M E N U
      BOOKMARK SITE     
   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Zima u Ključu
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Vaša pisma
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOSEPTEMBAR    2 0 1 0Predizborni skupovi stranka


 
 
      Predizborne aktivnosti političkih stranaka u Ključu u punom su jeku. U protekla tri dana svakodnevno se održavaju centralni predizborni skupovi. Stranka demokratske aktivnosti A-SDA, Stranka za BiH te Stranka demokratske akcije SDA održale su svoje skupove na kojima su građanima, biračima Ključa predstavili svoje kandidate za sva tri nivoa vlasti u BiH. Također, predstavnici ovih stranaka pozvali su birače da u što većem broju izađu na izbore i daju svoj glas upravo njima.
     OO SDP-a Ključ svoj centralni predizborni skup održaće u srijedu a najavljen je dolazak između ostalih predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija te član predsjedništva BiH Željko Komšić.
      Za izbornu jedinicu 1 Unsko sanski kanton prijavljena su 32 politička subjekta i nezavisna kandidata.
     Na području općine Ključ glasaće se na dvadeset biračkih mjesta, biće otvoreno i jedno mjesto za glasanje u odsustvu te će biti angažovan i jedan mobilni tim.

      Iz Centralne izborne komisije BiH saopštili su da izborna šutnja počinje u subotu, 2. oktobra ove godine u 7.00 sati i traje do nedjelje, 3. oktobra u 19 sati, do zatvaranja biračkih mjesta.


Informacije:  Radio Ključ

 
 


Uhapšeni zbog kradje

Pripadnici policijske stanice Ključ priveli su dva lica zbog osnova sumnje da su u noći sa 27 na 28 septembar izvršili krivično djelo "Teške krađe". Predmet ovog krivičnog djela bila su putnička vozila i telad.

Policija je pronašla ukradeno auto i tele, dok je drugo vozilo u pokušaju otuđenja oštećeno. Pretpostavlja se da su kod izvršenja ovih krivičnih djela učestvovale tri osobe a policija još istražuje ovaj slučaj.
Odobreno osam novih projekata

 

 
      Mjesnoj zajednici Velagići odobreno je osam novih projekata za 2010. godinu a koje je ova mjesna zajednica aplicirala prema višim nivoima vlasti u okviru projekata za ruralni razvoj.
      Projekti se odnose na razvoj i jačanje infrastrukture i njenih kapaciteta u mjesnoj zajednici Velagići a riječ je o sljedećim projektima: Nastavak izgradnje ulične rasvjete Velagići-Donji Vojići-Gornji Vojići. Nastavak radova na sanaciji i asvaltiranju puta Bajer – Velagići – Donji Vojići, potom sanacija i asfaltiranje puta Hasići – Nezići, Hadžići – Palina i sanacija i asvaltiranje puta za Postajre.
      U okviru odobrenih projekata koji će se implementirati su i nastavak izgradnje trim staze, nastavak radova na nogometnom igralištu Borik te uređenje ograde i pristupnog puta za Dom na Pudin Hanu.

Informacije:  Radio Ključ

 
   Kljuè, 30.  septembar 2010


Centralni predizborni skup SDP BiH

     Pred ispunjenom salom Doma kulture u Ključu, posjetilaca, članova i simpatizera jučer je održan centralni predizborni skup Socijaldemokratske partije BiH.

     Na skupu su predstavljeni stranački kandidati za sve nivoe vlasti a ispred domaćina prisutnima se obratio Nedžad Zukanović predsjednik općinske organizacije SDP-a te nosioci lista Mahmut Alagić, Farko Hodžić i Hamdija Lipovača.

    Svojim prisustvom skup je uveličala i prisutnim se obratila još i dopredsjednica SDP-a Hrvatske Milanka Opačić te Zlatko Lagumdžija predsjednik SDP-a BiH koji je između ostalog pozvao birače da daju svoj glas ovoj stranci, glas novoj šansi i novom početku za BiH.

Informacije:  Radio Ključ
   Ključ, 24.  septembar 2010Javna tribina Naše stranke

     U Sali doma kulture u Ključu u srijedu je održana javna tribina Naše stranke treća po redu koja je realizovana u Unsko sanskom kantonu. Tokom tribine, prisutnima su predstavljeni kandidati Naše stranke za sve nivoe vlasti na predstojećim općim izborima.
 
