M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A J    2 0 1 1   Kljuè, 31.  maj 2011.

 

Sudsko vijeće oslobodilo optužbe
Boška Lukića i Marka Adamovića

Sudsko vijeće od tri člana kojim je predsjedavala Jasmina Kosović, oslobodilo je od optužbe Boška Lukića i Marka Adamovića za zločine protiv čovječnosti na području općine Ključ tokom 1992. godine. Izricanje presude dramatično su doživjele porodice žrtava, koje su revoltirane napustile sudnicu. U nevjerici i šoku, oštećene porodice kazale su kako je ovo ponovno ubijanje žrtava i njih samih te su najavili prosvjede
(održaće se u srijedu 1. juna) zbog ove odluke suda.     U nastavku čitanja presude, Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća Suda BiH kazala je da je nesporno da su se zločini nad nesrpskim stanovništvom u Ključu desili, ali Tužilaštvo BiH „nije pružilo ni jedan dokaz da su optuženi Lukić i Adamović učestvovali u njima“. Treba pomenuti i to da državna tužiteljica po ovom predmetu nije bila prisutna prilikom izricanja presude. Na presudu postoji mogućnost žalbe. Prvostepenom odlukom suda Lukić je pušten iz pritvora, a Adamovići su ukinute mjere zabrane i vraćeni lični dokumenti.

 
PROSLAVA MATURE
UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA


      Vikend iza nas bio je prepun političko – društvenog, kulturnog, humanitarno – zabavnog i sportskog sadržaja.
      U petak kasni poslijepodnevni sati bili su predviđeni za proslavu maturske večeri maturanata koji su svojom ljepotom i mladošću prodefilovali ulicama našeg grada te mnoge starije vratili u vrijeme njihove mladosti i matura.


 
Defile ulacama grada ovogodišnje generacije maturanata srednjih škola

     Mješovita srednja škola Ključ ovi je ispratila 14. poslijeratnu generaciju maturanata a učenica generacije proglašena je Dženana Mušanović.

-------------------

 


    Od 20 sati u petak u Domu na Pudin Hanu održan je kraći kulturno – zabavni program u kontekstu manifestacije ''Dani otpora i Dani M.Z. Velagići 2011''.
Uz kraće obraćanje sekretara i predsjednika ove mjesne zajednice u kulturno zabavnom programu učešće su uzeli polaznici mekteba džemata Pudin Han – Velagići, folklorna i recitatorska sekcija OŠ Velagići te folklorna sekcija udruženja Roma Ponjir.

 Pljuskovi pratili Manifestaciju na Dujkovim barama

     Centralna manifestacija na Dujkovim barama ''Majskih dana otpora agresoru'' donekle je poremetilo vrijeme sa učestalim kišnim pljuscima koji nisu dozvolili ni kvalitetno obraćanje političkih predstavnika.

 
Sportska takmičenja odrzana su i pred lošeg vremena

    Ministar za boračka pitanja pri Vladi USK-a g. Egrlić svoj govor je morao skratiti – prekinuti zbog velikog pljuska iako je ovog puta upravo navedeno ministarstvo bilo i financijski pokrovitelj centralne manifestacije u okviru ''Majskih dana otpora agresoru''.

-------------------

 


    U subotu je u ključkom domu zdravlja održana humana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je do sada bila akcija sa najvećim odzivom naših sugrađana a mnogi su darivali dragocjenu tečnost.
     Akciju je organizirao Crveni križ u saradnji sa zavodom za transfuziologiju Bihać kao i donatorima.


 


     Građani naše sredine i sinoć su pokazali solidarnost sa nesretnim sudbinama naših pojedinih sugrađana. Dom kulture u Ključu bio je premali da bi primio sve zainteresovane posjetioce koji su vlastitim skromnim doprinosom nastojali pomoći našem teško oboljelom sugrađaninu Mirsadu Adžemoviću.
    Udruženje mladih ''Krasuljak'' sa Krasulja inicijatori su i organizatori u saradnji sa KUD-om Naša mladost ove humanitarne akcije u kojoj je sakupljeno 8,000 KM za pomoć u liječenju našeg sugrađanina.


