M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOA P R I L     2 0 1 2


MISS Unsko-sanskog kantona 2012

 

U XL clubu održan je izbor za Miss USK. Čast da ponese lentu najljepše djevojke imala je Melita Čović iz Cazina dok je naša sugradjanka Amina Selimović zauzela mjesto druge pratilje.

MELITA ČOVIĆ
– MISS USK

LAMIJA IBRIŠIMOVIĆ
– I PRATILJA

AMINA SELIMOVIĆ
– II PRATILJA

LEA BAJRIĆ
– MISS FOTOGENIČNOSTI

AMELA TULIĆ
– MISS ŠARMA


                                      Foto: Haris Muherina


Kenan Jašarević
u
TOP 8
 

        Ove nedjelje su u Ilijašu održane kvalifikacije u stonom tenisu za TOP 8 u kategoriji mlađih kadeta. Na kvalifikacionom turniru učestvovala su i trojica naših tenisera, Jašarević Kenan, Kalabić Amer i Hrnčić Haris. I na ovom turniru zablistao je Jašarević Kenan koji je došao do samog finala. U finalu je Keno izgubio sa 3 naprema 2 od Tuzlaka Cipurković Namika.
       Dobar nastup imao je i Hrnčić Haris koji je prošao grupnu fazu takmičenja ali je poslije voljom žrijeba igrao protiv klupskog kolege Kenana Jašarevića koji je bio bolji. Kalabić Amer imao je izuzetno tešku grupu tako da dvije pobjede koje je ostvario nisu bile dovoljne za prolaz grupne faze takmičenja.
        Naši stonoteniseri bili su najmlađi učesnici turnira i status mlađih kadeta stiču tek za dvije godine što njihov nastup čini još značajnijim.

Prilog: media-kljuc

Omladinac jedini slavio pobjedu 

        U 18. kolu prve kantonalne lige Bajer je na gostovanju kod ekipe Gomile ubilježio visok poraz od 7:0. U narednom kolu, u lokalnom derbiju sastaju se Bajer i Omladinac Sanica. Omladinac je u ovom kolu sa 3 :0 savladao ekipu Mutnice. Omladinac je u naredni četvrtak trebao igrati Kup utakmicu ali je odustao od ovog takmičenja iz financijskih razloga.
       Nogometaši Ključa su na svome terenu izgubili od ekipe Viteza sa 2:1. Ovim porazom ključani će najvjerovatnije preseliti u niži rang takmičenja. U narednom kolu NK Ključ gostuje u Jajcu ekipi Maestrala. I Juniori i kadeti NK Ključa poraženi su u ovom kolu. Na gostovanju u Bosanskoj Krupi kadeti Ključa su poraženi sa 5:0 od Bratstva dok su juniori izgubili sa 3:1. U narednom kolu kadeti i juniori domaćini su ekipi Podgrmeča iz Sanskog Mosta.

Prilog: media-kljucDANI SDP BIH
OPĆINSKA ORGANIZACIJA KLJUČ

OD 01. MAJA – 09. MAJA


30.04.2012.   -    UOČI PRVOG MAJA OD 20 SATI KORZO UZ PODJELU CRVENIH KARANFILA I PORUKU VRATIMO NADU I DOSTOJANSTVO NAŠEM GRADU

30.04.2012.   -    OD 21 SAT VATROMET

01. MAJA    -    TRADICIONALNI URANAK OD 7 SATI ISPRED DOMA KULTURE DO STAROG GRADA

05. MAJA   -    DRUŽENJE ČLANICA I ČLANOVA FORUMA ŽENA I FORUMA MLADIH SDP OD 11 SATI (na Alinoj luci)

09. MAJA   -    U OKVIRU SVJETSKOG DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM POLAGANJE CVIJEĆA NA ŠEHIDSKOM MEZARJU OD 12 SATI TE PARTIZANSKOM GROBLJU OD 12 SATI I 30 MINUTA

09. MAJA   -    OD 20 SATI U SALI OPĆINSKOG VIJEĆA SVEČANI PRIJEM NOVIH ČLANOVA SDP OPĆINSKE ORGANIZACIJE KLJUČ


  Ključ, 27. april 2012


Rekonstrukcija magistralne ceste M5

 

      Prije dva dana krenulo se sa uređenjem stepeništa i pješačke staze između osnovne škole Ključ i zgrade stare gimnazije. Radove izvodi firma ZR Građevinar a implementator projekta je JU Fond za stambeno komunalnu djelatnost i infrastrukturu. Vrijednost radova je oko 4.000 KM.
      U našem gradu otpočeli su radovi i na rekonstrukciji kolovoza, dionica dijelova ulice Branilaca BiH koja je sastavni dio magistralnog puta M5. Rekonstrukcijom će biti obuhvaćena dionica ceste M5 od mosta u Ključu do džamije na Pudin Hanu. Izvođač radova je firma doo MG Mind iz Mrkonjić grada a investitor je direkcija za ceste federacije BiH.
      Radovi se vrše u okviru programa „Rehabilitacije cesta Federacije BiH“ a investitor je Federalna dirkecija za ceste. U drugoj fazi, nanovo će se asvaltira dionica ceste M5 od Velagića do Laništa.

Prilog: media-kljucDobili igračke i pomagala

      Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama je u okviru LOD II projekta nedavno nabavilo neophodna pomagala i igračke koje će služiti tokom radionica za djecu sa posebnim potrebama.

 
      Tako je nabavljen bazen sa lopticama, most za hodanje, tabla za motoriku, magnetna slova i brojevi, kuglice sa vezicama, školski pribor, dva stola i stolice. Pomenuto Udruženje apliciralo je prema UNDP-iju projekt „Djeca na prvom mjestu“ zahvaljujući kojem su dobili 10.000. KM.
      U okviru projekta, pored nabavke pomagala angažovana su i dva stručnjaka, logoped i pedagog za rad sa djecoom a djeci je obezbijeđen prevoz do radionice i nazad kao i sendvići i sokovi. Od petnaestero do dvadesetero djece radionicu pohađa dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom a projekt koji je počeo 1. marta trajaće do 31. maja.

Ključ, 27. april 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   


 
Juniori NK Ključa bolji od vršnjaka iz Podgrmeča

        Juniori NK Ključa u četvrtak su u Sanskom Mostu eliminisali ekipu Podgrmeča iz Kup natjecanja. U regularnom dijelu utakmice bilo je 0:0 a prilikom izvođena penala ključani su bili uspješniji a bilo je 4:1 nakon izvođenja penala.

        Podsjetimo se da su juniori Ključa prošle sezone bili su osvajači KUP-a USK-a i igrali su u osmini finala KUP-a BiH sa tuzlanskom Slobodom.
        Juniorska i kadetska selekcija NK Ključa će u okviru 20. kola omladinske lige u nedjelju gostovati u Bosanskoj Krupi kod ekipe Bratstva.

Ključ, 27.april 2012. Prilog: media-kljuc


  Ključ, 25. april 2012


Civitas sekcija OŠ Ključ najbolja u kantonu
" Čist grad, čista okolina "

     
      Članovi sekcije Civitas osnovne škole Ključ pobjednici su kantonalnog takmičenja u okviru Civitas takmičenja. Ove godine kantonalno takmičenje iz financijskih razloga nije održano zajedno na jednom mjestu, već je komisija obišla svaku školu pobjednicu općinskih takmičenja gdje su im predstavljeni projekti.
 
      Komisija je kao najbolji projekt izabrala projekt pod nazivom „Čist grad, čista okolina“ učenika OŠ Ključ koji su ovim projektom željeli podići svijest učenika i građana o značaju zaštite čovjekove okoline načinima iskorištavanja otpadnih materijala kao sekundarnih sirovina.
      Učenici su tokom trajanja projekta prikupljali sekundarne sirovine, papir i plastiku a njihovom prodajom namjeravaju financirati ekskurzije za socijalno ugrožene učenike. Civitas sekcija OŠ Ključ sa svojim projektom predstavljaće našu općinu i kanton na državnom takmičenju a finalna smotra programa „Projekt građanin / Ja građanin“ održaće se u periodu od 12. do 13. maja 2012. godine.
      Na takmičenju će učestvovati pobjedničke ekipe kantonalnih i regionalnih takmičenja kao i Brčko Distrikta.

Prilog: media-kljuc 
KUD “Stari Grad”
ovog petka nastupa
u Sanici

        Kulturno umjetničko društvo „Stari grad“ Ključ će u petak 27. aprila u Sanici prirediti cjelo- večernji zabavni program uz pjesme i igre iz Bosne i Hercegovine.
       Nastup KUD-a „Stari grad“ u mjesnoj zajednici Sanici održaće se u sali osnovne škole Sanica sa početkom u 19 sati

Prilog: media-kljuc

  Ključ, 23. april 2012


Predstavnici Misije OSCE-a u posjeti Ključu
Dobra saradnja općine sa Misijom OSCE

     
      Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić primio je danas predstavnike Misije OSCE-a BiH. Nedavno je na mjesto novog šefa terenskog ureda OSCE-a Bihać imenovan gospodin Nikolaos Kavalaris-Ladis.


