M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJ U N I    2 0 0 7


  Ključ, 29   juni 2007


Sistematizacija radnih mjesta


Ovom sistematizacijom broj uposlenih u organu uprave iznosit će 65+1 dok će četvero radnika ostati bez posla

 

    Juče je održana trideseta sjednica Općinskog vijeća Ključ. Vijećnici su na sjednici usvojili prvavilnik o unutra- šnjoj organizaciji i sistematizaciji rad- nih mjesta u općinskom organu upra- ve. Suglasnost na sistematizaciju dala je i općinska Sindikalna organizacija.
     Ovom sistematizacijom broj uposlenih u organu uprave iznosit će 65+1 dok će četvero radnika ostati bez posla uz zakonsku opremninu. Sistematizacijom je predvidjena i nova preraspodjela sekretara mjesnih za- jednica. Tako će u Mjesnoj zajednici Velagići biti angažovan jedan sekre- tar. Po jedan sekretar opsluživat će Mjesnu zajednicu Ključ i Velečevo te Mjesnu zajednicu Zgon i Humiće a u Mjesnoj zajedenici Biljani i Sanica i Krasulje, Kamičak pored sekretara predvidjeno je jedno mjesto matičara.
     Vijeće je usvojilo i važan dokument, Prostorni plan općine Ključ, dok odluka o proglašenju Dana žalosti na prostoru naše općine nije usvojena.


Promocija knjige Rasima Delića

 

      Večeras će u našem gradu biti upriličena promocija knjige Rasima Delića pod nazivom Lice i naličje rata. Za održavanje promocije pobrinuli su se Udruženje logoraša prof Omer Filipović i Organizacija ratnih vojnih invalida naše općine. Promotori knjige su general Fikret Ćuskić, general Mustafa Polutak te prof. dr Bećir Mačić a promocija knjige održat će se u sali Općinskog vijeća sa početkom u 19 sati.Izbor fotomodela Unsko-sanskog kantona

 

      Finalni izbor Fotomodela Unsko-sanskog kantona za 2007 godinu održat će se 30 juna na Bazenima kula u Ćoralićima kod Cazina. Našu općinu u finalnom izboru predstavljat će djevojke Jasmina Ćemal, Lejla Bečić Arnela Vučkić i Selma Botonjić koje su učestvovale u polufinalnom izboru. Djevojke će u Cazin otputovati danas a finalni izbor za foto i mini modele održat će se sutra sa početkom u 20 sati.Fly fishing kup "Zmajevac"

 


      Naše ribarsko udruženje domaćin je i organizator Fly fishing kupa "Zmajevac" koji će biti održan u nedjelju od 9-21 sat. Na kupu se očekuje učešće oko 40-ak učesnika iz šireg regiona. Takmičenje se održava na revirima Sane u rejonu od Zmajevca odnosno Sklopa do brane na Zgonu u disciplini mahačkim štapom u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.


Memorijalni turnir "Izet Avdić"

 

 
      Jedan od najvećih malonogometnih turnira na području našeg kantona je upravo predstojeći turnir u Ključu kojeg organizuju organizacija RVI i Savez za sport i rekreaciju invalida naše općine. Šesti memorijalni turnir "Izet Avdić" biće otvoren u nedjelju 1.jula od 17 sati.
      Kako smo saznali od organizatora do sada je prijavljeno 35 ekipa a prijave traju do sutra do 12 sati a u poslijepodnevnim satima održat će se izvlačenje parova. Dosadašnje ekipe koje su osvajale ovaj vrijedan turnir su ekipa Policijske stanice Ključ, DOO Draganović, prošlogodišnji pobjednici Jezero Biljani te jedina ekipa koja je do sada dva puta uspjela osvojiti turnir je ekipa "Mini dnevnika" iz Jezerskog.

Prilog :  Radio Ključ  Sanski Most, 28   juni 2007


Izgorjele tribine na stadionu


Na lice mjesta izašli su pripadnici vatrogasne jedinice koji su u narednih sat vremena uspjeli savladati požar

 

     U požaru koji je u srijedu navečer izbio na stadionu Nogometnog kluba "Podgrmeč" iz Sanskog Mosta izgorjele su drvene tribine, pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta. Nakon što je požar zahvatio tribine, na lice mjesta izašli su pripadnici vatrogasne jedinice koji su u narednih sat vremena uspjeli savladati požar zbog kojeg se srušio dio krovne konstrukcije objekta. Prema riječima kriminalističkog inspektora Treće policijske uprave Fahrudina Pršića, istragom je utvrđeno kako je uzrok požara ljudski nemar, te da vatra nije namjerno podmetnuta, kako se prvobitno špekulisalo.
     "Na stadionu se igrao turnir ekipa mlađih kategorija. Pretpostavlja se da je neko od gledalaca bacio opušak koji je zapalio smeće koje se nalazilo ispod tribina", rekao je Pršić.
     On je dodao kako je ove pretpostavke potvrdio i pirotehnički stručnjak iz Bihaća koji je juče ujutru izvršio uviđaj na licu mjesta. Prema riječima predsjednika NK "Podgrmeč" Enesa Karića, ovome sportskom kolektivu je požarom pričinjena velika matreijalna šteta.
     - Klub već godinama grca u finansijskim problemima, tako da nemamo sredstava za obnovu tribina", istakao je Karić.
     On je dodao da, najvjerovatnije, cijeli objekat treba porušiti da bi se izgradio novi.

Preuzeto : Nezavisne NovineToplotni val je zahvatio dio Evrope pa se to osjetilo i u našem graduTropske vrućine u Ključu

 

      Talas vrućine koji je zahvatio dijelove jugoistočne Evrope, gde je temperatura dostizala 46 stepeni, odnio je u Rumuniji ukupno 25 života, dok su u Grčkoj samo danas od toplotnog udara umrle dvije osobe. Meteorolozi upozoravaju da će narednih dana temperatura dostići 40 stepeni, najviše u proteklih 90 godina. Očekuje se da će se tropske vrućine nastaviti tokom cijelog ljeta.
    Stručnjaci objašnjavaju da meteo- rolozi saopštavaju temperaturu u hladu i da, kada je, na primer, ta temperatura 35, ona je na asfaltu i do 60 stepeni.
    Ovaj toplotni udar koji se itekako osjetio i u Ključu, kada je temperatura često bila iznad 30 stepeni. Kako to podnose naši ljudi i kojim sredstvima se služe da bi sebi olakšali ovaj "ljetni pakao". Najteže je starijima jer je njihov organizam najmanje otporan na toplotne udare. Za njima slijede oni najmladji, novorodjenčad i bebe. Kao "spas" najviše se konzumira voda i sokovi a i veća količina sladoleda i drugih hladnih osvježenja. Plaže su posjećenije nego ranije a zapaženo je da se i na plažama najviše traži mjesto u dubokoj hladovini.
    Ove tropske vrućine su izazvale i veći broj smrtnih slučajeva što je najbolji dokaz da se prema njima treba odnositi sasvim ozbiljno. Mi vam u nastavku teksta donosimo nekoliko osnovnih savjeta kako se ponašati i šta raditi dok traje ova nepogoda.


Kako se zaštititi od ljetnih vrućina?

• Povećajte unos tekućine, bez obzira na stupanj aktivnosti. Ne čekajte osjećaj žeđi.
• Jedite laganiju, svježe pripremljenu hranu sa više voća i povrća.
• Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke
• Ako možete, boravite u klimatiziranim prostorijama.
• Nosite laganu, ugodnu, svijetlu, širu odjeću od prirodnih vlakana, a za izlazak na sunce i veći šešir.
• Nikako ne ostavljajte djecu u zaključanim, parkiranim automobilima.
• Novorođenčad i malu djecu (do 4 godine) ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine.
• Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kad su najviše temperature.
• Nosite šešir, sunčane naočale i zaštitno sredstvo - kremu s dovoljnom UVA/UVB zaštitom i odmarajte se u hladu.


