M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJ U L I    2 0 0 9


   Ključ, 30.  juni 2009  

Ključki bend "Kratki spoj" otputovao u Makedoniju


     Članovi ključkog rock benda "Kratki spoj" danas su otputovali u Kumanovo u Makedoniju u sklopu projekta „Mladi u akciji“. Elvis Šehić, Emir Karadža, Haris Javorić, Benjamin Bećirbegović, Dino Koljić i Himzo Adžemović će zajedno sa vođom puta Admirom Silajdžijom boraviti sedam dana u Kumanovu u okviru omladinske razmjene „Fiesta Balkanika" čiji organizator je Centar za interkulturalni dijalog iz Kumanova.
     Cilj ovog projekta je okupiti mlade ljude iz različitih evropskih zemalja koji će na jednom mjestu kroz razne radionice i edukacije analizirati važnost muzike i kulture u svakodnevnom životu kao i promicanje kulturnih različitosti . Sedam dana učesnici radionica radit će na pripremama za Festival dana na kojem će glavna grupa u zajedničkoj izvedbi prezentirati sve naučeno. U sklopu projekta bit će upriličen i Streets Festival koji će se održati na otvorenom, a na kojem će se pored legendarnog makedonskog gitariste Vlatka Stefanovskog i jedne od najboljih balkanskih grupa Negativ predstaviti i bend „Kratki spoj".
    Inače članovi našeg banda su u Makedoniju otputovali preko Omladinskog centra "Kosmos" Ključa, a njihov odlazak je sufinansirala općina Ključ.

   Ključ, 30.  juni 2009  


“Marš mira 2009. "
Trasom smrti do slobode, jula 1995.


     Povodom obilježavanja 14. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sre- brenice članovi planinarskog društva “Krajina” iz Cazina, koji su na put krenuli 24. juna, u subotu su u posljepodnevnim satima stigli u Ključ. Hazim Begić već treći put učestvuje na ovaj način u ovom pohodu, a Redži Nuhiću ovo je drugo pješačenjene dionicom Cazin - Srebrenica. U Ključu su ih dočekali Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, pred- stavnica Crvenog križa Ključ Mirela Pudić te glavni imama Medžlisa IZ Ključ Ermin ef. Vučkić.
     Crveni križ Ključ već tradicionalno dočekuje učesnike Marša mira prilikom čega im ukazuje potrebnu medicinsku pomoć te ih snabdijeva sanitarnim materijalima. Mr. Ćehajić je izrazio svoje divljenje prema ovim ljudima koji na ovakav načina odaju počast žrtvama Srebrenice te im ponudio svaki vid pomoći kako bi se u našem gradu što bolje odmorili i okrijepili. Nakon ručka, koji im je obezbijedio Ismet Omanović vlasnik restorana “Sehara”, hodočasnici su noć proveli u prenoćištu na gradskoj plaži Alina Luka. Hazim Begić i Redžo Nuhić će na svom putu propješačiti kroz 10 bh. gradova, a u Zenici će im se pridružiti i ostali planinari iz naše zemlje.


Informacije:  Općina Ključ


  Saopćenje za javnost
  Reagiranje opozicije
Općinskog vijeća Ključ


      U povodu poluistinitog i pristrasnog izvještaja sa posljednje sjednice općinskog vijeća Ključ emitovanog na TV USK, ujedinjena opozicija u Ključu oglašava se ovim saopćenjem. Uposlenici organa uprave koji prate zasjedanja Općinskog vijeća i o tome izvještavaju TV USK učinili su grub nasrtaj na istinu i krivo izvjestili sa dijela sjednice kada je bilo u pitanju razmatranje inicijative o izmjenama urabanističkog plana naše općine. Oni su dezinformisali javnost konstatirajući da je opozicija protiv razvoja općine što apsolutno nije tačno.
 
