M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESONOVEMBAR    2 0 0 8


   Ključ, 28.  novembar 2008
Potpisan sporazum o saradnji

Sporazumom se uređuju i aktivnosti koje će poduzimati u cilju unapređivanja poslovne saradnje i jačanja privrednog razvoja.

    
 
Ismet Pašalić
     Jučer je u Ključu potpisan Sporazum o suradnji Privredne komore i Općine Ključ. Sporazum su potpisali mr. Osman Ćehajić načelnik općine Ključ i predsjednik Privredne komore mr. Ismet Pašalić. Sporazumom se uređuju međusobni odnosi i utvrđuju aktivnosti koje će Komora i Općina poduzimati u cilju unapređivanja ukupne poslovne saradnje i jačanja privrednog razvoja na području naše općine a na partnerskoj osnovi međusobnim pružanjem pomoći i razmjenom informacija.
    Dogovoreno je da se u okviru suradnje aktivnost usmjeri prvenstveno na: poticanje i unapređivanje privrednog razvoja općine Ključ; izradu strateških razvojnih projekata i dokumenata; apliciranje projekata na EU i domaće fondove; ostvarivanje novih poslovnih veza između privrednih subjekata; zajednički interes za korištenje komplementarnih proizvodnih resursa; saradnju u oblasti zaštite prirode i okoliša; razvoj projekta “ EKOBIS “; poticanje i razvoj organske poljoprivrede putem „Prve organsko – ekološke zadruge USK„ Bihać; edukaciju privrednika i potreba općine Ključ; podršku privrednim društvima u učešću na sajmovima u zemlji i inozemstvu; razvoj turizma na području općine Ključ.

 
 
Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Povodom 3. decembra koji se obilježava u svijetu kao međunarodni dan osoba sa invaliditetom, Udruženje građana oštećenog sluha i govora će u subotu 29. novembra za djecu sa posebnim potrebama prirediti završnu radionicu u okviru projekta za djecu sa posebnim potrebama. Već treću godinu za redom na našoj općini djeluje i postoji Radionica djece sa posebnim potrebama pri Udruženju građana oštećenog sluha i govora. Ovo udruženje okuplja djecu svih poteškoća i uzrasta, koja se na jednom mjestu okupljaju, druže, razvijaju socijalizaciju. Ovaj humani projekt prepoznali su mnogi, koji su pomogli realizaciju projekta koji se za djecu sa posebnim potrebama završava ovog vikenda.

 

prilozi:  Radio Ključ


   Ključ, 25.  novembar 2008
Obilježen Dan državnosti BiH

Ovogodišnje obilježavanje praznika otpočelo je polaganjem cvijeća na Spomen obilježju žrtvama proteklog rata.

    
 
Polaganje cvijeća na
Spomen obilježje
     Obilježavanje Dana državnosti BiH u Ključu otpočelo je danas polaganjem cvijeća na Spomen obilježju žrtvama proteklog rata. Cvijeće je položio Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Fadilom Jakupovićem, i predsjednikom Udruženja demobilisanih boraca općine Ključ Kemalom Dedićem. U svom obraćanju Općin- ski načelnik podsjetio je prisutne šta se desilo 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu i još jednom podcrtao značaj ovog datuma za našu državu.
    Polaganju cvijeća i sjećanju na sve žrtve sa područja naše Općine prisustvovali su i ef. Mensur Štulanović, vijećnici Općinskog vijeća, predstavnici političkih partija, direktori javnih preduzeća i ustanova, pomoćnici Općinskog načelnika, te brojni gradjani.


Izvor informacija:  Općina Ključ


 
Čestitka povodom Dana državnosti BiH

25. novembar slavimo kao Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Tim povodom želimo uputiti iskrene čestitke gradjanima općine Ključ u zemlji i inostranstvu, posebno pripadnicima Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog antifašističkog rata, pripadnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata, porodicama šehida i civilnih žrtava rata, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

Sudbina je htjela da se na ovaj dan 1992. godine formira i 17. Viteška krajiška brdska brigada u kojoj je bilo najviše pripadnika sa teritorije naše općine. Koristimo ovu priliku da svim pripadnicima 17. Viteške krajiške brdske brigade čestitamo dan brigade.


OPĆINSKI NAČELNIK
mr. sci. Osman Ćehajić s. r.

PREDSJEDAVAJUćI OPĆINSKOG VIJEĆA
Fadil Jakupović s. r.


