M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u è
   Kljuè danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Kljuèke razglednice

Z a b a v a
   Kljuè Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Kljuèa
   Stari grad
   Kljuè ljeta 2004
   Kljuè noæu
   Kljuèke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferiè na Sani
   Kljuè Info Team 2004

Radio  Kljuè
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnièka podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Kljuèani
   Kljuèki adresar
   Kljuèani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Kljuè Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Kljuè Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIÆ
Kljuè Info Team

Sulejman FILIPOVIÆ - CUNI 
Eldar ŠEHIÆ - ŠANER
Alija KIŠEVIÆ - ÈIKO  
Vernes MUSLIMOVIÆ - VESONOVEMBAR    2 0 0 9


   Ključ, 29.  novembar 2009Bajramski koncert


 
      U prepunoj sali Dom kulture u Ključu sinoć je održan koncert duhovne i popularne muzike. Koncert je za građane općine povodom Kurban bajrama organizovala Stranka Demokratske Akcije Ključ (SDA) i Asocijacija mladih ove stranke. Pored velikog broja građana koncertu su prisustvovali i brojni gosti, predstavnici općinskih organizacija SDA sa područja našeg kantona, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK-a Edhem Veladžić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić te Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

 

      Iz uloge domaćina prisutnim se obratio predsjednik Općinskog odbora SDA Ključ Ahmet Egrlić koji je čestitajući mubarek dane svim građanima istakao da su ovi dani, dani jedinstva i sloge. Prisutnim se obratio i Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić govoreći o Bajramu kao vremenu u kojem čovjek treba da učvrsti svoj zavjet prema Bogu te da iz srca ispuni svoja obećanja prema čovjeku. Duša bajrama osjetila se kroz nastup hora Cazinske madrese koji je svojom izvedbom ilahija oduševio sve prisutne. Nezaboravni Bajramski ugođaj upotpunjen je nastupom popularnog bosasko-hercegovačkog kantautora Aldina Kurića- Al Dina.

Informacije:  Općina Kljuè   Kljuè, 28.  novembar 2009Doček Bajrama u Sanici


 
      Tradiconalni vjerski program kojim Ključani dočekuju Bajramske mubarek dane ove godine upriličen je u džamiji u dematu Sanica. Veliki broj džematlija iz Sanice ali i iz ostalih Džemata sa područija općine te predstavnika kulturnog i političkog života prisutovao je ovom ibadetu koji je upriličen povodom Kurban bajrama. Svečanost su pratile predivne ilahije koji su pripremili polaznici mekteba i poučni recitali kojim je predstavljena naša ljudska grešnost pred Njegovom milošću i oprostom. U programu su učestovali najmlađi Ključani, djeca vrtića „Ljiljan“ koji su svojim simpatičnim nastupom prisutnima predočili sliku pokajanja i pomirenja, prvenstveno samim sobom, a zatim i sa drugim ljudima.
      Bajramski praznici su idealno vrijeme za to, poruka je ove svečanosti. Prisutnim se obratio i općinski načelnik mr. Osman Ćehajić izkazavši čast da prisustvuje ovoj manifestaciji. Koristeći priliku da svojim Ključanima da čestita blagdane Općinski načelnik je izrazio nadu da će mubarek dani ojačati međuljudsko povjerenje i slogu. Nakon programa mališani su obradovani Bajramskim paketićima koji su unijeli veliku radost u njihova srca.

Informacije:  Općina Kljuè

Prevencija nasilja u porodici i društvu uopšte

     Udruženje žena Ključki biseri pred predstojeći bajramski praznik uručilo je pakete pomoći za pet socijalno ugroženih porodica s područja naše općine. Donacija se sastoji do prehrambenih artikala za pet porodica as spiska korisnika Centra za socijalni rad.
 
    Ovo udruženje također je u okviru projekta "Prevencija nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja mobilizacijom zajed- nice" održalo okrugli sto na temu "Nasilje u društvu, uzroci, posljedice i mjere suzbijanja i zaštite".
     Na ovom sastanku na kom su prisustvovali predstavnici policije, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje i škola s područja Ključa govorilo se najviše o problemima sa kojima se susreću ove ustanove u svom svakodnevnom radu. Uz povećano nasilje kojeg školski vršnjaci provode među sobom, kako je konstatovano, problem predstavlja i nasilje u porodici te smještaj žrtava u sigurne kuće.
     Izneseni su i korisni zaključci te potreba za dodatnim edukacijama o nasilju kojeg bi nadležne ustanove i nevladine organizacije trebale provoditi u školama.
 
