M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOFEBRUAR    2 0 0 8


  Ključ, 29  februar 2008


Zločin nad komšijama

Slavko Ris osuđen na 13 godina za ratni zločin protiv svojih komšija iz sela Prhovo.


 

Slavko Ris
     Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću danas je osudilo Slavka Risa, nekadašnjeg sta- novnika sela Peci, na kaznu zatvora od 13 godina za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva u selu Prhovo.
     Optužnica ga tereti za kršenje među- narodnog prava za vrijeme rata, jer je kako se navodi 1. juna 1992. kao pripadnik rezer- vnog sastava policije RS-a kod Društvenog doma u selu Peći zlostavljao dvanaestoricu Bošnjaka iz sela Prhova, s područja općine Ključ.
    Kako se navodi u optužnici , Slavku Risu se na teret stavlja da je zajedno sa još nekolicinom pripadnika VRS-e 1.juna 1992. godine u naselju Peći, nakon dovođenja bošnjačkih civila iz susjednog sela Prhova , počeo sa fizičkim zlostavljanjem civila, među kojima je bio i Sulejman Medanović. Zarobljenim civilima naredili su da skinu gornji dio odjeće i obuću, svezali im ruke na leđa, polegli ih glavom prema zemlji i cijeli dan ih batinali i mučili, tukli su kočevima, kundacima pušaka i nogama , a u brutalnom premlaćivanju , uslijed teških povreda grudnog koša i glave preminuo je zarobljeni civil Sulejman Medanović.

 

Izricanje presude Slavku Risu
     Brutalnost koju su doživjeli tog dana, na preostalih 11 Bošnjaka ostavila je trajne poslje- dice o čemu su svje- dočili tokom postupka. Pritvor za Slavka Risa je produžen, a na izrečenu kaznu pravo žalbe imaju i tužilac i odbrana u roku od 15 dana.
     Današnjem izricanju presude prisustvovali su i članovi najuže rodbine familije Medanovića te roditelji većine od 53 ubijena Bošnjaka tog dana u selu Prhovu.


IZRICANJE PRESUDE MOZETE VIDJETI AKO KLIKNETE NA OVAJ LINK


  Ključ, 28  februar 2008


Dan nezavisnosti - 1. mart


 

     Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta obilježava se jedan dan a ove godine pada u subotu i neprenosi se na ponedeljak, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Zbog iskazanog zanimanja javnosti Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine, saopćilo je danas da je Zakonom o proglašenju 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, utvrdjeno da je 1. mart dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine i na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade.
Svečana akademija
 


 

     U povodu 1 marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u petak naveče i ključkom Domu kulture biće upriličena svečana akademija. Akademija se će održati sa početkom u 20 sati, a u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Udruženje likovnih umjetnika "Stari grad" organizovaće prodajnu izložbu slika slikara Mehmeda Alihodžića iz Sanskog Mosta. Izložba će svečano biti otvorena u petak u 18 sati u holu Doma kultura, a trajaće od 29. februara do 7. marta.

 


  Ključ, 26  februar 2008


Sjednica Općinskog vijeća


 

     U četvrtak, 28 februara, zakazana je 37 redovna sjednica Općinskog vijeća naše općine. Na dnevnom redu je 20 tačaka a koje se uglavnom odnose na informacije i izvještaje o radnu javnih ustanova. Tako će biti razmatrani i izvještaji o radu i programi rada javnih ustanova: Općinskog fonda za stambeno-komunalnu djelatnost, Javne ustanove Centra za socijalni rad, Općinske vatrogasne službe i Službe za zapošljavanje odnosno Biroa rada. Biće razmatran i Prostorni plan Unsko-sansko kantona u formi nacrta te informacije o stanju poljoprivrede na području Općine. Informacija o uloženim sredstvima po mjesnim zajendicama u ifrastrukturu u 2007 godini, te informacije o stanju javnog rade i mira, informacije o nasilju u porodici i maloljetnička delikvencija.
Javna rasprava za poljoprivrednike
 


     Kantonalno ministarstvo poljoprivrde, vodoprivrede i šumarstva u suradnji sa Općinskom službom za finansije razvoj i poduzetništvo održaće danas za poljoprivrednike općine Ključ javnu raspravu o Nacrtu zakona o novčanim podrškama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Javna rasprava će se održati u sali Općinskog vijeća od 10,30 sati.

