M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A R T    2 0 1 2


   Ključ, 28.  mart 2012
PREZENTACIJA REALIZOVANIH PROJEKATA U OKVIRU PROJEKTA LOD II

     Danas je u organu uprave općine Ključ upriličeno obilježavanje završetka implementacije projekata organizacija civilnog društva i promocija LOD metodologije u općini Ključ u okviru projekta Jačanje lokalne demokratije LOD II.
    Na projekte su aplicirali i iste sproveli udruženja Ključki biseri sa projektom „Budi kul ali bez droge“, Crveni križ sa projektom „Osvijesti mladost usreći starost“, Omladinski centar Kosmos koji je u saradnji sa općinom izradio „Strategiju razvoja omladinske politike za period 2011-2016“, Udruženje „I mi se budimo“ sprovelo je projekt „Ostvari dječiji san“ te projekat „I ja sam ti prijatelj grade moj“ koji se odnosio na unapređenju psihofizičkog zdravlja građana kroz zaštitu životne sredine a realizovali su ga Udruženje za zaštitu životne flore i faune Lukavac u partnerstvu sa Udruženjem Tunel iz Ključa.
    Pet projekata koji su realizovani u Ključu UNDP je financirao sa 110.000 KM uz učešće općine Ključ od 10%.

PROLJETNA SJETVA OTEŽANA
ZBOG NEISPLAĆIVANJA POTICAJA


        Prema podacima općinske poljoprivredne službe, planom proljetne sjetve na području naše općine biće zasijano oko 2184 hektara obradivih površina, u što ne ulaze površine obuhvaćene jesenjom sjetvom određenih kultura.
 
       Sveukupno, u prošloj godini na području naše općine bilo je zasijano 2626 hektara zemljišta. Međutim, naši poljoprivrednici se suočavaju sa problemom proljetnje obrade zemljišta s obzirom da još uvijek nema poticaja sa viših nivoa vlasti.
        Kantonalni budžet još uvijek nije donesen a sa federalnog nivoa još nema uputstava za realizaciju novčanih podrški za 2012. godinu.

Prilog: Radio Ključ 
Obavještenje

UNIŠTAVANJE NUS-A NA LANIŠTU

     Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite u četvrtak 29. marta na lokaciji za uništavanje NUS-a Lanište vršiće uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.
    Deminiranje će se vršiti u terminu u vremenskom terminu od 8:00 do 10:00 sati a građani se upozoravaju da se u tom vremenu ne kreću u blizini pomenute lokacije.
    U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, uništavanje će biti odgođeno.


 
   Ključ, 26.  mart 2012

Humanitarni koncert za pomoć Nisveti Hotić

     U organizaciji KUD-a Stari grad Ključ i Udruženja Bedem iz Kamička u subotu je priređen humanitarni koncert za pomoć u liječenju teško oboljele sugrađanke Hotić Nisvete. Ni ovog puta podrška ključana nije izostala, a ovom prilikom prodano je više od 1000 ulaznica.
    Prisutne su svojim izvedbama zabavljale horske i folklorne sekcije KUD-a Stari grad a veče su upotpunili i pjevači amateri. Organizatori humanitarnog koncerta ovom prilikom izrazili su zahvalnost svim građanima koji su na ovaj način pomogli humanu akciju.


     Akcija traje i dalje a Ključani koji žele pomoći teško oboljeloj Nisveti Hotić svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na račun Sparkasse banke broj : 1990440041004908 sa naznakom –Za liječenje Hotić Nisvete iz Kamička.
     Građani iz dijaspore svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na sljedeći način :

Sparkasse bank,
Zmaja od Bosne br.7,
71000 Sarajevo,
Poslovnica Ključ,
SWIFT CODE : ABSBBA22 IBAN : BA391990440041004908
5030110000-410049/ ACC.EUR
Udruženje žena «BEDEM» Kamičak
a k c i j a
 
UREĐIVANJE
I ČIŠĆENJE PLAŽE ALINA LUKA


        U organizaciji Kajak Kanu kluba Ključ u nedjelju je održana akcija čišćenja i uređenja gradske plaže Alina luka. Akcija je bila uspješna a pored toga održan je i prošireni sastanak upravnog odbora kluba gdje su razmatrana pitanja o organizaciji kluba i predstojećem što uspješnijem dočeku predstojeće turističke sezone.


        Akcija na uređenju plaže održaće se i naredne sedmice a planirana je sadnja 30 sadnica stabala lipe.

Prilog: Radio Ključ 
Vijesti iz sporta

Stonoteniseri opravdali očekivanja

     U subotu je održano 3. kolo državnog prvenstva za subkadete u stonom tenisu. Na ovom takmičenju nastupila su i naša tri stonotenisera Jašarević Kenan, Kalabić Amer i Hrnčić Haris. I ovog puta su stonoteniseri opravdali očekivanja tako da su se među prvih osam našla i naša dva takmičara. Jašarević je zauzeo peto, dok je Hrnčić zauzeo sedmo mjesto. A u nedjelju u Goraždu je održano državno prvenstvo za mlađe kadete. Na poziv selektora BH reprezentacije nastupio je i Kenan Jašarević koji je imao veoma zapažen nastup. Kenan je poražen od aktuelnog prvaka Mihajlović Luke sa 3:1.

***************
     Pioniri i kadeti košarkaškog kluba Ključ izgubili su u Bihaću od Bihaća. Pioniri su izgubili rezultatom 34:27 dok su kadeti poraženi sa 49 naprema 31.
***************
     U Sali MŠS Ključ odigran je turnir kantonalnog prvenstva u odbojci za pionirke. Na turniru je učestvovalo pet ekipa. Ključanke su u obje grupe bile ubjedljive i osvojile prva mjesta u svojim grupama. Seniorke ŽOK Ključa, na žalost poražene od ekipe Širokog brijega sa 3 naprema 1 u setovima. Ovim porazom ključanke su ostale drugoplasirane iza lidera ekipe Širokog.

***************
     Kada su u pitanju nogometna takmičenja, trenutno se igra samo omladinska liga u nogometu. Kadeti NK Ključa poraženi su na domaćem terenu od ekipe Slobode iz Novog grada sa 3:0 dok su juniori Ključa također poraženi ali sa 3:1 od svojih vršnjaka iz Novog grada.


