M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOAUGUST - SEPTEMBAR    2 0 1 1


   Ključ, 12.  septembar 2011


Općina Ključ i Sisačko-moslovačka županija potpisale Sporazum o partnerstvu na projektu
vrijednom 500.000 eura

     Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu «Na granici carstava” kojeg su Općina Ključ i Sisačko-moslavačka županija, zajedno s partnerima, pripremile na konkursu u okviru programa IPA, Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina održano je u sjedištu Županije u Sisku. Sporazum je u ime općine Ključ potpisao Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić dok je u ime Sisačko-moslavačke županije svoj potpis na dokument stavio zamjenik županice Andrija Rudić .
     Realizacija ovog izuzetno značajanog projekat obuhvata niz aktivnosti kao što su postavljanje osvjetljenja Starog grada u Ključu, nabava namještaja i opreme za Tabor kulu; postavljanje turističke signalizacije za obavijest i usmjeravanje prema kulturno-historijskim objektima i znamenitostima, opremanje i uspostava radionica za izradu tradicionalnih predmeta i suvenira, organizacija edukacije za izradu suvenira, javna kampanja o očuvanju i zaštiti kulturno-historijske baštine u pograničnom području , opremanje i uspostava kulturno-turističkih točka, zajedničke okrugle stolove, konferencije, monografiju i tome slično     Općina Ključ i ostali partneri namjeravaju razviti novi zajednički turistički proizvod koji boljitak treba donijeti stanovnicima na tom području, ojačati njihovu motiviranost za malim poduzetničkim inicijativama, te ih još jednom uvjeriti u nužnost saradnje. Cilj projekta je doprinos jačanju prekogranične saradnje razvojem zajedničkog turističkog proizvoda u pograničnom području i to putem uspostave osnovne turističke infrastrukture uz utvrde i povijesne gradove u pograničnom području, povećanja kapaciteta ljudskih potencijala edukacijom o razvoju ponude kulturnog turizma, te povećanjem razine svijesti i informiranosti o zaštiti povijesne baštine.     Bude li odobren, projekt će trajati 24 mjeseca i podjednako će se provoditi s obje strane granice. Ukupna planirana vrijednost projekta je 500.000 eura a budžet je raspoređen po partnerima shodno aktivnostima. Svaki partner je obavezan osigurati 15% učešće u finansiranju ako projekat bude odobren.
     Nakon potpisivanja Sporazuma, Općinski načelnik se susreo sa predstavnicima bošnjačke manjine u Sisku i obišao prostorije Udruženja branitelja Bošnjaka domovinskog rata.


------------


Nagrada
Dževadu Muslimoviću
 

     Protekle sedmice u Banjoj Luci, u organizaciji Nezavisne agencije iz Zenice, časopisa Euromanager i Evropskog udruženja menadžera, održana je dvadesetpeta po redu ceremonija uručenja najviše bh menadžerske nagrade – NAJMENADŽER & NAJKOM- PANIJA 2011. godine.
     Od ukupno 26 dodijeljenih priznanja, čak 20 otišlo za menadžere i kompanije koje su u proizvodnim djelatnostima, a po dvije iz trgovine, turizma i usluga.
     Među dobitnicima priznanja u velikom biznisu je i naš ključanin Dževad Muslimović predsjednik uprave ŠPD Unsko sanskih šuma.
Prilog:  Radio Ključ              

   Ključ, 7.  septembar 2011


KLJUČKI POLJOPRIVREDNICI
PRVI PO BROJU REGISTROVANOG OBRTA

     Ključki poljoprivrednici juče su bili u prilici upoznati se sa Zakonom o obrtu na sastanku kojeg su organizovali resorno ministarstvo, obrtnička komora i općinska služba za finansije razvoj i poduzetništvo. Sastanak je održan u Sali općinskog vijeća uz veliko interesovanje naših poljoprivrednika. Ovim zakonom poljoprivrednicima se omogućuje da pod povoljnim uvjetima, registruju svoju djelatnost, plaćanjem doprinosa imaju zdravstveno i penziono osiguranje. Poljoprivredni proizvođači su ovom prilikom upoznati sa činjenicom da registracija poljoprivrednog obrta nije obaveza ali da će ubuduće većina sredstava iz poticaja biti usmjerena prema registrovanim poljoprivrednicima. Ovim bi se ujedno smanjila i stopa nezaposlenosti.     „Na području Unsko sanskog kantona ukupno je registrovano 147 obrtnika a od toga na području općine Ključ 47 i općina Ključ je na prvom mjestu po registriranim obrtima što je gotovo jedna trećina i ja ovim putem želim čestitati svim tim ljudima koji su registrirali svoj obrt. Mi ovim želimo doći do robnog proizvođača, znači do čovjeka koji može u svom dvorištu, svom imanju napraviti radno mjesto i moramo uvesti poljoprivrednu proizvodnju u sistem.“ – kazao je Emdžad Galijašević ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.     Predsjednik obrtničke komore USK-a Zuhdija Golubović kazao je da ovim projektom registracije obrtnika, u ovoj prvoj fazi očekuje nekih 700 radnih mjesta odnosno, novoregistriranih obrtnika sa početkom nove godine na području kantona.