 Poskupilo gorivo
 


     Gorivo je u Federaciji od juče skuplje za 5 do 7 feninga po litri, a od ponoći je gorivo poskupilo i u RS od 7 do 8 feninga po litri. Rafinerije za danas najavljuju nova poskupljenja što bi značilo da će cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama biti više po drugi put u samo jednoj sedmici.

 


V I J E S T I   25.2.2008.   

     U Bihaću je zakazano ročište u predmetu Slavko Ris koji je optužen za ratne zločine na području naše općine. Slavko Ris je uhapšen i sudiće mu se za zločine ubistava počinjene iz nacionalnih pobuda.

     Mještani Sanice svečano su obilježili završetak prve faze uredjenja biciklističko-rekreativne staze koja je napravljena na trasi stare željezničke pruge. Nekoliko organizacija iz oblasti turizma, eko-pokreta, šumarstva i lovaca pomogli su da se ova zamisao ostvari. Staza je prokrčena i uredjena u dužini 15-tak kilometara a u sklopu iste akcije sanirana su i dva mosta.


 

     U sali Srednje škole naše odboj- kašice odigrale su dvije utakmice 11. i 12. kola prvenstva. U prvom susretu poražene su od ekipe iz Gradačca rezultatom 3:1 u seto- vima. U nedelju, istim rezultatom pobijedile su svoje gošće iz Kale- sije. Poslije ovih utakmica naše odbojkašice dijele četvrto mjesto sa osvojenih 19 bodova.


     Pod nazivom "Zeleno-bijela veče" u petak je u restoranu "Jasmin" održana svečana skupština i druženje NK Bajer. A u okviru priprema za nastavak proljetnog prvenstva na stadionu Borik na Velagićima odigrana je prijateljska utakmica izmedju domaćina NK Bajer i NK Ključa.

Prilozi: Radio Ključ


  NAŠI POSJETIOCI PREPORUČUJU :
Srpkinje kao sultanije
na Osmanskom dvoru


    Posjetilac site g. Senadin Bećirbegović peporučio nam je da objavimo priču o Kosovskoj i drugim bitkama Osmanlija, kao i rodbinskim vezama dinastija Hrabrenovića i Brankovića sa Osmanlijama.
Svi oni koji žele da pročitaju ovaj članak dovoljno je da kliknu na slijedeći LINK lista "Peporod".

Zahvaljujemo se gospodinu Senadinu .
  Ključ, 20  februar 2008


Jedan - k´o Mujo u majke

Rukovodstvo ove mjesne zajednice je u više navrata pokušavalo da se riješi problem TV i radio signala ali bez uspjeha.


    Od svih mjesnih zajednica na području općine Ključ, mjesna zajednica Donja Sanica ima najviše problema sa informisanjem stanovništva. Na njenom području još jedino je moguć prijem signala državne televizije. Ali opet ne za sve. Po riječima njihovog predstavnika u Općinskom vijeću Ključ g. Alije Šljivara najbolji primjer za to je da on ima TV signal BHTV1 a njegov prvi komšija nema. O nekom kalitetu slike i tona se ne može ni govoriti. Tako u Donoj Sanici mogu da gledaju samo jedan program državne dok nema signala ni Federalne ni bilo koje druge TV.
 

