M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJ U N I    2 0 0 8


   Ključ, 30.  maj 2009Centralna svečanost na Dujkovim barama

     Povodom obilježavanja "Dana otpora agresoru 92-95" danas je u općini Ključ održana Centralna svečanost na Dujkovim barama. Pored velikog broja posjetitelja te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti manifestaciji je prisustvovao i ratni komandant Amir Avdić. Ova manifestacija se organizuje svake godine radi odavanja počasti i prisjećanja na dane formiranja ključko–sanske jedinice i svih njenih poginulih boraca, ali i ostalih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu.
 

Amir Avdić
    - Čast i zadovoljstvo je danas biti ovdje prisjećajući se svih onih dana i dešavanja 92 godine, ali je velika bol i tuga jer ovdje danas nema onih najhrabrijih sinova koji dadoše svoje živote za našu slobodu- rekao je tokom svog obraćanja ratni komandant Avdić. On je istakao važnost prenošenja istine o deša- vanjima 92 – 95 godine na mladje generacije kako se zlo ne bi zaboravilo.
     Sportski dio svečanosti sastojao se od turnira u malom nogometu, bacanja kugle, i utrke na 100 metara, a mnogobrojni posjetioci Dujkovih bara imali su priliku i da uživaju u kulturno-zabavnom programu koji su pripremili članovi KUD-a "Naša mladost" Ključ.


Informacije:  Općina KljučSvečena Akademija - „Dani otpora agresoru"

 

     U Domu kulture Ključ u srijedu je upriličena svečena Akademija povodom obilježavanja manifestacije „Dani otpora agresoru“. Prije početka akademije Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, predsje- davajući Općinskog vijeća općine Ključ Fadil Jakupović i predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Kemo Dedić položili su cvijeće na Spomen obilježje na Trgu Alije Izetbegovića u znak sjećanja na one koji su svojom hrabrošću i požrtvovanošću dopri- nijeli očuvanju kontinuiteta Bosne i Herce- govine. Nakon obilaska Spomen obilježja svi prisutni su posjetili Muzej dom gdje je smještena bogata arhiva zbivanja iz proteklog rata, te slike svih poginulih boraca i civilnih žrtava rata sa područja općine Ključ.
     U organizaciji Vlade USK-a u holu Doma kulture upriličena je i izložba Formiranje Unsko sanskog kantona od ZAVNOBiH-a do Dejtona.
VIII sjednica Općinskog vijeća općine Ključ

Veliko nezadovoljstvo vijećnika

Na samom početku Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić podnio je vijeću usmeni izvještaj o stanju i aktivnostima u privredi i poljoprivredi, s obzirom da je ova informacija tražena na kolegiju vijeća i da ista, zbog kratkog roka nije mogla biti pripremljenja u pismenoj formi.U sklopu ove tačke vijećnici su informisani o stanju u našim nepriva- tiziranim preduzećima GP "Sani", fabrici u Hanlovskom, ključkom hotelu i fabrici Sanotaf na Zgonu. Skupština USK-a je već davno trebala imenovati Skupštinu društva Sanotafa, ali je ta tačka skinuta sa dnevnog reda što je izazavalo veliko nezadovoljstvo vijećnika.

   Ključ, 29.  maj 2009

Potpisana tri nova ugovora o stipendiranju

     Danas su u Kabinetu Općinskog načelnika potpisana još tri nova ugovora o stipendiranju. Ugovore su potpisali Selman Amela, studentica I godine Pedagoškog fakulteta, Konjević Aida studentica III godine Prirodno-matematičkog fakulteta i Đuzić Sanela student I godine Ekonomskog fakulteta, a stipendije će biti isplaćene naredne sedmice.
     - Ponosan sam što u procesu u kojem vi postajete visokoobrazovane osobe i općina Ključ učestvuje dodjelom ovih stipendija, ali istovremeno sam tužan što nismo u mogućnosti da svojim stipendistima omogućimo stipendije u većem iznosu- kazao je tom prilikom mr. Ćehajić.
     Nakon potpisivanja ugovora Općinski načelnik je iskoristio priliku za razgovor sa studentima tokom kojeg se upoznao sa njihovim budućim planovima i problemima sa kojima se susreću. Na sastanku je istaknuta i mogućnost organiziranja zajedničkog druženja ključkih studenata u Sarajevu i u Bihaću kojima bi pored delegacije iz Ključa i studenata prisustvovali i ugledni ključani koji žive u tim gradovima.
Informacije:  Općina Ključ

     Jučer su u MZ Vela- gići otkrivena dva Spomen obilježja žrtvama granati- ranja iz 1992. godine. Na prvoj lokaciji granata je usmrtila 11 civila među kojima su bili sin, kćerka i snaha Ajše Bečić. Upra- vo je majka Ajša otkrila ovo Spomen obilježje riječima:
     - Poručujem svim majkama, i muslimanka- ma i hrvaticama i srpki- njama da odgajaju svoju djecu na pravdi boga da se ovakav zločin ne bi ponovio- .
     Na drugoj lokaciji Draganović Sahavete otkrila je Spomen ploču svom ocu rahmetli Dra- ganović Refiku koji je bio pripadnik teritorijalne odbrane Ključ, a koji je također poginuo od gra- nate.

 

Otkriveno Spomen obilježje žrtvama granatiranja

Velagići, 29. maja 2009.


