M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOAUGUST    2 0 0 8

   Ključ, 2.  septembar 2008
Ulaganja u infrastrukturu


Vrlo je izvjesna i realizacija projekta kanalizacije Velagići u koju će biti implementirano 400.000 KM.

      U ovoj godini na projektima infrastrukture, u našoj općini biće uloženo oko tri miliona KM. Vrijednost potpisanih ugovora sa izvođačima radova iznosi 1.750.000 KM. Općina će se također, kreditno zadužiti u iznosu od oko 300.000 KM kako bi svi zacrtani projekti u ovoj godini mogli biti dovršeni. Prema riječima načelnika Bajazida Hadžića vrlo je izvjesna i realizacija projekta kanalizacije Velagići u koju će biti implementirano 400.000 KM. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice investiraće, 300.000 KM u obnovu i sanaciju kuća. Fondacija Odraz finaciraće asvaltiranje puta za Stari grad čija je vrijednost iznosi 312.000 KM. Fondacija Odraz učestvovaće sa 195.000 KM a općina će finansirati preostali iznos. Biće realizirano ukupno 37 projekata uz značajno učešće građana.
 

      A gotovo u svim mjesnim zajednicama već su započeti radovi. Tako je u zaseoku Osmanovići u mjesnoj zajednici Biljani započeta rekonstrukcija lokalnog puta. U toku su radovi na pripremi za asvaltiranje, a trenutno se postavlja podloga. Radovi bi trebali biti okončani u narednih desetak dana. Radove izvodi firma Divel a za asvaltiranje puta biće izdvojeno 120.000 KM. Pored asvaltiranja puta u Osmanovićima biće izgrađena i kanalizaciona mreža. Vrijednost ovog projekta je 60.000 KM koje financira kantonalno ministarstvo poljoprivrede. U financiranju radova u Osmanovićima uložena su sredstva iz granta sa nivoa Federacije, Kantona, Općine kao i uz učešće samih mještana. U mjesnoj zaednici Biljani, u ovoj godini biće implementirano pet projekata čija vrijednost prelazi 300.000 KM.
      U mjesnoj zajednici Velečevo – Dubočani vrše se radovi na izgradnji rezervoara za vodu i pumpne stanice koja bi trebalo da riješi problem snadbijevanja vodom mještana Dubočana. Vrijednost novog rezervoara za vodu iznosi 49.647,08 KM dok je cijena pumpne stanice 34.787,94 KM, izvođač radova je firma MTP Musić. A u mjesnoj zajednici Humići izvode se radovi na proširenju puta Humići – Ključ. Radove izvodi firma KOP Sanica d.o.o.a vrijednost radova je oko 18.000 KM. Zbog radova na proširenju puta dolaziće do povremenih zastoja u odvijanju saobraćaja a za one nestrpljivije, iz ove mjesne zajednice poručuju, da mogu koristiti zaobilazni put Vukovo selo – Pudin Han.------------

 


Nastupio mjesec Ramazana


      U nedjelju 31. augusta sa akšamom nastupiće mjesec Ramazan, deveti mjesec 1429. hidžretske godine. Prema kalendaru rijaseta islamske zajednice u BiH prvi dan posta i Ramazana je u ponedjeljak 01. septembra.
      Mjesec ramazan najsvetiji je mjesec i mjesec svih ibadeta u islamskom vjerovanju. Ove godine mjesec Ramazan ima 29 dana a prvi dan bajrama je 30. septembra. Na području medžilisa Islamske zajednice Ključ, teravih namaz će se klanjati na 19 mjesta, džamija i mesdžida a u toku ramazana upriličiće se aktivnosti zajedničkog iftara.


 
 


------------

 

Za efikasniji sistem upravljanja


      Predstavnici Danskog savjeta za izbje- glice ovih dana posjetili su našu općinu. Do sad je ova organizacija više puta pomagala našu općinu, a na nekim od posljednjih sas- tanaka sa općinskim načelnikom razgovarano je o projektu zatvaranja izbjegličkih kampova u našoj zemlji. Haris Ćatić konsultant i Mirela Muratović projekt menadžer Danskog vijeća za izbjeglice sastali su se sa općinskim načelnikom Bajazidom Hadžićem Tokom sastanka, predstavnici Danskog vijeća za izbjeglice prezentirali su projekat obuke administracije organa uprave. Projekt bi se odvijao kroz četiri faze, podizanja nivoa vještine administracije, uspostavljanja stand- ardnih operativnih procedura koji se odnosi na efikasniji sistem upravljanja, saradnja sa poslovnim sektorom te projektna admi- nistarcija koja bi trebala da doprinese kvalitetnijem planiranju i izradi budžeta.
      Ukoliko se ovaj projekat realizuje, financiralo bi ga Dansko vijeće za izbjeglice uz minimalno učešće Općine a projekat bi trajao naredne dvije godine.
Informacije:  Radio Ključ 


   Ključ, 29.  august 2008
Stanovi za ratne invalide


Ratni vojni invalidi su prvi uručili ključeve stanova za šest porodica članova RVI.