      Tim povodom novi šef terenskog ureda OSCE-a posjetio je i općinu Ključ gdje je od strane općinskog načelnika upoznat o karakteristikama naše općine i lokalnom zajednicom. Nikolaos Kavalaris-Ladis ovom prilikom je istakao izuzetno dobru dosadašnju saradnju općine Ključ sa Misijom OSCE-a te izrazio nadu da će se i ubuduće nastaviti takva saradnja.

Prilog: media-kljuc
K4 u narednih 10 godina upravlja Alinom lukom

Najveći karneval na vodi

      Na posljednjoj održanoj sjednici općinskog vijeća općine Ključ, Kajak kanu klubu Ključ dodijeljena je na upravljanje gradska plaža Alina luka. Tim povodom u ponedjeljak je upriličeno i svečano potpisivanje ugovora o međusobnim pravima i obavezama za korištenje i upravljanje gradskom plažom Alina Luka. Ugovor o upravljanju Alinom lukom potpisali su općinski načelnik mr. Osman Ćehajić i predsjednik Kajak kanu kluba Ključ Hamdija Hrnčić.


      - Kajak kanu klub je uspio ključku regatu pozicionirati vrlo visoko i taj projekt sigurno zavređuje pažnju. Mi smo danas dali prostor Aline luke na upravljanje za sljedećih 10 godina a to je garancija da će oni sigurno uspješno voditi i kajak kanu klub i ključku regatu za narednih deset godina i ovo je veliki poticaj za njih – kazao je općinski načelnik mr. Osman Ćehajić.
 
      - Mi ovom prilikom želimo zahvaliti ispred Kajak kanu kluba općinskom vijeću i općinskom načelniku na tom što su prepoznali kajak kanu klub i timskom radu. Mi želimo Ključ i Ključku regatu koja će se ove godine održati 14 jula predstaviti u najboljem svjetlu, želimo predstaviti jedan najbolji bosanskoherce- govački karavan na vodi i to će biti najveći karneval na vodi –
kazao je Elvir Risović Beli član uprave kluba.

Ključ, 23. april 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   


 
U.M. “Krasuljak”
na obilježavanju Dana općine Vitez

        Udruženje mladih „Krasuljak“ je u subotu boravilo u Vitezu a na poziv BZK „Preporod“ te su još uz KUD „Bajro Redžić“ iz Cazina jedini sa kantona učestvovali u obilježavanju Dana općine Vitez. Na kulturno zabavnoj manifestaciji pod nazivom „Pjesmom i igrom kroz Vitez“ članovi udruženja Krasuljak predstavili su se sa dvije nove koreografije.

        Folklorna sekcija mladih iz Krasuljka ostavila je izuzetan dojam. I oni sami su puni lijepih utisaka. Predsjednik Udruženja Krasuljak Anes Jukić zahvalio se organizatorima na prelijepom druženju te kazao kako planira uzvratiti na gostoprimstvu i organizovati druženje za prijatelje iz Cazina i Viteza.

Ključ, 23.april 2012. Prilog: krajina.baNK Ključ i
NK Omladinac poraženi
 

        Ključki nogometni timovi nisu imali razloga za radovanje tokom ovog vikenda.
        Seniori Ključa poraženi su sa 7:1 od ekipe Mladost Polje u Cazinu. Juniori i kadeti su identičnim rezul- tatom od 2:0 poraženi od ekipe Sloge.
        U sljedećem kolu juniori i kadeti gostuju u Bosanskoj Krupi ekipi Bratstva dok su seniori Ključa domaćini ekipi FK Vitez iz Viteza.
       U 17. kolu prve kantonalne lige Omladinac je na gostovanju poražen od Omladinca iz Pokoja sa 5:0. Bajer je u ovom kolu bio slobodan. U narednom 18. kolu Omladinac dočekuje Mutnicu a Bajer gostuje ekipi Gomile.

Prilog: media-kljuc

PREDSTAVLJAMO VAM JOŠ JEDNU PJESMU NAŠEG KLJUČANINA ZIJE BAJRIĆA ZA KOJU JE TEKST DOK JE LEŽAO U BOLNICI I BORIO SE ZA ŽIVOT, NAPISAO NJEGOV BRAT SABIT BAJRIĆ. MUZIKU I ARANŽMAN POTPISUJE NENAD NIKOLIĆ.


Kviz
" EKO BIS "


Dan planete zemlje
 

        Kao i svake godine 22. aprila više od milijardu ljudi u više od 157 država diljem svijeta obilježiti će Dan planeta Zemlje kao globalni pokret usmjeren na zaštitu okoliša i prirodnih resursa našeg planeta. Ove godine Dan planeta Zemlje obilježava se pod sloganom „Pokrenimo Zemlju“kako bi se naglasila važna činjenica da Zemlja neće čekati.
       Dan planete zemlje obilježiti će se i u općini Ključ. Tim povodom u OŠ «Sanica» u Sanici, u organizaciji “Unskih smaragda», održano je u petak općinsko takmičenje «EKO-BIS». Prvo mjesto na takmičenju zauzela je OŠ «Ključ», drugo mjesto pripalo je OŠ «Sanica dok su treći bili učenici osnovne škole Velagići.

Prilog: media-kljuc

Vatrogasna jedinica naše općine Ključ

U MJESEC DANA 28 INTERVENCIJA

 
      Tokom prva tri mjeseca tekuće godine vatrogasna jedinica naše općine imala je čak 33 intervencije. Uzrok većine šumskih požara bio je ljudski faktor. Požarima su pogodovale i vremenske prilike kao i činjenica da su mještani vršili proljetno spaljivanje korova prilikom čišćenja njiva i livada. Problem kod intervencija, vatrogasnoj jedinici predtsavlja neadekvatna opremljenost kao i manji broj uposlenih od onog koji bi adekvatno odgovorio zahtjevima, pogotovo većih požara.
      - Ukupan broj požara od Nove godine do danas je 37. Posebno treba naglastiti da smo u martu mjesecu imali 28 požarnih intervencija od čega je 25 bilo na otvorenom prostoru, to su požari suhe trave, bujadi i korova koji su prijetili šumi. Za većinu tih požara na otvorenom prostoru utvrdili smo da je uzrok spaljivanje korova od strane nesavjesnih građana i nijedan požar prije toga nije se desio a da je lice uzelo saglasnost o spaljivanju korova koju mi izdajemo. Od pomenutih požara bilo ih je pet šumskih požara. Problemi sa kojima se vatrogasna jedinica susreće je stara oprema koju imamo ali zaslugom svih pripadnika vatrogasne jedinice, mi to održavamo u prilično dobrom stanju. Za ovakve vrste požara treba nam vozilo koje je mobilnije, manje sa opremom za te vrste intervencija.
      I naravno u tom periodu uvijek imamo problem sa ljudstvom, manji broj ljudi imamo nego što treba. Tako da u tom periodu, većih pojava požara, ljudi su prisutni non stop u vatrogasnoj jedinici bez obzira u kojoj su smjeni bili. Ne treba zanemariti ni pomoć čuvare Kantonalne uprave šuma, uposlenike šumske uprave Ključ koji su sa terena davali kvalitetne informacije koje se tiču šumskih požara. Mnogo puta oni uspiju i pogasiti te početne požare i tu treba istaći dobru saradnju sa njima. U dosta intervencija imali smo pomoć i od mještana, mada, mogli bi imati i bolje razumijevanje od strane građana prema ovoj problematici, da se odazovu kada su veći požari u pitanju i da mještani koji su u blizini dođu i pomognu nam
– kazao je komandir vatrogasne jedinice Atif Delić.

Ključ, 20. april 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

Prva tri mjesta OŠ Ključ

        U četvrtak je u OŠ Velagići održano kantonalno takmičenje iz fizike za učenike VIII/8 i VIII/9 razreda u okviru Smotre sposobnosti, znanja, stvaralaštva I sporta učenika osnovnih škola.
       
  Prva tri mjesta pripala su OŠ “Ključ “
1. Avdić Sabahudin VIIIb/8
2. Hotić Eldar VIIIa/9
3. Hamedović Ajla VIIIa/9

        I peto mjesto na ovom takmičenju pripalo OŠ Ključ a ovo mjesto zauzeo je učenik Hadžić Anes VIIIa/9. Svi učenici plasirali su se na federalno takmičenje koje se održava petog maja u Sarajevu.
        Sutra se u OŠ Ključ održava kantonalno takmičenje iz “CIVITASA”za učenike osnovnih I srednjih škola. Našu općinu predstavljaju ekipe OŠ “Ključ” I MSŠ”Ključ” a takmičenje se održava u 12 sati i 30 minuta. Zbog nedostatka finansijskih sredstava sutra ne dolaze ekipe “CIVITASA” iz kantona nego samo komisija koja obilazi sve općine , vrednuje ekipe a nakon cjelovitog obilaska proglasit će pobjednike.
        Našim učenicima želimo puno sreće i na ovom takmičenju.


