M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u è
   Kljuè danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Kljuèke razglednice

Z a b a v a
   Kljuè Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Kljuèa
   Stari grad
   Kljuè ljeta 2004
   Kljuè noæu
   Kljuèke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferiè na Sani
   Kljuè Info Team 2004

Radio  Kljuè
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnièka podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Kljuèani
   Kljuèki adresar
   Kljuèani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Kljuè Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Kljuè Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIÆ
Kljuè Info Team

Sulejman FILIPOVIÆ - CUNI 
Eldar ŠEHIÆ - ŠANER
Alija KIŠEVIÆ - ÈIKO  
Vernes MUSLIMOVIÆ - VESODECEMBAR    2 0 0 9


 
Uključite se u akciju prikupljanja pomoći


        Udruženje 17.Viteške pokrenulo je humanu akciju prikupljanja novčane pomoći, za liječenje teško oboljele naše sugrađanke Sabihe Dervišević. Na osnovu izdanog rješenja od strane općinskog načelnika za prikupljanje pomoći, otvoreni su i brojevi žiro – računa kod kod Šparkase banke te u Rajfazen banci za uplate iz inozemstva. Supruzi demobilisanog borca, tridesetjednogodišnjoj Sabihi Dervišević iz Ključa, odstranjen je karcinom ali su nakon izvjesnog vremena doktori otkrili da karcinom metastazira ka unutrašnjim organima.

Dobrovoljni prilog možete uplatiti kod SPARRKASE BANK Agencija Ključ na žiro račun broj:
1994400075585113
(sa naznakom - za liječenje Dervišević Sabihe )

Iz inostranstva uplate se vrse kod Rajfajzen banke- devizni swift kod COBADEFF broj računa BA391611935016710565
(sa naznakom - za liječenje Dervišević Sabihe ).

        Našoj sugrađanki za nastavak liječenja neophodno je dvadesetak terapija da bi se karcinom povukao. S obzirom da je liječenje izuzetno skupo i da jedna terapija košta oko 3100 maraka pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći.

 
Mole se svi humani ljudi da daju svoje učešće kako bi pomogli majci četverogodišnjeg dječaka.
 

Informacije:  Radio Ključ

 
Djeda Mraz ovradovao najmlađe u Velečevu
      Novogodišnji praznici sami Po sebi vesele najmlađe a djeca u Velečevu juče su posebno bila obradovana podjelom paketića. Tri djeda mraza u traktoru okićenom zastavom, jelkom i šarenim nakitima i punim dječijih paketića obišli su jučer kompletnu mjesnu zajednicu Velečevo – Dubočani i svu djecu do 14 godina starosti darovali paketićima. Više mještana iz mjesne zajednice Velečevo – Dubočani došlo je na ovu ideju koju su odmah i realizovali.
     Novogodišnjim paketima jučer su se obradovala i djeca as posebnim potrebama a njima su poklone obezbjedili donatori i učenici mješovite srednje škole. Danas će podjela paketića biti upriličena za djecu dječijeg vrtića "Ljiljan" a i organizacija ratnih vojnih invalida će u prostorijama udruženja djeci svojih članova podjeliti novogodišnje paketiće.

Radio Ključ   Kljuc, 30.  decembar 2009

Donatorsko veče KUD-a „Stari grad“ Ključ


     Kulturno-umjetničko društvo „Stari grad“ Ključ organiziralo je u petak već tradiconalno donatorsko-zabavno veče. Kao i svake godine do sada brojni ključani prisustvovali su donatorskoj zabavi koja prije svega ima za cilj prikupljanje sredstava za pomoć KUD-u ali i druženje naših građana. Svojim prisustvom ovu veče je uveličao i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji se u svom obraćanju zahvalio svim prisutnim što su na ovaj način podržali rad našeg KUD-a. Prema riječima predsjednika ovog društva sredstva skupljena tokom donatorske večeri biće usmjerena za nabavku nove opreme i pribavljanje novih koreografija.
     Tokom večeri prisutne građane su zabavljali veterani ovog KUD-a braća Suad i Nihad Vučkić te Safet Egrlić koji su napravili odličnu atmosferu. Članovi „Starog grada“ Ključ ističu kako upravo njima duguju najveću zahvalnost što su ovo veče za sve prisutne učinili nezaboravni.


Informacije:  Općina Ključ


Dom kulture 29. decembra 2009.
     Sinoć je u punoj sali Doma kulture održana osma po redu manifestacija ''Prvi glas Ključa'' za 2009. godinu.
     Organizator manifestacije kao i svake godine je Radio Ključ. Za najboljeg pjevača amatera takmičio se dvadeset i jedan izvođač. Prema glasu publike najbolji je bio Jasmin Hasukić; a prema ocjenama žirija treće mjesto osvojio je Fadil Muratović, drugi je bio Ferid Kadić dok je prvi glas Ključa za 2009. godinu Muharem Draganović.
      Članove žirija činili su Tehvid Zukanović – nastavnik muzičke kulture i odgoja, naša legenda Safet Sajo Egrlić i Edin Krivić – tonski realizator Radio Ključa. Voditeljice ovogodišnje manifestacije bile su Zenina Huskić i Mirela Burzić.
      Generalni sponzor manifestacije bio je g. Hamdija Lipovača gradoačelnik Bihaća a Radio Ključ se i ovim putem zahvaljuje svim svojim sponzorima bez kojih ne bismo ni bili u stanju sve ovo organizovati.

