M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A R T    2 0 1 1


 

Džamija u Hripavcima
Neophodna financijska pomoć za završetak radova

          Novosagrađena džamija džemata Hripavci po Odluci Rijaseta IZ BiH biće otvorena 30. jula 2011. godine. Ovih dana radi se termofasada na džamiji. Ukupna vrijednost do sada utrošenih sredstava na ovom vjerskom objektu iznosi preko 200.000 KM.
          U ime mještana – džematlija iz Hripavaca molimo sve ljude i institucije da financijski pomognu kako bi se završili svi neophodni radovi. Džamija koja je jedna od prvih porušenih na ovim prostorima u agresiji na BiH ’92. godine biće ujedno i posljednja obnovljena otvorena u općini Ključ.

 


          Svi oni koji žele dati vlastiti prilog u izgradnji i završetku građevinskih radova na novoj džamiji
džemata Hripavci neka nazovu
00387 37 61 786 830 ili 00387 37 676 212.


Vrijedne ruke
familije
Dedić


Ago Dedić sa Krasulja ima namjeru ove godine proširiti plantaže voća (jabuke, kruške, šljive) sa novih 1000 sadnica. Da podsjetimo da se ovaj vrijedni poljoprivredni proizvođač sa Krasulja već niz godina bavi i proizvodnjom mlijeka.
Sretno familiji Dedić.
 
   Ključ, 24.  mart 2011Japanci pomažu našoj bolnici !

     Za danas je u ambasadi Japana u Sarajevu predviđeno potpisivanje ugovora o donaciji Japanske vlade Domu zdravlja Ključ a radi se o projektu rekonstrukcije i adaptacije prostorija hitne medicinske pomoći te nabavke sanitetskog vozila.
 

     Cilj projekta je stvaranje adekvatnih uvjeta i organiziranje hitne medicinske pomoći na osnovu savremenih standarda, primitka, smještaja, intervencija za pružanje usluga pacijentima. Projekt uključuje građevinske radove u prostorijama postojeće hitne pomoći, nabavku i ugradnju nove stolarije, izradu novih sanitarija i wc-a za invalidne osobe i nabavku novog ambulantnog vozila sa opremom. Vrijednost projekta iznosi 58.000 eura koje ambasada Japana planira prebaciti do kraja ovog mjeseca na poseban žiro račun za ovaj projekat.
    U narednoj fazi, Dom zdravlja raspisaće poziv sukladno odredbama zakona o javnim nabavkama za realizaciju ovog projekta koji će nakon konkursne procedure biti realizovan u periodu od tri mjeseca.

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 24.  mart 2011Naši na državnom prvenstvu zauzeli peto mjesto

     Proteklog vikenda u Zenici održano je državno prvenstvo u raftingu ''R6 rafting kup''. Takmičenje je održano u disciplinama spust i slalom a na takmičenju je nastupilo 14. ekipa iz svih krajeva Bosne i Hercegovine među kojima i Kajak kanu klub Ključ.
     Naša ekipa je u izuzetno jakoj konkurenciji zauzela peto mjesto čime je još jednom potvrdila kvalitet i snagu te da je u samom vrhu ovog sporta u državi.

Informacije:  Radio Ključ
ZA UVEĆANU VERZIJU PRILOGA KLIKNI OVDJE


Dario Hamzić iz Rijeke poslao
nam je i članak iz Večernjeg lista koji su izašli u štampi
27. marta 1975 godine. godine u kojem novinar Azemir Burzić
piše o poslovanju GP ''Sane'' Veliko hvala.


   Ključ, 23.  mart 2011IKEA otvara pogon za proizvodnju drvenog namještaja

     U Ključu se pokreću se pogoni za proizvodnju drvenog namještaja. Potpisivanjem sporazuma između svjetski poznate tvornice namještaja IKEA-e i lokalnog partnera, počet će obnova i stavljanje u pogon objekta koji je tokom poslijeratnog perioda služio kao baza SFOR-a. Riječ je o nekadašnjoj tvornici za proizvodnju tepiha Tafting, koja je prije rata zapošljavala stotine radnika iz područja ove općine, javlja FTV.
     Na mjestu nekadašnje fabrike tepiha uskoro bi trebala biti smještena pilana, pogoni za proizvodnju i lakirnica, a sirovina koja će se koristiti za preradu je autohtona bukva iz unsko-sanskih šuma. Početna proizvodnja, prema trenutnoj tržišnoj potražnji, iznosi 8.000 velikih i 50.000 malih stolica mjesečno, koje će realizirati ova fabrika. Do kraja godine taj broj bi se trebao utrostručiti.
     Do kraja godine planira se da će 150 ljudi započeti rad na ovim pogonima, što je za Ključ, kojem je problem nezaposlenosti gorući i nerješiv već jedan duži period, od velikog značaja.
     Fabrika bi trebala početi raditi u naredna tri mjeseca, dok prvi radovi rekonstrukcije objekta započinju odmah.