 
Dom kulture Ključ
28. 03. i 29.03.
(srijeda i četvrtak)PROMOCIJA FILMA

U zemlji
krvi i medaULAZ: 3,00 KM
   Ključ, 23.  mart 2012


Problemi sa priključkom električne energije

     Problem priključivanja poslovno-stambene zgrade traje već 570 dana, a problem pravi direktor d.d. podružnivce elektrodristribucije Bihać Lipovača Nurija.
     Do sada je u postupku priključivanja reg. agencija FERK, drugostepeni organ je donio je pravosnažno rešenje i obavezujuće za elektro- distribuciju, na koju se elektrodistribucija Bihać na čelu s direktorom Lipovačom i dalje nakon donošenja ove odluke obstruira.
     Mimo štete koju trpi ova građeviska firma TEMPIC & FA neposrednu štetu će trpjeti stanovi i lokali u prvoj zgradi koja se napaja s postojeće trafostanice ukoliko dođe do isključenja ove trafostanice.
     - I na kraju se pitamo da li je ovo "država za čovjeka ili je ovo država za pojedince"...... nadamo se da neće doći do isključivanja ove trafostanice i da će se druga zgrada moći priključiti na trafostanicu, tako da građevinska firma Tempic & Fa i stanari neće trpljeti šretu - rekao je Fersad direktor Tempic FA d.o.o.Ključ


Informacije:  mojUSK.ba

  Ključ, 23 mart 2012

ZA VIKEND
 
UTAKMICE NOGOMETAŠA I ODBOJKAŠICA KLJUČA

            U nedjelju će se u Sali mješovite srednje škole Ključ održati redovno kolo pionirske lige za djevojčice u odbojci. Na turniru će nastupiti klubovi iz pet gradova USK-a, sa više od 70 učesnika. Seniorska ekipa ŽOK Ključa ovog vikenda igra derbi utakmicu sa ekipom Širokog Brijega.
     Naše odbojkašice gostuju u Širokom a susret je u nedjelju 25. marta od 14 sati. Eventualnom pobjedom naše odbojkašice pretekle bi ekipu Širokog i zauzele bi prvo mjesto na tabeli.


      U okviru prvog kola omladinske lige BiH, juniori i kadeti nogometnog kluba Ključ, prošlog vikenda gostovali su u Laktašima. Juniori Ključa remizirali su sa ekipom Laktaša 3:3 dok su kadeti izgubili sa 5 naprema 0. U narednom kolu mlade selekcije Ključa igraće na domaćem terenu sa Slobodom iz /Bosanskog/ Novog Grada. Utakmica kadeta NK Ključa i Slobode počinje u 11 sati dok juniori igraju od 13 sati.

Prilog: Radio Ključ
 

A K C I J A
ČIŠĆENJA I UREĐENJA
GRADSKE PLAŽE
 

     U organizaciji
kajak kanu kluba Ključ
u nedjelju 25. marta
biće sprovedena
akcija čišćenja
gradske plaže Alina luka
i uređenje obala
rijeke Sane.

     Tim povodom, iz uprave Kajak kanu kluba apeliraju na sve građane, nevladine organizacije i udruženja da se priključe nedjeljnjoj akciji čišćenja i uređenja gradske plaže a čiji je početak planiran od deset sati.


 


Osnovna škola Velagići
Održana predstava "Ružno pače"

     U holu osnovne škole Velagići u srijedu je održana pozorišna predstava "Ružno pače" . Inače predstavu je pripremio pjesnik Enes Kišević sa svojim saradnicima. Učenici su uživali gledajući predstavu u kojoj su na jedan drugi način doživjeli bajku "Ružno pače" čiju dramatizaciju je izvršio sam pisac.
    Radost učenika bila je još veća kada su saznali da je njihova škola dobila dvije vrijedne donacije od Adila Draganovića koji je poklonio školi 40 knjiga i Islamaske zajednice Ključ koja je sa 19 kjiga obogatila školsku biblioteku.


 
  Ključ, 19 mart 2012


Dopunom Zakona rješenja će biti poništena

            Poslanici svih političkih partija u Parlamentu Federacije BiH s područja Unsko-sanskog kantona i predsjedavajući Skupštine USK, Husein Rošić, razgovarali su u Sarajevu sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Stankom Primorcem. Tema ovog razgovora bila je pokretanje inicijative o izmjenama spornog člana devet Zakona o pravima boraca.


      Na ovom sastanku utvrđen je prijedlog Zakona o dopuni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko invalidske zaštite koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. U dogovoru sa zamjenikom predsjedavajućeg Stankom Primorcem i predsjednikom odbora za boračka pitanja u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Ibrahimom Nadarevićem, prijedlog zakona se po skraćenom postupku našao se na jučerašnjoj sjednici kolegija Predstavničkog doma.
     Prijedlog zakona su potpisali svi poslanici s područja Unsko-sanskog kantona, a dobio je i podršku zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Stanka Primorca, kao i političke partije čiji je on član. Bitno je naglasiti da će se pomenutim zakonom zaustaviti i frustracije porodica iz doline Sane, ali i drugih porodica koje su u iščekivanju rješavanja problema revizije i nekorektnog odnosa naspram opravdanih zahtjeva porodica koje tretira Zakon o dopunskim pravima boraca. Pored
     

Prilog: Radio Ključ
 

STONOTENISERI
NA
DRŽAVNOM PRVENSTVU
 

     Na poziv selektora BH reprezentacije za mlađe kategorije Danijela Berezovskog naš stonoteniser Jašarević Kenan će nastupiti na državnom prvenstvu u kategoriji mlađih kadeta koje će se održati u Goraždu 25. marta.
    Kada se ima u vidu da Keno status mlađeg kadeta dobija tek za dvije godine, ovo priznanje dobiva na težini kako za ovog talentovanog stonotenisera tako i za naš stonoteniski klub.
     Pored toga, subkadeti stonoteniskog kluba „Sana“ Ključ 24. marta boraviće u Foči na državnom prvenstvu.
     Od ključkih stonotenisera putuju: Kalabić Amer, Jašarević Kenan i Hrnčić Haris. Iz uprave kluba očekuju kao i do sada dobre rezultate od naših stonotenisera na državnom takmičenju.


 


Osnovna škola Ključ
TREĆA NA KANTONALNOM TAKMIČENJU U KOŠARCI

     U Cazinu je održano kantonalno takmičenje u košarci za učenike osnovnih škola, u kategoriji dječaka. Našu općinu na ovom kantonalnom takmičenju predstavljala je Osnovna škola Ključ. U prvom kolu, OŠ Ključ bila je bolja od osnovaca iz Bosanske Krupe rezultatom 25 : 12.
    U polufinalnoj utakmici košarkaši Ključa izgubili su od kasnijih pobjednika turnira učenika iz Bihaća sa 35 naprema 22 i time zauzeli 3.mjesto u ukupnom poretku.

