama na vrijeme kako droga ne bi bila ta koja nas informira onda kada je već kasno smatraju stav je Tima za borbu protiv ove opake bolesti modernog doba.
    U narednim fazama svog rada članovi Tima planiraju izradu promotivnog materijala, edukaciju roditelja i učenika putem interaktivne nastave te animiranje cjelokupne lokalne javnosti kako bi se zajedničkim snagama borili protiv ovog problema.

Informacije:  Općina Ključ
   Ključ, 10.  februar 2010Održana godišnja Skupština NK "Ključa"

     U sali Općinskog vijeća sinoć je održana godišnja Skupština nogometnog kluba „Ključ“. Pored usvajanja Izvještaja o radu i finansijskog izvještaja za 2009. godinu te Programa rada za 2010. godinu delegati su birali i novog predsjednika ovog kluba. Za predsjednika najstarijeg ključkog nogometnog kluba izabran je Mehmed Begić. NK Ključ jesenji dio prvenstva okončao je na devetom mjestu II nogometne lige FBIH grupa zapad što je na Skupštini ocijenjeno kao loš plasman. Kao glavni razlozi navode se nedovoljna fizička pripremljenost igrača, izostanci sa treninga, nedisciplina te nedovoljno zalaganje pojedinaca.
     Pored ovoga razmatran je položaj i razvoj ključkog nogometa uopće, a kao glavni problem identifikovan je nedostatak juniorske lige u kojoj bi se takmičili juniori sa područija Ključa. Sa tim u vezi postignut je dogovor između sva tri kluba sa područja općine da jedinstveno nastupe sa jednom juniorskom ekipom te da se tako pruži prilika da se juniori iz sva tri kluba takmiče u jednoj reginalnoj ligi, a razlozi za pokretanje ove inicijative uglavnom su finansijske prirode. Aktivnosti za riješavanje ovog, za ključki nogomet, veoma značajnog nedostatka u punom su toku, te se očekuje da će od septembra naša općina imati jednu juniorsku ekipu koja će se takmičiti sa svojim vršnjacima na regionalnom nivou.

Informacije:  Općina Ključ

MALOJ PORODICI INTERNET PREZENTACIJA U KLJUČU PRIDRUŽILA SE I OSNOVNA ŠKOLA "KLJUČ". OD SVEG SRCA IM CESTITAMO I ŽELIMO DA DUGO "POŽIVE" NA OVOM MOĆNOM SREDSTVU INFORMISANJA.
OVAJ SITE MOŽETE POSJETITI AKO KLIKNETE OVDJE
U S K O R O

Ključki proizvodi
u Ključke trgovine


 

     S obzirom da općina Ključ ima veliki potencijal u proizvodnji organske hrane Predstavnici Saveza udruženja Asocijacija organskih proizvođača FBiH posjetili su danas općinu gdje su održali sastanak sa Općinskim načelnikom.
     Unapređenje organske proizvodnje na području Ključa bila je glavna tema ovog sastanka. S obzirom da naša općina ima velike mogućnosti za proizvodnju zdrave hrane, a i od nadležnog Ministar- stva se očekuje podrška ovim proizvođačima Općinski načelnik je pokazao veliku zainteresiranost za razvoj ovog sektora poljoprivrede koji bi uveliko utvorio vrata novim zapošljavanjima u Ključu.

     Prema riječima Predsjednika Saveza njihov osnovni cilj je da okupi zaintresirane poljoprivredne proizvođače i da im pruži pomoć kroz edukcije i savjetovanja te pomoć pri certificiranju, a sve u svrhu podsticanja ljudi na zapošljavanje i samozapošljavanje u poljoprivredi. Ukoliko bude dovoljna zainteresiranost Ključana za organsku proizvodnju otvorena je i mogućnost organizacije manifestacije „Dani organske proizvodnje“ - Ključ 2010 na kojoj bi se predstavili domaći organski proizvodi i proizvođači te animirali i ostali zainteresovani građani da ostvare osnovno zanimanje u pojoprivredi.
    Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić već duži vremenski period pokušava da pronađe adekvatan način za promocija Ključkih proizvoda tako da je današnji sastanak iskristalizirao prve korake u ovoj njegovoj namjeri. Shodno tome u narednom periodu pokrenut će se aktivnosti za instaliranje polica sa ključkim proizvodima u svim trgovinama na području općine kako bi se na taj način pomoglo domaćim proizvođačima.