Obrada :   Cuni  Ključ, 26   juni 2007


"Pomozimo našoj Almi"
- VELIKI HUMANITARNI KONCERT -


 

 

UČESNICI KONCERTA:

KUD "Naša mladost" Ključ,
Bahtijarević Azrudin, Senad Burzić, Sahurić Nermin, Adnan Hodović,
KUD "Stari grad" Ključ,
Kenen Mačković , Mirela Burzić, Udruženje žena "Ključki biseri" Ključ.


Ulaz 5 KM
U slučaju kiše koncert će biti održan u Domu kulture.

Utorak 26. juna u 20 sati       Školsko igralište


Sav prihod od prodaje ulaznica namjenjen je za liječenje Alme Mujezinović.
  Ključ, 26   juni 2007


Uhapšen Slavko Ris


Slavko Ris, prema optužnici za ratni zločin, je kriv za smrt Sulejmana Medanovića koji je podlegao od zadobijenih povreda.

 

    Slavko Ris, iz Peći, općina Ključ osumnjičen za ratne zločine počinjene protiv stanovništva, uhapšen je u po- nedjeljak u Prijedoru na osnovu optužnice tužiteljestva Unsko-sanskog kantona, potvrdjeno je iz stanice Jav- ne bezbjednosti Prijedor javlja novin- ska agencija Fena. Hapšenje je izvr- šeno na osnovu centralne potjernice Unsko-sanskog kantona a Ris je nakon lišavanja slobode predat sudskoj policiji iz Bihaća na postu- panje. Prvooptuženi je i Slobodan Ris, prema optužnici, oni su krivi za smrt Sulejmana Medanovića koji je podlegao od zadobijenih povreda 1.juna 1992 godine u naselju Peći , općina Ključ gdje je bilo dovedeno više civila iz Prhova koji su fizički maltretirani.


KAKO U KUDA SA OTPADOM ?

      Regionalna deponija DOO Bihać putem konsultanata Regionalnog centra za okoliš za Bosnu i Hercegovinu započela je provodjenje godišnje ekološke, edukativne, komunikacijske kampanje pod nazivom Ekolucija u cilju podizanju javne svijesti i unapredjenja upravljanjem otpadom.

 

      Osim što želi ukazati na negativan uticaj nepravilnog odlaganja otpada projekat javne kampanje ima za cilj ukazati na pozi- tivne ekonomske i socijalne efekte pravilnog upravljanjem otpadom. Ovom projektu pridru- žila se i Ekološka koalicija unskog sliva Ekus koja organizira javne tribine po gradovima Unsko-sanskog kantona čiji je cilj upoznavanje stanovništva o štetnosti nepra- vilnog odlaganja otpada i o načinima kako se najbolje možemo izboriti protiv istog.
      Tim povodom sutra će se u našem gradu održati javna tribina pod nazivom Ekolucija sa početkom u 18 sati u prostorijama Općinske vijećnice. Pored volontera iz Ekusa na tribini će učestvovati i eminentni stručnjaci prof.dr Munir Jahić, Djordje Vujinović dipl. inžinjer, magistar Adnan Ćehajić i dr Vildana Alibabić.

Prilog :  Radio Ključ

  Ključ, 25   juni 2007


Ekipa Radio Ključa
- POBJEDNIK TURNIRA -


Najuspješnija ekipa ovogodišnjeg turnira bila je ekipa Radio Ključa koja je na kraju proslavila pobjedu zajedno sa ostalim učesnicima

     U petak je održan jednodnevni turnir u malom nogometu u organizaciji Policijske stanice Ključ. Turnir je održan u okviru akcije Partnerstva sa zajednicom i predstojećeg Dana policije Unsko-sanskog kantona, a učestvovali su kolektivi javnih usta- nova Osnovne i Srednje škole, Policijskih stanica Ključ i Ribnik, Radio Ključa, Unsko-sanskih šuma te Lovačkog društva "Srna-Grmeč" i organizacije Ratnih vojnih invalida Ključ.
 


     Iako je rezultat bio u drugom planu svi učesnici su se svojski trudili odi- grati najbolje što umiju. Na putu do finala Lovci su eliminisali ekipu Ratnih vojnih invalida i Osnovne škole a ekipa Radio Ključa na svom putu do finala bila je bolja od ekipa Policijske stanice Ribnika i Ključa. Tako su se u finalu sastale ekipe Radio Ključa i Lovačkog društva "Srna-Grmeč", a uspješnija je bila ekipa Radio Ključa koja je na kraju slavila rezultatom 2:0. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada učesni- cima obavljeno je u Sokolovu gdje je i nastavljeno druženje svih učesnika uz feštu i roštilj.Još jedna fotografija grada Ključa od naših sugradjanaLjepote na pretek


      Nedavno smo dobili i objavili jednu prelijepu panoramu grada Ključa načinjenu iz, najvjerovatnije, helikoptera. Fotografiju nam je poslala, kako to u potpisu stoji, familija Brkić iz Vukova sela a koja se trenutno nalazi u Ljubljani, u Sloveniji. U poruci nam ljubazno ponudili još fotografija za objavljivanje što mi svakako nikako nismo mogli da odbijemo. I evo...
    Poslali su nam još dvije fotografije, od kojih jednu možete vidjeti iznad ovog teksta i na kojoj je još jedna panorama ali sada bi se moglo reći kompletnog grada, od mosta pa sve do Pudin Hana. Vidio sam mnogo fotografija našeg grada ali iz ove perspektive , uzduž, nikad. Malo je reći da je fotografija lijepa. Kao i prva, već objavljena fotografija i ova je velika i zato sam je ponudio da, ako kliknete na nju, možete je vidjeti u njenoj originalnoj veličini.
    Zahvaljujemo se familiji Brkić za fotografiju i ovim putem ih pozivamo na daljnju saradnju. Ujedno pozivamo i sve vas koji imate fotografije, tekstove ili druge materijale pogodne za objavljivanje a u vezi grada Ključa, javite nam se.


Obrada :   Cuni

KLINITE NA FOTOGRAFIJU DA JE VIDITE U ORIGINALNOJ VELIČINI
Poslije dugog čekanja Alma Mujezinović stigla u Njemačku.


Sretno u Njemačkoj ! 

      Alma je jučer izmedju 12 sati i 12,30 sa "Aerodroma Sarajevo" pre- bačena privatnim avionom u Kassel, grad u Njemačkoj. U njenoj pratnji je išao i medicinski tim iz Sarajeva, te prijateljica Alma Muratagić koja će biti uz nju odredjeno vrijeme. U Kassel su sletjeli oko 15,30 sati i odmah sa aerodroma prebačena je u Bad Wildungen u kliniku Werner-wicker. Let je dobro podnijela s obzirom na teško stanje u kojem se nalazi i koji je bio rizičan. Smještena je u kliniku i kaže da joj je dobro jer će imati 24 satnu njegu.
      U Ključu u utorak 26.6.2007. na gradskom igralištu se održava humanitarni koncert za liječenje koje je veoma skupo. Naši sugradjani i ljudi dobre volje do sada su uplatili sredstva dostatna za prva tri mjeseca liječenja. Ovim putem pozivamo sve gradjane Ključa i BiH da se uključe u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli našoj Almi.
      Danas će u Njemačkoj, u jednim od novina, izaći tako- djer apel za pomoć, koji će ići preko Karitasa Njemačke, a to je sve uspjela organizovati Alma Mujezinović (djevojka sa istim imenom i prezimenom) iz Ključa koja studira u Njemačkoj.

      Danas, 23.6.2007. Alma je napunila 26 godina. Pomozimo joj da svoj sljedeći rodjendan dočeka u Ključu živa i zdrava.

