M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJANUAR    2 0 0 8Zar se baš moralo rušiti ?!      Koliko vas zna gdje se nalazila piljarnica g. Mehmeda Hotića. Vjerovatno mali broj i to samo oni stariji. Za one malo mladje bilo bi dovoljno reći da je to kiosk koji se nalazi pored "Bećine" slastičarne. A za one još mladje to je kiosk koji je prije nekoliko dana srušen. E baš rušenje tog kioska uzburkalo je javnost našeg malog grada.
 

      Davno sagradjen bio je i piljar- nica, RTV servis našeg "televizdžije" g. Emira Gonilovića, krojački salon gdje Nisvete Pehadžić a nešto kasnije i grill njenog sina Nadira. To je bilo do početka rata. Poslije rata, situacija oko pomenutog kioska se zakomplikovala.
      Naime, prije nekoliko mjeseci nazvao me g. Hašim Peha- džić, koji se trenutno nalazi u Kanadi, želeći da mi pojasni situaciju u kojoj se našao kao vlasnik ovog kioska. Nastojeći da povrati kiosk u svoje ruke nailazio je na mnoštvo problema budući da je kiosk već odavno, bez njegove saglasnosti, bio "useljen" i otvoren kao kafić. Kada je, na kraju, pomislio da je izlaz iz te siuacije na pomolu kao "grom iz vedra neba" pogodila ga je vijest da će se pomenuti objekat rušiti.
      - Zašto pored toliko objekata koji su kao i moj imali istu dozvolu jedino moj mora da se ruši. Kome on smeta ? - pitao se Hašim
      Nemajući nikakve poslovne namjere Hašim je odlučio da taj objekat pokloni organizaciji RVI Ključ kako bi oni imali svoje mjesto za okupljanje i svoj lokal u kojem bi neko od njih mogao da se zaposli. Tim plemenitim činom bi se po njegovoj zamisli rješilo pitanje egzistencije jedne ili dvije boračke familije. Što je naumio to je i pokušao da uradi... Medjutim, da sve ne bude tako jednostavno, pobrinula se općinska administracija koja je naložila rušenje objekta što je i uradjeno ovih dana.
 

     Ovaj akt općinske administracije, me- dju stanovništvom, nije naišao na odo- bravanje, čak naprotiv. Gradjani se pitaju zbog čega je kiosk srušen baš u ovo vrijeme kad godinama, kad su u njemu bili "drugi vlasnici", on nije nikom smetao i nikome nije padalo na pamet da ga ruši. Sada, kad se on vraća legalnom vlasniku - onda se treba rušiti. Da li iza općinske odluke stoji neki moćan pojedinac koji na ovaj način "sravnjava račune" i pokazuje ko je "gazda" u Ključu. To su samo neka od pitanja koja se postavljaju (odgovori se mogu čuti na "sijelima i prelima") medju našim sugradjanima.
     Općinska vlast je odmah reagovala i pokušala da opravda svoju odluku. U tu svrhu Općinski pravobranilac g. Djemal Bo- tonjić pojašnjava kako je Odlukom o sprovodjenu urbanističkog plana Općine Ključ regulisan status ovih privremenih objekata. U toj Odluci izmedju ostalog piše: "Stvar je Općine Ključ da li će privremeni objekat srušiti radi isteka roka važenja njegovog trajanja iz dozvole za gradjenje (maksimalno na tri godine) uz mogućnost produženja ... Podnosilac zahtjeva za produženje važenja roka trajanja objekta može podnijeti samo aktivno legitimisano lice u upravnom postupku .. U konkretnom slučaju ORVI nisu stekli pravo vlasništva nad spornim objektom niti to po zakonu mogu..."
     Kad čitam ovo što je g. Botonjić napisao i potpisao ne mogu da nadjem ništa što je sporno. Sve je tačno, baš onako kako je to regulisano općinskim odlukama. Znači Općina je ta koja može da donese odluku o rušenju ali isto tako može i da produži važeću dozvolu. Onda se postavlja sasvim logično pitanje: Zašto se nije našla solucija da se dozvola produži ako je postojala mogućnost zapošljavanja invalida rata? Jesu li i RVI problem ove općine ili neke druge ? Zar i ovaj kiosk kao i drugi slični nije mogao da "smeta" još koju godinu a da u medjuvremenu koristi našim sugradjanima? Ako je općina imala neke planove da na tom mjestu podigne nešto ljepše, veće i korisnije za naše već obezhrabrene ljude - ja sam prvi koji će podržati ovaj njihov čin. Zato gospodo da bi spriječili špekulacije, objasnite ovom puku motive koji su vas naveli da uradite ovu nimalo popularnu radnju. Možda i za ovo ima neko logično objasnjenje a za koje mi, obični gradjani, ne znamo. Time ćete sebi sačuvati obraz a nama uliti nadu u neko bolje sutra.