Informacije:  USKPORTAL 

Bolesno zdravstvo
Ministar poručio bolesnicima da na dijalizu idu u Prijedor

          Svakog drugog dana 24 bubrežna bolesnika iz Sanskog Mosta i Ključa na putu su do Bihaća Da je aktuelni ministar zdravlja USK dr. Amir Murić proživio samo dio onoga što svakog drugog dana proživljavaju 24 bubrežna bolesnika iz Sanskog Mosta i Ključa na putu do Bihaća na prijekopotrebnu dijalizu, vjerovatno bi bio još obazriviji na posljednjoj Skupštini USK odgovarajući na pitanja zastupnika Sulejmana Kazića o otvaranju dijaliznog centru u Sanskom Mostu. Za sanske hemodijalitičare taj put svakog drugog dana iznosi 300 kilometara, za Ključane nešto kraće.
          - Ovo je jedinstven slučaj da se najteži bolesnici toliko pate. Dajte rješavajte ovo, ili ću pokrenuti inicijativu na Skupštini da se dijalizni centar otvori u Sanskom Mostu, budući da postoje prostorni i kadrovski kapaciteti - rekao je Kazić.
          Ministar Murić je, međutim, poručio da ovi pacijenti mogu na dijalizu ići i u susjedni Prijedor, jer dijalizne usluge plaća Federalni zavod zdravstvenog osiguranja preko Fonda solidarnosti. Odbacio je mogućnost da sanska Opća bolnica dobije barem mini-dijalizni centar.
          - Poznat mi je zahtjev Sanskog Mosta za dijalizom. Postoji pravilnik Federalnog ministarstva zdravlja o dijalizi. Potrebna je edukacija osoblja barem godinu dana, potom supervizija. Tu su i kadrovski problemi i u KB Bihać, imamo samo jednog ljekara koji će zamijeniti dr. Poljaka kada ode u penziju- objašnjavao je ministar. To je izazvalo zastupnika Kazića na reakciju.
          - Nemojte vi nama objašnjavati šta se ne može, objasnite nam kako se može! Kako je moguće da dijalizni centar ima u Banjoj Luci i u Laktašima, na 15 kilometara udaljenosti? Mi imamo i procjenu koliko bi koštalo otvaranje dijaliznog centra u Sanskom Mostu. Nemojte reći da nemamo kadrova, a edukacija se podrazumijeva- bio je direktan Kazić.
          Otvaranje Opće bolnice u Sanskom Mostu prije četiri godine aktualiziralo je problem dijaliznih bolesnika. Čekanje traje, a novi ministar zdravlja, barem za sada, bubrežnim bolesnicima Sanskog Mosta i Ključa nudi Prijedor kao najjednostavnije rješenje za ministarstvo kome je odnedavno na čelu. S druge strane, "Inel -med" je raspoložen za otvaranje dijaliznog centra u Sanskom Mostu. Smrtnost bubrežnih bolesnika je velika, svake godine nekoliko njih umre, ali broj registriranih na USK se ne smanjujue. Trenutno ih je više od 150.
          Dr. Murića muči još jedan problem. Naime, prije 10 godina menadžment Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" i tadašnji kantonalni ministar zdravlja, prilikom potpisivanja ugovora sa firmom "Inel-med" iz Mostara, napravili su medvjeđu uslugu bolesnicima sa USK. Direktor KB dr. Hilmija Suljić i ministar dr. Muhamed Kasumović svojim potpisima ovjerili su diskriminatorni ugovor po kome za 10 godina niko na USK ne smije otvoriti odjel ili centar za dijalizu!? Ovaj ugovor ističe 31. marta ove godine, ali problem je što je KB "Dr. Irfan Ljubijankić" ostala dužna "Inel-medu" 1.863.000 KM pa je ovaj uzeo pod hipoteku jedan objekat Bolnice.
          - Vozimo se automobilima koji ne ispunjavaju uslove za transport bubrežnih bolesnika, po lošim cestama, u zimskim uslovima kada je većina puteva neprohodna, ljeti kada su velike vrućine, a ne smijemo konzumirati tekućine. Da ne pričamo u kakvom smo psihofizičkom stanju nakon dijalize - kaže Zlatan Islamčević, jedan od bubrežnih bolesnika. Islamčević je proživio nevjerovatne patnje, prije nekoliko godina sakupio je sredstva i obavio transplantaciju u Pakistanu. Nažalost, donirani bubreg je otkazao i on se opet svakog drugoga dana polumrtav nakon iscrpljujućih dijaliza vraća kući.


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network