 

      Organizacija ratnih vojnih invalida općine Ključ, uručila je ključeve šest stanova za pripanike ove populacije. Općinsko vijeće općine Ključ je još prije gotovo godinu dana dodijelilo osamanest stanova udruženjima boračkih populacija, Šehidskim poro- dicama, demobilisanim borcima i organizaciji ratnih vojnih invalida ali se zbog administrativnih poteš- koća stanovi nisu mogli dodijeliti.
     Nakon što je općinski sud konačno, gruntovno izvršio uknjižbu stanova na ova udruženja, stekli su se uslovi da se stanovi dodijele krajnjim korisnicima prema kriterijima koja su odredila ova udruženja. Ratni vojni invalidi su tako prvi uručili ključeve stanova za šest porodica članova RVI.

 

Počinje školska godina

 
      U ponedeljak 01. septembra počinje nova školska godina za sve učenike na području naše općine. Već danas osnovci su bili u svojim školskim klupama kako bi od razrednih starješina dobili raspored časova u školskoj 2008/2009 godini.
      Srednjoškolcima će plan rasporeda biti saopšten u ponedjeljak kada će se obaviti i upis za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda. Uz popunjen zahtjev za upis, učenici će morati priložiti i svjedočanstvo o završenom prethodnom razredu i rodni list.

 


------------

 
DRUGO KOLO
DRUGE LIGE
      Na stadionu pod Lubicom u subotu odigraće se utakmica drugog kola 2. lige Federacije Grupe zapad 2. NK Ključ dočekuje ekipu Radničkog iz Ripča a susret je na programu u 17 sati.Informacije:  Radio Ključ 


   Ključ, 27.  august 2008
Bura oko priznanja


Ni jedan prijedlog od strane vijećnika nije prošao a niko nije predložen niza počasnog građanina općine

      Održana je sjednica općinskog vijeća, četreset i druga po redu za vijećenike u ovom mandatu. Sjednici se pristupilo bez izmjena u dnevnom redu.
 


      Vijeće je razmatralo i usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta općine Ključ za prvu polovinu 2008. godine, iako je za ovaj period ostvaren prihod od 1.382.032 KM ili 36 posto u odnosu na Plan budžeta. Izvršenjem planiranih grantova za prvo polugodište, rezultiralo bi izvršenje budžetskih prihoda od 41 procenta. Planirani budžet za 2008. godinu iznosi 3.888.370 KM. Usvojen je i izvještaj o korištenju tekuće rezerve za prvu polovinu 2008. godine. Razmatrana je i Informacija o stanju i problemima u mjesnim zajednicama a djelomično bi probleme mjesnih zajednica trebalo da riješi odluka o kreditnom zaduženju Općine barem kad je u pitanju izgradnja infrastrukture, asvaltiranja sela i uređenja mjesnih vodovoda i kanalizacionih mreža. Pored grantova za kapitalne projekte iz kantona i općine te učešća mještana, Općina će se kreditno zadužiti u iznosu od oko 300.000 KM za dovršetak svih predviđenih poslova na izgradnji infrastrukture.
      Dosta polemike kod naših vjećnika izazvalo je donošeje Odluke o dodjeli općinskih javnih priznanja za 2008 godinu. Za prijedloge komisije izjašnjavalo se za svako ime pojedinačno. Zahavalnice i pohvale će dobiti osam pojedinaca, dok je jedno ime skinuto sa spiska. Dvije zahvlanice biće dodijeljene posthumno, kao i Javno priznanje Pečat ključke kapetanije iz 17. stoljeća, dok je kod kolektiva Zahvalnica dodijeljena Udruženju poljoprivrednika "Ključka dolina". Ni jedan prijedlog od strane vijećnika nije prošao a niko nije predložen niza počasnog građanina općine.
     Do kraja sjednice razmatrane su Informacije o aktivnostima izborne komisije, Informacije o stanju sigurnosti te Izvještaj o radu općinske vatrogasne službe.

