M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOSEPTEMBAR    2 0 0 9


 


OBAVIJEST
za slušaoce Radio Ključa

Od 1. oktobra doći će do promjene broja u SMS servisu za Veliku Britaniju ili Englesku.
Postojeći broj biće aktivan do 30. septembra.

 

NOVI BROJ ZA VELIKU BRITANIJU JE
81404
Od 16. oktobra doći će do promjene i broja u SMS servisu za Crnu Goru.
Postojeći broj biće aktivan do 15. oktobra.

NOVI BROJ ZA CRNU GORU JE
14941
Cijena poruke ostaje nepromijenjena..ZA POTPUNIJE INFORMACIJE O SLANJU SMS PORUKA KLIKNITE OVDJE

 
   Ključ, 28.  septembar 2009

Ključki rafteri na “Raftlook-u 2009” u Tuzli

Pehari za prva dva mjesta


     Proteklog vikenda članovi kanu kajakaškog kluba Ključ “4K” učestvovali su na II međunarodnom susretu raftera i raft klubova “Raftlook 2009” u Tuzli. Domaćin i organizator ovog druženja koje je održano u prelijepom ambijentu Panonskih jezera bio je tuzlanski raft eko klub “Accent”. Tokom susreta oko 15 klubova iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore imalo je priliku da, pored demonstriranja rafterskih vještina i prezentacije opreme, uživa i u dobroj zabavi. Organizovano je i takmičenje u sprintu na kojem su ključke ekipe, Ključ I i Ključ II, pokazavši izuzetno umijeće, zauzele prva dva mjesta i već tradicionalno kući se vratile sa peharima.
 

     Ključani su posjetili i Tuzlansku kapiju, te mezarje na Slanoj Banji na koja su najmađi članovi našeg kluba položili cvijeće u znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost. Završetkom “Raftlook 2009” ključki rafteri su prema riječima Elvira Risovića okončali sezonu i to veoma uspješno.
     - U narednom periodu naš klub će i dalje nastaviti aktivno raditi na promociji vodenih sportova i reali- zaciji društveno-korisnih projekata, a najveća želja nam je da na proljeće zajedno sa lokalnom zajednicom počnemo izgradnju bazena na gradskoj plaži Alina Luka- , dodao je Risović.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 25.  septembar 2009


Prezentacija Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma


Uključivanje Roma u tokove društvenog života


     Period 2005-2015 godina u zemljama jugoistočne Europe obilježava se kao dekada Roma, odnosno dekada socijanog uključivanje Roma u sve procese i tokove društvenog života u ovim zemljama. Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju Bosne i Hercegovine i Akcijski plan za riješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite. Kako bi se na lokalnom nivou postiglo što bolje provođenje akcionog plana udruženje Roma „Ponjir“ je uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti, predstavnika OSCE-a te Saveza Roma u sali Općinskog vijeća u Ključu upriličilo prezentaciju na ovu temu.
     Akcioni plan je predstavio predsjednik Saveza Roma RS-a Saša Mašić koji je tom prilikom iznio ciljeve koje se žele postići implementacijom ovog dokumenta, te skrenuo pažnju prisutnim na svakodnevne probleme s kojima se Romi susreću. Iako mlado, Udruženje Roma „Ponjir“ Ključ do sada je uz pomoć općine realizovalo niz projekata iz oblasti samozapošljavanja, te stvaranja uslova i priprema za realizaciju Akcionog plana.
    - Općina Ključ u mnogome je pomogla prilikom osnivanja i formiranja Udruženja Roma „Ponjir“ a ta suradnja će se nastaviti i produbiti kroz realizaciju ovog Akcionog plana, istakao je pomoćnik Općinskog načelnika Hamdija Dučanović.


Informacije:  Općina Ključ

  Ključ, 24  septembar 2009


Engleski za bosanske policajce


Korisnike interneta već danima uveseljava skenirana stranica iz Priručnika za graničnu policiju BiH koja kruži e-mailovima, prenosi sarajevski tjednik Slobodna Bosna.

 

     Naime, u uputama pod nazivom Engleski za graničnu policiju, nalazi se petnaestak fraza koje pripadnici naše Granične policije, po prirodi posla, učestalo koriste.
     Prva među njima glasi: "I don t understand English so well", u prijevodu: "Ne razumijem engleski dobro". Tako se, u slučaju "izne- nadnog" susreta sa stranim državlja- ninom na granici, naši policajci odmah mogu opravdati. A da se, ne daj Bože, ne bi obrukali, pored prijevoda rečenice napisano je i kako se sve to izgovara na bosanskom. U navedenom primjeru, rečenica po uputama iz Priručnika glasi: "Aj dont anderstand ingliš vel."
     Tu su i druge korisne fraze, poput "vi ne ispunjavate uslove za ulazak u BiH" (Ju du not mit kondišns to enter Bi Aj Ejč), "otvorite gepek, molim" (Open d trank pliz), "izađite iz vozila, molim" (Step aut of d vijekl pliz), pa do onih jednostavnijih, tipa "stop ili pucam" (Stop or aj vil šut).
     Pored toga što većina njih, očigledno, ne govori jezik koji bi morao biti jedan od obaveznih preduvjeta za posao kojim se bave, lako se može zamisliti da, uz ovakav izgovor engleskog, naši granični policajci zvuče poput ludog Rusa astronauta iz filma Armagedon.
     Ovo nije prva (a sasvim sigurno ni posljednja) blamaža naših policajaca uslijed nepoznavanja engleskog. Prije dvije godine, Ambasada SAD-a donirala je Graničnoj policiji opremu vrijednu 156.000 dolara. Izvjesni inspektor Lazo Jovanović iz terenskog ureda GP Sjeveroistok-Bijeljina tada se javno požalio kako njegovi graničari ne znaju za što služi jedan od doniranih uređaja budući da je priručnik za njegovu upotrebu na engleskom, te dodao kako očekuje da će prijevod uputa dobiti od EUPM-a?!
Druženje ključkih
penzionera:

Kroz radost
u starost

 

     Kao i svake, tako i ove godine Udruženje penzionera Ključ organi- zuje Bajramsko druženje za svoje članove. Ovogodišnje okupljanje obilježio je šahovski turnir na koji se prijavilo 16 takmičara, a pored šaha glavni cilj prema riječima organizatora bio je okupiti što veći broj umirovljenika da zajedno provedu jedan dan. Za najbolje šahiste obezbijeđene su i skromne nagrade a najuspješniji među njima bio je Atif Omerović.
    Druženje je nastavljeno u večer- njim satima uz večeru i muziku gdje se u restoranu okupilo preko dvije stotine ključkih penzinera i to se smatra njihovim najbolje orga- nizovanim susretom do sada, a kako je večer odmicalo malo se zapjevalo i zaigralo.

     Gost na druženju penzionera bio je i vijećnik u Općinskom vijeću i predsjednik OO SDA Ključ Ahmet Egrlić te vijećnik Elvir Risović koji svojim angažmanom i radom do sada pružali punu podršku radu ovog udruženja. Udruženja penzionera Ključ osnovano je 2000. godine, a trenutno broji oko 1200 članova i prvo je u Federaciji po broju učlanjenja.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 23.  septembar 2009


Web blog, snimanje video klipova i web dizajn


Novi projekat OC “Kosmos” Ključ


     Omladinski centar "Kosmos" iz Ključa, kojeg odlikuje aktivan rad sa mladim ljudima iz cijele Evrope, trenutno realizuje svoj novi projekat pod nazivom Training course "Breaking new grounds: New media in international youth work". Projekat se odvija u općini Ključ u okviru programa Europske komisije “Mladi u Akciji, a njegov osnovni cilj je približiti i objasniti učesnicima treninga ulogu i značaj novih medija u radu sa mladim ljudima. U periodu od 21 do 29.9. ove godine mladi Evropljani će raditi podjeljeni u tri grupe na veoma zanimljivim temama: Web blog na Internetu, snimanje kratkih video klipova i grafičko uređenje web stranica.
     Učesnici projekta su uglavnom predstavnici i članovi raznih omladinskih organizacija čiji rad se zasniva na realizaciji raznovrsnih projekata u njihovim zemljama tako da im je ovaj Trening kurs idealna prilika da nauče kako da što kvalitetnije iskoriste sve prednosti Interneta, videa i grafike u prezentaciji svoje organizacije.
    - Realizacija treninga ovakve teme zahtjeva tehničku opremljenost radionice, a veliku pomoć prilikom uspostavljanja opreme koja nam je omogućila efektivniji rada na samom projektu pružio nam je gospodin Alija Kišević kojem se ovom prilikom zahvaljujem - kazala je Azra Kujundžić predsjednica OC “Kosmos”.


Informacije:  Općina Ključ


"Nova nada"
donirala
opremu
MUP-u

 

     Ministarstvu unutarnjih poslova USK-a danas je dodjeljena izuzetno vrijedna donacija od strane huma- nitarne organizacija „Nova nada“ iz Norveške. Dodjela donacije koje se sastoji od četrdeset ronilačkih odi- jela za plivanje u hladnoj vodi i pet pojaseva za spašavanje upriličena je u prosto- rijama policijske stanice u Ključu.
     - Osnovna misija „Nove nade“ je pružanje pomoći djeci, tako da već dugi niz godina ova organizacija pomaže djeci sa posebnim potre- bama Ključa, Bihaća kao i Centru za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“- kazala je Zdenka Krpan ambasador organizacije. Ovaj put donacija „Nove nade“ uručena je jedinici za podršku MUP-a USK-a, a oprema će im prije svega omogućiti kvalitetniju obuku za spašavanje na vodi.

     Načelnik sektora informisanja policije USK-a Stevo Trananić prilikom uručenja donacije zahvalio se donatoru te istakao da će nova odijela u mnogome pobljšati obuku i omogućiti efikasniji rad ronilačke jedinice našeg MUP-a. Naš kanton obiluje rijekama koje su veoma opasne stoga je vrijednost ove donacije neprocjenjiva dodao je Trananić izrazivši želju da će se obostrana saradnja nastaviti i u budućnosti.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 23.  septembar 2009


Maturanti na ekskuziji u Španiji

     Maturanti srednje mješovite škole Ključ u ponedjeljak su otputovali na desetodnevnu maturalnu ekskurziju u Španiju. Put Španije krenulo je pedeset učenika sa svojim razrednim starješinama.

     Pored lijepog provoda, nadamo se, maturanti su ove godine suočeni sa opasnošću od zaraze novog virusa gripe, a svojevremeno je ministarstvo obrazovanja čak preporučivalo srednjim školama i roditeljima odgađanje ekskurzije u Španiju.

Informacije:  Radio Ključ
 


Pomoć za porodice šehida

 

          Udruženje žena ''Bedem'' iz Kamička sprovelo je akciju prikupljanja pomoći za porodice šehida. Prikupljene pakete sa prehrambenim artiklima podijelili su za četrnaest šehidskih porodica sa područja ove mjesne zajednice. Sredstva za pakete pomoći prikupljana su od članica udruženja Bedem, koje su na ovaj način željeli pomoći ovoj populaciji koja zaslužuje pažnju i šire zajednice.