Radio Ključ

STARI GRAD
... možda ti ove dvije fotografije istočne kule u Avliji nakon restauracije budu zanimljive za web...

piše nam naš Ključanin Juvel Čokić. Sa zadovoljs- tvom objavljujemo njegove fotografije a istovremeno najavljujemo i fotografije drugih sugradjana koji su nam slali svoje priloge. Hvala Juvelu a i svim ostalim.
Istovremeno pozivamo i druge da nam šalju svoje priloge, pogotovo sa dočeka Nove godine. Biće nam zadovoljstvo da ih objavimo   Kljuc, 29.  decembar 2009

Edukacija vijećnika općine Ključ


     Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Savezom lokalnih i regionalnih vlasti Kraljevine Norveške - KS, jučer je organizovao jednodnevni seminar za vijećnike Općinskog vijeća općine Ključ. Tokom edukacije na interaktivan način obrađene su teme iz oblasti parlamentarna procedura, uloga i odgovornosti vijećnika, učešće građana u lokalnoj samoupravi, odnosi sa javnošću i Savez općina i gradova – usluge, regionalna i međunarodna saradnja.
     Pored vijećnika općine Ključ seminaru je prisustvovao i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je izrazio svoje zadovoljstvo odabirom teme treninga koje su prema njegovom mišljenju izuzetno zanimljive i aktuelne. Cilj obuke bio je prije svega poboljšanje razumijevanja uloge i odgovornosti izabranih vijećnika, njihovo bolje upoznavanje sa zakonima i odredbama lokalne uprave, te unaprijeđenje rada i ukupnih odnosa u Općinskom vijeću.
     Preme mišljenju prisutnih vijećnika seminar je bio veoma koristan za njihove buduće aktivnosti naročito jer je bazirana na primjerima iz iskustava i diskusija domaćih trenera koji već dugi niz godina rade u lokalnoj vlasti.


Informacije:  Općina Ključ


Općini Ključ svečeno uručen certifikat ISO 9001:2008

 

      Za obavljanje poslova javne općinske administracije u skladu sa Sistemom upravljanja kvalitetom, Općini Ključ danas je svečano uručen certifikat ISO 9001:2008. Općinskom načelniku mr. Osmanu Ćehajiću ovaj prestižni certifikat uručio je Ramiz Alispahić, direktor certifikacijske kuće SGS. U svom obraćanju mr. Ćehajić je kazao da je današnji prijem certifikata kruna velikog posla koji je u proteklom periodu odrađen i to prije svega zahvaljujući maksimalnom zalaganju Tima za kvaliteta i uposlenika Organa uprave. Dobivanjem certifikata ISO 9001:2008 općina Ključ je svoj sistem upravljanja potvrdila međunarodno priznatim certifikatom koji dokazuje usklađenost poslovanja sa strogim svjetskim standardima kazao je mr. Ćehajić.
      Svečanosti je prisustvovao i Tomislav Zulim predstavnik Danskog vijeća za izbjeglice koje je upotpunosti isfinansiralo uvođenje sistema kvalitete i certificiranje općine Ključ. „Jako smo sretni što smo prepoznali značaj ovog projekat naročito sada kada je završio sa ovakvim uspjehom“ poručio je tokom dodjele Zulim. Inače općina Ključ je polovinom aprila počela sa intezivnim pripremama za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u proces rada općinske administracije radi njegovog unaprijeđenja i usklađivanja sa svjetskim standardima. U primjenu je puštena 21 procedura, a one se uglavnom odnose na način rada općinske administracije te način komuniciranja sa korisnicima usluga lokalne i šire zajednice.
      17. novembra ove godine certifikacijska kuća je izvršila prvi certifikacijski audit kojim je utvrdila da je Jedinstveni općinski organ uprave općine Ključ zadovoljio zahtjeve ISO standarda. Završni korak ovog uspješnog projekta je današnja dodjela certifikata ISO 9001:2008 našoj općini. Dobivanje certifikata je dokaz opredjeljenosti općine Ključ za postizanje visokog stepena kvaliteta koji sve više dobija na značaju zbog konkurentnosti na globalnom svjetskom tržištu, a za ulaznicu na tržište više nije dovoljan samo kvalitet već i međunarodno priznat dokaz kvaliteta u vidu certifikata ISO 9001: 2008.