 
------------ZAVRŠEN
TURNIR
U
STONOM
TENISU


 
      A juče je održan i turnir u stonom tenisu u organizaciji javne ustanove Centar za kulturu i obrazovanje. Na ovom turniru učešće je uzelo dvadeset takmičara i takmičarki podijeljenih u četiri kategorije. U prvoj kategoriji pionira najbolji je bio Gonilović Mirza, drugo mjesto osvojio je Mujezinović Ahmed a treće Muje- ziznović Amar. U kategoriji juniora prvo mjesto osvojio je Muherina Samir, drugo Joldo Adis i treće Gonilović Haris u kategoriji juniorki prva je bila Omanović Amra, drugo mjesto osvojila je Huskić Sabina a treće Karat Jasmina.
      I u kategoriji seniora prvo mjesto osvojio je Draganović Smajo, drugo mjesto Šabić Sanel i treće Šabić Adnan. Učesnicima turnira, pobjednicima uručene su skromne nagrade, zahvalnice i pobjednički pehari.

 


------------

 

PORAZ
U
BUŽIMU !


      Nogometaši Ključa poraženi su u prvom kolu na gostovanju u Bužimu. Ekipa Viteza savladala je našu momčad sa rezultatom 3 naprema 2 koja je i pored poraza prikazala dobru igru i zalaganje. Premijerni nastup pred svojom publikom, NK Ključ imaće u drugom kolu kada na stadion Pod Lubicom dolazi ekipa Radničkog iz Ripča.Informacije:  Radio Ključ Drugi o nama ...


IMAJU DŽAMIJU, NEMAJU HODŽU

 

      Mještani sela Gornji Kami- čak, Općina Ključ, nezadovoljni su time što džamija u njihovom mjestu, iako izgrađena prije go- dinu dana, još uvijek nema ima- ma koji bi obavljao vjerske obre- de. Mještani smatraju da je za ovakvo stanje odgovoran Medžlis Islamske zajednice Ključ i tamo- šnji glavni imam Ermin Vučkić, koji, kako ističu, iz samo njemu znanih razloga ne dozvoljava obav- ljanje vjerskih obreda u novoizgrađenom objektu.
      - U izgradnju džamije investirali smo 300 hiljada maraka. Objekat je svečano otvoren u augustu protekle godine uz prisustvo najviših predstavnika Islamske zajednice BiH. Danas imamo džamiju, a ne- mamo hodže.”, ističe mještanin Šaban Behar, koji je za izgradnju ovog vjerskog objekta ustupio svoje privatno zemljište.
     Mještani iz Gornjeg Kamička su prisiljeni da vjerske obrede obav- ljaju u džamiji koja se nalazi u Donjem Kamičku, udaljenoj oko tri ki- lometra. Krivicu za ovakvo stanje prebacuju na glavnog ključkog ima- ma, Ermina Vučkića, koji, kako smatraju mještani, ne želi da imenuje imama novoizgrađene džamije niti dozvoljava drugim imamima da predvode vjerske obrede u Gornjem Kamičku. Vučkić ističe kako su Gornji i Donji Kamičak jedan te isti džemat.
      - Statutom Islamske zajednice regulisano je da jedan džemat može imati dva ili više vjerskih objekata, ali i samo jednog imama. U ovome slučaju radi se o neslozi među samim mještanima o tome u kojoj džamiji će se vršiti vjerski obredi.”, smatra Vučkić, odbacivši optužbe mještana Gornjeg Kamička na njegov račun.

Zlatan Čekić
http://www.sanski-most.se

   Ključ, 25.  august 2008
Pripreme za izbore u toku


Prema procjeni predsjednika Općinske izborne komisije, za pokrivanje izbora nedostajaće još najmanje 15.000 KM.      Iako je do lokalnih oktobarskih izbora u našoj zemlji ostalo još nepuna dva mjeseca, općinska izborna komisija ima pune ruke posla. Održano je žrijebanje političkih subjekata koji su prijavljeni za lokalne izbore u našoj općini i utvrđen je redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima.
 

    U toku je predlaganje i kandidiranje osoba koje će činiti glasačke odbore po glasačkim mjestima. Na području naše općine, za loka- lne izbore biće otvoreno 21 glasačko mjesto, dvadeset redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu. Prema riječima preds- jednika općinske izborne komisije g. Hasana Bašića, sredinom jula mjeseca registrirano je 13.350 glasača a do početka izbora očekuje se da će pravo glasa imati oko trinest hiljada i petsto glasača. Za financiranje lokalnih izbora, općinskim budžetom predviđeno je 25.000 KM a prema procjeni predsjednika Općinske izborne komisije, za pokrivanje izbora nedostajaće još najmanje 15.000 KM.
      U izbornoj utrci i borbi za vlast u našoj općini učestvovaće devet političkih partija samostalno i dvije partije koje čine koaliciju, dvije liste nezavisnih kandidata, dva nezavisa kadnidata za načelnika općine i dva kandidata za općinskog načelnika koje su ponudile S BIH i SDA.