Radio Ključ


 
   Ključ, 21.  septembar 2009


Obilježavanje Dana šehida


     Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida. Stoga su danas brojni građani, vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života posjetili šehidska mezarja na području općine Ključ. Delegacija predvođena Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Fadilom Jakupovićem posjetila je mezarja u Donjoj Sanici, Sanici i Biljanima gdje su sa imamima i mještanima proučili zajedničku fatihu, jasin i dovu. U prigodnim obraćanjima prilikom posjeta mezaristanima istaknuta je važnost poklanjanja pune pažnje šehidskim porodicama i da se sjećanje na bosanske šehide trajno sačuva i bude podstrek za njegovanje i čuvanje svih drugih vrijednosti vjere i tradicije.

     - Danas na Dan šehida ja ću spomenuti samo jednu riječ – genocid koja po definiciji znači pokušaj uništavanja jednog naroda. Kao dokaz tome ovdje u Biljanima dovoljno je samo pročitati imena i godišta na nišanima i vidjeti da su redom ubijani, od onih najmlađih do najstarijih samo zato što su bili muslimani-, istakao je u svom obraćanju na mezaristanu u Biljanima mr. Ćehajić.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 21.  septembar 2009
Podjela paketića uz ples i igru


     Udruženja građana oštećenog sluha i govora Ključ (UGOSK) već dva mjeseca realizuje projekat „Radionice za djecu sa posebnim potrebama“. Radionica se održava u prostorijama Udruženja svake subote, a posjećuje je dvadeset i petero djece sa posebnim potrebama sa područja općine. Povodom nastupajućeg Bajrama ovog vikenda svi učesnici Radionice ali i djeca ostalih članova Udruženja obradovani su prigodnim Bajramskim paketićima. Radost i sreća na licima mališana bila je naizmjerna i to prije svega zahvaljujući stalnim sponzorima koji već četvrtu godinu zaredom podržavaju aktivnosti UGOSK-a.
     U predbajramskom raspoloženju, tokom Radionice, djeca su zajedno sa koordinatorom projekta Jasminkom Filipović, stručnim saradnikom Ismetom Kesedžić, volonterima, svojim roditeljima i sponzorima uživali u ugodnom druženju izrađujuće suvenire, creteže i razne čestitke. Kao znak zahvalnosti na dobivenim poklonima mališani su pjesmom i plesom pokazali svoje kreativne i umjetničke sposobnosti.
    - Ovaj humani čin pokazuje da djeca sa posebnim potrebama ipak nisu zaboravljena te da postoje ljudi koji žele da ih obraduju i da im pomognu-kazala je Jasminka Filipović. Dječiji osmijeh je neprocjenjiv, a najmlađi su briga cijele lokalne zajednice- dodala je Filipović.


Informacije:  Općina Ključ


Svim građanima Ključa u zemlji i inostranstvu koji nastupajuće Bajramske blagdane doživljavaju kao svoj praznik najsrdačnije čestitke i želje da Bajram dočekaju u dobrom zdravlju i vedrom raspoloženju, te da ga provedu u svojim domovima ispunjeni porodičnom toplinom i ljbavlju.
„Bajram Šerif Mubarek Olsun“

Općinski načelnik
mr. sci. Osman ĆehajićNastavak
modernizacije
Šehićke
ulice

 

     Danas su nastavljeni radovi na daljoj rekonstrukciji puta u Šehićkoj ulici tokom kojih će izvođač radova dovršiti planirane potporne zidove s donje strane puta, te pristupiti izradi izravnavajućeg sloja asfalta. Danas započeti radovi odnose se na treću dionicu puta, a njihov završetak planiran je u narednih desetak dana. Inače ovaj projekat modernizacije puta u Šehićkoj ulici podijeljen je u četiri dionice. Dosada su izvođeni radovi na prva tri dijela projekta prilikom čega su urađena mjestimična proširenja ceste i neophodni potporni zidovi. Zadnja faza projekta obuhvatiće radove na četvrtoj dionici gdje će postojeći makadamski put biti asfaltiran u dužini od 317 metara.

     Finansijska sredstva za realizaciju ovog za Šehiće i grad Ključ veoma bitnog projekta zajedno su obezbijedili općina i mještani naselja.


Informacije:  Općina Ključ


Humanitarna
akcija
Crvenog križa
Ključ

 

     Crveni križ općine Ključ u periodu od 14.-22. septembra provodi aktivnosti na obilježavanju Nedjelje borbe protiv tuberkuloze i mobiliziranju javne podrške u lije- čenju ove bolesti. U sklopu Nedjelje volonteri ove humanitarne organi- zacije su distribuirali materijale u osnovnim i srednjim školama, zdravstvenim ustanovama i na javnim mjestima kako bi podigli svijest građana o značaju prevencije ove opake bolesti.
     - Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom volonteri Crvenog križa na terenu su proveli zdravstveno-socijalne i promotivne aktivnosti. Ciljna grupa bila je opća populacija- istakla je Mirela Pudić, sekretar CK Ključ.

     Tokom ove sedmice aktivisti organizacije na području općine Ključ svojim korisnicima uručili su i prehrambeno-higijenske pakete, školski pribor te određen broj invalidskih kolica i ortopedskih pomagala. Crveni križ općine Ključ svakodnevno provodi humanitarne aktivnosti, a povodom nastapajućeg Bajrama danas su posjetili tri najugroženije porodice koje su obradovali paketima sa osnovnim životnim namjernicama.


Informacije:  Općina Ključ

 

Namaz u novosagrađenoj džamiji


      U petak 18. septembra u novosagrađenoj džamiji u džematu Hripavci – Balijevići klanjaće se po prvi put jacija i teravih namaz. Ovom nezvaničnom proklanjavanju džamije u navedenom džematu prisustvovaće i namaz predvoditi Edhem ef.Čamdžić muftija banjalučki.

      Ramazanski bajram stupa u nedjelju 20. Septembra a bajram namaz na području općine Ključ klanjaće se u 7 sati I 15 minuta u 19 džamija i mesdžida.