 


USKORO
RADARI U KLJUČU
 

     Na području naše općine postavljena su tri stacionirana radara za praćenje i mjerenje brzine. Tačnije postavljena su tri kućišta sa jednim radarom koji će se vremenom izmjenjivati na jednoj od tri lokacije. Kućišta su instalirana na Pudin Hanu, u gradu kod benzinske pumpe Čavkunović te u Velečevu kod osnovne škole.
     Radi se o projektu kantonalnog MUP-a koji je na području Treće PU pored Ključa ovakva tri uređaja instalirao i na području općine Sanski Most.
    Kako saznajemo iz Policijske stanice Ključ radar još nije u funkciji, dovedena je i elektro instalacija do stubova i preostaje još samo priključenje na elektro mrežu. Radar slika u oba pravca i aktivira se već na prekoračenje brzine od 10 preko propisanog ograničenja.  Ključ, 19 mart 2012


NA PODRUČJU OPĆINE NEKOLIKO POŽARA

 
            U protekla tri dana na području naše općine evidentirani su brojni požari niskog raslinja a neki od njih prijetili su naseljenim mjestima i šumama. Pripad- nici općinske vatrogasne službe imali su pune ruke posla.
      Prema riječima komandira vatrogasne jedinice Atifa Delića, veći požari bili su u Kamičku, Sanici, Humićima i Velečevu. Požar u Kamičku jednim dijelom ušao je u Galaju. Ovaj požar ugašen je u noći sa subote na nedjelju, tačnije u tri sata ujutro. Požar u Sanici, mjestu Zavolje, gasilo je pet vatrogasaca sa jednim vozilom. Na lokalizovanju i likvidiranju požara od Rudenica prema Velečevu u petak bili su angažovani svi vatrogasci i vozila kojima raspolažu a u akciju su se uključili i određeni broj radnika šumarije i mještana. Veliki problem pri gašenju je nepristupačnost terena, gdje dolazi i do oštećenja vozila dok je uzrok požara ljudski faktor.
        Policija će odgovornim licima uručiti prekršajne naloge a iz vatrogasne službe još jednom apeluju na oprez kod građana pri obradi zemljišta i spaljivanju korova.

Prilog: Radio Ključ
 
 


POBJEDA PIONIRKI ŽOK KLJUČA

 
      Pionirke Ženskog odbojkaškog kluba Ključ su u sedmom kolu kantonalne odbojkaške lige pobijedile ekipu Mladosti iz Bosanskog Petrovca na njihovom terenu sa 2:0 u setovima. Pionirke trenutno zauzi- maju 2. mjesto na tabeli iza ekipe ŽOK Bihać sa kojima se sastaju u narednom kolu u Bihaću.
     Seniorke ŽOK Ključa iako su u ovom kolu bile slobodne radovale su se rezultatu utakmice iz Širokog Brijega.
      Trenutno prvoplasirana ekipa Širokog izgubila je u Ljubuškom od ekipe OK Ljubuški sa 3:2 po setovima i sada ih od ključanki dijeli samo bod razlike. Već u narednom kolu u Širokom igraće se derbi utakmica II Federalne lige (grupa Jugozapad) između domaće ekipe Širokog i ŽOK Ključa koja će odlučivati o prvom mjestu kao i najvjerovatnije pobjedniku lige.

 

ODRŽANO ŠKOLSKO TAKMIČENJE U KOŠARCI

     U organizaciji udruženja pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja naše općine, u petak je u Sanici održano školsko takmičenje u košarci za djevojčice i dječake.
    Na ovom takmičenju u košarci među osnovnim školama u konku- renciji djevojčica prvo mjesto osvojila je OŠ Sanica dok je u muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojila OŠ Ključ i oni će predstavljati našu općinu na kantonalnom takmičenju.

POLOVIČAN USPJEH DOMAĆIH KOŠARKAŠA

     U 1. kolu košarkaške lige USK-a, košarkaši ekipe Sana-Ključ iz Ključa na domaćem terenu igrali su sa KK Sanom iz Sanskog Mosta.
     Pioniri našeg kluba pobijedili su pionire Sane sa 27 naprema 22 a ponajbolji igrač utakmice bio je Hotić Eldar. U drugoj utakmici kadeti KK Sana Ključ poraženi su od sanjana sa 53 naprema 39. U narednom kolu Ključki košarkaši igraju sa ekipom KK Bihać.

Prilog : Radio Ključ   

 


Ključke ljepotice

      Ovog vikenda ekipa Krajina.ba portala posjetila je Ključ, tom prilikom odradili su fotošuting sa jednom od naših kandidatkinja za izbor djevojke mjeseca.
      S obzirom da Ključ još uvijek nije imao svoju pobjednicu odlučili su napraviti fotošuting s Adelisa Garibović a u narednom periodu sa još nekim djevojkama iz našeg grada.
      Prelijepe fotografije ove djevojke napravio je Haris Muherina.

Izvor : krajina.ba  


 

  Ključ, 16 mart 2012


Skup podrške
inicijativi za izmjenu Zakona o reviziji


          Pred preko 500 porodica boračkih Udruženja iz doline Sane u općini Ključ jučer je održan veliki skup podrške inicijativi za izmjene i dopune Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz boračko-invalidske zaštite koju su pokrenuli poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Organizacija skupa je rezultat zajedničke inicijative predsjedavajućeg skupštine USK-a Huseina Rošića, poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Koordinacije boračkih Udruženja doline Sane.

     Pored porodica i predstavnika boračkih Udruženja svojim prisustvom podršku skupu su dali i Stanko Primorac - predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, poslanici u Predstavničkom domu FBiH - Amir Avdić, Šemsudin Dedić, Mirnes Alagić, Braco Kulenović te Ministar za pitanja boraca USK - Ahmet Egrlić koji se čitav svoj mandat bori za prava ove populacije.U ime boračkih organizacija općine Ključ na samom početku skupa prisutnima se obratio predsjednik Udruženja boraca patriotske lige Ključ, Asim Egrlić, sinonim političkog organizovanja i otpora na ovim prostorima .

     - Ovoliki broj prisutnih na današnjem skupu jasno poručuje da postoji velika podrška za ispravljanje nepravde koja je pored materijalne štete učinila i moralni posrtaj u društvu - poručio je Egrlić.
    Prisutne je pozdravio i poslanik Amir Avdić koji je rekao da je nepravda već učinjena jer je određen dio porodica izveden iz prava.
     - S tim u vezi u ponedjeljak će se Vladi FBiH predati spisak tih porodica kako bi se iz budžetske rezerve obezbijedila sredstva za iste do njihovog ponovnog uvođenja u pravo.
    Nakon ovog dostojanstvenog skupa zaključeno je da Krajina neće dopustiti da se zaborave junaci doline Sane i drugih krajeva BiH . S tim u vezi ovih dana će se u parlamentarnu proceduru uputiti Zakon o izmjeni i dopuni zakona o reviziji, a Skupština USK će na svojoj narednoj sjednici pronaći način da se ispravi nepravda prema onima koji su već izvedeni iz prava.

