M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJ U N I    2 0 0 8
   Ključ, 30.  juni 2011.Sjednica općinskog vijeća Ključ

Pravo DA , odgovornost NE

     Na početku jučerašnje sjednice općinskog vijeća, nije bilo izmjena u dnevnom redu, pa je sjednicu činilo 18. tačaka. Vijeće je razmatralo odluku o organizovanju Javnog preduzeća Radio Ključ, koje je usklađivano sa zakonskim aktima. Novina u ovu odluku unijeta od strane, skupštine i osnivača preduzeća je suštinska promjene da se pri izboru direktora glavnog i odgovornog urednika mogu kandidovati osobe sa najmanje jednom godinom radnog iskustva.
     Pored ovog ukoliko preduzeće posluje s gubitkom ubuduće osnivač neće snositi odgovornost ni za sanaciju, već će gubitak biti izmirivan iz sredstava preudzeća i racionalizacijom radnih mjesta. Uz ove presedane vjerovatno u državi, kako su kazali iz opozicije juče, s pravom su se zapitali da li će isti aršini biti primjenjivani i u drugim javnim preduzećima i ustanovama. Ova odluka usvojena je sa 13 naprema 12 glasova.

 

    Vijećnici su povukli odluku o utvrđivanju cijena i načina naplate usluga Vatrogasne jedinice Ključ a zamrznut je zahtjev komunalnog preduzeća Rad o povećanju cijena odvoza smeća za domaćinstva. Vijeće će imenovati komisiju koja će sagledati stanje u ovom preduzeću i ponuditi neko adekvatno rješenje u odnosu na traženi zahtjev.


Etički odbor podnio ostavku

    Koliko u općinskom vijeću dominiraju lični i stranački interesi pokazalao se i na primjeru izvještaja etičkog odbora općinskog vijeća.
    Naime, u skladu sa poslovnikom o radu etičkog odbora ova institucija radila je po prijavi o kršenju etičkog kodeksa od strane vijećnika Šljivar Fikreta koji je ranije verbalno napao i izvrijeđao državnu službenicu. S obzirom da je vijećnik Šljivar zbog ranijeg kršenja kodeksa ponašanja imao ličnu opomenu, etički odbor izrekao mu je ovaj put javnu opomenu.
    Totalnu neprincipijelnost i gaženje vlastitih normi ovog puta iskazali su općinski vijećnici koji nisu podržali izvještaj etičkog odbora. Osam ih je gasalo za, 4 protiv a ostali su bili suzdržani. Kompletan Etički odbor je nakon toga podnio ostavku. S ovim slučajem upoznata je i policija, koja je to okvalifikovala kao narušavanje javnog reda i mira a protiv vijećnika Fikreta Šljivara podnesena je krivična prijava.

Izgradnja Doma i prostorija
za djecu sa posebnim potrebama ?


      Jučer je održan okrugli sto u organizaciji nevladine organizacije Don i Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama I mi se budimo a na temu Izgradnja prostora za udruženje – mogućnosti i prepreke. Radionica je održana u sklopu projekta Zagovaraj za sebe kojeg provodi NVO Don. U okviru ovog projekta identifikovane su dvije marginalizovane grupe a to su mladi i osobe sa posebnim potrebama. Upravo su djeca sa posebnim potrebama bila tema okruglog stola na kom su iznesena mišljenja kako od predstavnika lokalnih vlasti, ustanove kao što je centar za socijalni rad te samih udruženja na koji način pružiti adekvatnu pomoć ovoj kategoriji djece.

 

     Razgovarano je i o namjeri izgradnje doma, prostorija ovom udruženju i djeci u čemu napore ulaže i lokalna vlast te udruženje ključana iz Švicarske ali identifikovani su i problemi institucionalnog zbrinjavanja,odnosno stalnog financiranja takvog doma. Doneseni su i određeni zaključci među kojima i inicijativa za zajedničkim sastankom sa predstavnicima vlasti i udruženja iz Ključa i Švicarske kao i izrada srednjoročnog plana rada i djelovanja udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama.-------------------Prioritet očuvanje rijeke Sane

     Udruženje Ključ budućnosti otpočelo je sa realizacijom druge faze projekta ’’Rijeka ne poznaje granice’’. S tim u vezi juče je u mjesnoj zajednici Velečevo – Dubočani održana prva radionica na kojoj su učestvovali predstavnici općina Ključ, Ribnik, mjesnih zajednica Previja i Velečevo i dviju nevladinih organizacija uključenih u ovaj projekt.

 

    U prvoj fazi, pored odrađenih građanskih akcija izrađen je i zajednički trogodišnji akcioni plan za očuvanje rijeke Sane koje su potipsale obje općine.

