M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOOKTOBAR    2 0 0 8


   Ključ, 31.  oktobar 2008
Pčele u opasnosti

Problemi pčelara na području općine Ključ uvećavaju se približavanjem zime.

 
    Pčelari na području naše općine našli su se u nezavidnoj situaciji. Zbog slabe pčelarske 2007, a i ove godine, velikih kišnih padavina i uopšte slabih vremen- skih uslova, koji su uticali na slabu proizvodnju pčelarskih proizvoda, rojeva i dr. pčelari su bili prisiljeni da se ove godine obrate za pomoć i odgovornim u Općini.
    Zadatak svakog pčelara ove godine je da spasi svoje pčele, kažu pčelari, a prehranu pčela ne mogu sami finansirati. Kako to uraditi bez pomoći sa strane? Pčelarima je potrebna pomoć u pripre- mama za predstojeću zimu tako da bi što veći broj pčela opstao do sljedećeg proljeća. Svjesni opasnosti koja prijeti, udruženje pčelara “Pčela-Ključ“ je uputilo i službeno zahtjev kojim su tražili novčana sredstva iz granta za poticaj poljoprivredi u 2008. godini iz Budžeta općine.
    Udruženje pčelara naše općine “Pčela-Ključ“ima 60 članova sa registriranim brojem od 2500 košnica.

----------------------------


   Ključ, 24.  oktobar 2008
Donacija od 330 knjiga

Škola će u u narendom periodu biblioteku otvoriti i učiniti je dostupnom i za građanstvo.

      Misija OSCE-a u BiH u okviru kampanje pod nazivom "Čitaj BiH" koju provodi, u petak je Osnovnoj školi Sanici donirala 330 knjiga. Donaciju direktoru škole Feridu Harambašić uručila je Radmila Trifković ispred OSCE-a. U okviru ove kampanje, OSCE je do sada podijelio više od 21.000 knjiga u trideset gradova u BiH. Direktor škole g. Harambašić izrazio je svoju zahvalnost ovom donacijom koja će obogatiti fond školske biblioteke te istakao kako će u narendom periodu biblioteku otvoriti i učiniti je dostupnom i za građanstvo.

 

Donaciju knjiga direktoru Harambašiću uručila je Radmila Trifković

     Škola u Sanici nedavno je dobila i pet računara u okviru kampanje "Iz njedara BiH" a koju je organizirao BH Telekom.----------------------------Odbojkašice prve na tabeli
 

     Odbojkašice ŽOK Ključa su u trećem kolu u gostima savladale ekipu Velike Kladuše sa tri naprema nula, po setovima 28:26, 25:14 i 25:22. Ovom pobjedom članice ŽOK Ključa imaju učinak tri od tri i prve su na tabeli Druge ženske Federalne lige Zapad sa osvojenih maksimalnih devet bodova.

Prilozi:  Radio Ključ   Ključ, 23.  oktobar 2008
Samardžiji 7 godina zatvora

Samardžija je odgovoran za zarobljavanje civila i njihovo sprovođenje a sud je to kvalificirao to kao pomaganje u zločinu.

      Apelaciono vijeće Suda BiH oglasilo je krivim Marka Samardžiju (1936.) za zločin protiv čovječnosti na području općine Ključ i osudilo ga na sedam godina zatvora.
 