Informacije:  Radio Ključ
 

DA SE PRIBLIŽAVA KRAJ SEZONE NA GRADSKOJ PLAŽI ALINA LUKA SVJEDOČI I OVA FOTOGRAFIJA. ZBOG SVE LOŠIJEG VREMENA A I KALENDARSKOG KRAJA LJETA OVAJ PRIZOR SVE JE ČEŠĆI.

 

   Ključ, 24.  august 2008
Sjednica općinskog vijeća      Za ponedjeljak, 25. avgust, zakazana je 42. redovna sjednica općinskog vijeća općine Ključ. Za dnevni red predviđeno je petnaest tačaka, a pored ustaljenih tačaka, vijeće će razmatrati:
    - Izvještaj o izvršenju budžeta općine Ključ za period 01.01.-30.06. 2008. godine, potom,
 

    - Izvještaj o korištenju tekuće rezerve za isti period, Rješenje o imenovanju pravo- branioca općine, Odluku o dodjeli javnih priznanja za 2008. godinu.

      Na dnevnom redu naći će se i Informacija o stanju i problemima u mjesnim zajednicama, Odluka o kreditnom zaduženju Općine, Odluka o izboru članova savjeta u mjesnim zajednicama, Izvještaj o radu i financijskom polsovanju općinske vatrogasne službe za prvu polovinu 2008. godine, te Informacije o aktivnostima izborne komisije na pripremi i provedbi predstojećih lokalnih izbora, Informacija o stanju sigurnosti za juni i juli mjesec i Davanje saglasnosti na projekte infrastrukture prema Fondaciji Odraz Sarajevo.

 

------------TURNIR
U
STONOM
TENISU


 
     Javna ustanova Centar za kulturu i obrazovanje Ključ 25. avgusta upriličiće turnir u stonom tenisu. Za sad se vrše prijave kandidata. Turnir će se održati u prostorijama Centra za mlade a predviđeno je takmičenje u četiri kategorije i to kategorije učenika do četvrtih razreda, kategorija djece, učenika do osmog razreda i kategorije seniora i veterana. Za ovaj sport u našem gradu vlada sve veće interesovanje a rekreativno se njime bavi sve više djece, omladine i starijih zaljubljenika stonog tenisa.
      Za ovaj sport u našem gradu vlada sve veće interesovanje a rekreativno se njime bavi sve više djece, omladine i starijih zaljubljenika stonog tenisa.
Informacije:  Radio Ključ 

   Ključ, 23.  august 2008
Peticija za promjene Zakona


Peticija će se potpisivati i u ostalim gradovima u BiH a da bi bila razmatrana, potrebno je minimalno 15 hiljada potpisa.


 

      Općinski odbor SDP-a Ključ ovih dana u našem gradu pokrenuo je akciju na prikupljanju potpisa građana. Peticija se zavrsava danas (23.08.) a do sada je prikupljeno dvijestotine potpisa. Socijaldemokratska partija Unsko-sanskog kantona pokrenula je ovu inicijativu za izmjene i dopune Zakona o radu i peticija se provodi u svim gradovima Kantona. U svih osam općina na području USK, građani su se svojim potpisom izjasnili da li su za izmjenu ovog zakona kako bi se u jesen demokratskim pritiskom na zakonodavnu vlast u F BiH pokrenula i procedura.
      - Većina radnika u našoj zemlji je obespravljena, Zakon nije jasno definisan, odnosno jako je širok, jer između ostalog nema konkretnih sankcija prema poslodavcima. Radnici rade preko osam sati, zabilježena su razna psihička maltretiranja, nemaju adekvatan godišnji odmor, o toplim obrocima i regresima je suvišno pričati, a upitne su i uplate penziono-socijalnog osiguranja. U SDP-u smatraju da se jedinstvenim zakonom može izvršiti pritisak na državu da svojim mjerama i mehanizmima natjeraju poslodavce da poštuju zakon koji će biti ispred svega u službi radnika.
 

      Nakon USK-a peticije će se potpisivati i u ostalim gradovima u BiH a da bi bila validna i razmatrana, potrebno je minimalno 15 hiljada potpisa. Početkom mjeseca septembra inicijativa će se uputiti Parlamentu F BiH, a u SDP-u se nadaju da će novi Zakon o radu biti usvojen već do kraja ove godine.

