M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOOKTOBAR    2 0 1 0


           V I J E S T I                                               Ključ, 25. 10. 2010.Penzioneri proslavili svoj Dan

         Penzioneri u Federaciji BiH 25. oktobar obilježavaju kao Dan penzionera. Penzioneri naše općine jučer su u Domu penzionera a u povodu ovog datuma i pored teške situacije proslavili Dan penzionera.
         Sala doma penzionera bila je puna članova ovog udruženja kao i gostiju. Iako je ova populacija stanovništva jedna od naj- ugroženijih u našem društvu, imajući u vidu težak materijalni, socijalni i zdravstveni položaj, penzionere nije omelo da dostojanstveno obilježe svoj dan i provedu ga u zajedništvu i veselju..
Nastavak suđenja

         Danas će se u Sudu BiH, na odjelu za ratne zločine nastaviti suđenje za zločine počinjene tokom ’92. godine u Ključu. Na klupi za svjedoke naći će se Boško Lukić, koji je s Markom Adamovićem optužen za zločine.
          Lukić će u ponedjeljak, 26. oktobra, dati iskaz kao prvi svjedok svoje Odbrane, a nastavak suđenja planiran je i dva dana poslije

*******


Rekonstrukcija puta za Humiće

          Na lokalnom putu za mjesnu zajednicu Humići izvode se radovi na rekonstrukciji puta. Zbog radova na ovom putnom pravcu od 23. oktobra u vremenu od 7:30 do 16:30 svakim danom sem nedjelje obustavlja se saobraćaj za vozila. Alternativni pravac je preusmjeren preko Točine – Vukovog sela do daljnjeg.
          Radove na rekontrukciji puta za Humiće vrši firma doo Pobrić.


*******Godišnjica formiranja
510. oslobodilačke brigade

          Dvadeset i peti oktobar je i godišnjica formiranja 510. oslobodilačke brigade, jedinice koja je bila u sastavu V korpusa Armije BiH. Ovu slavnu brigadu činili su pripadnici ključko – sanske jedinice koju je predvodio ratni komandant Amir Avdić. O ratnom putu ove jedinice gotovo sve je već i napisano kao i o njenom nemjerljivom doprinosu u odbrani i oslobađanju naših prostora.
         Čestitke u povodu godišnjice formiranja 510. brigade, među ostalima uputili su općinski načelnik, predsjedavajući OV te organizacija ratnih vojnih invalida općine Ključ.
VIJESTI IZ SPORTA


          Ženski odbojkaški klub Ključ poražen je i u trećem kolu I Lige FBIH za žene. Naše odbojkašice poražene su tijesnim rezultatom od 3 naprema 2 od odbojkašica Željezare. Prvi i treći set pripao je odbojkašicama Ključa dok su u petom odlučujućem setu domaće iskusnije odbojkašice Željezare dobile sa 15 naprema 6 i upisale svoje prve bodove.
         Pored ovog, našim odbojkašicama desio se i novi peh u povratku jer im se autobus pokvario kod Viteza i kući su se vratile mnogo kasnije od planiranog. U narednom kolu, ove subote naše odbojkašice dočekaće ekipu Čapljine.

          Seniori NK Ključa ostvarili su ubjedljivu i zasluženu pobjedu nad ekipom Mladosti domino spile a rezultat je bio 5 naprema 1. NK Ključ je i u narednom kolu domaćin a u gosti im dolazi ABC Podzvizd iz Velike Kladuše. Kadeti Ključa su na gostovanju kod Sloge u Bosanskoj Otoci igrali neriješeno 2-2, dok su juniori poraženi sa 3 naprema 2. naši juniori i kadeti u narednom kolu domaćini su ekipi Laktaša.

          U okviru prve kantonalne lige Bajer 99 je sa gostovanja u Ostrožcu osvojio bod odigravši neriješeno 1-1 dok je Omladinac u Sanici bez mnogo problema savladao ekipu Gomile iz Cazina sa 2 naprema 0.

