M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOA P R I L    2 0 0 9


   Ključ, 13.  april 2009
Sjajan nastup oduševio žiri

KUD „Naša mladost“ drugi na Međunarodnoj dječijoj smotri folklora održanoj u Mrkonjić Gradu .

     Proteklog vikenda u Mrkonjić Gradu održana je Druga međuna- rodna dječija smotra izvornog fol- klora pod nazivom "Zvuci Evrope" koja je bila takmičarskog karaktera. Na manifestaciji je ocjenjivana auten- tičnost igračkog obrasca, ponašanje na sceni, izbor najljepšeg para u narodnoj nošnji te izbor najmlađih učesnika. Općinu Ključ je na ovoj smotri predstavilo Kulturno-umjet- ničko društvo „Naša mladost“ iz Ključa koje je sjajnim nastupom i igrom oduševilo žiri ali i sve prisutne.     Članovi KUD-a “Naša mladost“ osvojili su prvo mjesto za najbolju izvedbu i koreografiju i drugo mjesto u ukupnom poretku.
     -Svaki naš odlazak na neko takmičenje nosi sa sobom i neka očekivanja pa tako i ovaj put. Iz rezultata koje ostvarujemo vidi se da se sav naš trud i zalaganje isplati“ istakao je predsjednik KUD-a „Naša mladost“ Alen Šehić.


    Šehić je također naglasio da su u toku pripreme za 4. Smotru narodnih igara i običaja Ključ 2009 koja će održati u mjesecu maju a na kojoj se očekuje veliki broj KUD-ova iz BiH i inostranstva.


Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 12.  april 2009
Pohod u Prvu Federalnu ligu

Danas je u sali Mješovite srednje škole u Ključu odigrana utakmica sezone za ključke odbojkašice .

Djevojke nisu skrivale radost
     U sali Mješovite srednje škole odigran je derbi 12. kola II ženske Federalne lige zapad izmedju ŽOK-a Ključ i OK Vogošća. Iako je prvo- plasirana Vogošća njihov najveći konkurent Ključanke su ostvarile izvanrednu pobjedu rezultatom 3:0, po setovima 31:29, 25:20, 21:25. Feno- menalnom igrom i ubjedivom pobje- dom ključke odbojkašice su nastavile pohod ka plasmanu u Prvu Federalnu ligu. Tokom utakmice pobjeda odličnih ključkih odbojkašica ni jednog tre- nutka nije došla u pitanje zahvaljujući prije svega briljantnoj igri ali i velikoj podršci navijača kojih je sve više na njihovim utakmicama.

Zajednička fotografija naših odbojkašica sa trenerom, načelnikom Općine... navijačima i simpatizerima

     Ovom pobjedom ŽOK Ključ se plasirao na prvo mjesto na tabeli II ženske Federalne lige zapad a novi bodovi su im širom otvorili vrata ka naslovu prvaka i ulasku u I Federalnu odbojkašku ligu. Terener ŽOK-a Ključ Muhamed Ramić je nakon sjajne pobjede izjavio da je i pored velike napetosti i uzbudjenja koje je vladalo medju odbojkašicama pred utakmicu, bio siguran u pobjedu.
    U narednom kolu koje će se odigrati sljedećeg vikenda Ključanke će dočekati četveroplasiranu ekipu iz Zenice te im do kraja prvenstva ostaje još gostovanje u Ilijašu.Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 9.  april 2009
Ekologija za čišći i ljepši grad

Ključki srednjoškolci se uključili u akciju čišćenja grada - Dugoročni plan obnavljanje fasada na zgradama .

 
Načelnik općine Ključ
lično je učestvovao u akciji
     U sklopu provođenja akcije Proljetnog čišćenja grada i urbanih dijelova mjesnih zajednica na području općine Ključ organi- zirana je akcija uređenja i uklanjanja otpadnog materijala u MZ Krasulje reon Peći. Inicijator i organizator ove akcije je Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je zajedno sa grupom od 50 srednjoškolaca MSŠ “Ključ” uzeo i lično učešće u akciji. Mr. Ćehajić je ovom prilikom istakao da je izuzetno zadovoljan dosadašnjim tokom akcije te da u narednom periodu slijedi sadnja sezonskog cvijeća i ugrasnog grmlja, čišćenje podrum- skih i tavanskih prostora u stambenim zgradama i objektima javnih ustanova i javnih preduzeća, te čišćenje korita rijeka Sane i Sanice. Mr. Ćehajić je kao dugoročni plan istakao uređenje vanjskog izgleda grada odnosno obnavljane fasada na zgradama.
     Učenici srednje škole bili su oduševljeni idejom uređenja i uljepšavanja okoline te su sa velikim zadovoljstvom krenuli u realizaciju akcije.
    - Glavni razlog što sam se odazvao akciji je nada da ću probuditi ekološku svijest građana i potaknuti ih da se i oni masovnije uključe u akciju i sami tim uljepšaju prostor u kojem žive - rekao nam je Hamid Muslimović, učenik MSŠ Ključ. Ključani su se na Pećima sastali sa predstavnicima općine Sanski Most koje je predvodio njihov Općinski načelnik te je udruženim snagama dvije susjedne općine očešćen reon Peći a nakon toga svaka grupa je nastavila čišćenje u pravcu svoje općine duž regionalnog puta R-410.