 

------------


Bosnom
će teći i
mlijeko


 
     Nakon što je u ponedjeljak u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu održan sastanak sa resornim ministrom članovi Asocijacije proizvođača mlijeka sa područja cijele Federacije BiH, sastali su se juče u Bihaću, radi dogovora o daljnjem postupanju. Sas- tanku je prisustvovao i g. Nusret Bahtagić predsjednik Udruženja poljoprivrednika Ključ- ka dolina. Proizvođači mlijeka su nezadovljni povećanjem samo premije za mlijeko sa 0,14 na 0,20 KM po litri. Oni tražili su i povećanje otkupne cijene mlijeka sa sadašnjih 0,57 na 0,75 KM po litri mlijeka, ali predstavnici mljekara na to nisu pristali.
      Na sastanku je zaključeno, između ostalog, da će ukoliko se do 29. augusta ne dogovori povećanje otkupne cijene mlijeka, rad proizvođača mlijeka biti obustavljen na jedan dan, te će se mlijeko prosuti ispred nadležnih ministarstava Federacije i kantona, te mljekara.Informacije:  Radio Ključ 

   Ključ, 22.  august 2008
Roštilj za sponzore


 

     Organizacija ratnih vojnih invalida općine Ključ, u subotu (16.08) je na gradskoj plaži Alina luka priredila roštilj i feštu svim svojim sponzorima i donatorima koji su pomogli u organizaciji i podršci memorijalnog nogomet- nog turnira Izet Avdić.
     Pored uručenih zahvalnica, ratni vojni invalidi sa predsjednikom organizacije Edom Domazetom i predsjednikom saveza za sport i rekreaciju Mujom Islamagićem i na ovaj način su se željeli još jednom zahvaliti svima u pomoći održavanja jednog od najmasovnijih sportskih događaja u našem gradu.


 

Novosti iz NK "Ključ" i NK "Bajer 99"

     U nedjelju (17. avgusta) u hotelu Sedra održano je žrijebanje za novu takmičarsku sezonu u drugoj ligi Federacije grupa Zapad 2 na kojoj su prisustvovali i predstavnici nogometnog kluba Ključ. Već ranije je dogovoreno između nogometnih saveza Unsko-sanskog i Srednjobosan- skog kantona da od ove takmičarske sezone takmičenje u durgoj ligi Zapad bude podijeljeno na nivou ova dva kantona. Takmičenje u drugoj ligi Zapad počinje 23. avgusta a NK Ključ će u prvom kolu gostovati ekipi Viteza iz Bužima.

      Iako je bila najavljena zbog teške situacije u kojoj su se našli, skupština nogometnog kluba Bajer 99 nije održana, jer se nije odazvao dovoljan broj članova skupšine kluba. Klub će voditi i dalje stari sastav uprave kluba zajedno sa dosadašnjim trenerom. NK Bajer takmičiće se i ove godine u prvoj nogometnoj ligi Unsko-sanskog kantona a ove sezone i pioniri Bajera natjecaće se u prvoj kantonalnoj ligi.
.

------------

Pumpa
i
kanalizacija
za
Dubočane
 
     U mjesnoj zajednici Velečevo-Dubočani otpočeli su radovi na izgradnji pumpne stanice i kanalizacije u Dubočanima. Ugovori za ove infrastukturne projekte su potpisani 18. jula i ovih dana otpočeli su radovi na većini objekata. Radove na izgradnji pumpne stanice i rezervoara izvodi MTP “Musić“ Ključ, a radovi su otpočeli 01. augusta. Ukupna vrijednost izgradnje oba objekta je 84.437,02 KM, a rok za završetak radova je 35 dana od dana uvođenja u posao. Radove na izgradnji kanalizacije u Dubočanima izvodi JP “Rad“ Ključ, a vrijednost posla je 22.899,24 KM. Rok za završetak radova je 20 dana.

------------

 

     Omladinski pokret Egregor i omladinska organizacija Kosmos iz Ključa će 22. avgusta organizovati Rock koncert na Plivskom jezeru u Jajcu. Ova ideja spajanja dviju kraljevskih općina Ključa i Jajca, potiče od šest mladih djevojaka, članica O.P. Egregor. Njihovu ideju financijski su podržali i načelnici ove dvije općine, medijski pokrovitelji su lokalne radio stanice iz Ključa i Jajca a tehničku pomoć pružio im je i Edin Gradinčić. Pored ideje o spajanju dva grada, ovaj koncert održava se i u okviru priprema za doček komisije UNESCO-a, koja će razmatrati da se staro jezgro grada Jajca nađe na listi zaštićenih spomenika.
      Na dan održavanja koncerta biće upriličen i cjelodnevni program, druženje nevladinih organizacija, udruženja građana, sportsko-ribolovnih društava oba grada. Na koncertu će nastupiti tri benda iz regija Ključa, Prijedora i Jajca. Cilj je se ova manifestacija postane tradicija, te da se održava naizmjenično a iduće druženje trebalo bi da se održi u susret Ključkoj regati, naredne godine, na gradskoj plaži.


Informacije:  Radio Ključ 
   Ključ, 22.  august 2008
Ambulanta porodične medicine


Dom zdravlja ušao je u treću fazu projekta kojom je predviđena rekonstrukcija ambulante u Velagićima.