U OŠ “Sanica” održano
Kantonalno takmičenje iz biologije

        U srijedu je u osnovnoj školi "Sanica" u Sanici održano kantonalno takmičenje iz biologije. Na takmičenju je učešće uzelo 35 učenika, koji su predstavljali sve škole sa Unsko-sanskog kantona. Takmičenju je prisustvovao predstavnik Pedagoškog zavoda iz Bihaća, gospodin Asim Trgić.
        Organizacija je bila izvrsna, te su i predstavnici iz Pedagoškog zavoda, nastavnici i predstavnici škola na takmičenju bili zadovoljni efikasnošću cjelokupnog takmičenja, te gostoprimstvom domaćina, JU OŠ ,,SANICA” i uposlenih u navedenoj ustanovi.
        U 13 sati, direktorica škole, godpođica Azra Šulić, proglasila je pobjednike takmičenja koji će 12.05.2012 godine učestvovati na Federalnom takmičenju iz biologije u Lukavcu.
        Prvo mjesto dijele 3 učenika, Elma Velić – JU OŠ ,,SKENDER KULENOVIĆ” iz Sanskog Mosta, Iman Karajić – JU OŠ ,,25. NOVEMBAR” iz Velike Kladuše i Ajla Ljubijankić – JU OŠ ,,OSTROŽAC” iz Cazina.Drugo mjesto su osvojila 2 učenika, Ermin Rahmanović – ,,PRVA SANSKA ŠKOLA” iz Sanskog Mosta i Samir Puškar – JU OŠ ,,CAZIN II” iz Cazina. Treće mjesto dijele 4 učenika, Normedin Hasanagić – JU OŠ,,OTOKA” iz Bosanske Krupe, Jasmina Šakanović – JU OŠ ,,PODZVIZD” iz V. Kladuše, Merjem Puškar – JU OŠ ,,CAZIN I” iz Cazina, te Melina Ramić – JU OŠ ,,SKENDER KULENOVIĆ” iz Sanskog Mosta.
        Svim predstavnicima našeg kantoma želimo mnogo sreće i uspjeha na Federalnom takmičenju! 
"Krasuljak" gostuje u Vitezu

        Članovi Udruženja mladih "Krasuljak" iz Krasulja sutra putuju na proslavu 20 godina rada i postojanja kulturno-umjetničkom društvu "Preporod" iz Viteza. Inače "Preporod" i "Krasuljak" već duži vremenski period uspješno sarađuju što je i bio razlog poziva na pomenutu proslavu.

        Prema riječima predsjednika "Krasuljka" Anesa Jukića tokom proslave članovi Udruženja će se predstaviti sa veoma zanimljivim koreografijama publici u Vitezu.

Ključ, 19.april 2012. Prilog: media-kljuc
 


      U subotu 12.05.2012 godine u Ključu će se održati otvoreno prvenstvo BiH u raftingu R6M/Ž ( prvo kolo rafting lige BiH). Dolazak takmičara planiran je u petak kada će se održati i trening, upoznavanje takmičara sa stazom na rijeci Sani te sastanak kapitena. U subotu je planiran program od 08.00 do 17:00 kada počinje druženje učesnika.
      Takmičari donose svoju vlastitu opremu (vesla, prsluke, odijela, kacige, šatore za spavanje, vreće) Takmičenje će se odvijati prema IRF pravilima i svaki takmičar nastupa na vlastitu odgovornost. Postoji mogucnost apartmanskog smjestaja za takmičare iz udaljenih mjesta cijena iznosi 10 euro po osobi. Također klub raspolaže sa ograničenim brojem soba u kampu koje su besplatne za takmičare.
      Organizator obezbjeđuje za 12.05.2012. doručak, ručak i bezalkoholno piće za sve takmičare i goste.
      Aplikacija: Prijavu za učešće potrebno je dostaviti najkasnije do 10.05. 12. godine. Molimo Vas da svoju aplikaciju pošaljete na našu kontakt e-mail adresu: nislamagic©gmail.com, kkk.kljuc©hotmail.com, telefon 0038761-273-008 - kontakt osoba Nedžad Islamagić

Organiizator: Kanu Kajakaški Klub Ključ

 


 

     

Intervju sa manekenkom Leilom Bečić

Škola mi je na prvom mjestu

      Za početak nam se prestavi (kad i gdje i si rođena) ukratko o svom životu u Bosni ?
      Rođena sam 31.5.1994. u Svicarskoj. Sa 3 godine sam se odvojila od roditelja i otisla u Bosnu kod majke Hadzere zivjeti. Sta reci,iza mene su 15 godina brzoproletjelih. Jedan divan period i moje djetinjstvo sto cu uvijek pamtiti. Nazalost , sudbina je htjela da se ponovno vratim u drzavu gdje sam rodjena.
      Reci nam kako si se počela baviti manekenstvom i šta te privuklo da si se odlučila baviti s manekenstvom… ?
      Od malih nogu sam letjela pred ogledalo,da se sminkam i slikam.. Tako da sam kao dvanaestogodisnjakinja “zagazila” u manekenske vode prijavivsi se na Izbor ljepote opcine Kljuc, gdje sam kao najmladja ucesnica i sa puno treme pobjedila kao druga pratilja. Nakon toga sam nastavila sa Izborima I revijama…
 
      Kako izgleda jedan tvoj radni dan?
      Svaki dan mi je jako dragocijen,tako da ih pokusavam iskoristiti na sto bolji nacin mogu. Ja imam kako se kaže neki svoj biološki sat i relativno rano ustajem bez obzira što često dolazim veoma kasno u stan. Pored redovnog aerobika, i naravno malo dotjerivanja volim pogledati kroz pozor dok ispijam čašu mog omiljenog soka od ananasa i uzivati u tim prvim jutarnjim ljepotama.Cesto se zna desiti da pored svakodnevnih skolskih obaveza budem u stresu,jer zna se dogoditi da imam vise shootinga na dan nakon skole i zelim da sve bude u najboljem redu i da budem tacna na mjesto dogadjaja.
      Koji ti je slijedeći posao.. šta planiraš raditi dalje s kojom modnom kućom trenutno surađuješ
      Trenutno sam potpisala Ugovor sa LOOK MODEL agencijom iz Svicarske, gdje sam vec radila par revija za kolekciju Proljeca 2012. Imam puno planova za ljeto,gdje vam jos ne mogu otkrivati nista. Ali naravno, bit cete prvi koji ce saznati sve na vrijeme . Imam puno poziva za druge agencije, ali trenutno ostajem vjerna samo ovoj agenciji. Moram napomenuti da 5.Maja,imamo Izbor za Miss Ostschweiz gdje mi je cast biti u ziriju. Organizacija je iz moje agencije. Jednostavno mi se svidja nacin suradjivanja i drzimo se svi kao jedna porodica.Tako lijepo su me prihvatili i cijene moj rad,tacnost i iskrenost. Sto mi je drago,da sam za kratko vrijeme navikla na njihov mentalitet i rad.
      Koliko imaš vremena za sebe…kako iskoristiš slobodne trenutke?
      Svaki covjek treba da izdvoji malo vremena samo za sebe,tako i ja zelim sebi posvetiti,kao sto i radim.Slobodno vrijeme provodim s porodicom i naravno s prijateljicama po „kafama“ ili shoppingu .Ne zelim da se meni bitne osobe u zivotu osjecaju zapostavljeno,tako da svaki slobodan sat zelim iskoristiti s njima.
      Imaš li neki hobi? Neke male „poroke“?
      Kako ima poslovica „Novac u novcaniku ili cipele u ormaru” u mene se ne zna sta je vaznije. Najveci prorok mi je shopping. Pored toga prorok mi je i sok od ananasa. Ne mogu zamisliti da ujutro otvorim frizider,a mog soka nema i da dan zapocnem bez njega.Tako da se ipak tjesim da je zdrav,pa da I ne spade u proroke (smijeh).
      Koju si knjigu zadnju pročitala i šta voliš čitati?
      Zadnji roman koji sam procitala bio je „Smrt u oblacima“ . – Agatha Kristie. Volim romane citati,i naravno knjige na psiholoskoj bazi.Psihologija me vec duze vrijeme impresionira,tako da mi je preoritet citati vezano za psihologiju.
 