Komentar :   Sulejman Filipović - CuniAko i vi imate komentar na ovu temu pošaljite ga na naš  MAIL


V. SVJETSKO PRVENSTVO
DIJASPORE BiH U MALOM FUDBALU


BIRMINGHAM, ENGLESKA
28-30 mart 2008PROGRAM:
PETAK,    28. 03.-

SUBOTA,  29.03.-

NEDJELJA,30.03.-
Doček i smještaj ekipa, izvlačenje grupa i parova - BOSANSKA KUCA
Svečano otvaranje SP-a, revijalna utakmica i sportska takmičenja - BIRMINGHAM SPORTS CENTRE
Ispraćaj gostiju


Informacije, prijave ekipa i infomracije o mogućnosti prezentovanja, sponzoriranja i pokroviteljstva:

Anes Cerić (uknetwork@btconnect.com tel.: 0044 773 499 4856)
Haris Halilović (halilovic2001@aol.com tel.: 0049 175 336 4310)
Namik Alimajstorović (alimajstorovic@gmail.com tel.: 0044 7754191587)
Hajrudin Isović (Isovic-rvi@web.de, tel.: 0049 177 19 00 248)Učestvujte na SP-u dijaspore BiH
Budite dio sportske porodice BiH i njene dijaspore
  Ključ, 31  januar 2008


Nova Lada za geodete

 

    Uposlenici Općinskog organa uprave koji obavljaju geodetske poslove dobili su novo vozilo. Zbog velikog obima poslova i dotrajalosti starog vozila, koje i nije namjensko - stari Golf 2 star 20 godina, općina Ključ je kupila novo terensko vozilo Lada Niva - godina proizvodnje 2007. Za ovo vozilo općina Ključ je izdvojila 17.000,00 KM.


Izvor informacija:   OPĆINA KLJUČ


  

Serijal "Moja Afrika" našeg sugradjanina Edina Bajramovića,
koji smo nedavno počeli da objavljujemo, veoma dobro je primljen od posjetilaca našeg site. Interesantno štivo je brzo je našlo put do naših posjetilaca i već dobijamo pohvale i povoljne komentare za njegov "rukorad". Ipak mislili smo da će popularnost i praćenost ovog serijala
biti ograničena samo na ovaj site. Medjutim .... prevarili smo se.
Kao što možete da vidite sa gornje fotografije i webmasteri nekih drugih site su zapazili ove priloge, "skinuli" fotografije i tekst o našem Edi, "dopisniku" iz Mirovne misije UN. Kako pišu u najavi, jako interesantan prilog. Nećemo da im protivriječimo jer znamo da su u pravu a da budemo iskreni laska nam ovo "kopiranje". Zato Edo, nema druge nego samo tako nastavi.

 


  Ključ, 30  januar 2008


Ima li "fajde" od Biroa ?

Preko ovog Biroa godišnje se zaposli oko pedesetak osoba. Ovom podatku ne treba nikakav komentar!

    Da li ima "fajde" od prijavljivanja na Biro i uopšte od nade u zapošlja- vanje na našoj općini? Poznavajući situaciju u privredi a i u neprivrednim djelatnostima malo ima razloga za neki optimizam. Iako je situacija "takva kakva jeste", prema riječima gosp. Jasima Hadžića svi nezaposleni bi trebali da se prijave, ne samo zbog same evidencije, nego i zbog pokrivenog zdravstvenog osiguranja i novčane nadoknade.
 