     Mi podržavamo dobre ideje i projekte ali ne podržavamo način rada u kojem bi se pod firmom promjene urbanističkog plana ustvari trebalo za javni novac izaći u susret nekolicini pojedinaca u vlasti ili bliskih vlasti i omogućiti im nešto što je suprotno pravilima gradjenja i urbanizma. Na samoj sjednici vijeća vladajuća personalna koalicija sačinjena od više pojedinaca iz različitih stranaka su iskazali ogromno nepoznavanje ove oblasti mješajući prostorni i urbanistički plan i navodno iskazali brigu za izgradnju mini zaobi- laznice objekata u industrijskoj zoni i slično. Mi zdušno podržavamo jačanje industrijske zone, gradnju zaobilaznice ali to nema veze sa onim što je aktuelna vlast htjela, naime ovi objekti daleko izvan prostora koji zahvata urbanistički plan. U nedostatku znanja, sposobnosti i snage da se ova općina povede naprijed aktuelna vlast se bavi sama sobom i tako pokušava obmanuti javnost. Izvolite gospodo uprite prstom u ono što ste dobro uradili ili pokrenuli osim da ste se opasali režimskim medijima i da se slikate na tudjim prijektima i idejama.
      Ovdje se odjednom pojavljuju "urbanisti" koji bi da uže gradsko jezgro skrnave štojekakvim objektima, bacajući pod noge ono što se prethodnih 100 godinau Ključu sačuvalo. Mi se još uvijek možemo ponositi lijepom školskom zonom u gradu, lijepim trotoarima i sad bi to neki novi urbanisti prekrajali i mijenjali. Smeta im dječija graja u centru grada, radije bi da tu vide kafane i trgovine. Pa svi u Ključu znamo, osim vlasti, da tih objekata imamo i viška. Izvolite gospodo gradite ali na mjestima predvidjenim za to.
     Gradjani moraju znati o čemu se tu radi i pomoći nam da zaustavimo ove jeftine pokušaje ispunjenja predizbornih obećanja pojedincima na uštrb javnog interesa a pokretačima ovakvih pokušaja savjetujemo da bi za izmjenu tako važnog općinskog dokumenta trebala debela argumentacija a i pare kojih u kasi nema. Našim ključkim novinarima preporučujemo da u buduće budu novinari svih gradjana općine a ne samo Općinskog načelnika i njegovih pomoćnika.

      S poštovanjem.

     Ključ 30.6.2009
  
   Ključ, 26.  juni 2009  Uvezivanje turističkih organizacija Potkozarja


     U organizaciji Turističke organizacije općine Prijedor i udruženja "Promotur", organiziran je okrugli sto “Kreiranje prepoznatljive turističke ponude - Potkozarje”. Osnovni cilj okruglog stola je uvezivanje svih turističkih organizacija Potkozarja, koje bi svojim zajedničkim djelovanjem, sugestijama i mogućnostima kreirale prepoznatljivu turističku ponudu na nivou regije Potkozarja. Iz takve saradnje bi proizišla brošura – vodič koji bi sadrzavao turističke potencijale Potkozarja sa ciljem definisanja turističke ponude Potkozarja.
     Na okruglom stolu uzeli su učešće gosti, konsultanti iz Italije koji su prenijeli pozitivma iskustva i ukazali na nedostatke kreiranja turističke ponude Potkozarja. Jadranko Zolak predstavnik Eko centra "Oaza Mira" i turističke ponude Sanice odnosno ključke općine, osvrnulo se na skromnost turističke ponude Potkozarja koja kao takva nije u stanju da se nametne probirljivom svjetskom tržištu. Poslije dobro pripremljenog izlaganja svi učesnici su se osvrnuli da ponudu treba proširiti i na druga mjesta šireg okruženja. Poslije učešća drugih diskutanata na započetu temu Zolak Jadranka izrodila se ideja da se prezentira turistička ponuda “Turističke krajine” koju bi sačinjavala slijedeća mjesta : Martin Brod – općina Bihać, Sanica – općina Ključ, Dabar – S. Most, Prijedor, Podrašnica - općina M. Grad, Stivor – Prnjavor,
    Na osnovu predloženog dati su konkretni zadaci na poboljšanje turističke ponude koja bi djelovala jedinstveno nudeći prepoznatljiva bosanska jela, krajolike, prirodne ljepote, kulturu, naslijedje i sve ono što nas čini prepoznatljivim.
    Zaštitni znak, logo turističke ponude "Turističke krajine" je biljka čuvarkuća koja bi predstavljala svaku kuću kao turističku ponudu u cjelini.


