M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJULI, AUGUST I SEPTEMBAR    2 0 0 7


  Ključ, 23   septembar 2007


Odmoramo se na moru


Naši sugradjani su na obali Jadrana boravili 4 dana i upoznali grad i uzduž i poprijeko. Iako ih u početku nije pratilo lijepo vrijeme...


    Kako i gdje ljetuju Ključani? Kao i svake godine, naši sugradjani, su se prije odlaska na odmor pitali gdje bi mogli da ljetuju ove godine. Odgovor je, nažalost, najviše zavisilo od debljine novčanika. I dok su oni sa boljom podlogom plovili po neki drugim morima, najveći broj naših sugradjana ljetovali su na hrvatskoj rivijeri, dal' se radilo o Biogradu, Crkvenici ili drugim mjestima hrvatskog primorja...
     Neki od njih su sa nama podijeli utiske sa svojih putovanja kao Hanka, Vedo i Sadina, Saničani koji su ove godine svoje ljetne praznike proveli u Rovinju.....


    Grad Rovinj se inače nalazi u Istri, preciznije, nalazi se na granici izmedju Slovenije i Hrvatske. Mnogi se pitaju da li se Rovinj nalazi u Hrvatskoj ili pak u Sloveniji??? Pravi odgovor je... Rovinj je uvijek bio a i ostao u Hrvatskoj. Rovinj je poznato turističko odredište čija se populacija tokom ljeta popne na više od 60 hiljada ljudi a od njih dosta stranih državljana poput Italijana, Čeha, Nijemaca ...
     Utisci naših sagovornika su prelijepi a ljepote ovog mjesta možete vidjeti i na fotografijama koje su oni, iako fotografi amateri, znalački napravili. Oni su tamo boravili 4 dana i upoznali grad i uzduž i poprijeko. U početku ih nije pratilo lijepo vrijeme......padala je kiša, zadnja dva dana su bila ono pravo i očekivano.


     Obišli su najpoznatija mjesta u Rovinju kao što je to otok Sveta Katarina, stari grad Rovinj, poznato korzo Karera,..... Ekipa je u Rovinju boravila u privatnom smještaju, kod Irfana Kuburaša inače poznatijeg kao Babo. Ovaj stari banjalučki taksista kojeg mnogi Ključani a i šire poznaju, u sklopu svoje kuće posjeduje dva apartmana koje uglavnom iznajmljuje. Da li će iduće godine takodje da ljetuju u Rovinju njihov odgovor na to je bio:
     - Naravno, jer je Rovinj pravo mjesto za odmor, jes' da je malo podaleko ali se isplati putovanje...
     A o utiscima najbolje govore fotografije......ne kaže se džaba jedna fotografija hiljadu riječi.....pa se sami uvijerite.

Prilog: Hanka Šadić

  Ključ, 17   septembar 2007


Svečano za Dan općine


Dan kad su jedinice Petog korusa ušle u grad, obilježava se kao Dan općine Ključ


 
     Dan općine, 15 septembar, svečano je obilježen i ove godine. Tim povodom odžano je više skupova na kojima se podsjetilo na vrijeme kad su jedinice Petog korpusa ušle u grad. U velikoj sali Doma kulture održana je svečana akademija na kojoj je govorio ratni komandant 510 brigade a kasnije i načelnik općine Ključ Amir Avdić. Povodom Dana općine, Općinsko vijeće je dodijelilo najviša priznanja za prošlu godinu, "Plaketu grada Ključa" i "Ključki pečat" gradjanima koji su svojim aktivnostima i djelovanjem posebno zadužili naš grad.
    I ove godine izvršen je obilazak šehidskih mezarja, održane su ulične trke i kulturno zabavni programi a veliko interesovanje je , kao i svake godine a naročito kod najmladjih, pobudio već tradicionalni vatromet.  Ključ, 17   septembar 2007


Završene "Igre prijateljstva"


Osim odmjeravanja sportskih dostignuća, mladi će upoznali dio kulturne baštine USK-a.


