M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJ U N I    2 0 0 8


   Ključ, 17.  juni 2009Financijski izvještaj
Odbora za izgradnju džamije u Sanici

    
 


 


 
     Svima nam je jako dobro poznato koliko opsežan posao je uradjen kad je u pitanju izgradnja u ratu porušene saničke džamije. Naravno da zahvalnost dugujemo našim sugradjanima koji nisu žalili ni truda ni sredstava, ali posebno treba istaći zalaganje našeg imama ef. Bahrije Kadušića koji je sebe maksimalno dao u ovaj projekat te zahvaljujući njegovoj upornosti danas imamo bogomolju koju posjećuju i strani gosti samo da bi za uspomenu ponijeli fotografije ovog remek djela islamske arhitekture.
     Džamija je u završnoj fazi izgradnje te je do sada ukupno prikupljeno 636.400,49 KM a u periodu od 01.11.1996. - 31.12.2008. utrošeno je 634.415,29 KM. U navedene troškove nije uračunata prostirka za džamiju koju je ef. Kadušić osobno obezbijedio, a vrijednost iste iznosi 30.000,00 KM.
     Za preostale aktivnosti: obrada predulaza u džamiji, obrada cokla i trotoara, izgradnja kamene ograde, uredjenje harema - dvorišta džamije - asfalt ili druga podloga te horti- kultivisanje zelene površine. glavni luster te 4 manja na mahfilu kao i kupovina peći za gri- janje i radijatora potrebno je obezbijediti po procjeni Odbora od 90.000,00 do 100.000,00 KM
     - Iskreno se nadam da ćemo uz Allahovu pomoć i angažman vrijednih džematlija kako ovih saničkih, tako i onih diljem svijeta uspjeti sve navedeno realizirati u toku ove kalendarske godine , kako bi u ljeto 2010. mogli upriličiti svečano otvorenje-izjavio je efendija Bahrija Kadušić.


Informacije:  Info Centar SanicaKljuč je i moj grad

     Nedavno smo pisali o Ziji Bajriću, našem sugradjaninu koji živi u Beču ali je srcem vezan za svoj zavičaj. Zijo je krenuo u estradne vode. Učešće na festivalima , koncerti, svadbe, sni- manja ... postali su sastavni dio njegovog života. Nedavno je obavio novi CD od kojih je pjesma "Žena zmija" postala hit medju ljubiteljima folk muzike i koja se već uveliko vrti na mnogim radio stanicama u Bosni i Hercegovini pa i šire.
    Svi oni koji ga bolje poznaju znaju da je on veliki zaljubljenik u Ključ i svoj zavičaj. Javio nam se sa jednim jako zanimljivim prijedlo- gom. Zijo ima želju da pomogne svome gradu.
    - Ključ je moj grad, mjesto grdje sam rastao i proveo najljepši dio života i spreman sam da zajedno sa mojim prijateljima sa estrade održim humanitarni koncert za pomoć invalidima, bolesnoj djeci, za sport ili liječenje od droge, za sve što može bar donekle pomoći mojim sugradjanima. Zato ukoliko ima onih koji su zainteresovani za organizovanje takvog humanitarnog koncerta slobodno neka mi se jave na tel. 004369910702898. Bilo bi mi vrlo drago da bar na taj način pomognem.

 


Ukoliko želite da poslušate pjesmu "Žena zmija" kliknite na strelicu

   Ključ, 17.  juni 2009
  


Ključki osnovci na Kid’s festivalu u Sarajevu     Oko osamdeset osnovaca iz naše općine otputovalo je danas u Sarajevo kako bi posjetili ovogodišnji kid’s festival.
 
 
Odlazak u Sarajevo organizovan je u sklopu projekta “Partnerstvo sa zajednicom” kojeg provodi Policijska stanica Ključ, a veliku pomoć u rea- lizaciji posjete najvećem događaju za djecu u našoj državi pružilo je koordinaciono tijelo nevladinih orga- nizacija naše općine. Velikim zala- ganjem, Hađija Bajrić i Elvir Risović uspijeli su animirati šest nevladinih organizacija sa područja naše općine da prikupe sredstva i učenicima petih razreda Osnove škole Ključ obezbijede prijevoz i ostalo što je potrebno da ekskurziju pretvore u nezaboravan događaj.
     Aktivnosti na Kids Festu počinju od 14 sati na Zetri a uključuju sjajnu zabavu, klovnove, žonglere, eduka- tivne radionice, razgovore sa poznatim glumcima te filmske projekcije.