Informacije:  Info Centar Sanica

Bosanska šala ili...?

BH. osmrtnica za Michaela Jacksona

     Popularnim Facebook-om počela je kružiti fotografija na kojoj je uslikana navodna osmrtnica za Michaela Jacksona koju su u dnevnim novinama objavili njegovi fanovi. Po svemu sudeći, radi se o još jednoj šali tipičnoj za Bosance i Hercegovce.
     Na fotografiji koja je je navodno objav- ljena u jednoj od bosanskohercegovačkih dnevnih novina, nekolicina njegovih fanova odaje posljednju počast svome idolu. U skladu sa tradicijom bh. muslimana, navodi se da je "dana 25.06.2009.godine na ahiret preselio Michael Jackson, naša legenda". U nastavku osmrtnice se navodi da se nekolicina potpisanih nada da će mu Allah Dž.Š. podariti lijepi dženet i vječni rahmet.
     U potpisu su imena vjernih fanova - Haris, Dario, Admir, Alma, Melika, Aleksandra i Nina.

 

Općinski načelnik dobio zeleno svjetlo za izradu socijalne karte

 

     Na incijativu Općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića općina Ključ je krenula sa pripremama za realizaciju projekta „Izrada socijalne karte općine Ključ“ čiji implementator će biti Centar za socijalni rad . Podršku projektu dali su i vijećnici Općinskog vijeća općine Ključ koji su na jučer održanoj sjednici usvojili Zaključak o davanju saglasnosti Općinskom načelniku za provođenje ankete. Iako je istaknuta važnost izrade ovog dokumenta tačka ipak nije jednoglasno usvojena, nekoliko vijećnika iz opzicije je ostalo suzdržano. Izrada socijalne karte doprinijet će stvaranju povoljnijih uslova za zadovoljavanje socijalnih potreba stanovništva naše općine. Predmet istraživanja bit će socijalne potrebe koje mogu biti posljedica siromaštva i nepristupnosti javnih dobara i usluga svim građanima, a ne samo onima koji nisu materijalno obezbijeđeni.
     Izrađena socijalna karta imat će veliki značaj kod postupka revizije Strategije razvoja općine Ključ i izrade akcionog plana, a informacije dobivene istraživanjem neće se odnositi samo na broj siromašnih u našoj općini nego će pokazati i zašto je stanje tako. Socijalna karta općine Ključ sadržavat će sistematski i utemeljen uvid u potrebe stanovništva i stepen zadovoljavanja istih kao podlogu za planiranje socijalnog razvoja.

   Ključ, 26.  juni 2009U Biljanima obilježena Godišnjica stradanja!


     Danas su se na šehidskom mezarju ispred škole okupili gradjani, džematlije i naš imam ef. Bahrija Kadušić, kako bi se prisjetili naših sugradjana, šehida koji su ubijeni na današnji dan prije 17 godina ...
     Efendija Kadušić nas je podsjetio da smo kao vjernici Muslimani stalno izloženi iskušenjima, pa da tako i stradanja koja smo kao narod prošli shvatimo kao iskušenje iz kojeg treba da učimo i izadjemo kao bolji ljudi i vjernici... Proučen je i Jasin kao i fatihe za sve šehide, a svi prisutni su jednoglasno prihvatili prijedlog našeg imama da današnji dan ubuduće obilježavamo kao godisnjicu stradanja, odnosno dan šehida MZ Sanica.
     Ubuduće će se ova manifestacija transparentnije organizirati uz obilazak mijesta stradanja i bit će svakako više medijski popraćena.
     Da se nikad ne zaboravi!


Informacije:  Info Centar Sanica

   Ključ, 26.  juni 2009
IX sjednica
Općinskog vijeća općine Ključ

          Jučer održana IX sjednica Općinskog vijeće općine Ključ protekla je u znaku rasprave o Odluci o pristupanju izmjenama i dopunama Urbanističkog plana grada Ključa. Usvajanjem ove tačke bio bi pokrenut postupak prilagođavanja postojećeg plana planiranoj izgradnji zaobilaznice na trasi koju je predložila i tražila općina Ključ. Izgradnjom trase, Kalajdžića potok – Ponjir – Pudin Han, otvara se ogroman prostor za razvoj urbanog dijela grada, a izbjegava se tranzit saobraćaja kroz naseljena mjesta. Klub vijećnika SDA podržao je usvajanje ove tačke iz objektivnih razloga.