 
     U Bihaću su održane pete po redu „Igre prijateljstva“, međunarodna manifestacija koja okuplja mlade sportaše iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno regije Đer, Dolenjska, Ličko-senjska i USK-a.
     - Ove godine igre su se održavale po peti put i to u Bihaću i Cazinu od 14. do 16. septembra, i učestvovalo je oko 350 učesnika. – Riječ je o manifestaciji koja okuplja mlade do 16 godina. Ovo je drugi put da smo bili domaćini ove manifestacije i mislim da smo i ovaj put uspješno izvršili svoju zadaću, rekao je Hasan Hromadžić, generalni sekretar Sportskog saveza USK-a.


Nogometna ekipa Unsko-Sanskog kantona

     Sportska takmičenja su se odvijala u malom nogometu, košarci, rukometu, stonom tenisu i u šahu, a pored odmjeravanja sportskih dostignuća, mladi će upoznali dio kulturne baštine USK-a.

 
     - Naše su ambicije da igre proširimo s novi učesnicima kad steknemo uslove za to. Već su zainteresirane regije u Italiji, Austriji i Crnoj gori, dodao je Hromadžić.
     U protekle četiri godine najviše sportskih uspjeha su imale regije USK-a, dva puta, i Dolenjska dva puta ukupni pobjednik.
     Sa područja općine Ključ učestvovala su dva predstavnika, dva igrača NK "Jedinstva". Osim poznatog Šadića ove godine u redovima ove ekipa je i Medin Mehmedović poznatiji kao Beba. Oni su prestavljali našu općinu i kanton na ovogodišnjim igrama.

Prilog: Hanka Šadić
  Ključ, 11   septembar 2007


Sanica živi od DI Sanica


Švajcarci su preuzeli fabriku sa dotrajalim mašinama i ogromnim dugovima a preuzeli su i svih 188 radnika.


 

Fabrički se dimnjak puši
i mašine bruje...
    Sanica ima specifičnu privatizacijsku priču, koja je dolaskom švajcarskih investi- tora, ipak, završila uspješno. Ona je tokom rata ostala bez stanovništva, jer su ga prvo napustili Bošnjaci, a 1995. godine Srbi, da- nas praktično nema nezaposlenih. Izuzmu li se državni službenici, gotovo svi rade u Drvnoj industriji "Sanica". Fabrika furnira i šperploče prvih poratnih godina dijelila je sudbinu industrijskih kapaciteta u našoj zemlji. Proizvodnja je, poslije neuspješnog pokušaja oživljavanja ponovo stala. Srećom i po radnike i po fabriku, državni kapital kupila je švajcarska firma "Enderli Global Holding SA" iz Ženeve.
     Švajcarci su preuzeli fabriku sa dotrajalim mašinama i ogromnim dugovima prema državi, dobavljačima i zaposlenima. Preuzeli su i svih 188 radnika. Uložili su više od 12 miliona eura kako bi anulirali dugove, edukovali kadrove i obnovili postrojenja. Već u maju 2005. godine dobili su certifikat ISO 9001:2000 i od tada kreće veliki uspon DI "Sanica" u kojoj danas radi 210 ljudi.
     Da Švajcarci imaju ozbiljne planove bilo je jasno i u ponedjeljak kad su puštena u rad dva novoizgrađena pogona (proizvodnja stolarije i lakirnica).
     Svečanosti je prisustvovao i Šemsudin Dedić, premijer USK, kojem su čelnici preduzeća prenijeli probleme koji ih sputavaju da "Sanicu" načine još uspješnijom. Salah Eldien Omer, predsjednik Uprave DI "Sanica", obavijestio je premijera kako umjesto podrške ova firma nailazi na opstrukcije lokalne političke garniture.
     - Naš poslovni zahvat donio je zbrku u ovu sredinu. Aktivirane su sve moguće državne instance za kontrolu rada DI 'Sanica'. Nema inspekcijske službe koja po nekoliko puta nije dolazila i kontrolisala 'Sanicu'. Ono što nam zadaje najviše problema je neredovna isporuka sirovine, a stvorili smo sve pretpostavke da umjesto dosadašnjih polufabrikata ovdje stvaramo gotov proizvod", rekao je Salah Omer premijeru Dediću.
     Naglasivši kako je drvoprerađivačka industrija okosnica razvoja USK, Dedić je obećao da će ubuduće svi investitori imati tretman kakav zaslužuju, a da će se pozabaviti detaljima pritužbe.
     Radnici su redom stali uz svoje poslodavce kazavši da nakon dolaska Švajcaraca konačno mogu da žive od svog rada.

