M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOS E P T E M B A R    2 0 1 2


Za 12 povratničkih porodica
Svečano dodijeljeni ključevi obnovljenih kuća


Ključ, 28. septembar 2012.

      U okviru projekta ZP 09 u petak je u Ključu upriličena svečana dodjela ključeva obnovljenih porodičnih kuća za dvanaest povratničkih porodica, kojima su domovi obnovljeni po principu „ključ u ruke“.
      Primopredaja ključeva upriličena je u organu uprave općine Ključ a ovom činu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, tačnije zamjenik ministra gospodin Mujo Jeina sa saradnicima.


      Projekt je financiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH putem Fonda za održivi povratak a u obnovu ovih 12 stambenih objekata uloženo je 330.000 KM.
      - Bilo mi je zadovoljstvo danas prisustvovati ovoj ceremoniji svečane dodjele ključeva za dvanaest korisnika za općinu Ključ. Korisnici su izuzetno zadovoljni i sretni i mi se samo nadamo da ćemo i u narednom periodu nastaviti raditi ove projekte obnove stambenih jedinica kao i druge projekte. Ministarstvo je u ovaj projekat uložilo oko 300.000 KM. Inače smo negdje u zadnje tri godine uložili oko milion i po sredstava u općinu Ključ što za stambene objekte, što za elektrifikaciju što za projekte održivog povratka“ – kazao je ovom prilikom Mujo Jeina pomoćnik ministra.
      Ovom prilikom zamjeniku ministra gospodinu Muji Jeini uručeno je općinsko priznanje Zahvalnica koje je Općinsko vijeće za Dan općine 15. septembra dodijelilo Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za doprinos u rješavanju problematike stambenog zbrinjavanja povratnika na području općine.

Preuzeto:  media-kljuc   
   Kljuc, 27.  septembar 2012


Juniori Ključa se oprostili od KUP-a BiH


     Juniori Ključa poraženi su i u uzvratnom susretu četvrtfinala KUP-a BiH od ekipe Sarajeva. Naši juniori savladani su rezultatom 8:0.
     Utakmica je igrana na pomoćnom terenu stadiona Koševo. Naš klub i stručni štab istakli su veliko gostoprimstvo Fudbalskog kluba Sarajeva, zahvalili se Sarajevu, trenerima i igračima na korektnosti i gostoprimstvu.


Informacije:  media-kljucOdržana posljednja sjednica OV općine Ključ u ovom sazivu
Načelnik ne prisustvuje sjednicama Vijeća


Ključ, 28. septembar 2012.

      U četvrtak je održana XLIII redovna sjednica Općinskog vijeća općine Ključ. Dnevni red sjednice dopunjen je sa “Zahtjevom Javnog preduzeća Ukus za dobijanje sredstava za kupovinu pumpe za pumpnu stanicu Palež” kao i “Odlukom o pokretanju postupka izrade strategije razvoja općine Ključ”. Vijeće je, osim što je uvrstilo obje spomenute tačke iste i usvojilo. Sa dnevnog reda povučena je 3. tačka, Odluka o izmjenama i dopunama budžeta općine ključ, rebalans za 2012. godinu zbog neprisustvovanja predlagača, to jest, općinskog načelnika općine Ključ sjednici vijeća.
     S obzirom da je ovo već četvrta – peta sjednica kojoj načelnik ne prisustvuje, Vijeće je donijelo zaključak da predstavnici službi prenesu načelniku da izvršava, ispunjava obaveze, zaključke i odluke onako kako ih vijeće donosi.


      Na ovoj sjednici vijećnici su usvojili sve odluke, među kojima i Odluka o broju i visini stipendija za školsku 12/13; Odluka o kriterijima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, odluka o prenosu stana u vlasništvo Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ključ. Rješenjem je imenovana i općinska pravobraniteljica na mandat od četiri godine g-đa Rajfa Đumišić koja je i do sad obavljala taj posao.
     Prihvaćene su i informacije o uspjehu učenika i problemima u školstvu naših osnovnih škola i mješovite srednje škole Ključ, uz podsjetnik o rapidnom smanjenju broja učenika u našim školama koji je i najveći problem naše lokalne zajednice.
      Spomenimo i da je ovo posljednja sjednica Općinskog vijeća u ovom sazivu, s obzirom da su pred nama lokalni izbori na kojima će se birati kandidati prijavljenih političkih subjekata za novi saziv vijeća.

Preuzeto:  media-kljuc   

“Ugosg-a” Ključ potpisao ugovor o donaciji sa Fondom otvorenog društva BiH

 

        «Udruženje građana oštećenog sluha i govora « općine Ključ juče je u Sarajevu potpisalo ugovor o donaciji sa Fondom otvorenog društva BiH. Vrijednost donacije je 4.750,00 KM, a sredstva će biti utrošena za edukaciju roditelja djece sa posebnim potrebama kao i nastavnika u osnovnim školama koji u svojim razredima imaju djecu sa posebnim potrebama.
        Iz “Ugosg-a” Ključ ističu da je cilj ovog projekta upoznati lokalnu zajednicu i institucije o značaju inkluzivnog obrazovanja u školama kao i što veće uključivanje djece sa posebnim potrebama u redovno obrazovanje.Neobičan hobi ključkog penzionera Hazima Lozića
Rukotvorine i suveniri od drveta


Ključ, 27. septembar 2012. 
      Penzioner Hazim Lozić iz Gornji Dubočana kod Ključa već duži niz godina bavi se izradom neobičnih rukotvorina i suvenira od drveta koje krase domove mnogobrojnih ključana u zemlji, ali i širom dijaspore. Izradom rukotvorina Hazim nastoji da očuva tradiciju i kulturu naših krajeva ali i da poboljša ekonomsko stanje svoje porodice.
      Hazima svake subote možete vidjeti na našoj pijaci gdje možete kupiti njegove zaista inetersantne proizvode od kojih neki krase i poslovni ambijent uposlenika Radio Ključa.
      Na ovim slikama možete vidjeti kako to izgleda kada naš Hazim završi sa obradom drveta.


      Svi oni koje interesuje nešto više o ovom zanatu ili ako želite da naručite neki drveni predmet možete kontaktirati Hazima na broj telefona 061 303 182 ili 070 224 511 .

Prilog:  media-kljuc   SPORT

Juniori NK Ključa
u Sarajevu
igraju uzvratni susret
1/4 finala KUP-a BiH

 

        Juniori nogometnog kluba Ključ u srijedu 26. septembra otputovaće u Sarajevo kako bi odigrali uzvratnu utakmicu četvrtfinala kupa BiH sa ekipom Fudbalskog kluba Sarajevo.
        Podsjetimo da su u prvoj utakmici igranoj u Ključu naši juniori izgubili sa rezultatom 4:0. Sutrašnja utakmica igra se na stadionu Asim Ferhatović Hase sa početkom u 15 sati.