Informacije:  Opcina Kljuc   
   Kljuc, 25.  decembar 2009


Darujte krv, spasite život


     U vremenima kada su riječi „kriza“ i „recesija“ potpuno zasjenile darivanje među ljudima, stanovnici Ključa još jednom su pokazali humanost na djelu i veliko srce. Tako je danas u prostorijama Doma zdravlja Ključ održana do sada najmasovnija akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju je organizovao Crveni Križ Ključ.
     Akciji „Darujte krv, spasite život“ odazvalo se 50 darivatalja među kojima se našla i grupa učenika Srednje mješovite škole „Ključ“. Svi oni su kako kažu svjesni činjenice da je krv najdragocjenija tekućina na svijetu, a posebno je značajna ako je darovana od srca i upravo iz tog razloga odazvali su se ovoj humanoj akciji.
     - Potrebe za krvlju su svakim danom sve veće jer je to jedini lijek koji se ne može umjetno stvoriti - ističu predstavnici Crvenog Križa koji smatraju da je - ova akcija jedan od načina da se i mlađe generacije motiviraju i uvide koliko je važan čin darivanja krvi koji daje osjećaj ponosa jer znaš da si svakim darivanjem spasio nečiji život.
    Današnju akciju realizova je mobilni tim Zavoda za transfuziologiji KB Bihać, a sva donirana krv služit će za potreba liječenja građana općine Ključ.


Informacije:  Općina Ključ


   Kljuc, 23.  decembar 2009
"Bivši Kljucani" nisu zaboravili svoj grad


Udruga, ciji je cilj da okupi Kljucane i prijatelje Kljuca, održala je svoju redovnu godišnju skupštinu.

 

      Sinoc je u Kljucu održana redov- na godišnja skupština Udruženja Kljucana i prijatelja Kljuca "Kralj Stjepan Tomaševic". Na ovoj godiš- njoj skupštini odluceno je da se osnuje i ogranak udruženja u Kljucu, s obzirom da je ovo udruženje do sada bilo registrovano samo u Reupublici Hrvatskoj. Medutim rad i aktivnosti udruženja protezale su se kako u Hrvatskoj tako i u Kljucu pa i šire a novoosnovani ogranak udru- ženja samo ce poboljšati aktivnosti i funkcionalniji rad Udruženja. Izabra- na su rukovodeca tijela ogranka a donesen je i plan rada udruženja za narednu godinu od kojih cemo samo izdvojiti obilježavanje praznika rada i prvomajski uranak, proslavu Male Gospe i ramazanskog bajrama.
      Udruga je osnovana 8. 12. 2007. u Zagrebu s ciljem da okupi Kljucane i prijatelje Kljuca na jednom mjestu. Udruga svake godine održava proslavu Male Gospe u Kljucu, te isto tako svake godine u Šibeniku okuplja svoje clanove i prijatelje.
      U udruzi trenutacno postoji 341 clan, a svakim danom taj se broj povecava. Od poznatih lica clanovi naše Udruge Kljucana su : Enes Kiševic, Dinko Škevin, Nikola Urukalo, Brako Bubica ( klapa Maslina ) itd. Moramo naglasiti da je Fadil Muslimovic proglašen pocasnim clanom naše Udruge. Predsjednik Udruge je Vinko Blaževic.

Preuzeto sa službene stranice Udruženja 
Jak vjetar ostavio neka naselja bez struje


 
        Jak olujni vjetar iz koji je protekle noci bjesnio ipak nije iza sebe ostavio zanacajnije posljedice. Zbog jakog vjetra nocas je došlo do prekida u napajanju elektricnom energijom mjesnih zajednica Sanica, Donja Sanica, Biljani i Lokveni vrh a pricinjene su i manje štete na privatnim objektima.
        Južni vjetar i toplije vrijeme dovelo je do naglog topljenja snijega što je dovelo i do povecanja vodostaja Sane i Sanice.

Informacije:  Radio Ključ

 „Nove nade“
obradovale djecu
socijalno-pedagoške
životne zajednice
 

      Norveška humanitarna organizacija „Nove nade“ je povodom predstojecih praznika izuzetno vrijednom donacijom obradovala djecu Socijalno-pedagoške životne zajednice. Donacija je ovog vikenda stigla u našu opcinu, a preuzela ju je ambasadorica „Nove nade“ Zdenka Krpan. Ovog puta za djecu su iz Norveške stigli, prije svega slatkiši, odjeca, prehrambeno-higijenski artikla kao i namještaj kazala je ambasadorica Krpan. Vecina doniranih sredstava namijenjena je za djecu koja žive u Socijalno- pedagoškoj životnoj zajednici Kljuc i Radionici djece sa posebnim potrebama Kljuc, a dio sredstava bit ce dodjeljen Centru za djecu „Duga“ i Udruženju djece i roditelja sa posebnim potrebama „Radosti druženja“ Bihac.
      Sa ovom pošiljkom stigli su i paketi za 22 djece Socijalno-pedagoške životne zajednice, od cega njih 8 živi u Kljucu, a svi oni imaju svoje osobne donatore u ovoj skandinavskoj zemlji. Iako je „Nove nada“ veoma mlada organizacija koja postoji tek 10 mjeseci njen rad u tom periodu je veoma plodan i efikasan što i potvrduje pristigla donacija koja je treca u nizu.