Fadil Šero
     Prisutnima su se među ostalim obratili Faruk Ganibegović, član kantonalnog odbora, Sead Pjanić predsjednik Kantonalnog odbora i nosilac liste za kantonalnu skupštinu, Alan Majanović nosilac liste za federalni parlament te Dragutin Ilić potpredsjednik izvršnog odbora i Fadil Šero generalni sekretar Naše stranke koji je ovom prilikom istakao da sva priča i svi programi padaju u vodu ukoliko se 3. oktobra građani ne odluče na promjene te pozvao birače da izađu na izbore i daju podršku ovoj stranci.
     - Naša stranka jedina je istinska multietnička stranka, koja će se između ostalog boriti za korjenite reforme zdravstva, socijalnog davanja ali i ukidanje zakona o privatizaciji poručeno je sa skupa. Općinski odbor Naše stranke u Ključu najmlađi je odbor neke stranke u BiH i u tome je veliki potencijal jer je došlo vrijeme za nove ljude sa novim idejama – poručeno je sa tribine Naše stranke u Ključu.

Informacije:  Radio Ključ 


Sporazum o zajedničkom upravljanju otpada

U ponedjeljak 20. septembra u Bužimu potpisan je Sporazum o zajedničkom upravljanju otpada na području Unsko sanskog kantona. Sporazum su potpisali načelnici opština sa područja USK-a i Ministrica građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša u ime Vlade kantona. Sporazumom se jasno definišu obaveze općina u postupanju sa otpadom i međuopćinske firme za upravljanje otpadom kaoi troškovi postupanja sa otpadom.

Nakon potpisivanja Sporazuma, međuopštinska radna grupa nastavlja sa aktivnostima koje će biti usmjerene na transformaciju međuopštinske firme za upravljanje otpadom te podršci na pripremi kantonalnog zakona o upravljanju otpadom koji će detaljnije razraditi stavke potpisanog Sporazuma.
 


Neće biti štrajka zdravstvenih radnika

       Predstavnici sindikata radnika uposlenih u zdravstvu održali su sastanak sa premijerom Šemsudinom Dedićem, resornim ministrom Avdagićem i predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja. Na sastanku je odlučeno da neće biti štrajka zdravstvenih radnika, barem do daljnjeg a sindikalisti se nadaju i očekuju je da bi s prvim novembrom prije donošenja novog budžeta trebao biti potpisan kolektivni ugovor čija bi primjena započela s 1.1. 2011.godine.
       Ovome dodajmo da je u Domu zdravlja u Bihaću otvorena specijalistička ambulanta Centra za srce BH Tuzla, pa će tako građani USK sa kardiovaskularnim problemima na pregled moći ići u Bihać umjesto u Tuzlu. Sada će specijalističke preglede obavljati ljekarski timovi od po dva ljekara iz Tuzle i Bihaća, nakon čega će pacijenti, ukoliko bude potrebe, po nalogu ljekara biti upućeni u Centar za srce BH Tuzla.Željko Despot osuđen na 12 godina zatvora
 

     Pedesetogodišnji Željko Despot iz Ključa osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubojstva Envera Bahtagića i Ejuba Bajramovića nadomak MZ-e Krasulje 1992. godine. Ovaj ratni zločin Despot je počinio kao pripadnik jedinica VRS-e,a krivični postupak vođen je pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Bihaću.
     Prema zaključku suda Despot je žrtve pronašao kod njihovih kuća, prisilno ih poveo sa sobom prema Policijskoj upravi Ključ ali im je ubrzo zatim naredio da skrenu prema Malbašićima da bi ih usmrtio rafalima iz automatske puške. Prema predočenom, motiv ovakvog zlodjela je to što je Despot ranjen kao pripadnik jedinica VRS-e ističu u Sudu.
     Tokom glavnog pretresa i davanja izjave u svojstvu svjedoka, ratni zločinac Željko Despot, čitavo je vrijeme negirao optužbe.

Krivicu je pokušao prenijeti na očevice koji su svjedočili u korist Tužilaštva, Milu Jokića i Nebojšu Bjelića. Supruge ubijenih kazale su da znaju ko im je naoružan stajao pred vratima i ko im je odveo muževe.
     Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću,na čelu sa Reufom Kapićem , uputilo je Despota na daljnje izdržavanje kazne a porodicama ubijenih odobreno je pravo novčanu naknadu za nanesenu duševnu bol.