Informacije:  Radio Ključ

 
   Ključ, 17.  septembar 2009

Prošireno korito rijeke Sane


     Radovi na regulaciji korita rijeke Sane koji se izvode u mjesnoj zajednici Humići ovih dana se užurbano privode kraju. Cilj ovog projekta je povećanje protočnosti samog korita rijeke te zaštita Zgonsko-Humićkog polja i objekata koji se nalaze na tom području od daljih plavljenja. S tim u vezi vršeno je produbljenje, profilisanje i nivelacija korita prilikom čega su iz Sane izvadjene ogromne količine materijala. Prethodnih godina rijeka Sana redovno je ugrožavala objekte i put u ovom mjestu te su iz tog razloga mještani obratili Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save da se zaštite obala od dalje erozije na ovom dijelu vodotoka.
     Završetkom projekt „Hitne intervencije na koritu rijeke Sane“, čiji je investitor i projektant Agencija iz Sarajeva, biti će osigurana potpuna zaštita ljudi i njihove imovine na ovom području.


Informacije:  Općina Ključ

 
Prostorije za
Nezavisnu listu


     Nezavisna lista za Ključ, koja predstavlja opoziciju u općinskom vijeću općine Ključ, nedavno je od općine konačno dobila i prostoriju u Domu kulture. Opozicioni vijeć- nici odmah su se dali u akciju i potpuno renoviranje kancelarije u koju namjeravjaju useliti krajem sedmice.

Informacije:  Radio Ključ

   Ključ, 16.  septembar 2009


Obilježen Dan općine i 14. godišnjica oslobođenja


Dodijeljenja općinska priznanja


     Jučer je u Ključu obilježen Dan općine kao i četrnaesta godišnjica oslobođenja. S toga je najviše zakonodavno tijelo općine Ključ, općinsko vijeće održalo svečanu sjednicu na kojoj su dodijeljenja općinska priznanja. Najveće općinsko priznanje Pečat ključke kapetanije dodijeljen je Maliku Kriviću inspektoru federalnog MUP-a za doprinos u integraciji MZ Velečevo – Dubočani u Federaciju BiH kao i poslijeratnom organiziranju i formiranju policije USK-a. Počasnim građanima naše općine proglašeni su profesori Merhunisa Zukić i Mugdim Čukle a dodijeljene su i zahvalnice kolektivu Schema d.o.o. za doprinos privredi i zapošljavanju te pojedincima za istaknuti rad u zajednici iz različitih oblasti.

     Ovom prilikom građanima Ključa i općini Ključ čestitke su uputili brojni gradovi kantona i federacije te institucije viših nivoa vlasti.

     Općinski načelnik Osman Ćehajić i predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Jakupović položili su cvijeće pred Spomen obilježje stradalim žrtvama proteklog rata na Trgu Alije Izetbegovića u prisustvu političkih i vjerskih zvaničnika naše općine i gostiju.

     Potom je upriličen obilazak spomen sobe i priređena svečana akademija na kojoj su prisustvovali predstavnici općina Sanski Most, Bosanski Petrovac kao i ratni komadanti Senad Šarganović, Amir Avdić i Atif Dudaković.


Informacije:  Radio Ključ


Sportska
takmičenja
povodom
Dana općine 

     U sklopu obilježavanja 15. septembra, Dana oslobođenja općine, Ključani su u nedelju imali priliku uživati u raznovrsnim sportskim sadržajima. U sali Mješovite srednje škole Ključ upriličeno je takmičenje u odbojci za žene i stonoteniski turnir. Ženski odbojkaški klub Ključ kao domaćin turnira ugostio je timove: OK Velike Kladuše, ŽOK „Bosna“ iz Kalesije i ŽOK „Pliva“ iz Šipova. Nakon odigranih međusobni susreta igrani su odlučujući mečevi za pobjednika turnira. U finalu su se srele ekipe iz Ključa i Šipova dok su se za treće mjesto borile Velika Kladuša i tim iz Kalesije. Odličnom igrom u svim nastupima zaslužno prvo mjesto zauzela je ekipa „Pliva“ iz Šipova, dok je drugo mjesto pripalo ekipa domaćina. Treće mjesto osvojile su odbojkašice „Bosne“, a najboljom igračicom turnira proglašena je Mirjana Mandić članica Žok-a „Pliva“. čestitajući svima na dobroj igri, pehare i pohvale ekipama uručio je pokrovitelj Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić. Prema riječima trenera ključanki Muhameda Ramića turnir je bio dobra priprema svim ekipama za predstojeću odbojkašku sezonu koja počinje narednog mjeseca.

    Isti dan Stonoteniski klub „Sana“ Ključ organizovao je otvoreni turnir u Stonom tenisu. Takmičenje koje se odvijalo po K.O. sistemu organizovano je u četri kategorije sa ukupno 32 takmičara i takmičarke. U kategoriji dječaka do 12 godina najbolji je bio Mirza Gonlović, a u kategoriji do 17 godina prvo mjesto zauzeo je Haris Gonlović. Kod seniora najbolji je bio Damir Huskić, dok je u kategoriji djevojaka prvo mjesto pripalo Adelisi Karaosmanović. Pokrovitelj takmičenja bila je općina Ključ.


Informacije:  Općina Ključ


Odata počast
najboljim
sinovima Ključa

 

     U sklopu obilježavanja 15. septembra, Dana općine Ključ, kao i svake godine do sada organizovan je obilazak šehidskih mezarja radi odavanja zaslužene počasti i zahvalnosti najboljim sinovima naše zemlje, koji su dali najviše što se može dati, svoje živote, da bi smo mi danas živjeli slobodno. Tim povodom posjećena su šehidska mezarja na području općine Ključ, a delegacija predvođena Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćeha- jićem obišla je mezaristane u Prhovu, Humićima i Ključu. Učenjem fatihe mnogobrojni građani, predstavnici Islamske vjerske zajednice, članovi delegacije i porodica nastradalih odali su počast onima koji su nas zadužili da ih nikada nesmijemo zaboraviti.