Prilog: Midhat Kaliman
  Ključ, 3   septembar 2007


Počela nova školska godina


Tri mjeseca raspusta je prošlo , učenici su ponovo u klupama i time je započela nova školska godina


 

Okupljanje pred školom
u jutarnjim časovima
    Danas je počela nova školska 2007­/2008. godina u osnovnim i srednjim školama. Već u petak učenici su se pojavili pred svojim školama da bi saznali novi raspored nastave. Iako je bilo loše vrijeme, praćeno kišom, pred školama se poslije ljetnog raspusta prvi put začula vriska i započela igra učenika.
     - Danas je moja kćerka postala prvačić, a meni samo što suze nisu krenule, jer je ona moje prvo dijete koje je krenulo u školu - riječi su majke koja je još uvijek držala svoju kćerku za ručicu. - Malo je stidljiva prvi dan, upoznala je svoju učiteljicu i nove drugove sa kojima će ići u razred.
     Učenici starijih razreda su se poželjeli svojih školskih drugova i školskih klupa, jer kako kažu, na nastavi se, pored učenja, zabavljaju i druže.
     - Ime mi je Samir. Idem u sedmi razred. Na raspustu je bilo super ali poželio sam se i škole, a najviše drugova koje nisam vidio dugo.
    - I Anele , dobacuje njegov drugar, vragolan koji je sa njim, na odmoru, krenuo do prodavnice Nastavno osoblje je spremno dočekalo ovu školsku 2007/2008. Svakako veliki problem će biti roditeljima kupiti sve knjige i školski pribor potreban učenicima kako bi od danas mogli normalno ići na nastavu.
     Tri mjeseca odmaranja je prošlo , učenici su ponovo u klupama... i njima a i nastavnom osoblju želimo sretan početak.  Ključ, 31   august 2007


Sana i Sanica nikad pliće


Pretjerano visoke temperature i suše dovele su do rekordno niskog vodostaja rijeka Sane i Sanice.


 

Voda je topla
- idealna za kupanje
    Velike vrućine koje su trajale dug period, nanijele su velike štete svima a pogotovo poljoprivrednicima. Negativni efekti suše osjećaće se još dugo.. Vodeni tokovi rijeka Sane i Sanice su toliko oplićale da se skoro pa svugdje riječna korita mogu pregaziti. Takva situacija nije ništa bolje ni na drugim rijekama pa tako poznate vodenice u Bosanskoj Krupi na rijeci Uni ostale su na suhom. Po navodima meteorologa iz Sanskog Mosta, Sana je dostigla rekordno nizak nivo.
     - Ovo je najniži vodostaj rijeke Sane u posljednjih sto godina. Vodostaj Sane u Sanskom Mostu je svega 104 cm. Sličan vodostaj je izmjeren davne 1952 godine ali ipak nešto viši - 105 cm.
    Osim niskog vodostaja zabrinjava i veliko povećanje temperature vode koja je ovih dana oko 25 stepeni. Ako ovakva temperatura vode ostane duže vremena to bi moglo značajno da ugrozi riblji fond.  Ključ, 30   august 2007


Umjetnici svome gradu


Župni ured u Ključu povodom katoličkog praznika "Mala gospa" u saradnji sa ULU Stari grad iz Ključa, priprema zabavnu veče


    Najveći broj naših Ključana vještih pisanoj riječi, kičici, vrsnih muzičara i pjevača živi van svog rodnog grada. Ovih dana oni će se opet okupiti da bi našim ljudima priredili zabavnu veče pod nazivom "Ključani svome gradu".
 

