M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOJANUAR,  FEBRUAR   2 0 0 9


   Ključ, 28.  februar 2009
Pomoć elektronskim medijima

Upućen zajednički zahtjev osam lokalnih medija da budu uvršteni u budžet za ovu godinu..


    U srijedu je u Cazinu održan sastanak predstavnika lokalnih elek- tronskih medija, s područja Unsko-sanskog kantona. Sastanak je upriličen na inicijativu Damira Jukića direktora Novog radija iz Bihaća.

Predstavnici elektronskih medija na prijemu kod načelnika općine Cazin

     U cilju iznalaženja načina poboljšanja rada i ispunjavanja neophodnih standarda, predstavnici elektonskih medija, dogovorili su se izmedju ostalog, da upute zajednički zahtjev za sredstva iz kantonalnog budžeta, Ministarstvu obrazovanja, Vladi i Skupštini Unsko-sanskog kantona, odnosno da ovih osam lokalnih medija budu uvršteni u budžet za ovu godinu.


     Predstavnici medija uporište za ovakvim zahtjevom vide i u praksi Tuzlanskog, Zeničkog i Zapadno-hercegovačkog kantona koji već odavno sufinanciraju svoje lokalne medije. Nakon sastanka, predstavnike medija primio je i načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević koji je ističući značaj i ulogu medija kazao kako ovaj projekat treba podržati.

Informacije:  Radio Ključ   


   Ključ, 25.  februar 2009
Ukinut pritvor Marku Adamoviću

Odredjene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, obaveznog javljanja te zabrana putovanja van BiH.


 
Marko Adamović
     Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH ukinulo je pritvor Marku Adamo- viću, jednom od trojice optuženih za zločine počinjene u Ključu, te mu odredilo mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, obaveznog javljanja u nadležnu policijsku stanicu, te zabranu putovanja van BiH. Istom odlukom odbijena je žalba Odbrane optuženog Boška Lukića, te je utvrdjeno da za njega “i dalje postoje okolnosti za zadržavanje u pritvoru”.
     Uz Adamovića i Lukića, Tužilaštvo BiH tereti i Vinka Kondića za učešće u udru- ženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj preuzimanje vlasti u općini Ključ tokom 1991. i 1992. godine, te za učešće u hapšenju civila i njihovom zatvaranju u Osnovnu školu “Nikola Mačkić” i logor Manjača. Adamović i Lukić su uhapšeni 20. marta 2008., od kada se i nalaze u pritvoru, dok je Vinko Kondić u pritvoru od decembra 2007. godine.

Informacije:  Radio Ključ   


   Ključ, 25.  februar 2009
Nelegalna eksploatacija kamena

Primjedbe i sugestije bi se trebale uzeti u obzir prilikom donošenja zakona protiv bespravne eksploatacije kamena.

     U ponedjeljak je u sali općinskog vijeća u Ključu održana javna rasprava na nacrt Zakona o istraživanju i eksploataciji nemetaličnih mineralnih sirovina. Himzo Mulhalilović stručni savjetnik za rudarstvo pri ministarstvu privrede USK-a prisutnima je predstavio ovaj Nacrt zakona kojeg je kantonalna skupština usvojila na jednoj od prethodnih sjednica te ga uputila ga u javnu raspravu po svim općinama kantona. Javne rasprave se i održavaju s ciljem kako bi se prikupile sugestije od strane privatnih i fizičkih lica. Primjedbe i sugestije bi se trebale uzeti u obzir prilikom donošenja zakona koji ima za cilj eleminisanje bespravne eksploatacije kamena.
 
     A juče se moglo čuti dosta primjedbi na nacrt Zakona od strane privatnih poduzetnika, vijećnika i uposlenika organa uprave koji su prisustvovali ovoj raspravi. Primjedbe su se odnosile uglavnom na uvjete korištenja kamenoloma i ispunjavanja uslova za dobijanje koncesionog prava te uskladivanje zakona sa federalnim zakonom i zakonom o principima lokalne samouprave, dok je nacrt zakona najviše fokusiran na suzbijanje nelegalne eksploatacije i kaznene odredbe. Na kraju je i predloženo da se sve ove primjedbe na nacrt zakona posredstvom općinskih službi dostave u pismenoj formi predlagaču zakona.
    Mulhalilović je ovom prilikom istakao kako na području Unsko-sanskog kantona odobrenje za eksploataciju imaju 33 kamenoloma dok je 31 kamenolom nelegalan.