Informacije:  Općina Ključ
   Ključ, 16.  juni 2009NK „Ključ“ prvi na tabeli

          Utakmicom posljednjeg kola igranom u subotu završena je sezona u sklopu II lige Federacije Bosne i Herecegovine u nogometu - grupa Zapad. Utakmica je odigrana u Bužimu gdje su snage odmjerili nogometaši NK „Ključa“ i NK „Viteza“. Rezultat utakmice bio je izjednačen 2:2, a oba gola za naš klub postigao je Senad Hadžić.
     Nakon završetka proljetnog dijela prvenstva tokom kojeg su nogometaši Ključa pokazali sjajnu igru NK Ključ se plasirao na prvo mjesto tabele za opstanak.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 16.  juni 2009
Nagrada za najuređenije dvorište dodijeljena Nihadu Bajrektareviću

 

     U sklopu održavanja manifestacije „Dani otpora agresoru“ u općini Ključ se svake godine tradicionalno vrši odabir najuređenijeg dvorišta. Ove godine na natjecanje se prijavilo 37 dvorišta te je Komisija za odabir najuređenijeg dvorišta imala veoma težak zadatak.
     Nakon obilaska svih kandidata Komisija je titulu pobjednika dodijelila Nihadu Bajrekta- reviću iz Kamička kojeg je Općinski načelnik mr. Osman ćehajić za trud i kreativnost nagradio sa putovanjem na sajam hortikultire po vlastitom odabiru.

Općina Ključ

 
 
Povodom 15. juna dana formiranja 7. Krajiške brigade svim pripadnicima ove jedinice iskrene čestitke upućuje Općinski načelnik općine Ključ.
Svima vama herojima odbrane Bosne i Hercegovine i posebno familijama poginulih boraca ove jedinice u ime svih gradjana općine Ključ i u svoje lično ime izražavam zahvalnost i poštovanje.

OPćINSKI NAČELNIK
mr. sci. Osman ćehajić . 
 


Stonoteniski klub „Sana“ Ključ prvak kantona

     U subotu je u Sanskom Mostu odigrano zadnje kolo kantonalne stonotenske lige za kadete. Iako su naši stonoteniseri titulu prvaka obezbijedili već u predzadnjem kolu to ih nije omelo da i u završnom kolu pobjede sve svoje protivnike i sezonu okončaju na sebi svojstven način.
     Stonoteniski klub Sana je na samom početku i niko nije očekivao ovako dobar rezultat naročiti protiv Bihaća i Cazina koji imaju dugu stonotenisku tradiciju. Kako je sezona odmakinjala ispostavilo se da za trenera Emira Gonlovića i njegove igrače nema nesavladivih prepreka jer je ekipa u pravom smislu riječi trijumfirala, od mogućih 40 STK „Sana“ osvojila je 38 bodova, a vicešampiona Cazin ostavila je za 6 bodova.

Dodjela diploma maturantima
Mješovite srednje škole

     U Domu kulture Ključu u petak je upriličena svečana dodjela diploma maturantima Mješovite srednje škole Ključ. U prisustvu velikog broja roditelja, te predstavnika javnog, kulturnog i političkog života općine diplome je primilo 135 učenika razvrstanih u sedam odjeljenja. MSŠ Ključ je ove godine dala dva odjeljenja gimnazijalaca i konfekcionara tekstila te po jedno odjeljenje mašinskih tehničara, tehničara primarne prerade drveta i instalatera centralnog grijanja.
 

     Prisutnima, a posebno maturantima obratili su se direktor škole Mehmed ćena- nović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Amir Hadžić i Općinski načelnik mr. Osman ćehajić koji su čestitali svima koji su primili diplome te im poželjeli mnogo sreće i uspjeha u daljem životu i školovanju. Mr. ćehajić je učeniku generacije tom prilikom ponudio da odabere još pet učenika te da oni jedan dan obnašaju funkciju Općinskog načelnika i njegovih pomoćnika. Zabavni program večeri pripremili su članovi dramsko-recitatorske sekcije srednje škole koji su na šaljiv način pokazali „Šta znači biti maturant“, te članovi benda „Kratki spoj“.