Preneseno:  USKportal.ba
 
 

Porazan izvještaj o radu Vlade USK-a


 
      Centri civilnih inicijativa Bihać prezentirali su porazan izvještaj o radu Vlade USK-a tokom četvorogodišnjeg mandata od 2006. do 2010. godine. Vlada USK-a ostvarila je svega 45 posto od planiranog a Skupština USKa 30 posto.
     Pojedini ministri pokazali su neznanje i neprofesionalnost u vođenju svojih resora dok premijer Dedić od navedenog u svom inauguralnom ekspozeu prije četiri godine nije ostvario gotovo ništa. Od 780 miliona KM budžetskih sredstava u četiri godine, većina je potrošena za plaće i ostale naknade za više od 5.500 budžetskih korisnika.
     Na kraju mandata nezaposlenost je i dalje glavni problem, oko 8.000 je više nezaposlenih nego zaposlenih, bez zdravstevne zaštite je trećina stanovništva, privatizacije su katastrofalne, socijalne kategorije su na minimalnim primanjima a privreda i dalje tone – stoji u izvještaju CCI-a.

 

 
 
Štrajk upozorenja ljekara USK

       Za danas je najavljen dvostani šrajk upozo- renja ljekara Unsko-sanskog kantona. Štrajk upozorenja je u terminu od 9 do 11 sati a od 13 sati u Bihaću Strukovni sindikat ljekara održaće konferenciju za novinare. Kako stoji u saopćenju Upravnog odbora Strukovnog sindikata ljekara Unsko-sanskog kantona, štrajk se organizira zbog neispunjenja zahtjeva ljekara o definiranju minimalnih osnovnih primanja koje su još prije godinu dana prezentirali Resornom ministru zdravstva i Vladi Unsko-sanskog kantona.
        Zbog nezadovoljstva socijalnim i materijalnim statusom, ljekari su spremni i na kolektivni otkaz. Za vrijeme štrajka, usluge pacijentima biće ograničene. Štrajk upozorenja je uvod u generalni štrajk ukoliko zahtjevi ljekara ne budu ispunjeni.

 

 


Druženje povodom bajramskog praznika

Udruženje penzionera Ključ organizovalo je jučer već tradicionalno druženje koje priređuju povodom bajramskog praznika. Pozivu se se ove godine odazvali predstavnici udruženja iz cijele Krajine budući da je ovo druženje zamišljeno kao svojevrsna predizborna aktivnost Stranke penzionera-umirovljenika.
Nakon kratkog sastanka održanog u Domu penzionera na kojem su predstavljeni gosti kao i program cjelodnevnog druženja, ukazano je i na položaj i trenutnu situaciju populacije koja je, kako je istaknuto , najviše radila i najviše zaslužna u društvu. Potom je održana i predizborna tribina, centralni skup u restoranu „Ključ“ kojom prilikom su predstavljeni kandidati stranke penzinera-umirovljenika za sve nivoe vlasti.VIJESTI IZ SPORTA

      Nogometaši Bajera sa Velagića poraženi su u trećem kolu prve kantonalne lige. Bajer je na domaćem terenu poražen od ekipe Borca iz Izačića sa rezultatom 4 naprema 3. Sanički Omladinac bio je slobodan u ovom kolu. NK Ključ je u četvrom kolu II federalne lige također doživio poraz. Od nogometaša Ključa sa tri naprema nula bio je bolji Vitez iz Bužima.   Ovog vikenda počelo je takmičenje i u omladinskoj ligi BiH. Selekcija Ključa takmiči se sa još deset klubova regije sjeverozapadna Bosna u okviru grupe Zapad 1. U prvom kolu juniori i kadeti Ključa igrali su na domaćem terenu sa ekipom Jedinstva iz Bihaća te ostvarili polovičan uspjeh. Kadeti Ključa savladali su Jedinstvo sa rezultatom 2 : 1. Identičan rezultat od 2 : 1 bio je i kod juniora a pobjedu su upisali gosti iz Bihaća.Kvalifikacije u stonom tenisu za TOP 12