Ključki srednjoškolci se uključili masovno u akciju čišćenja grada

     Inače u akciju se uključio i Predsjednik OO SDA Ahmet Egrlić koji je istakao da će se u narednom periodu akcija proširiti na lokaciju Laništa te korita rijeke Sanice i Sane. Egrlić je naglasio da su u dalju realizaciju akcije planirali uključiti i sva javna preduzeća i javne ustanova, članove ekoloških udruženja te udruženja ribara i lovaca, a sve s ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg uljepšavanja našeg grada.Informacije:  Općina Ključ    

 
NOVONOVONOVONOVONOVO
SMS poruke
NOVONOVONOVONOVONOVO

Putem SMS poruka na talasima našeg radija uz muzičku želju svojim najmilijima, rodjacima i prijateljima možete da čestitate rodjendane i praznike, sklapanje braka, rodjenje djeteta, uspjeh u školi....

OBRADUJTE ONE KOJI VAM PUNO ZNAČE
PORUKE IZ SVIJETA ČUJE CIJELI SVIJET

ZA DETALJNIJE INFORMACIJE O SMS PORUKAMA KLIKNITE OVDJE
   Ključ, 8.  april 2009
Naš tim predvodjen Edinom

Tim BiH, predvodjen našim Ključaninom, majorom Edinom Bajramovićem uspostavio je nove standarde u ovoj oblasti.

     Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika OS BiH (STANAG tim) se nalazilo u Italiji gdje su u Školi stranih jezika u Perudi (Italian Army Language School) izvršili pilotiranje prvog BiH STANAG testa na populaciji od 61 oficira (ličnog čina major ili pukovnik) koji kao kandidati za komandno štabne škole moraju zadovoljiti nivo poznavanja engleskog jezika. Prvog radnog dana STANAG tim je primio Komandant škole brigadni general Augusto Staccioli. Tom prilikom Načelnik tima major Edin Bajramović se zahvalio Komandantu škole na saradnji i gostoprim- stvu te mu uručio i prigodne poklone.
    Načelnik STANAG tima major Edin Bajramović i oficiri za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika major Bajo Rogan, major Dražen Malešević, kapetan Jasmin Sofić i poručnik Damir Zovo, izrazili su izuzetno zadovoljstvo rezultatima pilotiranja testa te potvrdili da će biti sprovedeno prvo testiranje STANAG testom u Bosni i Hercegovini i time biti ispunjen prvi partnerski cilj za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

General Augusto Staccioli sa STANAG timom Bosne i Hercegovine na čelu
sa majorom Edinom Bajramovićem

     U junu 2009.godine u Rimu će se održati konferencija BILC-a (Ureda za medunarodnu koordinaciju po pitanju stranih jezika) na kojoj će prisustvovati 27 zemalja članica NATO-a i zemlje članice PfP. Kako saznajemo, jedna od tema koje će biti obradene na ovoj konferenciji je „Način formiranja i rad STANAG tima“ a kao najpozitivniji primjer navešće se tim Bosne i Hercegovine koji je uspostavio nove standarde u ovoj oblasti, počev od načina formiranja tima, sprovedene obuke članova tima, opreme neophodne za rad, te rekordne realizacije postavljenih rokova za svaku navedenu aktivnost, ali i izradu testa. Najvjerovatnije će na isti način u skoroj budućnosti biti formiran ovakav tim u Gruziji a STANAG tim iz OS BiH je ponudio svoju stručnu pomoć BILC-u prilikom realizacije ove aktivnosti.Informacije:  Ministarstvo odbrane BiH    

   Ključ, 5.  april 2009
Skupština KUD-a Stari grad

Društvo je u prošloj godini imalo je 28 nastupa od čega su dva bila u Hrvatskoj, te jedan u Švicarskoj.

     U petak 03.04.2009. godine održana je redovna Skupština kulturno-umjetničkog društva Stari grad Ključ na kojoj je razmatran Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Društva za prošlu godinu, te Program rada sa planom prihoda i rashoda za 2009. godinu. Predsjednik Društva Meho Dučanović ukratko je prezentirao aktivnosti i rad KUD-a u prošloj godini koji se odvijao kroz djelovanje sekcija Društva (horska, folklorna, muzička, recitatorska i plesna sekcija). U svom izlaganju Predsjednik KUD-a posebno je istakao rad muzičke sekcije koja je ujedno i najmlađa u ovom Društvu.