    - Mnogi su izgubili nadu u zapošljavnje pa se stoga i ne prijavljuju na Biro - zaključuje gosp. Hadžić
    Broj osoba koje traže posao je svake godine sve veći. Tako je na kraju 2007. godine na evidencije bilo 2252 osobe, što je velika brojka za ovako malu sredinu. Gubeći nadu da će preko institucija sistema pronaći posao sve veći broj nezaposlenih se ne javlja na Biro. Obavezu da se prijavljuju svakih 30 dana samo u decembru prošle godine nije ispoštovalo 285 lica koji su zbog toga brisani sa evidencije.
    I pored tako teške situacije traže se načini da se broj nezaposlenih smanji. Jedan od njih je i prekvalifikacija u neka zanimanja koja se "traže". Najčešće se tu radi o gradjevinskim radnicima koji još uvijek mogu naći posao u drugim državama. Treba napomenuti da naš Biro ne posreduje u zapošljavanju sa firmama koje "nisu prošle" kod Državne agencije za zapošljavanje iz jednostavnog razloga da bi se spriječile prevare koje su se do sada dosta često dešavale.
    Gosp. Hadžić je iznio poodatak da su do sada primili 251 zahtjev od demobilisanih boraca i da su ih sve riješili. Bilo je i ima još problema sa naplatom na federalnom nivou ali se nada će se zakon ispoštovati i da će sve biti riješeno.
    Iznoseći statističke podatke vidljivo je da su mogućnosti i rezultati zapošljavanje jako skromni. Preko ovog Biroa godišnje se zaposli oko pedesetak osoba. Ovom podatku ne treba nikakav komentar!
    Od svih kategorija nezaposlennih lica najviše na Birou rada ima nekvalifikovanih radnika. U oči upada brojka od trinaest lica sa visokom školskom spremom koja u jednoj maloj i nerazvijenoj sredini imaju male šanse da ga i pronadju. Biro za zapošljavanje pokušava da se bar tim licima omogući pripravnički staž i polaganje stručnog ispita što bi bilo itekako važno za ta lica prilikom javljanja na konkurse.
 

    Interesantno je da su u prošloj godini izvršene dvije velike akcije inspekcije na otkrivanju rada "na crno". Rezultati njihovog rada nisu baš spektakularni. Kako kažu u Birou : zbog rada "na crno" sa evidencije su u prošloj godini brisane TRI osobe od kojih je jedna radila neprijavljena u Bihaću.
    - Jedina nada u neko veće zapošljavanje je pokretanje proizvodnje u nekadašnoj Ćilimari na Zgonu, Pilani u Ključu ili fabrici prema Halnovskom vrelu. To su ta mjesta gdje bi se mogao zaposliti veći broj ljudi, normalno uz sve male poduzetnike - zaključuje gosp. Hadžić
 Ključani koji se nalaze u Švicarskoj pokrenuli akciju za pomoć
svom sugradjaninu.Pomoć za familiju Mušanović      Na poziv da se pomogne familiji našeg sugradjanina Mušanović Muhameda Mume, reagovale su njegove "komšije" koje se trenutno nalaze u Švicarskoj i pokrenuli akciju za pomoć. Javio nam se Nihad Vučkić koji u svom pismu nam piše:
      - Upravo smo imali jednu malu akciju pokrenutu od Mistrić Mirsada - Coce i za kratko vrijeme smo skupili 1000 CHF "ZA NAŠEGA MUMU".
      Ja sa familijom krećem za Bosnu za par dana pa ću tu sumu uplatiti kad stignem na naznačenu banku u Ključu."


SPISAK DAVAOCA :

-MISTRIĆ MIRSAD-COCA
-VUČKIĆ NIHAD
-VUČKIĆ AMIR
-PEHLIVANOVIĆ AGO
-HANDANOVIĆ ENES
-MULAHMETOVIĆ ATIF
-ŠARIĆ NERMIN
-RISOVIĆ SEMIR
-IVANUŠIĆ ZDRAVKO (Čakovec)
    100 CHF
100 CHF
100 CHF
100 CHF
100 CHF
100 CHF
100 CHF
200 CHF
100 CHF


      - Prije par dana me je kontaktirao Vučkić Koki i Adem neznajući za našu akciju.I oni su u toku prikupljanja pa ako budu završili akciju ponijeću i te novce u Ključ."

Vučkić Nihad

Ključanima iz Švicarske jedno veliko HVALA od familije Mušanović.

Za sve one koji se žele uključiti u akciju za pomoć familiji Mušanović
brojeve računa za Evropu i Sjevernu Ameriku možete naći u prilogu
koji se nalazi niže na ovoj stranici.
  Ključ, 26  januar 2008


Prostorni plan "uzdrman"

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Ključ na dnevnom redu opet je razmatrano pitanje brana na Sani.