      Hoće li se i kod nas u skorije vrijeme moći živjeti od posla manekena i fotomodela?
      Nazalost mislim da nece moci,skola je na prvom mjestu,a manekenstvo u Bosni se moze razmotriti jedino kao hobi… To bi bilo sjajno,jer stvarno imamo lijepih manekenki I naravno manekena.Kako ja kazem najljepse su djevojke porijeklom iz Bosne,tako da mi je zao sto se od manekenstva u Bosni nece moci zivjeti,vec ce se moci vidjeti da se radi samo u slobodno vrijeme.
      Evo za kraj … bliži se novi izbor za MISS USK, tvoje mišljenje o tome šta poručiti novoj misici i svim ostalima, jer si pobijedila prošle godine…? kako je bilo,kakav je osjećaj….
      Nazalost,zbog mnogih obaveza u Svicarskoj,nemam slobodnog vremena da bih dosla na Izbor koji ce biti u Cazinu I naci novu MISS-icu koja ce me zamijeniti.Svoj glas cu dati preko Interneta.Zelim svim djevojkama puno srece I da ih napomenem da pored vanjskog izgleda gledaju se I ostale osobine. Vazan je karakter djevojke,da je komunikativna,jednostavna,najvaznije pametna. P.S.Ostanite jednostavne kao i dosad,to je najveci uspjeh u zivotu,a titula je kratkotrajna. Moj osjecaj…Eh,kad se sjetim(smijeh) kao da sam toliko ostarila.Isla sam s tim ciljem da budem predstavnica MISS USK na Izboru za MISS Federacije.To mi se ostvarilo,iskreno bila sam sretna,jer sa 17. Godina otici sa tom titulom na Federalni Izbor je vec sami uspjeh.Od svih titula koje imam,ta mi je bila i ostala najdraza.Cak sam ovdje u Svicarskoj u suradnji sa bosanskim KUD-ovima upravo kao najljepsa djevojka u USK u 2011.Izabrat ce se uskoro nova Miss,ali i dalje ostajem za 2011.i raditi kao dosad sto sam.A to predlazem i novoj djevojci,koja ce me zamijeniti,neka bude aktivna,pronadje nesto sto ce i dalje raditi s tom titulom,da je svi pamte,a ne samo te noci kada bud odrzan Izbor.
      Kakvi su tvoji planovi u budućnosti? Da li ćeš se nastaviti baviti manekenstvom…
      Kao sto sam rekla da imam puno planova za dalje sto se tice manekenstva.Ovo je za mene tek pocetak karijere,i zelim jos puno raditi na sebi i graditi na imenu Becic.U zivotu svi mi trebamo postaviti sebi cilj i ici ka njemu,a ja to upravo radim.Pored karijere u velikoj neudomici sam vezano za Fakultet,privlace me dva razlicita zanimanja,a to je marketing i psihologija.Imam jos dovoljno vremena,tako da cu i sa tim nastaviti.U svijetu mode vecinom slavne osobe su sa fakultetima,a ne sto nasi ljudi misle da su to samo nepismene osobe. Tako da i to trebamo opravdati,radi sebe a nravno i radi drugih.
      Kome se se želiš najviše zahvaliti?
      Najveca zahvalnost ide mojoj majci Hadzeri,koja me od svih i najvise bodrila.Kada su mi dolazile nekakve prepreke ona je sa mnom prelazila preko njih I ucila me kako cu jednom bez nje da prolazim kroz to.Svaki moj korak u Svicarskoj,radim kako mi je ona govorila.Ona je jedina i najvise zahvalna za sve dosad.Naravno,zelim se zahvaliti ostalim clanovima porodice,koji su iskreno trpili bilo koji moj neuspjeh i bili zu mene.Naravno,mom menadzeru Dilvadu Felic, koji je isto zasluzen za dosta toga… I naravno ima dovoljno osoba iz Opcine Kljuc,koji su me podrzavali na bilo koji nacin a oni ce se pronaci u ovome…

Razgovarao: Haris Muherina / Krajina.ba

 


  Ključ, 19. april 2012


Ministar zdravstva Amir Murić u posjeti Ključu
Ispoštovati Kolektivni ugovor

     
      Prema zdravstvenim radnicima u Domu zdravlja Ključ nije ispoštovan sporazum iz oktobra prošle godine kojim je sindikata ljekara u dogovoru sa ministarstvom obustavio štrajk. Prema djelatnicima Doma zdravlja ne primjenjuju se ni neke odredbe kolektivnog ugovora, odnosno visina plaća nije u skladu sa kolektivnim ugovorom, što uposlenike ove zdravstvene ustanove stavlja u podređen položaj u odnosu na druge. Tim povodom juče je u Domu zdravlja boravio i ministar zdravstva Amir Murić koji je održao i sastanak sa sindikatom i menadžmentom Doma zdravlja.
     - Mi smo održali radni sastanak sa vijećem uposlenika Doma zdravlja Ključ sa oba sindikata, liječničkim i granskim sindikatom u prisustvu kantonalnog ministra g. Murića i direktora kantonalne bolnice g. Havića. Razgovarali smo o poteškoćama i problemima sa kojima se susreće ova ustanova i iznalaženju najboljih rješenja za uposlenike i pacijente. Dom zdravlja Ključ ima 69 uposlenih a po standardima i normativima imamo 56-57 priznatih od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja. Znači tu postoji jedna diskrepanca između broja uposlenih i onih naših uposlenika za koje Zavod plaća. Mi smo zadnju plaću isplatili po vrijednosti satnice 1,9 i približili smo se toj famoznoj satnici od 2 KM po kolektivnom ugovoru. Ja se nadam da uz bolji angažman svih uposlenika u smislu iznalaženja novih sredstava i većoj štednji materijalnih troškova da ćemo mi priključiti se svim onima koji su upali u kolosijek satnice po kolektivnom ugovoru“ – kazao je direktor Behzad Hadžić.


      Ključki dom zdravlja od zavoda zdravstvenog osiguranja kao i druge ustanove dobiva sredstva srazmjerno broju osiguranih lica. Ti ulazni kriteriji nepovoljni su po uposlenike ove ustanove jer imamo daleko manje osiguranih nego druge zdravstvene ustanove.
      Pored ministra Murića sastanku su prisustvovali i direktor kantonalne bolnice dr. Hajrudin Havić te poslanik u kantonalnoj skupštini g. Nedžad Zukanović. Razgovarano je i o poboljšanju pružanja zdravstvene zaštite prema pacijentima, koja je u Ključu ocijenjena vrlo visokom ocjenom od strane ministra. Međutim, istaknut je i problem saradnje sa općom bolnicom u Sanskom Mostu i odnosom prema pacijentima iz Ključa, a u čemu predstavnici ministarstva i skupštinski poslanik mogu pomoći. Ministar Murić obećao je i konkretnu pomoć iz budžeta ovog ministarstva kada je u pitanju nabavka aparata za hematologiju i reparaciju u stomatološkoj službi. Problem u funkcioniranju predstavlja i nedostatak upravnog odbora Doma zdravlja a ministar je obećao što skorije imenovanje novog upravnog odbora Doma zdravlja Ključ.
      - Razgovarali smo otvoreno o svim problemima koji se tiču ustanove i moram reći da su sindikati zadovoljni. Nisu 100% ispoštovani zahtjevi njihovi kada je u pitanju kolektivni ugovor i sporazum sindikata ljekara. Mi nećemo stati u rješavanju problema i ja kao resorni ministar mogu biti zadovoljan da ova ustanova koja je imala najnižu satnicu i koja najnepovoljnije uslove kada je u pitanju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja zato što Ključ ima najmanji broj osiguranika a po tom modelu se i daju sredstva, ipak su oni uspjeli doseći satnicu od 1,9 u roku dva-tri mjeseca. Mi ćemo iz budžeta dijelom sredstava pomoći Dom zdravlja Ključ i nadamo se da ćemo uskoro imati ispoštovan kolektivni ugovor i sve one zahtjeve sindikata koji su stavljeni pred menadžment i ministarstvo. Još za kraj moram reći da je ovo jedna od ustanova koja nema upravni odbor. Raspisana su dva konkursa za stalni upravni odbor bila. Nije se javilo dovoljno kandidata i nije moglo doći do imenovanja. Mi ćemo iz ministarstva učiniti sve da što prije dođe do imenovanja da bi ustanova što prije dobila upravljačku strukturu da ova ustanova može nesmetano nastaviti u svome radu kao i do sada – kazao je ministar zdravstva i socijalne politike USK Amir Murić.