 
     - Imamo podršku vlade FBiH za izgradnju zaobilaznice kojom se otvaraju mnoge lokacije za gradnju i stanogradnju objekta, a također imamo i obećanje Vlade USK koja će finanasijski podržati izmjenu Urbanističkog plana- , istakao je predsjednik kluba vijećnika SDA Ahmet Egrlić.
     Iako se radilo o proceduralnoj odluci kojom bi se tek otvorio proces izmjene i dopune Urbanističkog plana opozicija nije prepoznala njenu važnost tako da ova tačka dnevnog reda nije ni usvojena. Tokom sjednice Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić upoznao je vijeće o aktivnostima koje je provodio u proteklom periodu od čega je posebno naglasio uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u proces rada općinske administracije.
     - Nakon certificiranja ISO 9000 planiramo krenuti sa uvođenjem ISO 14000. To su važni certifikati koji će nam omogućiti apliciranje prema raznim EU fondovima - istako je mr. Ćehajić.
    Vijećnici su usvojili Informaciju o radu šumarije Ključ za 2008. godinu u sklopu koje je naročito istaknut problem Mijačice, šume koja katastarski pripada općini Ključ, a koju koristi šumarija Sanski Most. Vijećnici su usvojili Informaciju o radu šumarije Ključ za 2008. godinu u sklopu koje je naročito istaknut problem Mijačice, šume koja katastarski pripada općini Ključ, a koju koristi šumarija Sanski Most.


Informacije:  Općina Ključ


Kvar pumpe na Krasuljskom vodovodu

 

     U Krasuljema su danas počeli radovi na izmjeni pumpe na bušotini „na brdu“. Od nedjelje ova pumpa nepumpa vodu u cjevovod koji snadbjeva centar Krasulja, Donje Krasulje, Balijevići i Vukovo Selo što ukupno čini oko 430 domaćinstava. Zamjena pumpe prestavlja veoma zahtjevan posao jer je bušotina duboka 127, a pumpa je spuštene na dubinu od 48 metara. Pored pumpe, u sklopu radova planirana je izmjena cjelog sistema vodovoda u bušotini. Izvođač radova JP „UKUS" Ključ predložio je mješta- nima da, u cilju boljeg zahvaćanja vode u narednom periodu, pumpu spustena na odgovarajuću dubinu koja će se odrediti nakon dodatnog mjerenja.
     Najvjerovatniji uzrok kvara je dotrajalost sistema koji je instaliran prije 10 godina.
     - Kada je ova pumpa postavljana 1999. godine od strane Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) mi smo dobili još jednu pumpu u rezervu da možemo zamijeniti ovu u slučaju kvara. Tako da tu ne očekujemo nikakvih problema, a jedini razlog zbog kojeg bi radovi mogli potrajati malo duže je obim i specifičnost posla jer je pumpa ipak spuštena duboko u zemlju- istakao je sekretar MZ Krasulje Edin Husić.

   Ključ, 23.  juni 2009  
Ključki mališani
se vratili
iz Holandije


     Četrdesetero ključkih mališana jučer se sretno i zadovoljno vratilo iz Holandije gdje su 21 dan boravili u sklopu projekta "Djeca putuju" koji realizuje Nizozemskom organizacija Pax Kinderhulp u saradnji sa Centrom za socijalni rad Ključ. Djeca su imala nezaboravan odmor koji se sastojao od obilaska zooloških vrtova, luna parkova, bazena, a bila su im priređena i iznenađenja poput disko večeri. Djeca su u diskoteku došla u korvetama obučena poput holivodskih zvijezda, a tamo ih je čekao crveni tepih i zabava koja je bila pravi raj za dječije duše.