Marko Samardžija
     Presudom Apelacionog vijeća, koja je konačna, utvrđena je Samardžijina odgovornost za sudjelovanje u širokom i sistematičnom napadu vojske i policije tzv. srpske republike BiH usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području općine Ključ. Kako je Sud utvrdio, okrivljeni je u svojstvu komandanta 3. čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade 10. jula 1992. naredio svojim vojnicima da iz kuća u Brkićima i Balagića Brdu izvedu bošnjačko stanovništvo, a zatim oko 50 muškaraca sprovedu u koloni do škole u selu Biljani iz koje su zajedno s muškarcima privedenim iz ostalih sela izvođeni i ubijani. Radi se o zločinu u kojem su ubijena najmanje 144 muškarca Bošnjaka, čija tijela su 1996. ekshumirana iz masovnih grobnica Lanište, Crvena zemlja i Biljani.
     Prema obrazloženju presude, nema dokaza o tome da je okrivljeni znao da će zarobljeni Bošnjaci biti ubijeni, kao ni o tome da je on sudjelovao u uklanjanju njihovih tijela ispred škole u Biljanima. Apelaciono vijeće smatra da je Samardžija odgovoran za zarobljavanje civila i njihovo sprovođenje, kvalificirajući to kao pomaganje, a ne saučesništvo u spomenutom zločinu.
     Ovo su, uz olakšavajuće okolnosti - dobrovoljnu predaju okrivljenog, njegovo ranije insistiranje na kažnjavanju odgovornih za likvidaciju civila, te njegovu poznu životnu dob, razlozi koji su uvjetovali izricanje kazne niže od zakonskog minimuma propisanog za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.
     U prvostepenom postupku Vijeće Suda BiH je 3. novembra 2006. godine izreklo presudu kojom je Marko Samardžija oglašen krivim za zločin protiv čovječnosti i osuđen na 26 godina zatvora.
   Ključ, 23.  oktobar 2008
Izbori - nema iznenadjenja

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila konačne rezultate za općinu Ključ na ovogodišnjim izborima.

      Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je dosad utvrđene izborne rezultate s 5.421 biračkog mjesta. Prema konačnim rezultatima, za općinu Ključ, izborni rezultati se ne razlikuju od ranije objavljenih.
 

     Tako je deset vijećničkih mandata osvojila Stranka demokratske akcije, pet mandata Nezavisna lista za Ključ, tri mandata Stranka za BiH, po dva mandata imaju SDP i BPS i po jedan mandat Stranka E-5, Prva lista neovisnih kandidata i Stranka penzionera. Osman Ćehajić kandidat SDA stranke novi je načelnik općine Ključ sa 2004 dobivena glasa. Na ove podatke politički subjekti imaju pravo u roku od tri dana uložiti žalbu i zahtijevati ponovno prebrojavanje ako smatraju da je to nužno. Izbori su građane ove zemlje koštali oko 11 miliona maraka, a Centralna izborna komisija je izlaznost od 55,3 posto ocijenila zadovoljavajućom.

    

Sastav Općinskog vijeća prema utvrđenim rezultatima:

 Stranka
demokratske
akcije
  
Egrlić Ahmet, Risović Elvir-Beli, Domazet Edin, Balagić Meliha, Subašić Muharem-Hari, Šulić Azra, Jakupović Fadil, Maslić Đevad, Botonjić Hasib, Medić Zlatan

 NLK   
Bajrić Fikret, Koljić Fikret, Jodanović Semir, Ćemal Mirnes, Bilajac Šahbaz

 Stranka za BiH   
Pobrić Amir, Čahut-Kurbegović Enisa, Kananović Semir

 Socijaldemokratska  stranka   
Kesedžić Meho, Vučkić Indira

 BPS   
Hajdarović Esad, Kestić Nermin

 PLNK   
Šljivar Fikret

 E-5   
Omanović Vahid

 Stranka penzionera/  umirovljenika   
Huskić Fikret
   Ključ, 22.  oktobar 2008
Predati ključevi stanova

Djeca koja su u ratu ostali bez oba roditelja konačno su dobila svoj krov nad glavom.

      Općinski načelnik Bajazid Hadžić nedavno je uručio ključeve stanova za dvije porodice, odnosno za dvoje djece koji su u ratu ostali bez oba roditelja.

 

Općinski načelnik uručio je ključeve stana djeci stradalih roditelja

     Općinsko Vijeće je na zadnjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli stanova za ovo dvoje korisnika koji su dobili stanove u novoj Tempikovoj zgradi. Ovim činom uručenja ključeva stanova za ove dvije porodice okončana je i realizacija odluke općinskog vijeća.


Nogometaši Ključa
osvojili bod
 

     Nogometaši Ključa su u devetom kolu igrali su neriješeno i osvojili bod. Na gostovanju u Kraljama ekipa Ključa odigrala je 1 naprema 1 sa domaćinom Radničkim. Nakon dužeg odsustva na golu Ključa bio je iskusni Sabahudin Budo Islamagić.
     U narednom kolu NK Ključ biće domaćin ekipi Podgrmeča iz Sanskog Mosta.