     - Oni su našli modus da naplate pretplatu ali nisu našli način kako da nam obezbijede TV signal. Da nam nema sate- litskih antena mi ne bi imali šta da gledamo- komentariše g. Šljivar.
     Osim toga što ne mogu da prate TV program stanovništvo ove mjesne zajednice ne može da sluša program Radio Ključa, tako da nemaju ni informacija lokalnog karaktera. Gostujući u emisiji našeg radija o mjesnim zajednicama na zaključak da slušaoci ove kontakt emisije nisu postavljali pitanja, g. Šljivar je u svom stilu to prokomentarisao riječima:
    - Kako da postavljaju pitanja kad nisu ni mogli da čuju ovu emisiju.
    Rukovodstvo ove mjesne zajednice je u više navrata pokušavalo da se riješi problem TV i radio signala. O problemu je upoznato i Općinsko vijeće, načelnik Općine a bilo je kontakata i sa TV ustanovama. Do sada, osim obećanja, nije bilo nikakvih rezultata. Srećom, kao što reče g. Šljivar, imaju satelitske.
Donja Sanica u akciji
 


     Mjesna zajednica Donja Sanica , iako sa skromnim materijalnim mogućnostima, zacrtala je rješavanje nekih problema kao svoje prioritete. Tako za nekoliko dana se očekuje završetak asfaltiranja puta u Šljivarima a isto tako se planira i asfaltiranje puta u Crnolićima. Zbog urušavanja obale rijeke Sanice, a da bi spriječili daljnju eroziju tla koja ugrožava i glavni put, planirano je saniranje ugroženih mjesta. Sam projekt sanacije obale , najvjerovatnije će biti upućen i Vodoprivredi BiH, od kojih se očekuje da sredstvima pomognu u rješavanju ovog problema. Planirana je i izgradnja igrališta za djecu, rasvjete u Botonjićima, sanacija puta u Hukanovićima kao i manji remont vodovodne mreže u Šljivarima.
     Budući da su sredstva kojima raspolažu vrlo skromna, kao i uvijek do sada, u realizaciji ovih radova u pomoć će uskočiti lokalno stanoništvo. Tako će se za postavljanje rasvjete u Botonjićima sredstva za kupovinu bandera prikupiti od stanovništva a radove će platiti Mjesna zajednica. Takav način rješavanja problema u malim sredinama kao što je Donja Sanica je, možda, i jedini način da se ubrza njihovo rješavanje.

 


Otvoreno pismo uredništvu Radio KljučaDa vas bolje čujemo     Prije nekoliko dana dobio sam e-mail u kojem me jedan od posjetilaca ovog site pita kojim danom i u koje vrijeme se emituje jedna emisija Radio Ključa. Kako ni sam nisam znao tačan termin emitovanja iskreno sam priznao da nisam u toku i da ne slušam te emisije iz jednostavnog razloga što te emisije idu u etar u vrijeme kad ja duboko spavam.
 