Informacije:  Radio Ključ


Hazimove rukotvorine od drveta

         Hazim Lozić iz Ključa već duži niz godina bavi se izradom rukotvorina od drveta. Na Saničkoj Pekmezijadi je imao i svoj štand na kojem je i prodavao ove svoje rukotvorine.
         Jedna od njih krasi i prostorije Radio Ključa koju je naš Hazim poklonio da uljepša ambijent u kojem radimo. Na ovim slikama možete vidjeti kako to izgleda kada naš Hazim završi sa obradom drveta. Svi oni koje interesuje nešto više o ovom zanatu ili ako želite da naručite neki drveni predmet možete kontaktirati Hazima na broj mobitela 061 042 113.           V I J E S T I                                               Ključ, 18. 10. 2020.


Prijedlog zakona o putnim ispravama BiH

         Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine s ciljem poboljšanja sistema ličnih dokumenata u BiH i njegovim usklađivanjem s najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti. Predlagač, Ministarstvo civilnih poslova, dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.
          Nova zakonska rješenja su zaštita ličnih podataka, definiranje izgleda pasoša za izbjeglice i apatride, ukidanje zajedničkog pasoša koji nije biometrijska putna isprava te mogućnost da se starom, bolesnom ili licu s hendikepom omogući podnošenje zahtjeva za izdavanje putne isprave putem mobilne stanice. Također, novine u zakonu su, između ostalog, način dostave putnih isprava, omogućavanje podnošenja zahtjeva za uvjerenja iz centralnog registra elektronski putem portala za elektronski potpis, usaglašavanje roka važenja putnog lista, predviđanje kaznenih odredbi u vezi sa zaštitom ličnih podataka.


Nezaposlenih manje za 0,3 odsto

         U augustu ove godine u Federaciji BiH bilježi se 422.576 nezaposlenih lica, što je manje za 0,3 odsto u iznosu na juli. Od 206.000 ukupno prisutnog radno sposobnog stanovništva na USK brojka nezaposlenosti iznosi 40.465 lica , u procentima 55,6 %. Zaposlenih je 32.325 odnosno 15,6%.
         Kada je riječ o USK, prema riječima Rame Sulića iz Službe za zapošljavanje USK, najveće zapošljavanje se bilježi u oblasti prerađivačke industrije, trgovina, javnih uslu- ga, zdravstva i obrazovanja. Stopa nezapo- slenosti iz mjeseca u mjesec ima laganu tendenciju rasta što je poražavajuće, posebno ako se zna da je stopa zaposlenosti u prijeratnom periodu bila 100% veća nego danas a stopa nezaposlenosti bila 100% manja nego što je danas. Što se tiče redovnih novčanih naknada za privremenu nezapo- slenost ove godine se isplaćuju redovno u iznosu od 316 KM s tim da su ostala dugovanja iz 2009 za četiri naknade za nezaposlene demobilisane borce i tri naknade iz 2008. godine.„Rijeka ne poznaje granice“

         Udruženje Ključ budućnosti će u narednom tromjesečnom periodu, uz finansijsku potporu CPCD –a i SIDE, realizirati projekat „Rijeka ne poznaje granice“, koji za cilj ima izradu zajedničkog trogodišnjeg akcionog plana za podizanje ekološke svijesti stanovništva i kreiranje održivog modela čišćenja i očuvanja toka, korita i obala rijeke Sane, u Opštinama Ribnik i Ključ, kao i implemen- taciju konkretne male akcije na terenu uz rijeku Sanu, u obje Opštine.
         Danas će u Ključu biti održana i prva radionica na kojoj će projekt biti predstavljen.


*******Dan oslobođenja Sanskog Mosta u Drugom svjetskom ratu

          U Sanskom Mostu, prigodnim sadržajima danas će biti obilježen 20. Oktobar, dan oslobođenja ove općine u Drugom svjetskom ratu.
         Ovaj datum je, u skladu s odlukom općinskog vijeća, uvršten u odluku o značajnim datumima koji se obilježavaju u općini Sanski Most, čime se njeguju tradicije antifašizma i narodnooslobodilačke borbe.