     - Oni koji su počinili ovako stravične zločine moraju odgovarati za to jer poruka koju mi šaljemo sa ovog mjesta je vrlo jasna, a to je da se ovakve stvari nikada nesmiju zaboraviti - istakao je u tokom svog obraćanja predsjednik mjesene zajednice Velegići Nijaz Delić. Svečani čin pratila je i delegacija općine Ključ, ratni komadant Amir Avdić, Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić i vijećnici općine Ključ. Izgradnju Spomen obilježja zajednički su isfinansirali općina Ključ, ministarstvo za boračka pitanja i mještani, a otkrivanje Spomen obilježja uvršteno je i u manifestaciju "Dani otpora agresoru".

Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 28.  maj 2009


Ulaganja za ljepše danas ali i bolje sutra

     Povodom obilježavanja 27. maja, Dana mjesne zajednice Velagići jučer je u ovoj mjesnoj zajednici upriličeno zvanično otvaranje realiziranih infrastrukturnih objekata. U prisustvu predsjednika MZ Velagići Nijaza Delića, glavnog imama IZ Ključ Ermina ef. Vučkića te mještana ovih naselja, Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić je svečanim presje- canjem vrpce zvanično pustio u upotrebu pet infrastrukturnih projekata koje su zajednički isfinansirale općina Ključ i mješatani Velegića.
     Tako je u svoju funkciju stavljen asfaltirani put Klipanović brda čija dužina iznosi 360 metara, zatim put Velagići – stadion – Patikale u dužini od 1800 metara, kanalizaciona mreža Gornji Hasići vrijednosti 31.300 KM i novoasfaltirani put Vojići- Hasići- Nezići čija ukupna vrijednost radova iznosi oko 230 hiljada KM. Općinski načelnik je čestitajući svim mješta- nima istakao da su upravo oni ti koji su najzaslužniji što su su se ovi veoma bitni projekti završili.
    - Najvažnije je da i dalje podstičete razvoj i obnovu u svojoj mjesnoj zajednici jer zadatak svih nas je da izgradimo što bolji ambijent života u svim našim naseljima. - poručio je mr. Ćehajić.
Informacije:  Općina Ključ

Dukat obradovao mališane vrtića „Ljiljan“

 

     Predstavnici Dukata jučer su u sklopu akcije „Darivanja po pola litre mlijeka djeci u svakom vrtiću BiH“ obradovali i mališane našeg vrtića. Ključkih mališana "Ljiljana", njih oko sedamdeset, izneneđeni ovim lijepim gestom mljekare Dukat, nisu krili svoju radost. U znak zahvalnosti djeca pred- školskog uzrasta zvela su za goste kraću recitaciju.
     - Ova akcija je veoma obrado- vala našu djecu i unijela dosta radosti u naš vrtić - istakao je tom prilikom direktor vrtića Mujaga Selman.
     Akcija darivanja mlijaka svakom djetetu u registriranim vrtićima BiH organizirana je povodom 1. juna, svjetskog dana mlijeka i trajat će od 25. do 29. maja. Posljednje sedmice u ovom mjesecu Dukat će podijeliti mlijeko za oko 15.000 djece u više od 140 vrtića širom BiH.


Informacije:  Općina Ključ    U sklopu manifestacije „Dani otpora agresoru“ i ove godine vršit će se odabir najuređenijeg dvorišta na području općine Ključ.

Pozivamo sve zainteresovane građane općine Ključ da se prijave kod sekretara svoje MZ-e ili direktno u Općini Ključ -
Šalter sala, šalter br. 2 svakim radnim danom od 08-15,00.Prijave se podnose do 03.06.2009. godine.

Dan OŠ Velagići

Učenik generacije
Lejla Ćemal

 

     Osnovna škola "Velagići" je 25. maja svečenom proslavom u prostorijama škole obilježila svoj Dan. Manifestaciji se pored velikog broja posjetitelja, nastavnog osoblja i roditelja pridružio i Presjedavajući Općin- skog vijeća općine Ključ Fadil Jakupović. Direktorica škole Maida Koljić je prigodnim govorom ozvaničila početak svečenosti.
     - Dan škole je prilika da Vam pokažemo dio onog što smo radili u ovoj školskoj go- dini te da prezentiramo postignute uspjehe naše škole - istakla je gospođa Koljić.
    Učenici OŠ "Velagići" su za ovu priliku pripremili bogat kulturno-umjetnički program na kojem su se predstavile horska, recitatorska, ritmička i folkolorna sekcija. Učenici horske sekcije, pobjednici općinskig takmičenja horova, izveli su pjesmu "Mosta- rski dućani" a starija folklorna sekcija zaigrala je kolo "Istočna Bosna" sa kojim je na općinskom takmičenju osvojila drugo mjesto. Tokom manifestacije dodjeljene su nagrade odličnim učenicima svih razreda, te najboljim odijeljenskim zajednicama, a za učenika generacije 2008/09. godinu proglašena je Lejla Ćemal.


     - Budite ono što jeste. Borite se za ono do čega vam je stalo. Budite hrabri i odlučni" - poručila je prisutnima u svom obraćanju Lejla. U ime Općinskog načelnika nagradu učeniku generacije uručio je njegov pomoćnik Hamdija Dučanović.

Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 26.  maj 2009
Otvorena novoizgrađena benzinska pumpa Energopetrola
Za bolji servis građanima

     Konzorcij Mol-Ina danas je u općini Ključ upriličio svečeno otvaranje novoizgrađene benzinske pumpe. U prisustvu mnogobrojnih zvanica i gostiju, te direktora Energopetrola Božić Franje moderno opremljenu benzinsku pumpu je otvorio Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić. Direktor Božić je u pozdravnom obraćanju istakao da ova poslovna jedinica predstavlja novi imidž Energopetrola koji se želi izgraditi te da je ovo prva benzinska pumpa ovakve vrste u BiH koja je puštena u funkciju. Novitet ove benzinske pumpe je savremena automatizirana autopraona, a pored dizela i benzina ovaj objekat nudi i autoplin. Benzinska pumpa Energopetrola je urađena po svjetskim standardima i kao takva sigurno će predstavljati dobar servis građanima.
     - Mol-Ina je gradnjom ovog objekta pokazala da se i u vrijeme recesije može i treba ulagati- istakao je mr. Ćehajić.


     Prilikom otvaranja benzinske pumpe Energopetrola u Ključu Općinski načelnik je odlučio da sa punim rezervoarom goriva obraduje vlasnika jednog automobila koji se izabere slučajno. Sreća se osmijehnula Ahmetu Mehmedoviću iz Sanice kojem je mr. Ćehajić lično natankao gorivo.
     - Iznenadio sam se kada mi je policajac dao znak da zaustavim auto jer se ja inače pridržavam ograničenja. Veoma sam sretan!- rekao je izneneđeni Ahmet.
Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 24.  maj 2009Prva samostalna izložba slikara
Admira Hadžića - Mire

     U holu Doma kulture Ključ nedavno je upriličen otvor prve samostalne izložbe ključkog slikara Admira Hadžića – Mire na kojoj je predstavljeno 21 umjetničko djelo ovog mladog slikara u čijem radu preovladavaju motivi zavičaja.
     - Siguran sam da ćeš biti veliki umjetnik, a moja podrška u tvom daljem radu neće izostati - poručio je Hadžiću Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je i otvorio izložbu. Admir Hadžić se slikarstvom bavi četiri godine, a u svom radu najviše koristi tehnike pastel, ulje i akvarel. Pored motiva zavičaja koji su njegova najdublja inspiracija u radu, Hadžića posebno fascinira poznati ključki sklop Lubice i Orlovca te motivi divljih golubova, naročiti njihov vrat koji je specifičan zbog svojih boja.


     - Veoma sam zadovoljan posjećenošću izložbe, a naročito pozitivnim reakcijama prisutnih koji su me ohrabrili da ulažem još više truda u svoj rad- istakao je tokom izložbe mladi slikar.
     U narednom periodu Hadžić planira zajedničku izložbu sa poznatim akademskim slikarom Ahmetom Ibukićem u Bihaću, a ključani će već krajem jula imati priliku da uživaju u njegovim djelima kada će biti upriličeno drugo samostalno izlaganje talentiranog Admira Hadžića.
Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 22.  maj 2009

Ispraćena 14 generacija ključkih maturanata

 
     Tradicionalnim defileom glavnom gradskom ulicom i zabavom u resto- ranu "Ključ" maturanti Mješovite srednje škole iz Ključa obilježili su završetak srednjoškolskog obrazo- vanja. Uz prisustvo i pozdrave mno- gobrojnih gradjana, roditelja i prija- telja ulicom Branilaca BiH prošla je četrnaesta poslijeratna generacija ključkih maturanata. Ove godine ispit zrelosti su proslavila 144 maturanta, od čega 51 gimnazijalac i 93 učenika stručnih škola. Matursko veče bilo je prilika da još jednom budu svi na istom mjestu jer uskoro svako od njih kreće novim životnim putem.

Sretno!
Informacije:  Općina Ključ
Završeno
asfaltiranje
ulice
Stari grad

 

     Jučer je u općini Ključ završeno asfaltiranje Ul. Stari Grad. Ova faza asfal- tiranja obuhvatila je dionicu dužine oko 500 metara, a ukupna dužina asfaltiranog puta u ovoj ulici iznosi 1.500 metara. Projekat su zajednički isfinansirali Fondacija Odraz i općina Ključ.
     Polaganjem asfalta u ovom dijelu ulice rekonstruisan i u svoju funkciju potpuno je doveden pristupni dio puta prema naselju Luke. U sklopu ovog projekta asfaltiran je i makadamski dio puta prema Starom Gradu koji je bio veoma težak za održavanje zbog konfiguracije terena, a u jesenjem i proljetnom periodu kiša ovaj dio puta bio je skoro nepristupačan za vozila.
     Pored mnogih prednosti za učesnike u saobraćaju asfaltiranje ove ulice doprinjet će i većem broju posjeta kompleksu Starog grada Ključ. Inače Stari Grad je veoma poznata turistička destinacija koja svake godine privlači sve veći broj kako ključana tako i drugih turista.


Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 21.  maj 2009 Načelnici odali dužno poštovanje porodici Hadžić

     OŠ "Ključ" i OŠ "Dr. Safet-beg Bašagić" iz Gradačca dvanaest godina njeguju uspješnu sradnju i prijateljske odnose. Ove godine na proslavu Dana OŠ "Ključ" u delegaciji koja je stigla iz Gradačca bio je i načelnik ovog grada Fadil Imširović. Njegovu posjetu općini Ključ iskoristio je Općinski načelnik mr. Ćehajić da organizira jednu neobičnu posjetu porodici Hadžić iz Ključa. Načelnici su zajedno posjetili porodicu rahmetli Mirsada Hadžića koji je poginuo u odbrani Gradačca tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i na taj način odali dužno poštovanje Hadžiću koji je za današnju slobodu naše zemlje dao ono najvrjednije, svoj život. Iza Mirsada je ostala supruga Fadila i troje djece koji su se veoma obradovali ovoj iznenednoj posjeti. Tokom razgovora sa Hadžićima načelnici su se maksimalno stavili na raspolaganje ovoj porodici u riješavanju bilo kakvih problema koji su u njihovoj nadležnosti.
    - Nećemo i nesmijemo vas zaboraviti- istakao je tom prilikom mr. Ćehajić.
    - Veoma sam vezana za Gradačac i svake godine odlazim tamo na mezar svom rahmetli suprugu. Dirnuta sam ovom posjetom i iskazanim poštovanjem prema mojoj porodici te se zahvaljujem načelnicima - istakla je tokom razgovora Fadila Hadžić.
    Gradačački načelnik iskoristio je ovu priliku da pozove porodicu Hadžić na otvaranje Cantralnog šehidskog spomen obilježja u Gradačcu koje će biti upriličeno 5. juna.