     Sa šehidskih mezarja grada Ključa poslana je jasna poruke da su za oslobađnje općine Ključ ali i cijele naše zemlje najzaslužniji upravo šehidi kojima se na ovaj način pokušavamo zahvaliti. Tokom svog obraćanja prisutnima Općinski načelnik je istakao važnost obilježavanja ovog historijski zanačjnog datuma kao i prisjećanja na one koji su ugradili svoje živote u temelje današnje slobode.


Informacije:  Općina Ključ

        

Pismo...

Dobili smo i poruku gosp. Asmira Dedića koji nas je zamolio da na ovom site objavimo njegovu izjavu povodom nemilih dogadjanja u Ključu u kojima je i sam učestvovao.
Slijedeći demokratsku praksu da svako ima pravo na iznošenje svog vidjenja dogadjaja prenosimo kompletan tekst njegovog saopćenja za javnost.

Da bi pročitali tekst kliknite ovdje


KOMENTARE NA OVAJ TEKST MOZETE POSLATI NA NAS filips@videotron.ca
   


„Ključani
svom
gradu“

 

     U subotu je u Ključu održana međunarodna manifestacija „Klju- čani svome gradu“ koju već tradicionalno organizuje Udruga ključana i prijatelja grada Ključa “Kralj Stjepan Tomašević“ iz Zagreba zajedno sa katoličkim žup- nim uredom Ključ. Manifestacija, koju je okarakterisao bogat i razno- vrstan kulturno-zabavni program, organizovana je sa ciljem vjerskog blagdana Male Gospe koja je prva zaštitnica župe Ključa i Ramazanskog bajrama. Tim povo- dom ključani su ugostili nekoliko stotina bivših sugrađana koji danas mahom žive u Hrvatskoj te veliki broj hodočasnika iz susjednih župa. Nakon vjerskog dijela programa i zajedničkog ručka delagaciju udruge “Kralj Stjepan Tomašević“, te grada Šibenika u svom kabinetu primio je Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji im je zaželio dobrodošlicu.

     Ova nesvakidašnja i jedinstavena proslava Male Gospe u večernjim staima je nastavljena u Domu kulture Ključ gdje je za sve ključane upriličena umjetnička večer koja je otvorena izložbom likovnih radova umjetnika iz Ključa, Rešetara. Program su posebno uveličali pjesnici Enes Kišević, Dinko Škevin, Sandra Vulin i Muhidin Šarić, nekoliko domaćih pjevača te popularna klapa „Povljana“. Poseban gost večeri bio je legendarni umjetnik Arsen Dedić koji je svojim pjesmama oduševio mnogobrojne posjetitelje.

     Ključanima su se također predstavila i kulturno-umjetnička društva iz Ključa, Jajca i Ribnika koja su dala poseban pečet ovoj večeri. Ovogodišnja manifestacija Ključani svom gradu je po raznolikosti svog sadržaja ali i posjećenosti premašila očekivanja i samog organizatora Udrugu ključana i prijatelja grada Ključa koji su se zahvalili Općinskom načelniku što im je pružio podršku da dostojanstveno obilježe dva velika vjerska praznika Malu Gospu i Ramazanski bajram.


Informacije:  Općina Ključ


Općinski odbor
SDA Ključ
organizovao
iftar

 

     Sinoć je Općinska organizacija SDA-Ključ organizirala iftar za čalnove i simpatizere stranke. Gost na iftaru je bila Općinska orga- nizacija SDA-Cazin, predvođena predsjednikom Nijazom Hušićem.

     Predsjednik SDA Ključ gospodin Ahmet Egrlić se zahvalio cazinjanima što su našli vremena i prostora u ovom mubarek mjesecu ramazanu da dođu na zajednički iftar u Ključ. Također gospodin Egrlić je istakao nesebičan doprinos cazinskih brigada u oslobađanju Ključa koji 15. septembar slavi kao Dan oslobođenja općine Ključ. Nijaz Hušić se zahvalio OO SDA Ključte istakao važnost zajedničkog iftara, neraskidivih veza među muslima- nima Bošnjacima i jadinstva pogotovu u mubarek mjesecu ramazanu.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 9.  septembar 2009

Uspješna proizvodnja vina u Ključu

Vino "Gromilan" iz naše bašče


     Pored toga što uspješno vodi Policijsku stanicu Ključ, Aziz Gromilić u zadnjih nekoliko godina uspješno se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Vinograd „Greščica“ zasađen je 2005. godine sa ukupno 250 strukova vinove loze pretežno sa sortom Crni burgundac, a lani je zasađena i sorta Šadone. Proizvodnju vina smatra svojim hobijem iako je prošle godine proizveo preko 250 litara crnog vina. Proizvedeno vino „Gromilan“ je podijelio svojim prijateljima i komšijama a nekolike flaše su otišle i do zemalja zapadne Europe.
 

     - Vinograd sam odlučio da zasa- dim iz hobija gledajući i prolazeći pored vinograda i gledajući kako su loze složene u linije i ukrašene plodovima su me naprosto oduševile. Ta ljepota vinograda potakla da se počnem baviti vinogradarstvom. Oko vinove loze nema toliko mnogo posla samo treba puno čitati, a pomoć mi je samo potrebna u vrijeme berbe.-
     Veliku pomoć u podizanju i održavanju vinograda Azizu je pružio njegov prijatelj i mentor Davor Šimić. Ove godine Gromilić očekuje veći prihod od svojih lotza nego ranije a kako kaže najveći unos i najkva- litetnije grožđe imat će tek nakon 6-7 godina. Veliku podršku u njegovom hobiju pruža mu njegova porodica a posebno njegov 82 godišnji otac. Ovogodišnja berba na vinogradu „Greščica“ zakazana je za narednu subotu.