    Pitanje gradnje hidrocentrala na rijekama Sani i Sanici bila je glavna tema medju našim sugradjanima u prošloj godini. Poslije mnogo rasprava gradjani su rekli svoje mišljenje: nisu dali svoju saglasnost za izgradnju i pregradjivanje rijeka.
    Medjutim stvari ne idu uvijek onako kako mi to želimo. Na 2. vanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Ključ koja je održana 11.01.2008. godine na dnevnom redu opet su bile brane ali u ovom slučaju kao Primjedbe na Prijedlog Prostornog plana USK 2000-2020.     Osnovna primjedba na Prijedlog Prostornog plana USK-a je što je u njemu predviđena gradnja hidroelektrane “Vrhpolje“, a Prostornim planom općine Ključ koji je usvojen na XXX sjednici Općinskog vijeća općine Ključ nije predviđena hidroelektrana “Vrhpolje“, a i Zvanično mišljenje o korištenju hidropotencijala u slivu rijeke Sane na području općine Sanski Most koje je donijelo Općinsko vijeće općine Sanski Most na svojoj 24. sjednici ne dozvoljava izgradnju hidroenergetskih objekata na vodotoku rijeke Sane. Svi diskutanti su kategorički bili protiv gradnje hidrocentrale “Vrhpolje“ i tražili su da se na Skupštini USK ne raspravlja o Prostornom planu u formi prijedloga, već da se raspravlja u formi Nacrta Prostornog plana.
     Diskutanti su također podsjetili da su građani Ključa svoj stav i svoje “ne“ iznijeli u toku javne rasprave koja je predhodila XXX sjednici Općinskog vijeća općine Ključ. Na kraju sjednice je zaključeno da se Skupštini USK predloži da Prijedlog Prostornog plana skine s dnevnog reda Skupštine zbog toga što je u suprotnosti sa Prostornim planom općine Ključ i da čitavo Općinsko vijeće općine Ključ bude prisutno sjednici Skupštine USK.

Izvor informacija:   OPĆINA KLJUČ


 
  Ključ, 25  januar 2008


Povećan otkup mlijeka

Pored trinaest postojećih, otvoreno je još pet otkupnih mjesta i time olakšan put do proizvodjača mlijeka.

 

     Na području MZ Krasulje otvoreno je još jedno otkupno mjesto mljekare Megle. U prisustvu predstavnika mlje- kare predvođene direktorom gospo- dinom Marijanom Vučakom i pred- stavnika općine Ključ predvođene Općinskim načelnikom mr. Baja- zidom Hadžićem svečano je 10.12.2007. godine otvoreno otkupno mjesto u Balijevićima.
     Usljed povećanja proizvodnje mlijeka na području općine, pored 13 postojećih ove godine je otvoreno još 5 otkupnih mjesta i to: otkupno mjesto Pudin Han (farma Pobrić), otkupno mjesto Hasići, otkupno mjesto Sanica, otkupno mjesto Donje Krasulje i otkupno mjesto Balijevići. Od 18 otkupnih mjesta na području općine Ključ 17 pripada mljekari Megle, sem otkupnog mjesta Donje Krasulje koje pripada Poljoprivrednoj zadruzi “Krajina mlijeko“ iz Cazina.
     Na području općine Ključ u 2006. godine proizvedeno je 2.048.645 litara mlijeka, dok se ove godine očekuje da će broj proizvedenih litara mlijeka biti oko 2,5 miliona.
 
  Ključ, 24  januar 2008


Žena u našem društvu

Ovaj skup je dobio podršku privrednih i društvenih faktora u Općini kao i veliku moralnu podršku građana.

     Juče, 23.01.2008. god. u prostorijama SBiH, Predsjedništvo Žena SBiH Ključ organizovalo je u Domu kulture, okrugli sto na temu „Položaj žene u našem društvu“ u kojem je učešće uzelo 16 žena, predstavnica širokog spektra rada i zanimanja kao što su: domaćice, profesorice, uposlenice Organa uprave, direktorice JU, predstavnice NVO-a, nezaposlene koje su na Birou rada, zastupnice u Opć. Vijeću.
     Skup je medijski popraćen od strane JP Radio Ključ i dopisnika pisanih medija gosp. F.Bendera. Sama organizacija i realizacija Okruglog stola je dobila podršku od svih važnijih privrednih i društvenih faktora u Općini a najviše nas raduje moralna podrška od strane građana .
     Nakon iznesenih problema koji se tiču žene majke, supruge i materijalne situacije u kojoj žena živi, uslijedila je veoma kvalitetna diskusija iz koje su izvedeni sljedeći:

Zaključci:

 

1) Pokretanje građanske inicijative kojom se od JU Dom zdravlja Ključ traži da obez- bjedisvakodnevno pružanje usluga ljekara specijalista : pedijatra i ginekologa u cilju zaštite i očuvanja zdravlja djece i žene.
2) Da JU Dom zdravlja Ključ obezbjedi jednom sedmično pružanje usluga ljekara specijaliste za uho, grlo i nos.
3) Zahtjev za dječiji dodatak za sve majke bilo da su u radnom odnosu ili su nezaposlene. (uputiti Centru za socijalni rad i nadležnom kantonalnom ministar- stvu).
4) Zahtjev Zavodu za zapošljavanje da nezaposlene samohrane majke imaju prednost za poticajna sredstva za mali biznis i poduzetništvo.
5) Zahtjev da se zaposlenim porodiljama obezbjedi novčana naknada u iznosu 100% vrijednosti ličnog dohotka.
6) Zahtjev da se nezaposlenim majkama obezbjedi novčana mjesečna naknada u iznosu prosječne plaće u FBiH.
7) Prepoznati "Nasilje u porodici" i djelo- vati kod nadležnih institucija u cilju zaštite djece i žene jer su najčešće oni žrtva.
8) Aktivnije učešće kako institucija tako i pojedinaca u rješavanju svakodnevnih problema kojima se susreće žena koja zaslužuje mnogo više poštovanja nego što ga danas ima.
9) Nastaviti sa ovakvim i sl. aktivnostima koje imaju za cilj jačanje, osnaživanje i zaštitu žene majke, supruge, uposlenice ...
Ove mjere imaju za cilj da povećaju natalitet koji je iz godine u godinu sve manji i manji.

Predsjednica
Enisa Čahut – Kurbegović, prof.

 
  Ključ, 22  januar 2008


Asfaltirano naselje Luke

Asfaltiranjem prilazne ceste i dijela parkirališta za ovo naselje je bio san koji su napokon ostvario.

 

"Frišak" asfalt u naselju
     Srećom, iz našeg grada ponekad imamo i lijepe vijesti. Ipak se uradi nešto što podgrije nade gradjana u neko "bolje sutra". Tako je početkom decembra prošle godine u naselju Luke izvršeno je asfaltiranje kružne ulice i dio parking prostora. Vrijednost izvedenih radova je 40.000,00KM. Radove su finansirali općina Ključ sa 15.000,00 KM, ODF sa 17.000,00 KM i gradjani naselja Luke sa 8.000,00 KM.
     Gradjani su zadovoljni i smatraju da je bilo krajnje vrijeme da se ovo najveće naselje u našem gradu makar i djelimično uredi, jer iz ovog naselja objektivno najviše se novca prikupi po osnovu raznih komunalnih davanja.

Izvor informacija:   OPĆINA KLJUČ
Radnici ključke Šumarije pokrenuli akciju za pomoć
svom radnom kolegi.Pomoć za familiju Mušanović     Poštovani sugradjani,

      Malo je "pravih" Ključana koji ne poznaju Muhameda Mušanovića - Mumu. Ovaj tihi čovjek, medju prijateljima poznatiji kao Čerček, (kojeg je dobio kao vatreni navijač zagrebačkog Dinama i njihovog igrača Marijana Čerčeka), poznati ljubimac sporta i navijač NK Ključ, zapao je u nimalo zavidnu situaciju. Već duže vrijeme teško bolestan i u očekivanju neophodne operacije srca upao je u još jedan veliki problem: dobio je uslov da u roku od dva mjeseca uplati sumu od 9 000 KM za stan, u protivnom moraće iz njega iseliti zajedno sa svoje troje djece. Uz velike troškove koje ima oko svog liječenja ovo je postala "nemoguća misija". Strah i strepnja uselila se u ovu skromnu radničku porodicu.
    Mumine kolege sa posla pokrenule su akciju sa ciljem da se skupe neophodna sredstva za otkup njihovog stana kako familija Mušanović ne bi završila na ulici. Oni će sami od svojih skromnih primanja pomoći koliko mogu a isto tako zamoljavaju sve one koji žele da im se priključe kako iz Ključa tako i iz inostranstva da svoje priloge mogu uplatiti na slijedeće brojeve računa:Za uplate iz Evrope:
LHB INTERNATIONALE HANDELSBANK AG FRANKFURT/M
SWIFT CODE: LHBIDEFF