 
 

Evropsko
prvenstvo
u
mušičarenju
 

      Od 12. do 16.juna 2010. godine održaće se 16. Evropsko prvenstvo u mušičarenju na pet staza u Bosni i Hercegovini od kojih će neke od staza biti i rijeke Sana i Sanica. Tim povodom u našoj općini boravili su Marcel Kučinski, Milorad Vujić i Bajro Hodžić članovi takmičarske komisije koji su se sastali sa načelnikom općine i predstavnicima Sportsko-ribolovnog društva iz Ključa. Kako je riječ o veoma značajnom i tehnički zahtjev- nom projektu, članovi ribolovnog saveza BiH željeli su iz prve ruke informisati o opred- jeljenosti općina za organizaciju i učešću u ovom projektu.
     Osman Ćehajić, načelnik općine, istakao je da će i općina Ključ učestvovati u ovom projektu i pomoći koliko to bude mogla jer je evropsko prvenstvo u mušičarenju i prilika da se između ostalog turistički potencijali naše općine prikažu u najboljem svjetlu.


Prilog:  Radio Ključ
   Ključ, 22.  novembar 2008
Zimsko održavanje puteva

    
 
     Nakon obnovljenog javnog oglasa za odabir najpovoljnijih ponuđača za zimsko održavanje loklanih puteva na području naše općine, Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu izvršio je odabir najpovoljnijih ponuđača. .
    Na adresu ove ustanove pristigle su četiri ponude a za održavanje puteva u zimskim uslovima pobrinuće se "Šim komerc" u mjesnim zajednicama Humići i Zgon-Crljeni, JKP "Rad" za područje grada i Velečeva i Dubočana, doo Peca održavaće lokalne puteve u Kamičku i Krasuljama te doo "Pobrić" u Velagićima i Sanici.

Pobjeda
naših
košarkaša


 

     Prošle nedjelje su košarkaši KK "Sana Ključ" iz Ključa ostvarili značajnu pobjedu savladavši goste KK "Nizac" iz Cazina sa 72 naprema 50.
     Među boljim igračima u pobjedničkoj ekipi istakao se Ermin Bečić sa 28 postignutih koševa, Šehić Ermin sa 14 i Dino Koljić sa 12 postignutih koševa.
      Narednu utakmicu naši košarkaši igraju sa KK "Bratstvo" iz Bosanske Krupe.


Prilozi:  Radio Ključ
   Ključ, 22.  novembar 2008
Istinom i pravdom u budućnost

Studenti su obišli i gradove Unsko-sankog kantona i upoznali se sa kulturno-historijskom baštinom.

    
 
     Asocijacija studenata Fakulteta političkih nau- ka "Spona" u suradnji sa Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Savezom logoraša Bosne i Hercegovine za studente Univerziteta u Sarajevo organiziralo je trodnevnu naučnu ekskurziju pod nazivom "Istinom i pravdom u buducnost Bosanska Krajina 2008".
    Tako su se studenti sarajevskog Univerziteta nedavno pridružili bivšim logorašima sa kojim su posjetili nekadašnji logor Manjaču. Pored obilaska logora Manjača studenti su obišli i gradove Unsko-sankog kantona kako bi se upoznali sa kulturno-historijskom baštinom Bosanske krajine, genoci- dom, masovnim grobnicima, koncentracionim logorima i drugim oblicima zločina. Studenti su juče u društvu Jasmina Odobašića iz Centra za istraživanje ratnih zločina, Enesa Salihovića predsjednika udruženja logoraša i načelnika Osmana Ćehajića obišli i stratišta na području naše općine.


Koliko
smo
tolerantni? 

     Međunarodni dan tolerancije, 16. novem- bar, proglašen je 1995. godine od strane Ujedinjenih naroda kojim je pokrenuta velika kampanja s ciljem propagiranja tolerancije i međusobnog uvažavanja među narodima. Tim povodom Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je 16. novembra radionicu na temu "Koliko smo tolerantni? Tolerantne škole – tolerantno društvo". Radionica je održana u Livnu.