Prilog: media-kljucUDRUŽENJE KLJUČANA ŠVICARSKE

Pomoć socijalno ugroženoj djeci

 
      Udruženje ključana CH iz Švicarske uz pomoć Crvenog Križa iz Ključa, za vrijeme aprilskih odmora, uplatili su sendviće za 37-oro djece iz socijalno-ugroženih porodica ili djece sa poseb- nim potrebama na teritoriji općine Ključ. U osnovnoj školi u Ključu uplaćeni su sendvići za 17 djece, u osnovnoj školi na Velegićima za desetero, kao i u osnov- noj školi u Sanici za desetero djece.
      KD „Schweiz“ se zahvaljuje svima koji su pomogli u donaciji novčanih sredstava a nastojaće da i za školsku 2012/ 2013 skupe sredstva za isto toliko djece ili veći broj, što ovisi o broju i veličini uplata i odzivu naših humanih ljudi.

Ključ, 19. april 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

Opljačkan kiosk “Opresa”
 


        U toku noći u Ključu je izvršena provala kisoka “Oprese” prilikom čega je ukradena veća količina cigareta raznih vrsta kao i određena količina žvakaćih guma. Uviđaj na licu mjesta obavljen je od strane pripadnika Treće policijske uprave S. Most-PS Ključ, a izvršenim uviđajem utvrđeno je da je počinjeno krivično djelo «Teška krađa».
        Iz PS Ključ apeluju na građane da ukoliko imaju saznanja vezanih za pomenuto krivično djelo ili imaju zapažanja nepoznatih ili sumnjivih lica u toku noći 17/18. 04.2012 godine da o tome odmah obavjeste PS Ključ lično ili pozivom na telefon 037 662 222

Prilog: media-kljuc  Ključ, 18. april 2012


Ministar Ahmet Egrlić medju borcima
Pomoć socijalno najugroženijima


     
      Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi Unsko-sanskog kantona Ahmet Egrlić danas je izvršio podjelu znatnog broja prehrambenih paketa pomoći socijalno najugroženijim pripadnicima boračkih populacija općine Ključ. Na ovaj način ministar Egrlić je želio da kroz direktne razgovore sa ovom populacijom uvid koji su to njihovi najveći problemi kao i mogućnosti njihovog rješavanja.

 

      - Na periferiji naših općina mi imamo mase ljudi koji nikada nisu ništa tražili od Ministarstva i kojima se ne pomaže, a ovakav način rada je idealna prilika da se ti ljudi obiđu, da se porazgovara sa njima, da se sagledaju činjenice u kojim uslovima žive te da im se pomogne- kazao je Egrlić.
      Ispred boračkih populacija na ukazanoj pomoći ministru Egrliću se zahvalio Rezik Pračalić presjednik Organizacije RVI Ključ.
      -Iskreno mi je drago da je po prvi put na ovaj način tj direktno na terenu upoznaju oni pripadnici boračkih populacija koji su najugroženiji i da im se na ovaj način pomaže u ovim teškim ekonomskim vremenima- rekao je Pračalić.

Prilog: media-kljucOpćinski načelnik primio predstavnike komune Vinje iz Norveške

Norveška pomoć udruženju "Tunel"

 
      Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić sastao se danas sa pred- stavnicima komune Vinje iz Norve- ške gospodinom Ragnvaldom Kristen- senom i njegovim sarad- nikom Nihadom Sijamhodžićem a razgovarano je o realizaciji pomoći ovog Norveškog grada udruženju “Tunel” iz Ključa. Ovom prilikom Općinski načelnik mr. Ćehajić izrazio je nadu da će se u narednom periodu uspostaviti još bolja saradnja i prijateljstvo sa komunom Vinje.
      - Na ovaj način gradimo mostove prijateljstava sa Norveškom i ja se ovom prilikom zahvaljujem gospodinu Kristensenu na svemu što je učinio za ljude koji žive u općini Ključ ali i u Norveškoj - kazao je mr. Ćehajić.
      Danas smo razgovarali o vrlo ozbiljnim projekatima koji se mogu zajedničkim snagama realizirati i siguran sam da će vrlo brzo uslijediti uzajamne posjete između komune Vinje i općine Ključ - poručio je na kraju mr. Ćehajić.

Ključ, 18. april 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

Predstave za osnovce i srednjoškolce
 
U Domu kulture Ključ danas će se održati dvije predstave za učenike srednjih i osnovnih škola. Učenici OŠ Ključ imat će priliku da gledaju ekološku predstavu za djecu "Čarobnjaci sa šumskog izletišta" koja počinje u 11:oo h, dok će ključki srednjoškolci u 12: 30 h moći uživati u komediji "Državni lopov".

  Ključ, 17. april 2012


Završena implementacija projekta “Osvijesti mladost-usreći starost”
SNAGA HUMANOSTI

            Crveni križ općine Ključ u sklopu projekta Jačanje lokalne demokratije LOD II koji finansira Europska unija iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoć implementirao je projekat pod nazivom „Osvijesti mladost-usreći starost“.
 
      Projekat polazi od činjenice da veliki broj starijih osoba živi sam u veoma teškim uslovima, zanemaren i zapostavljen od strane šire društvene zajednice. Stoga je i njegov cilj podizanje društvene svijesti, posebno kod mlađih generacija, o potrebama pružanja sveukupne zaštite za osobe treće životne dobi kroz poboljšanje zdravstvene i socijalne usluge za pripadnike ove populacije, smanjenje socijalne isključenosti te podizanje standarda življenja starijih osoba.
      Prva projektna aktivnost bila je istraživanje na uzorku od 1300 starijih osoba, odnosno pomoću anketnog upitnika prikupljeni su empirijski podaci sa terena isti su analizirani i došlo se do identifikacije problema s kojima se susreću osobe treće životne dobi na području opštine Ključ, i to: socijalna izolacija, zdravstveni status i fizička neaktivnost.
      Na osnovu analize dobivenih podataka i uočenih potreba razrađene su i realizovane slijedeće aktivnosti:

- Edukacija njegovateljica i volontera za pružanje kućne pomoći i njege;
- Pružene usluge iz programa kućne pomoći i njege u domaćinstvu štićenika;
- Obilježen Međunarodni dan starijih osoba, 01. oktobar;
- Proslavili i obilježili Dan penzionera, 25. oktobar;
- Na osnovu uočenih potreba i problema s kojima se susreću osobe treće životne dobi koncipirani su treninzi/seminari koji su provedeni u svih deset mjesnih zajednicama.

      Na kraju ovog uspješnog projekta napravljen je letak koji prikazuje sve aktivnosti koje su realizirane tokom njegovog trajanja.

Prilog: media-kljucPojačana kontrola saobraćaja
17 i 21.04. 2012.
 


        Pripadnici Policijske stanice Ključ 17 i 21.04. 2012 godine izvršit će pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentoma na na kontrolu tehničke ispravnosti vozila, registracija motornih vozila, brzina kretanja motornih vozila, uprav- ljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, posjedo- vanje opreme u vozilu i drugi prekršaji (nepoštivanje svjetlosno sig. uređaja- crveno svjetlo od strane vozača i pješaka).

Prilog: media-kljucSvim vjernicima katoličke vjeroispovijesti iskrene čestitke povodom Uskrsa !
Sretan Uskrs !
Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti iskrene čestitke povodom Vaskrsa !
Sretan Vaskrs !


Policijska stanica
bez struje

 

        Nakon dvadeset i četri dana kako je izbio požar u zgradi policije u Ključu, gdje je izgorjela električna instalacija u zgradi, još nije riješen ovaj problem.
        Požar je izbio 21.03.2012. godine u jutarnjim satima gdje se zapalila električna instalacija u zgradi policije, a do požara je došlo zbog stare i loše instalacije, već duže vrijeme se bore s ovim problemom instalacije, prije nego što je došlo do požara došlo je do pregaranja računara. Po procjeni vještaka radovi na novoj instalaciji trebali bi koštati od 40.000 – 60.000 KM.
        Bez struje policija ima otežan rad u drugoj i trećoj smjeni zbog privođenja lica koja naprave prekršaj (krivično djelo, narušavanje javnog reda i mira...), tako da se obavljaju najnužniji poslovi, a policija i u ovakvim uslovima stoji na raspolaganju građanima 24 sata.
        U toku je raspisivanje javnog tendera (po zakonu o javnim nabavkama) za odabir izvođača radova na el. instalaciji. Nadamo se da će se i ovaj problem riješiti kako bi se mogli obavljati poslovi nesmetano….