     Za ovu sekciju postoji veliki interes mladih iz naše općine te je upravo za njihove potrebe kulturno-umjetničko društvo Stari grad Ključ u 2008. godini nabavilo jednu klavijaturu i četiri žičana instrumenta čime su stvoreni preduslovi za početak rada tamuburaškog orkestra u 2009.godini.
    Kulturno-umjetničko društvo Stari grad Ključ u prošloj godini imalo je 28 nastupa od čega su 2 bila u Hrvatskoj, te jedan u Švicarskoj. U ovoj godini Društvo planira učestvovati na manifestacijama obilježavanja značajnih datuma na području općine Ključ te aktivirati rad dramske sekcije koja u prošloj godini nije djelovala. KUD u 2009. godini namjerava nastaviti saradnju sa Udruženjima koja djeluju van BiH a posebno sa Vijećem bošnjačke manjine Zadarske županije i BH savezom Švedske koji radi na realizaciji projekta gostovanja kulturno-umjetničkog društva Stari grad Ključ u Švedskoj.


Informacije:  Općina Ključ   


  Piše:
Nihad Filipović
 

     ... Tako “dođoše” i djeca. Dvije curice, ne zna se koja je ljepša; “Ma šesnaestoro će mama roditi kada ste mi tako slatke”, tepala im je u majčinskom zanosu. Živjelo se domaćinski. Kuća se kućila: kupovalo se, unosilo se, šparalo “crno iza nokta”, pa se i imalo. On razvio privatni auto-lakirerski posao, a ona radila kao službenica u pošti, a poslije, posvetila se domaćinstvu i djeci. Nije više morala raditi. On je grbačio neumorno: dan i noć iz radnje izlazio nije, pa je namicao dovoljno i za jedno i za drugo i za djecu i za kucu. I još ostajalo....

ZA KOMPLETAN TEKST KLIKNI OVDJE

 Kantonalno takmičenje u košarci


 

      Osnovna škola „Sanica“ bila je domaćin Kantonalnog takmičenja u košarci za učenike osnovnih škola u muškoj konkurenciji. Na takmičenju je učestvovalo osam ekipa koje su se pobjedama u svojim općinama plasirale na ovo takmičenje. Općinu Ključ predstavljala je osnovna škola „Ključ“ koja je odnijela ubijedljivu pobijedu na Općinskom takmičenju održanom 11.03.2009. godine.
     U prvoj utakmici Kantonalnog natjecanja OŠ „Ključ“ susrela se sa ekipom iz Bihaća. Iako su Ključani važili za jednog od favorita poraženi su na samom početku od ekipe iz OŠ „Harmani 2“ iz Bihaća. Finale je odigrano izmedju OŠ „Ahmet Hromadžić“ iz Bosanskog Petrovca i OŠ „Harmani 2“ iz Bihaća, a ekipa iz Bihaća je fantastičnom igrom i rezultatom od 31:15 osvojila prvo mjesto.


      Nakon završetka utakmice upriličena je svečena dodijela diploma za prva tri mjesta 1. OŠ „Harmani 2“ Bihać 2. OŠ „Ahmet Hromadžić“ iz Bosanskog Petrovca 3. OŠ „Cazin 2“ iz Cazina. Obroke i osvježenje za učesnike takmičenja obezbijedio je Kantonalni sportski savez u saradnji sa Udruženjem pedagoga USK-a, te Udruženjem pedagoga općine Ključ.

 

 
 
   Ključ, 1.  april 2009
Veliki korak za razvoj poljoprivrede

U okviru realizacije projekta Njemačkog zemljoradničkog saveza donirana je savremena oprema za proizvodnju sira.

     U okviru realizacije projekta Njemačkog zemljoradničkog saveza Raiffeisen u ovom dijelu Evrope Općoj zemljoradničkoj zadruzi Eko-milk iz Ključ donirana je kompletna oprema i tehnika za savremenu proizvodnju sira čije je ukupna vrijednost 100.000 eura. Tim povodom danas su dr. Edgar Spreer zastupnik saveza Raiffeisen i predsjednica zadruge Eko-milk Grozdana Halilović potpisali Ugovor o donaciju opreme. Svečeno potpisivanje ovog Ugovora upriličeno je u Kabinetu Općinskog načelnika općine Ključ mr. Osmana Ćehajića koji im je tom prilikom čestitao i poželio uspjeh u realizaciji projekta. Mr. Ćehajić je istakao da je ovo veliki korak za razvoj poljoprivrede na području općine Ključ te da će učiniti sve što je u njegovoj moći da projekat zaživi i da se proizvodi Eko-milka plasiraju na tržište.