Informacije:  Općina Ključ

        

Razmišljanja...

Maloprije u novinama pročitah tekst kojim se najavljuje današnja utakmica izmedju naše nogometne reprezentacije i reprezentacije Turske. Čitam izjave igrača i selektora Blaževića. Odlučnost ali i oprez. Pomislih, Bože moj, kolika je odgovornost na njihovim ledjima. O porazu ne smijem ni da pomislim. Cijela nacija gleda u njih.... Od njih svi mi , ili bar većina, očekujemo da sačuvaju obraz ovoj nesretnoj zemlji.
Nažalost, oni su jedni od rijetkih koji još uvijek mogu povratiti osmjeh i vjeru u neku bolju sutrašnjicu.

Zato momci naprijed,
za sve nas koji volimo ovu zemlju Bosnu

   


Općina Ključ
bez
električne
energije

 

     Općina Ključ je u utorak 08.09. ostala bez električne energije. Uzrok prekida u snabdjevanju općine ovim važnim energentom bili su radovi koji su vršeni na trafostanici u Ključu. U periodu od 10 do 18 časova radnici Elektropre- nosa iz Sarajeva vršili su ispi- tivanje, zaštitu i reviziju trafoa u Rejzovićima, a radi se o redovnom održavanju trafostanice. Inače ova kontrola je redovna i vrši se svakih 6 mjeseci kako bi se spriječili veći kvarovi a samim tim i duži nestanci struje. Prekid u snabdijevanju eletričnom energijom na području općine Ključ iskoristili su i radnici Elektrodistribucije koji su u tom periodu vršili zamjenu dotrajalih drvenih stubova, novim, betonskim.
     U srijedu (09.09.) također će se nastaviti zamjena bandera a tokom dana biće isključen trafo na Velagićima tako da će u periodu od 09 do 15 sati Mjesne zajednice Krasulje, Velagići, i Kamičak te dio naselja Mali Rejzovići biti bez električne energije.


Informacije:  Općina Ključ

 


Program obilježavanja Dana oslobođenja
općine Ključ 2009. godine:

 

13.09.2009.godine (nedjelja)
- Odbojkaški turnir u 10,00 Sala MSŠ Ključ
- Stonoteniski turnir u 16,00 Plato ispred Doma kulture ili Sala MSŠ Ključ

14.09.2009.godine (ponedjeljak)
- Čas historije (prvi čas u svim školama)
- Obilazak šehidskih mezarja
      11,00 Donja Sanica, Kamičak, Prhovo
11,45 Sanica, Krasulje, Humići
12,30 Biljani, Velagići, Ključ
- Radio emisija u 13,00

15.09.2009.godine (utorak )
- Svečana sjednica Općinskog vijeća u 13,00
- Obilazak spomen obilježja i Muzej doma u 14,00
- Predavanje prof.Fuad Alibegović „Ključka kapetanija“ u 14,15 - Muzej Domu
- Izložba slika Midheta Hrnčića u 14,30 – hol Doma kulture
- Svečana akademija u 15,00 – Dom kulture
- Ulične trke ( vrtić, osnovne škole, srednja škola) u 16,00 – 17,00 od fontane do nebodera (ul.Branilaca BiH )
- Prijem ratnih komandanata, nosilaca ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i predstavnika boračkih udruženja kod Općinskog načelnika u 17,00

Odbor za obilježavanje značajnih datuma

 

„Ključani svome gradu“

 

     Udruga Ključana i prijatelja Ključa „Kralj Stjepan Tomašević“ iz Zagreba organizuje 12 septembra Kulturno-zabavnu manifestaciju povodom proslave „Male Gospe“ i Ramazanskog Bajrama u Ključu pod nazivom „Ključani svome gradu“.

Program manifestacije:

12 h - Sveta misa u Crkvi
14 h - Svečani ručak
15 h - Prijem gostiju i pradstavnika          općina kod Načelnika općine
19 h - Otvaranje likovne izložbe slika
20 h - Kulturno-zabavni programInformacije:  Općina Ključ

 

Pet stvari koje možda niste znali o Ramazanu


 

 