------------


   Ključ, 7.  decembar 2011


I Z L O Ž B A
„KULTURNO PAMĆENJE, BLAGO KOJE NESTAJE“


     U organizaciji Centra za kulturu Ključ i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa Bihać te uz pomoć Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, sinoć je u ključkom Domu kulture otvorena izložba bosanskohercegovačkih nacionalnih spomenika pod nazivom „Kulturno pamćenje, blago koje nestaje“.     Cilj izložbe jeste podsjećanja na blago koje zbog različitih razloga nestaje a koje je važna osnova našeg identiteta.    Izložba će u Ključu biti otvorena u narednih deset dana, na kojoj će posjetioci imati prilike podsjetiti se i uživati u ljepotama nacionalnih spomenika BiH makar preko fotografija i slika.


Prilog:  Radio Ključ

   Ključ, 5.  decembar 2011


IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK MZ KLJUČ 

     U petak je u Sali općinskog vijeća održana konstituirajuća skupština mjesne zajednice Ključ, nakon nedavno održanog zbora građana ove mjesne zajednice.
    Na dnevnom redu bio je Izbor za predsjendika i zamjenika predsjed- nika skupštine mjesne zajednice Ključ te izbor predsjednika i članova savjeta mjesne zajednice. Za novog predsjednika skupštine, odnosno, predsjednika mjesne zajednice Ključ na ovoj sjednici izabran je Elvir Risović.


------------


 


UDUŽENJE GRAĐANA OŠTEĆENOG SLUHA I GOVORA OPĆINE KLJUČ OBILJEŽILO MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

        U povodu 3. decembra međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Udruženje građana oštećenog sluha i govora naše općine u petak je priredilo radionicu na temu „Stanje osoba sa invaliditetom u općini i Federaciji BiH“. Na radionici su učestvovali predstavnici relevantnih institucija naše općine, predstavnici lokalnih vlasti, vijećnici te predstavnici Koordinacije invalidnih udruženja sa invaliditetom. Na ovoj radionici predstavljen je i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Zakonske odredbe koje tretiraju populaciju osoba sa invaliditetom predstavio je Hasmir Delić ispred koordinacije kantonalnih udruženja:    „Govoriti o problemima osoba sa invaliditettom u Bosni i Hercegovini je veoma kompleksno jer sagledavajući stvari sa većih nivoa vlasti reklo bi se da je stanje približno dobro. Međutim, kad sagledamo status osoba sa invaliditetom na lokalnom nivou uvidjećemo da je stanje osoba sa invaliditetom u odnosu na sva ta dokumenta koja imamo sa viših nivoa vlasti, jako teško. Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom predviđene su posebne mogućnosti firmama koje bi zapošljavale osobe sa invaliditetom. Nama preostaje još da upoznamo našu zajednicu s tim Zakonom, stimulansima i određenim bonusima koje će imati firme prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom i sva preduzeća koja će vjerovatno po ovom Zakonu morati poštovati osobe sa invaliditetom na doprinose koje će morati plaćati ukoliko ne budu zapošljavali osobe sa invaliditetom.“     Naša lokalna zajednica čini značajne korake u pravcu zapošljavanja osoba sa invaliditetom a putem biroa za zapošljavanje a zabilježen je i određeni broj zaposlenih invalidnih osoba. Pored radionice, Udruženje građana oštećenog sluha i govora u subotu navečer priredilo je i kulturno zabavni program, uz pomoć i učešće osnovnih škola, srednje škole te kulturno umjetničkih društava a ovom prilikom udruženje je uručilo i zahvalnice ustanovama i pojedincima koji pomažu rad ovog udruženja. 


 


KRASULJAK“ I „NAŠA MLADOST“ ZAJEDNO PROSLAVILI GODIŠNJICE RADA I DJELOVANJA

        Udruženje mladih „Krasuljak“ i Kulturno umjetničko društvo „Naša mladost“ u petak su zajednički proslavili svoje godišnjice rada i djelovanja. Zabava je priređena za djecu i roditelje u restoranu Ključ a obilježavanju šeste godišnjice KUD-a i prve godišnjice udruženja Krasuljak prisustvovale su i osobe iz javnog i političkog života naše općine.
     „KUD Naša mladost je krenuo, kako bi rekli k’o jedan mali potočić a danas je jedna velika bujica koji danas broji nekih 150 članova u više sekcija i gdje je danas općina Ključ nezamisliva bez KUD-a Naša mladost koji je ujedno i nosioc svih većih i značajnih manifestacija na općini Ključ. Mi idemo dalje, prva šesta, deseta, a ako bog da doživićemo i stotu.“- kazao je tokom proslave godišnjice Alen Šehić predsjednik KUD-a.


     Udruženje mladih Krasuljak iako registrovni tek prije godinu dana jedno su od najaktivnijih udruženja na području naše općine. Udruženje krasi i dobra saradnja sa drugim udruženjima a što je istakao i predsjednik ovog udruženja Anes Jukić: „Iza nas su ostali mnogobrojni nastupi folklorne sekcije, i mnogobrojne akcije našeg udruženja. Ono što je jako bitno za naše udruženje a što mogu da kažem jeste ne samo da se mi bavimo igrom i plesom, već radimo i sa ljudima kojima je potrebna pomoć, pomažemo našoj mjesnoj zajednici, pomažemo našem gradu tako što okupljamo omladinu u folklornu sekciju i dovodimo druge KUD-ove u naš grad. Mi ćemo i dalje nastaviti sa našim radom gdje ćemo nastojati ostvariti još veći uspjeh u našim aktivnostima i radu.“Prilog:  Radio Ključ


 

   Ključ, 5.  decembar 2011


OBILJEŽEN DAN VOLONTERIZMA

     U organizaciji Crvenog križa općine Ključ u ponedjeljak je održano Općinsko takmičenje «Misli mine». Učešće na takmičenju uzele su sve tri osnovne škole sa područja općine Ključ, a ovogodišnji pobjednik je OŠ «Velegići» koja je ujedno bila i domaćin takmičenja.