Informacije:  Općina Ključ   

Malonogometni
memorijal
"Delić Suvad – Ćuna"

 

     Sinoć je u MZ Velagići otvoren memorijalni malonogometni turnir "Delić Suvad – Ćuna" koji je organiziran u čast i sjećanje na rahmetli Suvada. Suvad je pogi- nuo prilikom organizovanja otpora agresoru 1992. godine, a u sjećanju svojih sugrađana zapamćen je i kao dobar fudbaler.
     Prvim udarcem sa centra na malonogometnom igralištu pored OŠ Velagići Redžo Delić, sin rahmetli Suvada ozvaničio je početak takmičenja na kojem će učešće uzeti sedamnaest ekipa sa područja cijele općine. Malonogometni turnir se ove godine organizuje po prvi put i trajat će do 29. maja, a za najbolje su obezbje- đene vrijedne novčane nagrade.
     - Želim da turnir prije svega bude korektan i da pobjedi najbolji - poručio je tokom svog obraćanja Redžo Delić.Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 18.  maj 2009 


Osnovna škola "Ključ"
pobjednik Treće kantonalne smotre folklora

     Folklorna sekcija Osnovne škole Ključ iz Ključa pobjednik je Treće kantonalne smotre folklora koja je održana u Bihaću u sklopu 16. Smotre sposobnosti, znanja, stvaralštva i sporta i USK-a. Starija folkolorna grupa OŠ Ključ u čijem sastavu djeluje 29 učenika od 5 do 8 razreda pod vodstvom Enise Bašić, Fude Konjević i Emine Muratagić na smotri se predstavila sa tačkom "Bošnjačka svadba uz dolazak i krnanje mlade". Uvodni dio koreografije odslikava tradicionalne običaje sa naših prostora i pjesme koje se pjevaju prilikom krnanja mlade.
     - Zadovoljni smo postignutim rezultatom mada tehnički uslovi za nas nisu bili optimalni zbog izuzetne složenosti naše koreografije - rekla nam je Enisa Bašić rukovodilac sekcije. - Njegovanje naše tradicije i običaja niko nije prikazao tako autentično kao Ključani što je i presudilo da pobijede na smotri - dodala je gospodja Bašić.
     Drugo mjesto pripalo je učenicima OŠ "25. Novembar" iz Velike Kladuše, a treće mjesto zauzela je osnovna škola "Cazin I" iz Cazina.


Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 17.  maj 2009IV "Smotra narodnih igara i običaja Ključ 2009"


Bosna i Hercegovina u Ključu

 
     Jučer je u Ključu odražana sada već tradicionalna smotra „Narodnih igara i običaja Ključ 2009“ u organizaciji KUD-a „Naša mladost“ Ključ. Na smotri se svojim koreografijama i specifičnim nošnjama predstavilo 15 društava iz cijele Bosne i Hercegovine, od Brčkog do Bihaća i od Čapljine do Banjaluke. „Večeras je Bosna i Hercegovina u Ključu“ istakao je u pozdravnom govoru Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić. Oko 800 učesnika manifestacije defi- leom ulicama grada zadivilo je brojnu ključku publiku, a nakon defilea svojim igrama i vještinama u Domu kulture izazvali su potpuno oduševljenje.


    - Cilj smotre je prije svega dobro druženje, ukupljanje te razmjena iskustava kulturno-umjetničkih društava iz cijele Bosne i Hercegovine - istakao je Alen Šehić predsjednik KUD-a „Naša mladost“. Smotra Narodnih igara i običaja održana je po četvrti put i postala je prepoznatljiva manifestacija koja se održava sredinom maja svake godine.


Informacije:  Općina Ključ

Svojim prustustvom i podrškom Smotru su pojačali predstavnici SBiH i to: Federalna ministrica obrazovanja gđa Meliha Alić, koja je obećala pomoć za održavanje ovakvih manifestacija, zastupnik PS BiH iz Stranke za BiH g-din Sadik Bahtić koji je bio sponzor prošlo- godišnje smotre, te Žene SBiH USK-a koje su istakle da je ovo način kako se jača i gradi BiH.

Predsjednica Žena SBiH Ključ
i Općinska vijećnica SBiH
Enisa Čahut-Kurbegović, prof.