Informacije:  Općina Ključ  OBAVJEST :
  Općina Ključ opredjeljena za jačanje veza
sa svojom dijasporom

 

      U cilju jačanja veza i uspostavljanja što bolje saradnje sa građanima općine Ključ koji privremeno borave u inostranstvu Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić imenovao je osobu koja će u narednom periodu biti zadu- žena da koordinira svim aktivno- stima vezanim za poboljšanje navedene saradnje. Zadatak koordinatora će prije svega biti da uspostavi evidenciju svih naših građana koji privremeno borave u inostranstvu, kao i njihovih organi- zacija i udruženja te prikupljanje prijedloga i ideja za stvaranju povoljnijih uslova življenja u općini Ključ.
      Smatrajući da je budućnost i prosperite grada Ključa bitan i za sve Vas koji živite van zemlje pozivamo Vas da nam se putem mail adrese kljuc.upr@bih.net.ba javite i dostavite svoje ideje i prijedloge koji mogu doprinijeti poboljšanju uslova življenja u općini Ključ. Veoma bitno je i da nam sugerišete na osnovu svojih iskustava kako da poboljšamo poslovni ambijent u našem grada te da razmjenom ideja zajedničkim snagama učinimo Ključ privlačnijim za nove investitore.
      Općina Ključ je opredjeljena za jačanje veza sa svojom dijasporom, a na ovaj način nastoji da stvori uslove za njegovanje i razvijanje poslovnih, humanitarnih, obrazovnih, kulturnih i drugih vidova saradnje između naših građana u inostranstvu sa matičnom domovinom.
      S ciljem uspostave jedinstvenog registra svih naših građana u inostranstvu pozivaju se svi Ključani da nam putem navedenog maila dostavite i svoje lične podatke.

   
Humanitarni
koncert za
Sabihu Dervišević

       U ovim teškim i kriznim vremenima građani Ključa su ponovo pokazali veliko srce i humanost na djelu. Dokaz toga je i masovni odaziv Ključana humanitarnom koncertu koji je organizovan u sklopu akcije prikupljanja pomoći teško oboljeloj sugrađanki Sabihi Dervišević.
        Supruga demobilisanog borca , tridesetjednogodišnja Sabiha, oboljela je od karcinom dojke koji joj je odstranjen, ali nakon izvjesnog vremena doktori su otkrili da je karcinom metastazirao ka unutrašnjim organima. Za liječenje ove mlade majke potrebno je dvadesetak skupih terapija koje njena porodica ne može obezbijediti stoga su se Ključani masovno uključili u ovu humanu akciju kako bi pomogli svojoj sugrađanki da pobjedi tešku životnu bitku.
        Humanitarni koncerta je pokrenut na inicijativu Udruženja 17. Viteške krajiške brdske brigade i ostalih udruženja proisteklih iz rata, a realizovan je pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika općine Ključ. Budući da je humanitarni koncert održan na Svjetski dan borbe protiv raka općina Ključ će nastojati da u narednom periodu ova humana akcija preraste u tradiciju čiji cilj bi bio prikupljanje dobrovoljnih priloga za liječenje oboljelih od ove opake bolesti. Na sinošnjem koncertu u ime Sabihinog liječenja nastupali su Draganović Semir, Draganović Muharem, Kadić Ferid, Kenan Mačković, KUD-ovi „Stari grad“ i „Naša mladost“, te Azro i bend, a sve prikupljena sredstva od prodaje ulaznica bit će uplaćena na račun oboljele Dervišević.


