M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOO K T O B A R    2 0 0 7
  Ključ, 27  oktobar 2007


U potrazi za šporetom


Na koji će se način grijati ove zime, pitaju se mnogi naši sugradjani.


 

     Snijeg koji je iznenadio ove sedmi- ce stanovnike našeg grada natjerao ih je da krenu u potragu za šporetima na čvrsto grijanje, budući da je drvo još uvijek najzastupljeniji i najjeftiniji naćin za grijanje.
     - Nisam se još nadao snijegu i mi- slio sam da imam još vremena. Imam jedan šporet koji mi je dotrajao, pa se ne usudjujem s njim čekati zimu. Sad obilazim radnje i tražim novi -, rekao nam je penzioner Ramiz Jusić.
     U našim prodavnicama kažu da je potražnja za šporetima na čvrsta goriva velika, a da su cijene šporeta ostale na nivou prošlogodišnjih. Prema riječima trgovaca najtraženiji su jeftiniji šporeti, iako ima pojedinaca koji više gledaju na kvalitet nego na cijenu.
     Cijena šporeta se kreće od 410 pa sve do 682 KM. Cijena kvarcnih grijalica kreće se od 35 do 45 KM, dok plinska peć košta 129 KM. Na koji će se način grijati ove zime ? Mnogi će se odlučiti ipak za onaj najjeftiniji. 
Jedna zanimljiva priča iz svijetaKrava iza rešetaka 

Krava iza žice normalno
ali iza rešetaka ???
     Da i životinje mogu biti izvedene pred lice pravde pokazuje i primjer "baksuzne" krave koja je skrivila najmanje šest nesreća. Kambodžanska policija privela je jednu kravu zbog koje je u saobraćajnim nesrećama ove godi- ne živote izgubilo najmanje šestoro ljudi. Ni vlasnik krave neće proći ništa bolje jer mu prijeti zatvor. Bijela krava, visoka oko 1,5 metara, stajala je nasred puta u ponedjeljak naveče kada je jedan šezdesetšestogodišnjak na motoru udario u nju i poginuo na licu mjesta.
     Početkom godine ista krava izazvala je saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo pet osoba, a nekoliko njih je povrijedjeno kada je jedan kamion naglo skrenuo s puta da bi izbjegao životinju i survao se u jarak.
     Policija je saopštila da se krava sada nalazi u policijskoj stanici, a vlasniku iste prijeti kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci budući da su vlasnici životinja odgovorni za nesreće koje one prouzrokuju.


  Ključ, 23  oktobar 2007


Zima je već pokazala zube !


Prvi ovogodišnji snijeg, u velikoj mjeri otežao odvijanje saobraćaja a ima problema i sa strujom i telefonima.


     Zima je poranila, najčešći su komentari naših sugradjana. Iako su meteorolozi najavili uobičajeno toplu i kišovitu jesen, stanovnike cijele BiH juče je iznenadio snijeg. Nije neuobičajeno da u oktobru pahulje zabijele predjele iznad hiljadu metara nadmorske visine, ali je snijeg u nižim krajevima pravo iznenadjenje.
 

Snijeg je poranio
    Kao i ostale opštine sjeverozapad- nog dijela Bosne i Hercegovine, tako je i Ključ juče ujutro osvanuo pod snje- žnim pokrivačem. Iako je u gradu visina snijega desetak centimetara, na okolnim planinama prelazi 25. Osim što je djeci donio radost sa snijegom su počeli i problemi. Vodeni snijeg pravi probleme i niskonaponskoj mreži tako da su neka domaćinstva ostala bez struje. Registrovani su i problemni u telefoniji ali do nekih preciznijih poda- taka nismo uspjeli doći. Najviše pro- blema snijeg je donio saobraćaju jer su neki putevi u BiH zbog nedovoljno me- hanizacije i slabije organizacije posla zatvoreni.
     Prema najavama meteorologa, sutra se opet očekuje prohladno vrijeme sa kišom, a na planinama i snijegom. Osim toga, moguca je i magla tako da će ovakve vremenske prilike potrajati još neko vrijeme. 
  Ključ, 20  oktobar 2007


Spomen ploča za komandanta


Ključani nisu i neće zaboraviti nesebičnost i hrabrost komandanta 708. brdske brigade Osmana Porića


    Gradjani Ključa nisu zaboravili. Mnogima je i danas u sjećanju legendarni komandant 708. brdske brigade iz Novog Travnika, major Osman Porić koji je pred sam kraj rata poginuo oslobadjajući Ključ i okolinu.
 