Prilozi:  Radio Ključ   Ključ, 20.  oktobar 2008
Nezadovoljstvo prevozom učenika

Škola i roditelji učenika obezbijedili su prevoz za učenike do kraja ovog mjeseca.

 
      Predstavnici Vijeća roditelja osnovne škole Velagići, održali su u srijedu sastanak u područnoj školi Krasulje sa direktoricom Majdom Koljić a tema sastanka bio je problem prevoza učenika. Škola i roditelji učenika obezbijedili su prevoz za učenike do kraja ovog mjeseca, čime je obustavljen šestodnevni protest roditelja s područja ove mjesne zajednice koji nisu slali djecu na nastavu zbog nemogućnosti plaćanja mjesečne karte. Mnogi roditelji su nezaposleni a školuju po dvoje i više učenika dok karta za prevoz iznosi 80 KM. Škola je u više navrata upućivala zahtjev ministarstvu da se obezbjede sredstva za prevoz učenika koji putuju i koji imaju pravo na besplatan prevoz.
      Na sastanku je zaključeno da vijeće roditelja još jednom uputi dopis ali i da upriliči posjetu predsjedniku kantonalne skupštine da kroz rebalans kantonalnog budžeta obezbijedi određen iznos sredstava barem do kraja kalendarske godine za djecu koja pohađaju OŠ Velagići.------------Približiti knjigu gradjanima 

 
      Promocija kampanje pod nazivom "Čitaj BiH" koju provodi Misija OSCE-a u BiH održana je u petak 17.10 u Osnovnoj školi Sanica. Škola je dobila 330 knjiga od čega 52 iznimna književna djela. Osnovni cilj kampanje je razviti ljubav prema čitanju i putem knjige omogućiti mladima da otvore vrata u novi svijet. čitanje pomaže i djeci i odraslima da nađu svoje mjesto u društvu jer čitanje je sredstvo koje im je potrebno za izražavanje osnovnih misli i ideja.
     Misija OSCE-a i BHT1 zajednički su pokrenuli ovu kampanju kako bi približili knjigu svim kategorijama stanovništva ali prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola koji predstavljaju budućnost ove zemlje.


Informacije:  Radio Ključ

------------------------------------

 

   Ključ, 18.  oktobar 2008 


Kestenijada u vrtiću

      Uprava dječijeg vrtića Ljiljan priredila je Kestenijadu za svoje mališane. Sa Kestenijadom uposlenici i djeca vrtića Ljiljan kao i svake godine na ovaj način izražavaju dobrodošlicu jeseni u našem gradu te prirede dobru zabavu uz muziku i ples roditeljima i sve većem broju posjetilaca ove manifestacije.

 

 


------------Potvrdjeni rezultati izbora 

 
      Centralna izborna komisija BiH objavila je juče rezultate izbora za još deset općina medu kojima i za općinu Ključ nakon validacije i prebrojavanja glasova sa biračkih mjesta. Rezultati se ništa bitnije ne mijenjaju od onih prvih objavljenih.
     Novi općinski načelnik Osman Ćehajić kandidat ispred stranke SDA osvojio je 1927 glasova. Prema objavljenim rezultatima, saziv općinskog vijeća će izgledati ovako, SDA će imati najviše vijećnika njih deset, Nezavisna lista za Ključ će imati pet vijećnika, tri vijećnička mjesta ima Stranka za BiH, po dva SDP i BPS – Sefer Halilović, te po jedno vijećničko mjesto Evropska ekološka stranka, Stranka penzionera i Prva lista neovisnih kandidata.


Informacije:  Radio Ključ
 
   Ključ, 18.  oktobar 2008
Uhvaćeni provalnici

Provalnici su najvjerovatnije učestvovali u ranijim provalnim krađama na području naše općine.