 


     Crveni Križ Ključ je u sklopu svojih aktivnosti obilježio i 5. decembar Međunardoni dan volonterizma. U saradnji sa aktivistima i volonterima Crvenog Križa općine Sanski Most organizirali su zajedničko druženja na kojem su razmjenili ideje i prijedloge u cilju što uspješnije dalje djelovanje. Upravo ovaj dan pruža jedinstvenu priliku volonterskim organizacijama i pojedincima-volonterima da približe široj javnosti svoj rad kao i svoj veliki doprinos društvu. Povodom obilježavanja 5. decembra Kantonalni Crveni Križ danas organizuje susrete volontera i aktivista Općinskih organizacija Crvenog križa USK-a, a svoje učešće uzet će i četiri volontera Crvenog Križa Ključ.


------------


 


Posjeta KUD-a Stari Grad Ključ u Švedskoj

        Iz manje ili više tehničkih razloga najavljena posjeta KUD-a Stari Grad iz Ključa u oktobru mjesecu nije bila u mogućnosti da se realizuje, pa je ta posjeta odložena i napokon dogovorena za 25-27 nov. 2011. Svrha posjete je produbljivanje kulturne saradnje izmedju naših BiH udruženja u Švedskoj i pomenutog KUD-a, približavanje kulturnog naslijedja naše domovine mladim generacijama državljana BiH u dijaspori kao i upoznavanje članova gostujućeg KUD-a sa kulturom i tradicijama zemlje domaćina.
 


    Već sada je sasvim izvjesno da naša udruženja BiH u Värnamo i "Miris" Örebro ne mogu isfinasirati ovaj ambiciozni projekat. Dio troškova pokrio bih se od ulaznica prodatih pri nastupima KUD-a. Po našoj procjeni na taj način bih se moglo prikupiti nekih 50% od svih potrebnih sredstava čiji bih ukupan iznos premašio ca 65.000 SEK.
     Izuzetno bi smo cijenili svaku novčanu potporu pristiglu na račun BiH udruženja u Värnamo, broj 5248-9804 i Swedbank, bilo to pojedinaca ili udruženja, sa naznakom za KUD Stari Grad.
     Sve uplate bih trebale pristići do 25.nov.2011 kako bih smo mogli u najkraćem roku na ovoj istoj stranici objaviti spisak sponzora, a ovim se ujedno obavezujemo da ćemo u slučaju da iz bilo kojeg razloga ne donje do realizacije pomenutog projekta izvršiti povrat sredstava svakom od sponzora. Unaprijed se zahvaljujemo na razumjevanju!!

DOBRO DOŠLI !

Planirana gostovanja su slijedeća:

25.11.2011 Örebro Prostorije BiH udruženja "Miris"
Tel; 019 253 559
26.11.2011 Norrköping u novim prostorijama BiH udruženja "BiH"
Tel; 011 168 851
27.11.2011 Värnamo u prostorijama udruženja "BiH"
Tel/fax 0370 100 83

Za BiH udruženje Värnamo
Ekrem tel: 0737 868 324
     Za udruženje "Miris" u Örebro
Zahirović Dževad tel: 0702 540 568


 

 


OBAVIJEST ZA REDOVNE STUDENTE
SA PODRUČJA OPĆINE KLJUČ

        Obavještavaju se redovni strudenti sa područja općine Ključ da je Općinski načelnik općine Ključ dana 02.11.2011.godine raspisao Konkurs za dodjelu stipendija iz budžeta općine Ključ za školsku 2011/2012.godinu. Konkurs ostaje otvoren petnaest dana od dana raspisivanja Konkursa odnosno do 16.11.2011.godine.

 

     Konkurs je objavljen putem Radio Ključa i oglasnih ploča po MZ-a i u zgradi općine Ključ. Sve potrebne informacije o uslovima za prijavu na konkurs kao i o potrebnoj dokumentaciji koja je potrebna za prijavu zainteresovani studenti mogu dobiti u zgradi općine Ključ - Služba za društvene djelatnosti i opću upravu kancelarija br.7 i u šalter Sali općine Ključ.

