M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOM A J    2 0 0 8


   Ključ, 28.  maj 2008 


Posjeta iz ambasada


     Izaslanstvo Njemačke i Francuske amba- sade u Bosni i Hercegovini posjetiće danas općinu Ključ. U odsustvu općinskog načelnika Bajazida Hadžića, sa predstavnicima ovih ambasada sastaće se pomoćnik načelnika Hamdija Dučanović i sekretar Općinskog vijeća Hasan Bašić.
     Kako je naavljeno tema sastanka biće aktuelna situacija u našoj općini i problemi koji tište naše gradjane.

 

U okviru manifestacije "Majski dani..."

     Juče je održano takmičenje u sahu izmedju naših, ključkih penzionera i njihovih gostiju iz Bosanske Krupe. Iako sam rezultat ovih lijepih susreta "kolega penzionera" nije uopšte bitan, tek reda radi, napomenućemo da su domaćini imali više znanja i sreće od gostiju pobijedivši rezultatom 5,5 : 3,5 . Fikret Huskić, predsjednik Izvršnog odbora naših penzionera je ovom prilikom istakao šahiste: Husrefa Filipovića i Smaila Hamedovića.

------------

Akademija
bez
gradjana
 
     Sinoć je povodom ove manifestacije u Domu kulture upriličena akademija uz prisustvo gradjana i prestavnika javnog i političkog života sa područja općine i kantona. Akademija je bila slabo posjećena od strane naših sugradjana na što se u svom obraćanju osvrnuo i načelnik općine Bajazid Hadžić.

------------

 

     Javna ustanova Društveni fond za stambeno komunalnu djelatnost i infrastrukturu danas provodi akciju na zasadjivanju jednogodišnjeg sezonskog cvijeća na svim zelenim površinama u gradu. Fond je za ovu namjenu izdvojio 4000 KM a u reaalizaciji ove akcije uključeni su : Komunalno preduzeće "Rad" i jedna firma iz Banjaluke.

 
   Ključ, 27.  maj 2008
Još jedna posjeta


     Predsjednik Saveza izbjeglih i raseljenih lica Bosne i Hercegovine, Mirhunisa Zukić, boraviće danas u Ključu. U okviru posjete našoj Općini predsjednica ovog Saveza sastaće se sa načelnikom općine Bajazidom Hadžićem.


  U našem gradu...
  Takmičenje u šahu

     Udruženje penzionera naše općine u povodu 27 maja, obilježavanja Dana otpora agresoru na našoj općini organizator je današnjeg takmičenja u šahu a koje će se održati u Domu penzionera. Takmičenje će se održati izmedju naših penzionera i Udruženja penzionera iz Bosanske Krupe.


 

Dani otpora agresoru

 

      U okviru manifestacije Majski dana otpora agresoru danas će biti upriličeno obilježavanje Dana mjesne zajednice Velagići u domu na Pudin hanu. Od 19,30 biće upriličena posjeta muzej-domu u Ključu a potom će biti održana i svečana akademija u ključkom Domu kulture sa početkom u 20 sati.

 Dan škole na Velagićima

     Nastavno osoblje, učenici i roditelji Osnovne škole Velagići obilježili su juče Dan ove škole. Dan škole ujedno je i prilika da se sumiraju rezultati i dodjele priznanja na kraju školske godine istakla je Majda Koljić, direktorica škole na Velagićima, prilikom svog obraćanja prisutnima. Ove godine osnovno školovanje u ovoj školi završilo je 39 učenika maturanata. Za učenika generacije proglašena je Adisa Kesadžić.
     Pored mnogobrojnih roditelja obilježavanju Dana škole prisustvovali su i općinski načelnik te direktori osnovnih škola , Mješovite srednje škole Ključ i drugi javni djelatnici sa naše općine.

     Ključ, 26.  maj 2008
Poginuo Smail Pudić


Prvo je Smail motorom udario u auto za za njim i Aziz koji je ga je pokušao izbjeći.

      Smail Pudić (33) iz Ključa je poginuo, a Aziz Muherina (31) iz istog grada te Milomir Miletić (30) i Milenko Kuridža (30), obojica iz Mrkonjić-Grada, teško su povrijeđeni u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 1.50 sati na magistralnom putu Mrkonjić-Grad - Ključ, u naselju Rogolji.
 