   

   Ključ, 15.  maj 2009

Svečeno obilježen Dan
Mješovite srednje škole "Ključ"

     Mješovita srednja škola "Ključ" 15 maja je svečenom proslavom u Domu kulture Ključ obilježila svoj Dan. Pored velikog broja posjetitelja, nastavnog osoblja i roditelja učenika proslavi su prisustvovali i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić te kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Amir Hadžić. Svečanost je otvorena izložbom učeničkih radova u holu doma, a poslije toga priređen je bogat kulturno-zabavan program koji su izveli ključki srednjoškolci. Tokom manifestacije prisutni su imali priliku da uživaju u modnoj reviji i reviji frizura koju su pripremili učenici tekstilne i frizerske škole, a najveće oduševljenje izazvao je nastup članova benda “Kratki spoj”. 
     Prilikom svog obraćanja direktor škole Mehmed Ćenanović je naglasio da škola konstantno radi na poboljšanju uslova rada i školovanja u ovoj ustanovi te ju u tom cilju ušla u projekat upravljanja kvalitetom u srednjim tehničkim i stručnim školama. Na manifestaciji su dodjeljene nagrade odličnim učenicima svih razreda te sekcijama MSŠ Ključ, a za učenik generacije 2008/09. godinu proglašena je Emina Egrlić. Za uporan rad i odličan uspjeh Emini su uručili nagrade Općinski načelnik i direktor škole.
    - Zahvaljujem se svima koji se smatraju djelom moga uspjeha - kazala je u svom obraćanju učenica generacije.


Informacije:  Općina Ključ    OVO JE NEKAD BILA REKLAMA
NEKOGA ILI NEČEGA

... DA , NEKAD JE BILA REKLAMA ...

DANAS SU OVAKVI PANOI RUGLO
I ANTIREKLAMA NAŠEG GRADA
     
   Ključ, 13.  maj 2009Završeno asfaltiranje puta prema Patikalama


Radost i zadovoljstvo

     U MZ Velagići jučer je završeno asfaltiranje putnog pravca Velagići - stadion Borik - Patikale. Put u dužini od 2.200 metara rađen je u tri faze a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 180.000 KM. Radove je većinski finansirala općina Ključ, a mješatani naselja Patikale u projektu su učestvovali sa 65.000 KM što veoma dobija na značaju ako se uzme u obzir činjenica da u ovom naselju trenutno ima samo jedanaest domaćinstava. Završetak ovih radova značajan je i za dalji razvoj sporta u ovoj mjesnoj zajednici jer je asfaltiranjem puta do Patikala ujedno urađen i pristupni put prema stadionu Borik.
     Inače novoasfaltirani put vodi i do trim staze „Borik-trim“ te je na ovaj način omogućen lakši pristup svim ljubiteljima sporta i rekracije u prirodnom okruženju. Mještani Patikala nisu krili svoju radost i zadovoljstvo urađenim poslom, a posebnu zahvalnost iskazali su općini Ključ koja je većinskim djelom učestvovala u finansiranju ovog projekta.


Informacije:  Općina Ključ    Akcija
specijalne
policije
i u Ključu


 

     U zajedničkoj akciji, kodnog naziva "Krajina", koju sprovode MUP RS i Federalna uprava policije, po nalogu Tužilaštva BiH u Banjaluci je juče privedeno 12 osoba. Ova akcija je pripremana nekoliko mjeseci a izvedena je u Banjaluci, Ključu i Sanskom Mostu gdje je pretreseno 18 lokacija u potrazi za osobama umiješanim u trgovinu i proizvodnju droge. .
     Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije, kazao je da je na području Banjaluke pretreseno više lokacija, u San- skom Mostu četiri lokacije a na području naše općine pretresene su tri. Osim droge, pronađeni su i pištolji, te novac za koji se sumnja da potiče od preprodaje droge. Gdje je to sve pronadjeno i kod kojih lica, još nije saopšteno javnosti.
     Kao "grom iz vedra neba" našom čaršijom prostrujala je vijest da je u toj akciji pretražen stan direktora Doma zdra- vlja dr Behzada Hadžića kao i prostorije Doma zdravlja. Ova akcija nije iznenadila samo dr Hadžića nego i sve njegove kolege sa posla kao i sve gradjane Ključa budući da se radi o veoma cijenjenom liječniku i hu- manisti. Dr Hadžić nije komentarisao nemili dogadjaj ali je, na zadovoljstvo svih nas, juče normalno nastavio svoj svakodnevni posao što je svakako dobar znak.

   Ključ, 12.  maj 2009
Sedmica Crvenog križa

Paketi koji se sastoji od prehrambenih i higijenskih artikli, školskog pribora i garderobe uručeni dvijema porodicama.

     Od 8. do 14. maja u svijetu se obilježava sedmica najstarije međunarodne humanitarne organizacije u svijetu Crvenog križa. Tim povodom predstavnici Crvenog križa Ključ danas su posjetili dvije porodice u naselju Kalabe MZ Krasulje kojima su uručili prigodne pakete. Paket koji se sastoji od prehrambenih i higijenskih artikli, školskog pribora i garderobe za novorođenčad i djecu prvo je uručen porodici Jukić Mehmedalije. Inače Mehmedalija je gluhonijem od rođenja i nigdje ne radi te on i njegova šestočlana porodica žive od minimalnih primanja, a paket sa garderobom za novorođenčad ih je veoma obradovao s obzirom da imaju bebu staru dva mjeseca.


     Mirela Pudić, sekretar Crvenog krsta Ključ i Jasminka Filipović, aktivst ove organizacije predajom paketa prijatno su obradovale Jukić Rasemu koja živi sa porodicom sina Nedžada. Nedžad pored supruge i majke, ima i troje djece, a ovaj humani gest Općinske organizacije Crveni križ prijatno je iznenadio i usrećio njegovu porodicu. U toku sutrašnjeg dana Crveni križ Ključ poklonit će dječija kolica porodici Mehmedalije Jukića a u narednom periodu planirana je posjeta i uručenje humanitarniog paketa jednoj od najugroženijih porodica na području Mjesne zajednice Humići.