Prilog: Radio Ključ
 
Sastanak
Grupacije sindikata budžetskih korisnika
USK i Vlade USK
 

     Vlada Unsko – sanskog kantona jučer je održala sastanak sa Grupacijom sindikata budžetskih korisnika USK. Radi se o nastavku pregovora vezanih za donošenje budžeta za 2012. godinu, kojim bi bila obezbjeđena sredstva za redovna i neumanjena primanja budžetskim korisnicima.
    Prema riječima Fazira Vukalića, predsjednika Koordinacije sindikata državnih službenika i namještenika USK, prijedlog Vlade USK je da se zbog ušteda i nedostatka sred- stava, umanje primanja budžetskim korisnicina za 20 do 30 posto na već umanjene plate od 4,55 posto, kao i naknade za topli obrok i regres za 50 posto. Prijedlog Sindikata državnih službenika, policije, sudstva i tužilaštva je da se zadrži dostignuti nivo plata i ostalih primanja iz decembra 2011. godine.

     - Sindikati smatraju da prvenstveno treba napraviti uštede po svim stavkama u budžetu koje su značajno uvećane u odnosu na 2011. godinu. Zatim, treba zaustaviti nova zapošljavana i donijeti propise, odnosno zakone koji će regulisati ove oblasti. Iz tih razloga ovi su Sindikati stava da treba zadržati isti nivo plaća iz 2011. godine, kaže Vukalić.
     Sindikati osnovnog i predškolskog, zatim srednjeg, te visokog obrazovanja USK su na sastanku prema Vladi uputili prijedlog da se prvo ujednače sva primanja budžetskih korisnika čime bi se budžet opteretio za dodatnih 8.700.000 KM, te da se tek onda umanje plate za 6 posto i ukinu primanja za topli obrok, regres, jubilarne plate i naknade za prevoz. Vlada USK će uzeti prijedloge na razmatarnje, o kojima će se očitovati na svojoj narednoj sjednici, a u idućih sedam dana će upoznati Sindikate sa zaključcima.


Informacije:  Radio Ključ 


Predavanje za poljoprivrednike općine Ključ

 
      U sali Općinskog vijeća općine Ključ u petak je održano stručno predavanje na temu "Osnove agrotehničke i pomo- tehničke mjere kod krošnjastih voćnih vrsta sa akcentom na rezidbu".
      Predavanje je organizovala Službe za finansije, razvoj i poduzetništvo Ključ u saradnji sa Poljoprivrednim zavodom USK-a i Projektom «Farma». Nakon održanog predavanja predviđena je praktično-pokazna vježba na terenu.

Prilog : Radio Ključ  

 

  Ključ, 14 mart 2012


„Čist grad - čista okolina“

          Članovi sekcije CIVITAS Osnovne škole Ključ ove godine implemen- tiraju projekat pod nazivom „Čist grad - čista okolina“. Osnovana ideja ovog projekta, s kojim se želi ukazati na važnost očuvanja životne sredine, je prikupljanje papira i plastike te njihovo recikliranja. S tim u vezi postignut je dogovor o otkupljivanju ovih sirovina, koje se prikupljaju učeničkim akcijama ali i na za to predviđenim punktovima u školi.

Prikupljanje papira i plastike te njihovo recikliranja učeničkim akcijama

     Upravo je juče napunjen prvi kamion pomenutih sirovina koji će biti otkupljen od strane firme “DM PLAST” sa kojom je škola postigla dogovor o otkupljivanju.Pored toga što učenici kroz projekat ističu značaj očuvanja životne sredine, mogućnost ponovnog iskorištavanja određenih sirovina, dodatna motivacije leži i u činjenici da će sva sredstva od prodaje sirovina pripasti učenicima.
     Do sada su učenici OŠ Ključ predvođeni sekcijom Civitasa prikupili oko dvije tone otpadnog papira i plastike. Od narednog mjeseca školsko dvorište će dobiti nove klupe i kante za otpad, a akcije čišćenja prikupljanja i sortiranja sirovina će biti nastavljena tokom cijele školske godine.

Prilog: Radio Ključ
 


Udruženje penzonera Ključ
uručilo novčanu pomoć Smailu Dizdareviću

     Članovi uprave Udruženja penzionera Ključ posjetili su i uručili skromna novčana sredstava penzioneru Smailu Dizdareviću koji je pored loše finansijske situacije i veoma bolestan. Inače ova inicijativa je pokrenuta na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Udruženja, a članovi ovog tijela su se znajući za teško zdravstveno i materijalno stanje svoga člana u to ime odrekli svojih skromnih paušala. Akcija prikupljanja pomoći nastavljena je i na osmomartovskom druženju koja je prema riječima predsjednika IO Fikreta Huskića uprkos teškoj situaciji u kojoj se penzioneri nalaze dobro prihvaćena.

     Inače penzioner Smail Dizdarević živi sa svojom suprugom od penzije koja iznosi 110 Km, a samo za lijekove mu je mjesečno potrebno oko 100 KM. Ovim primanjem porodica Dizdarević spada među 70% ključkih penzionera čija mjesečna primanja ne prelaze 310 KM.
    U protekloj godini Udruženje penzionera Ključ je za 115 najugroženijih članova obezbijedilo sredstva za uplate zdravstvenih premija, te za 30-ak članova je plaćalo lijekove, dok ove godine sredstava za te svrhe najvjerovatnije neće ni biti.

 


  Ključ, 14 mart 2012


Rješavanje problem korita potoka Aleginac

          Problem korita potoka Aleginac u Velečevu, koji u vrijeme vremenskih nepogoda izlijevanjem plavi poljprivredno zemljište i ugrožava stambena domaćinstva mogao bi se u narednom periodu riješiti. Naime pokrenut je projekat, uređenja korita potoka Aleginac od strane MZ Ključ i Biotehničkog fakultet iz Bihaća, a na izradi projektne dokumentacije radi služba za poljoprivredu općine Ključ.

Problem velikih nanosa smeća koje voda donosi iz Zableća

     Ovih dana je na licu mjesta sačinjena fotodokumntacija i uzeti uzorci zemlje na osnovu čega će se u narednom periodu sačiniti projekat te uputiti Ministarstvu za poljoprivredu USK.
     Relaizacijom ovog projekta riješio bi se problem velikih nanosa smeća koje voda donosi iz mjesta Zableće, entitet RS koje je udaljeno samo par stotina metara od naselja Velečevo, kod istih nije riješen odvoz smeća, te ga mještani bacaju u korito ovog potoka.