Zvjezdana Porić
    Ključani ga nisu zaboravili i prije nekoliko godina jednu ulicu u našem gradu nazvali su njegovim imenom a ovih dana ovom velikom komandantu i heroju, nosiocu najvišeg vojničkog odlikovanja Zlatni ljiljan, odužili su se i spomen pločom. Uz prisustvo njegove supruge Zvjezdane Porić i asistenciju načelnika općine Bajazida Hadžića ot- krivena je ova spomen ploča koja će vječno podsjećati prolaznike na ovog komandanta koji je u bitke išao zajedno sa svojim vojnicima. 


ZA ONE KOJI DO SADA NISU VIDJELI
VIDEO PREZENTACIJU TURISTIČKIH MOGUĆNOSTI NAŠE
BOSNE I HERCEGOVINEZA START KLIKNI NA STRELICU  Ključ, 19  oktobar 2007


Snijeg zabijelio na planinama


Kao što su meteorolozi i najavljivali, u BiH, pa i u Ključu, je stiglo pogoršanje vremena, koje je donijelo padavine i zahladjenje. 
    Snijeg u drugoj polovini oktobra nije tako česta pojava ali se ovo jutro zabijelio na mnogim planinama u Bosni i Hercegovini. Na Jahorini je izmjerena visina prvog snježnog pokrivača, koji je već oko podneva iznosio gotovo 20 centimetara. Reakcije na ovu vremensku situaciju su različite. Neki su prvi snijeg dočekali kao predznak dobre zimske turističke sezone, a neki su - opet - ocijenili da je "previše uranio". Ovi drugi su istakli da se boje da ga neće biti onda kada bude bio najpotrebniji, odnosno pred Novu 2008. godinu.
    Temperatura se i u Ključu ovih dana spustila ispod deset stepeni a već uveliko je počela i sezona grijanja što mnoge porodice nije baš obradovalo naročito one kojima su zalihe drva nešto manje.
     Prvi snijeg se u petak prijepodne nije zadržao na putevima, pa se saobraćaj na svim putnim pravcima odvijao bez poteškoća a padavine nisu donijele veće probleme stanovništvu ako se izuzme da su snijeg, kiša i pogoršanje vremenskih prilika prouzrokovali negdje i prekid sjetvenih radova.
     - Snijeg će otežati završetak vadjenja krompira i moglo bi se desiti da će nešto krompira ostati u zemlji i propasti - rekao je naš mještanin Sabit Kuburaš.


  Ključ, 16  oktobar 2007


Zijo u estradnim vodama


Nas sugradjanin Zijo Bajrić već uveliko ostvaruje svoju davnašnju želju da bude pjevač. 
    Kao što smo već jednom ranije pisali, Zijo Bajrić, poznati ključki ugostitelj najavio je već odavno da će se otisnuti u estradne vode. Oni koji ne poznaju našeg sugradjanina nisu puno vjerovali u njegove riječi. Ali, izgleda, da su se prevarili. Zijo je , prije svega, svojom upor- nošću snimio svoje prve pjesme kojima se predstavio publici.
    Evo i mi smo na Internetu pronašli spotove dvije pjesme Zije Bajrića, "Ja ciganin nisam" i "Bol i alkohol" pa ih i vama nudimo da ih pogledate.
    Za slušanje samo kliknite na strelicu na ekranu ispod ovog teksta. 

  Ključ, 15  oktobar 2007


Pokloni za djecu i siromašne


Povodom Ramazanskog bajrama podijeljeni su pakloni djeci, siromašnim .... da svi oni osjete radost Bajrama


     Kao i svake godine, koristi se prilika da se obidju oni koji su sami , siromašni, djeca, porodice šehida i da se povodom Ramazanskog bajrama, podijele pokloni. Tako je to bilo u mnogim mjestima BiH. A u Sarajevu, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice posjetili su djecu na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS i podijelili im paketiće
 