 
 
 
     Glavna nacionalna koordinatorica Elly Poppe nije krila zadovoljstvo sa rezultatima koje je postigao projekta kao ni poslom koji je uradio Centar za socijalni rad te je iskazala želju da se i naredne godine isti projekt realizuje u našoj općini, iako nije uobičajena praksa da isti grad bude više puta mjesto implementiranja projekta. Predstavnici Pax Kinder- hulpa zadovoljni sa profesiona- lizmom Centar, naročito odličnom saradnjom koju su pokazali njegov uposlenik Adnan Hamedović i voditeljice Milada Buturović i Velida Husić, odlučili su da u narednim godinama svoj školskoj djeci koja su učestvovala u projektu obezbjedi jedan topli obrok tokom dana. Istaknuta je i mogućnost otvaranja fondacije ove organizacije u Holandiji čiji cilj bi bio osiguravanje toplog obroka što većem broju djece iz Ključa kao i uspostavljanje dalje saradnje kroz druge vidove projekata.


Informacije:  Općina Ključ


Adaptacija
tabor kule
i
elektrifikacija
Starog grada

 

     Da bi u cijelosti završili projekt obnove ključke kule i grad Ključ do- bio atraktivnu turističku destinaciju, početkom ove radne sedmice općina Ključ raspisala je tender za odabir izvođaća radova koji će dobiti zadatak da izvrše renoviranje tabor kule na Starom gradu Ključu. Prva tabor kula renovirana je tokom prošle godine iz Federalnog fonda za nacionalne spomenike, uz po- moć agencije OdRaz i općine Ključ, a nedavno je završeno i asfaltiranje puta za Stari Grad. Općina Ključ odlučna je da ove godine završi sa grubom rekon- strukcijom male tabor kule, a radovi će obuhvatiti njeno pokrivanje, zav- ršavanje stepenica te postavljanje kapaka na prozore.
     Također je raspisan i drugi tender koji se odnosi na izgradnju NN mreže na lokalitetu Starog gra- da u sklopu čega će se instalirati oko 700 metara nove mreže a istovremeno će se izvršiti i rekon- strukcija postojeće do trafostanice. Općina Ključ intenzivno radi na aktiviranju postojećih turističkih potencijala kao i izgradnji novih kako bi građani općine Ključ i turisti mogli uživati u ljepotama koje nudi naš grad.

   Ključ, 23.  juni 2009Mlađe selekcije NK Ključa se vratile iz Slovenije


     Mlađe selekcije nogometnog kluba Ključ koje su učestovale na dvodnevnom međunarodnom nogometnom turniru “Črnuška pomlad 2009” u Sloveniji u nedjelju su doputovali svojim kućama. Selekcije NK Ključa U10, U12 i U14 predvođene trenerima Amerom Hajdarevićem, Murisom Kapetanovićem i Huseinom Medićem su na poziv NK Črnuče iz Ljubljanje, sa još 36 ekipa iz različitih krajeva Evrope, učestvovali na ovom već tradicionalnom turniru gdje su ostvarili izuzetno zapažene rezultate.
     Škola fudbala NK Ključa osvojila je tri pehara i medalje, selekcija U10 zauzela je prvo mjesto, dok je selekcija U12 bila druga, a imala je i najboljeg igrača turnira za koga je proglašen Samir Kulenović. Sve u svemu podmladak NK Ključa sa svojim trenerima je prezadovoljn gostoprimstvom domaćina koji su najavili uzvratnu posjetu Ključu u mjesecu augustu.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 19.  juni 2009
Državno takmičenje
u fly fishingu na Sanici

     U Ključu, na rijeci Sanici ovog vikenda održano je treće i četvrto kolo državnog prvenstva u fly fishingu. Dvadest šest ribara koji se takmiče u okviru premijer fly fishingu lige BiH gostovalo je na rijeci Sanici koja važi za najbogatiju rijeku domaćim (divljim) lipe- nom u regionu. Uprokos lošijim vremenskim uvjetima ribari su bili oduševljeni saničkim revirom, a ni ulov nije izostao. U oba dana ulovljeno je 317 komada ribe uglavnim lipena koja je nakon mjerenja vraćan nazad u vodu. Džaferbegović Edib iz Novog Grada ovog vikenda je pokazao najviše znanja i vještine te se nakon završenog četvrtog kola plasirao na prvo mjesto tabele.