      U subotu 18. septembra u Prijedoru održane su kvalifikacije u stonom tenisu za TOP 12 ligu u kategoriji kadeta. Na turniru je učestvovalo više ekipa iz cijele BiH među kojima i stonoteniski klub Sana Ključ a bilo je prijavljeno ukupno 85 takmičara.
      Naši stonoteniseri ostvarili su veoma zapažene rezultate. Najbolje plasirani bio je Haris Gonilović koji je osvojio osmo mjesto. Besim Jašarević i Mirza Gonilović ušli su među šesnaest najboljih dok je Armin Selimović prošao grupnu fazu takmičenja.
      Narednog vikenda stonotenisere očekuje kvalifikacioni turnir za juniore a grad domaćin je Bugojno.   Ključ, 16.  septembar 2010Obilježen 15. septembar - Dan općine Ključ

     Obilježavanje petnaeste godišnjice oslobođenja općine Ključ, u protekla dva dana proteklo je nizom kulturnih manifestacija te sportskim dešavanjima. 15. septembar ujedno je i datum koji je Dan Općine Ključ.

 

    Tim povodom u srijedu je održana i svečana sjednica općinskog vijeća na kojoj su dodijeljanja općinska priznanja a svečanu sjednicu i obilježavanje godišnje svojim prisustvom uveličali su ratni veterani, predstavnici Vlasti USK-a na čelu sa premijerom Šemsudinom Dedićem, delegacije opštine Sanski Most sa načelnikom Sanjinom Halimovićem i brojni drugi gosti.
 
Plaketa "15. septembar"
Elvir Risović – Beli
     Vijećnici naše općine su tokom svečane sjednice uručili prizanja. Za doprinos u obrani i oslobađanju BiH i Ključa javna priznanja "Počasni gra- đanin općine Ključ" dodijeljena su brigadirima Rusmiru Mrkoviću i Jas- minu Čajiću. Plaketa "15. septembar" dodijeljena je Elviru Risoviću – Belom a zahvalnice "Kanadsko-bosanskom humanitarnom društvu", Šefiku Filipo- viću, te Rami ef. Duranoviću. Javno priznanje Pohvala dodijeljeno je Fuadu Huskiću. Delegacije su potom položile cvijeće na spomen-obilježju stradalima i obišli Spomen-sobu u Domu kulture u kojoj je Udruženje za zaštitu teko- vina borbe za BIH na čelu sa penzi- onisanim generalom Mustafom Polut- kom, predstavilo publikaciju "Korak".
    Za djecu i omladinu predveče su priređene i ulične trke a u Sali Doma kulture, uz prisustvo visokih dužnosnika općine i kantona održana je svečana akademija koja je bila prilagođena nedavnoj tragediji, u kojoj su poginule naše tri sugrađanke.

Informacije:  Radio Ključ 


Tradicionalne ulične trke

U povodu dana općine Ključ, jučer su održane tradicionalne ulične trke za djecu i omladinu. Kod djece predškolskog uzrasta najbrže su istrčale djevojčice Čajić Lejla, Omanović Sajla i Sejarić Alma te dječaci Draganović Hamza, Klepić Amel i Pehlivanović Eman.

U kategoriji djece do petog razreda kod djevojčica najbrže su bile Dizdarević Neira, Mujkić Aida i Smajić Sara a kod dječaka Hadžić Ensar, Čajić Ermin i Jusić Amar. Kod djece do osmog razreda Bilajac Lejla je bila prva, druga Medanović Melisa i treća Babović Ajla, kod dječaka najbrži je bio Selman Huse a potom Burzić Aiz i Hadžić Amir.

I u kategoriji srednjoškolske omladine najbrže vrijeme su imale Koljić Elma, Karadžić Medina te Džafić Amila a u muškoj kategoriji prvi je bio Šadić Harun, drugi Brkić Mirsad i treći Zukanović Selim.
DEBATNA EMISIJA
Radio Ključa

       Sutra (u utorak 14.9.) će u programu Radio Ključa održati druga debatna emisija posvećena općim izborima u BiH. Ovo će biti ujedno i prvo sučeljavanja predstavnika političkih subjekata, s obzirom da je u prvoj emisiji učestvovao kandidat za člana predsjedništva BiH. Prema ranije utvrđenom redoslijedu u sutrašnjoj emisiji učestvovaće Savez za bolju budućnost BiH, Stranka demokratske aktivnosti A-SDA, Stranka demokratske akcije SDA te Socijademokratska partija.
     Emisiju možete pratiti u terminu od 13:00 do 15:00 sati.
 