*******************    


Skupština
Sportsko-
ribolovnog
društva
Ključ


Predsjednik SRD Ključ
Besim Pudić 

     U sali Općinskog vijeća općine Ključ sinoć je održana izborna Skupština Sportsko-ribolovnog društva Ključ na kojoj su se birali predsjednik Društva, članovi Upravnog od- bora i Disciplinske komisije te predsjednik Skupštine. Dosadašnji predsjednik Društva Besim Pudić dobio je jednoglasnu podršku ribara da i dalje obavlja tu funkciju, dok su za novi Upravni odbor izabrani Besim Pudić, Šefik Mršić, Meho Kesedžić, Abdulah Šistek, Nedžad Crnolić, Arnes Avdić i Senad Zečević.
     - Ono što je do sada dobro funkcionisalo ne treba mjenati - istako je tom prilikom ribar Husein Balagić.
     Tokom Skupštine ribari su izrazili želju da se u rad Društva uključi više ribara iz Saničke doline tako da su u Upravni odbor, umjesto dosadašnja dva, delegirana i iza- brana 3 člana iz Sanice. Sportsko-ribolovno društvo, uprkos kreditnog zaduženja (koje namjerava isplatiti najkasnije do 2010 godine), uspjelo je ostvariti prihod od 67.000 KM i to zahvaljujući prije svega sredstvima od godišnjih, dnevnih i revirnih dozvola.
     - Rad društva se poboljšao što se vidi iz naših prihoda koji su povećani u odnosu na prethodnu godinu, a ja se nadam da ćemo pozitivno poslovanje nastaviti i u ovoj godini - rekao je predsjednik SRD Ključ Besim Pudić.


Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 10.  maj 2009Nova pobjeda nogometaša NK "Ključa"

NK "Ključ" - NK "Vitez" 2:0

     Na stadionu Pod Lubicom jučer je u nastavku borbe za opstanak proljetnog dijela prvenstava odigrana utakmica izmedju NK "Ključa» i NK "Viteza" iz Bužima. Nakon brojnih šansi i sjajne igre ključki nogometaši su slavili pobjedu zasluženim rezultatom 2:0. Tokom prvog poluvremena u šesnaestercu je fauliran Čarkić Edin i sudija je dosudio jedanesterac koji ključani nisu iskoristili, a šutirao ga je Hadžić Senad. Prvi pogodak utakmice nogometaši Ključa postižu u drugom poluvremenu zahvaljujući odličnoj igri Koljić Admira, a u nastavku poluvremena Hadžić dobiva novu šansu i postiže drugi pogodak za ključane te postavlja konačni rezultat od 2:0.
     U nastavku prvenstva NK "Ključ" dočekuje ekipu "Mladost" iz Vrnograča, a utakmica će se odigrati u subotu 16.05.2009. godine sa početkom u 17 sati.


Informacije:  Općina Ključ    

   Ključ, 9.  maj 2009
Nema prvačića u Kamičku

Aktivnosti oko prijavljivanja djece za upis u prvi razred tako da se škole nadaju da će biti još novoprijavljenih učenika.

    
 

     Protekle sedmice u našim osnovnim školama provedene su aktivnosti oko prijavljivanja i eviden- tiranja djece za upis u prvi razred. U Osnovnoj školi Velagići upis je već završen a obavljeno je i individualno testiranje prvačića. Prema još nezva- ničnim podacima u ovoj školi upisano je trideset novih učenika, od čega šesnaestero u centralnoj školi, u područnoj školi Krasulje osmero, dvoje učenika u područnoj školi u Balijevićima te četvero u područnoj školi u Ramićima. Ove godine nije evidentiran ni jedan prvačić u područnoj školi u Kamičku.
     Osnovna škola Sanica, također, očekuje upis oko 30-ak prvačića dok je u Osnovnoj školi Ključ za sada prijavljeno 68 učenika od čega ih je 60-ero prijavljeno u centralnoj školi. Do početka nove školske godine, osnovne škole se nadaju da će biti još novoprijavljenih učenika, tako da trenutni broj evidentiranih nije konačan. Prvi razred na jesen će pohađati djeca sa 5,5 ili 6 godina, sukladno zakonskim propisima dakle mališani sa 2003. godištem koji će pohađati devetogodišnju školu.


Informacije:  Radio Ključ    

 
Povodom 9 maja, Dana Zlatnih ljiljana upućujem iskrene čestitke svim dobitnicima ovog visokog vojnog priznanja. Svima Vama, herojima odbrane Bosne i Hercegovine posebno, familijama poginulih boraca, u ime općine Ključ, izražavam zahvalnost i poštovanje.

upućuje

OPĆINSKI NAČELNIK
mr. sci. Osman ĆehajićU organizaciji Šahovskog kluba "Sanica" održaće se . tradicionalni medjuna- rodni šahovski vikend turnir "Sanica . 09" u vremenu od 24. - 26.jula 2009.

     - Turnir će se održati u prostorijama Osnovne škole Sanica
     - Prijave za takmičenje primaju se do 17 sati, 24.jula ,
     - Takmičenje se odvija po Švicarskom sistemu od 7 kola
     - Pravo učešća na Turniru imaju svi zainteresovani šahisti i šahistkinje iz        Bosne i Hercegovine i inozemstva

Zagarantovan nagradni fond od 6000 KM

Svi učesnici su obavezni donijeti ispravan šahovski sat i šahovsku garnituru.