Informacije :   Azra Kujundžić  - ALMA, SRETAN ROĐENDAN -
ŽELE TI TVOJI KLJUČANIKLIKNITE OVDJE I UKLJUČITE SE U DONATORSKU AKCIJU
www.kljuc.ba


  Ključ, 22   juni 2007


Udruženju potrebna pomoć


Uz pomoć fondacije "Mozaik" djeci s posebnim potrebama omogućena su osnovna sredstva za rad.

 

    Već neko vrijeme u našem gradu postoji Udruženje gradjanja oštećenog sluha i go- vora. S djecom rade tri stručna volonetera, dipl. detatolog Ismeta Medić, dipl. soci- jalni radnik Aldijana Crnolić i dipl. psiholog Elma Hadžić. Pri udruženju gradjana ošte- ćenog sluha i govora u sklopu je i radionica djece s posebnim potrebama od kojih je sedamnaestero težeg i lakšeg oštećenja.
     Prvi put gradjani Ključa imali su priliku vidjeti djecu 14. juna ove godine kada su se uz pomoć volontera u Domu kulture na manifestaciji "Majski dani otpora agresoru", predstavili horskom izvedbom. Uz pomoć fondacije "Mozaik" djeci s posebnim potrebama omogućena su sredstva za rad. U planu imaju projekat radionice koji bi, trebao otpočeti u septembru 2007. Uz pomoć fondacija i načelnika općine gosp. Bajazida Hadžića u vidu je pronalazak trajnog adekvatnog objekta i prikupljanja još neke neophodne opreme za dalji rad…

Od našeg dopisnika


SVI OČEKUJU POBJEDU

      U okviru akcije Partnerstvo sa zajednicom Policijska stanica Ključ domaćin je jednodnevnog turnira u malom nogometu. Turnir je počeo u 9 sati a odigrava se na fudbalskom igralištu Srednje mješovite škole Ključ.

 

      Učestvuje osam ekipa. Sve utakmice su eliminatorne a parovi prvih utakmica su: kolektiv Osnovne škole Ključ protiv ekipe Srednje mješo- vite škole Ključ, te ekipa Ratnih vojnih invalida protiv Lovaca. Pobjednici ovih parova će se sastati u polufinalu. Policijska stanica Ključ igra protiv Unsko-sanskih šuma te ekipa Radio Ključa protiv Policijske stanice Ribnik, a pobjednici će činiti drugi polufinalni par.
      Iako je turnir revijalnog karaktera, svi učesnici najavljuju pobjedu na turniru. Nakon turnira učesnici će nastaviti druženje u Sokolovu. Policija ujedno ove aktivnosti provodi i za predpretstojeći 1.juli - Dan policije Unsko-sanskog kantona.

Prilog :  Radio Ključ

Donatori i donacije
  1.
2.
  20.6.2007
20.6.2007
  Eldar Šehić
Emir Dučanović
  100 KM
100 KM
- U ALMINO IME, KLJUČ INFO TEAM ZAHVALJUJE SVIM DONATORIMA -

www.kljuc.ba uključuje se u akciju prikupljanja pomoći.


Donatorska akcija za pomoć
Almi Mujezinović 

     Poštovani sugradjani,

      Kao što ste sigurno već upoznati, medju našim sugradjanima u Ključu i inostrastvu, trenutno je velika akcija prikupljanja novčane pomoći za nastavak liječenja naše sugra- djanke Alme Mujezinović, teško nastradale u saobraćajnoj nesreći. I pored svih nastojanja naših ljekara ona nije uspjela da se odvoji od bolničkog kreveta. Jedina nada je liječenje u nekoj od specijalizovanih klinika u inostrastvu.

     Nade su se povećale viješću da će ona biti prebačena jednu njemačku kliniku. Medjutim za početak liječenja potrebno je uplatiti 69 000 eura, novčana sredstva koja njena familija ne može da plati. U školi, u kojoj je zaposlena kao nastavnica, formiran je Odbor za prikupljanje pomoći na čijem čelu je direktor škole Salko Karajlić. Kod ABS banke otvoren je i žiro račun na koji se mogu uplaćivati pomoć u KM.
      Nekoliko posjetilaca našeg site pitalo nas je da li je moguće uplatiti donaciju preko Pay Pal-a. Nažalost PayPal račun nije moguće otvoriti u BiH, ali u dogovoru sa predsjednikom odbora za prikupljanje pomoći gosp. Salkom Karajlićem, Ključ Info Team pokreće donatorsku akciju za naše ljude u inostrastvu. Da se nebi gubilo na vremenu odlučili smo da se za uplatu koristi ranije već otvoreni račun. Odbor za prikupljanje pomoći kao i svi posjetioci našeg site biće odmah upoznati sa donatorima jer imena svih donatora kao i iznos koji su uplatili biće objavljen na www.kljuc.ba najkasnije 24 sata nakon vaše uplate.
Klikom na gornju sličicu, otvorite stranicu od donacija i slijedite upustva za uplatu kao vašu donaciju za Almu Mujezinovic


NAPOMENA: Za uplate na PayPal-u morate otvoriti ili imati već otvoren račun.

Ključ Info Team  


  Ključ, 21   juni 2007


Delegacija u posjeti Almi


    Delegacija općinskog vijeća, skupa sa načelnikom općine, otputovat će danas u Sarajevo u posjetu Almi Mujezinović, našoj sugradjanki koja je imala tešku saobraćajnu nesreću. U toku je velika akcija u prikupljanju pomoći za Almu koja bi do kraja sedmice trebala biti prebačena u Njemačku kliniku kako bi nastavila liječenje.


JEDNODNEVNI TURNIR U NOGOMETU

      Policijska stanica Ključ u okviru projekta Partnerstvo sa zajednicom i trenutne akcije koja se provodi u oba bh entiteta Vaša sigurnost, naša obaveza organizuje jednodnevni turnir u malom nogometu.


 

      Turnir će se održati sutra od 9 sati na malom nogometnom terenu Srednje mješovite škole. Uz ekipu policijske stanice Ključ na turniru će učestvovati i pripadnici Policijske stanice Ribnik te ekipe osnovne i srednje škole, Lovačkog društva "Srna-Grmeč", Unsko-sanskih šuma, Ratnih vojnih invalida i Radio Ključa.

Izbor fotomodela Unsko-sanskog kantona

 

      Finalni izbor fotomodela Unsko-sanskog kantona za 2007 godinu održat će se 30. juna na bazenima "Kula" u Ćoralićima kod Cazina. Našu općinu u finalnom izboru predstavljat će djevojke Jasmina Ćemal, Lejla Bečić, Džana Hrustić, Arnela Vučkić i Selma Botonjić koje su učestvovale u polufinalnom izboru. Djevojke će imati obavezu doći dan ranije na pripreme 29. juna do 12 sati.
      Organizator manifestacije djevojkama je obezbijedio prenoćište, hranu i stiliste koji će ih pripremiti za izbor. Mini modeli dječaci i djevojčice trebaju doći u subotu 30. juna do 14 sati. Izbor za fotomodele i mini modele održat će se u subotu 30. juna sa početkom u 20 sati.

  Ključ, 20   juni 2007


Dodjela stanova borcima


Na sastanku je dogovoreno da općina Ključ dodijeli osamnaest stanova, sa kojima trenutno raspolaže, boračkim organizacijama

 

    Juče je u sali općine Ključ održan sastanak boračkih populacija sa načelnikom općine i općin- skih službi, a sastanku je prisustvovala i Asima Husić koja je direktorica kantonalnog fonda. Na sastanku je dogovoreno da općina Ključ dodijeli osamnaest stanova, sa kojima trenutno raspolaže, boračkim organizacijama. Odluka o dodijeli stano- va bit će pripremljena za narednu sjednicu Vijeća, kojom bi vijeće ponijelo po šest stanova u vlasniš- tvu Udruženju porodica šehida, demobilisanim borcima i organizaciji ratnih vojnih invalida koji će prema svojim pravilnicima i kriterijima dodijeliti stanove zaslužnim kategorijama.
     Edin Domazet, predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida iznio je zadovoljstvo rješavanjem jednog dijela svojih članova i njihovih porodica te uz zahvalnost izrazio nadu da će Općina u skorije vrijeme rješavati pitanja i preostalih stanova koji su u vlasništvu Općine.