Druženje za dobrovoljne darivaoce krvi 
       Crveni križ naše općine organizirao je u restoranu Ključ dru- ženje za dobrovoljne darivaoce krvi. Pored zvanica i velikog broja dobro- voljnih darivalaca najdragocjenije tečnosti, druženju su prisustvovali i predsjednik Crvenog krsta – križa USK-a Husein Kličić kao i tehnički sekretar Vuković Senka.
       Druženje je otvorio predsjednik skupštine CK općine Ključ Fahro Ja- uzović pozdravivši skup najhumanijih ljudi a ovom prilikom posebnu zahvalnost uputio je generalnom sponzoru Kaffersu te g-đi Amili Ćehajić koja za Crveni krst-križ izrađuje jedinstvenu bazu podataka. 


Informacije:  Radio Kljuè

Obilježavanje Dana državnosti SDP KljučPrisjećanje i odavanje počasti

     Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama rata na spomen obilježju na Trgu Alije Izetbegovića, članovi i simpatizeri Socijal- demokratske partije Ključ dali su svoj doprinos u obilježavanju Dana državnosti.
 
    Tim povodom, održana je i svečana sjednica SDP-a posvećena danu državnosti. Svoje prisjećanje na događaje iz II svjetskog rata i prigodan referat iznio je sudionik tog vremena Huse Medić iznoseći mnoge činje- nice i historijski značaj Sanice i cjelokupnog ovog kraja koje su bili zaboravljani ili zane- marivani svih ovih godina.
 
Usvojen Nacrt budžeta za 2010. godinu

       Na trinaestoj sjednici Općinskog vijeća općine Ključ održanoj u utorak usvojen je Nacrt budžeta za 2010. godinu u predloženom obliku. Tako će budžet u odnosu na rebalans za 2009. Godinu biti umanjen za više do milion i pedeset hiljada KM. Iako nije bilo preporuka od viših nivoa vlasti, predlagač budžeta prilikom kreiranja vodio se sa planom izvršenja za prvih devet mjeseci tekuće godine.
       Indikativno je da je predloženi nacrt budžeta manji do dosadašnjeg zbog ekonomske krize a eventualnu krizu osjetiće samo budžetski grantovski korisnici. Umanjena su sredstva i za poljoprvrednike, za prevoz đaka nije izdvojeni ni jedna marka dok su grantovi javnim ustanovama Domu kulture i radiju smanjena za čak 50%.
       U načelu protiv nacrta ovakvog budžeta bili su svi klubovi političkih stranaka a svoje amandmane na nacrt budžeta imaće priliku istaći tokom javne rasprave i usvajanja prijedloga budžeta.

 


Informacije:  Radio Kljuè   Kljuè, 25.  novembar 2009Dan državnosti Bosne i Hercegovine


 
      Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar općina Ključ obilježila je nizom prigodnih i svečenih sadržaja. U znak sjećanja na sve žrtve minulog rata delegacija općine i vijećnici Općinskog vijeća zajedno sa Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem položili su cvijeća na gradsko Spomen obilježje i proučili fatihu svim onim koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Bosne i Hercegovine. U večernjim satima upriličena je Svečena akademija u Domu kulture kojoj je prethodilo otvaranje izložbe slika IV likovne kolnije „Stari grad Ključ“. Akademiji su, pored velikog broja građana, prisustvovali i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života općine Ključ te mnogobrojni gosti.
      Značaj obilježavanja 25. novembra za opstanak naše zemlje kao i značaj osnivačke skupštine ZAVNOBiH-a, održane 25.11.1943. godine u Mrkonjić Gradu, koja je postavila temelje savremene državnosti naše zemlje istakao je u svom obraćanju Općinski načelnik.
     - Obaveza svih nas je da je slavimo ovaj naš najznačajniji praznik jer se na taj način prisjećamo bogate dugogodišnje historije kroz koju smo uspjeli sačuvati državnost i kontunuitet Bosne i Hercegovine, jednako otvorene za sve njene narode i građane - poručio je mr. Ćehajić.
      Ključani 25. novembra pored Dana državnosti slave i historijski datum formiranja 17. VKbbr. Tim povodom prisutnima se u ime slavljeničke brigade obratio general Fikret Ćuskić koji je evocirao uspomene na njeno formiranje i njen ratni put. Prigodnim kulturno-umjetničkim programom predstavili se i hor KUD-a “Stari grad“ Ključ, učenici OŠ Velegići te Dramsko-recitaotorska sekcija KUD-a „Naša mladost“. Učenici ključkih škola pisali su literarne radove posvećene rođendanu naše zemlje a najbolje od njih je na Akademiji nagradio Općinski načelnik.