    Naime, Župni ured Ključ povodom katoličkog praznika "Mala gospa" u saradnji sa ULU Stari grad, 8 septembra u velikoj sali Doma kulture, dovodi u goste opet Ključane, braću Vinka i Ivicu Blaževića, Midhata Hrnčića, Enesa Kiševića, Alojza Buljana, Muhdina Šarića, Seada Hrnića, Hušida Šehića te uz voditelja programa Nikolu Urkala u programu će učestvovati i Dinko Škevin, Kenan Mačković, KUD-ovi Naša mladost i Stari grad a u goste im dolaze i KUD Livno iz istoimenog grada i dalmatinska klapa iz Šibenika More.
     Našim sugradjanima pruža se još jedna prilika da vide i čuju umjetnike koji su daleko od svog grada ali se uvijek u njega rado vraćaju.

Poruka načelnika općine Bajazida HadžićaStrategija razvoja općine 

      Poštovane građanke i građani Ključa, dragi Ključani u dijaspori, poštovani domaći i međunarodni partneri u zemlji i inostranstvu,
     Ključ, općina i tvrđava posljednjeg bosanskog kralja, predivne prirode, bogata šumama i rijekama, biser je svojih građana i svih oduševljenih posjetilaca i partnera u zemlji i inostranstvu.
     Kako bi trajno postala još atraktivnija zajednica, općina je krenula sa izradom Općinske razvojne strategije u saradnji i partnerstvu sa privrednicima, građanima, NVO, mladima te relevantnim faktorima u regiji i Unsko-sanskom kantonu te uz podršku odjela za demokratizaciju OSCE-a u Sanskom Mostu. Ova Strategija rezultat je aktivnog učešća i otvorenog dijaloga sa domaćim ljudima i dijasporom i predstavlja društveni koncensus o prioritetima i realnim planovima za razvoj zajedničke budućnosti. Cilj samog procesa izrade je dakle bio da pokrenemo pozitivnu društvenu dinamiku kako bi mogli zajedno koristiti sve resurse - i to u interesu zajednice kao i svakog pojedinca. Sam proces je također doprinio razvoju domaćih ljudskih resursa i profesionalnosti u općinskoj upravi.
     Dodatno inovativno usklađivanje želja i mogućnosti također je doprinijelo razvoju pozitivnog političkog dijaloga. Strategija predstavlja profesionalan radni okvir i smjernicu ujedinjenih razvojnih snaga naše općine-opštine Ključ kao i bitne informacije za naše privredne partnere u cilju ekonomskog razvoja. Konačno, naša Strategija razvoja je alat međuopćinske saradnje i važan faktor naše uspješnosti u takozvanom vertikalnom dijalogu sa Unsko-sanskim kantonom, Federacijom BiH i državnim nivoom BiH te je preduslov za saradnju sa europskim institucijama u procesu europskih integracija i korištenja europskih fondova.
     Srdačno Vas sve pozivam da doprinesete implementaciji naše Strategije razvoja općine-opštine Ključ 2007-2015. god.