 


Obilazak šehidskih mezarja

      Prilikom bajramskih praznika, drugog dana ramazanskog bajrama u petak veliki broj porodica i sugrađana uz delegacije predstavnika lokalnih vlasti obišli su šehidska mezarja na području naše općine ali isto tako i na području općina Bihać i Travnik.

 

     Tradicionalno, drugi dan bajrama se obilježava kao dan šehida uz evociranje uspomena i zahvalu prema najzaslužnijim sinovima naše zemlje.

********

     Pored ovog, u subotu je obilježen još jedan vjerski praznik. Naime katolički vjernici naše općine obilježili su blagdan Male gospe zaštitnice župe Ključ.

      Misu je predvodio župnik Ilija Piličić a uz vjerski dio programa priređen je i pozorišni komad u režiji našeg pjesnik Enesa Kiševića. Ispred Udruge ključana i prijatelja Ključa Vinko Blažević dodijelio je plaketu Mati Modriću sa Velagića trenutno nastanjenom u Novoj Gradišci za nesebičan rad u crvenom križu i pomoć u izvlačenji u razmjeni zarobljenih lica tokom proteklog rata.


Udruga Ključana i prijatelja Ključa otkazala je tradicionalnu
manifestaciju "Ključani svome gradu" zbog tragedije koja je zadesila
naš grad i pogibije tri naše sugradjanke.

 


Završeno je 16. Mušičarsko prvenstvo Evrope
Podjelom medalja i priznanja u subotu 11.septembra u Banja Luci završeno je 16 Mušičarsko prvenstvo Evrope čiji je domacin bio grad Banja Luka. Kroz sedmodnevna druženja i takmicenja koja su se održavala na našim rijekama: Vrbas, Sanica, Janj, Sana i Plivskom jezeru učestvovali su takmičari iz 18 evropskih zemalja.
Šampion Evrope u pojedinačnoj konkurenciji je BH reprezentativac član SRD Šipovo Željko Prpić, dok je u ekipnoj konkurenciji najbolja bila reprezentacija Italije. Drugo mjesto osvojila je reprezentacija Španije, a treće mjesto pripalo je Francuzima.


Stonoteniseri u Banjaluci

       Jučer je u Banja Luci održan prvi otvoreni turnir u stonom tenisu u kategoriji sub kadeta na kojem je učestvovala i naša ekipa. Najbolji rezultat ostvario je Kenan Jašarević koji je osvojio 14. mjesto među 70 prijavljenih učesnika. Naše stonotenisere, naredne subote očekuju kvalifikacije za ligu Top 12 u kategoriji kadeta koje će se održati u Prijedoru.
 
        Takmičarska komisija stonoteniskog saveza BiH odlučila je da će početkom naredne godine domaćin državnog prvenstva u stonom tenisu za kadete biti upravo stonoteniski klub Sana iz Ključa.

Informacije:  Radio KljučSvim Muslimanima naše opæine, kao i našoj dijaspori, upuæujemo
najiskrenije èestitke u povodu blagdana ramazanskog Bajrama.
Bajram je radost za naše duše i srca, mubarek dan za sve muslimane i muslimanke, pa tu radost podijelimo sa svojim porodicama, rodjacima, komšijama, prijateljima i svima koji poštuju islam.


BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN


 


Otac poginulih sestara:
"Od svih ovozemaljskih poroka sam ih čuvao,
ali od smrti nisam mogao!"


      Pred velikim brojem građana jučer u 17 sati u Ključu je klanjana zajednička dženaza sestrama Melihi (23) i Aidi Balagić (22) i Emini Šistek (23), koje su prekjučer poginule u saobraćajnoj nesreći u mjestu Ripač kod Bihaća.
      Sestre Balagić potom su ukopane u mezarju Jabukovac u Biljanima, gdje su i rođene, a Emina Šistek u Ključu.
 