Informacije:  Općina Kljuè


Program borbe
protiv korupcije
u Jedinstvenom općinskom organu općine Ključ 

     U cilju sistematskog i planskog suprotstavljanja svim oblicima korupcije u Organu uprave, općina Ključ je donijela Program borbe protiv korupcije u Jedinstvenom općinskom organu uprave općine Ključ. Primjena ovog Programa i svih raspoloživih instituta pravnog sistema u oblasti antikoruptivnog djelovanja će osigurati da se napori koji se ulažu u očuvanje integriteta Organa uprave usmjere na prevenciju, detekciju i pokretanje zakonom propisanih postupaka protiv počinilaca nezakonitih radnji. Realizacijom planskih zadataka iz ovog programa očekuje se podizanje kvaliteta nivoa rada organa uprave. S tim u vezi, realno je očekivati veću spremnost građana da sarađuju u borbi protiv svih oblika korupcije u javnoj službi, a samim tim i očuvanju sigurnosti društvene zajednice.


Informacije:  Opæina Kljuè

J.P. ''RADIO KLJUČ'' D.O.O.
29. DECEMBRA PRIREĐUJE
OVO JE UJEDNO POZIV I PONUDA SVIM NAŠIM SUGRAĐANIMA
U DOMOVINI I INOSTRANSTVU DA SE MOGU PRIJAVITI I BITI
SUDIONICI MANIFESTACIJE.

RADIO KLJUČ NUDI MOGUĆNOST FIZIČKIM I PRAVNIM
LICIMA DA BUDU POKROVITELJI ''PRVOG GLASA''

Obaveze Radio Ključa
prema sponzorima / pokroviteljima manifestacije


     1. Predstavljati sponzore u radijskom programu naše medijske kuće, najmanje četiri puta dnevno do same manifestacije,
      2. Objaviti naše pokrovitelje manifestacije u dnevnom listu Oslobođenje 30.12.2009. godine,
      3. Na plakatama za održavanje manifestacije navesti pokorvitelje. Plakate u 50 primjeraka biće postavljene po svim naseljenim mjestima općine Ključ te u gradovima Sanski Most, Bosanski Petrovac, Ribnik i Mrkonjić grad,
      4. Naši pokrovitelji manifestacije biće prezentirani na sljedećim interent portalima www.kljuc.ba i www.kljuckenovine.com,
      5. 27. 28. i 29. decembra 2009. godine od 18:00 do 20:00 sati svi medijski pokrovitelji biće predstavljani putem video zida na Trgu Alije Izetbegovića kao i na elektronskom displeju na ulazu Doma kulture u Ključu,
      6. Tokom održavanja same manifestacije svi naši sponzori biće predstavljeni publici na samoj manifestaciji u tri navrata.
      ZA SVE DODATNE INFORMACIJE KONTAKTIRAJTE NAS NA TELEFON 0038737660049 ILI NA MAIL: radioklj@bih.net.baKOMPLETAN PROJEKAT, DETALJI OKO NAČINA I ORGANIZACIJE MANIFESTACIJE ZAINTERESOVANI MOGU POGLEDATI AKO KLIKNU OVDJE

Izgradnja kanalizacione mreže na Pudin Hanu


 
     U mjesnoj zajednici Velagici, tacnije u samom centru Pudin Hana odvijaju se radovi na izgradnji dijela kanalizacione mreže. Kako je rijec o veoma znacajnom i ogromnom projektu, izgradnja kanalizacije u ovoj mjesnoj zajednici odvija se postepeno u fazama. U ovoj fazi iskopace se kanal u dužini do 444 metra i položiti cijevi koje ce se kasnije spojiti na zajednicki kolektor
     Vrijednost radova iznosi 300.000 KM koje je obezbijedilo federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva a radove izvode u kooperaciji firme Mujezinovic i JKP Rad.