Vaš načelnik općine Ključ
Mr Bajazid Hadžić


E-mail: opckljuc@bih.net.ba


  Ključ, 26   august 2007


Umro Čedo Volaš


Nekadašnji profesor i direktor Srednjoškolskog centra u Ključu, "doživotni" predsjednik Sindikata, umro je u Banjaluci


 

     Predsjednik Konfederacije sindikata BiH, Čedo Volaš, preminuo je jutros u Banjaluci, u 63.godini života.
     Rođen je u Donjem Ratkovu kod Ključa, gdje je završio osnovnu školu. Učiteljsku školu završio je u Prijedoru a Filozofski fakultet u Beogradu. Volaš, koji je doktorirao na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, 20 godina je radio u sindikatima a od 1992. do 2005. bio je predsjednik Saveza sindikata RS.
     Komemoracija povodom smrti Čede Volaša biće održana sutra, 27.avgusta u 11 sati u Vijećnici Banskog dvora, a sahrana istog dana u 16 sati na mjesnom groblju Sjenice-Banjaluka

Preneseno iz :   24 sata info


Još jedna fotografija grada Ključa iz zrakaFotografija za nostalgičare
      Kako i sam reče , poslije duže vremena i godišnjih odmora, iz Ljubljane, opet nam se javio naš Safet Brkić, poslavši nam ovu neobičnu fotografiju dijela našeg grada.
    Kao što će većina vas prepoznati na slici je dio grada od Aline luke pa do zgrade općine. Na slici se može vidjeti i dio Šehića, Bebići, Čurčići, Mehmedagići... gradski stadion, Stari grad, Sklop, ada na Sani...
     Kao i sve do sada, već objavljene fotografije i ova je velika i zato sam je ponudio da, ako kliknete na nju, možete je vidjeti u njenoj originalnoj veličini.

    Zahvaljujemo se familiji Brkić za fotografiju i pokazanoj spremnosti na saradnju. Javite nam se opet.


Obrada :   Cuni

KLINITE NA FOTOGRAFIJU DA JE VIDITE U ORIGINALNOJ VELIČINI


  Ključ, 21   august 2007


Ruže za nevine


Mnogi naši sugradjani će se sjetiti Korićanskih stijena - Prijedorčani redovito pohode i obnavljaju sjećanja na stradanje svojih najdražih.

     Porodice više od 200 ubijenih Prijedorčana juče su niz Korićanske stijene na Vlašiću bacile 250 bijelih ruža, simbolizirajući tako stradanje svojih najdražih na ovom mjestu prije 15 godina. Ovo je šesti put da se porodice ubijenih, u organizaciji Udruženja Prijedorčanki "Izvor", okupljaju na Korićanskim stijenama, a ove godine došlo je oko 500 ljudi iz Prijedora, Travnika i drugih mjesta BiH.
     Fatima Fazlić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki "Izvor", istakla je da već šestu godinu pozivaju da se počinioci kazne, te da svake godine daju i imena krivaca, ali da do sada niko nije uhapšen.
 

     - Niko osim Darka Mrđe, pripadnika Interventne jedinice prijedorske policije, koji je 2004. godine osuđen u Haškom tribunalu na 17 godina zatvora, nije odgovarao za zločine počinjene na Korićanskim stijenama", naglasila je Fazlićeva i dodala da je ovo zločin policije RS, dok god se ne utvrde pojedinačne odgovornosti.
     Na Korićanskim stijenama juče su pročitana imena stradalih na ovom mjestu i minutom ćutnje im je odata počast. Naila Bajrić iz sela Čarakovo, koja je na Korićanskim stijenama izgubila dvadesetjedno- godišnjeg sina Zafira i muža Šerifa, kaže da dolazi svake godine.
     - Ne znam do kada ću dolaziti, a da ne znam gdje su kosti mojih najmilijih da ih dostojno sahranim. Nisu svi ljudi isti i tražim samo da se osude oni koji su činili zlo", dodaje Bajrićeva.
     Nedžad Bašić, čiji je otac ubijen na ovom mjestu, rekao je da su porodice žrtava bile u državnom tužilaštvu, ali da su razočarani njihovim radom.
     - Pitali smo kada ćemo saznati gdje su kosti naših bližnjih. Međutim, nismo dobili odgovor da bi to moglo biti u skorije vrijeme", istakao je Bašić.
     Iz Udruženja "Izvor" su naveli da su 21. avgusta 1992. godine prijedorski policajci iz konvoja odvojili i nad provalijom pogubili više od 200 Prijedorčana. Pad u provaliju je preživjelo 12 Prijedorčana. Do sada su DNK analizom identifikovane 24 žrtve, a pronađena su samo četiri kompletna skeleta.