Sport u našem gradu


     Od bogatih sportskih aktivnosti, ovog puta najveću pažnju plijeni stonoteniski klub ''Sana'' Kluč a na osnovu postignutog rezultata. Naime, u četvrtom kolu državnog prvenstva za kadete i kadetkinje, odigranom u Mostaru naši stonoteniseri su briljirali.
     Iako je naša ekipa iz Ključa najmlađa od svih ekipa učesnica državnog prvenstva, ostvaruju sjajne rezultate i sve subliži samom vrhu u BH tenisu. Prirodni talenat i biser BH stonog tenisa je Kenan Jašarević, najmalđi učesnik koji je od pet odigranih susreta ostvario četiri pobjede.


 

     Nogometaši Bajera i Omadinca odigrali su u subotu lokalni derbi u okviru prve kantonalne lige. Ovoga puta bolja je bila ekipa Omladinca koja je pobijedila Bajera sa rezultatom 1:0. Nedavno je u KUP-u USK-a istim rezultatom Bajer pobjedio Omladinca .
     Nogometaši Ključa odigrali su utakmicu posljednjeg kola sa ekipom Sloge iz Bosanske Otoke. Ključani su na terenu pod Lubicom poveli sa jedan – nula, gosti potom prave preokret i dolaze u vodstvo od 2:1 a potom pogotkom iz slobodnog udarca, Ključ poravnava na 2:2 što je bio i konačni rezultat utakmice.

-------------------

Prilog:  Radio Ključ

 
"Dovište Kjuč 2011"

     Vjersko – kulturna manifestacija ''Dovište Kjuč 2011'' u svom programskom sadržaju okupilo je veliki broj građana već u subotu na javnoj tribini sa temom ''Moralno i kulturno uzdizanje bošnjaka''. Javna tribina je također iskorištena za promociju knjige pod nazivom ''Kad bi kosti mogle govoriti'' autora Saliha Smajilovića. Tradicionalno okupljanje konjanika, defile i odlazak na Stari grad podsjetilo nas je na neka stara vremena a učešće dvadeset i jednog konjanika zaokupilo je znatiželju mnogih ključana i brojnih gostiju u našoj sredini.

     Na Starome gradu Ključu historičar i poznavalac prilika 15. stoljeća i dolaska Osmanlija na ove prostore, g. Fuad Alibegović profesor napravio je historijski uvod i genezu tog vremena. Učešće u obraćanju historijsko – političkom također su imali načelnik općine g. Ćehajić, ministar za boračka pitanja našeg kantona g. Egrlić, zamjenik banjalučkog muftije Fikret ef. Čelenika te ispred reis-ul-uleme najibu reis Ismet ef. Spahić. Medžlis IZ Ključ, porodica Ćehić i Mršić darovali su konjanike i djecu na biciklima.
     Na otvorenom prostoru Starog grada, nakon obraćanja pristupio se klanjanju podne namaza te je proučena zajednička dova

Informacije:  Radio Ključ   Ključ, 25.  maj 2011.
Premijer i Vlada USK u posjeti

Dotaknuta je i tema izgradnje mini hidrocentrala na graničnom području ključke i sanske općine.

     Kantonalna Vlada na čelu sa premijerom Lipovačom boravila je jučer u radnoj posjeti našoj općini tokom koje su sa općinskim načelnikom, službama i klubovima vijećnika razgovarali o najaktuelnijim pitanjima za našu općinu. Nabrojani su oni problemi koji najviše tište nas građane, kao što je pitanje dugotrajnih stečajnih postupaka, neefikasnosti rada sudova, pa i povrat odjeljenja suda, zdravstvena skrb, zapošljavanje, prevoz učenika. ŠIP Ključ jedan je od primjera neupješno privatiziranih preduzeća, a dodatno otežava činjenica da trenutnom vlasniku nije moguće uručiti tužbu za raskid kupoprodajnog ugovora jer je na napoznatoj adresi i taj proces traje već nedopustivo dugo. U tom smislu zatražena je pomoć od Vlade USK, konkretno Ministarstva pravde.
     Bilo je govora o devastiranoj zgradi škole u samom centru Ključa, što je u nadležnost Ministarstva obrazovanja. Objekat je potrebno ukloniti jer takav prijeti sigurnosti građana, te je potrebna saglasnost ministarstva.