Prilog: krajina.ba

AKCIJA ČIŠĆENJA I UREÐENJA
GRADSKE PLAŽE ALINA LUKA
Subota 14, april 2012              10 sati


PRVI INFORMATIVNI PORTAL RADIO KLJUČA
MEDIA-KLJUČ.BA


ATRAKTIVNI I ZANIMLJIVI SADRŽAJI,
NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ USK-a, ZEMLJE I REGIONA,
AKTUELNA DEŠAVANJA IZ SVIJETA BIZNISA, SPORTA I SHOWBIZA...
SVE NA JEDNOM MJESTU


Našim dugogodišnjim vjernim saradnicima a ponajviše prijateljima iz Radio Ključa želimo sretan početak rada sopstvenog Informativnog portala uz nadu da će se naša dobra saradnja nastaviti i u budućnosti. S R E T N OPrvi ključki dokumentarno-igrani film

“U potrazi za šejtanom”

      Ključki dokumentarno-igrani film “U potrazi za šejtanom” u režiji Samira Bajrića nominovan je za najbolji film u kategoriji kratki dokumentarni film i bit će prikazan na BH Film Festivalu u New Yorku. Festival će se održati od 3-5 maja, a režiser Samir Bajrić će u društvu sa Angelinom Jolie, Danisom Tanovićem i mogim drugim predstaviti film «U potrazi za šejtanom». Ovo je izuzetno velika stvar za naš grad i našu sredinu jer je ovo prvi film koji je ikada snimljen na području naše općine, a koji će imati i svoju svjetsku premijeru. Na projektu je bila angažovana mnogobrojna kljlučka omladina koje se tom prilikom upoznala sa procedurama i radom u filmskoj i video produkciji.
      U potrazi za šejtanom je trideset minutni dokumentarno igrani film i prvjenac režisera Samira Bajrića. Film je snimljen na prostorima općine Ključ, a bavi se mogućnostima istinskog postojanja, prisutnosti i utjecaja šejtana na ljudski rod. Kroz lična tumačenja starijih građana o kontaktu sa neobjašnjivim iskustvima, film prikazuje i sličnu mogućnost utjecaja viših sila na omladinu. Koliko omladina gubi na moralnom životu zbog potpunog ignoriranja vjerskih smjernica i koliko je to pitanje za omladinu uopšte bitno?
      Čestitke Samiru i cijeloj ekipi koja je radila na filmu i koja kroz ovaj film promoviše naš grad u cijelom svijetu.


Informacije:  Radio Ključ   
Mješovita srednja škola Ključ

Predstava „Krug okrutnosti“

 
      U srijedu 11. aprila u Domu kulture Ključ održaće se pozo- rišna predstava i to u izvedbi učenika Mješovite srednje škole Ključ. Mladi srednjoškolski glumci premijerno će izvesti predstavu „Krug okrutnosti“ autorice Ismire Šabanović.
     Učenici ove škole su svojim radom osigurali učešće na 10. Festivalu srednjoškolskog dram- skog stvaralaštva BiH koje će se održati u Konjicu, a njihova predstava 22. aprila će biti prikazana na ovom takmičenju među petnaest odabranih.

Kljuc, 11. april 2012.

Preuzeto:  krajina.ba   

  Ključ, 9. april 2012


ASOCIJACIJA MLADIH SDA KLJUČ
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

     
 

      Kantonalna Asocijacija mladih SDA je u saradnji sa Asocijacijom mladih SDA Ključ i mjesnim ogrankom mladih SDA Sanica u Sanici obilježila 7. april - Svjetski Dan Zdravlja. Građanima MZ Sanica je izvršeno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.
     Aktivisti kantonalne asocijacije mladih su medicinski tehničari koji su ujedno i vršili mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, a građani Sanice su pokazali veliku zainteresiranost za ovu aktivnost i svojim učešćem su simbolično uveličali obilježavanje Svjetskog Dana zdravlja.


Prilog: Radio Ključ„Prezentacija domaćih ključkih proizvoda“

 
      U subotu je na platou ispred Doma kulture upriličena izložbeno prodajna manifes- tacija pod nazivom „Prezen- tacija domaćih ključkih proizvoda“ koja ima za cilj promociju, prije svega zdrave hrane i popularizaciju domaćih proizvoda.
     Na ovoj manifestaciji učes- tvovalo je petnaest izlagača.

 

Informacije:  Radio Ključ   


Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

      Akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, Svjetski dan zdravlja obilježio je i Crveni križ općine Ključ. Darivanja krvi je upriličeno u ZU "Dom zdravlja" Ključ, a ukupno je bilo 24 darovaoca krvi.

 

     Pored dobrovoljnih darivaoca iz Ključa, akciji su se pridružili 7 darivaoca iz Sanskog mosta .Akciju je izveo mobilni tim transfuziologije iz KB Bihać.

Osnovna škola Velagići

OBILJEŽEN 8 APRIL - DAN ROMA

 
      Osnovna škola Velagići u petak je upriličila obilježavanje 8. aprila Dana Roma. Vijeće učenika ove škole je organiziralo okrugli sto o temi "Prava djeteta, prava nacionalnih manjina, predrasude i stereotipi". Okrugli sto podražala je i Misija OSCE-a u BiH.
     Ovom prilikom predstavljen je i projekt „Uključi me - smanjivanje socijalne isključenosti djece romske nacionalnosti u općini Ključ“.
     Ovaj projekt realizovan je uz saradnju sa Udruženjem Roma "Ponjir", a podržan je od Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Informacije:  Radio Ključ   
 
Vijesti iz sporta

 

Žok "Ključ"
okončao sezonu
na drugom mjestu

     Ženski odbojkaški klub Ključ je na gostovanju u Bihaću ostvario uvjerljivu pobjedu.
     Ključanke su dobile ekipu Une sa 3 naprema 0 u setovima, u posljednjoj prvenstvenoj utakmici i time okončale sezonu na drugoj poziciji iza ekipe Širokog Brijega.
Nogometaši Bayera slavili visoku pobjedu

U okviru 15. kola prve kantonalne lige, nogometaši Bajera slavili su visoku pobjedu nad ekipom Brekovice. Ovaj susret igran je na Velagićima, stadionu Borik. Bajer je pobijedio Brekovicu rezultatom 6 : 0.Omladinac slavio nad ekipom Gomila


 

Omladinac je u Sanici igrao sa ekipom Gomile. Omladinac je
u veoma dobroj igri slavio nad ekipom Gomile rezultatom 3 : 0.

 NK KLJUČ GOSTOVAO U B. KRUPI
- REZULTAT NERJEŠEN -

     Nogometaši Ključa su u ovom kolu gostovali ekipi Bratstva. NK Ključ se sa teškog gostovanja u Bosanskoj Krupi vratio neporažen a utakmica je završena neriješeno, bez golova. U srijedu se igra utakmica KUP-a Unsko-sanskog kantona. Drugo kolo Kupa donosi nam susret naša dva tima, a na stadionu pod Lubicom sastaju se Ključ i Omladinac Sanica.


     Juniori i Kadeti Ključa na svome terenu su dočekali ekipu Krajine iz Cazina. Kadeti su poraženi sa 2 : 0 dok su Juniori upisali pobijedu od 3 : 2 nad Krajinom iz Cazina. U narednom kolu juniori i kadeti gostuju u Velikoj Kladuši.

 

Crveni križ općine Ključ,
sutra /07.04./ u prostorijama
Doma zdravlja Ključ
sa početkom od 10 sati organizira
AKCIJU DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI.
Podijelimo dio svoje krvi
sa onima kojima je potrebna za liječenje.


Video prezentacija Ključa na „Danima turizma“ u Sarajevu

Prezentacija turističkih potencijala
i raftinga u Ključu


      U periodu od 28. do 31. marta u Sarajevu je održana Manifestacija „Dani turizma”, a u okviru nje i 35. Međunarodni sajam turizma i turističke berze. Ovogodišnji sajam Dani turizma obilježilo je partnerstvo Sarajevskog sajma sa Republikom Turskom. Turska je izabarala ovaj sajam kako bi BiH predstavila sva svoja turistička dostignuća.
     Svoj interes u izlaganju na ovom sajmu, pronašla je Turistička zajednica USK-a, koja je na zajedničkom štandu sa ostalim Turističkim zajednicama iz Federacije BiH prezentirala i promovirala turističke potencijale svoje regije, a treći dan sajma imala je video prezentaciju turističkih potencijala općine Ključ i raftinga u Ključu.
      Na ovoj prezentaciji u delegaciji TZ USK-a bio je i naš Nedžad Islamagić a šestominutni video pod nazivom Doborodošli u Ključ (Welcome to Kljuc) koju je uradila Federalna televizija.Informacije:  Radio Ključ   
 

Godišnjica formiranja 7. korpusa Armije BiH
obilježiti će se u Travniku

     Sedmog aprila obilježava se godišnjica formiranja 7. korpusa Armije BiH. Centralna svečanost obilježavanja godišnjice kako 7. korpusa tako i Dana Armije RBiH upriličiće se u Travniku u subotu 7. aprila.
    Prema protokolu obilježavanja od 10 sati predviđeno je polaganje cvijeća i učenje fatihe na šehidskom mezarju u Travniku i učenje Jasini šerifa svim šehidima ARBIH. Potom će se od 11 sati u Sali Centra za kulturu Travnik održati svečana akademija, a potom druženje uz koktel u holu Centra za kulturu***************


Održana Skupština Udruženja penzionera Ključ

 


     Udruženje penzionera naše općine održalo je redovnu godišnju skupštinu udruženja.
    Tokom skupštine predstav- ljene su aktivnosti rada Udruženja te istaknuti problemi sa kojima se susreće ova populacija.
     Usvojeni su i Izvještaj o radu udruženja i nadzornog odbora za prošlu godinu kao i plan i program rada za 2012. godinu.