 

      Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je dana 09.08 nakon duge i teške bolesti preminula naša draga
Edita (Hamdije) Medić
rodjena 12.03.1965
Dženaza će se obaviti u ponedjeljak 13.08.07 u 13.00 u Askeru, Norveška. Ožalošćeni : majka Fedha, sestra Dijana, brat Elvis, zet Emir, sestrići Belma i Dino i familije Huskić i Dundjerović.

  Ključ, 29   juli 2007


Sezona godišnjih odmora
- I NESNOSNIH VRUĆINA -


Lako se da primjetiti da je sezona godišnjih odmora, grad je pun onih koji su došli iz inostranstva

 

    Naš grad se ovih dana nimalo ne razlikuje od većine bosanskih gradova. U toku je sezona godišnjih odmora i mnogi naši sugradjani iz inostrastva došli su da cijeli ili bar dio svog godišnjeg odmora provedu u svojoj čaršiji, kako to većina voli da kaže. Ovaj period godine se u mnogo čemu razlikuje od ostatka godine kad se grad probudi gotovo cjelogodišnje tišine i monotonije. Najbolje se to vidi po ulicama, korzu, trgovinama, pijaci a pogotovo kafi- ćima. Prilika je to da se ratom razbacane porodice sastanu, da se sretnu stari prijatelji, popriča, nasmije, malo više popije i okrene janjac na ražnju.
     Gazde kafića zadovoljno trljaju ruke, bašte kafića su neobično pune. Neuobičajena žega natjerala je ljude da manje šetaju a više sjede u hlado- vini drveća, tendi i suncobrana, a suho grlo zalijevaju tekućinom.
    Plaža je u ovom periodu, postala centralno mjesto za zabavu i razonodu gradjana. Poslije završetka regate i održanih skokova nastavlja se Ključko ljeto drugim sadržajima. Iako je Sana vidno oplićala, aktivnosti na njoj ne manjka. Osim onih zvaničnih priredbi počesto kupači na svoju ruku započnu neku od zezancija za raju što izaziva salve smijeha i aplauze posmatrača.
    Iako su ove vrućine dosta ugodne za kupače one su stvorile i mnogobrojne druge probleme. Opasnost od požara je konstantna i naši gradjani sa strepnjom prate požare koji haraju u drugim krajevima. Našu općinu najviše potresa nestašica pitke vode. Već je alarmantvo stanje na podrucju Krasulja i Velagićima gdje je već veliki problem obezbjedjivanje dovoljno vode za ljude i stoku. Ljudi se snalaze na različite načine a postoji strah šta će se desiti ako ovakve temperature ostanu još neko vrijeme. Jedan zabrinuti stanovnik Velagića nam je rekao da ce najvjerovatnije morati klanjem smanjiti broj grla u svojoj štali. Malo bolja situacija je u gradu iako stanovnici koji stanuju u višim dijelovima grada počesto uzaludno odvrću svoje česme. Jedina nada je ipak da poslije duge suše konačno zapada kiša...    Ni suše, ni visoke temperature ne mogu da spriječe ljude da nastave sa onim što su naumili pa neki svoj boravak u Ključu i susret sa rodjacima i prijateljima, žele potpuno iskoristiti pa se ovog ljeta na gradskim ulicama često mogu vidjeti ovakve slike, povorke nakićenuh automobila koje ispred općine očekuju vesele svatove. Da li će mlada i mladoženja svoj novi život nastaviti u Ključu ili negdje u nekoij drugoj zemlji ... to će se tek vidjeti.Turnir završen - pobjednici slave