 

Dom za ambulantu
     Sukladno projektu jačanja zdravstvenog sektora HSEP (Projekt rekonstrukcije i opremanja ambulanti porodične medicine) Dom zdravlja Ključ ušao je u treću fazu navedenog projekta koja između ostalog uključuje i rekonstrukciju ambulante na području Mjesne zajednice Velagići. Kako u Mjesnoj zajednici Velagići postoji prostor, u Pudin Hanu zgrada Doma kulture, u kojoj su potrebna određena ulaganja (gradjevinski radovi i rekonstrukcija), izgradnja ove ambulante predstavlja prioritet za Dom zdravlja Ključ. Shodno tome Savjet MZ Velagići na sjednici održanoj 30. maja donio Odluku kojom ustupa prostor Doma kulture na Pudin Hanu Domu zdravlja Ključ za otvaranje i opremanje ambulante porodične medicine.
      Za ambulantu Velagići predvidjeno je 36.000,00 KM za građevinske radove, te 21.972,00 KM za opremanje ambulante. Sektor za realizaciju projekata Federalnog ministarstva zdravstva u fazi je nabavke i angažovanja projektantskih kuća koje će pripremiti projekte za izvođenje radova odnosno unutarnjeg renoviranja ambulanti porodične medicine koje će se obnavljati i opremati naredne godine.

Informacije:  Općina Ključ   Ključ, 21.  august 2008
Smeće na Starom gradu


Stari grad - omiljeno izletište naših gradjana trebali bi posjetiti i gradski komunalci.


 

Prepune kante za smeće
     Da nije dovoljno samo investirati i sagraditi nešto nego da to isto treba i održavati poslije ulaganja novca, nažalost, imamo dosta pri- mjera. Jedan od njih, koji smo primjetili ovih dana je i problem smeća i otpada na Starom gradu.
      Nije prošlo mnogo kako je na Starom gradu obnovljena jedna od kula, akcijom općine, nekih orga- nizacija i škole i uredjen prostor, postavljene klupe, table i kante za otpad sve u cilju da to lijepo mjesto u našem gradu postane još ljepše, privlačnije i pristupačnije kako za naše gradjane tako i za turiste koji se odluče posjetiti ovaj srednjo- vjekovni grad.
     Ovih dana posjetili smo ovo izletište i primjetili nešto o čemu se izgleda nije mnogo razmišljalo. U kantama za smeće a i oko njih bilo je mnogo otpada za koje izgleda nema niko da se brine. Onaj ko je postavljao iste trebao je predvidjeti da će se one jednog dana napuniti i da će biti potrebno da se to smeće odveze. Ko je odgovoran za ovo, ne znamo ali ovakva slika mnogo šteti svemu onome što je uradjeno da se Stari grad obnovi i pokaže u svoj njegovoj ljepoti.
   Ključ, 13.  august 2008
Semafori u funkciji


Ovih dana počeli su da rade semafori kod nebodera - vozači i pješaci OPREZ.


 

Danas semafori rade "kao Doxa"
     Napokon je došao i taj dan. Nedavno postavljeni semafori na raskrsnici kod našeg nebodera počeli sa radom. Vozači su se već naviknuli na "zmiganje" semafora pa su bili iznenadjeni kada se umjesto trep- ćućeg žutog pojavile i ostale boje, crvena i zelena.
      Prvih dana je to unijelo malo zabune ali su se vozači przo prila- godili iako još uvijek ima i ovih koji "ne vide" semafor. Pogotovo se to odnosi na pješake koji nemaju str- pljenja nego zagaze na pješački prelaz kada na to nemaju pravo. Srećom još uvijek bez ozbiljnijih posljedica. Nadamo se da ovaj period prilagodjavanja na nove uslove neće trajati predugo.
      Postavljanje semafora bio je jedan od uslova da polaganje ispita za vozače ostane i dalje na području naše općine.
   Ključ, 7.  august 2008
Vruće u Colosseumu


Kako je veče prolazilo tako je atmosfera u našoj najvećoj diskoteci postala sve veselija.


 

Al Dino na koncertu
     U nastavku ljetnog programa predstav- ljanja estradnih umjetnika sinoć je u našoj najvećoj diskoteci Colosseum gostovao Al Dino. Bilo je za očekivati da će poslije učestalog gostovanja poznatih pjevača interesovanje za ovaj koncert biti nešto manje ali... Colosseum je opet bio popunjen.
     Sam program ovog izvodjača koncipiran je kao mix pjesama različitih autora i vrsta muzike. Al Dino je pjevao svoje ali i pjesme Zdravka Čolića, Bijelog dugmeta, Merlina... pa sve do izuzetno zapaženog izodjenja nekoliko sevdalinki. Pjevač je uspio da podigne atmosferu i zapali publiku koja je do kraja pjevala i igrala uz taktove njegove muzike.
     Opšti je utisak da je i sinoćnji koncert ovog pjevača, kao i koncerti njegovih prethodnika, značajno uticao na bolju reputaciju našeg grada kao mjesta gdje ima kulturnih dogadjanja i mjesta gdje se može izaći i lijepo provesti.