Prilog:  Radio Ključ


   Ključ, 25.  juni 2011.

Konačno mašine u halama
Hale sve više liče na "pravu fabriku"

     Direktorica i vlasnica Skontoproma g-đa Elizabeta Josipović juče je okupila i bila domaćin inicijativnom sastanku vlasnika drvoprerađivačkih kapaciteta USK-a. Kolika je ozbiljnost u pokretanju proizvodnje namještaja na Zgonu najbolje ilustrira činjenica da je sastanak održan, u dobroj mjeri, adaptiranoj sali za sastanke fabrike na Zgonu. Podsjetimo da su sastanku prisustvovali vlasnici najvećih pogona drvoprerađivačkih kapaciteta našeg kantona od vlasnika Bine, Pogy-a, Aldže, K-Ase, doo Džerija itd.

 
Elizabeta Josipović na sastanku vlasnika drvoprerađivačkih kapaciteta USK-a

    Važnosti održanog sastanka doprinijeli su i predstavnik Privredne komore USK g. Pašalić, nevladine agencije PLOD iz Bihaća koja ima za obavezu organizirati sastanak sa Vladom našeg kantona, predstavnici USAID-a, menadžment fabrike na Zgonu kao i naš poslanik u kantonalnoj skupštini g. Nedžad Zukanović. Cilj održanog sastanka ima izrazito veliku dimenziju iz razloga uvezivanja gotovo svih drvoprerađivačkih kapaciteta USK-a sa Skontopromom čije sjedište sa ovakvom proizvodnjom će biti u gradu Ključu koji bi postao centar drvoprerađivačke industrije. Drugi po redu iskazani cilj, juče održanog sastanka jeste zajednički nastup svih iz drvoprerađivačke branše USK-a prema Vladi koja mora osigurati da naše prirodno bogatstvo, to jest, šume budu u funkciji što većeg zapošljavanja. Naše trupce, oblovinu i ostalu ponudu prirodnog bogatstva USK-a ne bi trebali više prodavati u sirovom i poluproizvodnom obliku nego kao finalni proizvod od kojeg će građani ovog kantona imati puno veću korist.

     Proizvodno poslovne hale tvornice na Zgonu ovih dana izgledaju gotovo u proizvodnoj funkciji. Podsjetimo da je elektroinstalacija završena te je s toga pušten u funkciju visokonaponski elektrovod do same fabrike kao i struja u samim proizvodnim halama. Nanovo je položena asvaltna podloga u halama, u najvećoj mogućoj mjeri očišćen je preostali proizvodno – poslovni prostor, obnavljaju se i kancelarije, najveći dio pilanskih postrojenja već se nalazi u halama, strojevi za proizvodnju namještaja pristižu te se obavljaju ostale radnje u cilju što bržeg pokretanja proizvodnje.
     Šta će se proizvoditi i u kojim količinama na Zgonu za IKEU koja će vršiti plasman širom svijeta onoga što se proizvede u ovoj sredini saznali smo od vlasnice Skontoproma gospođe Elizabete Josipović. Na osnovu potpisanih ugovora sa renomiranim svjetskim brendom IKEOM iz Švedske ima za obavezu zajedno sa svojim budućim kooperantima proizvoditi, za sada, četiri artikla. Prvi proizvod sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od 400.000 komada ili mjesečno 35.000 komada odnosi se na hoklicu, ili slikovito kazano, male i dizajnirane dvoetažne kućne stepenice sa mnogobrojnom svrhom u svakom domaćinstvu. Radi usporedbe o količini koja se mora isporučiti mjesečno u iznosu od 30.000 komada podsjetimo da u jedan šleper stane 2,5 hiljade komada. Proizvodni pogoni, također, moraće proizvoditi stolice sa presvlakom sa 15.000 komada u jednom mjesecu, stolice bez presvlake sa 300.000 komada u jednoj godini te ofingera na godišnjem iznosu proizvodnje od 156 miliona komada.
     Ove količine navedenih proizvoda traže i sasvim drugačiju poslovnu politiku Unsko-sanskih šuma koje će morati osigurati sirovinu koja će biti pretvorena u finalni proizvod a samim tim će se ograničiti izvoz i prodaja oblovine od kojih je društvena korist puno manja. U interesu građana a samim tim zapošljavanja i ostanka mladih na ovim prostorima Vlada USK-a ima veliku ulogu u mobilizaciji prirodnog bogatstva za interese privrede našeg kantona.

Prilog:  Radio Ključ


   Ključ, 22.  juni 2011.