Informacije:  Radio Kljuè   Kljuè, 18.  novembar 2009


Obavijest Doma zdravlja KljucPojava svinjske gripe

     Zbog pojave svinjske gripe na podrucju našeg Kantona, Zdravstvena ustanova Doma zdravlja Kljuc uputila je obavijest gradanstvu o najvažnijim koracima u suzbijanju širenja ove bolesti kao i preventivnim mjerama koje se trebaju provoditi u slucajevima pojave zaraze.
    Uz opisane simptome, preporuke i mjere sprecavanja i suzbijanja širenja gripe iz Doma Zdravlja svim pacijentima se preporucuje da se drže utvrdenih termina za preglede kod doktora, a hronicni bolesnici kojima je potrebno iskljucivo pripisivanje lijekova savjetuje se da telefonski kontaktiraju svog lijecnika porodicne medicine.


Kompletan tekst obavjesti Doma zdravlja sa detaljnim uputama možete procitati ako kliknete OVDJE.


Nema
novca za
korisnike Budžeta
 

     Budžet opcine Kljuc ni sa današnjim danom nije izmirio ni rebalansom preuzete smanjene obaveze prema odredenim javnim ustanovama i preduzecima te ih na taj nacin dovodi u bezizlaznu situaciju, kako nacin njihovog poslovanja tako isto i zaposlene u tim javnim ustanovama i preduzecima.

Prilog:  Radio Kljuè 


Opcini certifikat ISO standarda

 

         Predstavnici certifikacijske kuce SGS iz Sarajeva boravili su jucer u opcini Kljuc kako bi izvršili prvi certifikacijski audit kojim je utvrdeno da Jedinstveni opcinski organ uprave ispunjava uslove za dobivanje certifikata ISO standarda.
         Na osnovu toga ce se, prema rijecima vode tima Ramiza Alispahica, Opcini Kljuc dodjeliti medunarodni certifikat ISO 9001:2008. Projekt uvodenja sistema kvalitete i certificiranje podržao je DRC a svecana dodjela certifikata bice uprilicena kroz petnaestak dana.

*********

 
Besplatna pravna pomoc

NEMA ZAINTERESOVANIH

 

         Za jucer je u Kljucu bila najavljena i javna rasprava po pitanju kantonalnog Nacrta zakona o pružanju besplatne pravne pomoci. Kako na raspravu, izuzev dva predstavnika press službe opcine Kljuc i predstavnika Radio Kljuca niko nije došao ista nije ni održana.

Informacije :   Radio Kljuc


Prva
mjesta
za
OŠ Kljuc
 

     Hadžic Edina, Egrlic Dženana I Hadžic Emir ucenici osmog razreda OŠ Kljuc osvojili su prvo mjesto na takmicenju iz oblasti "Ljudskih prava I demokratije". Našu opcinu predstavljale su osnovna škola Kljuc I SMŠ Kljuc ciji su ucenici osvojili trece mjesto.
      Provjera znanja na temu Ljudskih prava I demokratije održano je u Mrkonjic gradu u organizaciji misije OSCE-a u BiH.

Prilog:  Radio Kljuè
Provjera kvaliteta rada i usluga 

 
      U jedinstvenom opcinskom organu uprave opcine Kljuc danas ce izvršiti provjera i certificiranje sistema kvaliteta rada i usluga koje pružaju opcinske službe. Zadužena certifikacijska kuca sprovešce testiraranje, odnosno, izvršiti prvi certifikacijski audit kojim ce utvrditi da li je organ uprave opcine zadovoljio zahtjeve ISO standarda i na osnovu toga dodjeliti mu certifikat ISO 9001 : 2008.
      Opcina Kljuc je još do proljetos krenula sa pripremama za certifikaciju a uvodenje sistema kvalitete i certificiranje odvijalo se pod pokroviteljstvom Danskog vijeca za izbjeglice.

Informacije:  Radio Kljuè------------------------------------ 
Javna rasprava Po pitanju Nacrta Zakona

"Zakon o pružanju besplatne pravne pomoci"


Danas ce se u našoj opcini održati javna rasprava Po pitanju Nacrta Zakona o pružanju besplatne pravne pomoci. Spomenuti Nacrt zakona, Skupština Unsko - sanskog kantona usvojila je na svojoj 42. Redovnoj sjednici.
Tako ce se za sve zainteresirane gradane naše opcine javna rasprava o Nacrtu zakona o pružanje besplatne pravne pomoci održati u sali opcinskog vijeca sa pocetkom u 14 sati.