 
      Nakon pokušaja provale u ugostiteljski objekat "Noćne ptice" na Krasuljama od prije nekoliko dana policija je uhapsila četiri osobe osumnjičene za ovo krivično djelo a koje su s područja Srednje Bosne. Prema riječima svjedoka, provalnici su pokušali nasilno ući u objekat tako što su sa velikim pajserom nastojali da razvale ulazna vrata.
      Policija provodi istražne radnje nad poči- niocima a osumnjičeni se dovode u vezu i sa rani- jim provalnim krađama na području naše općine.------------Eko kampanja "Voda je život" 

 
      Ove godine Ekološka koalicija unskog sliva – EKUS provodi kampanju pod nazivom ''Voda je život''. U okviru kampanje održaće se kviz znanja među učenicima osnovnih škola i Javne tribine u svim općinama Unskog sliva. Tim povodom u područnoj školi Krasulje održana je jedna ovakva radionica a našu školu na regionalnom takmičenju predstavljaće upravo učenici O.Š. Velagići.

Informacije:  Radio Ključ

------------------------------------

 
Ekološka koalicija unskog sliva – EKUS
Eko pokret zelenih Ključ"VODA JE ŽIVOT"KAMPANJA PODIZANJA JAVNE SVIJESTI O POTREBI
ZAŠTITE VODA NA PODRUČJU SLIVA RIJEKE UNE


PROČITAJTE KOMPLETAN TEKST KAMPANJE KLIKOM OVDJE
   Ključ, 17.  oktobar 2008
Održana likovna kolonija

Na lokacijama u Sanici, Starome gradu, Zmajevcu održana treća po redu likovna kolonija.

 
      U nedjelju je održana treća po redu likovna kolonija u našem gradu. Organizator likovne kolonije je Udru- ženje likovnih umjetnika Stari grad na čelu sa gosp. Šefikom Mršićem.
      Kolonija je okupila brojne domaće umjetnike s područja BiH a radilo se na više lokacija Sanici, Starome gradu, Zmajevcu. Iz godine u godinu sve značajniji broj učesnika kolonije čine djeca i omladina.
     Radove likovnih umjetnika sa održane kolonije građani će imati priliku vidjeti na prvoj narednoj izložbi.

*********************


 


------------Vikend bez struje ! 

 
      Ovog vikenda kompletno područje naše općine biće u mraku zbog prekida u snadbijevanju električnom energijom. Iz elektrodistribucije su javili da zbog plani- ranih radova ''Elektorprenosa''na elektro-energetskim objektima doći će do obus- tave isporuke električne energije na cijelom opštinskom području od 18.10 od 7 sati do 20.10 do 7 sati. .
     Tim povodom i javno preduzeće Ukus apeluje na građane da što racionalnije koriste pitku vodu, jer će voda biti isporučena prirodnim padom bez upotrebe pumpi, a ovo preduzeće vršiće i redukcije vode po kvartovima gdje su zabilježeni veći gubici, radi većeg zadržavanja vode kako bi opskrbili grad do 20.10.


-------------


 


 


NK Ključ protiv Radničkog


      Nakon dvije uzastopne domaće utakmice i pobje- de, nogometaši Ključa će u devetom kolu igrati na gostovanju. Ekipa Ključa ide u Kralje gdje će igrati protiv domaće ekipe Radničkog. NK Ključ je trenutno peti na tabeli sa 12 osvojenih bodova dok je lider na tabeli Sloga iz Bosanske Otoke sa 21 bodom.
 


Informacije:  Radio Ključ

 
   Ključ, 16.  oktobar 2008
Sanička Pekmezijada 
      U nedjelju je na platou kod saničkog mosta održana još jedna u nizu manifestacija Pekmezijade koju svake godine prirede vrijedne domaćice saničke doline.
      U organizaciji ovogodišnje manifestacije pomoć u organizaciji pružilo im je i udruženje građana Ključ budućnosti i direktorica ovog udruženja Šefika Muratagić. Značaj ove manifestacije ali prije svega proizvodnju prirodne i zdrave hrane i domaćih proizvoda prepoznali su i u kantonalnom ministarstvu koje je financijski pomoglo ovogodišnju pekmezijadu kao i općina Ključ.
     Proizvodi žena saničke doline predvođeni Enisom Omanović već su postali prepo- znatljivi na sajmovima širom BiH.

