M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJ U N I  -     J U L I     2 0 1 2


Trojica predstavnika na Sportskim igrama mladih


      U subotu su članovi STK Sana Ključ Gonilović Mirza i Hrnčić Haris učestvovali na kvalifikacijskom turniru za učešće na Sportskim igrama mladih koje će se održati u augustu mjesecu u Sarajevu.
      Kvalifikacije su održane u Travniku a na ovom takmičenju odličan rezultat ostvario je Hrnčić Haris koji je osvojio prvo mjesto te time izborio i učešće na završnici sportskih igara mladih.


      Ovim je STK Sana Ključ dobio i trećeg predstavnika koji će nastupiti na sportskim igrama mladih a ranije su plasman obezbjedili Jašarević Besim i Jašarević Kenan.

Ključ, 25. juli 2012.
Preuzeto:  media-kljuc   

Humanitarni koncert
za liječenje ključanke Besime Lastrić

      KUD "Naša Mladost" iz Ključa, raja iz Bošnjačke ulice i prijatelji organizuju Humanitarni koncert za liječenje ključanke Besime Lastrić. Koncert će se održati 22.06.2012 godine u Domu Kulture Ključ sa početkom u 20 sati.

 
      U programu učestvuju:

- Dječiji vrtić "Ljiljan" Ključ
- Azro Bend
- OŠ Velagići
- Draganović Emir- Gangić
- OŠ Ključ
- Draganović Semir
- KUD "Naša Mladost" Ključ
- MSŠ Ključ


Sponzori : JU Centar za kulturu Ključ, Radio Ključ i Štamparija Ključ

 
Svi zainteresovani dobrovoljne priloge za pomoć Besimi Lastrić mogu uplatiti na sljedeće račune:
SPARKASSE BANK
ZMAJA OD BOSNE BR 7
71000 SARAJEVO
Poslovnica Ključ
SWIFT CODE: ABSBBA22
IBAN: BA391994406064019502

6006120000-640195/ACC.EUR/
BESIMA LASTRIĆ
BOŠNJAČKA BB
BIH-79280 KLJUČ

 Spomen ploča žrtvama ubijenim u Osnovnoj školi


 
      U prisustvu porodica, predstavnika lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca te brojnih građana danas je u Ključu otkrivena spomen ploča za četvoricu sugrađana mučki ubijenih tokom privođenja, torture i fizičkog zlostavljanja nedužnih civila ’92. godine u sali osnovne škole od strane srpskog agresora. Spomen ploču otkrili su Ćamil Bećirević otac ubijenog Safeta i Amir Avdić, poslanik u Parlamentu FBiH.
      Potom su se prigodnim obraćanjem prisutnima obratili ratni komadant Amir Avdić, predsjedavajući općinskog vijeća Fadil Jakupović i Ermin ef Vučkić glavni imam koji su između ostalog istakli značaj obilježavanja mjesta zločina i stradanja bošnjačkog naroda kako bi kod mlađih naraštaja sačuvali od zaborava nedavnu krvavu prošlost našeg naroda.
      U salu osnovne škole dovođeni su i premlaćivani građani nesrpske nacionalnosti, a više od 1.200 ih je završilo u zloglasnom logoru na Manjači.
      Spomen ploča postavljena je na lokalitetu između zgrade općine i zgrade stare gimnazije.
      Pored spomen ploče uređena je i staza kao i stepenište prema školskom igralištu i dvorištu osnovne škole čiji je implementator bio Općinski fond za stambeno komunalnu djelatnost i infrastrukturu a ukupna vrijednost radova iznosila je oko 4.500.
      Izgradnji i uređenju ovog prostora i podizanju spomen ploče koje je iniciralo Udruženje porodica šehida i poginulih boraca pomogli su i bivši ministar u Vladi USK-a Ahmet Egrlić i općina Ključ.

Ključ, 15. juni 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   Osvojili 7 medalja na državnom prvenstvu


      Članovi Taekwondo kluba „Frenki“ iz Ključa nastupili su na državnom prvenstvu u kikboksu koje je održano drugog juna u Širokom Brijegu. Kao i do sada, članovi taekwondo kluba Frenki vratili su se sa velikim brojem osvojenih medalja.      Ovog puta osvojeno je sedam medalja, četiri bronze jedno srebro i dvije zlatne medalje.
      Prvo mjesto osvojili su Zuhdija Egrlić i Indira Fazlić, drugo mjesto Lejla Avdić a treće mjesto na takmičenju osvojili su Majda Brkić, Ermana Malovčić, Alem Keranović i Atif Burzić.