     - Došli smo kao i svake godine da sa djecom podijelimo radost povodom Bajrama. Želimo djeci koja su smještena u bolnici podijeliti paketiće da osjete radost Bajrama, da se ne osjećaju usamljeno i zapostav- ljeno", kazao je Muhamed ef. Abaz, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Rekao je da su 170 paketića namijenili svoj djeci koja se liječe u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
     I dok su predstavnici Medžlisa IZ Sarajevo dijelili poklone za najmlađe pacijente njih su obišle i djevojke hora ovog medžlisa, koje su se družile sa djecom i izvele nekoliko ilahija.
     Šestogodišnja Aldina Turković bila je presretna što je dobila paketić.
     - Radujem se Bajramu jer ću ići kući. Dobila sam puno slatkiša koje ću podijeliti sa drugovima u svojoj sobi", kazala je Aldina.
    I u našem Ključu povodom Ramazanskog bajrama, u organizaciji Stranke za BiH, podijeljeni su paketi za siromašne. Da bi se izbjegli problemni koji su mogući pri izboru primalaca poklona uzete su najugroženije osobe koje su registrovane kod Općinske sluzbe za socijalni rad. Tako su i oni osjetili radost Bajrama. 


>BAJRAM ŠERIF MUBAREK
tebi, tvojoj časnoj porodici, tvojoj rodbini
i svima onima koje voliš.
Neka Vam je hairli i mubarek ovaj BAJRAM
kao i svi ostali koje dočekate i ispratite.


Bajram dođe

Bajram dođe, mirišu avlije,
Behar pada s grane šeftelije.
Ptica, insan, svako se raduje,
a ja nemam s kim da bajramujem.

Džennetlije putuju,
svom se dostu raduju,
U bajramskom odijelu,
u džennetskom veselju.

Sa vratnica džamijskog harema,
džemat die, ahmedije nema,
preslagana uoči Bajrama
i mosusom divnim mirisana.

Džennetlije putuju,
svom se dostu raduju,
U bajramskom odijelu,
u džennetskom veselju.

Koga jutros dočekat veselo,
uz ruku mu pritisnuti čelo,
pusta kuća, srce se stužilo,
opustilo što se zelenilo.

  Ključ, 9  oktobar 2007


Taksista svezan i opljačkan


Ključkom taksisti Hasanu Mediću mušterija prislonila pištolj na glavu i kazala da dalje može i sam voziti...


 

Hasan Medić pored taksija
     Taksista Hasan Medić iz Ključa, registriran kao "Taxi Caka", opljačkan je na Manjači gdje je ostavljen u šumi vezanih ruku i bez cipela.
     Desilo se to u nedjelju ujutro, dok je vozio mušteriju za Banju Luku. Na Manjači mu je muškarac kojeg je vozio prislonio cijev pištolja na potiljak i kazao da dalje zna i sam voziti.
     Potom mu je uzeo oko 2.000 maraka koliko je Medić imao kod sebe, te prsten, lančić, mobitel i automobil. Caku je ostavio 300 metara duboko u šumi, svezanih ruku i bez cipela. Nakon što je stigao do prvih kuća, taksista je pozvao pomoć. Policija RS ga je ubrzo preuzela i dovezla u Ključ.
     - Pljačkaš je poznat policiji, radi se o B. S., albanske nacionalnosti. Već ima dobar dosje. Jutros smo pozvali Hasana Medića jer nam je dojavljena informacija da je vozilo pronađeno u Brčko Distriktu - kazao nam je Aziz Gromilić, komandir Policijske stanice u Ključu.
     Medićev automobil, crvena "venta", kako nam je rečeno, ima samo manje oštećenje i bit će vraćen vlasniku.

Preneseno iz: Avaza
  Ključ, 6  oktobar 2007


Rad na crno na provjeri


Akcija suzbijanja rada na crno se nastavlja uprkos što je to velikom broju gradjana jedini način zarade