Prilog: media-kljucPremijer Lipovača u posjeti općini Ključ


Ključ, 24. septembar 2012.

      Premijer Unsko–sanskog kantona dr. Hamdija Lipovača u sklopu redovnih obilazaka općina posjetio je danas u pratnji zastupnika Skupštine USK općinu Ključ. Nakon posjete Centralnom spomen obilježju u naselju Biljani posjećeni su šehitluci u Sanici i put u izgradnji na dionici Sanica – Lanište.
      Tokom svoje redovne posjete općini Ključ premijer Unsko-sanskog kantona dr. Hamdija Lipovača u pratnji poslanika Skupštine USK Nedžada Zukanovića posjetio je na poziv mještana I organizacionog odbora za izgradnju šehidskog obilježja mjesnu zajednicu Sanica.


      - Došli smo da saslušamo potrebe građana Sanice te na insistiranje kantonalnog poslanika Nedžada Zukanovića donijeli odluku da je neophodno izdvojiti iznos od 10.000 KM za izgradnju spomen obilježja. Nastojaćemo da se tako na jedan dostojastven način još jednom zahvalimo svim žrtvama za ono što su učinili za bošnjački narod, općinu Ključ I Bosnu I Hercegovinu, naglasio je Lipovača.
      Šehidske obitelji MZ Sanica su došle na inicijativu te zatražile od poslanika Zukanovića i Vlade Unsko-sanskog kantona da se šehidsko mezarje što prije ogradi i adekvatno obilježi.
      Predsjednik Savjeta MZ Sanica Sulejman Konjević ovom prilikom se u ime mještana zahvalio na današnjoj posjeti.
     - Zahvalni smo prvenstveno zbog toga što je pokazan interes da se riješi problem koji nas tišti već duže vrijeme, kazao je Konjević.
      U pratnji kantonalnih poslanika premijer Lipovača posjetio je također dionicu regionalnog puta Sanica – Lanište.
     - Naglašavam i ovom prilikom da nismo niti ćemo odustati od ovog puta. Ovo je važan put i on će imati svoju transparentnu finansijku konstrukciju kroz regionalnu direkciju za ceste putem Vlade Unsko sankog kantona. Tražiću od direkcije za ceste USK da se odredi tempo tako da se shodno sredstvima sa kojim raspolažu radovi dovrše za dvije godine, istakao je Lipovača.
      Kada se asfaltira ova bi dionica trebala skratiti etapno put iz Sanskog Mosta prema Bihaću za nekih 8 kilometara, a to će posebo značiti za mještane Biljana i Sanice jer će im put prema Bihaću biti kraći za nekih 20 kilometara.

Preuzeto:  mojUSK   

Predstavljeni
programi podrške
za
poduzetništvo
i obrt

 

        Opće udruženje obrtnika i poduzetnika općine Ključ organizovalo je sinoć tematsku sjednicu na kojoj je razgovarano o potpori poduzetništvu i obrtu u budućem periodu.
        Pored poduzetnika sa područja ključke općine ovoj sjednici su prisustvovali ministar privrede USK-a Redžo Kurbegović i predsjednik Obrtničke komore USK-a Šemsudin Bajrić. Ministar Kurbegović predstavio je poduzetnicima konkretne programe koje će Vlada USK u narednom periodu realizovati u cilju poboljšanja privrede na području kantona. Programi se među ostalim tiču kreditiranja subjekata male privrede, potpore programima zapošljavanja, te podrške mladim poduzetnicima-početnicima.
     Ovi programi bi se finansirali iz sredstava revolving fonda koji je rezultat privatizacije na području USK-a.

Prilog: rtvUSKUspješno okončana potraga za nestalim djetetom iz Krasulja
Dijete je pronađeno živo
i u relativno dobrom stanju


Ključ, 24.septembar 2012.

      Pripadnici policijske stanice Ključ uz pomoć jedinice za podršku kantonalnog MUP-a, lovaca i mještana Krasulja sproveli su opsežnu potragu za petogodišnjim dječakom iz Kalaba koji je nestao juče oko 16 časova a nestanak policiji prijavljen je u 19:55. Dijete je pronađeno jutros, živo i u relativno dobrom stanju a ljekarska pomoć ukazana mu je u Domu zdravlja Ključ.
 

      - Juče su mještani naselja Kalabe primjetili da djeteta nema. Stara majka, nane djeteta počela je tražiti dijete dok su roditelji su bili u šumi i sjekli drva. Kad je primjetila da ga nema ispred kuće angažovala je i komšije. Oni su već navikli da ga često traže, jer se znao izgubiti i ranije, i već je par puta prijavljivan nestanak djeteta. Pokušali su pretresti uži dio terena oko kuća i nisu ga našli. Onda su tek oko 19:55 obavijestili policiju. Izišlo se na lice mjesta, gore smo uključili i komšije i kompletno naselje MZ Krasulje, pozvani su lovci i omladina da se uključe u pretragu terena i zajedno sa policijom, šefom OKP-a i istražitelji pretraživali su teren do 2 sata iza ponoći, bez efekta. Obavijestili smo i kantonalnu jedinicu za podršku. Jutros u zoru su došle dvije patrole iz jedinice za podršku i zajedno sa nama, mještanima i lovcima svi su bili angažovani u potrazi i u 7:45 dijete je pronađeno nekih 3-4 km ispod sela u žbunu. Pomogao nam je ker Jukić Ahmeta koji ga je i pronašao. Tako smo pronašli dijete u jadnom stanju i doveli smo ga u dom zdravlja da mu se ukaže pomoć i uključili smo i Centar za socijalni rad da se odmah riješi zbrinjavanje djece jer su i roditelji štićenici centra. Tako da se neko mora brinuti o djetetu jer čini se da roditelji nisu sposobni. Ova porodica pored ovog djeteta imaju još dvoje blizanaca od 1,5 godine i djevojčicu od 7 godina o kojima se mora povesti računa i zbrinuti. Kontaktirali smo Centar da se uključi i radi se na tome da se to riješi – kazao je za radio i media-kljuc Aziz Gromilić komandir Policijske stanice Ključ.
      - Sreća, pa je to dijete je nađeno živo, premda su sinoć kad se vršila pretraga terena, na dva mjesta ove grupe su naišle na vuka, koji i ne bježi puno od ljudi u šumi iznad sela a opasnost je prijetila i od pasa lutalica kao i vukova. Isto tako prije petnaestak dana dijete je nestalo u šumi gdje su ga mogle rastrgati zvijeri ali su ga pronašli lovci iz Vrhpolja kod lovačkog doma, 10-ak km udaljenom od sela – dodao je komandir Gromilić.