Informacije:  Radio Ključ

  Predstavljamo vam:
Velid Dervišević
  


     Ključ je oduvijek bio rasadnik dobrih pjevača i muzičara a jedan od njih je i Velid Dervišević koji je rodjen u Ključu tačnije u Hadžićima kod Ključa a trenutno živi i radi u Švicarskoj.
     Velid je ovih dana snimio album u studiju "MIX" u Švicarskoj pod nazivom "Pozitiva". Na albumu se nalazi ukupno osam pjesama.
     Kako smo već pisali na našoj stranici da svi oni koji žele da u svojoj fonoteci posjeduju novi album Velida Derviševića moraju sačekati još neko vrijeme a kako kažu u nasem narodu ko čeka taj i dočeka. Velid Dervišević izdao je CD za OTV Valentino Records u septembru.
     Na ovom albumu nalazi se i pjesma "Mila majko" koju je posvetio svojoj majci Fatimi. Spot je radjen u Švicarskoj na Sempach jezeru ovaj put vam predstavljamo pjesmu "Mila majko".

Informacije:  Radio Ključ

             V I J E S T I                                               Ključ, 18. 10. 2020.
Održana šesta manifestacija Pekmezijade

         Kod saničkog mosta u MZ Biljani ove subote održana je šesta manifestacija Pekmezijade koju su priredili Udruženje Ključ budućnosti, Centar za lokalni razvoj i organizacioni odbor žena saničke doline. Ovogodišnjoj pekmezijadi prisustvovalo je oko dvadesetak izlagača sa raznolikom ponudom. Posjetioci su mogli kupiti sve pčelinje proizvode, đemove, salate, mliječne i druge proizvode te zemljane lonce i posuđe.

         S obzirom na subotnje vremenske prilike oranizatori su bili zadovoljni posjetom i lijepim druženjem a manifestaciju su svojim prisustvom uveličali i predstavnici turističke zajednice USK-a te skupštinska zastupnica g-đa Ljubijankić. Enisa Omanović organizatorica manifestacije kazala nam je kako je od ove godine pored pekmeza od šipka, drijenjka i šljive krenula i u spravljanje đema od trnina koji ima veoma kvalitetna svojstva i veliku potražnju kod kupaca.


Šta ponuditi turistima iz Zapadno-europskih zemalja

         U organizaciji Centra za lokalni razvoj Općine Ključ u petak je održan sastanak predstavnika svih relevantnih subjekata iz oblasti turističke ponude te institucija koje imaju koordinaciju sa turističkom ponudom ove sredine. Važnost održanog sastanka ogleda se i u činjenici da je gđa Emina Krzović iz uloge koordinatora biroa za povratak imala konkretnu biznis ponudu.
         Sva pravna i fizička lica iz općine Ključ koja imaju šta ponuditi, smještaj kulturna naslijeđa, običaje, tradicionalne posebnosti, kućne radinosti, naših prirodnih ljepota i ostalog imaju za obavezu do ljeta uobličiti u turističku ponudu a već iduće jeseni u devetom i desetom mjesecu mogli bi imati turiste iz zapadno europskih zemalja.Peta likovna kolonija Udruženja likovnih umjetnika

         U Ključu je jučer održana peta po redu likovna kolonija u organizaciji udruženja likovnih umjetnika naše općine. Ovogodišnja likovna kolonija održana je uz skromna financijska sredtsva, kazao je u svom obraćanju Šefik Mršić.
         Prisutnima se obratio i Ahmet Ibukić predsjednik udruženja likovnih umjetnika USK-a koji je i ovom prilikom izrazio podršku za ovu kulturnu manifestaciju u našoj općini. Likovnu koloniju otvorio je Abdulah Šistek ispred Općine Ključ. Nešto manji odziv bio je i od strane samih umjetnika a učestvovalo je dvadesetak slikara sa prostora našeg kantona.
         Radovi sa ove kolonije biće izloženi u Domu kulture 25. novembra