     Učesnici ove radionice bili su učenici srednjih škola iz Livna, Mrkonjić Grada, Ribnika i Ključa, te njihovi profesori-koordinatori vijeća učenika. Ova radionica omogućila je učenicima da na kreativan način izraze svoje poimanje tolerancije, različitosti u školskoj zajednici i društvu te da rade na njihovom unaprijeđenju u svojim sredinama i zajednicama. Učenici – gosti imali su priliku upoznati kulturne i prirodne različitosti Livna te također na ovaj način obilježiti i Međunarodni dan tolerancije.

Prilozi:  Radio Ključ   Ključ, 20.  novembar 2008
Konstituisano Općinsko vijeće

Danas je održana prva konstituirajuća sjednica novog saziva Općinskog vijeća općine Ključ.

    
     Općinska organizacija Stranke demokratske akcije Ključ i Stranka za Bosnu i Hercegovinu potpisale su u četvrtak sporazum za formiranje koalicione većine u općinskom vijeću općine Ključ. Sa ovim potpisanim sporazumom Koalicija SBiH / SDA imat će trinaest svojih vijećnika u novom sazivu vijeća od 25 koliko ih broji ovo tijelo.
 
Fadil Jakupović
     Nakon sporazuma o koaliciji danas je održana prva konstituirajuća sjednica novog saziva Općin- skog vijeća. Sjednica se sastojala od polaganja zakletve vijećnika i novoimenovanog načelnika općine Ključ, izbora radnih tijela općinskog vijeća, biračkog odbora i komisije za izbor i imenovanja. Za predsjedavajućeg skupštine izabran je Fadil Jakupović ispred Stranke demokratske akcije a za njegovog zamjenika Enisa Čahut Kurbegović iz Stranke za BiH.
    Nakon ove sjednice vijećnici su otišli na zajednički ručak kojim ih je počastio novi načelnik općine a zajednički su obišli i jedno od radilišta u našem gradu.

"Novi" Stari grad

 

     Općinski načelnik Osman Ćehajić sastao se i sa Jasminom Šuško direktoricom Turističke zajednice Unsko sanskog kantona. Na sastanku je razgovarano je o tome kako unap- rijediti odnose turističke zajednice i općine Ključ i učiniti ih boljim. Direktorica Šuško podnijela je i izvje- štaj o tome koliko sredstava Turisti- čka zajednica prikupi s područja naše općine.
     - Jedan od gorućih problema u ovoj sredini je nepostojanje dovoljnog broja smještajnih kapaciteta – istakla je Šuško. Bolja funkcionalnost bi se mogla ostvariti i ponovnim otvara- njem podružnice Turističke zajednice u našem gradu a odluku o tome načelnik će eventualno donijeti nakon sagledavanja situacije i u drugim gradovima kantona.

      Nakon sastanka direktorica Šuško je sa načelnikom općine posjetila Stari grad Ključ i izrazila svoje oduševljenje najnovijim uredjenjem Starog grada.Asvaltiran put za Stari grad


 
      Ključka ulica Stari grad i put za Stari grad Ključ asfaltirani su proteklog vikenda nakon višednevnih priprema koje je izvršila firma Divel kao izvodjač radova s kojom je i sklopljen ugovor. Radove na asvaltiranju i uredjenju Starog grada zajedničkim sredstvima su financirali Fondacija Odraz i Općina Ključ. Fondacija Odraz za ovaj projekt izdvojila je 195.000 KM a učešće općine iznosi 117.000 KM dok je ukupna vrijednost ove investicije 312.000 KM
     Pored asvaltiranja puta za Stari grad Ključ napravljene su i bašte sa klupama i stolovima te staze i ograde za posjetitelje i turiste. Vladina agencija Odraz, i protekle je godine, na lokalitetu Starog grada Ključa realizirala jedan projekt Federalne vlade a koji se odnosi na zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika. Obnovljena je jedna od kula na samom ulazu u Stari grad a za ovaj projekt Federalna vlada uložila je 120.000 maraka.


Prilozi:  Radio Ključ            Ključ, 19.  novembar 2008
Projekti za uzgoj koza...

Uzgoj koza i proizvodnja kozijeg sira kao domaćeg autohtonog proizvoda velika šansa za naše poljoprivrednike.

    
     Načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić održao je sastanak sa Edgarom Šprerom predsjednikom Njemačkih zadrugara i profesorom Smailom Žilićem te Sulejmanom Halilovićem domaćim proizvođačem kozijeg sira. Dr. Šprer zastupa projekte koje provodi njemački poljo- privredni savez Rajfaizen a do sada su u BiH oformili nekoliko zadruga. Njihova ciljna grupa jeste osposobljavanje proizvođača i proizvodnja mlijeka u malim sredinama. Do sada je realizovano šest ovakvih projekata, gdje su osnovane zadruge sa jednom centralnom u Sarajevu koja se bavi marketingom i prodajom mliječnih proizvoda ovih zadrugara.
 