Prilog:  media-kljuc    Keno odličan
i na Igrama prijateljstva u Mađarskoj


Ključ, 24. septembar 2012.

      Ponajbolji ključki stonoteniser Kenan Jašarević se i ovog puta sa jednog takmičenja vratio sa medaljama i diplomama. Naime Keno je učestvovao na Igrama prijateljstva u Mađarskoj te sa reprezentacijom USK-a osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju na ovim igrama.


      Keno je i u pojedinačnoj konkurenciji osvojio medalju i treće mjesto. Spomenimo ovdje da je Keno osvojio treće mjesto u kategoriji djece do 16. godina, a ovo je još jedno veliko priznanje za ovog dječaka, njegovog trenera Emira Gonilovića i klub STK Sana Ključ.
     Na igrama prijateljstva koje su se održale u Mađarskoj od 21. do 24. septembra nastupili su učesnici iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i našeg kantona.

Preuzeto:  media-kljuc   SPORT


Pobjede
NK Ključa
i
Omladinca,
poraz
Bajera
 

        Nogometaši Ključa u subotu su na domaćem terenu ostvarili vrijednu pobjedu u duelu sa ekipom FK Vitez iz Viteza. NK Ključ slavio je rezultatom 2:1. U narednom, šestom kolu Ključ također igra protiv Viteza ali ovog puta u gostima protiv Viteza iz Bužima.
        Jedinstvena juniorska i kadetska selekcija Ključa u šestom kolu na stadionu “Pod Lubicom” ugostila je selekcije Sloge iz Bosanske Otoke. Naši Juniori pobijedili su Slogu sa 1:0, dok su Kadeti poraženi od vršnjaka iz Bosanske Otoke sa 4:2.
        U drugom kolu prve kantonalne lige naši predstavnici Bajer 99 i Omladinac ostvarili su polovičan rezultat, odnosno, ubilježili su pobjedu i poraz. NK Bajer poražen je u Bakšaišu od ekipe Kralja rezultatom 5:1, dok je Omladinac u Sanici savladao ekipu Kamenice sa 2:1 i drugom pobjedom u prvenstvu nalazi se u vrhu tabele zajedno sa ekipom Mladosti iz Bosanskog Petrovca.
        Upravo će se u narednom kolu sastati ove dvije neporažene ekipe a Omladinac će gostovati kod ekipe Mladosti. Bajer u narednom kolu dočekuje ekipu Borca iz Izačića.

Prilog: media-kljucSDA Ključ predstavila kandidate za načelnika
i listu za Općinsko vijeće


Ključ, 21. septembar 2012.

 
      Stranka demokratske akcije Ključ sinoć je u sali Doma Kulture Ključ organizovala Javnu tribinu pod nazivom «Aktuelna situacija u BiH» na kojoj je predstavljen kandidat za Načelnika općine Ključ gospodin Ahmet Egrlić kao i 27 kandidata ove stranke za Općinsko vijeće općine Ključ.
      Veliki broj građana općine Ključ pozdravio je gromoglasnim aplauzom Ahmeta Egrlića, kandidata za načelnika općine Ključ i aktulenog predsjednika SDA Ključ koji je u svom obraćanju istako :
      - U naredne četiri godine nastaviti ću borbu za svoj grad dostojanstveno, odlučno i odgovorno kao što sam radio uvijek do sada i kao borac Armije BiH i kao direktor JP «Rad»i kao ministar u borbi za pitanja i položaj naših boraca. Naš grad je Naša kuća
- poručio je na kraju Egrlić.


      - Ova lista i ovi kandidati su spoj mladosti i iskustva i to je snažan kadrovski potencijal naše općine. Veliki broj mladih, uspješnih i žena zapravo je potvrda da SDA istinski želi napredak naše općine i njenih građana“, istakao je Elvir Risović-Beli, nosilac liste SDA Ključ.
      Specijalni gost i učesnik tribine bio je gospodin Sulejman Tihić, predsjednik SDA koji prisutnima poručio da je izborni cilj SDA pobjeda
      - Zaustavimo kretanje unazad i krenimo naprijed! Recimo NE onima koji potpisuju sporazume o podjeli BiH i obezvređuju glasove i prava njenih građana!“, poručio je lider SDA.


      Pored gospodina Tihića učešće na tribini uzeli su i Esad Bašagić, predsjednik KO SDA , Mujaga Selman, kandidat za Općinsko vijeće Ključ te Emina Velić, kćerka jednog od osnivača Stranke demokratske akcije Ključ i komadanta TO Ključ rahmetli Omera Filipovića. Omer je hrabro i odlučno stao u odbranu jedine nam domovine BiH i Emina nastvalja tu borbu za bolji i pravednije život rečeno je tokom tribine.

Prilog:  media-kljuc   

Suđenje Ratku Lavrniću
Saslušani bivši uposlenici CJB Ključ


Ključ, 21.septembar 2012.

      Na početku suđenja Ratku Lavrniću za zločin počinjen na području Ključa, svjedoci Optužbe ispričali su kako je u februaru 1993. godine pucano na kuću Ejuba Ćenanovića u zaseoku Rejzovići, gdje su ubijene tri žene. Svjedokinje Rosa i Ruža Tanasić, koje su bile komšinice Ćenanovića, kazale su da su čule pucnjavu, ali da iz straha nisu izlazile iz kuće.
 