Prilog: Radio Ključ
 
Veliki skup
boračkih Udruženja
iz doline Sane
 

     U organizaciji Predsjedavajućeg Skupštine USK Huseina Rošića u četvratk 15.03.2012 godine u 12,00 sati u Domu Kulture Ključ održat će se sastanak na kojem će se razgovarati o izmjenama i dopunama Zakona o pro- vođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite FBiH. Nažalost postojećim članom 9. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite neke su porodice izdvojene iz prava.
     Ovom skupu će prisustvovati preko 500 porodica boračkih Udruženja iz doline Sane kojima su uskraćena navedena prava. Za sve članove Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ključ iz Sanice obezbijeđen je organizirani prevoz nakon završetaka sastanka u 15 h.

     Svoj dolazak na sastanak su između stalog potvrdili Denis Zvizdić, presjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta F BiH, potpredsjednici i presjedavajući klubova političkih partija u Predstavničkom domu parlamenta F BiH, poslanici sa područja USK u Parlametntu i Domu naroda F BiH, zatim Ahmet Egrlić, kantonalni ministar za pitanje boraca, načelnici općina Ključ i Sanski Most, komandni kadar štabova Teritorijalne odbrane iz 1992. godine, predsjednici kantonalnih i federalnih Saveza boračkih udruženja i predsjednici Općinskih boračkih udruženja.


Informacije:  Radio Ključ 


Izborna skupština KUD-a “Naša mladost”

 

      Na izbornoj skupštini KUD-a održanoj jučer u prostorijama KUD-a izabrano je novo rukovodstvo KUD-a.
      Izabrano je novo predsjedništvo koje čini sedam članova, a to su Šehic Alen, Ismira Šabanović, Meho Šehić, Emir Medić, Enver Lubenović, Faik Imamović i Amira Bahtagić,dok je za nadzorni odbor izabrano troje članova i to Majda Šehić, Nermin Muslimović i Amel Jodanović i izabrana je nova disciplinska komisija koju čine Samir Koljić, Mirela Avdić i Enesa Omerović. Za predsjednika KUD-a “Naša Mladost” izabran je Alen Šehic.


Želimo uspješan rad novoizabranog rukovodstva KUD-a, još monogo uspješnog rada,organizovanja smotri folklora,druženja….

Preuzeto sa : krajina.ba  

 

KLJUČ  -  NOĆNI ŽIVOT
Kako je bilo ovog vikenda u Ključu pogledajte fotografiju Harisa Muherine.


   Ključ, 12.  mart 2012


Svečani prijem za preko 100 novih članova

      U sali općinskog vijeća Ključ u petak je upriličen svečani prijem preko 100 novih članova u Općinsku organizaciju Stranke demokratske akcije Ključ. Dobrodošlicu u veliku familiju Stranke demokratske akcije novim članovima zaželjeli su Ahmet Egrlić, kantonalni ministar za pitanja boraca i predsjednik OO SDA Ključ, mr. Osman Ćehajić, Općinski načelnik općine Ključ, Amir Avdić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Elvir Risović, predsjednik kluba SDA u Općinskom vijeću Ključ.


      - Ovoliki broj novi članova je znak da je stranka izuzetno dobro radila i funkcionisala u cilju boljitka i napretka BiH. Očigledno je da su ljudi to prepoznali jer među novim članovima je veliki broj uglednih građana naše zajednice, studenata, aspolvenata i svih onih koji će doprinijeti njenom još boljem položaju na političkoj sceni BiH- poručio je mr. Ćehajić u uvodnom obraćanju.
      O trenutnom položaju Stranke demokratske akcije na nivou države i Federacije prisutne je upoznao ministar Ahmet Egrlić. Tokom prijema ministar Egrlić je govorio i o mnogobrojim aktivnostima koje je realizovao kao ministar za pitanja boraca USK u proteklom periodu. Predsjednik kluba SDA u Općinskom vijeću Ključ Elvir Risović je istako da je SDA uvijek tu za svoje članove, a to je i pokazala boreći se za njihova prava jer je ove godine upravo amandmanom ove Stranke omogućeno da svi ključki studenti koji su aplicirali dobiju stipendije općine Ključ.
      Na kraju sastanka je istaknuto da postoji veliki broj članova koji su zaintresirani da pristupe SDA Ključ jer prema riječima sekretara Stranke samo za jedan dan zaprimio je 30 zahteva za učlanjene novih članova.

Prilog:  Radio Ključ------------Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić
otputovao na studijsko putovanje u Brisel

 
      Ne poziv Evropske komisije Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić je sa delegacijom iz Bosne i Hercegovine otputovao na studijsko putovanje u Brisel. Tema trodnevnog sastanka su "Pred- pristupni fondovi" i mogućnost njihove primjene u našoj zemlji.
     Općinski načelnik očekuje da će tokom ovog putovanja upoznati relevantne institucije i konkretnu metodologiju sa kojom bi općina Ključ u narednom periodu aplicirala na sredstava iz ovih Fondova. Cjelokupno putovanja financira Evropska Komisija.

Informacije:  Radio Ključ   

TRIBINA ZA POLJOPRIVREDNIKE
SANIČKE DOLINE I KLJUČA

      U nedjelju je u Sanici, a potom i u Ključu održano predavanje za poljoprivrednike na temu mogućnosti samozapošljavanja u poljoprivrednoj grani. Tribina je održana u organizaciji Amira Avdića poslanika u Parlamentu FBiH i OO SDA Ključ.


      Pred velikim brojem domaćih poljoprivrednika i farmera, u osnovnoj školi "Sanica" svako iz svog domena prisutnima su se obratili ministar poljopivrede, vodoprivrede i šumarstva Emdžad Galijašević, federalni poslanik Amir Avdić, predstavnici Općinske poljoprivredne savjetodavne službe, direktor Poljoprivrdnog zavoda USK-a Smail Toromanović te predstavnik fimre MS Alem iz Bosanske Krupe. Izneseni su i problemi samih poljoprivrednika a jedan od zaključaka je da je neophodno raditi na kvalitetnom formiranju zadruga kao i udruženja, radi njihovog boljeg organizovanja, rada i sigurnog otkupa proizvoda.


      Kantonalna Vlada donijela je odluku da će sufinancirati kamate za kredite za proljetnu sjetvu i na taj način pokušati pomoći dok se ne isplate poticaji za poljoprivrednike. Isto tako pokušaće sufinancirati i organizirani tov junadi odnosno tu kamatu, a da firme koje će otkupljivati tu junad budu garant tih kredita i da će vlada imati sluha kao sto je i do sada.