 ------------Dobri rezultati naših učenika 

 
      Na kantonalnom krosu učenika osnovnih i srednjih škola u Bihaću na hipodromu Bak- šaiške bare, učenici naših škola ostvarili su zapažene rezultate. U konkurenciji osnovnih škola za dječake prvo mjesto osvojio je učenik O.Š. Ključ Ibrahimović Admir dok je kod srednjoškolaca prvo mjesto ostvojio Zuka- nović Rešid.
     U ekipnom takmičenju, ženska ekipa MSŠ Ključ osvojila je prvo mjesto što je u konačnici i sveukupnom plasmanu našoj osnovnoj i srednjoj donijelo treće mjesto na ovom takmičenju.Informacije:  Radio Ključ

 
   Ključ, 14.  oktobar 2008
Obilježena trinaesta godišnjica

Nakon polaganja cvijeća upriličena je posjeta i Muležu, mjestu na kom je Osman položio svoj život u odbrani zemlje.

      U subotu 11. oktobra u Ključu je obilježena trinaesta godišnjica od pogibije ratnog komandira 708. lahke brigade Osmana Porića i nosioca najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

 

      Tim povodom, porodica rahmetli Osmana Porića, supruga Zvjezdana, sin Jasmin, brat Kenan sa suborcima i predstavnicima lokalnih vlasti opština Travnik i Novi Travnik došli su u Ključ kako bi položili cvijeće na spomen obilježju u ulici koja je dobila naziv po ovom komadantu. U ulozi domaćina ispred općinskog organa uprave naše općine delegaciju je predvodio pomoćnik načelnika Ćazim Hadžić a delegaciju su još činili predstavnici boračkih udruženja općine Ključ. Nakon polaganja cvijeća upriličena je posjeta i Muležu, mjestu na kom je Osman položio svoj život u odbrani zemlje. Tu su se pomenutim delegacijama priključile i delegacije iz Sanskog Mosta predvođena načelnikom Sanjinom Halimovićem kako bi odali dužnu počast ratnom komandiru i najboljim sinovima ove zemlje koji su ugradili soje živote u temelje jedine nam domovine.
     Osman Porić poginuo je 1995. godine na brdu Mulež kod Ključa u akciji oslobađanja gradova Bosanske Krajine, Ključa i Sanskog Mosta.------------Sportske igre invalida BiH 

 
      Tokom vikenda u Sarajevu su održane pete po redu sportske igre ratnih vojnih invalida. članovi organizacije RVI Ključ Enes Kulo- sman, Mujo Islamagić i Vahida Bešlagić ovim redoslijedom na igra- ma su osvojili prva tri mjesta i četvrti put za redom postali ekipni državni prvaci u pikadu.
     Uspjeh je još veći zbog činjenice da su ovo troje članova RVI Ključ jedini koji su donijeli medalje s područja našeg kantona.Informacije:  Radio Ključ

 
   Ključ, 14.  oktobar 2008
Mladost i ljepota u Colosseumu

Spektakularna manifestacija održana je pod medijskim pokroviteljstvom Radio stanica iz Ribnika, Bosanskog Petrovca i Ključa.

      U petak je u diskoteci Koloseum održan spektakularna manifestacija, kvalifikacijskog izbora za Miss Balkana 2008. Na ovom izboru ljepote učestvovale su domaće djevojke kao i djevojke iz drugih gradova. Iza organizacije stoji renomirana kompanija "Fashion empire" iz Beograda uz suorganizaciju diskoteke Koloseum i medijskim pokroviteljstvom Radio stanica iz Ribnika, Bosanskog Petrovca i Ključa.