*******


         Bihać je bio domaćin petoj po redu kantonalnoj Šumarijadi, manifestaciji za zaposlenike Unsko sanskih šuma i svih ostalih koji su uključeni u proces proizvodnje.
         - Ove manifestacije održavala su se i prije rata – kazao nam je Jasmin Grošić portparol Šuma. - Natjecanja u sportskim i šumskim disciplinama imaju za cilj razvijanje osjećaja pripadnosti preduzeću te druženje i upoznavanje sa svima koji su direktno i indirektno uključeni u ovim djelatnostima.
         Na takmičenju su učestvovale sve kantonalne podružnice kao i naša Ključka koja je bila četvrta u šumarskim disciplinama, dok je među najuspješnijim bila podružnica iz Bosanskog Petrovca. Jedinu zlatnu medalju za našu podružnicu osovojio je Omanović Muhamed u disciplini upravljanja šumskim motorom.
Peta
Kantonalna
Šumarijada
Kratke vjesti

          - Od danas timovi porodične medicine Doma zdravlja Ključ obavljaće proces registracije i reregistracije pacijenata po mjesnim zajednicama. U vremenu od 9 do 15 sati registracija će se obavljati u mjesnoj zajednici Velagići, sutra u mjesnoj zajednici Krasulje te u narednim danima i po ostalim mjesnim zajednicama.
         - JP Ukus uputilo je obavijest da će doći do prekida u snadbijevanju vodom sa gradskog vodovoda Okašnica danas potrošačima Mehmedagića, Zgona i Humića a zbog radova na cjevovodu. Prekid će trajati u vremenu od 8 do 13 sati.
         - Elektrodistirbucija Bihać najavila je da će zbog planiranih radova danas doći do prekida u snadbijevanju električnom energijom u terinu od 9 do 12:15 kupcima trafo stanica Kopjenica i Industrijska zona.
S P O R T

     Od sportskih dešavanja izdvajamo rezultate naših sportskih kolektiva. Odbojkašica ŽOK-a Ključ izgubile su i u drugom kolu, ovog puta na svome terenu. Pobjedu od 3:1 nad ključankama ostvarile su odbojkašice Gračanice. Fudbaleri Bajera također su poraženi na domaćem terenu rezultatom 1:3 od ekipe Omladinca iz Pokoja. I NK Ključ doživio je poraz na gostovanju u Brekovici a rezultat je bio 2:1. Kadeti zajedničke ekipe Ključa pobjedili su svoje vršnjake iz Krajišnika sa 3:0 dok su juniori poraženi sa 4 :0. Utakmice su igrane u nedjelju na stadionu pod Lubicom a u narednom kolu juniori i kadeti gostuju u Bosanskoj Otoci.

Informacije:  Radio Ključ

 

Darovi Ključke dijaspore iz Švicarske

 
     Dva dana u sedmici, četvrtkom i subotom održavaju se radionice za djecu sa posebnim potrebama u zgradi stare gimnazije. Jučerašnja radionica i druženje djece održano je u mraku, tamnim prostorijama koje su im dodijeljene. Struja im je isključena a roditelji djece nisu krili svoje ogorčenje ovakvim postupkom, ističući kako se služe sa samo dvije utičnice i sijalice a prostorije zagrijavaju uz peć na drva. Struja nije isključena zbog neizmiravanja obaveza prema elektru. Struja je isključena zbog nedefinirane situacije plaćanja računa za struju u zgradi stare gimanzije.
      Humani ljudi, članovi udruženja Ključke dijaspore iz Švicarske uručili donaciju djeci sa posebnim potrebama odnosno udruženju "I mi se budimo". Oni su djeci sa posebnim potrebama darovali namjenske igračke, obezbijedili im sendviće, dvoja kolica, kompjuter i fax aparat te im uručili 350 franaka kojim je kupljen neophodan kancelarijski pribor. Osim poklona Udruženja Ključke dijaspore iz Švicarske, prilikom posjete rodnom kraju, Vahida i Elkaz Šljivar su ovoj djeci darovali bajramske poklon pakete.
     Roditelji djece sa posebnim potrebama zahvalili su na ovoj pomoći a za djecu sa posebnim potrebama.
      Udruženje ključke dijaspore CH 30. oktobra organizovaće veliki humanitarni koncert čiji će sav prihod biti namijenjen djeci sa posebnim potrebama.