      Suđenje Ratku Lavrniću, koga optužnica tereti da je u ključkom zaseoku Rejzovići ubio Ramizu Adžemović, Fatimu i Hatu Risović, te ranio Ejuba Ćenanovića nastavljeno je saslušanjem četiri nova svjedoka, Gojka Gavrilovića, Dragana Vrtunića, Neđeljka Tepića i Željka Dragića.
      Dragan Vrtunić koji je u vrijeme kada je počinjen zločin u Rejzovićima bio policajac u Centru javne bezbijednosti Ključ, kazao je da se sjeća ovog slučaja. Nakon telefonske dojave o pucnjavi, Vrtunić se, kako ističe, službenim vozilom uputio ka Rejzovićima. Rekao je kako je na 100-njak metara od mjesta zločina vidio muškarca u zelenom vojnoj unifomi kako preskače potporni zid s makadamskog puta. Kasnije je čuo da je putem koji prolazi kraj kuće u kojoj je počinjeno trostruko ubistvo, prošao Ratko Lavrnić, te da je pri tom pjevao i urlao.
      Gojko Gavrilović, koji je kao krim-tehničar Centra javne bezbijednosti Ključ radio na slučaju, kazao je kako je na mjestu zločina pronašao čahure. Kasnije je mu je, kako ističe policajac, donio automatsku pušku, te mu rekao da je oduzeta od Ratka Lavrnića i da je treba poslati u Banjaluku na vještačenje. Gavrilović je kazao kako je pušku i čahure poslao na vještačenje, te da je iz Banjaluke dobio pozitivan nalaz, odnosno da čahure pronađene na mjestu gdje su ubijene tri žene pripadaju automatskoj puški oduzetoj od optuženog. Željko Dragić koji je u vrijeme kada je počinjen zločin u Rejzovićima bio šef krim-službe Centra javne bezbijednosti Ključ, rekao je da mu je poznat slučaj trostrukog ubistva u Rejzovićima, ali da nikada nije dobio nalaz vještačenja iz Banjaluke.
      Međutim, kada je kantonalni tužilac Jasmin Mesić predočio službene policijske zabilješke, konstatovao je da je nalaz ipak stigao u Službu javne bezbijednosti Ključ.
      Ratko Lavrnić je optužen da je kao pripadnik 17. ključke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 10. februara 1993. godine u zaseoku Rejzovići (općina Ključ) ubio tri žene i ranio jednog muškarca bošnjačke nacionalnosti.
      Kako se navodi u optužnici on je došao pred kuću Ejuba Ćenanovića, gdje je bilo okupljeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te iz automatske puške ubio Fatimu Risović, Ramzu Adžemović i Hatu Risović, a Ejuba Ćenanovića teško ranio.
      Glavni pretres nastavlja se sutra izvođenjem novih dokaza Tužilaštva.

Prilog:  mojUSK.ba    Klanjana kolektivna dženaza
žrtvama 2. svjetskog rata na Međeđem brdu


Ključ, 21. septembar 2012.

      Oko petstotina građana Ključa u četvrtak je na lokalitetu Međeđeg brda na Grmeču klanjalo dženazu ubijenim civilima iz drugog svjetskog rata. Dženazi su prisustvovali i visoki dužnosnici općine i kantona, kao i Sulejman Tihić dopredsjedavajući Doma naroda parlamentarne skupštine BiH, brojna ulema, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić a dženazu je predvodio reisul-ulema islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Na ovom mjestu ubijen je veliki broj hrvata i bošnjaka a širom BiH brojna su mjesta zločina iz II svjetskog rata koja su ostala neobilježena ili se za njih još uvijek ne zna. Za zločine na Međeđem brdu ozbiljnije se počelo istraživati nakon posljednjeg rata.


      - Ovdje na ovom prostoru arene je izvršena egzekucija, masakr, zločin a grobnica je pomaknuta u obližnjoj šumi. Ja sam u općinskoj komisiji za istraživanje ovog zločina i traženja nestalih iz ’42. godine i toga šta je urađeno sa našim didovima ovdje na Međeđem brdu odnosno, Metli i Gologlavu. Imamo do sada spisak sa preko 60 imena žrtava a koji još nije zaključen. Mi ovo ne smijemo ignorirati i iza ovog stoje familije tih ljudi. Ovdje imamo i četiri lica srpske nacionalnosti koji su stradali i bačeni u masovnoj grobnici. Sa šireg prostora ima i sedamnaest osoba iz sela Ramići i oko 180 hrvata sa ključke općine koji su pobijeni.
      - Danas je nama samo cilj klanjati dženazu a poslije toga vidjećemo šta će učiniti institucije koje su nadležne za traženje i otkrivanje nestalih. Kada su u pitanju događanja što se u posljednje vrijeme priča o koridama, zvanično ništa mi ključani, odnosno klubovi uzgajivača ljubitelja bosanskog baka nemamo protiv tog događanja samo smo za to da se ono dislocira. Može se dislocirati na teren Sanice, odnosno Ključa a može se dislocirati dole na niži teren Sanskog Mosta“ – kazao je Mujaga Selman mještanin Sanice.

Preuzeto:  media-kljuc   

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Razvojnim programom UN-a

 

        Općinski načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić potpisao je juče Memorandum o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i općine Ključ u okviru projekta Jačanje lokalne demokratije III i Projekta integriranog lokalnog razvoja.
        Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujednjenih naroda i 47 partnerskih opština i gradova iz Bosne i Herecegovine održana je u zgradi Parlamanetrne skupštine BiH. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici institucija državnog i entiteskog nivoa, načelnici svih partnerskih jednica lokalne samouprave, kao i predstavnici donatorskih i međunarodnih institucija.
       Ceremonija je označila početak zajedničke inicijative za jačanje lokalne uprave i predstavlja doprinos poboljšanju kvaliteta života za lokalne zajednice.

        Potpisivanjem ovog Memoranduma strane potpisnice su se usaglasile da sarađuju u sljedećim područjima :
- Integrirano strateško planiranje
- Razvoj kapaciteta loklane uprave i njenih socio-ekonomskih partnera u svrhu efikasniojeg planiranja i upravljanja lokalnim razvojem
- Jačanje projektnih kapaciteta i primjena politika, ali i apsorcijskih kapaciteta lokalne uprave
- Usmjeravanje inicijativa socio-ekomnomskih partnera i općinske uprave ka konkretnim razvojnim inicijativama
- Sinergija i međuopćinska saradnja

Prilog: media-kljucCentralni predizborni skup SBB BiH
Predstavljeni kandidati SBB-a


Ključ, 20. septembar 2012. 
      U ključkom Domu kulture u srijedu je održan centralni predizborni skup Saveza za bolju budućnost BiH na kome su građanima Ključa predstavljeni kandidati ove stranke za Općinsko vijeće i Općinskog načelnika. Ovom skupu, među ostalima prisustvovali su i Fehim Škaljić predsjednik Glavnog odbora stranke i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, poznati bh glumac Mirvad Kurić zastupnik u Federalnom parlamentu, te Redžo Kurbe- gović predsjednik Općinske organizacije SBB-a BiH Sanski Most i brojni drugi članovi i simpatizeri stranke.

      Prisutnima su predstavljeni kandidati SBB-a sa liste za Općinsko vijeće čiji je nosilac Samir Hadžić kao i kandidat za Načelnika prof. Muhamed Ramić.

Prilog:  media-kljuc   

Počela edukaciju članova biračkih odbora


Ključ, 20. septembar 2012.

      Općinska izborna komisija od utorka krenula je sa obukom članova biračkih odbora koji će biti angažovani za lokalne oktobarske izbore. Obuka i upute trajaće jednu sedmice a vrši se u Sali općinskog vijeća. Za izbornu jedinicu Ključ predviđeno je ukupno dvadeset i jedno biračko mjesto uz jedan mobilni tim.


      Na lokalnim izborima u našoj općini prijavljeno je osam političkih subjekata i četiri kandidata za načelnika.
     Prema zaključenom biračkom spisku za općinu Ključ registrovano je oko 15.000 glasača.