Informacije:  Općina Ključ

 


    Sanicu je posjetilo 200 učenika i 40 nastavnika iz Osnovne škole Brezičani kod Prijedora. Izletnici su obišli vrelo Sanice kao i samo mjesto, te su ostatak pravog ljetnog dana proveli u Eko centru "Oaza mira" kupajući se na bazenu i igrajući se. Ova osnovna škola je po sastavu mješovita i pohadjanju je učenici i srpske i bošnjačke nacionalnosti, ali najmladji o tome jučer definitivno nisu vodili brigu, nego su uživali u prekrasnom danu i prirodnim ljepotama.
    Osim činjenice da nam je most na izvoru još uvijek krajnje neuvjetan, ne našom krivicom, gosti su nas napustili oduševljeni uz obećanje da će nas ponovo posjetiti te toplo dalje preporučiti .

Informacije:  Info Centar Sanica

Školska ekskurzija u Sanici
 

   Ključ, 11.  juni 2009

Sportsko-
ribolovno društvo
Ključ
upravlja
našim
ljepoticama
Sanom i
Sanicom

 

     Predsjednik sportsko ribolovnog društva Ključ Besim Pudić juče je u Bihaću as nadležnim iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potpisao koncesiju za upravljanje nad našim ljepoticama Sanom I Sanicom. Tako će naše sportsko ribolovno društvo u narednih deset godina gazdovati nad ovim rijekama, dok će na ime koncesije godišnje uplaćivati po 5.000 KM. Ovo je ujedno i prvi put da se izdaje koncesija gazdovanja nad vodama a naše ribarsko udruženje upravljaće vodama nad kompletnim teritorijalno administrativnim granicama općine.
     Ovo društvo koje trenutno broji 300 članova biće domaćin i evropskog prvenstva u FLY Fishingu koje će se održati 2010. godine, a već 20. i 21. ovog mjeseca na rjekama Sani i Sanici održaće se državno prvenstvo u mušičarenju. Tim povodom ovih dana, udruženje planira aktivirati svoje članove na uređenju obala naših rijeka. Ribarima je također odobren projekt do strane DRC-a kojim oni planiraju otvoriti školu za fly fishing, lov ribe na mušicu za djecu i educirati ih u zaštiti I čuvanju rijeka I ribe.
     - Za djecu namjeravamo kupiti I ribarsku opremu te opremu za pravljenje i izradu mušica. – kazao nam je Besim Pudić predsjednik udruženja.
     U maju mjesecu ovo udruženje ubilježilo je i najveću dosada posjetu stranih turista a na naše rijeke dolaze ribari iz svih krajeva Evrope, Italije, Švedske, Bugarske, Slovenije, češke, Francuske i drugih zemalja iz svih krajeva Evrope.

Radio Ključ

Potpisani ugovori o financiranju projekata nevladinih organizacija

     Predstavnik Danskog vijeća za izbjeglice u BiH Tomislav Zulim i voditeljica projekta Mirela Muratović as predstavnicima deset nevladinih organizacija iz Ključa potpisali su juče ugovore o financiranju projekata. Radi se o projektima kojima je cilj podizanje kapaciteta u tri općine Jajcu, Ribniku i Ključu Kao i razvijanje civilnog društva. Projekte financira Irska vlada dok je DRC implementator programa.
    Iz ove tri općine za projekte su aplicirale 33 organizacije a u okviru predviđenog budžeta financiraće se 23 projekta do čega je deset s područja naše općine. Ukupni budžet za financiranje projekata iz ove tri opštine iznosi 195.000 KM do čega će na ime projekata naše nevladine organizacije implementirati oko 90.000 KM.
     Udruženja čiji će programi biti financirani do strane DRC-a su Be- dem, Penzioneri, Udruženje građana oštećenog sluha i govora, sportsko-ribolovno društvo, KUD Stari Grad, NK Omladinac, udruženje Roma Ponjir, Ključki biseri, Kajak kanu klub te omladinska organizacija Kosmos. Prilikom potpisivanja ugovora Zulim je posebno istakao svoje zadovoljstvo prema općinskim vlastima do kojih imaju veliku podršku. Načelnik ćehajić se također zahvalio DRC-u koji su u okviru projekta dobrog upravljanja uveli ISO standard u općinsku administraciju, a kojeg je i sam načenik imao u svome planu rada, dok se postupak certificiranja ISO projekta očekuje do kraja marta mjeseca naredne godine.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 10.  juni 2009
 