      Većina ljudi se ne bi toliko obradovala Božiću ili Hanuki, ako bi se cijeli mjesec morali suzdržavati od hrane, alkohola, seksa, cigareta do sumraka. To je upravo što islam propagira za vrijeme svog najvećeg praznika Ramazana. Post treba naučiti vjernike strpljivosti, skromnosti, duhovnosti i podsjetiti ih na njihove religijske obaveze. Dok otprilike 22 posto stanovništva na zemljinoj kugli prakticira islam, mnogi pripadnici drugih religija znaju vrlo malo o ovom prazniku. AskMen stoga donosi pet osnovnih stvari koje treba znati o Ramazanu.
1. Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara
      Islamski kalendar je drugačiji od gregorijanskog, koji se koristi na zapadu. Gregorijanski je sunčev kalendar i ravna se prema kretanju Sunca. Islamski kalendar je lunarni i svaki mjesec počinje kad se na nebu pojavi mladi mjesec. Dok gregorijanski kalendar ima 365 dana u godini, islamski ima 354 dana, zato što je lunarna godina kraća. Budući da svaki mjesec počinje pojavljivanjem mladog mjeseca, početak Ramazana se jedino može predvidjeti. U zavisnosti od vremenskih prilika i stanja u atmosferi, on može i zakasniti.
2. Ramazan znači "spržena zemlja"
      Zavisno od toga gdje tražite, ova riječ arapskog korijena ima značenje: spržena zemlja, manjak hrane, nesnošljiva vrućina, žeđ, suncem sprženo tlo... To su generalni osjećaji muslimana tokom ovog mjeseca, budući da post uključuje suzdržavanje od "vlage" - poput pića, hrane i seksa tokom dana.
3. Umobolni ne moraju postiti
      Post je obavezan za sve odrasle i seksualno aktivne muslimane. Djeca ne moraju postiti, iako ih roditelji tome počnu učiti, tako što se kraće vrijeme nego je uobičajeno trebaju suzdržavati od hrane i pića. Osobe koje imaju mentalnih problema, bolesni su, trudni ili doje nisu obavezne postiti. Žene tokom menstrualnog ciklusa moraju prekinuti post.
4. Ramazan je vrijeme podsjećanja na odanost Allahu
      U Kur'anu piše da je post tokom Ramazana potreban kako bi se razvila "takva". To je arapski naziv za "Božiju svijest", odnosno za to da Allah posmatra i kad osoba toga nije svjesna. Ljudi razviju "takvu" preko poslušnosti Bogu, a post ih podsjeća na njihovu odanost. Ideja je da samo Allah zna ko je prekinuo post pojedinca, tako da pojedinac mora živjeti s tim osjećajem krivice. Kakogod, u pojedinim zemljama muslimani koji su uhvaćeni da se ne pridržavaju pravila, odnosno da ne poste za vrijeme Ramazana, mogu biti osuđeni da određeno vrijeme provedu u zatvoru. U 2008. godini sud u Alžiru je osudio šestoro ljudi na četiri godine zatvora.
5. Bajram je trodnevno slavlje
      Bajram nastupa kad post završi, a počne naredni mjesec Ševal. Ljudi koji si to mogu priuštiti trebaju, onima koji to nemaju, pokloniti hranu kako bi svako imao praznično jelo. Ovaj poklon se naziva sadakom. Prvo jutro nakon Ramazana muslimani će se okupiti u džamiji kako bi se pomolili. Nakon toga odlazi se u posjetu familiji i prijateljima, razmjenjuju se darovi, zovu udaljeni rođaci kako bi se čestitao Bajram, a tih dana se pojedu i velike količine hrane. Ove aktivnosti se tradicionalno odigravaju tri dana. U većini islamskih zemalja tokom ovog trodnevnog perioda djeca ne idu u školu, a odrasli ne odlaze na posao

 
   Ključ, 4.  septembar 2009Katolički svećenik posjetio Općinskog načelnika


Proslava Male Gospe 12. septembra


     Novi katolički svećenik župnog ureda Ključ Ilija Piličić danas je posjetio Općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića. Svrha ove posjete bio je prije svega razgovor o održavanju predstojeće manifestacije „Ključani svom gradu“ koju tradicionalno organizuje Udruga Ključana i prijatelja Ključa “Kralj Stjepan Tomašević“ iz Zagreba. Ova međunarodna manifestacija, koja se organizuje s ciljem proslava vjerskog blagdana Male Gospe i Ramazanskog bajrama, održat će se 12. septembra ove godine uz bogat kulturno – zabavni program. Općinski načelnik je u svom obraćanju dao punu podršku realizaciji ove po mnogo čemu nesvakidašnje i jedinstvene manifestacije.

     Tokom sastanka svećenik Piličić je upoznao mr. Ćehajića da se njihov župni ured nalazi u prilično lošem stanju te ga je neophodno renovirati.
    - Vjerski objekat je svjetionik grada i njegovo postojanje je dokaz života u jednom mjestu- kazao je svećenik. Piličić se zahvalio mr. Ćehajiću na dosadašnjoj podršci i razumijevanju te istakao da se nada da će zajedničkim snagama uspjeti renovirati katolički župni ured i organizovati manifestaciju „Ključani svom gradu“.Ramazanski
pokloni
za najugroženije
porodice

 

     S obzirom da je nastupio veliki muslimanski mjesec i da su pred nama ra- mazanski mubarek dani općina Ključ pokrenula je akciju podijele prehrambeno – higijenskih paketa najugroženijim poro- dicama sa područje općine. Ovu incijativu pokrenuo je Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, a njen cilj je obilazak i pomoć građanima koji žive u teškim socijalnim i imovinskim prilikama, staračkim doma- ćinstvima te teško bolesnima i invalidnim osobama. Akciju sprovodi općina Ključu saradnji sa humanitarnim organizacijama Merhamet i Crveni križ, a tokom njenog trajanja obradovat će se 25 najugroženijih porodica.
     Mr. Ćehajić danas je zajedno sa Presjedavajućim Općinskog vijeća općine Ključ Fadilom Jakupovićem obišao 10 porodica i dodijelio ima pakete sa osnovnim prehrambeno – higijenskim artiklima, dok će preostalih 15 porodica u narednim danima posjetiti predstavnici Merhameta i uručiti im pakete. Na ovaj korak općina Ključ odlučila se kako bi svojim građanima olakšala i uljepšala mjesec ramazan, ali i kako bi ovim humanim gestom podstakla i druge da uz malo truda izmame osmjehe na lica onih kojim je pomoć najpotrebnija.

Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 4.  septembar 2009


Preuređuje se školsko igralište


     Učenici područne škole u Balijevićima a sa novom školskom godinom dobiće i novo preuređeno školsko igralište. Naime, otpočeli su radovi na uređenju školskog igrališta i dvorišta škole a projekat na uređenju implementira omladinski centar Kosmos.

  

     Riječ je o projektu kojeg financira kantonalno ministarstvo obrazovanja nauke kulture i sporta.     Za realizaciju ovog projekta namijenjeno je 2.000 KM a na poslovima uređenja igrališta angažirano je Javno komunalno preduzeće Rad.