Preuzeto:  media-kljuc   
NOVA PRIČA :    Mramor, kamen i željezo

... U Ključu je hiljadu devet stotina šezdesetih djelovao vokalno instrumentalni sastav “Besstali”. Grupa je dobila ime po osnivačima i članovima: Besimu Pudiću, Stanku Brkiću i Stanku Banjcu te Aliji Salihoviću. Grupa je vremenom mjenjala sastav; ovdje bih spomenuo da je sa njima nastupao i Milenko Macanović-Macan kao vokal, a povremeno i rahmetli Smajo Medić, na saksofonu. Da li sa njima ili u nekoj drugoj kombinaciji muzičara, ali jedno vrjeme nas je Ključane zabavljao svojim sviranjem i Enver Kišević, profesor muzike i jedna fina i osjetljiva lirska duša. “Besstali” su bili prva takva grupa ikada formirana u Ključu, a javili su se na tragu tada popularne bit muzike. ...
KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI KLIKOM OVDJE

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNI OVDJEU povodu Dana općine Ključ
Dodijeljena najviša općinska priznanja


      Na svečanoj sjednici općinskog vijeća općine Ključ, održanoj u subotu 15. septembra a u povodu Dana općine Ključ dodijeljena su najveća općinska priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.


      Priznanje „Počasni građanin“ dodijeljeno je muftiji banjalučkom Edhemu ef. Čamdžiću za doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, povratku izbjeglih i raseljenih, radu na obnovi vjerskih objekata i organizaciju vjerskog života na našoj općini i šire.
 
 

      Počasnim građaninom proglašeni su i Ragnevald Kristenson iz kraljevine Norveške za pomoć djeci sa posebnim potrebama i djeci bez roditeljskog staranja i Nevzeta Mujčinović predsjednica kantonalnog udruženja porodica šehida i poginulih boraca za doprinos u ostvarivanju i zaštiti prava te populacije. Plaketu 15. septembar dobili su Ahmet Egrlić za doprinos u odbrani i oslobađanju BIH, Hasan Bašić za rad i doprinos u poslijeratnom razvoju i obnovi općine Ključ te posthumno Čahut Midhat.
     Zahvalnice su dodijeljene pojedincima: Kanješić Abidi, Nukić Šefiki, Sijamhodžić Nihadu, Kapetanović Ibrahimu, Kestić Hamdiji, Ljutić Ahmi, institucijama i ustanovama: Komuni Vinje iz Norveške, Fondaciji Odraz, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeću roditelja JU OŠ Sanica i ambasadi Vlade Japana. Pohvale su dobili Senad i Samir Pervić, Ramo Jodanović i STK Sana Ključ.
      Po okončanju sjednice, općinski vijećnici delegacije i gosti obišli su spomen svim žrtvama proteklog rata na Trgu Alije Izetbegovića, te položili cvijeće a posjetili su i spomen sobu u domu kulture.

Na svečanoj akademiji, uoči 15. septembra
u Sali Doma kulture u Ključu održana je promocija knjige
„Genocid u Ključu“ autora dr. sci. Muje Begića.
Promociji knjige prisustvovali su visoki zvaničnici
općine Ključ i predstavnici lokalnih vlasti.      U večernjim satima priređene su ulične trke. U domu kulture održan je kulturno zabavni program u povodu dana općine i 17-e godišnjice oslobođenja grada Ključa.

Ključ, 17. septembar 2012.

Prilog:  media-kljuc   

Predstavnici norveške komune Vinje kod načelnika Ćehajića
Komuni Vinje dodijeljena Zahvalnica


      Općinski načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić sastao se danas sa predstavnicima norveške komune Vinje. U ovoj posjeti boravio je zamjenik načelnika komune Vinje g. Tor Ejvin Eriksten sa svojim saradnicima.
     Ovom prilikom, općinski načelnik mr. Osman Ćehajić se gostima iz Norveške iskreno zahvalio na posjeti i zbog činjenice da su svoje obaveze podredili 15. septembru i posjetili općinu Ključ. Načelnik Ćehajić kazao je kako je Norveška Vlada mnogo uradila na obnovi naše zemlje, time i općine Ključ te izrazio nadu da će gosti sa sobom ponijeti poruku da je Ključ otvoren grad i da su svi dobrodošli u ovaj grad.


      Na svečanoj sjednici općinskog vijeća Ključ, komuni Vinje dodijeljeno je općinsko priznanje Zahvalnica, dok je mještanin komune Vinje Ragnevald Kristenson porglašen za počasnog građanina naše općine za svu pomoć koju je iskazao djeci sa posebnim potrebama kao i djeci bez roditeljskog staranja.

Ključ, 17. septembar 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   
15. SEPTEMBAR
DAN OSLOBOĐENJA I DAN OPĆINE KLJUČ


      Održavanjem časa historije u svim ključkim školama od jutros je započelodvodnevno obilježavanje Dana općine Ključ. Naš grad obilježava ovaj datum koji je jedan od najsvjetlijih u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, dan kada su jedinice Armije R BiH prije 17. godina oslobodile općinu Ključ i ovaj dio sjeverozapadne Bosne. Tim povodom, općinske delegacije i građani Ključa obišli su danas lokacije svih šehidskih mezarja na području općine i učenjem fatihe odali dužnu počast najzaslužnijim sinovima naše zemlje koji su je odbranili i zbog te činjenice u prilici smo obilježiti 17. godina slobode u našem gradu.

 
      Pored obilaska mezarja, općinski načelnik mr. Osman Ćehajić danas je u svom kabinetu imao prijem za djecu iz vrtića “Ljiljan”, potom prijem za ratne komadante, nosioce najviših ratnih priznanja Zlatne ljiljane i nosioce Zlatne policijske značke, predstavnike boračkih udruženja, te porodice koje su u ratu izgubile više članova svoje familije.
      U petak navečer će se u povodu obilježavanja 15. septembra, Dana općine Ključ, u Domu kulture sa početkom u 19:00 sati održati svečana akademija uz promociju knjige „Genocid u Ključu“ Muje Begića.
      Petnaestog septembra, u subotu na Dan općine, u Sali vijeća održaće se svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će biti dodijeljena najviša općinska priznanja. Nakon sjednice vijeća predviđen je obilazak spomen obilježja i muzej doma u 12:00 sati. U programu Radio Ključa od 12:30 sati biće upriličena radio emisija posvećena Danu općine. Potom će se od 18 sati upriličiti ulične trke, kao i doček učesnika maratona Bihać – Ključ. Kulturno zabavni program sa sloganom „Slobodni grade moj“ održaće se u Domu kulture od 19 sati naveče a u programu će učestvovati OŠ “Ključ”, KUD “Naša mladost”, UM “Krasuljak” te brojni pjevači amateri. Nakon ovog kulturnozabavnog nastupa od 21:00 sat biće priređen i veliki vatromet.