 

      Program je bio ispunjen koreografijama vatrenim plesom i revijom donjeg rublja. Odlukom žirija pobjednica takmičenja je Lejla Bečić iz Ključa, prva pratilja je Selma Emrulović iz Bihaća, druga pratilja Ljutić Elma iz Ključa a miss publike Emina Ćano, također iz Ključa. Centralni izbor za Mis Balkana bit će održan do 12. januara u nekom od glavnih gradova regije.------------Sa sportskih terena 

 
      U subotu je odigrana utakmica II kola odbojkaške lige Federacije BiH između ženskog odbojkaškog kluba Ključ i ženskog odbojkaškog kluba Una – Stiroterm iz Bosanske Krupe. Pobijedila je domaća ekipa ŽOK Ključ sa rezultatom od 3:0 u setovima.
     A ovog vikenda počelo je takmičenje i u kantonalnoj ligi za mlađe selekcije, juniorke i pionirke. Juniorska ekipa ŽOK Ključ izgubila je od domaće ekipe ŽOK Bihać sa 2:2 u setovima, dok je pionirska ekipa pobijedila svoje vršnjakinje iz Bihaća sa 2:2.*******


     Nogometaši Ključa su u okviru osmog kola, igranom u subotu II lige Federacije na domaćem terenu minimalnim rezultatom od 1:0 savladali ekipu Viteza iz Bužima.


Informacije:  Radio Ključ

 

Traži se...


Hi, tražim prijatelja Pervić Emira - Špiju iz Ključa.Ako ga neko poznaje molim da mi pomogne da stupim sa njim u vezu. Ja sam u U.S.A Chicago. Moj e-mail je sead-sanela@comcast.net
a moje ime je Sead ( Sikira )


********

      Pomenutog gospodina sam vidjao ovog ljeta u Ključu i proveo nekoliko sati u društvu sa njim ali nemam njegovu e-mail adresu. Zato g. Špija, javi se Sikiri, vidiš da je već otvorio Coronu i spremno te očekuje (a moguće zovne i mene... vidim tri flašice). Pozdrav za obojicu od Cunog

   Ključ, 9.  oktobar 2008
Voda, struja, put...

Naselje Rudenice, po pitanju infrastrukture, nije odradilo ništa sem sanacije zgrade Doma kulture.

      Problemi koji opterećuju mještane MZ Velečevo-Dubočani podruž- nice Rudenice našli su se na dnevnom redu sastanka održanog prošle sedmice. Prioritetni problem je vodosnabdjevanje ovog naselja, te činjenica da još uvijek jedan dio naselja nema priključak električne energije. Pored ostalih problema mještani su istakli loše stanje makadamskog puta koji se gotovo nikako ne održava , te činjenicu da je ova podružnica ostala bez zemljišta na kojem je prije rata bilo igralište , a na kojem je sada izgra- đena privatna pilana.
 
      Generalno gledano mještani su istakli loš odnos vlasti prema ovoj podružnici a što su argumentovali či- njenicom da se u poslijeratnom pe- riodu u naselju Rudenice po pitanju infrastrukture nije odradilo ništa sem sanacije zgrade Doma kulture.
      Na poziv mještana sastanku je prisustvovao i Šef službe za društve- nu djelatnost i opću upravu Ćazim Hadžić koji je iznio da je on o ovim problemima već upoznat i da su po- krenute određene aktivnosti na rješavanju ovih problema . Projekat vodo- snabdjevanja naselja Rudenice – priključak na gradski vodovod i elek- trifikacija preostalog dijela naselja su kandidirani kod viših nivoa vlasti. Takođe istakao je da je osnovni razlog što infrastruktura u ovom naselju zaostaje taj što mještani nisu spremni da izdvoje novčano učešće kao što izdvajaju mještani drugih dijelova općine.------------Nogometni turnir u Velečevu 

      Na igralištu u Velečevu, koje je još u izgradnji, prošlog petka, organizovan je turnir u malom nogometu. Na turniru učešće su uzele 4 ekipe juniora i to ekipa Šehići, Mehmedagići, Velečevo i Dubočani i prvo mjesto zauzela je ekipa Šehića . Prijateljsku utakmicu odigrali su i seniorska ekipa Velečevo-Dubočani protiv Zgonjana.
     Kako je naglasio organizator ovog turnira i predsjednik Savjeta MZ Lepirica Mustafa, od kojeg je i potekla inicijativa za izgradnju ovog igrališta, cilj je da ovaj turnir preraste u tradiocionalni koji će se organizovati povodom Ramazanskog bajrama.Informacije:  Općina Ključ