Smail Pudić na motoru
      U Centru javne bezbjednosti Banja Luka potvrđeno nam je da se Pudić, koji je upravljao motociklom za sada nepoznate marke i regi- starskih oznaka, vozio iz pravca Mrkonjić-Grada prema Ključu, dok se iza njega kretao Aziz Muherina motociklom "jamaha".
      - Nesreća se dogodila kada je "hjundai", koji se kretao iz supro- tnog pravca, a kojim je upravljao Milenko Kuridža, zbog za sada neutvrđenih razloga, iznenada prešao u lijevu traku te se direktno sudario sa Pudićem - potvrdila je za "Dnevni avaz" Bojana Gašović, portparol CJB-a Banja Luka.
      Kako se odmah iza nastradalog Pudića motociklom jednakom brzinom kretao Aziz Muherina, on je trenutku udesa pokušao skrenuti sa ceste, ali nije uspio pa je, također, udario u automobil. Pao je sa motocikla i zadobio teške ozljede.
      - S teškim su ozljedama prošli i Milenko Kuridža i Milomir Miletić iz vozila "hjundai", ali nisu u životnoj opasnosti - potvrđeno nam je u CJB-u Banja Luka.
      Kako saznajemo, motociklisti iz Ključa preksinoć su bili na fešti te su se u kasnim satima vraćali kući. Ono što se zna jeste da je bila gusta magla te da je Smail Pudić u direktnom sudaru na mjestu ostao mrtav.

Preneseno iz : Dnevni Avaz


  Specijalno za naš site...
  "Oskar za sporednu ulogu"
- Velidova knjiga postala Bestseler -


 

     Nedavno smo u našu ru- briku "Poznati Ključani" uvrstili još jednog zaljubljenika u svoj grad, kniževnika Velida Bajra- movića. Naš sugradjanin nam je to vratio na najbolji mogući način ustupivši nam eksklu- zivno pravo za objavljivanje jedne od priča iz njegove nove knjige. Inače, ovu priču nije objavio ni na svome portalu, čime je još jednom potvrdio , kako sam kaže, koliko on shvata važnost i lojalnost našem ključkom site-u!
     Prema informacijama internetskog distributera njegova knjiga je već na samom početku prodaje postala Bestseler što je još jedna potvrda da su je čitaoci veoma brzo prihvatili. Za sve one koji su zainteresovani za kupovinu knjige mogu kliknuti na ovaj LINK.

Da bi pročitali prvu priču iz knjige Velida Bajramovića
"A, šta ako poleti" kliknite OVDJE

  
                                  
Pozdrav svim Ključanima,

Nadam se da mi neko od vas može pomoći.
Tražim prijateljicu koja je živjela u Ključu ili još uvijek
živi a zove se Mirela Hergić. Rodom je iz Prijedora,
otac joj se zove Hasan a mati Merima. Ima brata koji se zove
Zlatan. Ona je 84. godište. Živjela je za vrijeme rata u Njemačkoj u gradu Ingolstadt. Ako je neko poznaje ili ima kontakt s njom bila bih zahvalna da mi se javi
na moju mail adresu: almaredzic@yahoo.de

Unaprijed hvala.
Alma Redžić
   Ključ, 22.  maj 2008
"Šibenik svom Ključu"


Na ovom humanitarnom koncertu učestvuju poznata imena sa kulturne scene susjedne Hrvatske.

 

Enes Kišević
      Udruženje Ključana i prijatelja Ključa "Kralj Stjepan Tomašević" iz Zagreba organizator je humanitarnog koncerta "Šibenik svom Ključu" u subotu, 24. ovog mjeseca u Šibenskom kazalištu a uz pokroviteljstvo gradskog poglavarstva grada Šibenika.
     Uz nastup članova našeg KUD-a "Stari grad", gosti večeri su poznata glazbena imena: Arsen Dedić, Gabi Novak a uz učešće pjesnika Enesa Kiševića i drugih poznatih lica iz kultur- nog miljea.
      Ukupni prihod sa ovog koncerta namjenjen je tradicionalnoj vjerskoj i kulturnoj manifestaciji koja će se održati u našem gradu pod nazivom "Ključani svom gradu".