      Gradić Ključ pamtit će ovaj Ramazanski bajram po velikoj tragediji koja je zadesila porodice Balagić i Šistek, kada su posljednjeg dana ramazana nadomak Bihaća u stravičnom sudaru na magistralnom putu M-15 u automobilu "polo" koji je podletio pod kamion život izgubile sestre Balagić i njihova prijateljica Emina Šistek. Meliha i Emina bile su diplo- mantice Pravnog fakuleta u Bihaću, a Aida je upisala četvrtu godinu studija.
      U stanu Huseina i Nure Balagić, roditelja Melihe i Aide, u ključkom naselju Luke, okupila se rodbina sa svih strana. Pred zgradu, nekoliko sati prije dženaze, stigla je iz Ljubljane s porodicom Hedija, tetka nastradalih sestara.
      - Kod mene su s majkom Nurom, mojom sestrom, provele cijeli rat - plačući je rekla Hedija.
      Otac Husein i majka Nura su u šoku. Ostala im je još najstarija kćerka Fatima, koja je uz roditelje u najtežim trenucima. Ona je došla s dvoje djece i suprugom. Kaže da je sestre koje su joj došle u posjetu vidjela posljednji put u ponedjeljak u Sanskom Mostu, dva dana prije nesreće.
      - Allah mi ih je uzeo kada su bile na svom vrhuncu i to je bila Njegova volja. Od svih ovozemaljskih poroka sam ih čuvao, bile su mi dobre, ali ih od smrti nisam mogao sačuvati - čule su se riječi oca Huseina. Meliha i Aida s ocem su posljednjeg dana ramazana zajedno zapostile i on ih je ispratio prije polaska u Bihać, sudbina je htjela, na put bez povratka. Iako u velikoj boli, otac Husein smogao je snage i otišao klanjati bajram-namaz u 20 kilometara udaljene Biljane.
      - Moju Melihu i Aidu ukopat ću pored svojih roditelja. Tako je Allah, dž. š., odredio - prozborio je skrhani Husein, nosilac ordena "Zlatni ljiljan" i jedan od najboljih boraca 503. brigade Petog korpusa Armije RBiH.
      U porodičnoj kući Šistek, osim roditelja Huseina i Enise, za sestrom Eminom tuguje Eldina, kao i momak Ismet i brojna rodbina i prijatelji. Šisteci, u velikoj boli, nisu željeli nikakav publicitet.
      Melihin i Aidin djed, hadžija Jusuf Hasanbegović iz Donjeg Kamička teško je podnio njihov prerani odlazak. Ovog mujezina kamičke džamije na bajram-namazu izdao je glas.
      - Kada mi je supruga preselila, mogao sam mujeziniti, ali za unukama nisam. Izdala me snaga, ovo je preteško za mene - kazao je utučeni starac.

Preneseno:  Avaz


Velika tragedija šokirala Ključane

Emina Šistek, Meliha i Aida Balagić

Krenule po diplomu i poginule u saobraćajnoj nesreći

 

     U nesreći, koja se dogodila u 8.45, poginule su Meliha Balagić (1987), njena godinu dana mlađa sestra Aida i Emina Šištek (1987), sve iz Ključa Tri djevojke poginule su u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila na putnom pravcu M-5 Bihać- Bosanski Petrovac u Ripačkom klancu iznad Bihaća, javio je dopisnik Agencije ONASA.
     U nesreći, koja se dodgodila u 8.45 sati, poginule su Meliha Balagić (1987), njena godinu dana mlađa sestra Aida i Emina Šištek (1987), sve iz Ključa.
     Meliha i Emina su upravo završile studij na Pravnom fakultetu u Bihaću, gdje su jutros krenule na završavanje administrativne procedure oko dobijanja diploma a Aida Balagić je studentica treće godine.
     Prema riječima načelnika Krim - policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Marijana Šimića, u to vrijeme uslovi na kolovozu bili su vrlo otežani, počela je kiša i automobil "Polo", koji je išao iz pravca Ključa, iz još neutvrđenih razloga, prešao je na lijevu stranu puta i nakon pedeset metara zabio se u kamion "Man“.
     On je kazao da su Meliha i Aida od zadobijenih povreda preminule na licu mjesta, a Emina je podlegla oko 11.00 sati u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Policija i tužilac su obavili istražne radnje, uz podršku vatrogasaca.

Preneseno:  Avaz 

       Husein Šistek, otac poginule Emine, inače je poznati sportski radnik i predsjednik Općinskog sportskog saveza u Ključu.
        - Još ne mogu da vjerujem da se ovo dogodilo. Jutros, prije nesreće, čuo sam se s Eminom, koja mi je rekla da polaze iz Bihaća. Očekivali smo je kod kuće kako bismo zajedno proslavili Bajram - rekao nam je u telefonskom razgovoru potreseni otac.