Dijalog sa gradanima Sanice
 

     Opcinska organizacija SDP-a Kljuc u nedjelju je u Sanici održala javnu tribinu na temu Dijalog sa gradanima Sanice. U trosatnom dijalogu ovog posjecenog skupa gradani su govorili uglavnom o mnogobrojnim problemima: nezaposlenosti, propaloj privatizaciji DI Sanice, odlasku mladih, infrastrukturnim problemima i problemima povratnika te opcenitom odumiranju ove mjesne zajednice.
      Pored tribine, ovaj skup bio je ujedno i izborni, s obzirom da su izabrana rukovodeca tijela mjesnog ogranka SDP-a Sanica.

Prilozi:  Radio Kljuè   Kljuè, 16.  novembar 2009
Nedjelja solidarnosti

     Crveni križ/krst opcine Kljuc u okviru "Nedjelje solidarnosti" organizirao je akciju prikupljanja pomoci u prehrambenim i higijenskim potrepštinama a ovoj humanoj misiji odazvali su se svi stanovnici i obrazovne institucije. Prikupljeni paketi pomoci bice dodijeljeni za 46 socijalno ugroženih porodica.
    Spiskovi korisnika su usaglašeni sa Centrom za socijalni rad kao i prema predloženim potrebama sekretara mjesnih zajednica.

 


Ljudska prava i demokratija


    Danas ce se u Mrkonjic gradu održati takmicenje za ucenike osnovnih i srednjih škola sa podrucja Livna, Mrkonjic grada, Ribnika i Kljuca. Našu opcinu predstavljace ucenici osnovne škole Kljuc i srednje mješovite škole.
    Organizator takmicenja je misija OSCE-a u BiH a provjera znanja obavice se iz oblasti Ljudskih prava i demokratije.


 
 


Novosti iz sporta

 

         Na zahtjev uprave kluba, odgoden je mec sedmog kola Ženskog odbojkaškog kluba Kljuc as ekipom Bosne iz Kalesije. S obzirom na ostavku trenera Ramica, naš klub nije imao ko voditi u duelu as ka- lesijskom Bosnom. Kako bi se situ- acija što brže razriješila, za veceras je najavljena sjednica uprave kluba na kojoj bi trebalo biti riješeno pitanje trenera ženske odbojkaške ekipe.

*********

 
Pobjede
fudbalera

 

         U posljednjem kolu jesenjeg dijela šampionata druge lige Federacije BiH grupe Zapad u nogometu, naši timovi Omladinac i Kljuc upisali su po tri boda. NK Kljuc kao domacin pobjedio je Slogu iz Bosanske Otoke sa rezultatom 3 : 1. Omladinac je takoder na domacem terenu savladao ekipu Mladosti iz Polja sa 3 : 2.
Informacije :   Radio Kljuc
   Kljuè, 15.  novembar 2009


Prikupljanje pomoci za nabavku opreme

Grupa KRATKI SPOJ

     Mladi kljucki Band "Kratki spoj" koji egzistira tek godinu Dana pokrenuo je akciju za prikupljane novcane (ili druge) pomoci koja ce im omoguciti nabavku ozvucenja, razglasa (mixete, zvucnika, pojacala). Bend je u sve ovo proteklo vrijeme marljivo i gotovo svakodnevno vjezbao na posudjenoj opremi u Domu kulture u Kljucu.
    Ovaj mladi bend imao je i zapažen nastup na OBN televiziji u emisiji "Rat bendova" gdje su ušli u drugi krug medu 50 grupa as ex -jugoslovenskih prostora. Pored ovog, momci su nastupali i na Street fest-u medunardnoj svirci u Kumanovu, republika Makedonija, kao i brojnim domacim humanitarnim nastupima i manifestacijama.
    Bend cine: Cehic Armin, Adžemovic Himzo, Šehic Elvis, Javoric Haris i Karadža Emir.

    Za ovu priliku, oni su otvorili i broj Žiro racun u banci pa zamoljavamo sve one koji mogu i žele da pomognu ovoj mladoj grupi da svoje donacije uplate na racun:

Beneficiary bank:
Swift code:
Address:
Iban code:
Full beneficiary name:
Full beneficiary address:
  Raiffeisen bank DD Bosna i Hercegovina
RZBABA2S
Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH
BA39161235000533584
Armin Cehic
Brace Adzemovic bb KljucZa bilo koje dodatne informacije kontakt broj je:
00387 61 384 220Sportske aktivnosti

         Ženski odbojkaški klub Kljuc ce u sedmom pokušaju nastojati doci do prve prvenstvene pobjede u izuzetno teškoj gostujucoj utakmici sa ekipom Bosne iz Kalesije. Ovaj susret igra se u subotu do 16 sati.