Za uplate iz Sjeverne Amerike:
WACHOVIA BANK, NA, NEW YORK
SWIFT CODE: PNBPUS3NNYC

Sve uplate se vrše na:
ABS Banka DD Sarajevo
Mahala 2 79260 Sanski Most
SWIFT CODE: ABS BBA22
IBAN: BA391990440001000071

ABS banka, Mušanović Muhamed
broj računa: 506116000101-27911


Obrada :   Cuni

Svim našim sugradjanima koji pomognu familiju Mušanović jedno veliko HVALA.  Ključ, 19  januar 2008


Biobašte
– plodne gredice između ljudi u BiH -


Porodicama teškog materijalnog stanja rad u zajedničkim baštama dodatni je izvor prihoda.

 

     Od kada je u Stupu u BiH, 2000. godine osnovana prva "Zajednička bašta" na kojoj je na pet hiljada kvadratnih metara od početka zajednički radilo 17 porodica, s ukupno 53 ljudi – bošnjačke, srpske, hrvatske i drugih nacionalnosti – u sedam godina rada, nevla- dina organizacija American Friends Service Committee u Bosni i Hercegovini otvorila je ukupno 19 takvih bašti. AFSC osigurava zemljište, predsjetvenu pripremu, sjeme povrća, alat i navodnjavanje, a korisnici se prethodno obrazuju o poljoprivrednoj pro- izvodnji na konvencionalni i organski način
     Željni pomirenja i mira, na udruženoj proizvodnji povrća uz pomoć AFSC do sada je zajednički radilo više od tri hiljade ljudi svih nacionalnosti. Projektom "Zajednička bašta" ova mirotvorna međunarodna organizacija u BiH nastoji pomoći izgradnju povjerenja i pomirenja među ljudima različitih nacio- nalnosti sukobljenih tijekom rata od 1992 do 1995. godine.
     - Za mene su Biobašte jedna od najljepših priča na Balkanu, jer ne stvaraju samo plodne gredice u proizvodnji organske hrane, nego i u međuljudskim odnosima. S obzirom na regiju u kojoj živimo, znamo koliko je važno uzgajati i normalnije odnose između ljudi sa svim njihovim različitostima. Oni na praktičan način, bez puno priče i pompe, pokazuju kako se lijepo kvaliteta različitosti iz organskih vrtova prebacuje na ljude. A raditi s njima, biti s njima u vrtu, na kafi, ili na najobičnijoj čašici razgovora, puni srca i sve prazne baterije koje nosimo na našim tijelima i duši...
     AFSC osigurava pojedinačne zemljišne parcele, financira predsjetvenu pripremu, sjeme povrća, alat i navodnjavanje, a korisnici se prethodno obrazuju o poljoprivrednoj proizvodnji na konvencionalni i organski način, te djeca o uzgoju povrća, cvijeća, i zaštiti okoliša. Od sezone 2005. se potiče osamostaljivanje formiranih zajednica u obliku udruga.
     Porodicama teškog materijalnog stanja rad u zajedničkim baštama dodatni je izvor prihoda, jer, kroz isključivo vlastitu proizvodnju povrća, namiruju dio potreba domaćinstva tokom vegetacijske sezone i zimskog perioda. Od početka projekta, ukupan prihod, odnosno tržišna vrijednost ubranog povrća bila je oko 500 hiljada, odnosno pola milijuna dolara.     U dosadašnjem radu nije se dogodio nijedan ispad netrpeljivosti među korisnicima, bez obzira na pripadnost različitim nacionalnostima i vjeroispovijestima. Odnos ljudi jednih prema drugima je prijateljski, što se potvrđuje svakodnevnim druženjem i zajedničkim radom, zajedničkim obilježavanjem svih praznika.
     Ideja da je baštovanstvo terapeutska aktivnost je dugo poznata a tradicija terapeutskog baštovanstva u drugim zemljama je veoma duga. Smatra se da bi se ova ideja mogla raširiti i u Bosni i Hercegovini te je stoga i napravljen program koji će se fokusirati na ljude sa posebnim potrebama te će nadopuniti dosadašnji način liječenja kroz rad u prirodi i kontaktima sa drugim licima.
     Lijepa ideja, kako je i dali je je moguće realizovati u našem Ključu.