Eko štafeta
"Sana akva"

     Jučer je na gradskoj plaži Alina luka upriličen doček te ispraćaj Eko štafete ''Sana akva''. Inicijativu, kojom se promoviše rijeka Sana Kao ekološki čista I zdrava rijeka te povezivanje gradova čijom teritorijom protiče, pokrenuo je OSCE još 2001. godine do kada se obilježava ova manifestacija.
     Predstavnici opštine Ribnik uručili su eko štafetu Jasni Salihović učenici OŠ Velagići koja je ove godine as svojom ekipom osvojila prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz eko kviza. Potom je mlada učenica eko štafetu predala članovima biciklističkog kluba iz Sanskog Mosta koji ove godine nose eko štafetu na njenom cijelom putu do izvora pa do ušća. Ovoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici općina Mrkonjić grada, Ribnika, Ključa, Sanskog Mosta I Prijedora. Za učesnike ovogodišnje eko štafete priredjen je i prigodan kulturno zabavni program.

Radio Ključ

Posjeta porodici Garibović

     Općinski načelnik mr. Osman ćehajić posjetio je porodicu Asima i Edine Garibović koji su prije nekoliko dana dobili kćerkice Ednu i Ernu. Bliznakinjama su se obradovala i braća. četvorogodišnji Meris više voli Ednu, a šestogodišnji Haris kaže da je Erna ljepša. Najstarije djete sretnih roditelja je dvanestogodišnji Adnan. Otac Asim je demobilisani borac koji povremeno radi u šumi.
    - Neka djece, hvala Bogu – kaže on.
     Mr. ćehajić donio je miloštu i 1.000 maraka od Općine za dobitak bliznakinja, a socijalna radnica je uručila još 100 maraka, kao jednokratnu pomoć kantona.
    Općinska pomoć porodiljama je usvojena je od strane Općinskog vijeća kao izuzetna pomoć porodiljama u trenutku kad im je ona najpotrebnija i kao doprinos popravku stope nataliteta. Mr. Osman ćehajić je imao takvu sreću da pomoć i podršku pruži dvjema bebama.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 7.  juni 2009
Akcija Eko pokreta zelenih Ključ

" Tvoja planeta te treba "

 

     Svjetski dan životne sredine je pokrenut davne 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, a ove godine se obilježava u nekoliko stotina gradova u više od 100 država širom svijeta. Obilježavanje ovog važnog "ekološkog" datuma predstavlja jedan od osnovnih načina na koje Ujedinjene nacije podstiču podizanje svijesti o životnoj sredini i pojačavaju političku pažnju i aktivnosti. Već treću godinu za redom tema ovog dana su klimatske promjene, što dovoljno govori o važnosti ovog pitanja kojem se kod nas ne poklanja dovoljna pažnja.
     Da bi se takvo stanje promijenilo, Grupa Energija je 5. juna, povodom obilježavanja Svjetskog dana životne sredine, organizovala različite aktivnosti u 11 mjesta širom BiH (Banjaluka, Livno, Tuzla, Doboj, Konjic, Lopare, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica, Ključ i Zenica) Akcija “Tvoja planeta te treba!” je organizovana u okviru kampanje “Učešće javnosti u izradi energetskih strategija u BiH”. Cilj kampanje je informisati javnost o važnosti efikasnog korištenja energije i upotrebe obnovljivih izvora energije, te kroz uključivanje u proces izrade energetske strategije BiH, osigurati održivu energetsku budućnost na ovim prostorima.
     Glavne aktivnosti Eko pokreta zelenih Ključ su se sastoje od podjele letaka sa informacijama o problemu klimatskih promjena, šta se kod nas radi po pitanju klimatskih promjena i aktivnostima koje je potrebno započeti što prije. Leci su djeljeni građanima u gradu kao i nastavnicima i profesorima u 3 osnovnim i srednjoj školi koji će sadržaje moći koristiti za rad ekoloških sekcija i časova odjeljenske zajednice, kao i na Eko štafeti Aqua Sana 2009. – gdje će biti i gosti iz susjednih Općina kroz koje protiče rijeka Sana.
     Grupa Energija su udruženja opredjeljena za aktivno učešće u izradi i praćenju provođenja energetskih strategija u BiH. članstvo u Grupi Energija je otvoreno za sve pojedince i udruženja koji prihvate ciljeve kampanje. Grupu Energija trenutno čini 14 udruženja: Centar za ekologiju i energiju (Tuzla), Ekotim (Sarajevo), Centar mladih Livno (Livno), Eko-Leonardo (Priboj), Tolerancijom protiv različitosti (Doboj), Zeleni Neretva (Konjic), Eko ZH (Široki Brijeg), Centar za održivi razvoj (Martin Brod), Eko-pokret Zelenih (Ključ), FONDEKO (Sarajevo), Ekološki pokret (Zelenkovac), Eko Forum (Zenica), SARA (Srebrenica) i Centar za životnu sredinu (Banjaluka).