*********

         U zadnjem jesenjem kolu druge lige Federacije grupe zapad NK Kljuc na domacem terenu docekuje Slogu iz B. Otoke. Naš drugi predstavnik Omladinac u nedjelju docekuje ekipu Mladosti iz Polja a satnice odigravanja ovih utakmica su do 13 sati i 30 minuta.
Informacije :   Radio Kljuc
   Ključ, 14.  novembar 2009
Seminar za državne službenike

 
     Savez općina i gradova FBiH uz podršku USAID-a i u okviru projekta upravne odgovornosti jučer su u Ključu organizovali radionicu o Nacrtu Zakona o stvarnim pravima I njegovom utjecaju na jedinicu lokalne samouprave. Seminar je bio namjenjen za državne službenike s područja Unsko-sanskog kantona te Drvara i Glamoča.
     Putem ove radionice zaposleni u općinskim službama imali su priliku da se upoznaju as novinama koje se uvode nacrtom Zakona o stvarnim stvarima, prije svega institutom prava građenja, pravom vlasništva nad nekretninama te odnosu ovog sa ostalim imovinskim zakonima. Dok izmjene postojećih zakona i donošenje novih u oblasti imovinsko-pravnih odnosa predstavlja značajnu reformu.Dan borbe protiv šećerne bolesti

 

 
 


       U povodu svjetskog Dana borbe protiv šećerne bolesti, stručna ekipa ljekara Doma zdravlja Ključ danas ispred Doma kulture obilježiti ovaj Dan tako što će građanima mjeriti krvni pritisak i šećer u krvi te dijeliti savjete o zdravoj prehrani.
       Ova akcija Doma zdravlja organizuje se već nekoliko godina unazad, a straučne ekipe danas će ordinirati u vremenu do 10 pa do 15 sati.

Ispraćaj hadžija

Večeras će biti upriličen zajednički ispraćaj ključkih hadžija koji ove godine na hadž putuju avionom. Povodom odlaska na hadž, u gradskoj džamiji će biti proučena dova. Ove godine s područja medžlisa IZ Ključ na hadž putuje trinaest hadžija dok će preko Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH, ove godine iz BiH na hadž putovati ukupno 1.865 hadžija.Iz Elektodistribucije javljaju da će zbog planiranih radova,
danas u terminu do 8 do 15 sati bez napajanja električnom energijom ostati Donja Sanica

Pojačane kontrole

 

Danas i u subotu 14. novembra pripadnici Policijske stanice Ključ naše općine provesti akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju. Kontrola učesnika u saobraćaju će se posebno odnositi na kontrolu tehničke ispravnosti vozila, brzinu kretanja motornih vozila, prevoz djece u putničkom motornom vozilu i alkoholiziranost vozača.
Informacije :   Radio Ključ
17. godišnjica
zatvaranja zloglasnog logora Manjača

 


     Savez logoraša BiH zajedno sa lokalnim udruženjima logoraša iz raznih dijelova naše zemlje u subotu 14. novembra organizuje posjetu bivšem koncentracionom logoru Manjača. Posjeta se organizuje povodom obilježavanja 17. godišnjice zatvaranja jednog od najzloglasnijih logora ovoga kraja organizovanog tokom agresije na BiH.
     Udruženje logoraša "Omer Filipović" poziva bivše logoraše te građane općine Ključ koji su zainteresovani da posjete logor Manjača da se za rezervaciju mjesta jave u prostorije Udruženja ili putem telefona: 661-308 svakim radnim danom u periodu od 9,00 do 13,00 sati.
     Za sve zainteresovane obezbijeđen je besplatan prevoz, a polazak je planiran u 10,00 sati ispred hotela.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 11.  novembar 2009
Nova šansa za zapošljavanje

IDA je jako dobar model za osnivanje poslovnog inkubatora u općini Ključ.

 
     Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić posjetio je Istarsku razvojnu agenciju (IDA) koja je jedna od vodećih agencija ovog tipa u Hrvatskoj. Razlog posjete su planovi mr. Ćehajića da u narednom periodu u općini Ključ osnuje poslovni inkubator koji je najkvalitetniji instrument lokalnog podsticaja i razvoja poduzetništva, a koji je naša općina prepoznala i odlučila da primjeni u praksi.
     Postupak je zamišljen tako da se novoosnovanim firmama dodijeljuje poslovni prostor, savjetodavne, menadžmentske i ostale usluge koje će korisnicima pomoći u prevazilaženju početničkih probleme u pokretanju vlastitog biznisa. Tokom sastanka dogovoreno je da u predstojećem razdoblju IDA svojim iskustvima i znanjem doprinese pokretanju aktivnosti na osnivanju poduzetničkog inkubatora naše općine.