           HIMNA DIJASPORETamo,  'vamo

Zbog onoga tamo
došli smo ovamo.
oni što su tamo
isto bi ovamo.
Znaju oni tamo,
bolje je ovamo.
Jeste lijepo tamo
ljepše no ovamo,
ali nema tamo
šta ima ovamo.
Ne može se tamo
isto što i 'vamo.
Mi bi radje tamo
no da smo ovamo,
jer naše je tamo
a tudje ovamo.
Ovi bi ovamo
htjeli da smo tamo.
briga njih ovamo
kako nam je tamo.
Trpimo ovamo,
što ne bismo tamo.
Tako je ovamo.
Oni misle tamo,

  blago nama 'vamo,
kada nismo tamo.
Svi hoće ovamo.
Niko ne bi tamo.
Kada bi svi ovamo,
ko bi onda tamo?
Ko nas posla 'vamo,
ostao bi tamo
jer ne smije ovamo.
A njemu je tamo
bolje no ovamo,
pa onima tamo
ne da više 'vamo.
Trebaju mu tamo.
Šta će svi ovamo?
Neko mora tamo.
Dosta nas je 'vamo.
Tako ti je tamo.
Plačemo ovamo
za onima tamo.
Al 'suze su 'vamo
krupnije no tamo.
Svako ko je 'vamo
ima nekog tamo,

  pa čas je ovamo,
pa odlazi tamo,
muči se ovamo
da pomogne tamo.
Glavom je ovamo
a srcem je tamo.
Sve bi dao 'vamo
da je bolje tamo
i čeka ovamo
kad će bolje tamo,
da napusti 'vamo
da se skrasi tamo.
Hladno je ovamo.
Nije kao tamo,
jer sunce ovamo
ne grije ko tamo
izblijediš ovamo.
Stran im dodješ tamo,
Ko što si i 'vamo.
Blago onim 'tamo
što nisu ovamo,
no su samo tamo
jer mi smo ovamo
ni 'vamo ni tamo   Ključ, 19.  maj 2008
Ima li nade za pilanu ?


Problemi sa kojima se susreće Drvna industrija Ključ još jednom tema sastanka.

 

      Danas će se održati sastanak općinskog načelnika, Bajazida Ha- džića sa kantonalnim ministrom privrede g. Ćenanovićem i direk- torom Kantonalne agencije za pri- vatizaciju g. Ćatovićem. Sastanak će se održati u krugu fabrike a povod sastanka je problemi kojima se susreće Drvna industrija Ključ pred kojom je krajnje neizvjesna budućnost.


  U našem gradu...
  Obilježen Dan škole

     U petak je u Dome kulture svečano obilježen Dan Mješovite srednje škole Ključ. Za ovu priliku učenici su zajedno sa svojim razrednim starješinama priredili bogat kulturno-zabavni program. Tako su članovi dramske sekcije na duhovit način prikazali detalje iz naše svakodnevnice, učenici frizerske i krojačke škole svoje kreacije a folklorna i ritmnička sekcija svojom pjesmom i igrom oduševili su posjetioce. Uručene su i zahvalnice i priznanja donatorima škole a i priznanja najboljim učenicima od prvih razreda do maturanata. Za učenika generacije ove godine proglašen je Merim Džaferagić, učenik G41.


 

Smotra narodnih igara i običaja

     U organizaciji KUD-a "Naša mladost" u subotu je održana Smotra narodnih igara i običaja 2008. na koju se odazvalo 25 Kulturno-umjetničkih društava iz cijele Bosne i Hercegovine sa više od hiljadu učesnika. Program smotre započeo je defileom učesnika ulicama našeg grada. Limeni orkestar iz Jajca upotpunio je atmosferu interpretacijom državne himne i uveo nas u održavanje manifestacije.      Manifestaciju je otvorio općinski načelnik g. Bajazid Hadžić a ovom dogadjaju prisustvovale su i brojne javne ličnosti. Višesatni program smotre folklora pratilo je više hiljada Ključana. Organizatori su podjelili zahvalnice sponzorima kao i najzaslužnijim članovima KUD-a organizatora.

 Katastrofa u Vitezu

      Nogometaši NK Ključ su u ovom kolu doživjeli pravi potop na gostovanju u Vitezu gdje su od domaćina NK Vitez poraženi sa rezultatom 7:0. Nogometaši Bajera gostovali su u Bosanskoj otoci a ovaj susret prekinut je već u 17-toj minuti.