Informacije:  Radio Ključ   


   Ključ, 11.  mart 2012


DELEGACIJA OPĆINE KLJUČ i SDA KLJUČ
POČAST GENERALU MEHMEDU ALAGIĆU

      Nizom prigodnih aktivnosti u subotu je obilježena deveta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most. Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, veliki broj delegacija iz Unsko sanskog i drugih kantona, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića .
     Delegacije su posjetile generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu. Nakon toga upriličena je javna tribina u prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana na temu „General Mehmed Alagić-jučer, danas, sutra“.


     Ispred Vlade USK-a prisutnima se tokom tribine obratio Ahmet Egrlić, ministar za pitanja boraca USK-a. Nakon javne tribine, brojne delegacije su položile cvijeće na mezar i turbe rahmetli generala Alagića. Učenjem fatihe još jednom je odata počast legendarnom komandantu, a nakon toga je u džamiji proučen tevhid pred njegovu dušu. Polaganjem cvijeća na turbe počast generalu Alagiću odala je i delegacija općine Ključ na čelu sa Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem , delegecija Stranke demokratske akcije Ključ te predstavnici Udruženja šehida i poginulih boraca naše općine.

Prilog:  Radio Ključ------------


   Ključ, 11.  mart 2012


."Kjučke malene"
Značajna pobjeda protiv OK "Troglav"

      U nastavku takmičenja u II ligi Federacije BiH za odbojkašice - grupa Jugozapad odbojkašice ŽOK "Ključ", iz Ključa gostovale su u Livnu, gdje su se sastale sa članicama OK "Troglav". U veoma zanimljivoj utakmici "Ključke malene" su ostvarile vrlo značajnu pobjedu od 1 : 3, po setovima. Prvi set prošao je u ispitivanju snaga i adaptaciji na teren u dvorani i završio je pobjedom ključanki. Drugi set pripao je znatno višim domaćim igračicama kojima je sve krenulo na bolje: serva, dobar prijem libera, tajming u bloku. U trećem setu nakon ukazanih greški trenera Muhameda Ramić-Hambe ključanke su zaigrale znatno bolje, posebno u prijemu serve, igre u polju i bloku. Bio je to set za nadigravanje sa obje strane, sa puno atraktivnih spašavanja lopti i vraćanja lopte na protivničko polje i po nekoliko puta, ali na kraju set osvajaju "Ključke malene" rezultatom 25:22. Četvrti set počeo je vrlo neizvjesno samo na početku da bi se ključanke odlijepile i napravile znatnu razliku koju su držale do samog kraja utakmice.U pobjedničkoj ekipi valja istaći tehničarku Aidu Ćehaić od koje je polazio svaki napad, kapitena i smečerku Sabinu Huskić, odnosno srednju blokerku Hadžić Edinu.


      Tehničar Aida Ćehaić je izjavila:
     - Ovo mi je jedna od dražih pobjeda u dosadašnjoj karijeri zbog dinamične igre i borbe za svaki poen. Nakon ukazanih greški od strane profesora Hambe nakon drugog seta znatno smo popravile igru u polju i prijem lopte, tako da je do izražaja došao i naš napad koji je , pogotovo u zadnjem setu došao do izražaja"
      Ovom pobjedom ključke odbojkašice ostaju u utrci za prvo mjesto sa direktnim rivalom, članicama ŽOK, Široki Brijeg, iz Š.Brijega koji je na programu za 15 dana ,pošto je Ključ u sljedećem kolu slobodan.

Prilog:  Radio Ključ------------


   Ključ, 10.  mart 2012


SKUPŠTINA PČELARA „PČELA KLJUČ“
Protekla godina izuzetno teška za pčelare

      U subotu je održana sjednica udruženja pčelara „Pčela Ključ“. Na dnevnom redu bilo je 8. tačaka od kojih Izvještaj o radu udruženja i financijski izvještaj za 2011. godinu te Plan rada i financijski plan za tekuću godinu kao i utvrđivanje visine članarine za pčelare.
      Ključki pčelari su prema posljednjoj evidenciji zajedno sa aktivnim članovima kao i manjim, neregistrovanim imali na području općine između 3700 – 3800 pčelinjih društava.


      - Kada je riječ o plasmanu meda, zbog njegove izuzetne kvalitete, pčelari nemaju problema za plasman i prodaju. Međutim, prošla godina bila je izuzetno teška za pčelare, gotovo katastrofalna, zbog nezapamćene suše a u padu je i broj registrovanih pčelara a največi razlog tome je informacija da neće biri poticaja tako da mnogi ljudi nisu htjeli aplicirati i platiti članarinu zbog toga. Naš med je prepoznatljiv po kvaliteti i koliko god da ga proizvedemo mi ga možemo plasirati. A ove godine meda gotovo nije bilo nikako, prinosi su bili katastrofalni, gotovo da ga nije ni bilo, svega 1-2 kg po košnici što se i ne može smatrati prinosom. Normalno je da u ovim krajevima prinosi budu 10 do 12 kg po košnici ako je bila dobra godina – kazao je profesor Suad Kurbegović predsjednik Udruženja pčelara „Pčela Ključ“.

Prilog:  Radio Ključ------------


   Ključ, 9.  mart 2012


Direktori protiv
Zakona o osnovnom obrazovanju

      Direktori ključkih osnovnih škola ovog četvrtka održali su sastanak sa općinskim načelnikom a sastanku je prisustvovao i Nedžad Zukanović kantonalni zastupnik. Razgovarano je o Nacrtu Zakona o osnovnom obrazovanju koji predviđa prenošenje nadležnosti osnovnog obrazovanja na lokalni nivo.
     Ovaj Zakon usaglašen je prema zakonu o lokalnoj upravi, skupština ga je usvojila u nactu i trebalo bi da se sprovede javna rasprava. Uz sve manjkavosti ovog zakona, direktore posebno zabrinjavavaju i pojedini članovi zakona koji se odnose na buduće financiranje škola. Lokalne vlasti čvrstog su stava zajedno sa direktorima škola da bi usvajanje ovakvog zakona bilo pogubno i za sam sistem obrazovanja. Po ovom pitanju doneseni su i zajednički zaključci koji će biti upućeni parlamentarnim strankama, Vladi i Skupštini Unsko sanskog kantona.


      - Osnovna primjedba kada se tiče Zakona o osnovnoj školi jeste član 34-35 koji prenose nadležnosti finansiranja sa kantonalnog na općinski nivo. Svi ostali članovi se daju dotjerivati i uz određene manje primjedbe i urediti ali smo kategoričnog stava da osnovno obrazovanje ostane na kantonalnom nivou ili da se mijenja zakon o lokalnoj upravi i da se osnovno obrazovanje prebaci na federalni nivo. Primjenom ovakvog zakona došlo bi do kršenja konvencije o ljudskim pravima djece ali i uposlenika u osnovnom obrazovanju, jer općine kao općine neće biti u stanju da isfinanciraju obrazovanje i da svi učenici na nivou države imaju ravnopravan položaj – kazao je Salko Karajlić direktor OŠ Ključ.