     Ukoliko dođe i do realizacije projekta u Ključu njemački poljoprivreni savez isporučio bi novu, kvalitetnu i modernu opremu za proizvodnju sira koja bi bila data zadruzi u vidu kreditnog zaduženja. Ulagači su po- sebno bili oduševljeni uzgojem koza i proizvodnjom kozijeg sira kod porodice Halilović te su izrazili želju i zatražili i podršku općine da investiraju u ovaj domaći autohtoni proizvod.

"Voda je život"

završna
manifestacija
regionalnog
kviza
 

     19. novembra je u sportskoj dvorani u Cazinu održana završna manifestacija regio- nalnog kviza usklopu kampanje "Voda je život". Natjecalo se 12 ekipa predstavnika 12 gradova Unskog sliva. Prvo su održana dva polufinalna takmičenja u kom je sudjelovalo po šest ekipa. Predstavnici naše općine OŠ Velagići su se plasirali u finale što je veliki uspjeh s obzirom da je u sklopu ovog takmičenja u kampanji učestvovalo preko 120 osnovnih škola.

      Našu općinu su predstavljale učenice OŠ Velagići Salihović Jasna i Gromilić Zehra koje su pokazale zavidno znanje iz ove oblasti plasiravši se u finale. Podršku našim takmičarima i njihovim navijačima su dali i brojni sponzori na čelu sa načelnikom općine. U Cazinu je bilo prisutno više od 700 navijača iz cijelog regiona unskog sliva što je najbolji pokazatelj da je ova kampanja postigla svoj cilj a to je da skrene pažnju svima da moramo da čuvamo vodu kao jedan od najdragocjenjenijih resursa današnjice.Odbojkašice druge na tabeli


 
      U jednoj od važnijih utakmica dosadašnjeg dijela sezone, odbojkašice ŽOK Ključa u subotu su savladale ekipu OK Ilijaš sa 3 : 0 u setovima.
     Ovom pobjedom naše odbojkašice su se učvrstile na drugom mjestu na tabeli i imaju samo tri boda zaostatka za ekipom Vogošće koja je prva na tabeli. Za odbojkašice slijedi zimska pauza a prvenstvo se nastavlja u proljeće.


T A B E L A                            1
2
3
4
5
6
7
8
  EKIPA
OK Vogošća
ŽOK Ključ
OK Ilijaš
ŽOK Velika Kladuša
OK Una (B. Krupa)
OK Ruki (Zenica)
OK Vitez
OK Željezničar (Sarajevo)
Uta.
6
6
6
6
6
6
6
6
Do-Iz.
6 - 0
5 - 1
4 - 2
1 - 5
2 - 4
2 - 4
1 - 5
0 - 0
Setovi
18 - 2
15 - 3
13 - 9
9 - 15
6 - 14
9 - 15
5 - 17
0 - 0
Poeni
491 - 354
439 - 348
473 - 451
486 - 505
372 - 451
506 - 534
390 - 514
0 - 0
Bod.
18
15
11
6
6
5
2
0
 

Prilozi:  Radio Ključ            Ključ, 18.  novembar 2008
Novim idejama u budućnost

Načelnik je izrazio spremnost da suraduje sa OSCE-om ali i sa drugim medjunarodnim organizacijama.

     Novoizabrani načelnik općine Ključ Osman Ćehajić preuzeo je dužnost početkom prosle sedmice a već u srijedu je održao sastanak sa predstavnicima OSCE-a u BiH. Faruh Islomov – šef terenskog ureda OSCE-a Bihać čestitao je mr. Ćehajiću na imenovanju i iznio da je cilj posjete upoznavanje sa planovima novog načelnika te njegova spremnost za suradnju s OSCE-om.