 
„Dani narcisa u Ključu“

 
      Članice kantonalnog udruženja oboljelih od karci- noma „Behar“ juče su u Ključu sprovele akciju pod nazivom „Dani narcisa u Ključu“.
     Tokom akcije prolaznicima u općini Ključ članice Udru- ženja dijelile su narcise a sve u cilju da se i na ovaj način da podrška oboljelim ženama kao i da se posjete sve žene na važnost ranog otkrivanja bolesti i značaj preventivnog liječenja.

 

Informacije:  Radio Ključ   
Donacija Udruženju pčelara Ključ


      Udruženje pčelara "Pčela" Ključ izvršilo je podjelu dvije i po tone pogačica za prehranu pčela svojim članovima. Podjela je izvršena za 57 članova udurženja.

 

     Karakteristika za proteklu godinu bila je da su pčelari, prema procjenama, imali ogromne gubitke pčelinjih društava. Kod nabavke pogačica za prehranu, Općina Ključ donirala je 6.000 KM Udruženju.

Prilozi:  Radio Ključ          
MANIFESTACIJA DANI DIJASPORE BIĆE POTPOMOGNUTA OD STRANE ODJELA ZA DOBROVOLJNI POVRATAK GRADA ŠTOKHOLMA


Regata i "Dani dijaspore" istovremeno

 
     U organu uprave općine održan je sastanak općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića sa Eminom Krzović koordinatorom na odsjeku za migracije i dobrovoljni povratak gradske uprave grada Štokholma i Šefikom Muratagić društvenim vodičem kancelarije Centra za lokalni razvoj i dijasporu općine Ključ. Na samom početku gospođa Krzović je istakla dobru saradnju sa našom općinom te posebno istakla uspješnu posjetu KUD-a i ključana Švedskoj kako kod naših ljudi u ovoj zemlji tako i kod predstavnika vlasti švedskih gradova u kojima su nastupali.
    Tema sastanka bila je organizacija jednog dana za dijasporu a s obzirom da općina Ključ u svome kalendaru obilježavanja također ima predviđenu ovu manifestaciju dogovoreno je da se zajed- nički prirede Dani dijaspore i to u vrijeme ključke regate, kako bi brojni strani gosti i građani BiH iz inostranstva koji dođu taj dan bili u prilici vidjeti šta sve Ključ ima za ponuditi. Na osnovu ranijih iskustava organizovanja DI LOK-a u drugim općinama, iz Kancelarije za migracije i dobrovoljni povratak pri gradskoj upravi grada Štokholma smatraju kako ovakve manifestacije budu izuzetno korisne i dobro posjećenje.


     - Ove godine planiramo u sklopu održavanja regate da se udružimo i podržimo DI LOK-om tj. Danima dijaspore manifestaciju da je još više omasovimo i da prije svega uključimo ljude iz dijaspore iz cijele BiH koji žive u više zemalja Evrope da upoznaju Ključ, prepoznaju među sobom mogućnosti finansiranja i investiranja, i da se upoznaju malo bolje sa vašom fantastičnom okolinom i potencijalima koje imate vi ovdje, turističkim i drugim“ – kazala je Emina Krzović koordinator na odsjeku za migracije i dobrovoljni povratak gradske uprave grada Štokholma.


 


  Ključ, 2. april 2012


KLJUČANI I GOSTI IZ ŠVEDSKE
U PARLAMENTU BIH


            U organizaciji Centra za lokalni razvoj i dijasporu BiH te kancelarije u Štokholmu, grupa mladih, predstavnika Kulturno-umjetničkog društva Varnamo iz Švedske s mladima iz Ključa i predstavnicima KUD-a Stari Grad, u petak je posjetila Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.


      Prema riječima Šefike Muratagić, KUD iz Švedske je u obilasku BiH i poželjeli su da posjete neku od institucija BiH koje imaju dodira s mladima, migracijama, pa im je Centar za lokalni razvoj omogućio posjetu parlamentu BiH.      Mladi su, u okviru projekta “Otvoreni parlament”, koji djeluje pri Parlamentarnoj skupštini, obišli parlament i razgovarali s poslanikom u Predstavničkom domu PSBiH Šefikom Džaferovićem.
      - Uglavnom su to bila pitanja u vezi s problemima mladih ljudi, kako u dijaspori, tako i u BiH, - kazala je Murtagić.

Prilog: Radio KljučPredstavnici Razvojnog centara iz Republike Slovenije posjetiti općinu Ključ

KLJUČ U PROJEKTU „PUTEVIMA BAŠTINE“

 
      Predstavnici Razvojnog centara Novo mesto iz Republike Slovenije u sklopu projekta «Putevima baštine» u nedjelju su posjetiti općinu Ključ. „Putevima baštine“ naziv je projekta kojeg realiziraju Razvojni centar Novo Mesto d.o.o. iz Slovenije kao nosioc projekta i Nacionalni park „Una“ Bihać u saradnji sa partner- skim općinama sjeverozapadne regije BiH, među kojima je i općina Ključ. Za učešće u ovom projektu općina Ključ je predstavila dva projektna prijedloga, odnosno lokaliteta kulturne i prirodne baštine, a to su Stari grad Ključ i Sanička dolina .
     U skopu toga ekipa stručnjaka iz Razvojnog centra Novo Mesto zajedno sa predstavnicima općine Ključ i Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem u nedjelju je posjetila lokalitete Eko centra „Oaza mira“, izvor rijeke Sanice, ranč „Kučuković“, ugostiteljski objekt „Kod Paje“, Jabukovačko jezero, smještajne kapacitete u privatnom aranžmanu, muzej na otvorenom „Lapidarij“ i Stari Grad Ključ.
     Pored općine Ključ kao partnerske općine u ovom projektu još učestvuju Općine Bužim, Cazin, Bihać, Velika Kladuša, Jajce, Mrkonjić Grad, Drinić , Bosanska Krupa i Šipovo. Projekat „Putevima baštine“, čiji puni naziv glasi „Baština, mogućnost razvoja održivog turizma u Nacionalnom parku „Una“ i sjeverozapadnom regionu BiH“, ima za cilj izradu projektnog prijedloga za područje Nacionalnog parka i sjeverozapadne regije BiH, za kandidiranje na sredstva EU i druga donatorska razvojna sredstva, ali i da se povežu prirodna i kulturna baština sa ostalom turističkom ponudom u regiji.

Informacije:  Radio Ključ   
 
Vijesti iz sporta

Ključanke savladale protivnice iz Ljubuškog

     U okviru devetog kola druge lige F BiH za odbojkašice, članice ŽOK Ključa savladale su protivnice iz Ljubuškog. Utakmica je odigrana u nedjelju u Sali MSŠ Ključ a u veoma uzbudljivom susretu ključanke su slavile sa 3 naprema 0, po setovima je bilo 25:22; 25:20 i 26:24. Ovom pobjedom naše odbojkašice osvojiće drugo mjesto na tabeli u okviru druge federalne lige, grupe Jugozapad.
     U posljednjem kolu ključanke će gostovati ekipi Une a u toj utakmici dovoljan im je i jedan bod za ovjeru druge pozicije na tabeli.


***************

     Nogometaši Ključa su u prvoj utakmici ovog proljeća na domaćem terenu remizirali sa ekipom Sloge. Rezultat na kraju utakmice bio je 0:0. U narednom kolu, NK Ključ gostuje u Bosanskoj Krupi ekipi Bratstva. Kadeti i Juniori NK Ključa doživjeli su visoke poraze na gostovanju u Prnjavoru.
     Kadeti su izgubili sa 6 naprema 2 dok su juniori izgubili sa 4 naprema 0. U sljedećem kolu mlade selekcije NK Ključa ugostiće ekipu Krajine iz Cazina..

 
 


USPJEŠNO OKONČANA AKCIJA
VOZILO ZA
CRVENI KRIŽ OPĆINE KLJUČ

 
      Crvenom križu općine Ključ u petak je donirano terensko vozilo Renault Kangoo koje je 2003. godište. Radi se o vozilu koje je nabavljeno u okviru akcije prikup- ljanja novčanih sredstava za nabavku vozila Crvenom križu.
     Akcija je sprovedena u Nje- mačkoj a bilo je mnogo donatora, ključana širom Evrope, Amerike i Australije koji su donirali svoja sredstva.
     Vozilo je iz Njemačke dovezao, jedan od inicijatora akcije i naj- zaslužnijih za njeno sprovođenje g. Mistrić Đevad.
     Općina Ključ preuzeće na sebe jedan dio plaćanja carine za vozilo i registracije uz pomoć g. Elvira Risovića vijećnika općine Ključ.