 
Predstavnici naše općine sa gostima iz Kantona.

     Još uvijek minama zagađeno Lanište takođe je u vrhu prioriteta u Ključu, tim više što na toj lokaciji ima izgrađen motel, sportski teren, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da se nedaleko od te lokacije zaustavljaju autobusi u prolazu, te postoji mogućnost da neko od putnika sasvim nesvjesno uđe u minirano područje.
     Dotaknuta je i tema izgradnje mini hidrocentrala na graničnom području ključke i sanske općine te je zaključeno da se o tome donese konačna odluka tek nakon stručne elaboracije. Rezimirajući učinjeno do sada, premijer dr.Hamdija Lipovača ponovio je svoje protivljenje nedopustivo dugim stečajnim postupcima koji onemogućavaju potencijalne investitore, te najavio skoro donošenje Zakona o stečaju i Zakona o javno-privatnom partnerstvu.Takođe, prema mišljenju premijera Lipovače, potrebno je pri Vladi USK oformiti svojevrsni servis-odjeljenje za koordinaciju sa lokanim zajednicama, kako bi problemi bili efikasnije markirani i rješavani.
     Bilo je još riječi o prijevozu učenika sa udaljenih područja, izgradnji Sportske dvorane, ustanovljavanju odjeljenja Suda za prekršaje, te formiranju policijskog odjeljenja u Sanici.Slovenci odusevljeni raftingom na Sani

     Buđenje prirode, dolazak proljeća i lijepog vremena u naš grad primamili su i prve turiste. Više od sedamdeset slovenačkih turista proteklog vikenda, imali su priliku uživati u prirodnim ljepotama i turističkoj ponudi grada Ključa.
     Za njihov dolazak zaslužna je uprava Kajak kanu kluba Ključ koja je uputila ponudu jednoj ljubljanskoj turističkoj agenciji a što je rezultiralo dolaskom pomenute grupe turista. Oni su u okviru dvodnevnog boravka posjetili Stari grad Ključ te spustili rijekom Sanom. Gosti su uživali u raftingu, očarani našom krasoticom Sanom te su najavili svoj ponovni dolazak.
    Kajak kanu klub nedavno je nabavio 26 novih odjela, 16 prsluka i 15 pari cipela za rafting kako bi pružali što kvalitetniju uslugu gostima i posjetiocima.

Informacije:  Radio Ključ
KLJUČKE OSNOVNE ŠKOLE OBILJEŽAVAJU SVOJE ROĐENDANE


      Osnovna škola Ključ u petak 20. maja obilježila je dan škole. Kulturno zabavni program manifestacije bio je izuzetno posjećen od strane roditelja i gostiju gdje su im prezentirani svi uspjesi i rezultati u toku ove školske godine. Među velikim brojem uglednih zvanica, dan škole uveličali su i gosti iz Gradačca, tačnije Fuad Suljkanović direktor osnovne škole Safet beg Bašagić. 25. maja i osnova škola Velagići obilježila je svoj Dan škole. . .

 
Folklorna sekcija Osnovne škole Ključ na proslavi Dana škole

     Pomenimo i to da je na kantonalnoj smotri iz kulturno umjetničkog stvaralaštva održanoj u Velikoj Kladuši, osnovna škola Velagići koja je predstavljala našu općinu, osvojila drugo mjesto. A u Ključu je isti dan održano finalno kantonalno takmičenje za osnovce u folkloru. Takmičenje je održano u punoj Sali doma kulture a nastupile su najbolje škole sa općinskih takmičenja. Učenici su pokazali raskoš i ljepotu igre te su garant da naša tradicija i folklor neće biti zaboravljeni. Najboljim su se pokazali učenici osnovne škole Ključ koji su osvojili prvo mjesto, drugo mjesto na ovom takmičenju zauzela je osnovna škola Bužim a treća je bila Bosanska Krupa
 
Radovi tehničke sekcije učenika Osnovne škole Velagići

Prilog:  Radio Ključ

 


 

NVO DON PRIJEDOR
U REALIZACIJI PROJEKTA ’’ZAGOVARAJ ZA SEBE’’

U Ključu je održana 3. radionica u okviru projekta "Zagovaraj za sebe" kojeg provodi nevladina organizacija Don iz Prijedora a projekat se pored Ključa realizuje u još pet gradova u BiH. U okviru ove radionice učesnici su identifikovali probleme vezane za odrđene marginalizovane grupe te odredili prioritetni problem koji će pomoći da se položaj grupe popravi.