 
Općinski nacelnik Osman Ćehajić sa predstavnicima OSCE-a

     Načelnik Ćehajić ukratko je predstavio program rada za naredni period te istakao dva prioritetna pravca djelovanja. Prvi da općina Ključ postane efikasan servis gradjanima, a drugi stvoriti dobro poslovno okruženje za investiranje i privlačenje investitora. U skladu sa ovim aktivnostima Općinski načelnik iznio je spremnost da suradjuje sa OSCE-om ali i sa drugim medjunarodnim organizacijama, višim nivoima vlasti, odnosno, sa svima onima koji mogu pomoći da općina Ključ ekonomski ojača i da se stvori bolja budućnost za sve gradjane.
     Predstavnici OSCE-a pohvalili su dosadašnju suradnju općine sa ovom organizacijom a takodjer su istakli zadovoljstvo planom, programom i idejama novog načelnika Osmana Ćehajića.Prilog:  Radio Ključ   Ključ, 16.  novembar 2008
Uskoro novo Vijeće

Novizabrani vijećnici preuzimali su uvjerenja i certifikate za svoje mandate.

     Nakon objavljivanja konačnih izbornih rezultata Centralne izborne komisije BiH od ponedjeljka, novizabrani vijećnici preuzimali su uvjerenja i certifikate za svoje mandate. Dodjela certifikata novoizabranim vijećnicima obavljena je u zgradi općine a uvjerenja vijećnicima uručio je sekretar općinskog vijeća Hasan Bašić.

 
Semir Jodanović, nezavisni kandidat i Amir Pobrić, vijećnik Stranke za BiH

     Predstavnici parlamentarnih političkih stranaka koje su osvojile mandate u općinskom vijeću naše općine trebaju da se dogovore oko uspostave tijela općinskog vijeća i prve konstituirajuće sjednice. Na ovom stranačkom sastanku trebali bi biti predloženi kandidati za predsjednika općinskog vijeća i njegovog zamjenika kao i dogovor oko sastava dviju komisija, komisije za izbor i imenovanje i članove biračkog odbora, koji bi trebali biti potvrdjeni na konstituirajućoj sjednici Vijeća.


Saniran dječiji vrtić


 

 
      Pred ključkim dječijim vrtićem Ljiljan predstavljeno je okončanje programa sana- cije vrtića i upriličen zabavni program mališana vrtića u znak zahvalnosti dona-torima i partnerima u projektu.
     Program su zajednički organizovali uprava dječijeg vrtića Ljiljan i Udruženje žena Ključki biseri, koje je bilo nosilac aktivnosti oko sanacije vrtića. Uručene su zahvale predstavnicima Danskog vijeća za izbjeglice koje je bilo financijer projekta kao i savezu izbjeglih i raseljenih lica u BiH. Projektom je uredeno igralište vrtića, fasada i ofarbana ograda, riješen je i problem oborinskih voda sanacijom oluka na vrtiću a vrijednost projekta iznosila je oko 9.000 KM.

 

Prilozi:  Radio Ključ   Ključ, 14.  novembar 2008
Protiv šećerne bolesti

Štand akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi biće smješten u Domu kulture.

     Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Ključ, povodom svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti danas (petak 14.11.) provodi akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska i dijeljenje savjeta o prehrani svim licima. Ova akcija provodi se u vremenskom periodu od deset sati pa sve do 15 sati danas a štand sa izvođačima akcije biće smješten u Domu kulture.

 

     Građani Ključa pokazali su visok nivo svijesti o vlastitom zdravlju velikim odzivom ovoj akciji a medicinsku ekipu predvode dvije mlade doktorice Nermana Salihović i Ramajana Kujundžić te sestre Azra Kasper, Emira Pudić i Senka Šarić.
    - Inače u Ključu ima 570 evidentiranih osoba oboljelih od dijabetesa od čega je sedamdeset i dvoje na inzulinu. Od šećera je oboljelo i petero djece do osamnaest godina te troje do dvadeset godina starosti – kazala nam je medicinska sestra Azra Kasper.


"Snijeg" u kinu Doma kulture


 

 
      Film "Snijeg" Aide Begić od četvrtka premijerno se prikazuje u Kinu Doma kulture. Ovaj film dobio je brojna priznanja i bosanskohercegovački je kandidat za Oskara.
     Snimljen je u septembru i oktobru 2007. godine a svjetsku premijeru doživio je početkom maja 2008. godine. Projekcija filma u našem kinu biće u naredna tri dana od 19 sati u sali Doma kulture, dok je projekcija filma za učenike srednjih škola svakim danom u jedanest sati.