      Svim građanima Ključa u povodu Dana općine putem našeg medija čestitke su uputile brojne ustanove, pravna lica i pojedinci te predstavnici lokalne vlasti,općinski načelnik mr. Osman Ćehajić i predsjedavajući općinskog vijeća Fadil jakupović.
      Radio Ključ & media-kljuc također svim svojim slušaocima, svim građanima Ključa ma gdje bili upućuju najiskrenije čestitke u povodu Dana općine Ključ!

Ključ, 14. septembar 2012.

Prilog:  media-kljuc   

Počelo suđenje Ratku Lavrniću


      Na početku suđenja Ratku Lavrniću za zločin počinjen na području Ključa, svjedoci Optužbe ispričali su kako je u februaru 1993. godine pucano na kuću Ejuba Ćenanovića u zaseoku Rejzovići, gdje su ubijene tri žene. Svjedokinje Rosa i Ruža Tanasić, koje su bile komšinice Ćenanovića, kazale su da su čule pucnjavu, ali da iz straha nisu izlazile iz kuće.
 

      - Kada je nakon pucnjave komšinica Selva, Ejubova supruga, pokucala na naša vrata, pustili smo je da uđe. Onesvijetila se odmah nakon što je ušla i mi smo je zbrinule. Kasnije je došla policija. Od Selve sam čula da je neko nastradao. Ejuba je moj zet odvezao u bolnicu i vratio se kući. Nisam vidjela njegovu povredu. Noć je bila i ne znam šta je bilo -, kazala je Rosa Tanasić.
      Ismeta Sefić, sestra Ejuba Ćenanovića, rekla je da je nakon pucnjave izašla iz kuće tražeći snahu, te da je na makadamskom putu vidjela muškarca koji je u njenom pravcu ispalio rafal.
      Kako stoji u optužnici, Lavrnić je, kao pripadnik 17. ključke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 10. februara 1993. godine u zaseoku Rejzovići (općina Ključ) ubio tri žene i ranio jednog muškarca bošnjačke nacionalnosti.
      Kako se navodi, on je došao pred kuću Ejuba Ćenanovića, gdje je bilo okupljeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te iz automatske puške ubio Fatimu Risović, Ramzu Adžemović i Hatu Risović, a Ejuba Ćenanovića teško ranio.
      Svjedok Jasmin Banjalučkić je naveo kako od ranije poznaje optuženog Lavrnića, te da ga je za vrijeme rata viđao u Ključu u “uniformi RS-a” s poluautomatskom i automatskom puškom.
      Dodao je kako je riječ o problematičnoj osobi i da ga nije iznenadilo kada je od mještana čuo da je Lavrnić odgovoran za ubistva u Rejzovićima.
      Branilac optuženog Cvjeto Adamović je kazao da će Odbrana dokazati da optuženi u to vrijeme uopće nije boravio u Ključu, a prijedlog dokaza će iznijeti nakon što budu saslušani svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.
      Suđenje Lavrniću bit će nastavljeno 14. septembra.
     

Ključ, 14.septembar 2012.

Prilog:  rtvbihac.ba    

Keno na igrama prijateljstva u Mađarskoj

 

        Mladi i perspektivni član Stonoteniskog kluba “Sana” Ključ Kenan Jašarević na poziv stonoteniskog saveza USK-a učestovat će na Igrama prijateljstva koje će se održati od 21. do 24.9.2012. godine u Mađarskoj. Kenan je jedini iz sportista iz Ključa odabran da učestvuje na ovom turniru zajedno sa sportašima iz Slovenije i Hrvatske te zemlje domaćina koji će se takmičiti u pet sportskih disciplina.
        Poziv za učešće na turniru od velikog je značaj za klub, posebno za Kenana S obzirom na činjenicuda je desetogodišnji Kenan pozvan da se takmiči u kategoriji sportista do 15 godina. Budući da odlazak u Mađarsku i pored obezbjeđenog prevoza i smještaja iziskuje dodatna finansijska sredstva ovim putem se mole svi prijatelji

kluba i ljubitelji sporta koji su u mogućnosti da pomognu da se jave u prostorije kluba u Domu kulture kako bi se Kenanu omogućilo da na što bolji način predstavi Ključ.

Prilog: media-kljucUtakmica 1/4 finala Kup-a FBiH juniora Ključa i Sarajeva
Nogometni spektakl


      Juniori Ključa nisu uspjeli ostvariti pozitivan rezultat protiv juniora FK Sarajeva u prvoj četvrtfinalnoj utakmici kupa Federacije BiH. Iako su imali veliku podršku svojih navijača na stadionu “Pod Lubicom” juniori su poraženi rezultatom 4:0 od ekipe Sarajeva. U posljednjim minutama utakmice ključani su primili dva pogotka.


      Igrači Ključa nisu bili fizičkom i kondicionom spremom dorasli Sarajevu ali i pored poraza trener Hajdarović i igrači izrazili su zadovoljstvo što su bili u prilici igrati protiv Sarajeva i da je sam plasman u četvrtfinale veliki uspjeh za klub.
      S toga će juniori Ključa uzdignute glave ići na uzvrat na Koševu koji se igra 26. septembra i dati sve od sebe kako bi ostavili što bolji utisak kao najbolja ekipa u Unsko sanskom kantonu.

Ključ, 12. septembar 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   


Potpredsjednik FBiH
Svetozar Pudarić
u posjeti Ključu

 

        Svetozar Pudarić potpredsjednik Federacije BiH posjetio je juče općinu Ključ. Pudarić se sastao sa ključkim rukovodstvom SDP-a sa kojima je posjetio lokalitet Crvene zemlje na Krasuljama kako bi odao poštu nedužno ubijenim u proteklom ratu.
        Pored posjete masovnoj grobnici, Pudarić je potom posjetio i Omladinski centar Kosmos sa čijim je predstavnicima razgovarao o aktivnostima omladinskog udruženja.

Prilog:  media-kljuc Radnici "Rada" i "Ukusa" na radničkim sportskim igrama
"Komunalijada" u Neumu


      Radnici komunalnih preduzeća Rad i Ukus učestvuju na ovogodišnjoj komunalijadi – radničkim sportskim igrama – koja se i ovaj put održava u Neumu u periodu od 12. do 15. septembra. Na “komunalijadu” je juče otputovalo po osam radnika “Rada” i “Ukusa” koji će predstavljati naša komunalna preduzeća u sportskim i radnim disciplinama.