PRIJEMNI ISPITI


 
Javna ustanova Srednja mješovita škola Ključ planira da održi polaganje prijemnih ispita za učenike koji upisuju prvi razred Gimnazije i Mašinske tehničke škole 21. i 22. juna odnosno u četvrtak i petak. Prijemni ispit za upisnike Gimnazije održat će se u četvrtak i petak sa početkom u 10 sati a učenici će svoje znanje testirati iz bosanskog jezika i književnosti, stranog jezika i matematike. Za upis u Mašinsku tehničku školu učenici će polagati prijemni ispit iz matematike i fizike a ispit će se održati u petak 22. juna u sa početkom u 10 sati. Svi prijemni ispiti obavit će se u zgradi Srednjoškolskog centra.

Herbicidima protiv korova pored puteva

      Dok je Federalna direkcija za ceste organizovala košenje trave uz bankine i asfaltnu površinu, na putnom pravcu Bihać-Ključ u njenoj zoni odgovornosti, istovremeno Direkcija za puteve Bihać na regionalnom putu Sanski Most- Ključ vrši testno prašenje vegetacije sa obje strane puta. Ovo je probno testiranje vegetacije uz putnu trasu herbicidom koji se koristi za suzbijanje svih vrsta jednogodišnjih korova.
      - Želimo postići da se u narednim ciklusima smanji prisutnost korova uz ceste kako bi se moglo jednostavnije uredjivati vegetacija oko puteva, praktično košenjem trave a time i učiniti ekonomskim isplativijim, - kaže Berina Zulić iz Zavoda za poljoprivredu Unsko-sanskog kantona i Emina Cerić iz Bihaćke direkcije za ceste koje smo zatekli u mjestu Kamičak gdje prskanje vegetacije obavlja firma "DOO Pobrić" iz Ključa..

  Ključ, 18   juni 2007


Otvaranje spomen obilježja


Naši sugradjani su jutros otputovali da prisustvuju činu otvaranja memorijalnog Centra šehidskog mezarja u Travniku.

 

    Danas će u Travniku biti upriličeno otva- ranje memorijalnog spomen obilježja Central- nog šehidskog mezarja. Radovi na izgradnji i uredjenju mezarja trajali su više godina a danas se ovom svečanom činu otvaranja memorijalnog centra očekuje prisustvo velikog broja posjetilaca iz svih krajeva naše zemlje. U tu svrhu općina Ključ obezbjedila je jedan autobus, dok su Boračke organizacije rezervisale dva kombija koji su jutros otputovali za Travnik za naše sugradjane koji će prisustvovati činu otvaranja memorijalnog Centra šehidskog mezarja u Travniku.


NOVI LOVAČKI DOM
U subotu su lovci Lovačkog društva Srna - Grmeč u povodu otvaranja sezone lova na srndaće otvorili i novi lovački dom na lokalitetu Lovrinog potoka u Sanici. Ovaj objekat uradili su mahom članovi Lovačke sekcije Sanica a u objekat je uloženo oko 18 000 KM. Lovački dom otvorili su počasni članovi sekcije Sanica. Lovci su iskoristili okupljanje i ujedno održali Svečanu skupštinu društva gdje su dodijelili brojne zahvalnice lovcima za doprinos donacije i zasluge.Dječiji turnir u fudbalu

Jučer je na stadionu pod Lubicom održan turnir medju djecom polaznicima Škole fudbala NK Ključa a pod pokroviteljstvom načelnika općine. Najbolja ekipa koja je pobijedila na turniru bila je ekipa mladjih selekcija koju vodi trener Amir Hajdarović.
Prilog:    RADIO KLJUČ  


Fotografija grada Ključa od naših sugradjana iz SlovenijePrelijepa panorama grada


      Baveći se ovim radom na internet prezentaciji grada Ključa vidio sam mnoštvo fotografija koje su se odnosile na naš grad i općinu. Bilo ih je svakojakih, od onih lijepih, starih, rijetkih pa sve do onih koje nisu bile "ni za staro gvoždje". U mojoj privatnoj arhivi imam preko dvije hiljade raznih od kojih jedan dobar dio možete da vidite i na ovom site.
    Jutros, prilikom pregledavanja moje elektronske pošte nadjoh i jedan zanimljiv mail, sa kratkim tekstom ali sa prelijepom fotografijom , panoramom grada Ključa. Kao što se može lako primjetiti fotografija je nastala iz zraka i njome je obuhvaćenim skoro pa kompletan novi i Stari grad. Jedna rijetka fotografija iz ove perspektive. Fotografija je velika i bila bi prava šteta je umanjivati , zato sam je ponudio da, ako kliknete na nju, možete je vidjeti i u njenoj originalnoj veličini.
    Fotografiju nam je poslala, kako to u potpisu stoji, familija Brkić iz Vukova sela a koja se trenutno nalazi u Ljubljani, u Sloveniji. U poruci nam ljubazno nude još fotografija za objavljivanje što mi svakako sa zadovoljstvom prihavatamo.
    Zahvaljujemo se familiji Brkić za fotografiju i ovim putem ih pozivamo na daljnju saradnju.


Obrada :   Cuni

KLINITE NA FOTOGRAFIJU DA JE VIDITE U ORIGINALNOJ VELIČINI


  
ZA ONE KOJI JOŠ NISU PRIMJETILI DA SKRENEMO PAŽNJU DA VEĆ NEKOLIKO DANA MOŽETE UVIJEK PROVJERITI KAKVO JE VRIJEME I KOJA JE TEMPERATURA TRENUTNO U KLJUČU. POGLEDAJTE U DESNU KOLONU I NADJITE OVAKVU SLIČICU.


  Ključ, 15   juni 2007


Eko štafeta u Ključu


Njen cilj je jačanje svijesti gradjana za očuvanjem ove rijeke ljepotice i povezivanje općina kroz koje protiče rijeka Sana.

 

    Tradicionalna Eko štafeta rijeke Sane juče je proputovala kroz Ključ. Pred Domom kulture primopredaju isped delegacija općina Ribnik i Ključ izvršili su omladinci i članovi Eko pokreta Mile Vračar i Emina Egrlić. U delegaciji ispred općine Ribnik bila je medju ostalim i presjednica skupštine Drena Djukić.
     Ovo je osmi put za redom da se održava ova manifestacija koja ima za cilj jačanje svijesti gradjana za očuvanjem ove rijeke ljepotice te izmedju ostalog i povezivanje i saradnju općina kroz koje protiče rijeka Sana. Delegacija naše općine sa eko štafetom otputovala je za Sanski Most a na tom putu do ušća štafeta će još proći kroz Prijedor i Bosanski Novi.

ZAVRŠNA SVEČANOST
Sinoć je u Domu kulture održana kulturno- zabavna svečanost, čime je zatvorena ovogodišnja manifestacija Majskih dana otpora agresoru. Na manifestaciji su dodijeljene zahvalnice udruženjima i ustanovama koje su pomogle pri organizaciji. Nakon protokolarnog dijela, prisutnima u Domu kulture predstavila su se djeca sa posebnim potrebama. U revijalnom dijelu posjetioce su zabavljali naši muzički vokali, plesna sekcija, udruženje žena Ključki biseri i folklor KUD-a Naša mladost.