  

   Ključ, 17.  maj 2008
Semafori kod nebodera


Da bi se ispunili uslovi za polaganje vozačkih ispita nužno je postaviti semafore na raskrsnicu.

 

      Načelnik općine Ključ, Bajazid Hadžić , potpisao je ugovor o izvodjenju radova na semaforizaciji raskrsnice kod Nebodera. Radove će izvoditi jedna sarajevska firma sa kojom je i potpisan ovaj ugovor. Vijeće općine Ključ je već ranije donijelo odluku da se krene u realizaciju ovog projekta za koji je izdvojeno oko 60 000 KM.
     Našoj Općini prijetila je opasnost da izgubi pravo da se na njenoj teritoriji mogu polagati vozački ispiti jer ne ispunjava uslove pred- vidjene Zakonom o sigurnosti u saobraćaju. Jedan od uslova je i postojanje raskrsnica na kojima se saobraćaj reguliše semaforima.


*****
 

Počinje manifestacija "Majski dani..."

     U ovoj sedmici započeće i obilježavanje manifestacije "Majski dani otpora agresoru, podsjećanje na majske dane iz '92 godine". Otvaranje manifestacije biće upriličeno u 12 sati u Domu kulture a za ovu priliku biće priredjen kulturno-umjetnički program. Manifestacija će trajati sve do 15 juna a u ovom periodu održaće se niz aktivnosti kao što su obilasci šehidskim mezarja, svečane akademije, obilježavanje Dana mjesnih zajednica Velagići i Crljeni kao i završna svečanost na Dujkovim barama.

 


   Ključ, 16.  maj 2008
Takmičenje osnovnih škola


Takmičenje učenika osnovaca privuklo je veliki broj posjetilaca u Dom kulture.

 

      Juče je održano drugo po redu takmičenje osnovnih škola sa područja Unsko-sanskog kantona u Smotri folklora. Takmičenje je otvorio načelnik općine Mr. Bajazid Hadžić a Smotra je održana u organizaciji Pedagoškog zavoda USK. Takmičenje je održano u Domu kulture koji je tom prilikom bio prepun posjetilaca a osnovci su se svojski porudili da što bolje predstave folklor i tradicionalnu bosansku igru i najboljem svjetlu.
     Tako je žiri u sastavu Faik Imamović, Faik Zukić i Isak Kićanović imao veoma težak zadatak i proglasi najuspješnije učesnike. Najboljima su proglašeni učenici Osnovne škole "25 novembar" iz Velike Kladuše, drugo mjesto osvojila je Osnovna škola Cazin a treće mjesto podjelile su Osnovna škola Gornje Prekounje iz Bihaća i domaćin takmičenja Osnovna škola Ključ.


  U našem gradu...
  Dan Mješovite srednje škole

     Mješovita srednja škola Ključ danas proslavlja Dan škole. Program obilježavanja ovog dana započeće u 11 sati kulturno-zabavnim programom u Domu kulture a prije toga biće upriličena Izložba likovnih i literarnih radova učenika u holu Doma kulture.


 

Smotra narodnih igara i običaja

     Sutra će se održati Smotra narodnih igara i običaja u organizaciji KUD-a "Naša mladost" Ključ. Program održavanja smotre folklora planiran je u subotu od 17 sati a u programu će učestvovati 25 kulturno-umjetničkih društava sa oko 1300 učesnika. Ova smotra narodnih igara i običaja, koja se održava svake godine u našem gradu, jedna je od najvećih koje se održavaju na području našeg kantona.

 


  NA PRELIJEPU SLIKU PROCVJETALIH ŠLJIVA IZNAD BOLNICE, ODMAH JE "ODGOVORIO" NAŠ EDIN BAJRAMOVIĆ ŠALJUĆI SLIKU NJEGOVE PROBEHARALE KRUŠKE U MEHMEDAGIĆIMA SA PREDIVNIM POGLEDOM NA LUBICU

UKOLIKO IMA JOŠ NEKO OD VAS FOTOGRAFIJA SA BEHAROM IZ VAŠE AVLIJE - ŠALJITE NAM NA OVAJ  MAIL

   Ključ, 12.  maj 2008
Djelimično usvojena žalba


Početak novog pretresa pred Apelacionim vijećem u predmetu Marko Samardžija.