  
Izložbeno – prodajna manifestacija Pekmezijada

      U subotu 16. oktobra od 11 sati pored saničkog mosta biće održana Pekmezijada. Manifestacija pekmezijada je svečanost koju su još prije 20 godina započele organizovati žene saničkog kraja a u povodu spravljenja zimnica. Vremenom je prerasla u tradicionalnu izložbeno – prodajnu manifestaciju kućne radinosti, zdrave hrane, kulture i tradicije i izrade ručnih radova i autentičnih suvenira.
     Sama manifestacija uvijek privuče veliku pažnju, tokom koje posjetioci imaju priliku gustirati neke od proizvoda i kupiti sve vrste sokova, pekmeza od šumskog i domaćeg voća kao i mnoge duge mliječne proizvode i začine.


 Šumarijada Unsko-sanskih šuma

      Šumsko privredno društvo Unsko sanske šume u danas će u Bihaću održati petu po redu Šumarijadu. Ovogodišnja Šumarijada održaće se na poligonu osnovne škole Prekounje. Prema programu manifestacije u 7:30 planiran je defile svih učesnika, u 8:00 sati svečano otvaranje mani- festacije a potom i takmičenje u šumarskim i sportskim disciplinama koje imaju za cilj promociju i značaj šumarskih djelatnosti i šumarske struke uopšte.
     Svečano zatvaranje manifestacije uz dodjelu nagrada planirano je u 17:30.


OSTALE VIJESTI

 
      Udruženje likovnih umjetnika Stari grad Ključ ove nedjelje organizuje 5. Likovnu koloniju. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvovaće 20 slikara iz svih krajeva Unsko sanskog kantona te pet domaćih likovnih umjetnika. Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za deset sati u Domu kulture a lokacije na kojima će slikari i ovog puta svoje kreacije oblikovati na platnu su neiscrpni motivi Starog grada Ključa i Sanice.
      Radovi sa ovogodišnje likovne kolonije biće predstavljeni u Domu kulture 25. novembra.


*********

     U organizaciji Centra za lokalni razvoj naše općine te na inicijativu Biroa za dobrovoljni povratak Grada Štokholma danas će se u Sanici održati okrugli sto na temu: Razvoj turističkih potencijala ruralnog područja Opštine Ključ – mogućnosti surad- nje sa dijasporom.
     Seminar će biti održan u ugostiteljskom objektu kod Paje sa početkom u 12 sati a moderator okruglog stola će biti Šefika Muratagić, društveni vodič Centra za lokalni razvoj i dijasporu Ključ, i Emina Krzović, Koordinator Biroa za dobrovoljni povratak – Uprava Grada Štokholma, Švedska.


S P O R T

     Ovog vikenda naši sportski klubovi nastavljaju svoja takmičenja u prvenstvu. U okviru 2. kola Prve lige FBiH u odbojci za žene, odbojkašice Ključa će u subotu na domaćem terenu ugostiti odbojkašice Gračanice a utakmica se igra u 15 sati.
      U prvoj omladinskoj ligi Grupe Zapad, juniori i kadeti NK Ključa sastaju se sa Karajišnikom iz Velike Kladuše. Utakmice se igraju u nedjelju na stadionu Pod Lubicom.
      Seniorska ekipa NK Ključa u nedjelju igra u gostima a idu na megdan ekipi Brekovice.

Informacije:  Radio Ključ
Prekida se krivični postupak protiv
Vinka Kondića


      Sud BiH donio je rješenje kojim se prekida krivični postupak protiv Vinka Kondića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.
      Ovo rješenje je Sud donio nakon što su saslušani vještaci medicinske struke koji su pregledali optuženog Vinka Kondića i utvrdili da nije sposoban za nastavak suđenja.
      „Krivični postupak će se, po prijedlogu Tužilaštva BiH, nastaviti kada se zdravstveno stanje optuženog poboljša, u mjeri da može učestvovati u postupku“, navodi se u rješenju Suda, dok je vještakinja istakla da je “realno nemoguće očekivati da će u budućnosti doći do poboljšanja stanja”, s obzirom na progresivnu prirodu Parkinsonove bolesti.