Informacije :   Općina Ključ

   Ključ, 10.  novembar 2009
Ambasador Norveške uručio donaciju OŠ “Velagići”

     Krajem prošle sedmice OŠ „Velagići“ posjetio je Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Jan Braathu prilikom čega im je uručio vrijednu donaciju za školsku biblioteku. Ambasador je školi poklonio 30 poznatih norveških književnih dijela prevedenih na bosanski jezik. Obradovani knjigama koje će uveliko obogatiti njihovu biblioteku učenici, nastavnici i ostalo školsko osoblje nisu krili svoju radost i zadovoljstvo te su u znak najiskrenije zahvalnosti predstavniku Kraljevine Norveške i njegovoj pratnji priredili bogat kulturno – umjetnički program.
     Prilikom posjete ambasador Braathu je obišao školske prostorije i izrazio zadovoljstvo što se sva oprema, koje je u ovu školu stigla u ranijem periodu posredstvom humanitarne organizacije „Sandens Dubrovnik group” iz Norveške, namjenski upotrebljava. Inače ova organizacija je do sada donirala veliki broj računara i školskog namještaja ovoj školskoj ustanovi koja se nada i daljoj saradnji kroz različite projekte sa Sandens grupom.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 3.  novembar 2009
Prosvjedovali logoraši iz Ključa

Objavljujemo prilog koji je sa protesta naših sugradjana nezadovoljnih radom Suda BiH objavila Slobodna Evropa.

     Nekoliko desetina bivših logoraša i članova obitelji u proteklom ratu stradalih i nestalih Ključana okupilo se danas ispred Suda BiH kako bi izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim tokom procesuiranja odgovornih za zločine počinjene 1992. godine na području općine Ključ.

 

     Od kolovoza 1992. godine na području općine Ključ ubijeno je i mučeno više od 700 civila, a preko 1200 ih je prošlo je kroz logore.
    Preživjele žrtve nisu u potpunosti sigurne u pravdu Suda BiH, kaže jedan od preživjelih logoraša, Senad Medanović.
 
Senad Medanović
     - Mi smo žrtve i mi ne tražimo osvetu. Mi tražimo pravdu jer žrtva se nije nikad svetila. Mi tražimo pravdu, ali male su nam šanse, to su nam pokazatelji i sa Međuna- rodnog suda u Hagu gdje se sudi žrtvama, a ne zločincima,- kaže Medanović.
     Tokom 1992. godine u Ključu bez muža i sina ostala je Makbula Mešanović. Ona nije optimista da će pravda biti ikada zadovoljena za ove ratne zločine:
     - Vidite da su u nama ubijene duše i za to niko ne odgovara. To je veći zločin - ostaviti ljude da žive ubijenih duša,- rekla je Mešanović.
     Preživjele žrtve također ne mogu prihvatiti činjenicu da se Marko Adamović, jedan od optuženih za ove zločine, brani sa slobode.
     Sanel Hadžić iz sela Prhovo imao je 15 godina kada je 1992. godine ostao bez četiri člana uže obitelji:
 
Sanel Hadžić
     - Odgovorni Marko Adamović se brani sa slobode. Sedamnaest godina od dana kada sam izgubio sve, ja i dalje proživljavam noćne more, za razliku od njih koji šenluče, pijanče ili dolaze ovdje slobodni da se brane sa slobode, a krivi su sigurno za smrt 54 civila u našem selu,- kaže Hadžić.
     Enes Salihović, predsjednik Udruženja logoraša „Omer Filipović“ iz Ključa naglašava:
     - Danas smo ovdje došli da iskažemo nezadovoljstvo zbog sporosti rada Suda BiH i posebnog odjela za ratne zločine. Naravno, moramo dodati da ni Tužiteljstvo BiH to ne prati adekvatno,- izjavio je Salihović.
     Logoraši i obitelji stradalih i nestalih Ključana također ne mogu prihvatiti dosadašnji tok suđenja haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, te činjenicu da je prijevremeno puštena na slobodu bivša predsjednica RS Biljana Plavšić.