 

Marko Samardžija
      Početak pretresa pred Apelacionim vijećem Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Marko Samardžija, zakazan je za 13. maj 2008. godine, sa početkom u 10:00 sati, u sudnici 3.
      Apelaciono vijeće je 27. aprila 2007. godine donijelo rješenje kojim se djelimično uvažavaju žalbe optuženog i njegovog branioca, te se ukida presuda sudećeg vijeća od 3. novembra 2006. godine. Istim rješenjem odredjeno je održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.
      Sudeće vijeće je osudilo Marka Samardžiju na 26 godina dugotrajnog zatvora za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, zbog saučesništva (u svojstvu komandanta III čete Saničkog bataljona 17. lake pješadijske brigade Vojske tzv. Srpske Republike BiH) u ubistvu većeg broja muških civila Bošnjaka iz zaseoka Brkići i Balagića Brdo, općina Ključ u julu 1992. godine.

   Ključ, 11.  maj 2008
Proslavljena godišnjica rada


Prva godina samostalnog rada ove školske ustanove obilježena je i bogatim kulturno-zabavnim programom.

      U petak je Javna ustanova Osnovna škola Sanica proslavila prvu godišnjicu samostalnog rada i poslovanja. Osnovna škola u Sanici sa dvije područne četvorogodišnje škole u Biljanima i Donjoj Sanici u svojoj prvoj godini samostalnog rada postigla je zavidne rezultate.     Bogat kulturno-zabavni program u organizaciji i izvedbi učenika ove škole razveselio je mnogobrojne roditelje, uzvanice i goste. Direktor Osnovne škole Sanica g. Ferid Harambašić podijelio je zahvalnice donatorima koji su pomogli u samostalnom radu ove škole a za učenika generacije u školskoj 2007/08 godini proglašena je Maida Karešić.  U našem gradu...
  Takmičenje invalida

     U organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Ključ juče je na gradskoj plaži Alina luka održano Općinsko takmičenje u tri sportske discipline i to u streljaštvu, boćanju i šahu dok su takmičenja u sportskom ribolovu i stonom tenisu odgodjena.
    Na ovom takmičenju učestvovalo je 56 takmičara a pobjednici u ovim takmičenjima su: u streljaštvu prvo mjesto osvojio je Šljivar Fikret, drugo Pudić Huse a treće Jusić Elvir. U šahu prvo mjesto osvojio je Bender Senad, drugi je bio Djerić Mehmed a treći Pudić Huse. U boćanju ekipno prvo mjesto osvojili su Maslić Djevad i Sejarić Mehmed, drugo Jusić Mehmed i Pudić Huse a treće mjesto pripalo je paru Bešlagić Vahida i Bender Velid.


 

Prosvjed upozorenja

     Oko tri hiljade bivših logoraša iz svih krajeva BiH u petak je prosvjedovalo ispred zgrade Vlade Federacije BiH. U oraganizaciji Saveza logoraša održan je miting upozorenja "Istinom do prava" kojim je Vladi Federacije dat rok od 30 dana da zakonski riješi status logoraša. Ovom prosvjedu prisustvovalo je više od 150 bivših logoraša iz Ključa.

 


 


Pobjeda Bajera 99

     Igrane su utakmice u nogometnim ligama u kojima se takmiče naši klubovi a jedinu pobjedu ubilježio je NK Bajer 99. Rezultati utakmica Prve lige Unsko-sanskog kantona Bajer 99 Velagići - Omladinac Pokoj 3:1, Omladinac Sanica - Borac Izačić 2:4 a NK Ključ izgubio je rezultatom 2:1 od ekipe Mladosti iz Vrnogrča.

  

  Drugi o nama...
  

 
       Dragi naši posjetioci,

       Veliko mi je zadovoljstvo na ovom našem portalu predstaviti video na kome možete vidjeti mrijest mladice na rijeci Banjici. Banjica je pritoka rijeke Sane i nalazi se na području opštine Ključ. Ovaj fantastični video snimila je ekipa portala www.misija-ribolov.com.ba.
       Svaka čast momci malo se ko može pohvaliti sa nečim sličnim.