Dodjela diploma maturantima

Večeras će od 19,30 biti upriličena svečana dodjela diploma za maturante Srednje mješovite škole Ključ. Dodjela diploma obavit će se u Domu kulture za sva odjeljenja završnih razreda.
Prilog:    RADIO KLJUČ  
  Ključ, 14   juni 2007


Nagrade za najljepše


Ove godine skromne nagrade, kao pobjednici, dobili su Ramiz Krivić iz Velečeva i Sadeta Bahtagić iz Krasulja.

 

    Ako ste nedavno prolazili kroz Kra- sulje , sigurno vam je za oko zapelo jedno prelijepo uredjeno dvorište. Glavu na tu stranu ne okrene samo onaj ko ga nije primjetio. Vlasnica tog dvorišta je dobila jednu od nagrada za naj- uredjenije dvorište i balkon na podučju općine Ključ.
     Iako za samo takmičenje nije bilo dosta prijavljenih to ne znači da dvo- rištima i balkonima naši gradjani ne posvećuju paznju. Naprotiv, ima ih puno više od ovih prijavljenih ali oni su bili malo lijeni da se prijave. Općinska komisija za izbor nije imala nimalo lak zadatak. Svi prijavljeni su imali lijepa dvorišta i balkone a oni su imali zadatak da od njih izaberu najljepše. Ove godine skromne nagrade kao pobjednici, dobili su Ramiz Krivić iz Velečeva i Sadeta Bahtagić iz Krasulja.
    Mi dobitnicima nagrada čestitamo a istovremeno pozivamo i sve naše sugradjane da se masovnije prijavljuju za ovaj izbor - naš Ključ je lijep a učinimo ga još ljepšim.


  Ključ, 14   juni 2007


Kraj školske godine


     Školska 2007/2008 godina za sve učenike u našoj Općini završava se sutra. Maturanti osmogodišnjeg školovanja nastavu su odslušali još 3 i 4 juna.
     Direktor Osnovne škole Ključ gospodin Salko Karajlić zadovoljan je općim uspjehom djaka a naročito je ova školska godina bila dosta uspje-
 

šna i dala vanredne rezultate iz takmičenja u znanju i stvara- laštvu, čime je još jednom doka- zala da je jedna od najuspješnijih na kantonu. Trenutno u Osnov- noj školi Ključ obavlja se i tzv. Mala škola za djake prvačiće ko- ja traje četiri dana. Za narednu školsku godinu u Centralnoj školi i područnim školama ukupno je upisano 94 učenika polaznika prvih razreda. Iako će učenici od sutra na zasluženi ljetni raspust kolektiv ove škole radit će do kraja ovog mjeseca, dok će se popravni ispiti za osme razrede održati 19. ovog mjeseca.

     Večeras će se od 19 sati u Domu kulture priredbom spustiti zavjesa na ovogodišnje obilježavanje Majskih dana.

Završetak manifestacije
    
U nekih mjesec dana u okviru ove manifestacije održano je niz značajnih manifestacija medju kojima i Ključko dovište koje je uz smotru folklora privuklo najveću pažnju naših sugradjana. Nakon što je iza nas stekao se osjećaj da se uvijek može i bolje. Zamjerki na rad i organizaciju Odbora za obilježavanje značajnih datuma imali su direktni sudionici nekih dogadjanja iz predratnog perioda a možda je najbolji komentar na odredjene organizovane skupove i manifestacije dalo gradjanstvo brojnošću posjeta tim manifestacija.
Takmičenje u ribolovu

U petak i subotu održat će se takmičenje u lovu na Unsku kraljicu. Takmičenje će se održati u revirima Mladice na Uni kod Bosanske Krupe u organizaciji Ribarskog udruženja ove općine. Našu općinu na ovom takmičenju predstavljat će Islamagić Mujo i Skočić Edin. Kotizacija po učesniku iznosi 150 KM a sponzori naših učesnika su Kafers i Savez za sport i rekreaciju invalida općine Ključ. Na ovom poznatom internacionalnom takmičenju ograničen je broj učesnika, njih 40 a svake godine učestvuju takmičari iz Slovenije, Austrije i zemalja u okruženju. Glavna nagrada za najuspješnijeg takmičara je čamac kanu ručne izrade vrijednosti 4000 eura.
Prilog:    RADIO KLJUČ  
  Ključ, 13.   juni 2007


Završnica "Majskih dana"


Komisija za odabir najuredjenijeg dvorišta i cvijetnog balkona objavit će rezultate i proglasiti pobjednike.


 

     Obilježavanjem Majskih dana ušlo je u svoju završnicu. Pored planirane završnice, sutra će biti upriličen doček i ispraćaj tradicionalne Ekološke štafete na platou ispred Doma kulture od 15 sati.
     Naveče je predvidjeno zatvaranje manifestacije uz kulturno - umjetnički program u kojem će učestvovati kulturno- umjetničko društvo Naša mladost. U toku programa komisija za odabir najuredjenijeg dvorišta i cvijetnog balkona objavit će rezultate i proglasiti pobjednike najuredjenijih dvorišta za ovu godinu.
Prilog:    RADIO KLJUČ  


Dobar glas se daleko čuje, pa tako i program našeg RadijaAmerikanci slušaju naš radio


      Ovaj naslov i nije možda baš adekvatan, prije nije istinit nego što jeste ali da program Radio Ključa, putem Interneta, slušaju naši ljudi u Sjevernoj Americi, bolje rečeno u SAD i Kanadi, to je istina. Evo za to i dokaza...
    Maloprije kliknem na link Radio Ključa Live da čujem malo naše muzike i... ponesen znatiželjom kliknem i na brojač posjeta da vidim kakva je slušanost našeg radija. Prije nego sam pronašao cifre koje su me interesovale zagledao sam se u sliku koju vidite iznad ovog teksta. Na karti Sjeverne Amerike predstavljena su mjesta u kojima se tog trenutka slušao program Radio Ključa. Bilo je tačno 11 sati i 7 minuta uveče po nekom mom vremenu. Ostao sam zapanjen... nisam vjerovao da se i u Americi naš radio tako sluša. Malo je reći da mi je ovo saznanje popravilo raspoloženje..
     Ovo bi svakako, trebao biti stimulans i zaposlenima u Radio Ključu da pronadju način kako da svoj program još više obogate i prilagode za slušanje na svim meridijanima jer... kako se vidi iz priloženog SLUŠAMO VAS.


Prilog:   Cuni  Ključ, 10.   juni 2007


Šahovski turnir penzionera


Šahovski klub penzionera Ključ organizovao je turnir na kojem je učestvovalo dvanaest takmičara


 

     Protekle sedmice u organizaciji Šahovskog kluba penzionera Ključ održan je turnir u šahu. Turnir je održan u Domu penzionera a učestvovalo je dvanaest takmičara. Najbolji na turniru bio je Senad Hadžić sa 10 osvojenih poena. Drugi je bio Nermin Zvirkić sa 9,5 poena dok je treće mjesto sa osvojenih 8 poena zauzeo Rezak Kobinović. Najbolje plasirani penzioneri bili su Atif Omerović i Smajil Hamedović koji su osvojili 7,5 odnosno 6,5 poena.Obnova povratničkih kuća
     Danas će u općini Ključ biti upriličen potpis ugovora izmedju predstavnika vlasti i korisnika programa obnove povratničkih kuća. Četrnaest korisnika potpisat će ugovore u okviru zajedničkog projekta za 2006 godinu državnog ministarstva a potom će uslijediti potpisi ugovora sa izvodjačima radova nakon čega bi trebala uslijediti i realizacija projekta.Prilog:    RADIO KLJUČ  
  Kljuc, 9.   juni 2007


Smotra mladosti, pjesme i igre


Loše vrijeme onemogućilo je da veći broj gradjana posmatra programe koje su za ovu priliku pripremili foklorni ansambli.