      Ovom prilikom na svom uloženom trudu gospodinu Mistriću i svim donatorima zahvalili su se načelnik Osman Ćehajić, Elvir Risović i Senad Ibrahimović predsjednik Crvenog križa koji je tokom primopredaje g. Mistriću uručio na poklon umjetničku sliku. Na kraju pomenimo da je vrijednost doniranog vozila iznosila oko 3.000 eura.

 
VELIKO HVALA SVIM DONATORIMA
I ORGANIZATORIMA AKCIJE!
 

 

  Ključ, 29 mart 2012


MIRSAD KEBO U POSJETI OPĆINI KLJUČ

 
            Općinu Ključ u petak je posjetio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo. Potpredsjednik Federacije gospodin Kebo sastao se sa općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem i njegovim saradnicima i vijećnikom u općinskom vijeću Elvirom Riso- vićem i Emsudom Selmanom upravnikom Šumraije Ključ. Na sastanku je razgovarano o razvoju lokalne samouprave, iskorištavanju ljudskih i prirodnih resursa i način na koji se za realizaciju tih resusursa mogu iskoristiti sve mogućnosti koje ima Federacija kroz različite fondove. Poseban akcenat u ovim razgovorima je bilo da se Ključ sačuva kao jedna prirodna vrijednost u smislu zaštite čovjekove okoline i da se razvijaju kapaciteti i djelatnosti koji će sačuvati prirodnu okolinu.
      Potpredsjednik Federacije izrazio je podršku boračkoj populaciji kada je u pitanju provođenje revizije i uskraćivanje prava ovim kategorijama.
      - Tražili smo i dobili podršku za deminiranje na Laništu, skenirali smo i izanalizirali mnoge druge projekte, i što je jako važna stvar potpredsjednik FBiH izrazio je podršku i ja mu se zahvaljujem na toj podršci za rješavanje problema boračkih populacija ovdje u Ključu – kazao je ovom prilikom općinski načelnik mr. Osman Ćehajić..

Prilog: Radio Ključ
 
38. REDOVNA SJEDNICA
OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KLJUČ

      U četvrtak je održana 38. sjednica Općinskog vijeća općine Ključ. Nije bilo izmjena i dopuna dnevnog reda pa je na ovoj sjednici raspravljano o 21 tački dnevnog reda. Kod izvještaja o izvršenju odluka i zaključaka sa prethodne sjednice, rečeno je kako je općina novčano pomogla tri najugroženije porodice i jednog člana RVI-ija koji su izvedeni iz prava na penziju.

      Vijećnici su usvojili i ovogodišnje odluke o komunalnom redu i komunalnoj naknadi. Donesena je i odluka o davanju saglasnosti na reprogram duga za tri građevinske firme koje eksploatišu majdane, a na traženje Vlade kantona. Uz ovu odluku donesena su i dva zaključka koja se odnose na zaštitu vodovoda u Donjoj Sanici koji je ugrožen eksploatacijom.
     Do kraja sjednice usvojeni su i izvještaji o radu za proteklu i programi rada za tekuću godinu javnih preduzeća Općinskog fonda za komunalne djelatnosti i infrastrukturu, Rada i Ukusa.

 
a k c i j a
PROLJETNO ČIŠĆENJE PUTEVA
 

        U cilju provođenja akcije "Proljetnog čišćenja grada i urbanih dijelova mjesnih zajednica na području općine Ključ" danas je započeta akcija čišćenja putnog pojasa regionalnog puta Ključ-Sanski Most. Navedena akcija obuhvatiće dionicu puta do granice sa općinom Sanski Most a sa čišćenjem se krenulo od Kamička.
       U akciji čišćenja učestvovalo je 150 osoba, među kojima određeni broj uposlenika organa uprave, mještani mjesnih zajednica Velagića, Krasulja i Kamička, učenici osnovnih škola ovih mjesnih zajednica Javna preduzeća Rad i Ukus i udruženje mladih Krasuljak. Od smeća je očišćeno 15,5 kilometara putnog pojasa od Kamička do Pudinog Hana s obje strane ceste.

Prilog: Radio Ključ

 
Takmičenje učenika

CIVITAS TAKMIČENJE
KLJUČKIH OSNOVNIH ŠKOLA

 
     Jučer je održano općinsko takmičenje za učenike osnovnih škola a u okviru Civitasa.
    Tokom takmičenja učenici OŠ Sanica predstavili su projekat pod nazivom „Volonterizam je navika srca i građanska vrlina“. Učenici OŠ Velagići nastupili su s projektom pod nazivom „Vratimo ljubav prema sportu“ a učenici OŠ Ključ projekt su posvetili ekologiji i unapređenju okoliša u okviru projekta pod nazivom „Čist grad – čista okolina.
    Tročlani žiri, koji nije imao lak zadatak najboljima je proglasio učenike sekcije Civitas iz osnovne škole Ključ, koja će sa svojim projektom „Čist grad-čista okolina“ predstavljati općinu na kantonalnom takmičenju. Druga je bila škola Velagići a treća OŠ Sanica.


 


KLUB POSLANIKA SDA U KANTONALNOJ SKUPŠTINI

ZA DONOŠENJE BUDŽETA
U ZAKONSKOM OKVIRU ZA 2012. GODINU

      Klub poslanika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona na sjednici održanoj 26.03.2012. godine je donio nekoliko zaključaka koji se odnose na Budžet našeg kantona za 2012 godinu.
      Stranka demokratske akcije prije svega traži donošenje Budžeta za 2012. godinu u zakonitom roku uz obavezu osiguranja svih zakonskih obaveza, isplatu svih 12 plaća budžetskih korisnika, intenzivne pregovore sa sindikatom, u odnosu na radnu verziju osigurati neophodna sredstva za obaveze Ministarstva zdravstva i Ministarstva za boračka pitanja, pristupiti smanjenju javne potrošnje kako bi se izvršile zakonske obaveze prema socijalnim kategorijama i civilnim žrtvama rata te sva kapitalna ulaganja svesti na nivo mogućnosti budžeta, a da se ne dovede u pitanje redovna isplata zakonskih obaveza budžetskih korisnika.
     Budžet USK-a za 2012 godinu koji bi bio urađen na temelju navedenih zaključaka doveo bi do stabilnosti kantona kako u finansijskom tako i u svakom drugom pogledu zašto se osjećamo odgovornim i obaveznim prema građanima USK-a poručuju iz KO SDA.

Informacije:  Radio Ključ   
 
Vijesti iz sporta

POČINJE PRVENSTVO ZA NOGOMETAŠE KLJUČA

     Ovog vikenda počinje proljetni dio prvenstva u okviru 2. nogometne lige grupa Zapad. Nogometaši Ključa na domaćem terenu dočekuju ekipu Sloge iz Bosanske Otoke u okviru 13. kola. Utakmica je na programu u subotu 31. marta sa početkom u 16 sati.
     Juniori i kadeti NK Ključa u ovom kolu gostuju u Prnjavoru a sastaju se sa ekipom Ljubića.


***************

     U nedjelju će se odigrati prvenstvena utakmica seniorki Ženskog odbojkaškog kluba „Kljuć“ i ŽOK-a „Ljubuški“.
    Utakmica će se održati u Srednjoj mješovitoj školi Ključ sa početkom u 14 sati.

 
  Ključ, 28 mart 2012


Gosti iz Švedske u posjeti KUD-u "Stari grad"

 
          Krajem novembra prošle godine predstavnici KUD-a "Stari grad Ključ", Centra za lokalni razvoj Ključ i organa uprave boravili su u Švedskoj, na poziv BH udruženja iz Švedske. Time je dogovorena i uzvratna posjeta a bosanskohercegovačko kulturno umjetničko društvo iz Švedskog Varnama ovih dana je u posjeti KUD-ovima u BiH.
        Tako će gosti iz Švedske posjetiti i naš KUD Stari grad a u saradnji sa Centrom za lokalni razvoj Ključ dogovorena je i posjeta otvorenom parlamentu BiH za kojom su gosti izrazili želju.
        Pored članova KUD iz Varnama i Starog grada Ključ, Otvoreni parlament u petak 30. marta posjetiće i predstavnici CLDD-a iz Švedske koji će tom prilikom razgovarati i sa zajedničkom komisijom za odnose sa mladima, integracijama i dijasporom pri parlamentarnoj skupštini BiH kao i BH parlamentarcima.

Prilog: Radio Ključ
 
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network