Služba za društvene djelatnosti i opću upravu 

Novi uspjeh

    Malo, malo pa nas iznenadi. O kome se radi? Zijo Bajrić, naš sugradjanin koji živi u Beču 15 oktobra održao je koncert u Lugner City pred oko 1500 posjetilaca. Sretan ali i sam iznenadjen takvom posjetom potrudio se, a i u tome uspio, da ne iznevjeri njihova očekivanja. Uspjeh je još veći ako znamo da su tu salu punile samo istinske zvijezde sa naših prostora kao što su Zdravko Čolić, Halid Muslimović, Dragana Mirković.... Majstor za dobar štimung digao je publiku na noge koja je zajedno sa njim pjevala njegove pjesme. To nije promaklo oku i uhu profesionlnih menadžera koji sve više i više žele da angažuju Ziju za koncerte koje oni organizuju.
     Kakva je bila atmosfera na koncertu u Beču možete vidjeti i sa ovog amaterskog snimka, koji i nije neke posebne kvalitete ali itekako može dočarati sve ono što se dešavalo u sali. Pa poslušajte Zijinu hit-pjesmu "Dva dana piću".

 Želim da pomognem mojim sugradjanima

    - Ključ je moj grad, mjesto gdje sam rastao i proveo najljepši dio života i spreman sam da zajedno sa mojim prijateljima sa estrade održim humanitarni koncert za pomoć invalidima, bolesnoj djeci, za sport ili liječenje od droge, za sve što može bar donekle pomoći mojim sugradjanima. Zato ukoliko ima onih koji su zainteresovani za organizovanje takvog humanitarnog koncerta slobodno neka mi se jave na tel. 004369910702898. Bilo bi mi vrlo drago da bar na taj način pomognem- rijeci su Zije Bajrica koji zeli i na ovaj nacin da pomogne svom gradu i svojim sugradjanima. 


Obavjest za Ključane u Skandinaviji

       Bosansko-hercegovačko udruženje "Miris" iz Örebro kao domaćin i BiH udruženje iz Värnamo organizuje dolazak KUD "Stari Grad" iz Ključa u vremenu 28 (ev.27)do 30 oktobra.
        Najveći troškovi su prevoz autobusom, pa zamoljavamo sve koji su voljni pomoći oko prijema, smještaja i organizovanja fešti kao i financijske potpore - javite se, u što kraćem roku, Hvala.
        Za više informacija nazovite na 0737 868 324 (Ekrem) ili tel/fax 0046 (0)370 100 83

        Srdačni pozdravi! 
 


Tradicionalno druženje "Dani otvorenih vrata"

        U organizaciji uposlenika i klijenata Centra za mentalno zdravlje Ključ u petak je održano tradicionalno druženje pod nazivom Dani otvorenih vrata. Dan otvorenih vrata je jedan od načina da se kroz druženje pokaže da osobe sa psihičkim ili tjelesnim smetnjama ne trebaju biti na marginama društvenih zbivanja.

 

 

     Svojim prisustvom podršku u radu ključkom Centru dali su i predstavnici istih i sličnih institucija iz drugih općina našeg kantona kao i obrazovno-odgojnih i drugih institucija sa područja općine Ključ sa kojima Centar ima veoma dobru saradnju. Pored druženja, prisutni su mogli vidjeti i izložbu ručnih radova na izložbeno-prodajnoj postavci koje su korisnici Centra zajedno sa timom stručnjaka izradili kroz okupacione terapije.
     Dom zdravlja Ključ će u petak 30. septembra upriličiti svečano otvaranje i početak rada ambulanti porodične/obiteljske medicine u jensim zajednicama Velagići i Kamičak kao rezultat uspješnog okončanja treće faze projekta jačanja porodične/obiteljske medicine sa osnovnim ciljem stvaranja boljih uslova i dostupnosti zdravstvene zaštite za građane općine Ključ.


  


Slabiji prinosi kukuruza zbog velikih suša

        Udruženje poljoprirednika „Ključa dolina“ je uz posredstvo općinske poljoprivredne službe održalo manifestaciju „Dani polja“ koja se prvenstveno organizuje s ciljem promocije ratarske proizvodnje ali i kako bi se sagledali ostvareni rezultati prvenstveno u proizvodnji kukuruza.

 

       Kao i ranijih godina proizvođači su posjetili ogledne parcele na kojima je posijano i promovisano osam novih hibridnih vrsta kukuruza čije uvođenje dovodi do povećanja prinosa. Ogledi su ove godine urađeni na parcelama Rajifa Pajića koji je ipak zadovoljan ovogodišnjim prinosom s obzirom na dugi sušni periodi.
 


     Uprkos lošijim rezultatima kako u proizvodnji silažnog tako i merkantilnog kukuruza ključki poljoprivrednici su zadovoljni ovogo- dišnjim urodom budući da su kako kažu prvenstveno odlučivali faktori na koje poljoprivrednici nisu mogli utjecati .
    Velike suše utjecale su na slabije prinose u poljoprivredi a prema procjeni Poljoprivrednog zavoda USK-a prinosi su ove godine od 20% do 30% manji u odnosu na prošlu godinu. Inače na području općine Ključ je oko 1.100 hektara zasijano kukuruzom od čega preko 80% otpada na silažni kukuruz.

 


   Ključ, 27.  septembar 2011


Dom kulture dobija novi krov

     Od ponedjeljka 12. septembra započeli su radovi na prekrivanju ravnog dijela krova prve diletacije Doma kulture. Ova ustanova nekoliko zadnjih godina imala je velikih problema sa prokišnjavanjem, koje je ugrožavalo više prostorija među kojima i salu za kino projekciju

 


     . Radovi na sanaciji krova kojima će se otkloniti ovi problemi trebali bi biti završeni u roku od mjesec dana. Nakon raspisanog tendera i odabira najpovoljnijeg izvođača, na ovim poslovima angažovana je firma Stan inžinjering. Vrijednost radova iznosi 24.000 KM a finansira ih kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.