Akcija za pomoć oboljeloj Sabihi još uvijek traje te se ovim putem mole svi ljudi dobre volje da pomognu u liječenju majke
malog dječaka i supruge demobilisanog borca uplaćujući svoje dobrovoljne priloge na račun u Sparkasse banci broj: 1994400075585113, s naznakom "Za liječenje Sabihe Dervišević".

 


   Ključ, 6.  februar 2010Uspješno poslovanje uprkos ekonomskoj krizi

     Da se može uspješno poslovati i u doba globalne ekonomske krize pokazuje ključko preduzeće "K-asa" Ključ. Ova firma jedna je od rijetkih koja svoje proizvode uspijeva plasirati na europsko tržište. Uprkos ekonomskoj krizi i poteškoćama s kojima se naši proizvođači susreću ključka firma već drugu godinu za redom uspješno ispunjava ugovor sa kompanijom iz Njemačke o izvozu svog finalnog proizvoda. Mjesečno se u halama ove firme za europskog kupca proizvede 500 komada namještaja na čijoj proizvodnji radi dvadeset radnika.
     Jučer je u ovom preduzeću bio poseban dan budući da se pripremala i pakovala sljedeća pošiljka za Njemačku. Tim povodom vlasnik firme Senad Koljić u svoje preduzeće pozvao je i Općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića.
    - Pozvao sam načelnika danas u posjetu jer danas imamo stvarno šta pokazati. Pripremamo pošiljku za kupca u Njemačkoj koja nam je ujedno i prva u ovoj godini, istakao je zadovoljni Koljić.
    Općinski načelnik pohvalio je rad ove firme koja se sa svojim proizvodom uspjela izboriti za mjesto na europskom tržištu.

Informacije:  Općina Ključ

Sportisti općine Ključ 2009

Najuspješniji
Edin Botonjić
i
Selma Pervić

 

     Sinoć je u organizaciji Sportskog saveza općine Ključ održan tradicionalni izbor najus- pješnijih sportaša u 2009. godini. Tokom manifestacije birani su sportisti koji su obilježili proteklu godinu u kategorijama: najuspješ- niji mladi sportaši, najuspješniji junior i juniorka, najuspješniji u invalidnom sportu, najuspješnija muška i ženska ekipa te najuspješniji sportaš i sportašica općine Ključ u 2009. godini. Najboljim ekipama u prošloj godini proglašeni su ŽOK „Ključ“ (1. mjesto u kantonalnoj ligi USK-a – pionirke, 1. mjesto u drugoj ligi Federacije BiH i ulazak u prvu ligu FBiH, 2. mjesto u kantonalnoj ligi – juniorke, 2. mjesto na turniru u Bosanskoj Krupi – seniorke) i Stonoteniski klub „Sana“ Ključ (1. mjesto u USK – omladinici, 3. mjesto u USK – omladinke).

    STK „Sana“ Ključ se u prošloj godini kvalifikovao u Prvu ligu Bosne i Hercegovine za mlađe kategorije. Najbolji u invalidnom sportu u 2009. godini bili su Islamagić Mujo, (1. mjesto pojedinačno, disciplina pikado na Državnom prvenstvu, 1. mjesto ekipno, disciplina pikado na Državnom prvenstvu), i Vahida Bešlagić (1. mjesto ekipno, disciplina pikado na Državnom prvenstvu). Epitete najuspješnijeg sportaša i sportašice u 2009. godini ponijeli su Edin Botonjić i Selma Prvić. Edin Botonjić član je NK „Kljuć“-a, izuzetno talentiran nogometaš pred kojim je blistava karijera. Selma Pervić članica je seniorske ekipe Ženskog odbojkaškog kluba Ključ, i pored aktivnog igranja Selma je i trener u školi odbojke pri ovom klubu. U prošloj godini sa ključkim ŽOK-om zauzela je 1. mjesto u drugoj federalnoj ligi obezbijedivši tako plasman u prvu ligu Federacije BiH.
     Priznanje sportisti i sportašici godine uručio je Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je čestitao svim spotrašima na ostvarenim rezultatima kao i na promociji općine Ključ.


Informacije:  Općina Ključ


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network