Informacije:  Radio Ključ


ŽOK "Ključ"
ipak u prvoj ligi

 

     Ženski odbojkaški klub “Ključ” u ovoj sezoni će ipak nastupiti u prvoj ligi Federacije BiH. Odustajanjem ekipe “Smeč” iz Lukavca od takmičenja naše odbojkašice su dobile zasluženu šansu da nastupaju u samom vrhu. U srijedu je u Tuzli obavljeno izvlačenje parova i raspored utakmica za sezonu koja počinje 3. oktobra. Prvu utakmicu mlade ključanke igraju u Goraždu.
     Najbolja sportska ekipa naše općine je do sada pokazala i dokazala da je pored dobre igre odlikuje i veliko prijateljstvo njenih članova. Oni su jedna velika porodica koja zaslužuje takmičenje u ovoj ligi, a Ključ će im kao i u proteklom periodu pružiti svu potrebnu podršku.


Informacije:  Općina Ključ

 


Administracija bliža gradjanima

      Služba za društvene djelatnosti i opću upravu općine omogućuje našim sugradjanima u zemlji i inostranstvu a koji su rodjeni na području općine Ključ da Izvode-Uvjerenja iz matičnih knjiga mogu dobiti putem pošte. Kako ? Da bi to ostvarili uradite na slijedeći način:

 

      Na adresu : Općina Ključ, Branilaca BiH 78, 79280 Ključ, dostaviti
      1. Popunjen Zahtjev sa sledećim podacima:
- prezime i ime podnosioca zahtjeva, adresa i telefon, - navesti koju vrstu Izvoda-Uvjerenja traži (npr. Izvod iz matične knjige rodjenih/ vjenčanih/ umrlih ili Uvjerenje o državljanstvu -- Federalni ili na internacionalnom obrascu,
      - za koje lice-osobu traži dotični Izvod-Uvjerenje sa sledećim podacima:prezime i ime, gdje je i kada rodjen/ vjenčan/ umro, ime oca, ime majke i djevojačko prezime majke i zbog čega je Izvod- Uvjerenje potrebno;
      2. Potvrdu o uplaćenoj taksi i poštarini:
- Uplate iz BiH izvršiti na žiro račun općine Ključ broj 1990440002050484, vrsta prihoda 722131, šifra općine 048,
- Uplate iz inostranstva izvršiti na račun: Budžet općine Ključ, Branilaca BiH 78, BiH 79280 Ključ otvoren kod ABS Banke DD Sarajevo, Mahala 2, 79260 Sanski Most SWIFT CODE :ABSBBA22 IBAN: BA391990440002050484;
      3. Visina taksi:
- Taksa za jedan Federalni izvod-Uvjerenje iznosi 5,00 KM (2,50 EU).
- Taksa za jedan internacionalni Izvod-Uvjerenje iznosi 30,00 KM (15,00 EU);
      4. Poštarina za preporučene pošiljke težine do 20 grama iznosi za BiH 2,10 KM (1,05 EU) , a za inostranstvo 5,00 KM (2,50 EU).


    Ključ, 1.  septembar 2009
Pokrenut stečajni postupak u DI "Sanica"


     Radnici DI „Sanica“ predali su 3. juna zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u ovom preduzeću. Nadležni kantonalni sud je u sklopu postupka za stečajnog upravitelja imenovao Nijaza Dervišića iz Jajca. Tim povodom upravitelj Dervišić posjetio je sinoć preduzeće sa ciljem dodatnog uvida u stanje firme kao i radi prikupljanja informacija koje bi mogle biti od koristi za dalji tok stečaja. Zajedno sa predsjednikom sindikata drvne industrije Sanica Esadom Šulićem Dervišić je obišao i fotografisao objekte, zatečene sirovine i opremu koja se nalazi u krugu fabrike, što će mu pomoći pri donošenju ocjene o stanju preduzeća.
     Tokom boravka u Sanici upravitelj Dervišić je zamolio predsjednika sindikata da obavi razgovor sa čuvarima te da ih zamoli da nastave raditi do okončanja stečajnog postupka. Inače od 20. decembra prošle godine od preko 140 uposlenih radnika fabrike danas rade samo 4 čuvara. Za mjesec dana najavljen je sastanak stečajnog upravitelja sa radnicima Saničke pilane na kojem će biti detaljno upoznati sa situacijom u preduzeću i daljnim tokom stečaja.


Informacije:  Općina Ključ

  Ključ, 1   septembar 2009


Počeli radovi na drugoj kuli


Poslije renoviranja prve, počela je adaptacija druge Tabor kule i elektrifikacija Starog Grada.

 

     Nakon restauracije prve Tabor kule i asfaltiranja puta prema komp- leksu Starog grada Ključ, danas su počeli radovi na adaptaciji druge, male kule koja se nalazi unutar zidina ovog kulturno-historijskog spomenika. Radovi koji će trajati naredna dva mjeseca obuhvatit će kompletnu rekonstrukciju kule, odnosno uređenje međuspratne konstrukcije, završavanje stepeništa i njeno pokrivanje. Ukupna vrijednost projekta, kojeg zajedno finansiraju Federalno ministarstvo kulture i sporte i Turistička zajednica USK, iznosi oko 54 hiljade KM. Završetkom ovog projekta dvorišni prostor Starog Grada bit će velikim dijelom uređen i doveden u funkciju, a kulturno – historijski spomenik na Lubici bit će bogatiji za još jednu turističku atrakciju.
     Radovi na elektrifikaciji Starog Grada također su u toku, a u sklopu njih instalirat će se oko 700 metara nove mreže i izvršiti rekonstrukcija postojeće do trafostanice. Općina Ključ odlučna je da ove godine završi sa grubom izgradnjom infrastrukture kompleksa Stari Grad koja podrazumijeva restauraciju kule i izgradnju nisko naponske mreže. U periodu izvođenja radova na maloj kuli dvorišni prostor ovog kulturno – historijskog spomenika biti će zatvoren za sve posjetioce zbog sigurnosnih razloga.

DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network