 
    Pojačan rad inspekcijskih organa , česte posjete domaćih a i pojava "nepoznatih inspektora" na teritoriji naše općine bile su povod raznim pričama i tračevima kojima je dobrim dijelom napa- dano općinsko rukovodstvo kao "naručioci" ovih nepoželjnih po- sjeta. Naime, Federalna uprava i kantonalne inspekcije su orga- nizovali akciju suzbijanja rada na crno koja je preplavio naše tržiste rada. "Da ne bi bilo manipulacija", inspektori nisu radili u svojim, nego u drugim kantonima.
     Akcija suzbijanja rada nacrno se nastavlja. Ovaj dogovor postignut je na sastanku predstavnika svih kantonalnih inspekcijskih organa i Uprave za inspekcijske poslove FBiH, kojoj je na čelu Ibrahim Tirak, održanom u četvrtak u Sarajevu.
     Najveći razlog držanja početka akcije u tajnosti, kažu u Upravi, koja će sačiniti operativni plan, jeste faktor iznenađenja koji treba spriječiti bilo kakve manipulacije. Sistem rada bit će kao i tokom akcije u julu, bit će angažiran veliki broj inspektora, prvenstveno onih koji su imali najbolje rezultate, a opet će raditi izvan svojih kantona.
     U tom smislu treba shvatiti i nedavnu izjavu ministra finansija FBiH Vjekoslava Bevande da te aktivnosti moraju biti stalne, uz opasku da "nama treba sistem, a ne akcije poslije kojih mi dođe račun od 500.000 KM za njeno provođenje, a da u svemu nije učestvovao nijedan novi inspektor, osim onih koje imamo". Izgleda da je ovo, nažalost, za sada jedini način da i inspektori rade po zakonu.


 

      Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je nakon duge i teške bolesti u Torontu (Kanada) preminula naša draga

Adina (Šefika) Hotić
15 mart 1957 - 30 septembar 2007

Dženaza namaz će se obaviti u nedelju 7.oktobra 2007
u 14,30 u Islamsko-bošnjačkom centru u Torontu
(Nort Queen Street 122).
Dženaza će se obaviti u Ključu 11 oktobra 2007, vjerovatno nakon ikindije namaza.

Ožalošćeni : Suprug Ekrem, sinovi Mehmed i Damir, snaha Ajša, unuka Ajla, brat Fuad, Mirsada, Šaban, djever Derviš sa porodicom, Emina i Elvir Krajina i porodice Pehadžić, Hadžić i Hajdar.Na moralnoj i materijalnoj podršci porodica Hotić se želi zahvaliti
sledećim familijama : Derviš i Sabiha Hotić. Dursum i Đana Sadiković,
Dado i Miranda Hadžić, Nadir i Belkisa Pehadžić, Smajo i Nevza Pervić, gosp. Hakija Maslo, Ksenija i Mevled Tulundžić, Salih i Kada Hodžić,
Teufik i Fića Džehverović, familijama Draganović, Hasukić, Harambašić, Kuburaš, Lepirica, Filipović, dr. Suadu Hadžiću, Đini i Samiru kao i svim ostalim koji su na bilo koji način htjeli ili pomogli, u, za moju porodicu, najtežim danima.

Hvala od sveg srca.

Uz duboko uvažavanje.... iskreno žalim na propustu, jer u gornjem tekstu nisu naznačeni . Posebno hvala dr. radiologu Erolu Čolaku i njegovim plemenitim roditeljima, familiji Mirsada i Ismete Smajić, Islamsko-bošnjačkoj zajednici u Torontu, imamu Taibu Pašanbegoviću, te Muhamedu sa radija. Još jednom hvala od srca. Vaš

Hota     
  Ključ, 1  oktobar 2007


Brodovi iz Cazina !?


Tekst koji prenosimo više je za rubriku "Vjerovali ili ne" jer Italijani otvaraju pogon za proizvodnju dijelova za brodove u Cazinu


 
     Premijer USK-a Šemsudin Dedić sastao se danas s Paolom Busijem, vlasnikom brodogradilišta "Mekanonavale" iz Italije. Ovo brodogradilište godišnje proizvede pet do sedam krstarećih brodova, a razgovaralo se o otvaranju pogona u Cazinu te iznalaženju mogućnosti za zapošljavanje naših radnika u Italiji.
     Tokom sastanka istaknuto je da je na tom brodogradilištu već zaposleno oko 150 naših radnika, a do kraja godine u planu je još toliko. Osim toga, za srijedu je najavljeno otvaranje poduzeća u Cazinu u kojem bi se proizvodili dijelovi za brodogradnju.
     U znak zahvalnosti za gostoprimstvo Busi je pozvao premijera Dedića u italijanski grad Palermo kako bi prisustvovao svečanoj primopredaji putničkog broda za američko tržište. Ovakvi susreti jedinstvena su prilika za uspostavu i unapredjenje već postojeće regionalne saradnje.

Preneseno iz: Avaza

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network