 


Pobjeda
i peto mjesto
na tabeli


 

     U posljednjem jesenjem kolu druge nogometne lige grupe Zapad 2, nogometaši Ključa osvojili su nova tri boda. Na stadionu pod Lubicom u subotu igrači Ključa odigrali su dobru utakmicu sa ekipom Bratstva iz Bosanske Krupe a rezultat na kraju meča glasio je 4:3 u korist naše ekipe. Sa ova tri boda NK Ključ završio je jesenji dio prvenstva sa 16 bodova i petim mjestom na tabeli.
      Na proljeće je ostalo da se odigra još dva kola a početkom naredne sezone NK Ključ će na svome terenu dočekati prvoplasiranu ekipu Sloge iz Bosanske Otoke.

Prilozi:  Radio Ključ


   Ključ, 14.  novembar 2008
Logoraši na Manjači

Nekadašnji logor na Manjači posjetiće članovi Udruženja kao i bivši logoraši iz drugih gradova Bosanske krajine.

 
Prof.dr. Smail Čekić i
Enes Salihović, predsjednik
Udruženja logoraša
     Udruženje logoraša "Omer Filipović" za svoje članove i sve zainteresovane građane upriličilo je u petak (14.11.) posjetu bivšem logoru "Manjača". Put Manjače krenulo je pedeset Ključana u devet sati ispred hotela u Ključu. Bivšim logorašima iz Ključa jednim autobusom pridružile su se i Majke Srebre- nice, te profesor sarajevskog Univerziteta i direktor centra za istraživanje ratnih zločina prof.dr. Smail Čekić. Na lokaciji nekadašnjeg logora Manjača prisustvovaće i bivši logoraši iz drugih gradova Bosanske krajine, zarobljenici logora Manjače iz Slunja te brojne visoke delegacije naše države i susjedne republike Hrvatske, među kojima i Jadranka Kosor potpredsjenica vlade Republike Hrvatske.

 

     Ova posjeta nekadašnjem logoru Manjača organizuje se svake godine kako bi se obilježila godišnjica od raspuštanja zloglasnog logora.----------------------------
Odbojkašice igraju u subotu

 

     U subotu 15. novembra u sali MSŠ Ključ odigraće se derbi utakmica II lige Federacije u odbojci za žene. Odbojkašice ŽOK Ključa sastaju se sa trećeplasiranom ekipom Odbojkaškog kluba Ilijaš. Vrijeme odigravanja sus- reta je u 15 sati.
     Naše odbojkašice su u prethod- nom kolu na gostovanju savladale ekipu OK Ruki Zenica sa 3:0 u seto- vima. Nakon odigranih pet utakmica naše odbojkašice nalaze se na drugom mjestu na tabeli sa 12 osvojenih bodova dok je prva na tabeli ekipa Vogošće sa 15 prikupljenih bodova.

Prilozi:  Radio Ključ


   Ključ, 8.  novembar 2008
Asfalt u Osmanovićima

Nastavljaju se radovi na asvaltiranju u MZ Biljani - na red je došao i zaseok Brkići.

 
     Zaseok Osmanovići u MZ Biljani dobio je novi asvalt. Izvodjač radova bila je firma Divel a za asvaltiranje ovog puta izdvojeno je 120.000 KM. Pored asvaltiranja puta u Osmanovićima izgradjena i kanalizaciona mreža čija je vrijednost iznosila 60.000 KM koje financira kantonalno ministarstvo poljoprivrede. U financiranju radova u Osmanovićima uložena su sredstva iz granta sa nivoa Federacije, Kantona, Općine kao i uz učešće samih mještana.
    Nakon što je završen put za Osmanoviće, izvodjač radova firma Divel nastavlja sa radovima na asvaltiranju u MZ Biljani a već su otpočeli radovi na pripremi asvaltiranja zaseoka Brkići. U ovoj mjesnoj zajednici ove godine zacrtano je pet projekata čija vrijednost prelazi 300.000 KM.

     
----------------------------


   Ključ, 7.  novembar 2008
Mirnas, svjetski prvak

Kako obezbijediti novac za sponzorstvo da bi Mirnas nastupio na svjetskom kupu.