Predstavljamo vam jednog umjetnika...


Rodni kraj kao inspiracija


      I do sada smo predstavljali umjetnike iz naše sredine a sad opet koristimo priliku da našim sugradjanima predstavimo još jednog Ključanima koji se okušao u slikarstvu. Ovaj put radi se o mladom slikaru Nihadu Mulahmetoviću. Nedavno je na platou Doma kulture izložio neka od svojih djela i tom prilikom nas upoznao sa svojim počecima kao slikara.

     - Počeo sam slikati kad sam ostao nezaposlen, onako iz dosade. I ranije sam imao želju da probam ali nisam imao vremena. Iako bez posla i sredstava za život, kupio sam potreban materijal i tako krenuo- priča nam Nihad
     On uglavnom radi u akrilu, prije svega zbog jednostavnijeg rada a i iz praktičnih razloga (Lakše se opere ako boja padne na tepih - kroz smjeh dodahe Nihad). U nekim radovima eksperimentiše sa drugim materijalima koje kombinuje sa akrilom. Kao i kod većine naših slikara, glavni motiv je Ključ i motivi iz rodnog kraja koji su vješto ukomponovani u osnovnu temu.
     Nadamo se da će ovaj mladi i talentovani slikar nastaviti da radi na usavršavanju ove tehnike na zadovoljstvo ljubitelja slikarstva u našoj općini.

   Ključ, 3.  august 2008
Postavljen novi kiosk


Kako se ovaj kiosk nalazi na samom ćošku glavne ulice lako je uočljiva ova promjena.


 

Stari i novi kiosci
     Prije nekoliko dana objavili smo da se preko puta Doma kulture radili na izmještanju starog i postavljanju novog, modernijeg kioska firme Opresa iz Sarajeva. Radovi su završeni i novi kiosk već pruža usluge svojim klijentima.
      - Kiosk će omogućiti lakšu i kvalitetniju uslugu našim klijentima a i rad radnicima u njemu , - priča nam radnik koji radi na demontiranju starog kioska
     Dva dana radnici su radili na demontiranju starog, narandžastog kioska da bi i on jednom nestao sa zelene površine i završio u "starom gvoždju".

   Ključ, 2.  august 2008
Za dušu i podsjećanje


Ni nastup velikih zvjezda estrade nije zasjenio veče koja je priredjena za Ključane u diskoteci Colosseum


     Obično sam dosta dobro informisan o zbivanjima a pogotovo kad se radi o nečemu što se dešava u našoj sredini. Informacije svih žanrova, veselih i manje veselih pristižu i objavljuju se na ovom site. Medjutim, ponekad se desi da neka informacija stigne sa zakašnjenjem. Ovog puta me pogodilo to što sam vijest čuo sa zakašnjenjem jer je to bilo nešto sam čekao sa nestrpljenjem.
 

Safet Egrlić
     Kako vi ne bi ostali uskraćeni za infor- maciju onda ću o dogadjaju koji se dogodio prenijeti riječi jednog od glavnih krivaca za organizaciju spomenutog dogadjaja, svima nama poznatog Safeta Saje Egrlića. Naime Sajo je zajedno u saradnji sa Muhamedom Šehićem našim Hamićem organizovao "Veče Ključana". Veče je održano u vrijeme kad je veliki broj naših sugradjana došao na godišnje odmore iz inostrastva. Ni nastupi mnogo poznatijih estradnih imena nisu nimalo zasjenili ovo veče. Diskoteka Colo- sseum je bila dupke puna, nekoliko stotina posjetilaca.
     Zamisao organizatora je bila da se naši sugradjani druženjem, pjesmom i igrom podsjete nekadašnjih vremena. Tako je izabran i repertoar pjesama. Našle su se tu probrane narodne i nezaboravne zabavne pjesme a sve je to začinjeno sevdalinkama. Treba li reći da je publika skočila na plesni podijum na taktove prve pjesme i na njemu ostala do kraja večeri a da su Sajo i Hamić sve to uradili besplatno.
     Slušao sam Sajinu priču, koju je klimanjem glave ili riječima potvrdjivao njegov prijatelj za stolom, zavidio i njemu i svima ostalima koji su bili prisutni tu noć u Colosseumu. Znam da Sajo nije kriv ali ipak teško da ću mu oprostiti to što me nije obavjestio o tom skupu Ključana.