      I ranije sam primao dosta poruka koje su, s obzirom na sadržaj, najvje- rovatnije bile namjenjene zaposlenima u našem Radiju . Radeći sve ove godine na uredjivanju ovog site, bilo je dosta posjetilaca koji su, zbog našeg angažmana i pomoći oko emitovanja programa Radio Ključa putem Interneta, mislili da mi radimo u istoj "firmi". Najveći broj tih poruka bio je tipa "Pozdravi i želje slušalaca" a bilo je onih drugih u kojima su slati komentari i sugestije za emisije, rad općinskih službi, vidjenja dogadjaja u Ključu....razni prijedlozi ili primjedbe.
      Ponekad sam odgovorao pošiljaocima tih poruka želeći da im dam do znanja da mi sa Radijom "nemamo baš nikakve veze"i da ih uputim na pravu adresu i prave ljude kojima se trebaju obratiti. Ponukan zadnjom porukom shvatio sam da je ovo problem velikog broja naših sugradjana koji se nalaze u inostranstvu a pogotovo onih koji se nalaze u zemljama sa različitim vremenskim zonama - naprimjer Americi, Australiji, Novom Zelandu. Bez obzira što se program našeg radija emituje 24/24 svi oni koji se nalaze u "krivoj" zoni mogu se naslušati samo muzike. Druge emisije, informativne, zabavne, edukativne... emituju se, za nas, u neko "gluho doba" tako da nismo u mogućnosti da ih pratimo.      Zato bi predložio rukovodstvu Radija, u ime svih nas koji smo u "kontra" vremenskoj zoni, da nadje mogućnosti da sve emisije koje se emituju u dnevnom terminu, snima i reprizira u drugim vremenskim terminima. Lično smatram da bi bilo najbolje da se najznačajnije emisije repriziraju 2 puta dnevno u razmaku od 8 sati, ne samo zbog nas koji smo tako daleko nego i zbog svih onih koji zbog svog posla ili obaveza nisu mogli da ih slušaju u redovnom terminu. Ako to smatrate nepotrebnim ili nemogućim onda bi , kao neki minimum, trebalo ih reprizirati nakon 12 sati. Ovo što sam predložio nije ništa novo. Naime, većina radio stanica koja ima slušalaca u dijaspori već odavno je uvela praksu reemitiranja svojih emisija. Budući da sa današnjom tehnikom ovo i nije veliki problem, uz malo volje, ova želja mnogih vaših slušalaca bila bi ispunjena.
      Smatram da , ukoliko se odlučite da prihvatite ove peporuke, u vašim redovnim emisijama objavite novu Programsku šemu. Isto tako i mi vam nudimo da ga objavite i na našem site tako da ga vaši slušatelji mogu konsultovati u svako vrijeme i na svakom mjestu.
     Nadam se da će sugestije naših posjetilaca i vaših slušalaca naići na vaše razumijevanje a u njihovo ime ja vam se zahva- ljujem na dosadašnjem radu i nastojanju da nam rodni kraj bude bliži.

Prilog :   Sulejman Filipović - Cuni


  Ključ, 18  februar 2008


Stradali na pragu svoje kuće

Najveći broj Ključana stradao je na području naše općine a daleko manji na teritorijama gdje se intenzivno ratovalo.


     Tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je i nestalo 97.207 ljudi, što je 2,22 odsto od ukupnog broja stanovništva u BiH prema popisu iz 1991. godine, pokazali su rezultati istraživanja Istraživačko-dokumentacionog centra BiH.
 

Mirsad Tokača
    Stradanje stanovništva Bosne i Hercegovine kao i stanovništva naše općine bila je tema skupa koji je privukao pažnju velikog broja gradjana. Naime predstavnici Istraživačko-dokumentacionog centra BiH na čelu sa direktorom g. Mirsadom Tokačom, prezentovali su mnoštvo podataka koje je prikupio ovaj centar. Svakako, prisutne je najviše zainte-resovao dio koji je obradjivao područje naše općine. Svi podaci i informacije su vodjene u okviru starih administrativnih granica a vodjene su za svo stanovništvo Ključa bez obzira na vjeru, nacionalnu i vojnu pripadnost.
     - Najveći zločini činili su se u dolinama rijeka. Zločin je, što je veoma interesantno, bukvalno pratio doline rijeka - primjetio je Mirsad Tokača.
     Prema ovim informacijama najveći broj Ključana stradao je na području naše općine a daleko manji na drugim teritorijama gdje se intenzivno ratovalo kao što su Travnik i Bihać. Na teritoriji Pounja broj nastradalih Ključana iznosi 8,39 % od ukupnog broja nastradalih što pretvoreno u brojke iznosi 1214 ljudi. Ubjedljivo najviše je nastradalih u 1992 godini. Izvan tog, ratnog, perioda 92-95 nastradala su 4 gradjana naše općine. Još uvijek se ne zna sudbina 95 naših gradjana. Navedeno je da je od ukupnog broja stradalih 632 civila a 17,4% nastradalih su žene što je još jedan podatak koliko je ovaj rat bio okrutan. Ključ je, vjerovatno, po riječima g. Tokače, općina sa najvećim brojem ubijenih ratnih zarobljenika - 8,15%. Od ukupnog broja stradalih na našoj općini 63 lica su srpske a 4 hrvatske nacionalnosti.
    U stvaranju ovog izvještaja korišteno je mnogo izvora i ogromna količina dokumentacije. Bez obzira na svu ozbiljnost u radu ima i mnogo manjih i većih grešaka i nedostataka u dosijeima pojedinih nastradalih osoba počevši od ličnih podataka : imena i prezimena, datuma i mjesta rodjenja, datuma i mjesta stradanja, zanimanja i bračnog statusa kao i nedostatak fotografija. Na neke od grešaka ukazali su i prisutni koji su gostima postavili veliki broj pitanja na tu temu. Sve ove greške i manjkavosti mogle bi se otkloniti i uz pomoć svih gradjana. Zbog toga se oni zamoljavaju da ukoliko uoče greške u dosijeu neke nastradale osobe o tome obavjeste odgovarajuće organe.