Ključ, 11. juni 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

 Ključki sport:

Emir Hadžić novi predsjednik
Sportskog saveza Općine Ključ

 
      U petak je održana izborna skupština Sportskog saveza Općine Ključ na kojoj su prema statutu birani novi organi. Izabrani su novi članovi skupštine saveza, ukupno dvadeset i jedan predstavnik sportskih klubova. Izabrano je i novih sedam članova nadzornog odbora te dva delegata u skupštini sportskog saveza Unsko-sanskog kantona.
      U Nadzorni odbor /predsjedništvo/ saveza imenovani su Emir Hadžić, Fahrudin Ćemal, Mujo Islamagić, Adnan Šabić, Haris Muratagić, Sanel Hadžić i Midhat Šadić. Za novog predsjednika sportskog saveza općine Ključ izabran je Emir Hadžić a za potpredsjednika Fahrudin Ćemal.
      Njih dvojica predstavljaće općinski sportski savez i u skupštini sportskog saveza USK-a.

NK Ključ zadržao status drugoligaša

      Nogometaši Ključa takmičenje u 2. ligi FBiH Grupa Zapad okončali su porazom u Vrnograču. Naši nogometaši poraženi su od ekipe Mladost Domino Spiele sa 5:1.
      Iza Nogometnog kluba Ključ je veoma teška i iscrpljujuća sezona koju se na kraju završili na 11. mjestu na tabeli. ključani su uspjeli zadržati status drugoligaša, ponajviše zahvaljujući činjenici da niti jedan federalni prvoligaš sa kantona nije ispao u niži rang.
      Juniori i kadeti Ključa svoju sezonu okončali su još prošlog vikenda s obzirom da su u posljednjem kolu bili slobodni. Juniori Ključa sezonu su završili na osmom mjestu dok su kadeti posljednjeplasirani na tabeli.Pobjede naših kantonalaca

U vikendu iza nas igrane su utakmice 24. kola prve kantonalne lige u nogometu. Nogometaši Bajera su na svome terenu ugostili ekipu Željezničara iz Bosanske Krupe. Bajer je bio bolji od gostiju koje su savladali rezultatom od 1 : 0. Omladinac je u Sanici dočekao ekipu Rudara iz Kamengrada. Omladinac je slavio uvjerljivu pobjedu od 6 : 2.

Do kraja prvenstva preostala su još dva kola. U narednom kolu Bajer će gostovati kod ekipe Bakšaiša dok će Omladinac u goste ekipi Brekovice.
Informacije:  media-kljuc 


Otkrivena i uklonjena mina u tunelu na Zgonu

 

        U ponedjeljak u periodu od 10:40 h pa do 11:55 h bio je zatvoren magistralni put M-15, cesta prema MZ Zgon-Crljeni i to na lokaciji tunela u sklopu.
        Razlog obustavljanja saobraćaja je otkriveno neeksplodirano ubojito sredstvo, koje su pripadnici policijske stanice Ključ u navedenom razdoblju uspješno otklonili – kazali su su za media-kljuc iz Policijske stanice Ključ.
        Radilo se o staroj mini koja je ostala još od perioda kada se gradio tunel na ovoj magistralnoj cesti.


Prilog: media-kljuc
Radio Ključ

Od 22. juna u generalnom štrajku

Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH
Sindikalna organizacija JP «Radio Ključ» d.o.o. Ključ

Saopćenje za javnost


Odluka o generalnom štrajku

      Obavještavamo domaću javnost da je Sindikalna organizacija JP»Radio Ključ» d.o.o. Ključ donijela odluku o pokretanju generalnog štrajka, koji će početi 22. juna 2012. godine.
      Uposlenici Radio Ključa odlučili su se na ovaj nepopularan čin, pritisnuti neizdrživo teškom situacijom u kojoj su se našli kako uposleni tako i samo Preduzeće. Prema radnicima nisu izmirene obaveze unazad pet mjeseci a posebno boli krajnje nekorektan odnos Osnivača prema ovoj ustanovi koja unazad par godina neredovno isplaćuje grant ovoj ustanovi. Vrhunac nekorektnog odnosa nastupio je u ovoj godini imajući u vidu činjenicu da je do danas isplaćen samo jedan grant za tekuću godinu.
      Podsjećamo da Radio Ključ ima svega petero uposlenih, od toga jednu osobu sa pola radnog vremena plus direktor predzeća a da su obaveze prema radnicima sedam neisplaćenih doprinosa, pet neisplaćenih plaća i šest neisplaćenih naknada za topli obrok, dok za druga primanja i ne znamo (regresi i slično.)
      Radnici će u generalni štrajk stupiti 22. juna i istrajaće u svome zahtjevu da se prema njima izmire sve obaveze i dok se ne pokaže ozbiljnost Osnivača i definiše odnos prema mediju, da li je od javnog interesa ili ne i želi li ga Osnivač uopće financirati.
      Skrećemo pažnju javnosti da je dosadašnji odnos doveo u pitanje opstanak samog medija.
      Za vrijeme trajanja generalnog štrajka u eteru Radio Ključa emitovaće se instrumentalna muzika i obavještenja koja smo zakonom dužni emitovati, dok se informacije na našem web portalu media-kljuc neće ažurirati za vrijeme trajanja štrajka.
      Ovim ujedno građane, slušaoce Radio Ključa molimo za razumijevanje i strpljenje.
      Vaš i naš Radio Ključ