*****

 
      Ulaganjem posljednjih 30 materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak na suđenju Bošku Lukiću i Marku Adamoviću. Državno tužilaštvo je u okviru dokaznog postupka prezentiralo ukupno 452 materijalna dokaza kojima nastoji utvrditi da su Boško Lukić i Marko Adamović učestvovali u zločinima počinjenim na području Ključa tokom 1992. godine.
      Dokazni postupak Odbrana počet će 25. oktobra tekuće godine, kada će prvooptuženi Boško Lukić dati iskaz u svoju korist. Suđenje Lukiću i Adamoviću je počelo u septembru 2008. godine – navodi se u izvještaju balkanske istarživačke mreže.


Informacije:  Radio Ključ

 
   Ključ, 14.  oktobar 2010Sjećanje na ratnog komadanta Osmana Porića


      Delegacije općine Travnik, Općine Ključ, porodica Porić i suborci obišli su mjesto pogibije ratnog komadanta Osmana Porića a u povodu godišnjice stradanja. Osman Porić je bio komadant 708 lake brigade i nosilac najvišeg ratnog priznanja, poginuo je 1995. godine na brdu Mulež prilikom oslobađanja ovih prostora. Delegacije iz Travnika i naše općine položili su cvijeće na spomen obilježju u ulici koja nosi naziv pukovnika Porića.

 

      Nakon toga, općinske delegacije sa porodicom posjetili su na brdu Mulež, lokaciju na kojoj je poginuo Osman Porić, a tu su im se pridružili i predstavnici općine Sanski Most te odali dužnu počast komandantu koji je dao i ono najvrednije za slobodu na ovim prostorima.

Informacije:  Radio KljučHrast koji je bio više nego obično drvo


         Na autobuskoj stanici, u centru Humića kod Ključa nakada je stajao gigantski hrast, stariji nego što pamćenje djedova doseže. Generacijama su se djeca igrala u njegovoj šupljoj unutrašnjosti, a u njegovoj krošnji stanovalo je najmanje deset različitih vrsta ptica i životinja.
         Legendarni stari hrast iz Humića još uvijek je značajan simbol stanovnicima Humi- ća, međutim malo je poznato da na mjestu gdje je ovaj gigantski hrast bio, još uvijek postoji njegov ogromni panj. Mještani se trude maksimalno odložiti njegovo propadanje, praveći krov na panju, i čuvajući komade od njegovog debla kao suvenire.
         Bilo je čak i ideja da se od njega napravi kiosk, međutim od toga se odustalo. Hrast je bio toliko debeo da su ga 6 ljudi jedva mogli obuhvatiti. Njegove velike krošnje natkrivale su džamiju, Humićko mezarje, most i nekoliko kuća. Prilikom jedne nezgode hrast je zapaljen, a s obzirom da je već bio šupalj, mjesecima je tinjao iznutra dok je Humiće prekrivao gusti dim neobičnog mirisa. Nedugo poslije toga hrast je počeo "umirati". Grane su se sušile i na najmanjem vjetru hrast je ispuštao duboke tonove slične škripanju teških vrata. Konačno, strahujući da se neće srušiti na krovove njihovih kuća, mještani su ga 1991. godine posjekli. Desilo se to pred sam početak rata pa je njegova sječa protumačena i kao zlokoban znak za stanovništvo nad kojim je uslijedila tortura, agresija i progoni. Hrast je bio oboren na mezarje, a nišani su bili polomljeni ili porušeni, međutim druge opcije nije bilo jer su na sve strane bile kuće.
         Mnogi ključani se sa nostalgijom sjećaju ovog ogromnog hrasta po kojem su humićke trgovine i kafane nosile naziv. Dugo se tragalo za ovom fotografijom hrasta dok je bio "živ" i napokon , članovi facebook grupe "Ja volim Ključ" su je pronašli i podjelili sa svojim sugrađanima.
         Čak i danas starom hrastu se pridaju mistične moći. Priča se kako u njegovoj mahali rastu najbolji plodovi, najveće budimke tikve, kao što su one u bašči Mehe Puškara. Potok koji je teče u sjeni ovog hrasta bio je bogat s ribama, a mještani Humića i Ključa i danas čuvaju drvene predmete koje su izradili iz stabla ovog stoljetnog hrasta kakvog više nema nigdje u Krajini.