Informacije:  Opcina Kljuc   

Opcini Kljuc
donacija od
osam racunara


 

      Uspješna saradnja opcine Kljuc i Danskog vijeca za izbjeglice (DRC) za tekucu godinu završena je još jednom donacijom ove medunarodne humanitarne organizacije našoj opcini. Dansko vijece za izbjeglice u sklopu projekta „Dobrog upravljanja za povratak i reintegraciju“ doniralo je osam novih racunara i printera.
      Tokom trajanja ovog projekta u rad Organa uprave opcine Kljuc uveden je ISO standard 9001:2008, održan je niz seminara kao što je bila edukacija o upravljanju projektnim ciklusom, predavanje iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, javno-privatnog partnerstva, a nevladinim organizacijama opcine Kljuc dodjeljena su sredstva u iznosu od 89.000 KM za razne projekte. Kao pomoc za dobro upravljanje donirana je pomenuta racunarska oprema kako bi rad Organa postao još efikasniji. Posebnu zahvalnost Organa uprave i nevladinih organizacija opcine Kljuc tokom plodne saradnje zavrijedili su predstavnici DRC-a Tomislav Zulim i Mirela Muratovic.

Informacije:  Opcina Kljuc   
   Kljuc, 19.  decembar 2009


Pripreme za predstojece izbore u SDA


     Opcinska organizacija Stranke demokratske akcije Kljuc intenzivno radi na pripremama na implementaciji odluke Predsjedništva ove stranke o provodenju vanrednih izbora u svim opcinskim organizacijama USK-a. Tako su sinoc održane izborno-kandidacione Skupštine u mjesnim ograncima Velecevo-Dubocani i mjesnom ogranku Kljuc. Na skupštinama su izabrani predsjednici i organi mjesnih ogranaka te clanovi koji ce ove mjesne ogranke predstavljati u Skupštini Opcinske organizacije SDA Kljuc.
     Za predsjednika mjesnog ogranka Kljuc jednoglasno je izabran Risovic Elvir ciji je prijedlog clanova mjesnog ogranka Skupština takode podržala jednoglasno. Ispred ovog mjesnog ogranka u Skupštinu Opcinske organizacije izabrani su Almira Adžemovic, Hadija Bajric, Adil Šehic, Fadil Jakupovic, Ahmet Egrlic, Salko Karajlic, Osman Cehajic, Elvir Risovic i Muharem Subašic.
     Narednih dana ista procedura izbora bice provedena i u preostalim mjesnim ograncima SDA kako slijedi: 19.12.2009 u 17 sati u mjesnom ogranku Krasulje a u 19 sati u mjesnom ogranku Kamicak, 25.12.2009 u mjesnim ograncima Humici u 17 i Zgon-Crljeni u 19 sati, a 26.12.2009 izborno-kandidacione Skupštine biti ce održane u mjesnim ograncima Biljani i Velagici.
     Odlukom predsjedništva SDA izbori u svim mjesnim ograncima i Opcinskim organizacijama Stranke demokratske akcije imaju se provesti do 31.12. ove godine.


Informacije:  Opcina Kljuc
 


NOVO RUKOVODSTVO
STRANKE ZA BiH

      Nakon što je 19.10. 2009. na III Redovnoj izbornoj skupštini SBiH Kljuc izabrano 19 clanova Opcinskog savjeta i potvrde kandidata za izbor rukovodstva Opcinskog savjeta od strane Predsjed- ništva SBiH pristupilo se izboru rukovodstva .
      Druga sjednica Opcinskog savjeta Stranke za Bosnu i Hercegovinu je održana 20.12.2009. u prostorijama stranke u zgradi Doma kulture Kljuc na kojoj je izabrano novo rukovodstvo u u sljedecem sastavu :
           Predsjednik :        mr Bajazid Hadžic, dipl. pravnik
           Potpredsjednici/a : Enisa Cahut-Kurbegovic, prof.
                                       Nedim Halilovic, dipl.ing. maš.
                                       Junuz Dedic , pravnik

   


Nema problema
za grijanje

 

      U narednim danima najvaljuje se znatno zahladenje i pad temperatura i do – 15 stepeni. Da kažemo da ove zime nece biti problema sa grijanjem u osnovnim i srednjim školama opcine Kljuc. Školama su ove godine na vrijeme doznacena sredstva kojima su obezbjedile dovoljno asortimenata za grijanje.
      A zbog ranijeg štrajka prosvjetnih radnika, ucenicima ce školski raspust biti umanjen za jednu sedmicu. Naime, prvo polugodište, prema odluci ministarstva obrazovanja, završice se 12. i trajace do 28. februara.

Informacije:  Radio Kljuc   
   Kljuc, 17.  decembar 2009


Prvi snijeg - zimska idila


     Naš grad ovih je dana u pravoj zimskoj idili. Snijega ima ugaženog na kolovozima a uglavnom svi putni pravci na podrucju opcine Kljuc su prohodni uz otežano odvijanje saobracaja. Visina snijega u samom gradu iznosi tridesetak centimetara.

 

 
     Prvi pravi snijeg ove zime obradovao je mnogu djecu dok su zimske hajde da kažemo neprilike pocetkom sedmice prouzrocile manje poteškoce u snadbijevanju elektricnom energijom pojedinih naselja te javnom komunalnom preduzecu u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti.