    

     Na radionici su učestvovali mladi srednjoškolci te članovi Udruženja"Roditelja djece i mladih s posebnim potrebama I mi se budimo" Ključ, koji su odredili svoje prioritet koji bi se mogli rješavati u sklopu ove radionice. Jedan od prioritetnih problema za mlade je nepostojanje strategije za mlade u Općini Ključ, dok su članovi Udruženja "I mi se budimo" istakli problem školovanja djece sa posebnim potrebama te nepostojanje adekvatnih uvjeta za njihovo školovanje.

    Ključ, 25.  maj 2011.
Premijer i Vlada USK u posjeti

Dotaknuta je i tema izgradnje mini hidrocentrala na graničnom području ključke i sanske općine.

     Kantonalna Vlada na čelu sa premijerom Lipovačom boravila je jučer u radnoj posjeti našoj općini tokom koje su sa općinskim načelnikom, službama i klubovima vijećnika razgovarali o najaktuelnijim pitanjima za našu općinu. Nabrojani su oni problemi koji najviše tište nas građane, kao što je pitanje dugotrajnih stečajnih postupaka, neefikasnosti rada sudova, pa i povrat odjeljenja suda, zdravstvena skrb, zapošljavanje, prevoz učenika. ŠIP Ključ jedan je od primjera neupješno privatiziranih preduzeća, a dodatno otežava činjenica da trenutnom vlasniku nije moguće uručiti tužbu za raskid kupoprodajnog ugovora jer je na napoznatoj adresi i taj proces traje već nedopustivo dugo. U tom smislu zatražena je pomoć od Vlade USK, konkretno Ministarstva pravde.
     Bilo je govora o devastiranoj zgradi škole u samom centru Ključa, što je u nadležnost Ministarstva obrazovanja. Objekat je potrebno ukloniti jer takav prijeti sigurnosti građana, te je potrebna saglasnost ministarstva.

 
Predstavnici naše općine sa gostima iz Kantona.

     Još uvijek minama zagađeno Lanište takođe je u vrhu prioriteta u Ključu, tim više što na toj lokaciji ima izgrađen motel, sportski teren, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da se nedaleko od te lokacije zaustavljaju autobusi u prolazu, te postoji mogućnost da neko od putnika sasvim nesvjesno uđe u minirano područje.
     Dotaknuta je i tema izgradnje mini hidrocentrala na graničnom području ključke i sanske općine te je zaključeno da se o tome donese konačna odluka tek nakon stručne elaboracije. Rezimirajući učinjeno do sada, premijer dr.Hamdija Lipovača ponovio je svoje protivljenje nedopustivo dugim stečajnim postupcima koji onemogućavaju potencijalne investitore, te najavio skoro donošenje Zakona o stečaju i Zakona o javno-privatnom partnerstvu.Takođe, prema mišljenju premijera Lipovače, potrebno je pri Vladi USK oformiti svojevrsni servis-odjeljenje za koordinaciju sa lokanim zajednicama, kako bi problemi bili efikasnije markirani i rješavani.
     Bilo je još riječi o prijevozu učenika sa udaljenih područja, izgradnji Sportske dvorane, ustanovljavanju odjeljenja Suda za prekršaje, te formiranju policijskog odjeljenja u Sanici.

   Kljuè, 25.  maj 2011.
Koncert revijalnog orkestra
muzičke škole Bihać u Ključu

     Revijalni orkestar muzičke omladine iz Bihaća, tačnije profesori i učenici muzičke škole, upriličili su jučer jednočasovni koncert za omladinu iz Ključa. Koncert je održan u domu kulture a našoj omladini nastojali su približiti starogradsku muziku, sevdalinku, popularnu i filmsku muziku sa primjesom klasike i džeza.