Skupština nogometnog kluba Ključ

     U utorak (24.02.) u Ključu je održana izborna skupština nogometnog kluba Ključ. Skupština je jednoglasno usvojila izvještaj o radu i financijski izvještaj za proteklu godinu a usvojen je i plan i program rada za tekuću godinu. Kandidaciona komisija sastavila je i spisak sa novim članovima skupštine kluba koja je prihvaćena od strane skupštine a potom je predloženo jedanaest kandidata koji će činiti upravu kluba.

Ramadan Krivić - novi predsjednik uprave i nogometnog kluba Ključ

     Za novog predsjednika uprave i nogometnog kluba Ključ izabran je Ramadan Krivić. NK Ključ je na kraju jesenje polusezone zauzeo peto mjesto, dok se nastavka prvenstva očekuje krajem marta.

Informacije:  Radio Ključ   


 
Konkurs
za
studenske
stipendije


     Općina Ključ raspisala je Konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima fakulteta – visokih škola za školsku 2008/2009. godinu. Konkurs ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja (do 04.03.2009. godine) a objavljen je putem Radio Ključa i na oglasnoj ploči Općine.
      U akademskoj 2008/2009. godini općina Ključ odobrava 16 stipendija za studente fakulteta - visokih škola i učenika srednjih škola i to: 12 sti- pendija dosadašnjim stipendistima koji su ispunili uslove i upisali nared- nu godinu i četiri nove stipendije, od čega jedna učeniku generacije za školsku 2007/2008. godinu.

KOMPLETAN TEKST KONKURSA PROČITAJTE  OVDJE

 


Snježna oluja

     Snijeg, koji je juče u BiH iznenada napa- dao i do 80 centimetara, izazvao je kolaps u saobraćaju kao i prekide u snabdijevanju električnom energijom. Obimnije snježne padavine zamele su lokalne puteve na seoskim područjima naše opštine. Odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka u jutarnjim satima bilo je posebno otežano zbog snijega koji nije uklonjen. Iako je još uvijek zimski period ovoliki snijeg iznenadio je sve.

      Prema predvidjanju meteorologa snijeg će padati još danas, dok će se na istoku zadržati i sutra.


   Ključ, 17.  februar 2009
Mine još uvijek prijete!

Očekuje se da će početkom aprila bude raspisan tender za deminiranje terena na Laništu.

     Preključe je u Ključu održan sastanak općinskog načelnika Osmana Ćehajića sa direktorom regionalnog ureda BH MAK-a Mujom Begićem i šefom službe civilne zaštite općine Ključ Ismetom Hrnčićem. Razgovarano je o aktuelnom problemu deminiranja sumnjivih površina na području naše općine.

 
Načelnik Osman Ćehajić na sastanku sa Mujom Begićem i Ismetom Hrnčićem

Prema procjeni stručnih lica iz BH MAK-a na području naše općine ima oko 2,6 kilometara kvadratnih rizičnih površina. Mujo Begić istakao da je kantonalna vlada donijela odluku o izradi strategije deminiranja USK-a i da općine Ključ i Cazin ove godine idu kao pilot projekt prema ovom nacrtu. On očekuje da početkom aprila bude raspisan tender za deminiranje terena na Laništu.
    Procjena je da se za četiri godine može riješiti problem mina u Ključu i da se ove površine mogu staviti u funkciju razvoja. Općinski načelnik se zahvalio direktoru MAK-a na do sada učinjenom i prepoznavanju općine Ključ kao prioriteta u deminiranju rizičnih područja. Pored Laništa sumnjive površine na našoj općini su još i na lokalitetima Krasulja – Mali i Veliki hrastik, Crljeni – Tursko polje, od Dubočana prema Jaricama na lokalitetu Dubokog potoka i Sanice na lokalitetu Medjedjeg brda.
     Tokom rata i u poslijeratnom periodu na području našeg kantona više od 700 osoba je izgubilo živote u minskim poljima.