Informacije:  Radio Kljuc 

Priližava se
Nova godina


      Opcina Kljuc za ovu godinu nema predvidenih sredstava za obilježavanje Nove godine, tako da organizovanog doceka najlude noci na otvorenom nece biti. Ugostiteljski objekti ce pred novogodišnju noc uglavnom biti rezervisani za proslavu Nove godine. Ljubitelji dobrog provoda i narodne muzike imace priliku u danima pred Novu godinu u kljuckim lokalima vidjeti i neke od najpoznatijih estradnih zvijezda.
      Radio Kljuc ce i ove godine 29. decembra prirediti još jednu nezaboravnu manifestaciju izbora pjevaca amatera.
      Danas smo imali priliku uhvatiti na djelu radnike koje je angažovao društveni fond kako ukrašavaju naš grad i postavljaju svjetlece ukrase.

Informacije:  Radio Kljuc   
   Kljuc, 17.  decembar 2009


Docek hidžretske nove godine


     Jucer dolaksom akšama nastupila je nova hidžretska godina. Centralni program obilježavanja 1431. godine po muslimanskom kalendaru u Kljucu je ovaj put uprilicen u džematu Krasulje. Muslimanska nova godina docekana je ucenjem Jasina i Mevluda te prigodnim obracanjima u kojima je istaknut znacaj, važnost i poruke Hidžre. Prema rijecima glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kljuc Ermina ef. Vuckica Hidžra iz Meke u Medinu Poslanika a.s. i muslimana 622. godine bila je težak zadatak i ispit ali prije svega jedan težak izbor kojim je oznacen pocetak hidžretskog kalendara prema kojem muslimani racunaju vrijeme ali istovremeno nosi univerzalnu poruku odricanja i žrtvovanju na Allahovom putu.
     Obilježavanju muslimanske nove godine prisustvovao je i Opcinski nacelnik mr. Osman Cehajic koji je cestitajuci prisutnima ovaj praznik istekao da je ovo idealna prilika da se sjetimo poruka koje nosi Hidžra i da ubuduce uvažavamo ove principe koje su naša prepoznatljiva osobina. Program doceka nove godine završen je kljanjanjem jacije namaza nakon cega su najmladi obradovani prigodnim paketicima.


Informacije:  Opcina Kljuc   Kljuc, 16.  decembar 2009


Ovo nikada necemo zaboraviti


     Nakon cetverodnevnog gostovanja u Švicarskoj clanovi Kulturno-umjetnickog društva "Naša mladost" Kljuc vratili su se kuci. Boravak u ovoj alpskoj zemlji bio je prema rijecima predsjednika KUD-a Alena Šehica za sve clanove nezaboravno iskustvo.
    - Nosimo samo lijepe utiske, a docek koji nam je prireden u Aargau kao i cjelokupni boravak nikada necemo zaboraviti- dodao je Šehic.
     Clanovi KUD-a su bili smješteni u našim porodicama koje žive u ovoj zemlji, a njihovo srdacno gostoprimstvo je još jedan dokaz njihove ljubavi prema našoj zemlji i kulturi.

     "Naša mladost" je u Švicarsku otputovala na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj i Islamske zajednice Bošnjaka kantona Aargau radi ucešca na humantarnom koncertu cija posjecenost je bila iznad svih ocekivanje. Nastupi našeg KUD-a pred 1200 ljudi bili su izuzetno zapaženi i popraceni velikim aplauzima. Zajedno sa KUD-om u Švicarskoj je boravio i Opcinski nacelnik opcine Kljuc koji je po povratku takoder izrazio svoje oduševljenje gostoljubivošcu domacina kao i njihovom željom da zajednickim snagama unaprijedimo medusobne odnose.
     - Ovo je jedan od vidova direktnije saradnje i jacanja medusobnih veza sa našom dijaporom, o kojoj se mora voditi racuna posebno iz razloga jer trecina Kljucana živi vani - istakao je Opcinski nacelnik.


Informacije:  Opcina Kljuc   Ključ, 14.  decembar 2009
Prvi snijeg - veliki problem


Zbog nevremena pola BiH ostalo bez struje a u Kliničkom centru u Sarajevu otkazali su preglede svim pacijentima kojima život nije ugrožen.

 

      Brojna područja u BiH ostala su bez struje zbog nevremena uzrokovanog snježnim padavinama i jakim vjetrom. Na elektrodistri- butivnoj mreži pričinjene su velike štete. Snijeg i vjetar lomili su grane drveća, zbog čega je bilo otežano i odvijanje saobraćaja u mnogim gradovima. Prema podacima Federalne uprave Civilne zaštite, materijalne štete na stambenim objektima nije bilo, ali je oštećeno mnogo automobila na koja su pale grane drveća.
      U Unsko-sanskom kantonu došlo do velikih kvarova na 10-kilovoltnim dalekovodima, kao i na niskonaponskoj mreži. Uzrok je vjetar koji je lomio drveće. Ekipe 'Elektroprenosa BiH' su na terenu i pokušavaju otkloniti kvarove.
     Kakva je situacija na području naše općine jos uvijek nismo uspjeli saznati. Mnogi su jutro dočekali sa lopatama u rukama i otresajući snijeg sa grana drveća. Po svemu sudeći jedino su se ovom snijegu obradovala djeca koja su požurila da izbace napolje svoje zimske "rekvizite".
   Ključ, 11.  decembar 2009
Elektrifikacija za stvarni povratak


Općina Ključ je, zajedno sa elektodistribucijom, uradila premjer i predračun lokacija za koje je aplicirano.