Revijalni orkestar muzičke omladine iz Bihaća na koncertu u Domu kulture

     Ovo je dio regionalnog projekta u kom nastoje u gradovima kantona predstaviti svoj rad, a projekt je prvenstveno edukativnog karaktera isključivo za mlade kako bi čuli drugačiji stil, odnosno način izvođenja određenih stvari te zvuke duvačkih instrumenata, truba, klarineta i saksofona.


Prilog:  Radio Ključ


 

Majski dani otpora agresoru

Na Crljenima je ovog vikenda otvorena manifestacija Majski dani otpora agresoru. Veliki broj sugrađana nazočio je ovom manifestu kako bi se prisjetili na događaje od prije 19. godina i same početke agresije na teritoriji općine Ključ.
 
Ahmet Egrlić,
ministar za boračka pitanja
     - Crljeni su prvi napadnuti, tu je zarobljen i značajan broj agresorskih vojnika a na Crljenima su odigrane i ključne bitke u odbrani Ključa 1995. godine – kazao je između ostalog Ahmet Egrlić ministar pri Vladi USK-a za boračka pitanja. O značaju same manifestacije govorili su neposredni učesnici ovih događanja, mještanin Jusuf Omerović.
     U okviru manifestacije Dani otpora agresoru, obilježavaju se i dani mjesne zajednice Velagići, manifestacija koja je u utorak veče otvorena uz prisustvo mnogobrojnih mještana i zvanica. Svi ovi događaji popraćeni su i raznolikim kulturno zabavnim programom te sportskim sadržajima. Već ovog vikenda očekuje nas centralna manifestacija na Dujkovim barama u MZ Krasulje, potom vjerska manifestacija ‘’Dovište Stari grad Ključ 2011’’ a zatim u prvim danima mjeseca juna odavanje počasti poginulima tokom 1992. godine, uz obilaske šehitluka u Velagićima, Prhovu i Biljanima kao i stratištima, masovnim grobnicama Laništu Crvenoj zemlji i Pećima.
 
 Nogometni veterani Ključa u Ljubljani
bolji od domaćina


      Nogometni veterani Ključa u subotu su uzvratili posjetu nogometnim veteranima Krima iz Ljubljane. Putovanje fudbalskih veterana iz Ključa započelo je u ranim jutarnjim satima a dolazak u Ljubljanu bio je u devet sati. Veterane i popratne sportske radnike ove sredine u Ljubljani je dočekao načelnik općine Ključ kao i uspješni poduzetnik u Ljubljani g. Feriz Ćehajić te grupa naših Ključana koji rade i borave u Ljubljani.

 
Nogometni veterani Ključa pred utakmicu na stadionu u Ljubljani

     Nogometna utakmica veterana odigrana je sa početkom u 12 sati po izrazito sunčanom i toplom vremenu a Cici, Kigen, Mića, Tehvid, Rudo, Saud i ostali rutinski su odradili utakmicu uz rezultat 4:1 za nogometne veterane iz Ključa.
     Nastavak ove izrazite sportske suradnje se nastavlja i ubuduće uz obećanje uprave i nogometaša veterana Krima iz Ljubljane da će uzvratiti ovu posjetu.

Prilog:  Radio Ključ

 
Naša ljepotica Sana
stalna staza državnog prvenstva u raftingu R6

     Naš grad je u subotu bio domaćin još jednom velikom kulturno sportskom događaju. Na rijeci Sani održano je 3. kolo državnog prvenstva u raftingu R6 za muškarce i žene a domaćin je bio Kajak kanu klub Ključ.

     Učestvovalo je 14 klubova iz svih krajeva naše zemlje.

     Evo i rezultata sa takmičenja. U konkurenciji muških ekipa 1. mjesto osvojila je prva ekipa Bosne iz Zenice a drugo mjesto pripalo je drugoj ekipi Bosne dok je treća bila ekipa Dabar iz Donjeg Vakufa.
    U takmičenju za žene najuspješnije su bile: Kanjon Banja Luka 1. mjesto; 2. mjesto SRK Bosna Zenica; i 3. mjesto RK Eko-Viking iz Visokog. Naša muška Rafting ekipa zauzela je četvrto mjesto u sveukupnom poretku.