 

     Organizatori foklornih smotri u našem gradu baš nemaju sreće sa vremenom. I ovaj put, Peta smotri folklora nije mogla da se odrzi, kako je planirano, na otvorenom. Zbog loših vremenskih prilika, poslije svečanog defilea ulicama grada, nije bilo izbora, foklorni ansambli su se preselili na "sigurno", veliku salu Doma kulture u Ključu. To je onemogućilo da veći broj gradjana posmatra programe koje su za ovu priliku pripremili foklorni ansambli.
    Kao što smo već napomenuli Smotra je počela defileom učesnika, praćeni aplauzima i ovacijama zadovoljnih gradjana. Mladost i razdraganost učesnika polako se prenijela i na posmatrače. Organizator se maksimalno potrudio da dovede što veći broj učesnika. Folklorni anasambli iz Sarajeva, Travnika, Cazina, Bosanskog Novog, Sanskog Mosta, Prijedora, Bihaća, Gradačca, Bosanske Otoke, Glamoča, Ripča, Bugojna, Maglaja, Ljubije, Drvara kao i domaćina KUD Stari grad svojim programima a uz obilatu pomoć popularnog voditelja Envera Šadinlije, su po ko zna koji put razgalili dušu naših sugradjana.Fotografija od koje mi je zatreperilo srceAlpinizam na Starom gradu


      Lutajući internetom u potrazi za nekim dokumentima, naletih na jednu zanimljivu fotografiju koju možete vidjeti ispod ovog teksta. Naime ova fotografija, bolje rečeno njen autor, osvojila je drugu nagradu na konkursu koju je raspisalo kanadsko ministarstvo odbrane.
    Pa kakve to ime veze sa ključkim site. Pa ima... Fotografija nosi naziv "Climbing Kljuc - Bosnia" i nastala je 2000-e godine na stijenama Lubice ispod Starog grada dok se dole u dubini vide kuće u Mehmedagićima. Za ovako lijepu fotografiju na kojoj je snimljen kanadski vojnik koji se u slobodnom vremenu bavi alpinizmom, zaslužan je Chris Tombs, caporal iz Edmontona, provincija Alberta. Ovu fotografiju možete vidjeti i u većem formatu ako kliknete na nju.
     Eeee sad postavih sam sebi pitanje... kad smo mogli osnovati Kajak Kanu Klub zašto ne bi mogli i alipistički. Za to imamo uslove koje malo ko ima... I ova fotografija to pokazuje i dokazuje.


Prilog:   Cuni  Kljuc, 9.   juni 2007


Novi pristupi u obrazovanju


Okrugli stol održan je u Osnovnoj školi Ključ za pedagoge i nastavnike sa područja više općina.

 

     Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja, nauke , kulture i sporta Unsko-sanskog kantona uz saradnju Educate na području kantona organizovali su niz okruglih stolova na temu inkluzija, novi pristupi u obrazovanju i promociju neophodne sistemske promjene sa ciljem uključenja djece sa posebnim potrebama u redovnu nastavu.
     Jedan ovakav okrugli stol održan je i u Osnovnoj školi Ključ za pedagoge i nastavnike sa područja općina Ključ, Bosanski Petrovac i Sanski Most a gosti predavači bili su gospodja Izolda Osmanagić i gospodja Jasminka Bajramović ispred Ministarstva obra- zovanja , nauke, kultre i sporta. Na seminaru, pored razmjene iskustava, iznesene su i odredjene smjernice, kuda dalje kad je inkluzivno obrazovanje u pitanju. Doneseni su na kraju i odredjeni zaključci kao što je neophodnost u izmjeni pedagoških standarda, osiguranje stručne podrške u nastavi, te edukacija pored nastavnika razredne nastave i edukacija nastavnika predmetne nastave kao i roditelja djece sa posebnim potrebama.

Interventni
program nadzora

     Na insistiranje kriznog štaba za sprječavanje širenja bruceloze u Unsko-sanskom kantonu od juče je na području ovog kantona uveden interventni program nad- zora oboljevanja ljudi i životinja prema standardima Evropske unije kazao je Zlatko Puvačić glavni federalni epidemiolog. Tim

 

programom utvrdjene su akti- vnosti za otkrivanje, prijav- ljivanje, izvještavanje, istraži- vanje, reagiranje i drugim mjerama na pojavu oboljenja, te definirana odgovornost svih koji su uključeni u borbu protiv bru- celoze. Najvažnije je, kaže, što je time uspostavljen integrirani sistem zdravstvenog i veteri- narskog sektora. Definisane mjere su obavezne i ako se ne budu pravilno provodile tražit ćemo sankcije i smjenu odgo- vornih ističe Puvačić.Prilog:  Radio Ključ


  Banjaluka, 8.   juni 2007


Slična pljačka kao u Ključu ?


Dvojica maskiranih razbojnika opljačkala su juče Filijalu LT Gospo- darske banke, iz koje su odnijeli za sada nepoznati iznos novca.

 

Preslikana pljačka banke
     Pljačka se dogodila u ranim ju- tarnjim časovima, ubrzo po otvaranju banke, kada su u prostorije ušla dva maskirana napadača i uz prijetnju oružjem od službenika oteli novac. Napadači su pobjegli u bijelom golfu 2, u kojem ih je ispred banke čekao saučesnik.
     Policija je nakon toga blokirala grad u potrazi za napadačima, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" oni nisu uhvaćeni. U policiji navode da je golf, kojim su došli napadači, ukraden prethodne noći, ali nije saopšteno gdje.
     U Gospodarskoj banci su kazali da još ne znaju koliko su pljačkaši novca odnijeli i da će tu informaciju imati kasnije. Naveli su da postoji video-zapis pljačke, ali da ne znaju koliko će to pomoći istražiocima s obzirom na to da su napadači bili maskirani.
     "Pobjegli su u golfu, što je zapazio jedan gradjanin, te javio policiji. Više detalja nismo u mogućnosti da saopštimo", kazali su u banci.
     Dodali su da je ovo bila prva pljačka njihove filijale u Banjaluci i da u napadu niko nije povrijedjen.

Preneseno iz:  Nezavisne Novine

  Ključ, 8.   juni 2007


Sutra Smotra folklora


Manifestacija bi trebala da se održi na igralištu Srednje mješovite škole dok će se u slučaju kišovitog vremena u Domu kulture.

 

Enver Šadinlija
     Kulturno-umjetničko društvo Stari grad Ključ organizator je pete po redu tradicionalne smotre folklora. Smotra će se održati sutra na kojoj će učestvovati 19 društava iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Program će voditi poznati voditelj Federalne televizije Enver Šadinlija, a prema programu društva Smotra počinje defileom od 18-19 sati. Od 19 sati predvidjeno je otvaranje i početak smotre. Manifestacija bi trebala da se održi na igralištu Srednje mješovite škole dok će se u slučaju kišovitog vremena smotra folklora održati u Domu kulture.


  Ključ, 7.   juni 2007


Završena zamjena cijevi


Stare vodovodne cijevi zamjenjene su sa novim te će u narednih par dana uslijediti ispitivanje novog cjevovoda

 

     Zamjena gradskog cjevovoda od nebodera do Fajkove krivine uspješno je završena. Uz vrlo kratke prekide u vodosnadbjevanju, stare vodovodne cijevi zamjenjene su sa novim te će u narednih par dana uslijediti ispitivanje novog cjevovoda. Kako smo saznali od direktora Javnog preduzeća Ukus Ključ, gospodina Pervića uskoro će uslijediti radovi na popločavanju trase kojom ide novi vod gradskog vodovoda od nebodera do Fajkove krivine.