Za više informacija

Za organizacioni odbor:
Medić Senad, predsjednik
mob. 00491725753067

Informacije na: info@sanica.net
ISKRENE ČESTITKE POVODOM 9. MAJA - DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM SVIM GRAĐANIMA KLJUČA A POSEBNO PRIPADNICIMA UDRUŽENJA ANTIFAŠISTA I BORACA NOR-A
UPUĆUJE

OPĆINSKI NAČELNIK 
mr. sci. Osman Ćehajić 

   Ključ, 7.  maj 2009Promocija knjiga „Intervencije“ i „Etničko čišćenje u Palestini“

Sudbina Palestine i sudbina Iraka
nesmije biti sudbina cijelog svijeta

     U sali Općinskog vijeća općine Ključ jučer je, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Ključ i izdavačke kuće Bookline iz Sarajeva, upriličena promocija dvije veoma zanimljive knjige. Prva nosi naziv „Intervencije“ koju je napisao poznati intelektualac iz SAD-a Noam Chomsky, a druga „Etničko čišćenje u Palestini“ autora Ilana Pappea, izraelskog historičara i profesora Političkih nauka na Univerzitetu u Haifi. Velikom broju građana koji su posjetili promociji i tako iskazali svoje suosjećanje sa narodom Palestine ali i pokazali da su Ključani veliki ljubitelji knjige, pridružili su se i Općinski načelnik mr. Osman ćehajić te Predsjednik OO SDA Ahmet Egrlić.
     Promotori knjiga Muderris Nezim ef. Halilović i Asmir ef. Salihović su istakli da je cij ove promocije prenošenje osnovne poruke koja se prožima kroz obje knjige, a koja je veoma jasna : sudbina Palestine i sudbina Iraka nesmije biti i sudbina cijelog svijeta. “
    - „ Kada bi iz knjige Etničko čišćenje u Palestini izvadili sva imena koja upućuju na Palestinu mislili bismo da je u toj knjizi opisana sudbina naše zemlje u prošlom ratu - rekao je ef. Halilović. Knjiga Ilana Pappea je pisana argumentima i činjenicama, a njenim čitanjem moguće je napraviti paralelu između historije Palestine i moderne historije BiH..


    - Pisci kao što je Noam Chomsky su glas razuma i ulijevaju nam nadu u bolje sutra jer pisanje “Intervencije” mu sigurno nije donijelo popularnost, ali je sa njom uspio da probudi moralnu osjetljivost kod ljudi- istakao je promotor Asmir ef. Salihović.


Informacije:  Općina Ključ    


Video nadzor
za
tehnički pregled

     Od 1. maja započinje reali- zacija videonadzora nad radom stanica tehničkog pregleda, objavili su 30.04.2009. godine Institut za privredni inžinjering Zenica i Mini- starstvo prometa i komunikacija F BiH. Tim povodom je u Zenici održan seminar na kojem su voditelji svih 156 stanica

 

tehničkog pregleda s područja Federacije BiH u kojima je instaliran videonadzorni sistem upoznati s radom ovog sistema. Seminaru je prisustvovao i Željko Matoc, po- moćnik resornog ministra FBiH za oblast cestovnog prometa, stanica tehničkog pregleda i cjevovoda, koji je rekao da je sistem videonadzora spreman da počne s radom.
     Direktor Instituta za privredni inžinjering, Fuad Klisura upozorio je vlasnike, voditelje i osoblje stanica tehničkog pregleda da u slučaju nepropisnog rada podliježu sankcijama koje predviđaju privre- meno zatvaranje stanice tehničkog pregleda, gubitak licence za rad, kao i novčanu kaznu do 15.000 KM.
     - Upozorio bih građane da poštuju zakonsku obavezu i obav- ljaju tehničke preglede. Ako već plate ovu uslugu, bolje je da i provjere ispravnost svojih vozila- , rekao je direktor Insitituta za privredni inžinjering Zenica kojem je Vlada FBiH povjerila imple- mentaciju 600.000 KM vrijednog projekta uvođenja videonadzora u stanicama tehničkih pregleda u Federaciji BiH.Informacije:  Radio Ključ    

   Ključ, 6.  maj 2009
Pomoći borcima i invalidima

Prijem povodom Dana Zlatnih ljiljana za nocioce najvišeg vojnog priznanja kao i članove porodica posthumno odlikovanih.

     Zlatni ljiljan je najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine i dodjeljivan je vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Općina Ključ je ponosna jer je dala devet Zlatnih ljiljana Domazet Edina, Kananović Senada, Avdić Amira, Šabić Hameda, Karajlić Salku, Balagić Huseina, Kulosman Ferida i Bajramović Velida, a odlikovanje Zlatnog ljiljana je posthumno dodjeljeno Ljutić Dursumu-Frenkiju, Ikeljić Salki i Kazaferović Hajrudinu. Upravo je povodom obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana u Kabinetu Općinskog načelnika općine Ključ upriličen prijem nocilaca najvišeg vojnog priznanja kao i članova porodica onih koji su priznanje dobili posthumno. Tokom prijema Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić razgovarao je o eventualnim problemima koje imaju Ključki Ljiljani te im poručio da su njegova vrata za njih uvijek otvorena.


     - Nikada nećemo i nesmijemo zaboraviti Zlatne ljiljane, kao ni sve druge borce za ovu državu, bilo da su odlikovani ili ne. - istakao je mr. Ćehajić. Prisutni su se zahvalili na pažnji koja je veoma lijep gest i izrazili želju da se ova tradicija nastavi, a svi su se složili da se u narednom periodu treba veća pažnja posvetiti pomoći i zbrinjavanju pripadnika boračkih populacija.
     - Teška su vremena i treba pomoći borcima i invalidima ali i svim ljudima koji su u lošoj socijalnoj situaciji - istakao je nosilac Zlatnog ljiljana Senad Kananović.