Informacije:  Radio Ključ

Prijateljska utakmica veterana Ključa i Ljubljane

     Veterani iz Ključa u subotu 21.05.'11. odlaze u Ljubljanu, Republika Slovenija. Ovom prilikom fudbalski veterani iz općine Ključ u proširenom sastavu sa ljudima koji su bili u upravama fudbalskih klubova iz općine Ključ uzvraćaju posjetu veteranima nogometnog kluba KRIM iz Ljubljane. Već je zakupljen autobus Nuki trans a vrijeme polaska je u ranim jutarnjim satima u subotu. Osim nogometaša i uprave Krima, organizacijski odbor za doček Ključana predvode Avdo i Feriz.


Zajednička fotografija sa nogometašima Želje

     Službena utakmica veterana iz Ključa i veterana ekipe Krim iz Ljubljane odigraće se u dva poluvremena sa po 45 minuta u punom tempu. Zato su Mića, Tehvid, Cici, Kigen i ostali odigrali u srijedu 18. maja pripremnu utakmicu sa seniorima Bayera 99 na stadionu Borik na Velagićima.

Informacije:  Radio Ključ

DANI KLJUČKE DOLINE U HUMIĆIMA

     Proteklog vikenda, Udruženje poljoprivrednika općine Ključ, priredilo je četvrtu po redu manifestaciju Dani ključke doline. Ova manifestacija je svojevrsni poljoprivredni sajam i ogleda se u izložbama tovnih i muznih grla te poljoprivrednih mašina i proizvoda. Ovo je četvrta po redu manifestacija i svake godine održi se u drugoj mjesnoj zajednici, ovoga puta održana je u MZ Humići. Ima za cilj popularizaciju domaćeg proizvoda kao i sam značaj bavljenja ovom djelatnošću u vremenu velike nezaposlenosti.

     Ovome dodajmo da su birani vlasnici najboljih stočnih grla. Najbolje muzne krave ima Pobrić Emir, drugo i treće mjesto pripalo je Omeradžić Mehmedu i Botonjić Hidajetu. Prva tri mjesta kod uzgoja visokokvalitetnih junica zauzeli su Draganović Elvedin; Draganović Fehim i Bukvić Teufika. U takmičarskom dijelu, upravljanju radnih mašina, vožnji traktora sa prikolicom unazad prvi je bio Pervić Ermin, drugi Halilović Halil i treći Musić Fadil. U disciplini kačenja pluga najbolji je bio Bukvić Safet; drugi Halilović Sajid a treći Ćehajić Emsud. U protekloj godini najveći proizvđač mlijeka bio je Pobrić Emir a najveći proizvođači mesa braća Senad i Samir Pervić. Otkupna stanica sa najviše otkupljenih litara mlijeka za proteklu godinu bila je ona u Donjim Vojićima.

Informacije:  Radio Ključ
   Javni poziv Općine Ključ
  


JAVNI POZIV ZA NEVLADINE ORGANIZACIJE

      Općina Ključ u saradnji sa razvojnim programom ujedinjenih nacija raspisala je javni poziv organizacijama civilnog društva i nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata u okviru kampanje jačanja lokalne demokratije projekta LOD 2. Općina Ključ jedna je od 15 općina u BiH koja je ušla u program LOD 2.
     Ovaj projekat financira evropska unija u iznosu od 1,5 milion eura. Cilj projekta je doprinijeti demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim općinama i uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te iznalaženju finansijskih mehanizama kako bi se unaprijedilo pružanje usluga organizacija civilnog društva.

  

Smotra narodnih igara i običaja Ključ 2011

     Kulturno umjetničko društvo ’’Naša Mladost’’ Ključ i ovog puta pokazalo je izuzetnu organizatorsku sposobnost kao i kvalitetu domaćina i prijema članova kulturno umjetničkih društava iz cijele BiH, te kulturno umjetničkog društva Hrvati BIH RUGVICE kod Zagreba.