Nastupi KUD-ova

          U subotu, 9.juna naš grad, biće centar kulturnih dešavanja na širim prostorima Bosne i Hercegovine. Uz očekivano sunčano vrijeme nastup mnogobrojnih kulturno-umjetničkih društava uz prisustvo velikog broja Ključana još jednom će naš grad postaviti u centar kulturnih dešavanja prostora Bosne i Hercegovine.

 

Uredjenje plaže

     Pomalo u sjeni velikih radova na gradskom kupa- lištu Alina luka odvijaju se i radovi na uredjenju takodjer atraktivne Zgonske plaže. Ove godine Zgonska plaža poprimit će nova uredjena obilježja što je za pohvalu svima koji daju doprinos u uredjenu ove plaže.
    
Prilog:    RADIO KLJUČ  


Gost našeg site je Alen Šehić, predsjednik KUD-a "Naša mladost"Smotra je samo početak


      Prije otprilike mjesec dana, tačnije 06.05.2007. god održana je "Smotra narodnih igara i običaja Ključ 2007" u organizaciji KUD-a "Naša mladost" na kojoj je učestvovalo 33 kulturno-umjetnička društva iz BIH. O utiscima sa smotre "Narodnih igara i običaja Ključ 2007" te daljim planovima i radu u razgovoru sa predsjednikom KUD-a "Naša mladost" Alenom Šehićem.

 

     MAJDA: Alene, kako ti ocjenjuješ uspjeh održane Smotre ?
     ALEN: Odmah da naglasim da nakon dvije godine čekanja konačno smo dobili prostorije za rad i mislim da je Smotra koja je prošla bolje nego što smo očekivali jer je podstakla čelne ljude da nam osposobe prostorije za dalji rad budući da smo do sada koristili tuđe. Nažalost, zbog vremenskih neprilika Smotru i defile ulicama grada nismo mogli održati na otvorenom kako je bilo planirano, tako da se Smotra održala u Domu kulture. Sve u svemu, prošlo je kao što sam rekao jako zapaženo, program je trajao do 23.30 i još tada se nije moglo naći prazno mjesto u sali što ukazuje da je publika bila prezadovoljna.

     MAJDA: I sada idete dalje. Koreografi iz cijele BiH dolaze u Sanicu ?
     ALEN: Ovog mjeseca, dakle 09. i 10.juna imamo u planu promociju turizma "Saničke doline" uz pomoć organizacije mjesne zajednice Sanica gdje ćemo ugostiti oko 70 koreografa iz cijele BIH a zatim zatvaranje Majskih dana otpora.

     MAJDA: Upravo sam to i mislila da te pitam o daljim planovima KUD-a
     ALEN: U daljem radu KUD ''Naša mladost'' ima u planu održati ''Festival narodne muzike'' koji je kao i Smotra prerastao u tradiciju, te Veče plesa, Bajramski koncerti i doček Nove godine na otvorenom....

     MAJDA: Idete li vi u posjetu nekom...?
     ALEN: Naše prvo predstavljanje publici u drugim gradovima započeće u Tuzli, zatim nastavljamo turneju i po drugim gradovima kako bi očuvali kulturnu baštinu i normalno što bolje predstavlili naš grad Ključ.

Prilog:   Majda Šehić  Ključ, 6.   juni 2007


Proglašena epidemija bruceloze


Do sada je u kantonalni zavod za javno zdravstvo pristiglo 139 prijava oboljelih osoba.

     Juče je na području Unsko-sanskog kantona proglašena epidemija bruceloze zbog sve većeg broja oboljelih životinja i ljudi. Trenutno je oko 150 osoba oboljelo od ove zarazne bolesti a 28 ih je hospitalizirano u kantonalnoj bolnici u Bihaću. Ovo je rečeno na jučerašnjem sastanku kriznog štaba u Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona kojem su prisustvovali i federalni epidemiolog doktor Zlatko Puvačić te federalni i kantonalni ministar zdravstva Safet Omerović i Mustafa Avdagić. Kako je istaknuto situacija je dodatno pogoršana na području općina Bihać, Cazin i Sanski Most.
 

     Do sada je u kantonalni zavod za javno zdravstvo pristiglo 139 prijava oboljelih osoba. Od toga iz Cazina 42, Buzima 35, Sanskog Mosta 25, Bihaća 18, Ključa 9, Bosanske Krupe 8 i Velike Kladuše 2, dok zaraženih od bruceloze trenutno nema samo u Bosanskom Petrovcu. Iako su zdravstveni radnici poduzeli sve preventivne mjere kazao je doktor Puvačić te postigli visoku kvalitetu liječenja oboljelih , danas su dogovorene konkretne mjere s Veterinarskim zavodom tako da će u narednom periodu snositi odgovornost ne samo individua nego i institucije jer u protivnom kantonu prijeti više od 500 oboljelih od ove bolesti. Ma da je medicinski dio dosta dobro odradjen, uočen je problem u dijagnostici, jer zavod ne posjeduje dijagnostičku aparaturu za rano otkrivanje bruceloze. Na zahtjev ministra Omerovića vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je potrebne iznose za nabavku tog aparata koji će za desetak dana biti instaliran u kantonalnoj bolnici. Uspostavljeno je pravilo koordinacije i odgovornosti a krajnji koordinatori će biti federalni ministar i vlada federacije.
     Najavljeno je da će se u naredna 3-4 dana izvršiti eutanazija svih zaraženih životinja kako bi se maksimalno smanjili izvori i putevi prenošenja. Iako se trenutno prvensteveno radi na zdravstevenoj prevenciji i suzbijanju daljeg širenja bruceloze, eutanazija zaraženih životinja kod farmera prouzročit će i ekonomske gubitke. Za tu namjenu federalna vlada je izdvojila oko 800 000 KM što je nedovoljno smatra ministar Omerović. Stoga je prijedlog ministarstava a koji se nadaju da će usvojiti i vlada da se civilna zaštita i njena sredstva uključe u refondaciju i sanaciju ovih problema.Susret koreografa u Sanici
     10.juna ove godine u Sanici bit će upriličen susret folklornih koreografa predstavnika oko 45 kulturno-umjetničkih društava koji su ujedno bili učesnici prvog i drugog seminara Bosne i Hercegovine za koreografe. Na ovaj dvodnevni radni sastanak očekuje se dolazak više od 60 koreografa , a čije okupljanje ima za cilj formiranje saveza na nivou države. Za mjesto održavanja sastanka izabrana je Sanica i izvor Sanice a inicijator i domaćin ovog sastanka je uprava KUD-a Naša mladost iz Ključa.
Prilog:    RADIO KLJUČ  
O B A V E Z N O
POSJETITE CAFFE BAR "ROMA", ZAGARANTOVAN NEZABORAVAN PROVOD UZ STELLA PATRY, DOBAR IZBOR MUZIKE DJ SABE, POSJETIE DEFINITIVNO NAJBOLJE MJESTO U GRADU
CAFFE BAR "ROMA"  Ključ, 5.   juni 2007


Igra i pjesma na Smotri


Najavljujemo Petu smotru folklora ..... 5. juni Dan zaštite čovjekove okoline ... mirni protesti zdravstvenih radnika iz svih kantona ....

     Kao i prošle godine u junu mjesecu ove godine održava se Peta smotra folklora. Učešće je potvrdilo 19 kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Programom je predvidjeno da svečani defile gradom održi se od 18- 19 sati a od 19 sati otvaranje i početak Pete smotre folklora koja će se ukoliko vremenske prilike to dozvole, održati na otvorenom, na igralištu Srednje mješovite škole. Pored nastupa kulturno-umjetničkih društava organizatori manifestacije za posjetioce pripremili su posebna iznenadjenja.