 

      Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je javni poziv općinama i gradovima u BiH za dostavu prijava za dodjelu pomoći u svrhu elektrifikacije lokacija i objekata gdje je realizovan stvarni povratak.
      Na ovaj poziv prijavila se i općina Ključ zajedno sa podružnicom elektrodistribucije koja je uradila premjer i predračun lokacija za koje je aplicirano. Predračun radova za sve lokacije iznosi gotovo milion i Po maraka. Lokacije odnosno trafo stanice na koje se odnosi projekt su Rudenice 2 u MZ Velečevo-Dubočani, Gornji Budelj, škola, Kesići i Zavolje u Sanici, Botonjići u Donjoj Sanici, Donje Sokolovo, Ninići, Banjica i Zgon u Mjesnoj zajednici Zgon, Rodići i Kotarevac u MZ Velagići i Jarice u MZ Ključ.
      Neizvjesno je koliko će sredstava biti odobreno za pobrojane projekte do strane ministarstva koje bi do kraja januara trebalo objaviti rezultate javnog poziva.

 
ADSL
priključak

      - U mjesnoj zajednici Zgon – Crljeni - Humići instalirana su 144 porta za ADSL priključke, odnosno širokopojasni pristup internetu koji će omogućiti mještanima ovih mjesnih zajednica i TV pristup – kazao nam je direktor sektora za marketing direkcije BH Telekoma Bihać Mehmed Begić.
      Što se tiče naše općine ADSL pristup internetu sada imaju Humići, Zgon i već odranije Ključ i Sanica a u narednom periodu radiće se na uvođenju ADSL-a za mjesne zajednice Velagići i Krasulje.

Informacije:  Radio Ključ   
   Ključ, 10.  decembar 2009
Otputovao KUD "Naša mladost"


     Pedesetak članova Kulturno umjetničko društvo "Naša mladost" jutros je otputovalo za Švicarsku a na poziv Islamske zajednice Bošnjaka kantona Argau. Pomenuta zajednica organizuje "Noć Bošnjačke kulture i tradicije" koja će se održati 12. decembra a na kojoj će uz naš KUD učestvovati i Institut sevdaha predvođen Omerom Pobrićem.
     Poziv članovima KUD-a uputio je naš sugrađanin u Švicarskoj Rezak Omerović. Među članovima bošnjačke zajednice u Švicarskoj veliki je broj i Ključana koje će zajedno sa KUD-om posjetiti i načelnik naše općine.
    Povratak KUD-a "Naša Mladost" predviđen je za nedjelju 14. decembar.


Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 10.  decembar 2009
Adnan Terzić u Ključu


Ova posjeta upriličena je u okviru večerašnje tribine koja će se održati u Bihaću.

 

      Adnan Terzić bivši državni premijer i potpredsjednik stranke Saveza za bolju budućnost BiH sinoć se u Ključu sastao sa nekolicinom članova koji su pristupili ovoj stranci iz Ključa i Sanskog Mosta. Pored upoznavanja sa članovima, ovaj susret iskorišten je i za upute do strane kadrovske komisije stranke kada je u pitanju formiranje prvo inicijativnih odbora a zatim i općinskih organizacija.
      Ova posjeta upriličena je u okviru večerašnje tribine koja će se održati u Bihaću. Na tribini pod nazivom "Ekonomijom protiv podjele BiH" o programu i ciljevima će govoriti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Tribina će se održati u centru za kulturu Bihać do 19 sati na kojoj se očekuje se veliki broj posjetilaca.
   Kljuè, 9.  decembar 2009

Druženje učesnika kviza „Znanje i tolerancija“Znanjem do tolerancije među mladima


     Danas je u Ključu za sve učesnike kviza „Znanje i tolerancija“ organizovano zajedničko druženje. Kviz je održan u organizaciji OSCE-a u BiH povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, u Mrkonjić Gradu, a prvo mjesto zauzeli su učenici Osnovne škole „Ključ“ iz Ključa. Pored ključkih osnovaca i srednjoškolaca učešće u kvizu su uzeli i učenici iz Šipova, Livna, Kupresa, Ribnika, Previje i Mrkonjić Grada, a cilj takmičenje bio je da djeca pokažu svoje znanje o toleranciji, ali i da nauče kako uvažavati različitosti kulturnog i društvenog bogatstva naše zemlje.
     Jedini predstavnici Unsko-Sanskog kantona bili su ključani koji su tokom takmičenja pokazali odlično znanje i ostvarili izvrsne rezultate te je upravo iz tog razloga današnje druženje, kao jedna od nagrada, upriličeno u Ključu. Pored učesnika takmičenja, direktora OŠ „Ključ“ i MSŠ „Ključ“ te predstavnika OSCE-a druženju je prisustvovao i Općinski načelnik općine Ključ koji je dao svoju podršku provođenju ovakvih aktivnosti, te istakao da mladi ljudi moraju naučiti da tolerancija i prihvatanje svojih sugrađana predstavljaju ključni element njihove budućnosti. Kviz „Znanje i tolerancija“ prvi je ovakve vrste u BiH i predstavlja završetak kruga aktivnosti koje je misija OSCE-a u saradnji sa Savjetima učenika osnovnih i srednjih škola u našoj zemlji posvetila razvoju kulture i tolerancije. Povećanje svijesti i promoviranje bogate i raznolike multietničke i multikulturalne prirode Bosne i Hercegovine jeste cilj kojem bi svi trebali težiti i živjeti u skladu s njim.