Enisa Čahut – Kurbegović, prof. ekopok.zelenih@gmail.com

Proslava 40 godišnjice mature
generacija 1968/69 godina


Pozivaju se svi bivši učenici
Gimnazije "29. NOVEMBAR" Ključ
generacija 1968/69 da dođu na proslavu
40-godišnjice mature.

Proslava će se održati u restoranu "Lovac" 27.06.2009. godine
sa početkom u 17 sati.

MATURANTI- IV a

1. BANJAC MIODRAG
2. BERIć MILORAD
3. DRAGOJEVIć MARKO
4. GAJIć NEVENKA
5. IVANIć DRAGO
6. KARAć DRAGICA
7. KAURIN PETAR
8. MIŠKOVIć DRAGO
9. MIŠKOVIć GOJKO
10. MRKALJ ZEKIJA
11. PEHADŽIć SEJIDA
12. RIBIć MIRKO
13. RISTIć LJILJANA
14. SADIKOVIć AGO
15. SAVANOVIć DEVA
16. SAVANOVIć MILE
17. SILAJDŽIć ISMET
18. STOJANOVIć MILICA
19. VULIN DOBRILA
20. VULIN DUŠANKA
MATURANTI- IV b

1. BOTONJIć ĐEMAL
2. BUVAČ DRAŽENKO
3. ČUTURA DRAGO
4. ČUTURA DRAŠKO
5. GALIć NEĐO
6. HADŽIć BENJAMIN
7. HRNČIć ISMET
8. HUKANOVIć ENVER
9. JANKOVIć MILIVOJ
10. JOVIČIć MILAN
11. KAJIŠ RAJKO
12. KNEŽEVIć JOKA
13. MARJANOVIć MIRKO
14. MAČKIć LJUBOMIR
15. MEDIć OSMAN
16. MRKALJ MIRZETA
17. SAVIć DRAGO
18. SAMARDŽIJA MILANKO
19. SAMARDŽIJA MILORAD
20. SMAJIć HAMDIJA
21. ŠEHIć MUJO
22. DIMITRIć MIROSLAV
MATURANTI- IV c

1. BANJAC DRAŠKO
2. BELAJIć KATA
3. BURSAć DUŠKO
4. DULIć OSTOJA
5. ĐUKANOVIć PERO
6. KEVAC MARA
7. KOLJIć SABIHA
8. MALBAŠA JOVO
9. MARIČIć RADENKO
10. MIćUNOVIć DRAGICA
11. MURATAGIć EMIRA
12. PUDIć MUHAREM
13. SALIHAGIć SANIJA
14. SMILJANIć MITO
15. VLAJIć ŽELJKO
16. ZUKANOVIć ESAD
17. BURSAć DRAGO
18. ĐUKIć MARKO
19. DOBRIJEVIć ĐUJA
20. PUDIć ENISA
21. PILIć NADA
22. ZEČEVIć SUADA

Profesori: ĐUKIć MAJA, KATULIć DRAGICA, JALUŠIć SLAVKO, MIćIć BORISLAV, KAPURALIć DANIJEL, RADIVOJEVIć DOBRILA, HADŽIć KEMAL, MAČUKAT PETAR, KEVAC MARIJA, FILIPOVIć MAHMUT, EFENDIć HIBA i STEFANOVIć DUŠICA


Svoj dolazak potrebno je potvrditi do 20. juna na jedan od tel. brojeva:
HRNČIć ISMET 061/ 460-696, SAMARDŽIJA MILANKO 065/800-430,
ŠEHIć MUJO 066/785-288 i DULIć OSTOJA 065/456-087.