------------


   Ključ, 27.  septembar 2011


Zamjena starih vodovodnih cijevi

     A danas su u našem gradu započeli i radovi na sanaciji vodovodne mreže na gradskom mostu. Izmjenom dotrajalih cijevi preko mosta, građani gradskog naselja Mehmedagići te Rudenica i mjesnih zajednica Humića i Zgona imaće daleko bolju snadbjevenost vodom.

 


    - Stare željezne cijevi profila fi150 biće zamijenjene plastičnim cijevima profila fi 225 a vodovod kojem je 40 godina bio je u kritičnoj fazi – kazao nam je Fahrudin Krivić direktor vodovodnog preduzeća Ukus. Ova firma ujedno je bila i najpovoljniji izvođač radova.
 


    Projekat je finansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH sa kojim je općina Ključ potpisala ugovor o sanaciji ovog dijela gradskog vodovoda u dužini od oko stotinu metara. Vrijednost projekta iznosi 35.000 KM.
     Radovi će trajati nekoliko narednih dana a građani će prilikom pripajanja nove vodovodne mreže u kratkom prekidu biti bez snadbijevanja vodom, dok se sada trenutno napajaju sa privremenom postavljenom vodovdnom mrežom.


Prilog:  Radio Ključ

 


Kenan poznaje samo uspjehe

        Ove nedjelje u Goraždu održano je 1. kolo državnog prvenstva u stonom tenisu u kategoriji sub kadeta. Na prvenstvu su nastupili i naši stonoteniseri u sastavu Hrnčić Haris, Kalabić Amer i Jašarević Kenan. Postignuti rezultati su više nego dobri. Kalabić Amer i Hrnčić Haris su sa po dvije pobjede prošli grupnu fazu takmičenja, međutim žrijeb im nije bio naklonjen za nastavak takmičenja tako da su za protivnike dobili prvaka države i trećeg sa rang liste protiv kojih osim dostojnog otpora nisu imali veće izglede.

 

     Državno prvenstvo je začinio Jašarević Kenan koji je sa sedam pobjeda stigao do samog finala gdje je od banjalučanina Mihajlović Nikole, aktuelnog prvaka države, izgubio meč. Osvajanje drugog mjesta je za svaku pohvalu za našeg Kenu. U narednu subotu Kenana očekuje završnica TOP 12 u kategoriji mlađih kadeta koja će se održati u Tuzli, mada je odlazak u Tuzlu upitan zbog nedostatka financijskih sredstava jer sredstva koja klub dobija od sportskog saveza nedovoljna su ni da pokriju troškove prevoza za takmičenja.
     Nadamo se da će sportski savez ubuduće imati više sluha pri dodjeli sredstava i veća sredstva davati onim klubovima koja imaju rezultate a ne onim klubovima koji se vode samo da postoje ili onima koji nemaju nikakvih rezultata na takmičenjima – kazali su nam iz STK Sana Ključ.


 


   Ključ, 16.  septembar 2011


Dodjeljene Plakete i zahvalnice povodom Dana općine

     U našem gradu u četvrtak je svečano obilježen petnaesti septembar, dan oslobođenja i Dan općine Ključ. Ovom događaju nazočili su brojni gosti, predstavnici federalnih i kantonalnih nivoa vlasti, gosti susjednih općina i srednje Bosne, dobitnici općinskih priznanja.
     Povodom 15. septembra održana je svečana sjednica općinskog vijeća općine Ključ na kojoj su dodijeljena općinska priznanja.

 

     Prema odluci o dodjeli javnih priznanja, općinsko vijeće javno priznanje ''Počasni građanin općine Ključ'' dodijelilo je Remziji Šiljku i Ibrahimu Nadareviću za doprinos u odbrani i oslobađanju BiH a posebno općine Ključ. Javno priznanje ''Plaketa 15. septembar'' dodijeljena je Vučkić Erminu, za doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, posebno općine Ključ te poslijeratnoj izgradnji porušenih vjerskih objekata i organizaciji vjerskog života;
     Plaketa je dodijeljena i Jakupović Fadilu za doprinos u razvoju obrazovanja i postignute rezultate u oblasti tehničke kulture i naučno tehničkog stvaralaštva te posthumno Dučanović Enisi, za doprinos u pronalaženju i otkrivanju masovnih grobnica te praćenje procesa ekshumacije i identifikacije.
    
     Javna priznanja ''Zahvalnica'' dodijeljena su 708. Slavnoj brigadi za doprinos u odbrani i oslobađanju države a posebno općine Ključ te Harambašić Feridu za dugogodišnji rad u nastavno – obrazovnom procesu i ef. Štulanović Omeru za doprinos u razvoju i njegovanju vjerskog života Muslimana.
     Javno priznanje ''Pohvala'' dobili su Udruženje roma Ponjir za uspješan rad u organizaciji obnove i sanacije porodičnih kuća, ŽOK Ključ za postignute rezultate te Halilović Fiko za postignute rezultate u proizvodnji mlijeka i mesa.
     Nakon svečane sjednice delagacije općine i kantona položile su cvijeće i proučili fatihu na cetralnom spomen obilježju u gradu te posjetili spomen sobu a u večernjim satima u organizaciji boračkih udruženja, priređeno je druženje demobilisanih boraca i građana na platou ispred doma kulture uz vatromet, veselje i zabavni program.