Evidencija nastradalih je potrebna za utvrdjivanje istine

     -Ja sam protiv toga da se za ova istraživanje pored postojećih, osnivaju drugi organi. Mi i sada imamo sve potrebne organe, i sudske i policijske, kojima je to i posao. - naglasio je Safet Muratagić.
     Da bi gradjanstvo moglo da ima uvid u registre nastradalih gradjana predlaže se da se oni postave na vidna mjesta u općinama pa i u MZ a u planu je da se izradi "Bosanski atlas nastradalih" koji bi, preko Interneta, bio dostupan svim ljudima ma gdje se oni nalazili u svijetu.

Najstarija osoba na svijetu ima
120 godina
       Mariam Amash najstarija je osoba na svijetu, što je otkriveno posve slučajno. Amash je Arapkinja koja živi na sjeveru Izraela u većinski arapskom gradu Jisr az-Zarqi.
 

      Do otkrića je došlo kad se prijavila za izdavanje nove lične karte. Ona joj je izdana po listu rođenih koje su izdale turske vlasti koje su u doba rođenja Mariam kontrolisale ovo područje. Papir je pokazao da je žena stara 120 godina. Guinness trenutno kao najstariju osobu na svijetu vodi 114-godišnju Amerikanku Ednu Parker.
     Amashova tvrdi da je tajna njene dugovječnosti hrana s puno povrća, a današnjim mladima prigovara da piju previše alkohola. Žena ima 10 djece, 120 unučadi, 250 praunučadi i 30 pra-praunučadi.

 
Za romantične duše     Djevojka koja je sanjala o muškarcu koji bi je na prvi pogled uhvatio za ruku, pogledao u oči i pitao: "Da li ti je neko u porodici bio lopov?" Sva ustreptala (jer, sanjajući o tome godinama, znala je šta bi uslijedilo), odgovorila bi mu: "Ne." Dubokim, pomalo promuklim glasom, on bi rekao: "Pa ko je onda ukrao zvijezde s neba i stavio ih u tvoje oči." Udala bi se za njega u roku od onog vremena koje bi joj bilo potrebno da ga odnese do najbližeg matičara. Na kraju se udala za čovjeka koji, istina, nije izgovorio sudbonosnu rečenicu, ali zbog kojeg je osjećala "leptire u stomaku".
      Kako je jedan u suštini plemenit praznik postao vašar budalastih obećanja i fraza tipa volim te više od sebe samog? Treba znati, prije svega, da praznovanje 14. februara svoje korijene vuče u festivalima plodnosti staroga Rima. Tada se ženama nisu poklanjale kalorične stvari ili cvijeće. Bičevane su životinjskom kožom jer se smatralo kako će im to donijeti veću plodnost. Nekoliko stoljeća kasnije kršćani su počeli spominjati svećenika Valentina, koji je, usprkos zabrani rimskog cara, vjenčavao mlade zaljubljene vojnike sa njihovim izabranicama. Vjenčavao i platio glavom. Praznik je zvanično prihvaćen oko 1400. godine, kada se u Engleskoj razvio cijeli niz rituala uključujući i onaj da se iz posude pune ceduljica sa imenima izvuče jedna na kojoj je ime suđenika.
      Moderna varijanta ove igrice za dokone nalazi se na internetu na jednom od gotovo tri hiljade sajtova koji se dobiju ukucavanjem riječi ljubav. U jednu kolonicu upiše se vlastito, a u susjednu ime osobe koja je predmet žudnje, te se klikne na dugmence ispod kojeg se ukaže rezulat koliko će veza biti uspješna. I to u postocima.
      Ni traga ni glasa od prinčeva na bijelim konjima. Njih su u naše doba zamijenili inžinjeri, vlasnici firmi, plastični hirurzi, ... Oni su glavni likovi romana koji se najčešće čitaju na plaži ili u vozu... Izgleda da postoje dvije tipe ljudi. Oni koji cijelim sobom vjeruju u istinsku romantiku a ima i onih praktičnih. Nazalost, dobar dio spada u tu grupu. Romantika je svedena na vrstu, tipu, boju i godište, te na činjenicu koliko takvih ima u gradu. Da ne bude zabune, ko je za volanom nije bitno. Bitan je automobil. Treba li jos primjera?
      Srećom, nisu svi takvi pa sad onima koji su još uvijek romantični i koji vjeruju u istinsku ljubav čestitamo Dan zaljubljenih.