Svečeno potpisivanje ovog Ugovora upriličeno je u kabinetu Općinskog načelnika

     Cjelokupna donirana oprema se stavlja na raspolaganje Zadruzi ali u vidu pozajmnice koja se vraća narednih deset godina u fond Centralne zadruge BiH. Sredstva vraćena u Fond služe za ponovno odobravanje kredita drugim članovima zemljoradničkog saveza Raiffeisen. Dr. Spreer je istakao da ja njihov osnovni motiv omogućiti ljudima koji se bave zemljoradnjom i žive u ruralnom području da realizacijom ovog i sličnih projekta dođu do potrebnih finansijski sredstava za život. Oprema za Eko-milk je spremna za isporuku i u roku od tri sedmice će biti instalirana u objekt Zadruge. Minimalni kapacitet oprema je prerada 500l mlijeka dnevno odnosno proizvodnja 50-60 kg sira u jednoj šarži, a kako bi se povećao kapacitet opreme nabavljen je i pasterizator koji ubrzava cjelokupni proces proizvodnje sira i omogućava da se mogu raditi 3 šarže toku jednog dana. Eko-milk u narednom periodu planira se uvezati sa ključkim proizvođačima mlijeka te sa njima sklopiti koperantske ugovore za otkup mijeka. U okviru zemljoradničkog saveza Raiffeisen postoji i prodajna kuća koja obezbjeđuje tržište za prodaju ovih proizvoda što je olakšavajuća okolnost za ovu Zadrugu.


Informacije:  Općina Ključ   

 


Zajednički bodrili reprezentaciju


 

      Sinoć je u Ključ u periodu od 19:30 do 23:30 na Trgu Alije Izetbegovića ispred Doma Kulture organizirano zajedničko praćenje utakmice BiH-Belgija na otvorenom. Incijator ovog događaja je Asocijacija mladih SDA Ključ u saradnji sa općinom Ključ. Mnogi Ključani upravo su se odlučili za ovakav vid praćenja utakmice te su sa velikim oduševljenjem primili vijest o ovom događaju. Navijanje je tokom cijele utakmice odjekivalo gradom, naročito nakon pogodaka naših reprezentativaca, a uz navijačku himnu, napetost i uzbuđenje bodrili su Ćirine lavove cijelu noć.


Slavlje je dalje nastavljeno nakon pobjede i to prvenstveno u dugačkim kolonama bučnih automobila iz kojih su navijači veselo mahali zastavama BiH i navijačkim rekvizitima, ali i u grupicama pješaka obuzetih nogometnim ludilom i fantastičnom igrom plavih.

 

 
 


                                  


Molim sve koji mi mogu pomoći da pronadjem čoveka
za kojim tragam više od 20 godina, Nedjo Stanišić...
Čovek koji je pomogao jednoj devojčici onako kako niko
nikada nije! A ona nije zaboravila ni Tribunj, ni Jesenjina,
ni Sibilu... ni trojke... Ako bilo ko može naći način da dodje do
njega, molila bih da mu kaže da su MAKOVI na istoj adresi....
Kojić M. Cerski Venac 6/8 11000 Beograd i da željno
isčekuju vesti o njemu! Tel. +381641288392

ZAHVALNA SVIMA koji uspeju da ga nadju i da mu kažu
da ga traži MAK....

Informacije možete poslati na naš mail


 


NK Ključ porazio Slogu


 

      Na stadionu Pod Lubicom u subotu 28. marta odigrana je prva utakmica proljetnog dijela prven- stva 2. liga Federacije, grupa Zapad II izmedju NK Ključ-a i Sloge iz Bosanske Otoke. Ključka ekipa je nakon dobro odigrane utakmice slavila pobjedu nad Slogom s odličnim rezultatom 2:0, a uspjeh je uvećan i činjenicom da je klub iz Otoke u jesenjem dijelu sezone zauzeo prvo mjestu na tabeli. Igrač ove utakmice je sigurno golman NK Ključa Brkić Rufad koji je odbranio sve lopte i naprosto zaključao svoj gol. Ključani prvi pogodak postižu u 65 minuti nakon jedne gužve u šesnaestercu gdje se se najbolje snašao naš Hadžić Senad, a drugi pogodak su postigli u 90 minuti iz slobodnog udarca na ivici šesnaes- terca koji je izveo Brkić Emin.

 

      U sljedećem kolu koje će se odigrati 04.04.2009. godine nogometaši NK Ključa gostovaće u Velikoj Kladuši gdje će odmjeriti snage sa ekipom
Mladosti iz Vrnogrča.


Prilog: Općina Ključ   

 
 DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network