Informacije:  Dnevne novine San
 

 
UDRUŽENJE “17.VITEŠKA KRAJIŠKA BRDSKA BRIGADA“ KLJUČ
Branilaca BiH bb
Ključ, 16.10.2010. godine
Tel/fax: ++387 37 66 30 17
APEL ZA FINANSIJSKU POMOĆ U IZDAVANJU MONOGRAFIJE


 
      Poštovana gospodo !
      Obraćamo Vam se ovim putem da nam, u skladu savašim finansijskim mogućnostima, pomognete u štampanju Monografije 17.Viteška Krajiška brdska brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, autora mr.sci. Amira Klike. Monografija predstavlja ratni put brigade od formiranja pa do gašenja po završetku rata.Monografija će biti predstavljena javnosti na obilježavanju 18-e godišnjice brigade, odnosno 25.11.2010.godine.

      Značaj i ciljevi Monografije su višestruki:
      -ona će na najbolji način njegovati sjećanje na hrabre 17.VKbbr, Šehide, invalide, ratne zarobljenike i borce
      -to će biti trajni spomen i znak neizmjerne zahvalnosti prema svim pripadnicima brigade i kada jednog dana ne bude živih pripadnika brigade, ova Monografija svjedočit će o njima, njihovim naporima, stradanjima, hrabrosti i pobjedama.

      Nove generacije mladih krajišnika će moći iz nje učiti i izvlačiti korisne životne pouke a članovima porodica šehida, invalidima i borcima, monografija će služiti kao vlastito podsjećanje na podnesene žrtve za slobodu domovine i dokaz dužne i vjećne zahvalnosti. Na kraju jedan od ciljeva Monografije jeste da ponudi i naučnu i stručnu valorizaciju cjelokupnog doprinosa 17.VKbbr u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine.
      U nadi da će te razumjeti naš apel i finansijski pomoći izdavanje monografije te time dokazati da cijenite sav uloženi napor, prolivenu krv i izgubljene živote pripadnika brigade, unaprijed se zahvaljujemo.
      Za sve bivše pripadnike brigade pretplata za Monografiju iznosi 30,00 KM a isporuka knjiga je u Ključu (u prostorijama udruženja).
      Vaša sredstva možete uplatiti na jedan od naših računa sa naznakom za izdavanje monografije:
     
      -RAIFFEISEN BANKA             1610350034940024
      -SPARKASSE BANKA              1994400075585113

Uputstvo za uplate iz inostranstva:
PLEASE BE INFORMED THAT YOU CAN TRANSFER FUNDS,STATING PRECISELY FOLLOWING INSTRUCTIONS:
57A: SPARKASSE BANK
             AGENCIJA KLJUC
             BRANILACA BIH BB.
             SWIFT CODE: ABSBBA22
             IBAN: BA391994400075585113

59: UDRUZENJE 17. VITEŠKA KRAJIŠKA BRDSKA BRIGADA KLJUČ
             BRANILACA BIH BB.
             BIH-79280 KLJUČ

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA: 
Fikret Ćuskić 

 

 
 
 

Jedan školski za jedan radni dan

 
     Povodom projekta Volontiraj-kreditiraj 2010 Udruženje Infohouse danas će organizovati tzv. Socijalni dan, kada će srednjoškolci zamjeniti jedan školski za jedan radni dan a ova akcija biće sprovedena u 54 bosanskohercegovačka grada.
     I naša srednja mješovita škola Ključ uzela je učešće u ovom projektu, iako nije bio veliki odziv preduzeća koji bi omogućili jednodnevno volontiranje učenicima. Ipak, osam učenika volontiraće danas u punom radnom vremenu po jedinstvenoj dnevnici od 20 maraka. Učenici će raditi u javnim ustanovama dječijem vrtiću, organu uprave, restoranu ART, građevinskom preduzeću Tempic FA, Internet klubu Milenijum i kamenorezačkoj radnji Huskić.
     Zarađeni novac svih učenika s područja BiH biće na posebnom računu kojim će biti finasiran jedan projekt. Škole su dužne svoje projekte predati do 26. Oktobra a koji bude odabran kao najbolji, biće finansiran iz ovih sredstava koje su omogućili učenici i njihovi današnji poslodavci.