 
 

"DAN DIJASPORE"
23.07.2011.godine (subota)

Gradska plaža Alina Luka

KULTURNO - ZABAVNI PROGRAM
"LIJEPO JE DOĆI U SVOJU ČARŠIJU"


Na zajedničku inicijativu predstavnika ključke dijaspore
i lokalne vlasti dana 23.07.2011.godine (subota) na gradskoj plaži
Alina Luka organizuje se cjelodnevna manifestacija sa ciljem druženja
svih građana Ključ.

Program manifestacije:
11,00  Sportska takmičenja volleybich , stritboll , fudbal, nadvlačenje konopca, bacanje potkovice, viseće kuglanje, vožnja kajacima i čamcima, skokovi na glavu, smiješni skokovi
17,00 – 20,00 prezentacija domaćih proizvoda , sporta i kulturno -umjetničkog stvaralaštva općine Ključ
        - Sto za prezentaciju – ponude domaćih proizvoda proizvođača iz općine Ključ (izložbeno-prodajnog karaktera)
        - Sto za prezentaciju sportskih aktivnosti i sportskih klubova općine Ključ
        - Sto za prezentaciju kulturno-umjetničkog stvaralaštva (izložba slika članova “Udruženja likovnih umjetnika Stari grad Ključ”, prezentacija dijela iz oblasti književnosti , prezentacija ključkih suvenira , Etno postavka Fatime Mršić i druge tradicionalne kućne rukotvorine )
        - Sto za prezentaciju izvršne i zakonodavne vlasti općine Ključ


20,00 – KULTURNO - ZABAVNI PROGRAM “LIJEPO JE DOĆI U SVOJU ČARŠIJU”
Učesnici:
- KUD”NAŠA MLADOST”
- KUD”STARI GRAD”
- UM “KRASULJAK”
- Lokalni pjevači amateri općine Ključ
- MIS USK-a za 2011 Lejla Bečić i METROPOLITAN MODEL Arnela Hotić
- SPECIJALNI GOST AL DINO

Pozivamo sve građane općine Ključ da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju . 

Srednja mješovita škola Ključ
Dodjeljenje diplome maturantima

     Jučer su u ključkom Domu kulture svečano uručene diplome maturantima srednje mješovite škole Ključ. Ovom prilikom iskrene čestitke maturantima uputio je direktor Mehmed Ćenanović koji im je poželio mnogo sreće u budućem životu, da im se ostvare sve realno zasnovane želje, završe fakultete, nađu zaposlenje, iskažu svoj puni potencijal i time doprinesu svome gradu i državi.

 
Za veći format fotografije klikni ovdje

    U ovoj generaciji školu je završilo devedeset maturanata, maturski ispit je položilo njih sedamdeset i pet. Za ovogodišnju učenicu generacije proglašena je Dženana Mušanović.


Načelnik u posjeti poduzetnicima


      Općinski načelnik Osman Ćehajić sa svojim pomoćnicima obilazi ključke poduzetnike kako bi se na licu mjesta upoznali sa problemima koje opterećuju naše privatnike. Općinska delegacija obilazi firme koje su interesantne za lokalnu zajednicu, značajne i koje svojim radom i rastom mogu dovesti do zapošljavanja u Ključu. S toga i lokalna zajednica mora povesti računa o takvim preduzećima.

 

     Prvo je posjećena industrijska zona Velagići, koja kao i cijela ova mjesna zajednica najviše trpi zbog nekvalitetne niskonaponske mreže, gdje su nestanci električne energije česta pojava. Vlasnik firme Kofix doo g. Fikret Koljić iznio je probleme industrijske zone a sa kojima je manje više upoznata i lokalna vlast. Razvoju preduzeća, koja već sada zapošljavaju značajan broj ljudi među kojima su Kofix i K-Asa jeste manjkavost projekta industrijske zone, neriješeno pitanje elektro mreže, puta i slično.

 

     Ipak, i u otežanim uslovima rada, pomenute firme zadovoljne su svojim poslovanjem. Uglavnom bazirane su na strana tržišta, prije svih K-Asa koji svoj namještaj distribuiraju u inozemstvo a Kofix doo trenutno pokriva tržište Banja Luke. Zadovoljstvo posjetom općinske administracije istakli su i poduzetnici Esad Hajdarović i Elvir Risović koji su ujedno i vijećnici općinskog vijeća istakavši kako ovakva posjeta za privatnike mnogo znači.