VEČERAS 14 FEBRUARA 2008.ZA SVE ONE KOJI VOLE

S P E C I J A L N I     P R O G R A M

Nastavak serijala                  priča: Jezero Asale u Afar depresiji

.... Oko 1200 km˛ Afar depresije je prekriveno solju, a so je još uvijek glavni izvor prihoda za afarska plemena. Ovdje se može vidjeti na stotine izvora slane vode koja usljed velikih vrućina brzo isparava te ostaje samo so na površini koja stvara nepregledna prostranstva bjeline koja podsjeća na snijeg.....

DA BI PROČITALI OVU PRIČU KLIKNITE OVDJE 

  Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 9. februara 2008 godine u Ključu iznenada preminuo naš dragi

Fadil  Kujundžić - Benzo


Dženaza će se obaviti na mezarju u Ključu.

Ožalošćena porodica, rodbina i prijatelji

  Ključ, 8  februar 2008


Po vozačke u druge gradove

Da bi sprijčili daljnju devalvaciju i propadanje, naša općina bi morala ispuniti uslove Ministarstva.


 

     I najvećim optimistitima je više nego jasno da naš grad sve više i više gubi karakteristike jednog grada. Izgubili smo sud, policiju, privrede nemamo... U toj svoj nesreći mogla bi da da nas pogodi još jedna. Name, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport obavjestilo je našu Općinu da se prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja BiH, u dijelu koje govori o osposobljavanju za vozače motornih vozila, ragulisani su neohodni uvjeti koje općina mora da ispunjava da bi mogla da se u njoj vrši polaganje ispita za vozaće.
     Naša općina ne ispunjava uvjete iz zakona u dijelu o svjetlosnim uredjajima i u djelu raskrsnica puteva iste važnosti. Za otklanjanje ovih nedostataka dat je rok do 30 juna 2008. godine. U slučaju da se ovi problemi ne otklone u datom roku Općini će se oduzeti pravo na ispitno mjesto za vozače na njenoj teritoriji. U tom slučaju, kandidati za polaganje, vozački ispit više neće moći polagati u Ključu nego u nekoj drugoj općini koja ispunjava zakonske uvjete.
     Da li će naša općina ispuniti ova dva uslova koja su joj postavljena, to ćemo tek da vidimo. Za početak nadu za neki optimizam ulijeva Odluka Općinskog vijeća da se u gradu na jednoj raskrsnici postave svjetlosni uredjaji za regulisanje saobraćaja - semafori. Nadamo se da će općinska vlast pronaći rješenje za ove probleme i da će spriječiti još veću devalvaciju i propadanje našeg grada.- Amerikan drim -
 Ja sam Ragib Nagib, jedni me zovu Ragib Najeb, a drugi Ragib Zajeb.
Dolazim iz zemlje Bosne, koja se nalazi lijevo od rahatluka,
a desno od selameta.