BiH-ribolov.com

 
  


   Ključ, 8.  maj 2008
Gas u našem kantonu !


Predinvesticiona Studija gasifikacije Unsko-sanskog kantona treba da ugleda svjetlo dana. 

      U toku su aktivnosti na izradi predinvesticione Studije gasifikacije USK-a koje provodi Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku iz Sarajeva. Centar za lokalni razvoj je dobio zadatak da putem pripremljenih anketnih listova prikupi neophodne podatke što je i urađeno.
      Stručni tim iz Sarajeva je prije mjesec dana boravio u Ključu i tom prilikom su posjetili neke od objekata (Industrijsku zonu, poštu, halu u Hanlovskom vrelu).
      Zadovoljni sa podacima koje je Služba za prostorno uređenje, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina u saradnji sa sekretarima Mjesnih zajednica i drugim subjektima pripremila, tim je svoju radnu posjetu nastavio u općini Sanski Most.

Informacije: Općina Ključ   
   Ključ, 6.  maj 2008
Deminiranje u Velečevu

Sva pronađena neeksplodirana ubojna sredstva uništavaju se na mjestu gdje su pronađena. 

Demineri na zadatku
      Polovinom mjeseca aprila otpočelo je čišćenje (deminiranje) lokacije Velečevo MAC ID-12333. Radove izvodi Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (TUN) tim “B“ Unsko-sanskog kantona. Navedena lokacija se čisti od mina: minsko eksplozivnih sredstava (MES-a) i neeksplodiranih ubojnih sredstva (NUS-a) zaostalih od minulog rata, a veličina terena za čišćenje je oko 30.000 m2. “B“ tim trenutno radi paralelno na dvije lokacije u Bosanskoj Krupi i Velečevu. Dnevno se očisti oko 300 m2, što je u velikoj mjeri uvjetovano situacijom na terenu. Do sada su pronađena dva BLK-755 (tzv. zvončića) koja su propisno uništena na mjestu pronalaska. Inače se sav pronađeni MES i NUS uništava na mjestu gdje je pronađen, tako da će se povremeno čuti detonacije iz pravca Velečeva.
      Ovih dana pronađeno je još neeksplodiranih ubojnih sredstava i to na širem području MZ Sanica i na području Jarica. Služba Civilne zaštite je obilježila pronađene NUS-eve i uputila zahtjev TUN timu za uništavanje istih.

Informacije: Općina Ključ   

  Poznati Ključani...
  Priče iz naše čaršije

 

     Našu rubriku "Poznati Klju- čani" posvetili smo ljudima koji su svoj talenat i umijeće iskori- stili da bi promovisali svoj grad. Ovu rubriku obogaćujemo još jednim "komšijom" koji je to svojim djelima sigurno zaslužio.
      Ovoj grupi poznatih danas dodajemo još jednog zaljubljenika u svoj grad kniževnika Velida Bajramovića. Nekadašnji profesionalni vojnik, danas pjesnik. Kako spojiti nespojivo? Ovo je možda najbolji primjer. Nakon njegovog prvog književnog djela, knjige poezije "Malo vode na dlanu", poznati bosanskohercegovački književnik Hazim Akmadžić, poredi Velidov stil pisanja sa stilom legendarnog Skendera Kulenovića. Zar treba bolja preporuka za jednog književnika-početnika.
     U našoj rubrici donosimo više informacija o ličnosti i djelima ovog našeg sugradjaninu koji neumorno nastavlja svoj put prema uspjehu. Da bi pročitali čitav tekst kliknite OVDJE  
   Ključ, 4.  maj 2008
Proslavljen Praznik rada

Praznička atmosfera osjetila se i ove godine u našem gradu povodom ovog Medjunarodnog praznika rada.

     Prvi maj, medjunarodni praznik rada proslavljen je i kod nas. Tom prilikom i veliki broj naših sugradjana iz inostranstva proveo je praznike u rodnom gradu čime je Ključ dobio još više na živosti. Uoči Prvog maja u organizaciji Općinske organizacije SDP Ključ upriličen je tradicionalni korzo glavnom gradskom ulicom. Na trgu Alije Izetbegovića KUD "Stari grad" zabavljao je prisutne posjetioce a upriličen je i Prvomajski vatromet.