 
     Reprezentativac BiH i član taekwondo kluba SEED, Mirnas Bajramović postao je svjetski juniorski prvak u Ful kontaktu. Mirnas je na svjetskom prvenstvu održanom u Berlinu u VKA verziji do minus 60 kg osvojio prvo mjesto do koje je došao kroz dvije borbe u kojima je nokautom i jednom čistom pobjedom na poene došao do zlatne medalje.
    Za Mirnasa medutim nema odmora, u narednom periodu očekuje ga svjetski kup u Lisabonu koji se održava 22. novembra. Kup se održava pod nazivom Najbolji medu najboljima a na ovom takmičenju učestvovaće samo svjetski i evropski prvaci. Najveći problem za našeg šampiona predstavlja rezervacija i avionska karta koja iznosi 800 eura te ovom prilikom Mirnas i njegov trener Husein Ćiro Bećirović uputili su apel za sponzorstvo kako bi Mirnasu bio omogućen nastup na svjetskom kupu.

Prilog:  Radio Ključ
----------------------------


   Ključ, 6.  novembar 2008
Za kvalitetniju uslugu

Planirana je obuka uposlenika u općinskoj administraciji a koja se odnosi na sticanje evropske licence u radu sa računarima.

 
    Predstavnici danskog vijeća za izbjeglice na čelu sa Tomislavom Zu- limom boravili su protekle sedmice u Ključu kako bi potpisali memorandum o razumijevanju sa našom općinom. Projekat "dobrog upravljanja za povratak i reintegraciju", Dansko vijeće za izbjeglice provešće u tri općine a pored Ključa uključene su još i općine Ribnik i Jajce. Projekat je predvidjen da se realizuje kroz četiri faze, jačanje kapaciteta vladinog sektora, nevla- dinog sektora, komponenta umrežavanja i četvrta faza je projektni fond. U prvoj fazi za koju je predvidjen iznos sredstava od 100.000 eura planirana je obuka uposlenika u općinskoj administraciji a koja se odnosi, izmedju ostalog i na sticanje evropske licence u radu sa računarima.
    - Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 eura, a osnovni cilj je da se nakon zatvaranja projekta odmah osjeti kvaliteta u pružanju usluge gradjanima – kazao je predstavnik DRC-a Tomislav Zulim.

Prilog:  Radio Ključ
----------------------------


   Ključ, 5.  novembar 2008
"Voda je moja mati"

Promociji nove zbirke poezije našeg Enesa Kiševića prisustvovali su brojni građani Ključa.

 

Enes Kišević
    Kulturni događaj manifestovan kroz knji- ževno veče pjesnika Enesa Kiševića održan je prošle subote u vijećničkoj Sali našega grada. Promociji nove zbirke poezije pod nazivom "Voda je moja mati" Enesa Kiševića prisustvovali su brojni građani Ključa. Književno veče održano je u organizaciji Udruge Ključana i prijatelja Ključa iz Šibenika. Voditelj programa bio je Nikola Urukalo novinar Slobodne Dalmacije.
    - Recenziju za ovu zbirku poezije napisao je Ervin Jahić. Recenziju "Ljepota tegobi svijeta uprkos" napisala je i prof. Ajša Hadžiahmetović koja je ujedno bila i promoter knjige. "Sonetni vijenac Voda je moja mati, to sam sam ja" – kazao je prilikom promocije autor Enes Kišević.

----------------------------


   Ključ, 4.  novembar 2008
Teška saobraćajna nesreća

Motor je svom silinom bočno udario putničko vozilo koje je izlazilo na glavnu ulicu.

 

Foto: arhiva
    U ulici Branilaca BiH , u neposrednoj blizini Srednjoškolskog centra, juče je došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba zadobila teške povrede.
    Nesreća se dogodila kada je motocikl kojim je upravljao Mirsad Mehinagić - Muta, udario u automobil Golf za čijim je uprav- ljačem je bio Smajko Džaferagić, done- davno prvi policajac našeg grada. Motor, koji se kretao ulicom Branilaca BiH u pravcu benzinske pumpe svom silinom je bočno udario u putničko vozilo koje je u tom trenutku izlazilo iz sporedne ulice, preletio vozilo i zaustavio se tridesetak metara dalje.
    Povrijedjeni Mirsad je odmah prebačen u Dom zdravlja gdje je ustanovljen potres mozga kao i fraktura ruke. Iako je u tom periodu došao svijesti ipak je prebačen u Sanski Most odakle je zbog pogoršanja stanja prebačen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Na odjelu neurohirurgije potvrdili su da je situacija i dalje teška i neizvjesna.

----------------------------


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network