   Ključ, 5.  juni 2009Dan zaštite okoliša

 

     Posljednjih 37 godina 5. maja svijet obilježava Dan zaštite okoliša. Povodom obilježavanja ovog dana u našoj općini Eko pokret zelenih Ključ kao član grupe "Energija" je organizirao i sproveo kampanju pod nazivom "Tvoja planeta te treba". Tokom kampanje volonterke eko pokreta su distribuirale promo materijale po školama i gradskim ulicama s ciljem što većeg informisanja građana o mogućnostima smanjenja klimatskih promjena. Eko pokret zelenih je jedino udruženje iz USK-a koje se uključilo u ovakav vid promocije zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena.
     Mnogi borci za očuvanje zelenih površina oko nas pokušavaju dočarati okrutnu stvarnost činjenicama da jednog dana neće biti ni vode, ni hrane, ni struje, ni nafte, a kada sve to iščezne, nestat će i ljudi. Navode nas da se zapitamo što ostavljamo u naslijeđe svojoj djeci, unucima...

Naši mladi ekolozi prvi na kantonu


     Povodom obilježavanja Dana zaštite okoliša tri učenice OŠ “Velagići” predvođene nastavnikom ćazimom Zecom danas su otputovale na kantonalno takmičenje eko kviza “EKO BIS 2009” u Bihać. Općinski načelnik mr. Osman ćehajić je podržao ekološku edukaciju djece obezbjedivši prevoz naših najboljih ekologa na ovo takmičenje. Ekipa u sastavu Jasna Salihović, Zehra Gromilić i Emina Bilajac dostojanstveno je predstavila općinu Ključ na kantonalnom takmičenju na kojem je zauzela prvo mjesto.
     Sa svojim plasmanom ove učenice su pokazale da ekološke sekcije naših škola ulažu puno truda u svoj rad i daju najbolje mlade ekologe na kantonu.

   Sanica, 3.  juni 2009
  

Vrijedni akcijaši uredili Sanicu
Više cvijeća - manje smeća

     Svake godine tako i ove, u aprilu mjesecu Medin Medić je donirao i posadio 500 cvijetnih sadnica pod parolom "Više cvijeća - manje smeća". Sa ovakvim akcijama Medin je probudio svijest Saničana. Tako da i bez komunalnog održavanja Sanica održava čistoću na kojoj druga mjesta u Bosni i Hercegovini mogu biti zavidna. Predpostavljamo da je Sanica danas jedno od najčistijih mjesta u Bosni i Hercegovini.
    U akciji sadjenja učestvovao je i veliki broj gradjana Sanice. Ova akcija je podstakla i ostale gradjane Sanice da uljepšaju i svoje avlije.


Informacije:  Info Centar Sanica
   Ključ, 3.  juni 2009
  
Završeno asfaltiranje ulaza u Rejzoviće

     Jučer je završeno asfaltiranje ulice Braće Adžemović u Rejzovićima. Završetkom ovog projekta je urađen kompletan put prema naselju Rejzovići, spajanjem ove ulice sa glavnom ulicom, Branilaca BiH kod Srednjoškolskog centra. U sklopu ovog projekta funkcionalno je uređen i prelaz preko potoka kod neizgrađenog školskog objekta na ulazu u naselje.
    Također je završeno asfaltiranje djela puta pored kuće dr. Adžemovića, a ostaje još da se uradi dio ove ulice od raskrsnice ulica Rejzovska i Braće Adžemović pored objekata Elektrodistribucije do mezarja. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi oko 46.000 KM.