 
      Ključ, 9. oktobra 2008 godine


Kanalizacija i na Velagićima


 


      Prošle sedmice, u kabinetu načelnika općine, potpisan ugovor za izgradnju druge faze projekta kanalizacije u mjesnoj zajednici Velagići, odnosno, implementaciju 400.000 KM koje je obezbijedilo federalno ministarstvo poljoprivrede. Ugovor su potpisali općinski načelnik Bajazid Hadžić i firma d.o.o. Mujezinović koja će biti izvođač radova a ova firma bi trebala ovih dana ući u posao.

 

      Do sad je u prvoj fazi izgradnje kanalizacije u Velagićima implementirano 500.000 KM a ukupna vrijednost projekta je oko 2,5 miliona maraka. 


      Ključ, 6. oktobra 2008 godine


Održani općinski izbori
- OSMAN ĆEHAJIĆ - novi načelnik općine -


 

     Juče su u BiH održani lokalni općinski izbori. Izbori su protekli bez većih incidenata. Na području naše općine nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira za vrijeme trajanja izbora. Odziv birača na izbore na području naše opcine bio je nešto niži u odnosu na prosjek ukupnog broja gradjana u Bosni i Hercegovini koji je izašao na izbore.
 

Osman Ćehajić
      Prema prvim preliminarnim rezulatima mandat načelnika općine Ključ u naredne četiri godine biće magistar Osman Ćehajić, kandidat Stranke demokratske akcije koji je osvojio 1927 glasova, dok je najbliži protukandidat iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu Nedžad Zukanović osvojio 1820 glasova. Prema nezvaničnim podacima kojima raspolaže većina izbornih stabova političkih partija u Ključu novi sastav Općinskog vijeća mogao bi izgledati ovako: SDA je osvojila 10 vijećničkih mandata, odmah poslije njih po broju osvojenih mandata je Lista nezavisnih kandidata Fikret Bajrić sa 5 osvojenih mjesta, SDP ima tri mandata, Stranka za BiH- Sefer Halilović dva mandata, te po jedan mandat imaju Stranka penzionera i Evropska ekološka stranka. Ovisno o izbornim pravilima kao i o procentu glasova tokom prebrojavanja još jednom vjećničkom mandatu nadaju se u SDA kao i u Listi nezavisnih kandidata.
      Centralna izborna komisija dužna je u roku od 30 dana objaviti potpune rezultate glasanja na lokalnim izborima.
 


 


Festival narodne muzike


 
     U petak je u diskoteci Colosseum održan treci po redu festival narodne muzike koji je organizaovao KUD "Naša mladost". Publici se predstavilo 14 izvodjača, interpretatora narodne muzike, učesnika emisije Folk show. Voditelj festivala bio je Enver Šadinlija koji je najavio da će od iduće godine Festival narodne muzike u Ključu imati medjunarodni karakter.
      Što se tiče pobjednika, nagradu publike i prvo mjesto osvojio je Semir Jahić iz Srebrenika, drugo mjesto podjelili su Emira Halilović iz Travnika i Mensad Tropić iz Kalesije a treće mjesto osvojio je Kenan Dedić iz Sarajeva. Nagrade su podijelili općinski načelnik Bajazid Hadžić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u vladi kantona Amir Hadžić kojem je ovom prilikom KUD "Naša mladost" uručila i specijalnu zahvalnicu za generalnog sponzora manifestacije.

 
Minimalna pobjeda Ključana


 

 
      Nogometaši NK Ključ su u subotu u okviru sedmog kola na domaćem terenu, minimalnim rezultatom savladali ekipu Mladosti iz Vrnogrča. Jedini gol na ovoj utakmici postignut je iz jedanaesterca a gol je postigao Bogunović.
      U narednom osmom kolu nogometaši Ključa imaće priliku za drugim uzastopnim trijumfom a kao domaćini ovaj put sastaće se sa ekipom Viteza iz Bužima.Informacije:  Radio Ključ

 

Predizborna šutnja


 