Prilog:  Radio Ključ------------


   Ključ, 9.  mart 2012


RAZGOVOR O PROJEKTU USPOSTAVE
FONDA ZA POMOĆ DRVNOJ INDUSTRIJI

      Općinski načelnik Osman Ćehajić sastao se u petak sa Ismetom Pašalićem direktorom Privredne komore USK-a. Razgovarano je o formiranju Fonda za drvnu industriju u okviru Firma Projekta USAID/SIDA. Radi se o ideji da se formira fond za drvoprerađivače na USK-u koji bi pomogao drvnim prerađivačima oko dobivanja certifikata preduzeća.


      - Tema razgovora je bila implementacija fonda za kvalitet koji je nastao tragom protokola Vlade i projekta Firma USAID/SIDA a Komora je tehnički implementator. Projekt je usmjeren direktno za podršku certificiranja drvnih prerađivača. Fond će sufinancirati implementaciju certifikata u visini od 50% i to je direktna pomoć svim drvoprerađivačima na kantonu. U ovom Fondu učestvuju pored općina, Privredna komora i PLOD centar, Vlada i USAID a princip je da koliko se sredstava na kantonu prikupi toliko će sredstava donirati i USAID – kazao je Ismet Pašalić direktor PK USK-a.
      - To je dobra zamisao, ja ću vidjeti šta je interes naših drvoprerađivača i ako to od mene budu tražili drvoprerađivači i oni kažu da je to interes onda ćemo podržati ovaj projekat - kazao je načelnik Ćehajić.

Prilog:  Radio Ključ------------


DONACIJA IFAD-A
ZA OBNOVU LOKALNOG PUTA ZA HUMIĆE

      Dr. Halil Omanović direktor jedinice za koordinaciju IFAD-ovih projekata u Bosni i Hercegovini pri federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zajedno sa Smajilom Toromanovićem koordinatorom projektnih aktivnosti IFAD-a za prostor Unsko sanskog kantona sastali su se sa općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem a razgovarano je o Ifadovim projektima.
 
      Dogovoren je i konkretan projekt u pomoći obnove, asvaltiranja lokalnog puta Ključ-Humići kojeg će financirati IFAD u vrijednosti od 140.000 KM. Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj IFAD financira se iz kontribucije zemalja članica i njegovo sjedište je u Rimu. Putem IFAD-a na području naše općine investirano je oko 500.000 KM u zadnje dvije godine u razvoj i edukacije farmera kazao je Smajil Toromanović koordinator Ifadovih projekata za Unsko – sanski kanton.
      U planu je realizacija projekta IFAD 6 gdje će se za ulaganje u poljoprivredni razvoj BiH uložiti oko 35,5 miliona dolara. Općina Ključ sa Bosanskom Krupom, Bužimom i Petrovcem sa prostora Kantona ući će i u ovaj projekt.
     Pored toga, razgovarano je i o projektima vezanim za razvoj kozarstva, gdje je općinski načelnik posebno istakao pomoć općinske službe svima koji su zainteresovani ili imaju ideje i planove vezane za uzgoj koza.

Informacije:  Radio Ključ   


<center>
</center>
   Ključ, 7.  mart 2012


DODJELA DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA
ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

      U srijedu je u općini Ključ upriličeno potpisivanje ugovora o davanju u zakup državnog zemljišta na području općine Ključ. Ugovore je potpisalo četrnaest poljoprivrednika koji su iskazali interes za zakup državnog zemljišta sa općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem i resornim kantonalnim ministrom Emdžadom Galijaševićem.
     - Ovim smo stavili u sistem 30 hektara poljoprivrednih površina i to ćemo nastaviti raditi i ubuduće. Mi na području USK-a imamo 600 hektara za koje znamo da koristte poljoprivredni proizvođači, dakle iznajmljenog zemljišta. I ovo je četvrta općina u kojoj implementiramo Zakon o poljoprivrednom zemljištu i dajemo je na koncesiju – kazao je ministar Galijašević.


      - To je sigurno jedna od najfinijih vijesti vezana za poljoprivrednike, jer definitivno općinsku zemlju, dakle državnu zemlju stavljamo u funkciju ovih građana i cilj je da sve ono što imamo državne zemlje, uz neku manju naknadu dajemo ljudima koji će se baviti proizvodnjom. Ovo je tek prvi javni poziv i biće ih još, koliko god je potrebno kako bi iznajmili zemlju – kazao je između ostalog načelnik Ćehajić.
      Novina je da se zemljište izdaje na deset godina, umjesto dosadašnjih godinu i po do dvije. Iznajmljeno je 29,5 hektara od ukupno 1778 hektara njiva, voćnjaka i livada sa kojima raspolaže naša općina i to bez pašnjaka. Uvjeti pod kojima je dodijeljeno zemljište jesu 150 KM za voćnjak po jednom hektaru na godišnjem nivou i 100 KM po hektaru za livade. Prihodi od najma dijele se između općina i kantona u procentu 70% naprema 30% u korist općina. U narednom periodu uslijediće i novi pozivi za zakup zemljišta.

Prilog:  Radio Ključ------------


OMBUDSMEN ZA LJUDSKA PRAVA BIH U KLJUČU

      Ombudsmen za ljudska prava u BiH Ljubomir Sandić sa svojim saradnicima sastao se u srijedu sa općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem. Razgovarano je o stanju ljudskih prava u općini Ključ ali i o konkretnom pitanju povratnika srpske nacionalnosti u Sokolovu, odnosno žalbe udruženja „Povratak zavičaju“ instituciji ombudsmena po pitanju izgradnje infrastrukture i obnove povratka.
 