------------


   Ključ, 16.  septembar 2011


Akcija prikupljanja novca za liječenje
demobilisanog borca


 

     Udruženje demobilisanih boraca općine Ključ uputilo je dopis za prikupljanje pomoći za liječenje njihovog člana, neka- dašnjeg borca Sulejmana Halilo- vića. U dopisu ( KLIKNI OVDJE da vidiš dopis) se zamoljavaju gradjani koji mogu da financijski pomognu u Sulejmanovom liječenju budući da gospodin Halilović nema osiguranja a njegova primanja nisu dovoljna da on to sam plati.
     Uz ovaj dopis u prilogu vam dostavljamo i podatke o računu na koji se mogu slati uplate (klikni OVDJE) kao i Rješenje općinskog načelnika (klikni OVDJE).


Prilog:  Radio Ključ

 


Prije tačno 16. godina jedinice 5.korpusa armije Republike
Bosne i Hercegovine oslobodile su prostor općine Ključ a u istom naletu oslobođeni su i gradovi Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa a nešto kasnije i Sanski Most. Datum oslobađanja našeg grada ujedno je
proglašen i Danom općine Ključ.

Uposleni u Radio Ključu svim građanima u domovini i onima koji nas putem interneta prate širom svijeta upućujemo najiskrenije čestitke.

Svečanosti pododom dana općine

        Obilježavanje Dana naše općine jučer je započeto obilaskom šehidskih mezarja u mjesnim zajednicama. Svoj doprinos godišnjicama oslobođena Bosanskog Petrovca i Ključa dali su i pripadnici kantonalnog MUP-a koji su za ovu priliku istrčali maraton od Bihaća do Ključa. Svečano je bilo i tokom održavanja uličnih trka, koje su priređene sinoć za djecu i omladinu a medalje najboljim učesnicima dodijelio je općinski načelnik mr. Osman Ćehajić.

 

     Centralna svečanost održana je u Domu kulture popraćena kulturno zabavnim programom. Ovom prilikom prisutnim građanima su se obratili načelnik Oman Ćehajić, ministar za boračka pitanja Ahmet Egrlić i federalni poslanik Amir Avdić koji su uputili čestitke građanima Ključa povodom Dana općine a još jednom je istaknut značaj na očuvanju vrijednosti tekovina Armije RBiH i borbe za očuvanje države, naroda i vlastitog identiteta.

 

        I danas će se upriličiti niz događaja kojima će biti obilježen 15. septembar. U svim školama upriličen je čas historije iz perioda odbrambeno oslobodilačkog rata. Nosioci najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljani, ratni komandanti i predstavnici boračkih udruženja imaće prijem u kabinetu općinskog načelnika. U jedanaest sati svečano će biti otvorena renovirana sala Srednje mješovite škole uz odigravanje revijalne utakmice. Danas u 13 sati predviđena je svečana sjednica općinskog vijeća, uz prisustvo brojnih zvanica i gostiju a na ovoj sjednici zaslužnim pojedincima i kolektivima biće dodijeljena općinska priznanja. U organizaciji boračkih udruženja danas od 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića predviđeno je okupljanje i druženje svih boračkih populacija koji su učestvovali u oslobađanju naše općine.

Prilog:  Radio Ključ

 


   Ključ, 4.  septembar 2011


Asvaltirano je školsko igralište u Humićima
Postavljen kamen temeljac za vakufsku zgradu

     Ove subote asvaltirano je školsko igralište u područnoj školi u Humićima. Vrijednost projekta iznosila je 25.000 KM a izvođač radova bila je firma Pobrić doo. Novi asvalt postavljen je i gradskoj ulici Cazinska u dužini od 245 metara. Podsjećamo da vrijednost radova iznosila oko 30.000 KM, a sredstva su prikupili mještani te općina Ključ.Podsjetimo i da je u petak postavljen kamen temeljac za novu vakufsku zgradu; koja će biti administrativni centar medžlisa islamske zajednice Ključ. Ovaj objekat će biti višenamjenski, nalaziće se uz objekat džamije u samom centru i prostiraće se na oko 500 metara kvadratnih. Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su pored domaćih predstavnika vlasti i vjerskih dužnosnika, među ostalima i Muhamed ef Salkić generalni sekretar rijaseta Islamske zajednice u BiH i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić koji su zajedno sa načelnikom općine mr. Osmanom Ćehajićem i položili kamen temeljac za vakufsku zgradu.

------------


   Ključ, 4.  septembar 2011


Učenici krenuli u novu školsku godinu

     Nakon dugih ljetnjih dana raspusta, učenici su danas krenuli u novu školsku godinu. Sve škole na području naše općine novu školsku godinu dočekuju spremno. Jutros su djeca razdraganih lica krenula u školu, posebno prvačići obradovani, njihovim novim iskustvima, druženjima i svime što školske obaveze donose.
 