 
      Gotovo trideset hiljada kandidata boriće se za 3186 mjesta u vijećima 139 općina, gradskom vijeću Mostara te u skupštini Distrikta Brčkog U BiH je na snazi predizborna šutnja uoči nedjeljnih općinskih izbora. Nešto više od tri miliona registriranih glasača biraće novi sastav tijela lokalne vlasti. Gotovo trideset hiljada kandidata boriće se za 3186 mjesta u vijećima 139 općina, gradskom vijeću Mostara te u skupštini Distrikta Brčkog.
      Direktnim biranjem glasači će odlučiti i o budućim načelnicima općina te o gradonačelniku Banje Luke. Gradonačelnici drugih velikih gradova, poput Sarajeva i Mostara, biraju se neizravno glasovima općinskih vijeća.
      Na ovim izborima ne postoje kvote po nacionalnom ključu, već se bira prema broju dobivenih glasova za stranačke kandidacijske liste koje su otvorenoga tipa, uz iznimku 37 vijećničkih mjesta rezervisanih u nekima od općina za pripadnike nacionalnih manjina koje tamo žive.

  

 


Mladost protiv NK Ključ


      Nogometaši Ključa u subotu će u okviru sedmog kola, imati priliku popraviti bodovni saldo. Na stadionu Pod Lubicom naši nogometaši dočekuju ekipu Mladosti iz Vrnograča.
      Prema rasporedu utakmica počinje u 15 sati i 30 minuta.
 

 

------------


 

POKLONI
za djecu sa posebnim potrebama


      Povodom medjunarodnog dana djeteta, u subotu će Udruženje gradjana oštećenog sluha i govora naše općine podijeliti bajramske paketiće za djecu sa posebnim potrebama. Podjela će se izvršiti u vrijeme trajanja radionice za djecu sa posebnim potrebama sa početkom u deset sati.Informacije:  Radio Ključ 
   Ključ, 2.  oktobar 2008
Lokalni izbori 2008 - u nedjelju

Na lokalnim izborima u našem gradu glasaće se na dvadeset biračkih mjesta a izborna komisija je obezbijedila i jedan mobilni tim..

 
      Lokalni izbori 2008 održaće se u nedjelju 5. oktobra. U nedjelju na dan lokalnih izbora u sedam sati biće otvorena sva biračka mjesta u BiH njih 4.985 a zatvoriće se u 19 sati. Izborna šutnja počinje sutra u sedam sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta. CIK je obavezan najkasnije pet sati nakon zatvaranja biračkih mjesta objaviti prve nepotpune preliminarne izborne rezultate za nivo načelnika općina.
     Na lokalnim izborima u našem gradu glasaće se na dvadeset biračkih mjesta a izborna komisija je obezbijedila i jedan mobilni tim. Registrovanih osoba sa pravom glasa ima 13.500 za općinu Ključ. Naši gradjani biraće izmedju četrnaest političkih partija, jednu koaliciju, dvije nezavisne liste i četiri kandidata za načelnika općine.

------------Predizborni skup SDA 

 
      U Domu kulture održao se centralni predizborni skup općinske organizacije stranke demokratske akcije. Na skupu je predstavljena platforma i kandidati stranke sa liste za općinsko vijeće. Centralni skup, pored predstavljanja kandidata i izborne platforme, bio je popraćen i zabavnim dijelom programa..


Informacije:  Radio Ključ

 

Optičke prevare


 

Highslide JS
KLIKNI NA SLIKU
 
     Poslije svih ozbiljnih tema evo da se malo i zabavimo. Vjerovat- no ste i vi bili nekad u čudu saz- nanjem da vas vaše oko vara... Optičke iluzije su vrsta varki koje uključuju pojave koje percipiraju oči. Neke su uzrokovane nesavr- šenošću naših osjetila, primjerice sporošću oka, a za neke je krivac jednostavno naš mozak. Dobro pogledajte ovu fotografiju jer će vas ono što ćete vidjeti sigurno iznenaditi. U narednom periodu pokazaćemo vam još nekoliko tak- vih primjera da se uvjerite koliko vaše oko "griješi u svom radu".

 
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network