Pripremio:   Sulejman FILIPOVIC CUNI
  Ključ, 18  januar 2008


Bez nogu uči hodati

 

     Peng Shuilin, Kinez koji je prije 12 godina u saobraćajnoj nesreći ostao bez donjeg dijela tijela, uključujući i donji dio trbuha, sada ući hodati.
     Shuilin je 1995. godine stradao u sudaru s kamionom. Bio je doslovno prepolovljen, a liječnici su uspjeli tranplantirati dio kože s gornjeg dijela tijela i podvezati mu trbuh kako bi sačuvali organe.
     Peng se nevjerojatno dobro oporavio, a nedavno je dobio proteze pomoću sada uči hodati.  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 13. januara 2008 godine u Ključu iznenada preminuo naš dragi

Mehmedalija  Delić - Dalija
1955 - 2008

Dženaza će se obaviti u utorak 15. januara 2008 u Ključu.

Ožalošćeni : Supruga Hanča, kćerka Dalina, zet Damir,
unuk Danis, punica Fadila, rodbina i prijateljiDobili smo pismo od jedne naše "bivše" sugradjanke.Klub Ključana u Zagrebu    Svakoj poruci koju dobijem od naših Ključana puno se obradujem. Ali, moram priznati da sam se ovoj današnjoj obradovao malo više. Naime, dobio sam "pisamce" od naše sugradjanke, gospodje Merime Muslimović - Koren. Ovo gospodja mi malo previše ozbiljno zvuči jer dotičnu šarmantnu "gospodju" pamtim jedino iz nezaboravnih gimnazijskih dana uvijek veselu i sa širokim osmijehom koji plijeni. Kako bilo da bilo, Merima nam se javila i u poruci, izmedju ostalog napisala:
     ...uvijek mislim da će to napisati netko drugi prije mene. Ponukana pismom gospodina Bećirbegovića, kojeg dobro poznajem iz mladosti, odlučih ti napisati što sam ja saznala iz literature o našem najljepšem, najboljem i naj, naj kraju.
 
     Svojevremeno me na to upozorio čika Safet Čokić da mu pronađem knjigu Eugena Kumičića odnosno jednu priču koja ima naslov "Pod puškom" u kojoj se zorno opisuju ovi događaji (bitke između autrougarske vojske i ostatka osmanlijskog carstva) i prekrasan opis naše Ključke doline kako to samo književnici i pjesnici Kumičićevog tipa opisati. Slijedeći put ću ti to poslati u prilogu ili osobno donijeti u Ključ.
     Druga stvar o kojoj hoću pisati je osnivanje Zavičajnog kluba Ključana i prijatelja Ključa .Osnivačka skupština je održana 8.12.07. u Zagrebu na inicijativu Vinka Blaževića i drugih Ključana koji se skupili iz raznih gradova Hrvatske (među inima i Fadil Mršić kao predstavnik Ključkog ogranka) Tu su se najviše istaknuli Velagićani i Pudinhančani mada ni mi čaršijanci nismo manjkali. Od starijih su se isticali čika Jozo Baković i Vlado Jungić pa Buljani koji već dugo žive u Zagrebu, braća Karlušić, Enes Kišević, Blaževići, Modrići i moja malenkost predstavnica Halnovića i naše generacije. Očekivalo se još nekih koji se nisu pojavili ali mi smo i bez njih uspjeli osnovati klub koji će nam biti poveznica s rodnim krajem.
    Svim Ključanima pozdrav od Merime Muslimović-Koren


    Hvala našoj Merimi na ovoj lijepoj novosti a ja se iskreno nadam da ćeš nastaviti da saradjuješ sa nama na ovom site jer, poznavajući tebe, znam da si uvijek bila ZA naš Ključ.

     Sulejman Filipović - Cuni

  Ključ, 2  januar 2008


Bosna je vaša zemlja

Edo Maajka pozvao funkcionere i građane BiH da prestanu biti dijaspora u vlastitoj zemlji. .