Sindikalna organizacija JP «Radio Ključ» d.o.o. Ključ
Predsjednik sindikata
Jašarević Džemal
Ključanin Selmedin Hrnčić proizveo sezonsko cvijeće
Cvijeće iz "naše bašte"


 
      U sklopu akcije uređenja i čišćenja grada Općinski fond za kumunalne djelatnosti i infra- strukturu danas je počeo sa uređenjem trga Alije Izetbegovića kod Doma Kulture Ključ gdje će biti posađeno preko 500 sadnica sezonskog ukrasnog cvijeća.
      Inače cvijeće je nabavljeno od ključanina Selmedina Hrnčića iz Dubočana koji se od ove godine prvi put počeo baviti sa plasteničkom proizvodnjom cvijeća.

Ključ, 10. juni 2012.


Preuzeto:  media-kljuc   

Ključani
na Federalnom takmičenju iz atletike u Tuzli


Treće
mjesto u više disciplina 

        Nakon što su na kantonalnom takmičenje u atletici za učenike osnovnih i srednjih škola ključki osnovci u ukupnom poretku zauzeli 1 mjesto, a srednjoškolci 2 mjesto juče su učestvovali na Finalu atletskog kupa osnovnih i srednjih škola Federacije Bosne i Hercegovine u Tuzli.
        U ukupnom poretku naš kanton je zauzeo 3 mjesto dok su ključani u kategoriji osnovnih škola osvojili :
        - OŠ Velagići- disciplina štafeta 4×100 dječaci 3 mjesto
        - Aldin Draganović u discplini 60 metara 3 mjesto

        Naši srednjoškolci su ostvarili sljedeće rezultate :
        - disciplini štafeta 4×100 dječaci - 3 mjesto
        - discplini skok u dalj Alen Muslimović - 3 mjesto


Prilog: media-kljucObilježena 20 godišnjica stradanja u Prhovu


      Prvog juna 1992. godine izvršen je genocid nad civilnim stanovništvom u Prhovu. Tada je ubijeno pedeset i troje nedužnih civila, jedanaestero djece i osamnaest žena. Tim povodom u subotu 3. juna u Prhovu je obilježena dvadeseta godišnjica stravičnog stradanja mještana ovog naselja. Obilježavanju godišnjice je prisustvovao veliki broj porodica, predstavnika islamske zajednice te predstavnika javnog i političkog miljea općine Ključ.      U sklopu programa obilježavanja prisutni su prvo posjetili lokaciju masovne grobnice u Pećima a potom i šehidsko mezarje u Prhovu. Na mezarju su proučeni jasin i dova za duše šehida a porodicama i rodbni ubijenih ovom prilikom obratili su se predstavnici vlasti i islamske zajednice.

 
      - Ovo je mjesto našeg ponosa i mjesto na kojem mi uzimamo pouku za za ono šta trebamo činiti u budućnosti- poručio je Ermin efendija Vučkić podsjećajući prisutne na obavezu svih nas da obilazimo naše šehide. Prisutnima građanima se obratio i ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a Ahmet Egrlić.
      - I pored svega šta nam se desilo u proteklom ratu naša borba još uvijek nije stala. Sada hoće da urade reviziju majkama naših šehida, a mi im to nećemo dopustiti. Ja kao ministar nikada neću biti u onoj vlasti koja se zalaže za takve stvari", poručio je Eglić.

Ključ, 4. juni 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   
Tradicionalni marš “Krasulje-Galaja”

     Udruženje zlatnih ljiljana i dobitnika ratnih priznanja općine Ključ u saradnji sa organizacionim odborom MZ Krasulje organizovalo je u subotu tradicionalni marš pripadnika Teriotoijalne odbrane Ključ i vellikog broja naših sugrađana na relaciji Krasulje- Galaja.
    Na ovogodišnji marš Krasulje-Galaja dug 17 KM uputilo se oko 120 učesnika, među kojima su bili i mladi udruženja "Krasuljak" kojima je ovo bila idealna prilika da se upoznaju sa svim onim šta se u našoj općini dešavala 92 godine.