 

    - Na Sanici je uvijek lijepo loviti jer ima jako puno domaćeg lipena. Drugi reviri ubacuju ribu boreći se da dostignu ovu brojnost kakvu ima Sanica- istako je nakon proglašenja rezultata Džaferbegović. Podršku takmičarima dao je i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je drugog dana natjecanja boravio sa ribarima.“
    - Ovo takmičenje je ujedno i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u ovoj disciplini koje će se održati 2010 godine u bližem regionu, a na kojem će jedna od staza biti i rijeke Sana ili Sanica- rekao je Marcel Kučinski, komesar fly fishing lige BiH.
     Do završetka takmičenja ostaje još lov na stazama Pliva (Šipovo) i Sana (Ribnik), a zadnje kolo odžat će se 31. augusta na Uni kada će biti proglašen pobjednik. Najboljih 12 ribara iz ove lige predstavljat će našu zemlju na Evropskom prvenstvu 2010. godine.


Informacije:  Općina Ključ


  Poziv gradjanima!
  Obilježavanje Dana stradanja
Bošnjačkog stanovništva MZ Biljani      Mjesna zajednica Biljani - Odbor za obilježavanje Dana stradanja pozivaju Vas da prisustvujete obilježavanju Dana stradanja Bošnjač- kog stanovništva mjesne zajednice Biljani, koje će se obaviti u Biljanima 09.07. i 10.07.2009. godine po slijedećem programu:

 

9. 7. 2009 - Četvrtak
15:30h - Obilazak masovne gro-
             bnice Crvena zemlja
17:30h - Obilazak masovne gro-
             bnice Lanište 1
      - Klanjanje ikindije namaza
      - Kelike - Tehvid
      - Kraće obraćanje

10. 7. 2009. - Petak - Centralno obilježavanje u mezaristanu Biljani
11:00h - Prijem gostiju i zvanica
12:00h - Obraćanje domaćina,
             zvanica i gostiju
12:30h - Otvaranje Spomen
             sobe i turbeta
12:45h - Obilazak šehidskog
             mezarja
13:00h - Džuma namazPrije sedamnaest godina, na jednom mjestu, u jednom danu, ubijeno je 260 ljudi, žena i djece!

ZABORAVLJANJEM ZLA, ČINIMO JOŠ VEćE ZLO!

S poštovanjem,

Raif Hodžić
sekretar MZ Biljani  
   Ključ, 19.  juni 2009Počela primjena ISO standarda

    
     Općina Ključ polovinom aprila počela je intezivne pripreme za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u proces rada općinske administracije radi njegovog unaprijeđenja i usklađivanja sa svjetskim standardima. Maksimalnim zalaganjem tima za kvalitet i uz veliku podršku Općinskog načelnika danas je pušteno u primjenu 10 standardnih operativnih procedura u službe općinske administracije s ciljem implementiranja zahtjeva standarda ISO 9001:2008.
     Uvedene procedure se uglavnom odnose na način rada općinske administracije te način komuniciranja sa korisnicima usluga lokalne i šire zajednice. Povodom puštanja u primjenu urađenih procedura danas je održan sastanak svih uposlenika organa uprave sa Općinkim načelnikom i konsultantom Mensurom Beganović koji vodi projekat uvođenja sistema upravljanja kvalitetom u općini Ključ.
     Tokom sastanka uposlenici su upoznati sa standardnim procedurama i početkom njihove primjene te planom certificiranja koji je okvirno predviđen za mart iduće godine. Uvedne procedure će biti podložne izmjenama i inovacijama, a mr. ćehajić je obećao nagraditi one uposlenike koji daju najkvalitetnije prijedloge za njihovo poboljšanje.
    - Veoma sam zadovoljan radom i trudom koji su pokazali uposleni Organa uprave a nakon ovoga namjeravam krenuti sa uvođenjem ISO 14000, standrda koji definira procedure o zaštiti okoliša. To je izuzetno važno za općinu Ključ koja želi biti poljoprivredna i turistička općina - istakao je mr. ćehajić.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 19.  juni 2009Delegacija Međunarodne humanitarne organizacije kraljice Elene u posjeti općini Ključ