Preneseno:  Nezavisne novine

  
Profesori, asistenti i kolege Emire, Aide i Melihe nemaju riječi da iskažu svoju bol zbog ove nesreće. Suze i tuga su jedino što se trenutno osjeća i vidi na licima svih koji su čuli za tragediju.


Dekan Pravnog fakulteta u Bihaću prof. dr. Nevzet Veladžić kaže da je danas najtužniji dan za Pravni fakultet od njegovog osnutka.
 

Učenici opet
u školskim klupama

       Nova školska godina počela je u svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko sanskog kantona. Učenici s područja naše općine, nakon ljetneg rasusta ponovi su se našli u školskim klupama vjerujemo, spremni za stjecanje novih znanja i velikim ambicijama.
 
Radio Ključ i Ključ Info Team svim učenicima naše općine
želi sretan i uspješan početak nove školske godine.

 


Počelo je Evropsko Prvenstvo u Fly Fishing-u

     U Banja Luci je zvanično otvoreno 16. Evropsko Prvenstvo u Fly Fishing-u.
 
      Ovo je prvi put da BiH bude domaćin ovako velikog takmičenja u sportskom ribolovu koje je pod pokroviteljstva Predsjedništva BiH. Prema programu manifestacije održana je ceremonija sve- čanog otvaranja od 16 sati u Banjoj Luci dok je juče bio dan za trening reprezentacija. U srijedu, četvrtak i petak održaće se takmičenja po sektorima na rijekama Janj, Vrbas, Sana, Sanica i Plivskom jezeru.
     Takmičari će u subotu učestvovati na raftingu na rijeci Vrbas a navečer je predviđena i ceremonija dodjele priznanja i medalja.


 


Nastavak sudjenja Kondiću, Lukiću i Adamoviću
Nakon više od dva mjeseca, u srijedu 8. septembra, trebalo bi se
održati ročište na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću. Njih trojicu, Tužilaštvo tereti za učešće u zločinima
u Ključu tokom 1992. godine.


Mirza Gonilović
za Top 12

       U subotu je startalo i takmiče- nje stonotenisera. U Ilijašu su održa- ne kvalifikacije za Top 12 ligu u ka- tegoriji mlađih kadeta. Na ovom tak- mičenju nastupili su i naši stonoteni- seri iz STK Sana Ključ. Najbolje rezul- tate imao je Mirza Gonilović koji je zauzeo deveto mjesto a za ulazak među osam najboljih i Top 12. ligu izgubio je meč sa 3:2 u setovima.
        Već narednog vikenda kadete našeg kluba očekuje novo takmi- čenje u Banja Luci.
 
Mirza Gonilović na kvalifikacijama

 


Počelo je Evropsko Prvenstvo u Fly Fishing-u


      U finalnim utakmicama Turnira prijateljstva koji je održan u protekla tri dana na stadionu Pod Lubicom ostvareni su ovi rezultati: U kategoriji selekcija U8 turnir je osvojila ekipa Koprivna Cazin koja je u finalu bila bolja od ekipe slobode iz Mrkonjić Grada sa rezultatom 1 naprema 0.

      U kategoriji selekcija do 12 godina ekipa BSK Banja Luka pobijedila je Bajer 99 sa 2 - 0. U finalu omladine do 14 godina igrala su naša dva tima NK Ključ i NK Bajer a rezultat je na kraju bio 2 – 1 za NK Ključ. I u selekciji do 16 godina finale su igrale ekipe Podgrmeča i Slobode iz Mrkonjić Grada a nakon penala uspješnija je bila Sloboda. Ovaj veoma uspješan turnir za mlade selekcije organizirao e nogometni klub Ključ.


Zajednička fotografija jednih od finalista, mladih ekipa BSK i Bajera 99

      Na turniru su učestvovale sljedeće ekipe:
      Borac Drvar; Mladost B. Petrovac; BSK Banja Luka, Sloboda Mrkonjić grad, Džaja Banja Luka, Donja Koprivna Cazin, Podgrmeč Sanski Most, Sloga Nektar Ivanjska Banja Luka, Bajer 99 Velagići; Omladinac Sanica i domaćin NK Ključ.