 

Tradicija praznikovanja na Starom gradu se nastavlja

      U četvrtak, 1.maja sva naša izletišta bila su puna, uglavnom porodičnim okupljanjima uz ražanj i roštilj, naši sugradjani su praznovali Praznik rada.  U našem gradu...
  Nova lica za foto-modele

 

     U petak, 2. maja održan je Izbor foto-modela općine Ključ za 2008 godinu. Manifestacija je održana u Domu kulture pred oko 500 posjetilaca a izbor je vršen u četiri kategorije; djece do 10 godina, djevojčica do 15 godina, djevojaka i mladića. Za mini modele 2008 godine izabrane su djevojčice Hana Vučkić i Selma Huskić, foto-model u konkurenciji djevojaka je Arnela Hodžić a u kategoriji mladića Alen Sinanović. Svi dobitnici lenti predstavljaće naš grad na Kantonalniom izboru fotomodela u Cazinu.
     Ova manifestacija čiji je organizator Radio Ključ osim sponzora za učesnike nije imala pokrovitelja od zvaničnih institucija iako je predstavljena u Strategiji razvoja naše Općine.


 

Borba bikova

     Otvorena je i ovosezonska borba bikova u gradu Visokom održavanjem prve ovogodišnje koride kojoj je prisustvovao i veliki broj Ključana. U finalnoj borbi pobijedio je bik Rusko vlasnika Huseina Jukića Jukana iz Ključa.

 Pobjeda u gostima

 

     Ovog vikenda igrane su utakmice u nogometnim ligama u kojima se takmiče naši klubovi. U okviru Prve kantonale lige Bajer je u gostovanju poražen rezultatom 6:3 dok je NK Ključ u gostima u Bužimu pobijedio domaćina NK Vitez rezultatom 2:0.

  
   Ključ, 3.  maj 2008
Otvorena vrata općina BiH


I naši predstavnici, zaposleni u Općinskom organu uprave, učestvovali su na ovoj Manifestaciji.


      U općini Derventa u Republici Srpskoj od 16. do 18. aprila održana je Manifestacija "Otvorena vrata općina i gradova Bosne i Hercegovine". U okviru ove Manifestacije 16. aprila održana je druga Konferencija načelnika i gradonačelnika BiH i otvoren Sajam općina BiH kojoj je kao predstavnik općine Ključ prisustvovao pomoćnik Općinskog načelnika za podršku upravi Hamdija Dučanović.      Drugog dana ove manifestacije, 17. aprila, održane su radionice o korištenju integralnog računovodstvenog softvera i razvoju kapaciteta BiH općina za apsorpciju i predpristupnih fondova Evropske unije, a sve u organizaciji GAP- Projekt upravne odgovornosti. Istim radionicama prisustvovali su predstavnici općine Ključ: Rufada Kesedžić, stručni savjetnik za budžet i analizu javnih prihoda i Nermina Hamedović, stručni savjetnik za izradu razvojnih projekata.

Informacije: Općina Ključ   
   Ključ, 1.  maj 2008
Pomoć mladim muzičarima

Centar za kulturu i obrazovanje prema ranijim dogovorima dobio novu opremu. 

      Već smo ranije izvještavali o sastanku Općinskog načelnika mr. Bajazida Hadžića sa direktoricom JU Umjetnička škola iz Bihaća gospođom Karmelom Hamzić na kojem su razmatrani problemi s kojima se susreće Istureno odjeljenje Osnovne muzičke škole Bihać, a koje svoju nastavu izvodi u prostorijama JU Centar za kulturu i obrazovanje. Na sastanku je zaključeno da će između ostalog i općina Ključ pomoći da se Istureno odjeljenje snabdije neophodnom opremom i instrumentima.
      Ti zaključci su ovih dana i realizovani jer je Općinski načelnik održao svoje obećanje i obezbjedio sredstva da se za potrebe Muzičke škole kupi jedan pianino, koji će u mnogome olakšati rad ove škole. Općinski načelnik je također Centru za kulturu i obrazovanje dao sredstva za nabavku još jednog stola za stolni tenis, jer postojeća dva nisu mogla zadovoljiti potrebe mladih ljubitelja ovog sporta kojih je sve više i više. U Centru kažu da je saradnja sa Općinskim načelnikom odlična, na kojoj su mu veoma zahvalni.

Informacije: Općina Ključ   DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network