    
     Jučer su u posjeti općini Ključ boravili predstavnici Međunarodne humanitarne organizacije kraljice Elene iz Italije. Posjeta je organizovana tragom donacije koja je stigla u općinu Ključ sredinom februara, a koja se sastojala od medicinske opreme, školskog materijala i velikog broja paketa garderobe. Delegaciju u čijem sastavu su bili potpredsjednik Crvenog križa Italije Gaetano Casella i koordinator organizacije kraljice Elene za Bosnu i Hercegovinu Emin Blažević, primio je predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Jakupović. Sastanku je prisustvovala i Mirela Pudić predstavnica Crvenog križa Ključ preko kojeg se vršila implementacija doniranih sredstava. Cilj posjete bio je uspostavljanje bolje suradnje između organizacije i općine radi realizacije obimnijih humanitarnih akcija, a istaknuta je i mogućnost otvaranja ogranka ove organizacije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ključu.
    - Najefikasniji i najjednostavniji način da uspješno surađujemo je da nam vi dostavite spisak prioritetnih potreba u vašoj općini jer naš osnovni motiv je da magacini budu prazni tj. da donirana sredstva dođu do onih kojima su namjenjena, a ne da se gomilaju u skladištima - istakao je Blažević.
    Na sastanku je zaključeno da se trenutne potrebe građana Ključa najviše odnose na prehranu te medicinsku i kompjutersku opremu. U narednom periodu najavljena je još prisnija saradnja općine Ključ i organizacije kraljice Elene koja će za primarni cilj imati obezbjeđivanje hrane i sredstava za građane kojima je ovakav vid pomoći potreban.


Informacije:  Općina Ključ

Na proslavu dolazi NK "Čelik"    Nogometni klub Omladinac iz Sanice ove godine slavi dva velika jubileja – 50 godina postojanja, i 50 godina igranja na stadionu „Omladinac".

Cijenjeni sugradjani!
     Izuzetno nam je zadovoljstvo podijeliti s vama vijest da će ovogodišnju jubilarnu pedesetogodišnjicu NK Omladinca svojom nazočnošću uveličati i NK Čelik iz Zenice...
     Gosti, igrači kluba NK Čelik, će u Sanicu doći 14.07.2009. Izmedju ostalih sadrzaja predvidjen je i obilazak izvora rijeke Sanice, Jabukovačkog jezera kao i ostalih lokaliteta - simbola naše doline. Istog dana izmedju 19:00 i 21:00h odigrat će se i revijalna utakmica NK Omladinac - NK Čelik.
     Ovom prilikom pozivamo i vas dragi sugradjani da svojim prisustvom uveličate ovaj već veliki dogadjaj i tako našem Omladincu damo podršku za narednih pedeset godina...
     Srdačan sportski pozdrav

Info centar tim i NK Omladinac

   Ključ, 18.  juni 2009


  
Uređenje
rijeke Sane
u Humićima

     U mjesnoj zajednici Humići u toku je realizacija projekta „Hitne intervencije na koritu rijeke Sane“ s ciljem zaštite Zgonsko-Humićkog polja i objekata koji se nalaze na tom području od mogućih plavljenja. Radovi će obuhvatiti dio vodotoka Sane od ušća Humičkog potoka do Zgonske plaže (mlin).
    Investitor i projektant ovih radova je JP za „Vodno područje slivova rijeke Save“ iz Sarajeva, a osnovni cilj ovog projekta je zaštita obale od dalje erozije koja već u velikoj mjeri ugrožava put u naselju Pervići. Ovi radovi se izvode na zahtjev mještana Pervića koji su se sa zahtjevom za zaštitu puta i objekata na ovom dijelu vodotoka obratili JP za „Vodno područje slivova rijeke Save“.
     U narednom periodu planirani su sveobuhvatni radovi na produbljenju, profilisanju, nivelaciji kao i nasipanju dijela obale krupnim materijalom radi zaustavljanja erodiranja obale i ugrožavanja puta.