Informacije:  Općina Ključ


    Nogometni klub Omladinac iz Sanice ove godine slavi dva velika jubi- leja – 50 godina postojanja, i 50 godina igranja na stadionu „Omladinac“. Manifestacija će se održati 14. i 15. Jula 2009. godine. Gosti će biti NK Podgrmeč iz Sanskog Mosta, NK Ključ, NK Bayer, a revijalne utakmice će se održati 15.07. sa početkom od 16:00 h.
     Omladinac ulaže velike napore kako bi što više omasovio svoje članstvo, a priliku za još većim omasovljenjem i promociju kluba vidi u održavanju manifestacije povodom obilježavanja 50 godina postojanja kluba i 50 godina igranja na stadionu NK Omladinca.
     Ova dva jubileja su značajna za cijelu zajednicu, postali su sinonim dobre zabave i lijepog ambijenta, ne samo Saničanima. To je prilika da se uživa u raznovrsnim sportsko-rekreativnim sadržajima. Cilj manifestacije je prije svega promocija sporta, zabavnih i kulturnih sadržaja. Svakodnevno se vrši okupljanje djece i omladine koji pored treninga fudbala slobodno vrijeme provode na stadionu i upotpunjuju ga raznim zabavnim sadržajima. Sve ovo ima za cilj angažovanje omladine, učenika i djece kako bi što manje vremena provodili po kafićima, ulici i bili što manje izloženi riziku od odavanja porocima (duhan, droga, alkohol, skitnja, kradja isl).
Program obilježavanja:

12.07.2009. - Nedjelja
Gostovanje predstavnika NK Omladinac na kantonalnoj televiziji.

13.07.2009. – Ponedjeljak
Gostovanje predstavnika NK kod Općinskog načelnika kao i obilazak šehidskih mezarja na području općine Ključ kao, a takodjer i obilazak mezarja umrlih i poginulih igrača NK Omladinaca.

14.07.2009. - Utorak
19:00 sati – organiziranje javne tribine na kojoj će se evocirati uspomene i sjećanja na historijat NK Omladinca.
20:00 h – otvor malonogometnog igrališta
20:30 h – otvor malonogometnog turnira

15.07.2009. – Srijeda
15:00 – 20:00 – sportski sadržaji - Dodjela medalja i zahvalnica - Na nogometnom igralištu uz kulturno zabavni program - Prijem gostiju - Za igrače i goste obezbijedjeni svježi napici kao i jela sa roštilja.
21:00 – U restoranu “Trebunj” će se održati centralna svečanost “Veče plavih” uz bogat kulturni program.

     Sav prihod od manifestacije će se usmjeriti za potrebe NK Omladinca za izgradnju vlastitog objekta (svlačiona, kupatila, ljetna terasa i tribina), a spisak svih donatora kao i onih koji na bilo koji način pomognu i pomažu klubu biće objavljen na web stranici www.sanica.net.
     Sve prijedloge vezane za obilježavanje pedesete godišnjice kluba možete poslati na adresu Info-centra ili na tel 037 671 466 izmedju 10 i 14 sati ili predsjedniku NK Omladinca gospodinu Edinu Domazetu osobno na tel 062 102 944.

Djecu su mi ubili na pravdi Boga

Sjećanje na Prhovo
 

     ...Posle toga čitala sam priču o Hidi iz moje knjige "Pucanje duše", Hidi koja je 31. maja 1992. u selu Prhovo, opština Ključ, izgubila tri ćerke i sina.
- Što si sine dolazio, da vidim gdje ste vi, hajde da jedeš sine ovde sam ti spremila, ne mogu mama, obuče se i ode. Nikad ga više nisam videla... Tukli su nas sa svih strana sa svakim oružjem i onda su bacili granatu i stroj je pao. Posle su došle tri devojčice sa baterijom da traže ko je živ. Jesi li živa, pitaju me, sva sam krvava od tih mojih ćera što su mi u krilo pale...-Tišina.

Kana Mešić ostala je bez dvojice sinova. Stariji je tek zakoračio u punoljetstvo.
     - Djecu su mi ubili na pravdi Boga. Moj je Ismet imao samo 15, a Isak 19 godina. Nikome ništa nisu bili krivi, ubijeni su zato što su se tako zvali. Ismeta su mi odveli i strijeljali na Pećima, a Isaka su ubili u selu pred trgovinom. Bila sam i ja u stroju za strijeljanje i uspjela sam pobjeći sa trećim - najmladjim sinom - priča kroz suze Kana.

Selo Prhovo je ostalo skoro bez stanovnika, 1. juna 1992 godine u njemu je počinjen stravičan zločin. Tog dana u ovom malom selu ubijene su 53 osobe, medju kojima 11 djece i 18 žena.