U mojoj zemlji još traje privatizacija.
Ja sam za ovih deset godina privatiziro troje djece, jednu ženu, golfa dvojku starog 15 godina i još sam uspio privatizirati jedno
20000 maraka duga od kredita.
Trenutno sam stopostotni vlasnik duga od 2000 maraka mom adži.
Od pokretne imovine imam sljedeće: nekoliko žiranata koji su toliko pokretni da ih ne mogu ufatit ni za glavu ni za rep.
U pokretnu imovinu golfa ne računam, jer mu je crko akumulator
pa ga ne mogu pokrenut.


Od nepokretne imovine imam šlagiranu majku,
godište 1920, boja metalik žuta.
Još uvijek pišem kako je zapovjedio Vuk Karadžić, a živim kao
što je uneredio njegov prezimenjak Radovan Karadžić.
Meni je želja da napravim kuću, ali do sada sam napravio samo ukućane, tj. troje djece, da ima ko u njoj živit.

Kažu da je u Bosni danas pomirenje.
Ma kakvo pomirenje, djavo te odnio.
Ja nikad neprijatelju neću oprostit što me nije protjero iz Bosne.
Mi koji smo ostali u Bosni neproćerani u Ameriku i druge treće zemlje,
to im nikad nećemo oprostiti.
Zato sam ja odlučio da osnujem Udruženje neproćeranih
Bošnjaka sa zahtjevom:

Proćerajte nas u Ameriku ili Skandinaviju!!!

Jer, situacija je u Bosni takva da smo ostali bez teksta čak i za himnu.
Tako da nam himnu može pjevati i Udruženje nijemih i gluhonijemih.

Osman Džiho   

   Ključ, 5  februar 2008


Za male niko ne brine

Općina traži od Vlade i Skupštine USK da preispita svoju odluku i da se izvrši pravednija raspodjela sredstava.

    Da jaki postaju još jači a slabi još slabiji i siromašniji, po svemu sudeći, naši sugradjani osjetiće na svojoj koži. Naime, naša Općina je podržala i pridružila se protestu općine Bužim zbog nepravedne raspodjele budžetskih sredstava koje Unsko-sanski kanton upućuje općinama. Naša općina je iz budžeta kantona za ovu godinu dobila 415 200 KM.     -Izražavamo nezadovoljstvo ovom raspodjelom jer je to jako malo za jednu nerazvijenu općinu kao što je Ključ, kao i količinom sredstava koje su dodijeljene drugim općinama. Većima je dato puno više a malim je preostalo da tonu u još veću bijedu i siromaštvo, čime je doveden u pitanje i njihov opstanak - komentar je gosp. Hasana Bašića, sekretara Općin- skog vijeća Ključ.
    Općina traži od Vlade i Skupštine USK da preispita svoju odluku, da se izvrši pravednija raspodjela sredstava kao i da se donese Zakon o raspo- djeli sa jasnim kriterijima za tu raspodjelu. Općina će i pred sudskim organima pokrenuti postupak zaštite svojih interesa.


   REKLI SU:                             Enisa BAŠIĆ , vijećnik OV Ključ
 


- Nemožemo sjediti skrštenih ruku i čekati. Nešto se činiti mora.
    Općinsko vijeće u kompletnom sastavu treba najaviti posjetu premijeru USK. Ako se desi da nas Premijer ne može ili neće da primi u ovom roku, mi će mo preskočiti kantonalnu vlast i organizirati odlazak u Federaciju. U medjuvre- menu treba zatražiti ostavku kantonalnog Premijera.
    Ništa nas ne može osloboditi od odgovornosti pred našim ljudima. Ako neko neće i ne radi svoj posao treba da odgovara...

 


 

  VAŠ KOMENTAR NA TEKST :
Zar se baš moralo rušiti ?!