Informacije:  Općina Ključ    

 

Dobra vijest se brzo širi a loša još brže. Američkim kontinentom,
medju našim zemljacima, kao munja je prostrujala vijest da je
u SAD prije dva dana umro naš sugradjanin


Midho Muslimović - Miš

Starije generacije se dobro sjećaju našeg Miša kao vrijednog omladinskog i političkog aktivistu, vrsnog golmana FK Bratstva, kulturnog entuzijastu, čovjeka koji je stizao i bio uključen u sva značajnija dogadjanja u našem gradu. Malo je ljudi koji su tako
voljeli Bosnu i svoj grad kao on. Takav je bio naš Miš.


   


   Ključ, 4.  maj 2009
Projekti sa šansama za uspjeh

Predstavnica Grada Štokholma i Općinski načelnik saglasni da treba unaprijediti rad Centra za lokalni razvoj.

     Danas je u Ključu boravila predstavnica Gradske uprave Grada Štokholma kako bi sa Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem razgovarala o daljoj sudbini Centra za lokalni razvoj Ključ ali i o projektima koji bi se zajednički mogli realizovati u narednom periodu. Tim povodom mr. Ćehajić je kandidirao dva projekta koja su po njegovom mišljenju najinteresantnija i imaju najbolje šanse za uspjeh. Radi se o projektu ekološkog zagrijavanja grada koji podrazumijeva veće finansijska ulaganja te projektu proizvodnje jagodičastog voća tj. malina za čiju preradu već postoje adekvatna postrojenja i kapaciteti u tvornici prema Hanlovskom vrelu.


     Razgovarano je i o daljem načinu djelovanja i unutrašnje organizacije Centra koji mr. Ćehajić za razliku od predstavnika grada Štokholma vidi kao Centar za efikasnu izradu razvojnih projekata koji bi pratio oblast biznisa i privrede a ne samo uspostavljao vezu izmedju bosansko- hercegovačke dijaspore u Švedskoj i Ključu.


Informacije:  Općina Ključ    
 Preneseno iz: Sanički DANI
 


Kad kola krenu nizbrdo...

     Ovih dana zla sudbina poigrala se sa našim omiljenim sugra- djaninom, prijateljom, jaranom, susjedom... našim poštovanim i cjenjenim majstorom Harambašić Raifom "Ripaljem". Nakon bezazlenog pada a teških bolova prebačen je u bihaćku bolnicu gdje je ustanovljena teška povreda kuka, koja se jedino može sanirati operacionim putem.
 

Fabrika zatvorena - status
radnika još nije riješen
     I kao po nekom nepisanom pravilu "jed- na nesreća doziva sve ostale" tako se desilo i u ovom slučaju... "Ripalj" nema so- cijalno osiguranje pa je operacija pro- longirana dok se situacija sa osiguranjem ne razjasni. Prvi su reagovali najbliži članove familije te prikupili nešto sredstava nakon čega je operacija zakazana za sutra, 04.maja 2009.godine .
     Nemam ništa u planu al' jednostavno razmišljam... šta je sudbina? Sjećam se njegovih velikih djela pa ih stavljam u kontekst situacije u kojoj se danas našao čovjek koji je pomagao svakom kome je i koliko mogao... Učestvovao je u osnivanju Šahovskog kluba, odradio 10-tak dnevnica sa "Babinim" bez ikakve nadoknade na uredjenju prostorija tog kluba, učestvovao u organizovanju svih šahovskih vikend turnira , odradio za FK "Omladinac" nekoliko dnevnica bez nadoknade na sredjivanju prostorija, učestvovao u organizovanju i bio član prvog odbora Stranke demokratske akcije u Sanici, odradio 10-tak dnevnica bez nadoknade za vjersku pravoslavnu zajednicu na izgradji popove kuće, odradio veliki broj dnevnica takodje bez ikakve nadoknade na uredjenju prostorija saničkog Saveza omladine, odrobijao 7 mjeseci srpskog koncentracionog logora Manjača, bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, član svih saničkih sportskih i kulturnih udruženja, odradio veliki broj dnevnica bez ikakve nadoknade za Lovačko udruženje ... za udruženje "Odgajivača bosanskog bika" ... odradjivao i pomagao ... gdje je god mogao i stigao ... a danas,
     ... Nakon 30-tak godina radnog staza u saničkoj tvornici dobio otkaz prije dvije godine a status mu kao otpuštenom radniku ni do danas nije riješen a sa statusom ni socijalno osiguranje ...
     Zbog tog "vakuma" izazvanog "pravnim" javašlukom i lopovlukom Raif već peti dan leži u bolnici sa srmskanim kukom i nesnosnim bolovima i čeka na rješenje svog slučaja ...
     Kontam ... s'koje god strane pogledam nekako osjećam da su mnogi radi da mu i moralno i materijalno pomognu ... i ja sam i to super rada srca ... Treba nešto što prije organizovati ... Ko ima dobru ideju neka se javi da je pokušamo odmah sprovesti u djelo.

" sD "

     Kontakt adresa:
sanickid@yahoo.de

 
ISKRENE ČESTITKE GRAĐANIMA OPĆINE KLJUČ POVODOM
PRVOG MAJA
MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA

OPĆINSKI NAČELNIK 
mr. sci. Osman Ćehajić 

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network