Informacije:  Općina Ključ 
Kako je prošao Bajram u Sanici

 
        I ove godine kao i proteklih Ef. Bahrija Kadušić se pobrinuo da nam svekodnevnu montoniju u našoj utihnuloj saničkoj dolini razbije prekrasnim bajramskim programom povodom Kurban Bajrama,
        U džamiji je priređena prigodna svečanost uz brojne posjetitelje iz cijele općine, dok je za djecu je pripremljeno i podijeljeno 200 bajramskih paketića.
        Nakon toga uslijedio je i izuzetno lijepo pripremljen vatromet, a čini se da je tu noć pred džamijom bilo prisutno sve ono stanovnnika koliko ih je još preostalo ovdje.
        Ruku na srce, u ovo vrijeme mišljenja su u svemu podijeljena, ali jedno je sigurno oko čega ćemo se složiti...Ef. Kadušić je izuzetno dobar organizator, a u prilog tome govori i opseg posla koji je urađen za njegova vakta u našem džematu, kad je gradnja džamije u pitanju.


Informacije:  Info Centar Sanica

 


   Kljuè, 8.  decembar 2009
DI „Ključ“ ide u stečaj


Očekuje se da će resorno Ministarstvo podnijeti Sudu u Bihaću zahtjev za pokretanje ovog postupka.

 

      Općinski načelnik općine Ključ danas je održao sastanak sa pred- stavnicima Sindikata DI Ključ i direk- torom Agencije za privatizaciju USK-a Samirom Ćatovićem. Tema sastanka bio je razgovor o najnovijim pomacima u procesu rješavanja statusa Drvne industrije Ključ i njenih uposlenika odnosno o Odluci Vlade USK-a o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede za pokretanja stečajnog postupka u privrednom društvu „Drvana industrija Ključ“ d.o.o Ključ. Ovoj Odluci prethodilo je raskidanje kupoprodajnog ugovora između Agencije i kupca Associated Timber Group Limited Hong Kong za kupovinu 67% kapitala DI Ključ čime je imovina vraćena na raspolaganje Vladi USK-a te su stečeni uvjeti za naredni korak, a to je prijedlog i pokretanje stečajnog postupka u ovom preduzeću.
      Prema riječima Ćatovića u narednim danima se očekuje da resorno Ministarstvo podnese Sudu u Bihaću zahtjev za pokretanje ovog postupka koji će u sljedećih 6 do 7 mjeseci dati jasniju sliku stanja u ovoj fabrici. Tokom sastanka Općinski načelnik kao i predstavnici Sindikata su izrazili svoje zadovoljstvo i pozdravili Odluku Vlade da se status ovog preduzeće i njegovih uposlenika konačno riješi.
     - Vrlo je važno pomoći ljudima koji su radili u DI „Ključ“ da dobiju i ostvare svoja prava u skladu sa resursima koje pilana ima - istakao je na kraju sastanka mr. Ćehajić.
   Kljuè, 7.  decembar 2009
Priprema za vandredne izbore


     Danas je u Ključu održana konstituirajuća i prva radna sjednica Povjereništva Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA). Na sjednici je razmatrana Implementacija odluke Predsjedništva SDA BiH o provođenju vandrednih izbora za sve Općinske organizacije SDA sa područja našeg kantona. Tokom sastanka su donosene odluke o izbornoj komisiji Kantonalnog odbora, zatim o članovima ispred Kantonalnog odbora koji će biti zaduženi da prate izbore po Općinskim organizacijama, te procedurama koje će dalje uslijediti, a analiziran je i rad Vlade USK-a.
     Potpredsjednik SDA Adil Osmanović nakon sastanka je konstatirao da su sve odluke na današnjoj sjednici Povjereništva usvojene jednoglasno čime je prema njegovim riječima pokazana opredjeljenost Stranke da Odluke Predsjedništva provede principijelno. Nakon vandrednih izbora na prostoru kantona Stranka demokartske akcije će kadrovski ojačati, prije svega uvođenjem novih imena te će na taj način biti otklonjena pitanja buduće skupštinske većine i problema u radu Vlade Unsko-Sanskog kantona dodao je Osmanović. Prema odluci Predsjedništva izbori u Općinskim organizacijam trebaju biti provedeni do kraja decembra dok će se izbori u Kantonalnom odboru provesti najkasnije do 15. januara naredne godine.