    Zar je došlo do toga da sami svoje rušimo?
     Moj did Mehmed Hotić je svojim trudom i radom napravio da taj dio grada bude veoma poznat i nezaboravan. Što smo trebali da pokažemo našim dragima i našim nasljednicima toga više nema. Jednostavno je nestalo... Sada će tu biti samo zelenilo i duga priča iza toga, priča puna osjećaja i sjećanja. Trebalo je da uz to ima i vidljiva slika za koju smo se svi mi dali, ma na kakav način. To stvarno nije bilo potrebno. Trebalo je da se uzme u obzir da i ako smo danas daleko od naše drage zemlje naša srca još uvijek pate za njoj i da ne prodje dan a da ne mislimo i uzdišemo za njom. I tako taj mali kiosk više nije tu, ali nema veze kao što je Adis iz Orlanda rekao bit će prilike da sve to nadoknadi, ali uspomene se nikad neće moći izbrisati niti zaboraviti.

Emina Krajina - Toronto, Canada

RAJA ILI SMRT ČARŠIJE


ANALIZA I KLASIFIKACIJA NAŠEG DRUŠTVA
ZANIMLJIV, DUHOVIT I POUČAN TEKST NEPOZNATOG AUTORA


          Ako zaista želiš saznati kakav je ko - pitaj čaršiju!
          Čaršija sve zna i nikada ne laže!
          Mudro i ispravno.
          I zaista - nekada se sve znalo. Tada je bilo i lakše i ljepše živjeti.
          Rajska podjela na ljude na jednoj, i đubrad na drugoj strani, bila je najpoštenija i najispravnija iz prostog razloga jer je isključivala bilo kakve kulturne, nacionalne, religiozne, polne, rasne, intelektualne i slične razlike.
          Ako si OK, onda si raja, ako nisi onda si đubre! Tu moralnu podobnost i pripadnost određivala je raja, čaršija i ljudi u njoj.


ZA KOMPLETAN TEKST KLIKNI OVDJE  VAŠ KOMENTAR NA TEKST :
Zar se baš moralo rušiti ?!

    Vidim nema se para za gradnju, ali za rušenje se uvijek nadje... Eeee, pored toga što bi objekat pomogao nekome toliko ima i nas koji koji smo veoma nostalgično vezani za isti. Šta da se kaže Nadire napravićemo bolji za neku drugu generaciju... rahmetli Emir (letan), Edin (Čule), ja i ti, Miranda, Aco, Arijana, Maida i drugi!!!

Adis Huskić - Orlando.

N O V A C


S NOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ KUĆU
ALI NE MOŽEŠ MIR U NJOJ.

S NOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ SAT
ALI NE MOŽEŠ VRIJEME.

S NOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ KREVET
ALI NE MOŽEŠ SAN.

S MOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ KNJIGU
ALI NE MOŽEŠ ZNANJE.

S NOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ DOKTORA,
ALI NE MOŽEŠ ZDRAVLJE.

S NOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ POLOŽAJ
ALI NE MOŽEŠ UGLED.

S NOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ KRV
ALI NE MOŽEŠ ŽIVOT

S NOVCEM MOŽEŠ DA KUPIŠ SEKS
ALI NE MOŽEŠ LJUBAV


KINESKA POSLOVICA  Ključ, 1  februar 2008


Žene SBiH Ključ u akciji


    Dana 30.01. 2008. god. Žene SBiH Ključ su posjetile "Crveni križ" općine Ključ i donirale ovoj organizaciji pake- te sa odjećom i obućom koji će dobro doći za građane koji traže pomoć od ove organizacije.
     Činjenica da je socijalna slika dije- la građana veoma loša je inspirisala članice "Žena" SBiH Ključ da odrade još jednu humanu akciju i tako pokažu svoju plemenitost i daju svoj doprinos za poboljšanje uvjeta života građana općine Ključ.
     Ovo je samo dio aktivnosti koje su ove vrijedne žene postavile sebi za cilj.
Predsjednica
Enisa Čahut – Kurbegović, prof.

 
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network