     Nastup 15 KUD-ova, defile ulicama našeg grada, limena glazba, prezentacija narodnih igara i običaja kroz igru i ples uz svu šarolikost koreografije, kakva se nekad nosila na ovim prostorima bili su razlozi okupljanja naših građana u subotu u popodnevnim satima u samom centru grada Ključa.

     I ovog puta kulturno umjetnička manifestacija u organizaciji KUD-a Naša Mladost pod nazivom Smotra narodnih igara i običaja Ključ 2011. po ocjeni mnogih glavna je kulturno umjetnička manifestacija u toku kalendarske godine i zato zaslužuje svaku podršku svih institucija i građana naše sredine.

Informacije:  Radio Ključ

DAN OSNOVNE ŠKOLE SANICA

     Jučer je u Sanici obilježen dan osnovne škole Sanica. Tim povodom učenici ove škole uz pomoć nastavnika priredili su izložbu učeničkih radova i kulturno-zabavni program za roditelje,učenike, nastavnike i sve posjetioce koji su uveličali proslavu dana škole.

     U zabavnom dijelu programa, učenici su iskazali svoju kreativnost kroz ples i glumu. Nakon toga, uručene su nagrade učenicima za ostvarene rezultate u različitim takmičenjima a dodijeljene su i zahvlanice sponzorima škole. Nakon što je OŠ Sanica proslavila svoj rođendan, sutra će dan škole obilježiti i osnovna škola Ključ. Program proslave počinje od 8 sati i 30 minuta, posjetom izložbi učeničkih radova u holu škole, potom će biti održana i sportska takmičenja a centralni kulturno zabavni program održaće se u domu kulture od 11 sati.

Informacije:  Radio Ključ
   Sudjenje Marku Adamoviću i Bošku Lukiću
  


Tužilaštvo BiH zatražilo dugotrajne kazne
za zločine u Ključu

 

Marko Adamović
      Tužilaštvo BiH je u završnim riječima na suđenju za zločine na području Ključa, zatražilo od Suda BiH da Marka Adamovića i Boška Lukića proglasi krivima i osudi na dugotrajne kazne zatvora. Kako prenosi Balkanska novinarska istraživačka mreža /BIRN/, tužilac Džemila Begović je u završnim riječima istakla da smatra da je optužba brojnim svjedocima i materijalnim dokazima "bez sumnje dokazala" da su Adamović i Lukić učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civile nesrpske nacionalnosti u Ključu 1992. godine.
      - Adamović i Lukić učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu i dijelili su namjeru progona, stoga su odgovorni za ubistva oko 500 civila, progon 1 500 civila i odvođenje u koncentracione logore oko 1 000 muškaraca nesrpske nacionalnosti sa područja opštine Ključ", rekla je Begović.
      Tužilaštvo BiH je zatražilo od Sudskog vijeća Suda BiH da Adamovića i Lukića osudi na kazne dugotrajnog zatvora, ističući kako na strani optuženih postoje "brojne otežavajuće okolnosti", poput težine zločina i nedostatka kajanja, a nijedna olakšavajuća okolnost.
      Adamovića i Lukića Tužilaštvo tereti da su, kao članovi Kriznog štaba i Komande odbrane grada Ključa, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.
      Naredno ročište zakazano je za ponedeljak, 16. maj, kada će odbrana optuženog Lukića iznijeti završne riječi.

Informacije:  Nezavisne novine  
Pronadjen nestali Amel Čajić

       Poslije petnaestodnevnog traganja tijelo dvadesetsedmo- godišnjeg Amela Čajića pronadjeno je kako pluta u rijeci Sani u blizini Zgona.
        Time je završena potraga u kojoj su učestvovali pripadnici Policijske stanice Ključ, Civilne zaštite ,gradjani a veliku pomoć u traženju nestalog pružio je Kajak Kanu Kluba Ključ čiji su članovi pomogli i u vadjenju tijela iz rijeke Sane.
       Prema ustaljenoj proceduri na tijelu Amela Čajića biće izvršena obukcija a i policija će istražnim radnjama nastojati da se utvrdi tačan uzrok smrti nastradalog Amela.

 


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network