Informacije:  Opæina Kljuè

 
ŽOK-u tri boda za zelenim stolom

 
        Iako je jesenji dio prvenstva Prve ženske Federalne lige već završen odbojkašicama ključkog ŽOK-a ostale su još dvije utakmice da bi okončale ovaj dio prvenstva. U subotu su ključanke trebale ugostiti odbojkašice Odbojkaškog kluba Newis iz Breze kako bi odigrale zaostalu utakmicu VI kola koja je odgođena na zahtjev tima iz Breze. Gostujući tim je i ovoga puta tražio odgodu meča međutim nije se držao pravila po kojem takav zahtjev treba dostaviti najkasnije 48 sati prije početka meča tako da će ova utakmica nakon zasjedanja takmičarske komisije biti vjerovatno registrovana službenim rezultatom od 3:0 u korist ključkog ŽOK-a.
        Ovog vikenda također su i pionirke ŽOK-a Ključ odigrale svoje utakmice protiv Bužima koje se igraju po duplom programu u sklopu kantonalne lige. Utakmice su odigrane u Ključu a naše mlade odbojkašice su pobjedama u oba meča veoma uspješno nastavile put ka odbrani prošlogodišnje titule kantonalnog prvaka za pionire.

Informacije:  Općina Kljuè

 


 
JESTE LI ZNALI !!!

        Radio Ključu, jedinom mediju u općini Ključ, u Nacrtu Budžeta Općine Ključ za narednu 2010. godinu predvidjeno je znatno kresanje subvencija. Kako to izgleda u Kantonu najbolje se može vidjeti iz uporedni pokazatelja odnosa Osnivača prema radio stanicama Unsko - sanskog kantona po pitanju budžetskih subvencija.


Red. broj Medij Broj zaposlenih Budžetska sredstva u 2009.g.
1 Radio Sana - Sanski Most 12 200.000,00 KM
+ novo terensko vozilo
koje im je kupilo OV S. Mosta
2 Radio Bosanska Krupa 12 180.000,00 KM
+ prihod od iznajmljivanja antenskog stuba
3 Radio Velika Kladuša 9 40.000,00 KM
+180.000,00 KM prihoda od antenskih stubova koje im je dodijelilo OV
4 Radio Bihać 14 300.000,00 KM
+ terensko vozilo od OV Bihać
5 Radio Cazin 200.000,00 KM
6 Radio Bosanski Petrovac 3 Bruto plaće zaposlenih
7 Radio Ključ 4+1
na pola radnog vremena
34.200,00 KM


 

        Usluge koje Radio Ključ odrađuje besplatno, u vidu oba- vijesti, poziva, čestitki, radijski emisija i prenosa sjednica općin- skog vijeća za izvršnu i zakono- davnu vlast, prema cjenovniku Radio Ključa (koji je od dva do tri puta jeftiniji od cjenovnika Radio Sane) premašuje iznos od 34.200,00 KM. Vjerovali ili ne u Nacrtu Budžeta Općine Ključ za narednu 2010. godinu subvencija ovom Javnom preduzeću predviđena je u iznosu od 17.000,00 KM.

  Radio Kljuè

 
Foto vijest

Već dva dana, pod naletom vjetra u samom centru grada (preko puta zgrade općine) razbijen je i porušen reklamni pano.
Uz nebrigu, svakako ružna slika za naš grad   Kljuè, 1.  decembar 2009

Pobjeda naših odbojkašica

     Ekipa ženskog odbojkaškog kluba Ključ u nedjelju je u sklopu IX kola I ženske federalne lige na svom parketu savladala ekipu odbojkaškog kluba Mostar rezultatom 3:1. Po setovima 25:17, 31:33, 25:12, 25:23. Ključanke su sa velikom željom ušle u ovaj meč te su odličnom igrom pokazale da žele pobjedu. U drugom setu gostujuća ekipa pruža mali otpor koji im i donosi ovaj set, nakon čega domaća ekipa ponovo vraća koncentraciju i dobrom igrom prije svega Holić Dženite vraća se na put ka pobjedi. U trećem i četvrtom setu domaći tim pokazuje snagu i kolektivnu igru te oba seta rutinski dobiva u svoju korist.
     Ženski odbojkaški klub Ključ igra još dvije zaostale utakmice iz jesenjeg dijela prvenstva i to kod kuće protiv Breze i „Bosne“ iz Kalesije u gostima.
 
Donacija stonoteniskom klubu „Sana“ Ključ


 
        Veliki zaljubljenik stonog tenisa Huse Ikeljić koji danas živi i radi u Austriji uručio je na- šem novoformiranom stonotenis- kom klubu vrijednu donaciju koja se sastoji od sportske opreme, loptica i reketa. Ne treba se isticati koliko ova pomoć znači našim stonoteniserima posebno u ovim teškim vremenima kazao je tom prilikom trener STK „Sana“ Ključ Emir Gonilović. Na ovaj način će se igrči sigurno još više motivisati budući da sada igraju na državnom nivou gdje su potrebna i veća sredstva za ostvarivanje što boljih rezultata.
        Inače Huse Ikeljić se prije rata bavio ovim sportom te je nastupao za tadašnji ključki klub "Stjepan Tomašević". Uprava kluba i svi članovi su zahvalni na vrijednoj donaciji jer svaka pomoć znači opstanak ovog veoma uspješnog klubu.

Informacije:  Općina Kljuè

 DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network