Dan zaštite čovjekove okoline
     Peti juni još se obilježava i kao Dan zaštite čovjekove okoline. Ovaj datum uspostavila je generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972 godine kao odgovor na već tada uočeno pogoršano stanje životne okoline na globalnom nivou. Cilj obilježavanja ovog dana je da se podigne svijest gradjana o životnoj sredini te da se ujedine gradjanske inicijative i pojačaju političke mjere na zaštiti i unapredjanju životne sredine u svijetu.
PROTESTI ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Nekoliko hiljada zdravstvenih radnika iz svih kantona održalo je juče mirni jednosatni protest ispred zgrade vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Na taj način pokušali su izvršiti dodatni pritisak na federalne i kantonalne vlasti da potpišu kolektivni ugovor koji bi poboljšao položaj zdravstvenih radnika. Ljudi u bijelom zvižducima su reagirali na ne pojavljivanje pozvanih federalnih i kantonalnih zvaničnika te gromoglasno pozdravljali svoje predstavnike koji su više puta ukazali na to da štrajk neće biti prekinut do ispunjenja njihovih zahtjeva. Najavljeni su i sedmični skupovi ispred kantonalnih vlada koje još nisu dale saglasnost na prijedlog kolektivnog ugovora te potpisivanje peticija za smjenu zvaničnika iz tih kantona.USAGLAŠENI STAVOVI BORACA I MINISTRA

Predstavnici četiri krovna boračka udruženja jučer su na sastanku sa Zahidom Crnkićem federalnim ministrom za pitanje boraca, uspjeli usaglasiti stavove u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica. Prema riječima Izeta Ganića predsjednika organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bosne i Hercegovine ministar Crnkić pristao je na varijantu da supruge šehida mladje od 45 godina bez djece budu uključene u zakon. Nakon što ove izmjene stupe na snagu nezaposlene supruge šehida mladje od 45 godina primat će 43 % od osnovice a zaposlene 30%, kaže Ganić. Ističe da će korisnicima boračko invalidske zaštite biti omogućeno da se njihova primanja od sada vezu za rast prosječne plaće u Federaciji BiH. Medjutim izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca koja iziskuju dodatna novčana sredstva trebala bi se primjenjivati od 1. januara naredne godine.
Prilog:    RADIO KLJUČ  
  Sanski Most, 3.   juni 2007


Pljačka u Sanskom Mostu


Lica koja su privedena sakupljači sekundarnih sirovina, a namjera im je bila da demontirane dijelove mašina prodaju u staro gvožđe.


 

     Čuvar u Drvnoj industriji "Sana" Mahmut Ališić u toku noći između subote i nedjelje spriječio je pljačku u ovoj firmi, zarobivši pri tom tri pljačkaša. Na lice mjesta je ubrzo pozvana policijska patrola, koja je potom ova lica odvela u pritvor. Ališić kaže kako je pljačkaše zatekao u jednom od proizvodnih pogona firme te da su namjeravali da demontiraju dijelove mašina.
     - Iznenadio sam ih jer su mislili da je krug neobezbijeđen. Prišao sam im s upaljenom lampom i tada mi je jedan od njih nogom lampu izbio iz ruke, kaže Ališić.
     Dodaje kako je nakon toga bio primoran upotrijebiti službeni pištolj, ispucavši metak upozorenja u zrak. Prema riječima predsjednika Sindikata radnika ove firme Muhameda Haskića, imovina preduzeća se u posljednjih nekoliko godina konstantno nalazi na meti pljačkaša.
     - Proizvodnja se već godinama ne odvija, a radnike koji čuvaju imovinu niko ne plaća. I pored toga oni savjesno obavljaju svoj posao, ističe Haskić.
     Nezvanično saznajemo da su lica koja su privedena sakupljači sekundarnih sirovina, a namjera im je bila da demontirane dijelove mašina prodaju u staro gvožđe.Prilog:    Nezavisne Novine    Ključ, 1.   juni 2007


Sud se vraća u Ključ ?


Ministarstvo pravde donijelo je rješenje da općini Ključ dodijeli istureno odjeljenje suda i ova inicijativa je trenutno u proceduri pri skupštini kantona.

     Jučerašnju sjednicu općinskog vijeća, kako je postalo već uobičajno okarakterisale su duge i ponekad bespotrebne rasprave a samo na usaglešavanju dnevnog reda, koji je na kraju usvojen bez izmjena. Vijećnici su potrošili gotovo sat vremena.
 

     Kroz tačku realizacija, odluka i zaključaka sa predhodnih sjednica vijeće je prihvatilo zahtjev sindikata Drvne industrije Ključa za održavanjem vanredne tematske sjednice vijeća na kojoj bi se raspravljalo samo o stanju u Drvnoj industriji Ključ. Zaključeno je da vijeće uputi zahtjev vladi i Agenciji za privatizaciju za pismenim informacijama u Drvnoj industriji Ključ a potom bi kolegiji vijeća zakazao i termin vanredne sjednice. Federalno ministarstvo pravde donijelo je rješenje da općini Ključ dodijeli istureno odjeljenje suda i ova inicijativa je trenutno u proceduri pri skupštini kantona. Vijećnici će zahtjevati da se što hitnije riješe ova dva pitanja. Vijećnici su usvojili i odluku o komunalnoj naknadi nakon što je općinska služba ponovno išla sa ovim prijedlogom u javnu raspravu. ovom odlukom predvidjeno je povećanje komunalnih naknada. Uz neznatne izmjene usvojena je i odluka o načinu i mjerama osiguranja naplate za privremeno korištenje javnih i drugih površina u državnom i privatnom vlasništvu na području Općine.
     Prema dnevnom redu razmatrane su još informacije o poslovanju pravnih i fizičkih lica za prošlu godinu, te informacije o stanju i problemima boračko-invalidske zaštite , zdravstvene zaštite , kao i informacije o stanju u oblasti kriminaliteta , narkomanije , javnog reda i mira , iz sigurnosti u saobraćaju.

Bolji uslovi za investitore!

     Direktor agencije za unepredjenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, Haris Bašić, govorio je u četvrtak u Beču na investicijskoj koferenciji posvećenoj zemljama Evrope u tranziciji , javlja FENA. Bašić je predstavio poboljšani poslovni abijent kao i komparativne prednosti Bosne i Hercegovine za strane investitore , saopćila je FIPA. Prezentirao je i makro ekonomske pokazatelje , značajan porast stranih investicija, te atraktivne sektore za ulaganja.KAKO ZAUSTAVITI ZARAZNE BOLESTI ?

Izuzetno teška u nekim kantonima dramatična situacija katastrofalne posljedice po Bosnu i Hercegovine anarhija na terenu , stalni porast oboljelih, sve su to teške riječi kojima su članovi veterinarske komore Federacije BiH na jučerašnjoj presskoferenciji ukazali na vrlo lošu epidemiološku situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine u vezi sa brucelozom ali i Q groznicom. U komori su ponovno ukazali na neophodnost izrade nacionalnog plana za suzbijanje zaraznih bolesti bez kojeg će se požar koji gori već deset godina i dalje samo gasiti.
Komora je donijela zaključak da treba zatražiti i provodjenje aktivnosti za utvrdjivanje odgovornosti čelnika federalnog i kantonalnog ministarstva poljoprivrede za trenutnu epidemiološku situaciju.

Prilog:    RADIO KLJUČ  

RESTORAN NA LIVADI ISPOD KROŠNJI DRVEĆA


Ako odavno niste dolazili u Sanicu, sad imate još jedan razlog više.
Osim prelijepih pejzaža koje možete razgledati prolazeći kroz
Saničku dolinu, sad možete da svratite u jedan neobičan restoran.
Ovo se posebno odnosi na mnogobrojne naše sugradjane koji će,
u vrijeme ljetnih mjeseci, doći u rodni kraj iz inostrastva.

Posjetili smo ovaj restoran, napravili nekioliko fotografija, porazgovali sa vlasnikom Pajom i napravili kraći prilog.


ZA NASTAVAK PRIČE O OVOM RESTORANU KLIKNITE OVDJE


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network