Ljubomir Sandić
Ombudsmen za ljudska prava
      - Razlog dolaska između ostalog je i plan posjeta opštinama u BiH, da razgovaramo o stanju ljudskih prava, ostvarivanju osnovnih ljudskih prava a vezano i za konkretne predmete. Konkretno za općinu Ključ povod dolaska, pored ovog je bio i jedan konkretan predmet vezano za obnovu kuća i objekata u selu Donje Sokolovo a po inicijativcvi i žalbi udruženja građana ovoga sela. Cilj našeg dolaska je da se u što većoj mjeri ubrza rješavanje ovog pitanja dakle proces obnove i proces povratka raseljenih i izbjeglih lica. Pored ovoga, razgovarano je i o drugim pitanjima vezano za zaštitu ljudskih prava kao što je stanje prava djece, obrazovanja, vaspitanja, stanje korisnika socijalne zastite, invalida zatim lica koji imaju status uživalaca socijalne zaštite, zatim o pitanju penzionera, starih osoba i uopšte o svim drugim pitanjima vezano za zaštitu ljudskih prava. Moram istaći da iz opštine Ključ nemamo žalbi na kršenje ljudskih prava a na osnovu jednog ovakvog razgovora i jedne posjete opštini nije objektivno i realno da damo neku ocjenu u tom smislu – kazao je Ljubomir Sandić Ombudsmen za ljudska prava u BiH.
     Načelnik Ćehajić je izrazio zadovoljstvo posjetom predstavnika ombudsmena u Ključ.
     - Kada je riječ konkretno o Sokolovu i povratku, imamo 46 povrata sa sistemom >Ključ u ruke< od čega 13 u Sokolovu. Na nama svima je da se probaju naći sredstva na svim nivoima, počev od općinskog, kantonalnog, federalnog do državnog da se povratak realizuje i Aneks 7 ispoštuje na svim nivoima ali održiv povratak, koji bi uz obnovu kuća i infrastrukture nudio i mogućnost zapošljavanja i ostvarivanja egzistencije – kazao je načelnik Ćehajić.
      Pored naše općine, predstvanici ombudsmena boravili su i u susjednom Ribniku gdje su također razgovarali o stanju ljudskih prava.

Informacije:  Radio Ključ   


   Ključ, 2.  mart 2012


SVEČANO OBILJEŽAVANJE
DANA NEZAVISNOSTI

 
      Prvi mart Dan nezavisnosti naše zemlje u Ključu je obilježen svečano i na način kako to i priliči ovom velikom državnom prazniku. Tako je u srijedu održana svečana akademija posve- ćena Danu nezavisnosti, pred velikim brojem građana, iz javnog i političkog miljea naše sredine.
     Akademija je održana u sali općinskog vijeća. Prisutnima se ovog puta obratio općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je uputio čestitku svim građanima te govorio o značaju Dana nezavisnosti koji je jedan od najvećih i najznačajnijih datuma svake zemlje.
     Potom se prisutnima obratio i Asim Egrlić predsjednik izvršnog odbora skupštine opštine Ključ tokom 1992. godine. On je mnogobojne pri- sutne podsjetio na sad već davna vremena, odluke o raspisivanju referenduma i detaljima iz tog vremena.
      - Na području općine Ključ preko 50% građana tada je izašlo na referendum, uglavnom Muslimana, Hrvata i drugih naroda koji su se pozitivno izjasnili na referendumsko pitanje: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Time su i ključani dali svoj veliki udio u nezavisnost svoje zemlje, dok je onaj dio Srba pod SDS-om bojkotovao glasanje, nisu se odazvali – kazao je između ostalog g. Egrlić.


      Tog dana 1992. godine na glasanje je izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, a za suverenost BiH glasalo je njih 99,44 posto, čime je BiH dobila nezavisnost. U brojkama, to znači da je glasalo 2.073.568 građana, a samo njih 6.073 bila su protiv.
      Akademiju je upotpunio nastup dramsko recitatorska sekcija MSŠ Ključ a nekoliko patriotskih pjesama na klaviru je odsvirao i otpjevao Almir Dupanović profesor muzičke škole u Ključu.


      Nakon održane akademije svi prisutni su potom posjetili Trg Alije Izetbegovića, gdje je položeno cvijeće na spomen obilježju svim žrtvama općine Ključ u proteklom ratu.

Prilog:  Radio Ključ------------


ODRŽANA XXXVII REDOVNA SJEDNICA
OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KLJUČ


      U srijedu 29. Februara održana je 37. redovna sjednica Općinskog vijeća općine Ključ. Sjednici je prisustvovalo dvadeset i troje vijećnika. Dnevni red usvojen je bez izmjena i dopuna pa su vijećnici razmatrali 17. Tačaka dnevnog reda. Kod Izvještaja o izvršenju odluka i zaključaka sa prethodne sjednice, veći dio polemike odnosio se na problematiku revizije boračkih populacija.
 

Hasan Bašić
- dugogodišnji sekretar OV
      Općinski vijećnici su tim povodom donijeli i niz zaključaka kojima ć izvršna vlast hitno intervenisati u pomoć porodicama koje su izvedene iz prava i to iz budžetske rezerve, kako bi djeca ovih porodca mogla nesmetano nastaviti školovanje, odnosno, studiranje. Do sada je iz prava na penziju ostalo 28 porodica iz Ključa. Vijeće je usvojilo i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o organizaciji i djelokrugu rada Jedinstvenog općinskog organa uprave općine Ključ, koja se uglavnom odnosi na izmjenu organizacije općinske službe kada je u pitanju uvođenje trezorskog načina poslovanja.
      Donesen je i set odluka, koje se tiču utvrđivanja visine rente i naknada građevinskog zemljišta, koje se donose svake godine. Vijećnici su uz dosta polemike donijeli i Odluku o naknadama propisanim u postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, gdje je za zone 5 i 6 u rubnim dijelovima mjesnih zajendica, dakle umanjena naknada za 50%. Ova odluka je rezultat proistekao iz provođenja akcionog plana o primjeni odluke o legalizaciji bepravno izgrađenih objekata.


      Rješenjem općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića na ovoj sjednici vijeća ulogu sekretara Općinskog načelnika obnašao je g. Hamdija Dučanović. Na prethodnoj sjednici do tada dugogodišnji sekretar Općinskog vijeća g. Hasan Bašić najavio je svoj odlazak u mirovnu.

Informacije:  Radio Ključ   
Svim Bosancima i Hercegovcima, kao i svim graðanima
i ljudima dobre volje u zemlji i širom svijeta,
koji Bosnu i Hercegovinu vole i u srcu nose,
čestitamo 1. mart, Dan nezavisnosti
jedine nam domovine.


 
Povodom 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u svoje lično ime i u ime uposlenika u Jedinstvenom općinskom oragnu uprave svim građanima Ključa upućujem iskrene čestitke.

 
Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine većina građana Bosne i Herecgovine izjasnila se za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive, čime je otvoren put proglašenju nezavisnosti i međunarodnom priznanju suvereniteta naše domovine.
Ovaj izuzetno važan dan u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine, obavezuje nas da damo svoj puni doprinos u daljem razvoju, jačanju i izgradnji naše države, na dobrobit svih njenih građana. Stoga, svim građanima općine Ključ u zemlji i inostranstvu čestitamo 1. mart-Dan nezavisnosti.

OPĆINSKI NAČELNIK
mr. sci. Osman Ćehajić 
 


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network