Preuzeto:  Slobodna Evropa


Odigran
gradski derbi

NK "Ključ"

NK "Omladinac"


 

     U subotu je na stadionu Pod Lubicom odigran gradski derbi izmedju NK „Ključa“ i NK „Omladinca“ iz Sanice. S obzirom na trenutna mjesta koja ova dva kluba zauzimaju na tabeli, objema ekipama bila su potrebna 3 boda.
     Početak meča pripao je domaćinu koji dobrom igrom stvara sebi prilike i već sredinom prvog poluvremena efektno iz slobodnog udarca postiže pogodak za 1:0. Ključani su poveli zahvaljujući svom kapi- tenu Senadu Hadžiću koji se pred kraja meča još jednom upisao u listu strijelaca obezbijedvši tako svom klubu maksimalan broj bodova i učinkovitu pobjedu od 3:0.
     Drugi pogodak za NK „Ključ“ postigao je Emin Brkić koji se najbolje snašao nakon gužve u šesneastercu Omladinca. Iako je NK „Omladinac“ bio ravnopravan protivnik Ključu ovoga dana nije ih baš pratila sreća. Dva puta su pogodili stativu i prečku, a jedan pogodak im je poništen zbog nedozvoljene pozicije.

Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 3.  novembar 2009
Poljoprivrednici obilježili "Dane Ključke doline"

     Poljoprivredni proizvođači naše opštine obilježili su "Dane Ključke doline" manifestaciju koju organizuju drugi put za redom. Ovogodišnja manifestacija održana je u MZ Velagići, odnosno u Ramićima. I ove godine, priređena je izložba stoke kao i takmičenja u vještinama upravljanja poljoprivrednim mašinama. Među nagrađenim poljoprivrednicima bili su Kukavica Arif, Pajić Osman, Kuburaš Edita, Dedić Ago za uzgoj rasnih muznih krava i rasplodnih junica. Najbolji u upravljanju traktora u rikvrec bio je Musić Edis a u radu as plugom Pobrić Sejad. Nagrada za najatraktivniji traktor pripala je Samiru Perviću.

 

     Održavanje manifestacije pomoglo je kantonalno ministarstvo poljoprivrede a iz Udruženja Ključka dolina zahvalnost su uputili i općinskom vijeću za podršku poljoprivrendicima.


Informacije:  Radio Ključ

   Ključ, 2.  novembar 2009
Stranka A-SDA formirana i u Ključu

    
 
Fikret Bajrić
     U subotu je u punoj sali Doma kulture održana osnivačko izborna skupština općinske organizacije Stranke demokratske aktivnosti A-SDA Ključ. Skupština je za predsjednika stranke izabrala Fiktreta Baj- rića a za zamjenike predsjednika Fikreta Koljića i Amira Bendera. Izabrani su i drugi organi stranke Kao i izvršni odbor koji je zastupljen kadrovima iz svih mjesnih zajednica. Sjednica Skupštine je održana pred velikim brojem građana, članova i simpatizera stranke, gostiju te najviših dužnosnika ove stranke na čelu as predsjednikom Izetom Hadžićem.
     Prisutnima su se nakon izbornog dijela obratili novoizabrani predsjednik OO A-SDA Fikret Bajrić, te osnivači stranke Rifet Hozanović, Nermin Ogrešević, Admir Hadžipašić, Jasmin Emrić I predsjednik Izet Hadžić.

 
Nermin Ogrešević
 
Izet Hadžić

    Nakon oficijelnog, izbornog dijela, za sve prisutne priređen je bogat kulturno zabavni program u kom su nastupali kulturno umjetnička društva "Stari grad" i "Naša mladost" te estradna zvijezda Erna Džeba.

 


Protest Ključana pred sudom BiH

 
Marko Adamović
          Danas će biti nastavljeno suđenje za zločin počinjen u Ključu a za koji su optuženi Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović. Današnje suđenje obilježiće protest porodica žrtava iz Ključa kojim žele iskazati svoje nezadovoljstvo radom suda, kao i zbog činjenice da je Marko Adamović jedan do optuženih pušten da se brani sa slobode.
          Udruženja porodica poginulih, Zlatnih ljiljana, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i udruženje logoraša "Omer Filipović" iz Ključa organizovalo je prevoz za porodice žrtava koji će pred Sudom BiH učestvovati u protestu. Ova udruženja su već i ranije uputila protestno pismo svim sudskim instancama kao i medijima navodeći, između ostalog, kako se na svjedoke u ovom slučaju vrše zastrašivanja što u konačnici utiče i na sam postupak i odluke sudskog vijeća.

Informacije:  Radio Ključ

 


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network