     Školska godina jednako je započela u svih četrdeset i sedam osnovnih i dvadeset i jednoj srednjoj školi na području Unsko sanskog kantona.
    U našim školama u kantonu, zadnjih godina evidentan je manji broj upisanih đaka a samim tim i kod nas. Bilo kako, mi svim učenicima, njihovim roditeljima, školama i nastavnom osoblju želimo sretan i uspješan početak nove školske godine.


Prilog:  Radio Ključ

 


Novi uspjeh stonotenisera

 
      U subotu trećeg septembra u Ilijašu su održane kvalifikacije za TOP 12 u stonom tenisu u kategoriji mlađih kadeta. Na kvalifikacionom turniru nastupili su i Hrnčić Haris, Kalabić Amer i Jašarević Kenan članovi STK Sana Ključ. ni ovog puta uspjeh nije izostao. Tako se Kenan Jašarević plasirao među 12 najboljih stonotenisera u BiH. Kada se uzme u obzir da je Kenan bio najmlađi učesnik kvalifikacija i da će status mlađeg kadeta ostvariti tek 2014. godine tim je i uspjeh značajniji. Završnica TOP 12 biće održana 1. oktobra u Tuzli. Stonotenisere našega kluba već 9. septembra očekuju nova iskušenja, kvalifikacije za TOP 12 u kategoriji kadeta koje će se održati u Bugojnu.
      Podsjetimo i na to da su Kenan Jašarević i Haris Gonilović nedavno na završnici Sportskih igara mladih u Sarajevu ostvarili iznimne rezultate. Na ovom finalnom takmičenju sportskih igara mladih nastupilo je 960 dječaka i djevojčica iz cijele BiH u raznim sportskim disciplinama. Haris Gonilović osvojio je srebro u kategoriji 1996. godište i mlađi dok je Kenan Jašarević bio bronzani u kategoriji djece 2000. godišta i mlađi. 

Prilog:  Radio Ključ--------

Novosti sa nogometnih terena

      Nogometaši Ključa poraženi su u prvom kolu, jedinstvene druge lige Zapad. Naši nogometaši gostovali su u Bosanskoj Otoci ekipi Sloge koja je sa 5 naprema 1 savladala ključane.
      Juniorska i kadetska selekcija Ključa jučer je na domaćem terenu dočekala ekipu Ljubića iz Prnjavora. Kadeti Ključa savladali su vršnjake Ljubića sa rezultatom od 3 naprema 2, dok su juniori Ključa izgubili od prnjavorčana minimalnim rezultatom od 1 naprema 0. juniori i kadeti u narendom kolu gostuju u Cazini ekipi Krajine.
     Seniorska ekipa Ključa će u narednom drugom kolu na domaćem terenu igrati sa Bratstvom iz Bosanske Krupe.


Stravična nesreća 
      Troje ljudi, među kojima i četrnaestogodišnji dječak, poginuli su u sinoć, oko 21:30 sati u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u mjestu Rudenice kod Ključa, potvrđeno je za portal Sarajevo-x.com u policiji.
      Tragedija se dogodila kada su se sudarili Ford Fiesta i Golf, a prema nezvaničnim informacijama poginuli su Džemal Islamagić (36), Mirsad Pačavaz (46) i dječak E. P. (14).
      Prema informacijama iz policije, nastradali su bili u Fordu za čijim volanom je bio Islamagić koji se se sudario s Golfom kojeg je vozio Safet Krivić (36). Sve tri osobe iz Forda su poginule na mejstu udesa, dok je vozač Golfa sa teškim povredama prevezen u bolnicu.
      "Dežurne ekipe obavil su uviđaj, ali se detalji tragedije još utvrđuju“, kratko su poručili iz policije, dodajući da će više informacija o nesreći biti narednih dana.

 Informacije:  www.sarajevo-x.com                


Proširena sala imaće i tribinu
sa oko 210 sjedećih mjesta

        Na objektu srednje tehničke škole u Ključu otpočeli su radovi na adaptaciji i dogradnji fiskulturne sale. Proširena sala nakon izgradnje imaće i tribinu sa oko 210 sjedećih mjesta ispod kojih će se nalaziti svlačionice i mokri čvor.

 
 

     Ugovorena vrijednost radova sa izvođačem firmom Tempik Fa je 118.000 KM od kojih je 80.000 obezbjedilo federalno ministarstvo kulture i sporta a preostali dio financira općina Ključ.
     Radovi bi se trebali okončati u naredna dva mjeseca a započetim radovima posebno je obradovan direktor škole Mehmed Ćenanović koji nam je kazao kako je ovo ispunjenje njegovog sna.

 


   Ključ, 13.  august 2011


Naši ljudi u inostranstvu pomažu
socijalno-ugrožene porodice

     Svakodnevno smo svjedoci nastojanja naših ljudi u inostranstvu da pomažu svoje bližnje ili koji kroz humane akcije pomažu socijalno ugroženim porodicama. Jedan takav primjer zabilježen je jučer kada je porodici Tihić Sabina, samohranom ocu dva maloljetna sina uručena značajna pomoć.

 


     Porodica Almira Nezića koja trenutno živi u Švicarskoj zajedno sa Elvisom Jakupovićem kupili su i uručili spavaću sobu, veš mašinu te pakete sa prehrambenim i odjevnim artiklima. Posebno aktivni su naši sugrađani u Švicarskoj, koji su u svrhu humanog djelovanja i osnovali udruženje.