Prilog:  Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 

Kišobranom protiv sunca

Vruće ljeto


     Ako bi na osnovu ove fotografije sudili kakvo je danas bilo vrijeme u Ključu većina bi pomislila da je bilo kišovito. Naprotiv, ovih dana vladaju velike vrućine pa se tako i ovaj naš sugradjanin pokušao zaštiti kišobranom.
     Temperatura, koja je značajno prešla trideseti stepen, uticala je na sve one koji su mislili izaći na pijacu ili neka druga mjesta. Pijaca je bila mnogo manje posjećena a i oni koji su se zatekli na ulicama žurili su da se dokopaju hladovine.
     U momentu kad je ovaj tekst trebao da "otputuje" na internet nebo se brzo naoblačilo i već sada, uz prilično jak vjetar, počela je padati kisa. U samom Ključu sve se završilo samo sa kišom ali izgleda da je u pravcu Mrkonjića bilo puno ozbiljnije.
   Ključ, 1.  august 2008
Gužva zbog Stoje ili...?


Veliki broj ljubitelja turbo-folka prisustvovao je nastupu ove pjevačice u diskoteci Colosseum.


     Petak je dan kad se najveći broj naših sugradjana "izlazi u čaršiju". Tako je bilo i večeras. Mnoštvo, naročito mladih, izašlo je ove večeri tražeći mjesto i način da se dobro zabavi. Ako je suditi po fotografiji koju objavljujemo ubjedljivo najviše posjetilaca imala je diskoteka "Colosseum" u kojoj je ovo veče nastupala Stoja, pjevačica turbo-folk muzike.


Foto-aparat je uhvatio samo djelić mase koja se našla ispred diskoteke

      U bašti, na parkiralištu ovog objekta, kao i pred kućama sa suprotne strane ulice, oko ponoći, našlo se nekoliko stotina mladih. Jednostavno, objektiv našeg foto-aparata nije bio u mogućnosti da jednom fotografijom obuhvati toliki prostor. Kako je bilo unutra možemo samo naslutiti. U posljednje vrijeme, na istom mjestu, su gostovale i puno veće zvjezde od pomenute pjevačice ali nismo zapazili da je vladala ovolika gužva. Koji su razlozi ovako velike posjete? Da li je u pitanju isključivo kvaliteta pjevanja ove pjevačice ili nešto sasvim drugo.
 


     Na lokaciji iza Doma penzionera i zgrade poznatije pod nazivom "Koreja" desio se nesvakidašnji dogadjaj. Betonska ploča kojom je prekriven kanal širine oko 4 metra pukla je po dužini i kompletan pokrov u dužini od oko 30 metara upao je u kanal. Odmah pored spomenutog kanala nalazi se drugi za koji pretpostavljamo da su u njega postavljene vodovodne cijevi. Srećom sve je prošlo bez nekih težih posljedica.
     Koji je uzrok propadanja ove betonske ploče teško je znati. Neki od očevidaca govore da je preopterećenost jer se u kanalu našla i veća količina drva koje tu slažu stanari okolnih zgrada. Drugi smatraju da je pokrov već stariji i slabog kvaliteta. Kako smo se na pomenutoj lokaciji našli kasno uveče, od odgovornih lica, nismo mogli da saznamo odgovor na ovo pitanje ali smo tu zatekli bager sa većom količinom pjeska što je znak da su oni već počeli da otklanjaju posljedice ovog urušavanja.
 

Zijo Bajrić sa diplomom

Zijo - iznenadjenje festivala


     Na ovogodišnjem Bihaćkom festivalu učestvovao je i naš sugradjanin Zijad Zijo Bajrić. Zatekli smo ga u novootvorenom caffe baru Royal njegovih prijatelja Seke i Besima Bešića gdje nam je pričao o svom učešću na ovom festivalu. Za učešće i interpretaciju pjesme "Tri godine robije" dobio je diplomu kao iznenadjenje festivala.
      - Iako pjesma ima takav naziv radi se o ljubavnoj pjesmi koja je privukla dosta pažnje a za čije izvodjenje ja sam dobio diplomu, - priča nam Zijo.
     Kad ima vremena rado navrati u Ključ a pogotovo u toku ljeta kad u njega dodje i dijaspora i njegovi mnogobrojni poznanici.
     Zijo najviše nastupa po diskotekama u Evropi, ponekad i kod nas a imao je i nekoliko nastupa u Americi. Planira snimanje spotova za bolju promociju. Rado saradjuje sa svima onima koji to žele pa Ziju mogu kontaktirati na telefon 0043-699-11343593.
J U N I    2 0 0 8


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network