 

  KAKO SPASITI UROD JABUKE ?

Proizvodnja soka od našeg voća
  


 
     Dobar urod jabuka ove godine otvorio je i pitanje koliko u našoj sredini tona i tona tih istih jabuka te ostalog voća propadne.
    Tračak nade u tamnom tunelu BH privrede kao i naše realnosti daje volja, namjera, želja poduzetništvo naših još uvijek rijetkih ključana da investiraju u ovoj sredini.
    Zato je primjer porodice Huskić za svaku pohvalu da sagrade turističko ugostiteljski objekt Konak ’’Crvena jabuka’’ ali isto tako i njihova vizija da otvore mali pogon za preradu voća a pogotovo pogon za proizvodnju soka od voća sa ovih prostora.
Informacije:  Radio Ključ

  
Preliminarni rezultati izbori u BiH i Ključu


      Na osnovu 78,39% obrađenih biračkih mjesta, sinoć do 20 sati i 15 minuta, na internet stranici Centralne izborne komisije BiH preliminarni rezultati kazuju da je za skupštinu Unsko sanskog kantona vodeća stranka SDP sa 23,56% glasova, druga je SDA sa 22,89% glasova. DNZ BIH osvojio je 13,19%, četvrta je A-SDA sa 11,27%, peta je Stranka za BiH sa 8,46% i šesti SBB BIH sa 7,37% glasova.
      Za parlament Federacije BiH s prostora kantona vodeća je SDA sa 25,22% a slijedi je SDP sa 24,67% glasova.
     Za parlament BiH SDP je vodeća stranka sa 24,16% glasova a druga je SDA sa 19,86% glasova.

 


Evo kako su glasali Ključani za parlamente kantona, federacije i države BiH.

      Za kantonalnu skupštinu obrađeno je 95,24% biračkih mjesta. Najviše glasova ključani su povjerili SDP-u 2382, a potom SDA stranci 1527, treća je Stranka za BiH sa 642 glasa. Ukupan broj važećih listića bio je 6.007.
      Za parlament federacije, najviše glasova iz Ključa pripalo je također SDP-u 2261 a potom i SDA stranci koja je imala 1732 glasa. Važećih glasova bilo je 5681.


     Za parlament BH SDP je u Ključu bio ubjedljiv sa 3131 glasom dok je druga SDA osvojila 1686 glasova od 6391 većeg listića.


Informacije:  Radio Ključ

 
 


Ljekari USK od jutros su u generalnom štrajku

Na vanrednoj Skupštini ljekara USK, članova Strukovnog sindikata ove branše, održanoj u Bihaću, aklamacijom sa svega četiri glasa protiv, 60 njih izglasalo je početak generalnog štrajka za 5. oktobar. Time je dovršen „statutarni krug“ oko formalnopravnog potvrđivanja početka štrajka koji je rezultat kako višegodišnje nebrige vlasti, tako i višemjesečnog „praznog hoda“ između unsko-sanskih ljekara i resornog ministarstva.
Ljekari USK traže osnovnu plaću za ljekare opće prakse u visini dvije, a za specijaliste u visini tri prosječne plaće u FBiH, plaćanje prekovremenog rada i dežurstava po kliznoj skali ovisno o radnom danu, vikendu i praznicima, minimalno 1.000 KM godišnje za edukaciju ljekara, te regres od 70 posto od osnovne plaće. 
 

Obilježen Svjetski dan učitelja


 
      5. oktobar obilježava se Svjetskim danom učitelja u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja, koju je proglasio UNESCO.
     Tim povodom kantonalni ministar Amir Hadžić priredio je prijem prijem za prosvjetne radnike i članove sindikata obrazovanja. Istaknuto je da je do sada urađeno dosta toga na podizanju obrazovanja na viši nivo ali i da ima još puno toga za uraditi.
     Zbog dana učitelja, učenici su danas oslobođeni nastave a prosvjetni radnici iz Ključa, barem većina njih prisustvovaće centralnom obilježavanju dana učitelja u Zenici.

 

 
 
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network