      Komunalne susrete svake godine priređuje kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Zeničko-dobojskog kantona a ovaj sindikat okuplja preko 10.000 članova iz svih deset kantona Federacije BiH. Na ovogodišnjoj komunalijadi učešće će uzeti oko 1200 učesnika, koji će se takmičiti u 5 sportskih i 7 radnih disciplina.
      Za učešće na “Komunalijadi” pozvano je 105 javnih komunalnih preduzeća sa područja Federacije BiH. Kao gosti pozvani su i komunalni djelatnici iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Mađarske i Turske.

Ključ, 12. septembar 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   


Radionica o trezorskom poslovanju za državne službenike

 

        U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Ključu održana radionica na temu „Proces uvođenja trezorskog poslovanja u jedinicama lokalne samouprave“. Radionica je priređena za državne službenike, uposlenike službi finansije općina i gradova sjeverozapadne Bosne iz oba BH entiteta. Pored Zlate Turkić predstavnice Saveza općina i gradova FBiH, radionici su prisustvovali i predstavnici GAP-a (Projekta upravne odgovornosti) Merdža Handalić Gaponjić i Jasmina Čirkić te Marinko Šakić ispred USAID-a.
        - Današnja radionica je jedna u nizu radionica koje držimo u ovom ciklusu, trećem po redu a na temu trezorskog poslovanja“ – kazala je u svome uvodnom izlaganju Zlata Turkić. Ona je dodala i to da je ova radionica danas zamišljena tako da se više pažnje posveti razmjeni iskustava.

        Do sad su imali prenesena iskustva samo jedne općine, općine Novi grad Sarajevo a svojim odgovornim radom danas ih ima više koje mogu prenijeti svoje znanje. Među njima je i općina Cazin čiji su predstavnici također učesnici današnje radionice u Ključu i koji će sa ostalima podijeliti svoja iskustva u uspostavljanju trezorskog poslovanja.

Prilog: media-kljucU okviru Svjetskog dana Prve pomoći
Trideset ključana darovalo krv


      Crveni Križ općine Ključ u subotu je u organizovao akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Ovoj humanoj akciji odazvalo se trideset dobrovoljnih darivalaca koji su darovali krv dok ih dvoje nije bilo u mogućnosti darovati ovu drgaocjenu tečnost. Riječ je o akciji redovnog darivanja a ovaj put priređena je u okviru Svjetskog dana prve pomoći i ovo je druga akcija po redu u ovoj godini.


      Akcija je sprovedena u Domu zdravlja Ključ od strane tima iz Zavoda za transfuziologiju Bihać, a akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi organizovao je Crveni križ naše općine.
Podrška iz Ključa ”
„Peta humanitarna šetnja za život“


      Danas je kantonalno udruženje oboljelih od karcinom „Behar“ u centru grada, na Trgu Alije Izetbegovića, vršilo registraciju osoba koje će učestvovati na humanitarnoj šetnji kao i osobe koje tu akciju podržavaju.


      - Radi se o humanitarnoj šetnji koja će biti upriličena 29. septembra u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Ovo je „Peta humanitarna šetnja za život“ u organizaciji američke fondacije Susann G. Komen. Prikupljenim sredstvima pomaže se oboljelim od karcinoma širom zemlje. Na isti ovakav način jedna od ranijih „šetnji“ bila je posvećena ključanki Sabihi Dervišević kojoj su prikupljena sredstva umnogome pomogla u liječenju – kazala je Mileva Zulić predsjednica kantonalnog udruženja oboljelih od karcinoma „Behar“.
     Zulić je još dodala kako udruženje broji oko 220 članica, oko 100 članica oboljele su od karcinoma, njih desetak je s područja općine Ključ a još oko 120 žena su članice udruženja kojih zovemo „prijateljicama udruženja“ kazala je Zulić.
      Na kraju napomenimo i to da je veliki broj zainteresovanih osoba iz Ključa prijavio se na ovogodišnjoj “Šetnji za život” koja će se upriličiti u našem glavnom gradu.

Ključ, 10. septembar 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   


Evo poslije malo duže pauze opet nam se javio i počastio ovim člankom iz ratnih vremena gospodin Dario Hamzić iur. iz Rijeke kojemu se mnogo zahvaljujemo na ovom prilogu.


Ovaj foto u većem formatu mozete vidjeti ako kliknete OVDJEMoguća
redukcija
vode na
gradskoj
mreži
 

        JP «Ukus» Ključ obavještava građane Ključa, korisnike gradskog vodovoda Okašnica, da vodu racionalno koriste radi svakodnev- nog smanjenja kapaciteta vode na izvorištu i samim time se umanjuje isporuka vode za korisnike.
        U slučaju da smanjenje dotoka vode bude iz dana u dan smanjeno, biti ćemo promorani da uvedemo redukaciju na gradskoj mreži - navodi se u Saopćenju JP «Ukus».

Prilog: media-kljuc

Počinje borba za poziciju u vlasti
 

        Od sutra u BiH zvanično počinje predizborna kampanja za lokalne izbore koji će se održati 7. oktobra. Za lokalne izbore ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.
        Za izbornu jedinicu Ključ prijavljeno je osam političkih subjekata, sedam političkih partija i jedan nezavisni kandidat za načelnika.Na lokalnim izborima bit će birani članovi 78 općinskih skupština u Federaciji BiH i 58 skupština općina u Republici Srpskoj.
       

        Centralna izborna komisija BiH je 30. avgusta, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdila i zaključila Centralni birački spisak sa stanjem na dan 23. augusta 2012. godine. Na području naše općine registrovano je oko 15.000 glasača. U CIK-u još nisu u stanju da preciziraju koliko će koštati izbori. Za sada su za aktivnosti koje provodi CIK u budžetu institucija osigurana sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM.
        - U narednom periodu Izborna komisija općine Ključ izvršit će podjelu rješenja političkim subjektima za članove biračkih odbora dok se obuka članova biračkih odbora starati od 17 septembra” rekao je za media-kljuc.ba Hasan Bašić, predsjednik Općinske izborne komisije.

Prilog: media-kljucU Ribniku kod Ključa
Ubio suprugu i zakopao je u dvorištu


      Po naredbi Okružnog suda u Banjaluci, obavljena je ekshumacija tijela, a naložena je i obdukcija
      Pronađeni ostaci bit će prebačeni u Identifikacioni centar u Banjoj Luci radi obdukcije, forenzičke obrade i identifikacije.
 

      Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka lišili su slobode 60-godišnjeg Savana Simića iz Ribnika zbog sumnje da je ubio suprugu Jelu Simić. Simić je osumnjičen da je u noći između 1. i 2. septembra u porodičnoj kući u mjestu Gornje Zableće ubio suprugu, nakon čega je zakopao u dvorištu.
      Po naredbi Okružnog suda u Banjaluci, obavljena je ekshumacija tijela, a naložena je i obdukcija, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva Banjaluka, prenosi Srna.
      Osumnjičeni Simić je juče oko 15.00 časova lišen slobode, a uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biće sproveden na ispitivanje Okružnom tužilaštvu Banjaluka, nakon čega će tužilac staviti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Ključ, 5.septembar 2012.