Informacije:  Općina KljučSTAVOVI
STRANKE ZA BOSNU I HERCEGOVINU

POVODOM AKTUELNE POLITIČKE SITUACIJE U
BOSNI I HERCEGOVINI


        Posljednjih mjeseci u našoj zemlji na sceni su politički procesi kojima se revitalizira projekat definitivne etničke podjele države Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat ostvaruje se strategijom koja je zasnovana na realizaciji dva ključna cilja:
     • stvaranje labave državne zajednice kroz entitetsku podjelu državne imovine, čak i prije početka pregovora o reformi Ustava;
     • hitnog zatvaranja Ureda Visokog predstavnika kao efikasnog instrumenta kojim je međunarodna zajednica preuzela obavezu potpunog provođenja Dejtonskog sporazuma i garantiranja suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH.

        U svrhu realizacije dva navedena cilja poslužio je...ZA KOMPLETAN TEKST KLIKNITE OVDJE
   Ključ, 17.  juni 2009Financijski izvještaj
Odbora za izgradnju džamije u Sanici

    
 


 


 
     Svima nam je jako dobro poznato koliko opsežan posao je uradjen kad je u pitanju izgradnja u ratu porušene saničke džamije. Naravno da zahvalnost dugujemo našim sugradjanima koji nisu žalili ni truda ni sredstava, ali posebno treba istaći zalaganje našeg imama ef. Bahrije Kadušića koji je sebe maksimalno dao u ovaj projekat te zahvaljujući njegovoj upornosti danas imamo bogomolju koju posjećuju i strani gosti samo da bi za uspomenu ponijeli fotografije ovog remek djela islamske arhitekture.
     Džamija je u završnoj fazi izgradnje te je do sada ukupno prikupljeno 636.400,49 KM a u periodu od 01.11.1996. - 31.12.2008. utrošeno je 634.415,29 KM. U navedene troškove nije uračunata prostirka za džamiju koju je ef. Kadušić osobno obezbijedio, a vrijednost iste iznosi 30.000,00 KM.
     Za preostale aktivnosti: obrada predulaza u džamiji, obrada cokla i trotoara, izgradnja kamene ograde, uredjenje harema - dvorišta džamije - asfalt ili druga podloga te horti- kultivisanje zelene površine. glavni luster te 4 manja na mahfilu kao i kupovina peći za gri- janje i radijatora potrebno je obezbijediti po procjeni Odbora od 90.000,00 do 100.000,00 KM
     - Iskreno se nadam da ćemo uz Allahovu pomoć i angažman vrijednih džematlija kako ovih saničkih, tako i onih diljem svijeta uspjeti sve navedeno realizirati u toku ove kalendarske godine , kako bi u ljeto 2010. mogli upriličiti svečano otvorenje-izjavio je efendija Bahrija Kadušić.


Informacije:  Info Centar SanicaKljuč je i moj grad

     Nedavno smo pisali o Ziji Bajriću, našem sugradjaninu koji živi u Beču ali je srcem vezan za svoj zavičaj. Zijo je krenuo u estradne vode. Učešće na festivalima , koncerti, svadbe, sni- manja ... postali su sastavni dio njegovog života. Nedavno je obavio novi CD od kojih je pjesma "Žena zmija" postala hit medju ljubiteljima folk muzike i koja se već uveliko vrti na mnogim radio stanicama u Bosni i Hercegovini pa i šire.
    Svi oni koji ga bolje poznaju znaju da je on veliki zaljubljenik u Ključ i svoj zavičaj. Javio nam se sa jednim jako zanimljivim prijedlo- gom. Zijo ima želju da pomogne svome gradu.
    - Ključ je moj grad, mjesto grdje sam rastao i proveo najljepši dio života i spreman sam da zajedno sa mojim prijateljima sa estrade održim humanitarni koncert za pomoć invalidima, bolesnoj djeci, za sport ili liječenje od droge, za sve što može bar donekle pomoći mojim sugradjanima. Zato ukoliko ima onih koji su zainteresovani za organizovanje takvog humanitarnog koncerta slobodno neka mi se jave na tel. 004369910702898. Bilo bi mi vrlo drago da bar na taj način pomognem.

 


Ukoliko želite da poslušate pjesmu "Žena zmija" kliknite na strelicu

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network