      Iako su ljetne žege bile nesnosne to nije spriječilo da se ovogodišnji turnir u malom nogometu Izet Avdić održi do kraja. Završene su posljednje utakmice i već se znaju pobjednici u različitim kategorijama. Evo i pobjednika.
      - Godišta 1995-97 prvo mjesto ekipa Revizija Hadžić, drugo mjesto ekipa FS Gel treće mjesto ekipa DOO Kujundžić
      - Godišta 1992-94 prvo mjesto ekipa Ekonomist, drugo mjesto ekipa TR Amelko, treće mjesto ekipa Frenki
      - Kategorija veterana prvo mjesto ekipa Karan, drugo mjesto ekipa RVI Ključ, treće mjesto ekipa Rekreacija.
      - Kategorija veterana prvo mjesto ekipa Farmef iz Sanskog Mosta, drugo mjesto ekipa Zgon, treće mjesto ekipa Mini dnevnik .

Turnir je još jednom pokazao da uživa veliku popularnost medju gradjanima i da je jedna od najposjećenijih manifestacija koja se održava u našem gradu. Posebne čestitke i zahvalnost organizatoru ovog malonogometnog spektakla.
  Ključ, 21   juli 2007


Sjećanje na masakr 260 civila


Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.: " Mi nismo zločine činili i trebamo hodati uzdignute glave"

 

Tabut šehida Ismeta Avdića
     Godišnjica masakra nad 260 civila u Biljanima, koji je počinjen 10. jula 1992. godine kada su pripadnici Vojske RS pobili praktično sve muš- ko stanovništvo, obilježena je i ovog jula obilaskom masovnih grobnica Crvena zemlja kod sela Hripavci i Lanište pored puta prema Bosanskom Petrovcu. Nekoliko stotina prisutnih proučilo je Fatihu svirepo ubijenima.
     - Ubijeni su na pravdi Boga ispred svojih kuća i sakriveni ovdje na Crvenoj zemlji, koja treba biti mjesto pouke za Bošnjake ovog kraja - kazao je Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa IZ Ključ.
     Hajrija Omeradžić u suzama je sišla u šumski gustiš Crvenih stijena da, kako je rekla, vidi da nema koji komad odjeće ili obuće njenog ubijenog sina Ibrahima.
Merimi glas zadrhtao kod očevog imena

Samra Avdić, kćerka ubijenog Fuada, i Merima Dervišević, kći Ferida, čitale su na šehidskom mezarju predugi spisak sa 260 imena ubijenih džematlija. Kada je došla do imena svog oca, Merimi je zadrhtao glas, a oči se napunile suzama. Stala je, nije mogla dalje...
     Na Laništu, gdje su zlikovci u duboku jamu bacili 188 tijela civila iz Biljana, vladao je muk, a tišinu su prekidale kišne kapi. Članovima familija žrtava i njihovim prijateljima obratili su se ministar za boračka pitanja u Vladi USK Rasim Pajić i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.
     - Lanište je mubarek bunar koji nas treba držati sjedinjene, čuvati naš ummet. Mi nismo zločine činili i trebamo hodati dignute glave, a politici i pravdi treba ostaviti da privedu zločince - poručio je muftija Čamdžić.Poruka Birte Vajs

      I na biljanskim šehidskim mezarjima bilo je mnogo osoba, najviše žena i djevojčica. Njima se, između ostalih, obratila i Birte Vajs (Weiss), bivša ministrica unutrašnjih poslova Danske, koja je počasni građanin Ključa. Ona je napisala i knjigu o stradanjima Bošnjaka u saničkoj i biljanskoj dolini.
      - Nakon Drugog svjetskog rata i strašnih iskustava mislili smo da se takvo nešto Evropi neće ponoviti, a ipak se dogodilo. Zločini kakvi su ovdje počinjeni, ne mogu se zamisliti -kazala je Vajs.
      Potom je na uzdignutim rukama vjernika krenuo tabut šehida Ismeta (Tahira) Avdića, koji je tu ukopan.
Preneseno iz:  Avaza  
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network