     Pripremajući se za izlazak novog albuma u februaru, Edo Maajka napravio je i nekoliko fotografija u Parlamentu Federacije BiH, poslavši poruku: "Prestanite se ponašati kao dijaspora BiH! Ponašajte se kao građani BiH!"
     Isto je ponovio gostujući u Hayatovom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, te pozvao Srbe, Hrvate i muslimane u Bosni i Hercegovini da se prestaju ponašati kao dijaspora, nego kao građani Bosne i Hercegovine.
     Dodao je kako Srbi i Hrvati moraju shvatiti da će svoje želje ostvariti u Bosni i Hercegovini, dok misli kako se Bošnjaci u BiH okreću tezi turske dijaspore, čega se trebaju riješiti. Edo Maajka, koji živi i radi u Zagrebu, dodao je kako je pun pozitivnih razmišljanja o Bosni i Hercegovini.


POGLEDAJTE VIDEO SNIMKU - ZA START KLIKNI NA STRELICU

 
KLIKOM NA GORNJU SLIKU MOŽETE VIDJETI NAŠ ALBUM
ŠALJITE NAM I VAŠE FOTOGRAFIJE DA IH DODAMO U OVAJ ALBUM  Ključ, 2  januar 2008


2007 je "prošla godina"


Vatromet, slavlje, ulične zabave ali i rigorozne mjere obezbjeđenja - sve ovo je obilježilo "najluđu noć" koja je iza nas.

     Milioni ljudi su širom svijeta pozdravili dolazak nove 2008. godine na sličan način - vatrometom, konfetima i zabavama na otvorenom. 2008. je prvo "stigla" na ostrvo Kiribati na jugu Pacifika, već u 11 sati prijepodne po srednjeevropskom vremenu.
     Berlin je Novu dočekao uz spektakularan vatromet koji je trajao punih dvanaest minuta dok se pred Brandenburškom kapijom okupilo oko milion ljudi.Već dva sata prije ponoći je aleja morala biti zatvorena za nove posjetioce jer je bila pretrpana građanima i turistima iz cijelog svijeta. Bila je ovo jedna od najvećih novogodišnjih zabava na svijetu.
 

Ovako je bilo u
svjetskim metropolama
     Nova godina je u Beču dočekana na posebno uređenoj aleji i uz svirku čak tridesetak sastava raznih muzičkih pravaca. Austrija je ove godine domaćin evropskog fudbalskog prvenstva, stoga su brojne Bečlije već bile odjevene u dresove pojedinih reprezentacije koje su se plasirale u završnicu prvenstva.
     Građani New Yorka su Novu godinu dočekali šest sati nakon Evropljana. Već tradicionalno se tamo sve vrti oko velike kristalne kugle koja se polako spušta niz jarbol i dodirne dno tačno u ponoć. Veselje je ove godine bilo posebno bučno. Jedino vremena za slavlje nisu imali policajci, koji su u strahu od mogućih terorističkih napada vršili rigorozne kontrole. Točenje alkohola je bilo zabranjeno. Policija je u službu stavila i specijalne pse, koji mogu da namirišu eksploziv, te specijalne agente FBI-a.
     Oko 50.000 Moskovljana dočekalo je Novu godinu na Crvenom trgu uz koncerte na otvorenom, dok je predsjednik te zemlje Vladimir Putin poručio da je privreda ojačala, kao i da je vraćen osjećaj jedinstva među Rusima.
     U Londonu, u slavlju organizovanom na obali Temze, učestvovalo je oko 700.000 ljudi, dok je u Parizu, od Jelisejskih polja do trga Konkord 400.000 ljudi dočekalo Novu godinu uz kišu i šampanjac.
     U Veneciji na trgu Svetog Marka 60.000 ljudi je, prema riječima organizatora, učestvovalo u "kolektivnom poljupcu", manifestaciji koja će prema riječima gradonačelnika postati tradicionalna u tom gradu.
     Prvi put od invazije na Irak 2003. godine, stanovnici Bagdada dočekali su Novu godinu uz pjesmu, ples i alkohol, a tačno u ponoć salve pucnjeva čule su se u Bagdadu, a nebo su parali puščani meci.
     Tako je to bilo u svijetu. Kod nas je takodje bilo izuzetno veselo. Nema te situacije koja bi mogla da nas omete u nakani da se dobro provedemo za najludju noć. Prepuni restorani, diskoteke i kafići kao i skijaški centri..... U mnogim gradovima u ponoć se uz već tradicionalne vatromete čulo i "štektanje" razih spravica a i eksplozije sredstava koja su trebala već odavno biti "penzionisana". Srećom nije bilo težih posljedica.
     Danas kao i nekad, Nova je godina univerzalan simbol novog početka. Pa kad već "po stoti put" počinjemo nadajmo se da će bar ovaj biti onaj pravi.


 
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network