------------


   Ključ, 13.  august 2011


Potpisivanje ugovora za pet projekata

     Općina Ključ jučer je upriličila potpisivanje ugovora sa pet organizacija civilnog društva a koji se odnose na implementaciju projekata u okviru UNDP-evog projekta LOD II. Projekat jačanje lokalne demokratije LOD II provodi UNDP, a financira ga Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura. U okviru projekta LOD II odabrano je 15 općina. Na adresu općine Ključ pristiglo je 17 projekata od nevladinih organizacija a odabrano ih je pet.

 


     Tako će se u narednom periodu provesti projekti Crvenog krsta/križa općine Ključ pod nazivom „Osvijesti mladost, usreći radost“ posvećenu osobama treće životne dobi. Projekat „I ja sam ti prijatelj grade moj“ odnosi se, između ostalog na unapređenju psihofizičkog zdravlja građana kroz zaštitu životne sredine a projekt će provoditi Udruženje za zaštitu životne flore i faune Lukavac u partnerstvu sa Udruženjem Tunel iz Ključa. Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama „I mi se budimo“ realizovaće projekt „Ostvari dječiji san“ koz radionice za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama. Udruženje žena „Ključki biseri“ sprovešće projekat „Budi kul ali bez droge“. Omladinski centar Kosmos u dogovoru sa općinom Ključ kroz svoj projekat sačiniće „Strategiju razvoja omladinske politike za period 2011-2016“ koje bi trebalo usvojiti općinsko vijeće i time postati zvanični dokument kojeg svaka općina mora imati.
     Ovih pet projekata biće financirano sa 106.917 maraka uz učešće općine u iznosu od 10% .


Prilog:  Radio Ključ

 


Prve sportske igre mladih BiH za USK


Naši šampioni
Gonilović Haris i Jašarević Kenan

 
      Protekle sedmice u Bihaću su održane Prve sportske igre mladih BiH za USK. Na sportskim igrama je bilo zastupljeno 10 sportskih disciplina i to: mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka na pijesku, tenis, stoni tenis, badmington i šah. Prvog dana takmičenja bili su zastupljeni sljedeći sportovi, stoni tenis, šah, badmington i košarka.
     Što se tiče stonog tenisa učestvovao je i naš STK Sana Ključ koji je imao 6 prijavljenih i to u kategoriji '96. godište i mladi Jašarević Besim, Goni- lović Haris i Gonilovi Mirza i u kategoriji 2000. godište i mladi Jašarević Kenan, Hrnčić Haris i Kalabić Amer.
      Kako smo i navikli na dobre rezultate ni ovaj put uspjeh nije izostao. U kategoriji 2000. godište i mladi prvo mjesto zauzeo je Jašarević Kenan a u kategoriji 1996. godišta 1. mjesto osvojio je Gonilović Haris.
     Njih dvojica će predstavljati naš kanton na završnici sportskih igara mladih koje će se održati u Sarajevu u periodu od 12.8. do 18.8.2011. godine.

 Prilog:  Radio Ključ


APEL ZA POMOĆ U LIJEČENJU

 
        Porodica oboljele upu- ćuje Apel za pomoć u liječenju Šehić Zulfije. Zulfiji je prije tri mjeseca odstranjen tumor a neophodna joj je pomoć humani ljudi za kontrolne preglede i nastavak liječenja u Kliničko-univerzitetskom centru u Sarajevu.
        Udruženje mladih ''Krasu- ljak'' iz Krasulja pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći, te su tokom manifestacije ''Dan Ključana i ključke dijaspore'' održanoj 23 jula na gradskoj plaži odradili jednu akciju pri- kupljanja novčanih sredstava.
        U prilogu je Rješenje općinskog načelnika općine Ključ ( Kliknite OVDJE ) kojim se odobrava prikupljanje novčane pomoći. Tu su i podaci kako da se uplate dobrovoljni prilozi.

Devizni broj racuna na koji nasi gradjani mogu vrsiti uplate u svrhu lijecenja Zufije Sehic. Racun je otvoren na ime njene sestre Adevije, koja nas je zamolila da obajvimo i ovaj podatak. KLIKNI OVDJE
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić danas je uputio ramazansku čestitku.


        "Draga braćo i sestre, danas sa zalskom sunca, nastaje prvi dan mjeseca ramazana u 1430. hidžretskoj, odnosno 2009. miladskoj godini.
        Ramazan je mubarek mjesec zato što je u njemu propisan post:
        "Vi koji ste se pouzdali u Božiju milost, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste se zaštitili - (Bakare, 179). Dakle, ibadet posta je zaštita od svega što čovjeka udaljava od Boga i čovjeka. Mubarek ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom vrijednosti.
        Ramazan nas uči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača tjelesne strasti. Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu. Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći.
        Zato je sretan onaj koji se u ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku-komšiji.
        Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudu suojećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju.
        Sa uvjerenjem da će nam mjesec ramzan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane ramazana, Ramazan šerif mubarek olsun!U Ključu je iznenada
umro gospodin


Miralem Akiković

koji se niz godina bavio naslijedjenim zanatom od svog oca, slastičarskim zanatom a bio je dugo godina i vlasnik poznatog okupljališta naše omladine kafića '' Široko srce''.

Neka mu je vječni rahmet.DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network