-------------------Promocija zbirke priča-bajki
„Draguljarka i druge priče“

     U petak je u Domu kulture održana promocija dvije knjige Nisvete Enise Bašić, zbirka priči-bajki „Draguljarka i druge priče“ i zbirka pjesama „Miris Bosne“. Promocija je otvorena na neobičan način, a započeli su je učenici, koji su kako autorica sama kaže njeni najbolji promotori, „Pjesmom Ključu“ na tekst nastavnice Nisvete Bašić i muziku Fuada Konjevića.
    Svoja djela Enisa upravo posvećuje djeci „njima koji su otišli od nje, njima koji su još s njom i njima koji će sutra doći“ koja su njena prva i posljednja ljubav i njeno vječito nadahnuće u onome što čini.


 

    Pored Enisinih učenika promotori knjiga bili su Senadin Jašarević, predsjednik udruženja pisaca USK-a i profesor Mujo Salihović koji je ujedno i recenznet oba djela.


*******************


   Kljuè, 4.  juni 2011.

 

Leila proslavila sedamnaesti rođendan


 
Miss Unsko sanskog kantona, naša prelijepa ključanka Leila Bečić u utorak je proslavila svoj 17.-i rođendan ali isto tako i svoj značajan uspjeh, plasman u finalni izbor za Miss BiH. Leilu je dovezla bijela limuzina, našeg poznatog ugostitelja Ramadana a rođendan je proslavila u restoranu Lovac u krugu prijatelja koji su uvijek uz nju i pružaju joj svu svoju podršku, kazala nam je Leila. Uz rođendansko slavlje proslavljen je i uspjeh na finalnom izboru Miss Federacije gdje je Leila ušla među trinaest finalistica za Miss BiH a pritom je ponijela i lentu Miss televoltinga, koja joj je izuzetno draga jer je naša Leila pobrala simpatije gledalaca širom BiH. U prilog kazanom ide i činjenica da su je u Lovcu prepoznala djeca, učenici šestog razreda osnovne škole iz Bosanske Otoke koji su se tu odmarali sa ekskurzijskog putovanja te oduševljeni slikali se sa našom Leilom i tražili autograme.


     Leila će u narednom periodu dvije sedmice zajedno sa ostalim djevojkama, finalisticama, provesti u Turskoj do održavanja finalnog
izbora za Miss BiH koji će se održati 19. juna.


Leila je sa prijateljima proslavila svoj sedmanesti rodjendan

 
Sjednica Općinskog vijeća
Na dnevnom redu 18 tačaka


      Jučerašnja sjednica općinskog vijeća općine Ključ dopunjena je jednom tačkom: Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o provođenju prostornog plana, pa je dnevni red činilo 18 tačaka. Naši vijećnici su se najviše posvetili Informaciji o stanju u oblasti privrede i poljoprivrede koja je sa prethodne pomjerena za ovu sjednicu. Pobrojani su određeni problemi koji opterećuju privatne poduzetnike, obrtnike i poljoprivredu kao što su sporost u realizaciji određenih projekata, problem javnih nabavki, poduzetničke zone, visina naknada za poslovne zone te monopolistička, niska otkupna cijena mlijeka od strane Megglea. S tim u vezi donesen je i zaključak da općina oformi tim koji će istražiti uporedne pokazatelje određenih cijena, usluga u našoj i susjednim općinama.

 

     Općinski načelnik je istakao kako ima i pozitivnih pomaka a primjer za to su užurbane aktivnosti Skontoproma, te primopredaja objekta, odnosno, predaja ključeva tvornice u Hanlovskom od strane suda našoj općini a kroz narednih desetak dana ova fabrika treba da se oslobodi i od svih stvari.

-------------------Protesti povodom oslobađajuće presude

     Udruženja proistekla iz rata, porodice žrtava održali su protestni skup u povodu oslobađajuće presude za zločine u Ključu tokom 1992. godine. Okupljanje građana, nezadovoljnih presudom održano je na Trgu Alije Izetbegovića a ovom prilikom prisustvovalo je oko petsto naših sugrađana. Na miran i dostojanstven način oštećene porodice i građani Ključa još jednom su poručili da neće odstupiti od istine a izražena je i nada da će u drugostepenom postupku pravda ipak biti zadovoljena.

 

    Podsjetimo da je Sud BiH 30. maja oslobodio od krivice Marka Adamovića i Boška Lukića za zločine protiv čovječnosti.


*******************

 
Zmija progutala mladicu


     U Velečevu, na jednoj livadi pored Sane, koseći travu, kosačica jednog našeg sugrađanina, rasporila je ovu zmiju sa slike.
    Zmija je bila u jednom dijelu višestruko puta deblja a razlog za to je mladica koju je ovaj gmaz progutao.

     Zmiju i mladicu možete vidjeti jednu pored druge na slici.


Prilog:  Radio Ključ

 DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network