Prilog:  Oslobođenje    

 

Juniori i kadeti
uspješniji od seniora NK Ključa

 
      U utakmicama igranim za vikend juniori i kadeti NK Ključa ostvarili pozitivne rezultate dok su seniori NK Ključa poraženi.
      U trećem kolu Omladinske lige BiH, Grupe Zapad kadetska i juniorska selek- cija nogometnog kluba Ključ gostovala je u Milosavcima kod ekipe Župe. Kadeti Ključa i Župe igrali su neriješeno 1:1 dok su naši juniori bili bolji od protivnika savladavši ih rezultatom 2:3.
      U narednom kolu juniori i kadeti Ključa domaćini su ekipi Krajine iz Cazina.
      Na otvaranju sezone pred svojom publikom, koja se uveliko vratila na stadion nogometaši Ključa nisu uspjeli ostvaili povoljan rezultat. Tako su seniori NK Ključa u okviru drugog kola na domaćem terenu poraženi od ekipe Maestrala iz Jajca. Rezultat utakmice na kraju je glasio 2:0 u korist gostiju. Podsjetimo da je NK Ključ u prvom kolu na gostovanju u Turbetu kod ekipe Vlašića osvojio jedan bod odigravši 1:1.
     U sljedećem kolu ključani gostuju u Vrnograču kod ekipe Mladost Domino Spile.

 Ključki poljoprivrednici prosvjeduju
Dvosatni protest upozorenja


      Ključki poljoprivrednici podržali su danas proteste koje je organizirala koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH. Tako su poljoprivrednici danas od 12:00 do 14:00 sati sa više od pedeset traktora organizovali protestnu vožnju kroz grad Ključ.


      - Mi smo se pridružili koordinaciji Federalnog udruženja i saveza vezano za organizovane proteste na nivou čitave Federacije Bosne i Hercegovine. Naši su uslovi poznati javnosti, nismo dobili poticaje u 2012 godini i tražimo isplatu istih, i drugo zbog velike obmane poljoprivrednika, zbog velikih obećanja i svega toga što nije ispunjeno tražimo smjenu federalnog ministra poljoprivrede Jerka Lijanovića“ – kazao je za media-kljuc Hilmija Hrnčić ispred Udruženja poljoprivrednika Ključka dolina.
      Na pitanje da li će ovi protesti upozorenja imalo promijeniti tešku situaciju poljoprivrednika Hrnčić je istakao kako misli da će se vlast uozbiljiti i da neće smjeti dočekati 30. septembar za kada su zakazani masovni protesti ukoliko ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Ključ, 3. septembar 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   
Paketi za djecu slabog imovnog stanja
Dodjela školskih udžbenika i pribora


      Ovoga jutra oglasilo se zvono koje je označilo početak nove školske godine. U tri ključke osnovne škole i Mješovitoj srednjoj školi Ključ sve je već odavno spremno za novu školsku godinu.
      U odnosu na prošlu školsku godinu ove godine primjetan je manji broj učenika. Tako će ove godine OŠ Ključ pohađati oko 650 učenika a Osnovnu školu Sanica pohađati 232 učenika.


      U povodu nove školske godine, u ponedjeljak je u organu uprave Općine Ključ izvršena dodjela školskih udžbenika i pribora za 17-ero djece čije su porodice slabog imovnog stanja.

Ključ, 3. septembar 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   
Promotivna konvencija SDP-a u Zenici


      Socijaldemokratska partija BiH je u nedjelju 02.09.2012. godine u Gradskoj areni u Zenici, održala promotivnu konvenciju. Na konvenciji su predstavljeni kandidati za načelnike općina, općinska vijeća, te skupštine opština iz cijele BiH.
     Pred oko sedam hiljada članova i simpatizera SDP-a BiH ovoj konvenciji prisustvovali su i članovi SDP-a iz Ključa.


      Sa konvencije je poslata jasna poruka da SDP BiH zna, može, ima snage i odlučnosti, gdje je Premijer Federecije BiH, Nermin Nikšić rekao da je samo u prošloj godini napravljeno više autoputa nego u proteklih deset godina, što je samo jedan od projekata koje je SDP uradio u ovo kratko vrijeme svog mandata.
SDA Ključ za početak školske godine
Pribor za 110 ključkih učenika


      Stranka demokratske akcije na čelu sa Ahmetom Egrlićem, predsjednikom Stranke organizirala je u nedjelju akciju „Nauka i obrazovanje prije svega“ u kojoj je izvršila podjelu školskog pribora za učenike općine Ključ koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Podjelom školskog pribora SDA Ključ će za početak školske godine obradovati ukupno 110 učenika na cijelom području općine.


      - Na ovaj način želimo pružiti podršku našim učenicima, pokazati im da brinemo za njih te im poželiti sretan početak nove školske godine“ istakao je predsjednik SDA Ključ Ahmet Egrlić.
      Akcijom „Nauka i obrazovanje prije svega“ SDA Ključ je pokazala da i dalje nastavlja poticati izgradnju društva pomažući mladima u njihovom obrazovnom procesu. Današnja aktivnost je mali znak pažnje onim kategorijama kojima je to najpotrebnije, a dokaz uspjeha ove akcije su sretni i zadovoljni osmjesi ključkih mališana poručuju iz SDA Ključ.

Ključ, 2. septembar 2012.

Preuzeto:  media-kljuc   

Obnova džamije
u Tičevićima
 

        Džematski odbor Velagići pokrenuo je aktivnosti za restauraciju džamije u naselju Tičevići, koja je do rata bila jedina u ovom džematu, a zapaljena je i uništena 1992. godine.
        Džamija je sagrađena prije osamdeset godina, a služila je za obrede mještana nekoliko okolnih sela. Džematski odbor Velagići se odlučio da ovu džamiju obnovi, kako bi ona ostala budućim generacijama kao podsjetnik, ali i kao spomenik islama na ovim prostorima.

        Jedan od inicijatora ovog projekta je Ibrahim Tičević, koji je rođen u naselju Tičevići i koji je svoje prve susrete sa vjerom doživio upravo u mektebu ove džamije.
        Nastojanja mještana idu u tom pravcu da džamija nakon obnove bude onakva kakva je bila davne 1932. godine. Sredstva za radove koji su do sada urađeni osigurale su džematlije koji se nadaju da će se ovom projektu odazvati i drugi vjernici sa područja općine i šire, kako bi se ovom vjerskom objektu vratio nekadašnji sjaj.

Prilog: mojUSKDA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network