Ekipa NK Ključa izgubila od Mladosti iz Polja

Seniori NK Ključa su u drugom kolu prvenstva gostovali ekipi Mladosti iz Polja. Naš podmlađeni tim izgubio je rezultatom 2:1. U narednom kolu NK Ključ domaćin je ekipi Željezničara iz Bosanske Krupe.


 


Odbojkašice najbolje na ekološkom sajmu "Eko Bis"
Proteklog vikenda u okviru 8. međunarodnog ekološkog sajma "Eko Bis" održana su i takmičenja u mini odbojci. Učestvovalo je devet ekipa iz nekoliko gradova USK-a među kojima i naše mlade odbojkašice.
Ekipa ŽOK Ključa na ovom turniru osvojila je ubjedljivo 1. mjesto
čime su još jednom dokazale svoj kvalitet.
 

Informacije:  Radio Ključ
 

 
SBBBIH-FAHRUDIN RADONČIĆ
SBB-KLJUČ
DATUM: 01.09.2010 god
- SAOPĆENJE ZA JAVNOST -


 
      - ASOCIJACIJA OMLADINE SAVEZA ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH, OPĆINSKE ORGANIZACIJE KLJUČ JE ZABRINUTA SA STANJEM U KOJEM SE NALAZE NAŠI MLADI U NAŠOJ OPĆINI.
      - JEDAN OD OSNOVNIH PROBLEMA JE NEZAPOSLENOST MLADIH ,VELIKI BROJ MLADIH SE NALAZI NA BIROU RADA I TO SA ZAVRŠENIM FAKULTETIMA DOK ISTOVREMENO KOD NAS, KAKO U ORGANU UPRAVE OPĆINE KLJUČ, TAKO I U SVIM OPĆINSKIM USTANOVAMA I PREDUZEĆIMA VELIKI BROJ ZAPOSLENIKA JE SA NEODGOVARAJUĆOM ŠKOLSKOM SPREMOM TE VEĆI BROJ ZAPOSLENIKA ISPUNJAVA USLOVE ZA PENZIJU I ISTI NEĆE DA IDU U PENZIJU KAKO BIH OSLOBODILI RADNO MJESTO MLADOM ČOVJEKU SA ZAVRŠENIM FAKULTETOM.
      - VEĆINA MLADIH JE NEZADOVOLJNA I SA OBRAZOVNIM SISTEMOM. NAS ZABRINJAVA ČINJENICA DA OD OKO 285 STUDENATA IZ NAŠE OPĆINE SAMO 11 STUDENATA OSTVARIVA STIPENDIJU OD OPĆINE KLJUČ A DA ZA PRVIH ŠEST MJESECI OVE GODINE OPĆINA KLJUČ NIJE IZDVOJILA NI JEDNE KM ZA STIPENDIJE A ISTOVREMENO JE IZDVOJILA 50 HILJADA KM ZA RAD POLITIČKIH PARTIJA. MI ĆEMO OVIH DANA JAVNO REĆI KOJE SU TO POLITIČKE PARTIJE I VIJEĆNICI BILI PROTIV TOGA DA OPĆINA KLJUČ UMJESTO 11 STIPENDIRA 35 STUDENATA IZ NAŠE OPĆINE.
      - PORED OVIH PROBLEMA TU JE I NIZ DRUGIH PROBLEMA SA KOJIMA SE NAŠI MLADI SUSREĆU.
      - NAJBOLJI NAČIN ZA RIJEŠAVANJE NAGOMILANIH PROBLEMA MLADIH JE UKLJUČIVANJE MLADIH U PROCES DONOŠENJA ODLUKA. BAVLJENJE POLITIKOM NIJE BAUK ILI KRIMINALNA RADNJA. TO JE ODLIKA MODERNOG I DEMOKRATSKOG DRUŠTVA I ZBOG TOGA ĆE SE SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH ZALAGATI DA ŠTO VEĆI BROJ MLADIH LJUDI AKTIVNO UČESTVUJE U POLITIČKOM ŽIVOTU.
      - MI IZ SAVEZA ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH, OPĆINSKE ORGANIZACIJE KLJUČ, SMO ZA NAREDNE IZBORE ANGAŽOVALI ČLANOVE BIRAČKIH ODBORA I POSMATRAČE SVE I JEDNOG IZ REDA MLADIH

      S POŠTOVANJEM

PREDSJEDNIK: 
Edin Domazet 

 

 
 
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Kljuè Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network