     Učesnici marša su se u 9 sati okuplili u mjestu Bajrami, nakon toga su posjetili šehidska mezarja u Kalabama i Čarkićima te se uputili prema Galaji- mjestu gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Ključ i Sanski Most pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine.

Preuzeto:  media-kljuc   

   Ključ, 4.  juni 2012.Zatvorena manifestacija “Dani mjesne zajednice Velagići”

Ekipa Cili-pek pobjednik turnira
"Suad Delić-Ćuna"     Sinoć je zvanično zatvorena manifestacija “Dani mjesne zajednice Velagići”. Na stadionu Borik, pred mnogobrojnim posjetiteljima odigrane su finalne utakmice malonogometnog memorijalnog turnina Suad Delić Ćuna. U finalu su se sastale ekipe Hamedović, obrt Salihović i Cili pek. Pobjednik ovogodišnjeg turnira je ekipa Cili pek koja je i prošle godine zauzela prvo mjesto.

    Tokom manifestacije «Dani mjesne zajednice Velagići» koja je trajala od 21. maja do 03. juna građani općine Ključ su imali priliku da uživaju u mnogobrojnim kulturno-umjetničkim i sportskim sadržajima, a u završnoj večeri za sve posjetitelji bio je organizovan i muzičko-zabavnom programu.
     Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije bilo je Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca na čelu sa ministrom Ahmetom Egrlićem.

U Ključu od 13-15 jula


Najveći rafting karavan na Balkanu

      Ove godine na 16 Internacionalnoj Ključkoj regati na rijeci Sani očekuje se preko 1000 učesnika sa preko 100 plovila . Nadamo se da ćete se i vi naći među učesnicima najvećeg rafting karavana na Balkanu, jer svi ste pozvani. U toku regate za sve učesnike i posjetitelje biti će organizovan bogat zabavni program.
      Pozivamo istinske zaljubljenike prirode da uzmu učešće na 16. Internacionalnoj Ključkoj regati na rijeci Sani, koja će se održati od 13 do 15 jula 2012.godineProgram

Petak , 13.07.2012. godine
     - 18:00 -okupljanje učesnika na gradskoj plaži “Alina luka”
     - 20:00 – druženje organizatora sa gostima i zabavni program
 
Subota , 14.07.2012.godine
     - 10:00 - Start - Velečevo
     - 10:30 - doručak (lunc paket)
     - 12:00 - skokovi u vodu učesnika regate
     - 13:00 - kafa
     - 17:00 - Cilj - Sokolovo
     - 18:00 - Alina Luka- povratak svih učesnika u kamp,ručak i druženje
     - 20:00 – zabavni program
 
Nedelja, 15.07.2012. godine
      - ispraćaj gostiju-
 

Napomena:
Učešće u regati na vlastitu odgovornost!

  Osnovne informacije:
Regatu obezbjeđuju iskusni kajakaši i ronioci
Kotizacija po učesniku iznosi 20 KM
Kotizacijom je obezbijeđeno:
      -doručak i ručak
      -prva pomoć
      -prevoz opreme i učesnika regate
     -sitnije opravke plovila
     -obezbjeđenje pilotima (ronioci, kajakaši)
     -osiguranje
Poželjno je da svi učesnici ponesu vlastitu kamp-opremu a postoji mogućnost i sobnog smještaja (ograničen broj).
Rezervacije čamaca i mjesta putem mail : kkk.kljuc@hotmail.com
Informacije i prijave na : 062-640-648 Mustafa Lepirica i
061-273-008 Nedžad Islamagić

Italijanka Vittoria Fiumi u Ključu snima dokumentarni film
"Prhovo - rekonstrukcija sela"


 
      Italijanka Vittoria Fiumi trenutno je u posjeti općini Ključ gdje snima kratki dokumentarni film pod nazivom "Prhovo-rekonstrukcija sela". U filmu će biti prikazan život ljudi koji žive u ovom selu nakon rata te način njihovog suočavanja sa posljedicama rata s obzirom da je u ovom selu 1992. godine izvršen genocid nad civilnim stanovništvom u kojem je ubijeno pedeset i troje nedužnih civila.
      Inače Vittoria je odlučila da snimi ovaj film još 2007 godine kada je bila u studijskoj posjeti Prhovu. Nakon toga u sklopu istraživanja o životu stanovnika u Prhovu posjetila je ovo mjesto još pet puta.
      Film "Prhovo-rekonstrukcija sela" snimati će se u narednoj godini dana i prikazati će život ljudi u ovom selu kroz 4 godišnja doba. Nakon završetka filma ključani će imati priliku da prisustvuju njegovoj premijeri koja će biti upriličena u Domu Kulture Ključ.


Senad Medanović - povratak na srušeno ognjište na kojem nije bilo
nikog da ga dočeka


Ključ, 1. juni 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network