   Ključ, 1.  juni 2009
  Kulturno-vjerska manifestacija
Dovište Ključ 2009

     Kulturno-vjerska manifestacija Dovište Ključ 2009 je kao i svake godine do sada otvorena Javnom tribinom. Ovogodišnja tema "Značaj džamije u životu vjernika" izabrana je između ostalog i zbog stalnih napada na džamije ali i zbog činjenice da je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu porušeno i oštećeno oko hiljadu džamija. Predavači, profesori Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva doc. dr. Zuhdija Hasanović i mr. Mustafa Hasani tokom tribine upoznali su prisutne sa ulogom i značajem džamije u životu vjernika, koja nije samo mjesto za klanjanje nego označava i zajedništvo, obilježava naše mahale i gradove, džamije su izvor znanja i mjesto gdje se traži i dobija savjet.
 

     Sljedećeg dana prije polaska na Stari Grad, mjesto održavanja Dovišta, hodočasnici predvođeni travničkim i banjalučkim muftijim, predstavnicima zakonodavne i izvršene vlasti općine Ključ te glavnim imamom Ermin ef. Vučkićem su obišli centralno šehidsko mezarje u Ključu na kojem je proučen Jasin pred duše svih šehida Bosne i Hercegovine. Nakon toga oko stotinu hodočasnika prećenih konjanicima u narodnim nošnjama uputilo se ka mjestu povjesnog susreta grada Ključa sa Islamom. Nakon klanjanja podne namaza proučena je Dova, a u sklopu manifestacije nagrađen je konjanik sa najboljom nošnjom kao i najrasnije grlo. Stari grad Ključ je mjesto gdje se prvi put proučio ezan za podne namaz 1463. godine, a Dovište Ključ je prilika za zahvalu Allahu, dž.š., što nas je počastio sa Islamom na ovim prostorima.40
djece iz naše općine otputovalo u Nizozemsku

 

     JU Centar za socijalni rad Ključ u saradnji sa Nizozemskom organizacijom Pax Kinderhulp je implementator projekta „Djeca putuju“. Sa područja Federacije samo su dva Centra za socijalni rad učesnici ovog projekta (Centar Ključ i Centar Tuzla). U Nizozemsku iz obje općine putuje, na tri sedmice, po četrdesetero djece iz materijalno ugroženih porodica između 7 i 11 godina i dva voditelja Milada Buturović i Velida Husić. S područja USK-a samo je jedan Centar za socijalni rad mogao biti implementator projekta, gdje se naš Centar za socijalni rad izborio da se djeci sa područja naše općine pruži ugodan ljetni raspust.
     Djeca će ljetni raspust provesti u odmoru koji je kombinacija ljubavi i pažnje od strane porodica i grupnih aktivnosti (zoološki vrt, bazeni, vatrogasne brigade, zabave, obilazak plaže, luna i vodenih parkova te obilazak kulturnih znamenitosti)


Obilježavanja manifestacije "Dani otpora agresoru"

Posjeta mezaristanu Velagići

U skolopu obilježavanja manifestacije „Dani otpora agresoru“ a povodom godišnjice stradanja Bošnjaka u mjesnoj zajednici Velegići danas je u Ključu upriličen obilazak šehidskog mezarja „Velegići“ te stratišta Lanište 1 i 2 radi odavanja počasti žrtvama koje su na ovom mjestu izgubile život od strane njihovih dojučerašnjih komšija.

U ovu dolini bačeno i potrpano je 77 tijela mještana MZ Velagići koje je srpsko – crnogorski agresor svirepo streljao pred starom osnovnom školom u noći između 31.05. – 01.06. 1992. godine. Tijela ekshumirana iz ove jame zajedno sa tijelima svih ubijeni Velegićana ukopana su na mezarju „Velegići“ koje je izgrađeno na mjestu na kojem se i desio zločin. „Zločine nisu uspjeli sakriti, a ako Bog da ni zločinci koji su to počinili neće uspjeti da se sakriju od ruke pravde“ poručio je imam MZ Velegići Atif ef. Vučkić. U sklopu obilaska šehitluka delegacija kao i brojni građani općine Ključ posjetili su jamu Lanište 2 u koju su bačena tijela 188 Biljančana.

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network