Predavanje za
poljoprivredne
proizvodjače


 

     Na inicijativu Udruženja poljo- privrednika Ključka dolina, općinska služba za finansije razvoj i podu- zetništvo sa poljoprivrenim zavodom USK-a organizovaće u četvrtak predavanje za poljoprivredne proiz- vodjače na temu ''Prijava na penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika'' i "Mogućnost za- pošljavanja u poljoprivrednoj proiz- vodnji sa programima i poticajima u 2009. godini".
      Predavanje će se održati u četvrtak 19. februara u sali općin- skog vijeća od 12 sati a na preda- vanjima se očekuju predstavnici Fe- deralnog zavoda PIO, kantonalna administrativna služba, predstavnici Federalne porezne uprave, Zavod za zapošljavanje Bihać i predstavnici kantonalnog ministarstva poljopriv- rede, vodoprivrede i šumarstva.

Informacije:  Radio Ključ   


   Ključ, 17.  februar 2009
Sanica pred stečajem ?!

Tokom godina u ovom preduzeću problemi su se nagomilavali da bi danas proizvodnja bila totalno obustavljena.

 
     Od dvadesetog decembra 2008. godine, oko dvije stotine radnika Drvne industrije Sanica ne radi, izuzev portirske službe i menadžmenta ove firme. Iako je važila za jedni svjetli primjer uspješne privatizacije u Ključu, kako su često isticali predstavnici aktuelnih vlasti, tokom godina u ovom preduzeću problemi su se nagomilavali da bi danas proizvodnja bila totalno obustavljena. Tim povodom predstavnici sindikata i vijeća radnika DI Sanice održali su u ponedjeljak sastanak sa načelnikom općine kako bi zatražili pomoć od lokalnih vlasti.
    Predstavnici sindikata u srijedu (18.02.) će se sastati i sa kantonalnim ministrom privrede g. Ćenanovićem a do kraja sedmice najavili su i zajednički sastanak svih radnika preduzeća na kom će pozvati i predstavnike lokalnih vlasti.
    Prilikom razgovora sa načelnikom, radnici preduzeća su istakli kako je njihova želja jedino da nastave raditi i da se izmire obaveze prema radnicima. Dugovanja preduzeća dovela su firmu gotovo pred stečaj dok radnicima plaće nisu isplaćivane posljednjih sedam mjeseci.

USPJEŠAN POČETAK

 

     U subotu 14. februara u Cazinu odigrano je prvo kolo kantonalne lige u stonom tenisu, na kom je po prvi put učestvovao i naš novooformljeni stonoteniski klub "Sana" Ključ. Na ovom takmičenju za mladje kategorije su učestvovale muške i ženske ekipe do 16 godina iz svih gradova USK-a.
      Muška ekipa "Sana" Ključ ostvarila je izvrstan rezultat i osvojila prvo mjesto, pobjedivši sve svoje protivnike, dok je ženska ekipa osvojila treće mjesto pobjedom nad Sanskim Mostom a poražene su od ekipa iz Cazina i Bihaća.

Informacije:  Radio Ključ   


   Ključ, 13.  februar 2009
Vrijedna donacija iz Italije

Braća Blažević donirali medicinsku opremu i školski materijal za ugrožene općine Ključ.

     Općina Ključ dobila je donaciju Međunarodne humanitarne organizacije kraljice Elene iz Palmanove u Italiji. Donirana sredstva se sastoje od medicinske opreme i pomagala, školskog namještaja i materijala, velikog broja paketa garderobe, a namjenjena su potrebama osnovnih škola i Doma zdravlja u Ključu, Opće bolnice u Sanskom Mostu, te socijalno najugroženijim građanima naše općine.
 

     Incijatori ove akcije su braća Blažević Emin i Sabahudin zajedno sa Amirom Avdićem, a njena implementacija će se vrišiti preko Crvenog križa općine Ključ. Inače braća Blažević su vlasnici firmi u Italiji koje se bave brodogradnjom i upošljavaju preko 100 Krajišnika, te se na taj način rodila ideja o humanitarnoj pomoći našem kraju. Ova donacija je samo početak najavljene dugoročne saradnje i u narednom periodu očekju se obimnije humanitrne akcije čiji će primarni cilj biti obezbjeđivanje hrane i sredstava za građane kojima je ovakav vid pomoći potreban.
    Međunarodna humanitarna organizacija kraljice Elene djeluje na području 54 zemlje širom svijeta a njen predsjednik je sin kraljice Elene princ Albert. Princ je kroz kontakte sa Amirom Avdićem i braćom Blažević izrazi želju da posjeti USK te da razmotri mogućnost otvaranja ogranka ove organizacije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ključu. Organizatori ove humanitarne akcije su izrazili posebnu zahvalnost Federalnom ministarstvu zdravstva i Fedaralnom ministarstvu izbjeglih i raseljenih lica koja su im pomogla pri rješavanju carinskih obaveza.

Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 9.  februar 2009
Dr. Suad otišao u penziju

Načelnik čestitao dr. Suadu Hadžiću na požrtvovanom radu i uspješnom radnom vijeku .

     Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić primio je u svom kabinetu dr. Suada Hadžića i odao zahvalnost doktoru na požrtvovanom i uspješnom radu. Dr. Hadžić je penzionisan 31.01. ove godine ali još uvijek povremeno radi u Domu zdravlja da kako kaže „skrati vrijeme ali i da pomogne mladim kolegama“. Dr. Suad je najstariji od sedmero djece Mehmeda (Meše) Hadžića, a svoje znanje je sticao u najvećim obrazovnim institucijama bivše države i to sa odličnim uspjehom. U Ključu je završio osmogodišnju školu 1958. godine a srednje obrazovanje je stekao u Medicinskoj školi u Banjaluci.
 
Načelnik i dr. Suad Hadžić

     Diplomirao je u Beogradu na Medicinskom fakultetu 1968. godine a pored toga je specijalizirao internu medicinu u Sarajevu i subspecijalizaciju kardiologije u Zagrebu. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao direktor Doma zdravlja Ključ gdje je zbog stručnog znanja i umijeća da uspostavi egzaktne dijagnoze postao poznat i cijenjen. Općinski načelnik je istakao da je rad dr. Hadžića omogućio da zdravstveno stanje građana naše općine bude na visokom nivou, te naglasio da i dalje računa na njega s obzirom na dokotorovo znanje, iskustvo i reputaciju koju uživa u gradu i šire.
    Doktor je tokom razgovora evocirao uspomene na svoj rad i ispričao par anegdota koje su mu posebno ostale u sjećanju, te se zahvalio mr. Ćehajiću na srdačnom prijemu, uposlenicima Doma zdravlja a posebno građanima općine Ključ.

Informacije:  Općina Ključ   

   Ključ, 9.  februar 2009
Izbor sportaša 2008 godine

Tokom manifestacije proglašeni su najuspješniji sportaši u 2008. godini u različitim katgorijama.

     U petak 6. februara je u organizaciji Sportskog saveza općine Ključ održana manifestacija Izbora najboljih sportista za 2008. godinu, kojoj je prisustvovao veliki broj građana iz javnog i kulturnog života općine Ključ. U uvodnom govoru prisutnima se obratio Amir Hadžić, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta USK-a koji je čestitao svim sportašima na postignutim rezultatima i poželio im još više uspjeha u narednom periodu. Tokom manifestacije proglašeni su najuspješniji sportaši u 2008. godini u katgorijama najuspješnija muška i ženska ekipa, najperspektivniji mladi sportaši, najuspješniji u invalidnom sportu, junior i juniorka, te sportaš i sportašica godine.

 

     Najuspješnija muška i ženska ekipa u 2008. godini je Ženski odbojkaški klub "Ključ" i Taekwon-dou klub "Dursum Ljutić-Frenki", koji je u 2008. godini osvojio 72 medalje na međunarodnim i domaćim turnirima i prvenstvima. Za najbolje u invalidnom sportu izabrani su Bešlagić Vahida (1. mjesto ekipno, disciplina pikado na Državnom prvenstvu 2008. godine) i Kulosman Enes (1. mjesto pojedinačno i 1. mjesto ekipno, disciplina pikado na Državnom prvenstvu 2008. godine).
     Epitet najboljeg sportiste 2008. godine ponio je Hadžić Sanel koji je osvojio 1. mjesto na Kantonalnom i Državnom prvenstvu u kickboxing-u, te 2. mjesto na Državnom prvenstvu u teakwon-dou. Priznanje sportisti godine uručio je Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić koji je čestitao svim spotrašima na ostvarenim rezultatima kao i na promociji općine Ključ.

   Ključ, 6.  februar 2009
Semafor i kod bolnice ?

Predviđena je semaforizacija raskrsnice kod Doma zdravlja te izgradnja pješačke staze na Pudin Hanu.

     Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić održao je 04.02.2009. godine sastanak sa predstavnicima Federalne direkcije za ceste iz sektora za održavanje puteva Miralemom čebom i Reufom Boračom. Sastanku su ispred općine Ključ prisustvovali Ahmet Egrlić, te Rufad čajić i Admir Šistek iz Službe za prostorno uređenje stambeno-komunalne, imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina.

 

     Planom i programom rada Direkcije za 2009. godinu u općinu Ključ predviđena je semaforizacija raskrsnice kod Doma zdravlja te izgradnja pješačke staze na Pudin Hanu (od raskrsnice kod Spomen obilježja do džamije). Općinski načelnik i uposlenici Službe iskoristili su priliku da upoznaju predstavnike Federalne direkcije sa još nekoliko kritičnih problema u našoj općini koji su u njihovoj nadležnosti. Potencirano je uređenje raskrsnica na Pudin Hanu, obnova šahtova i izgradnja djela pješake staze u ulici Branilaca BiH, te sanacija gradskog mosta i mosta na Banjici.
     Općinski načelnik se zahvalio predstavnicima Direkcije na posjeti i izrazio očekivanje da će se planirani projekti realizovati ove godine, te da će se ozbiljno razmotriti i ostali prijdlozi izneseni na sastanku.
EDUKACIJA
ZA
POLJOPRIVREDNE
PROIZVODJAČE

 

      Služba za finansije, razvoj i poduzetništvo općine Ključ, Udruženje poljoprivrednika „Ključka dolina“ Ključ i kompanija „Pioneer sjeme“ d.o.o organizovali su 04.02.2009. godine edukaciju za poljoprivredne proizvođače na temu : „Proizvodnja kukuruza, te ponuda hibrida Pioneer sjeme u 2009. godine„. Cilj ovog predavanja je edukacija naših poljoprivrednika o prednosti Pioneer hibrida kukuruza, načinu njihove zaštite od korova te preporuka za sjetvu 2009. godini.
      Prisutni poljoprivrednici su aktivno uzeli učešće u diskusiji, te na taj način pokušali usavršiti svoje znanje u proizvodnji kukuruza. Izrazili su svoje zadovoljstvo održanom prezentacijom i podržali ovakve vidove edukacije poljoprivrednika, uprkos najavi poskupljenja hibridnih sjemena kukuruza za ovu godinu.

Informacije:  Općina Ključ   
   Ključ, 4.  februar 2009
Stanovi za ratne-vojne invalide

Dodjelom šest stanova, od ukuno sedamnaest, ovaj preoces je u potpunosti okončan.

     Predstavnici organizacije Ratnih-vojinih invalida općine Ključ, na čelu sa predsjednikom Edinom Domazetom i članovima Upravnog odbora posjetili su 30.01.2009. godine Općinskog načelnika mr. Osmana Ćehajića. Povod ovog sastanka bilo je upoznavanje Općinskog načelnika sa održavanjem svečene sjednice UO na kojoj je šest članova ove organizacije zvanično primilo rješenje o dodjeli stana u trajno vlasništvo bez naknade.

 

     Odlukom Općinskog vijeća organizacija RVI je dobila na raspolaganje sedamnaest stanova da ih dodjeli svojim stambeno nezbrinutim članovima, od kojih je jedanaest podijeljeno u proteklom periodu. Dodjelom preostalih šest stanova ovaj preoces je u potpunosti okončan.
     Edin Domazet, predsjednik organizacije RVI je tom prilikom istakao da je još sedam članova udruženja stambeno nezbrinuto te izrazio očekivanja da će ovaj problem biti rješen u suradnji sa Općinskim načelnikom i Općinskim vijećem. Mr. Ćehajić je napomenuo mogućnost izgradnje stambenog objekta za boračke populacije koji bi realizovala općina Ključ u saradnji sa USK kantonom čime bi se konačno rješio problem stambenog zbrinjavanja ovih populacija.

Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 2.  februar 2009
Dodjela certifikata polaznicama

Akademija ženskog poduzetništva je namjenjena ženama koje imaju poslovne ideje ili se već bave nekim biznisom.

     U petak 30. januara 2009. godine je u općini Ključ upriličena svečana dodjela certifikata polaznicama „Akademije ženskog poduzetništva“, projekat koji je implementirala Privredna komora USK-a u saradnji sa općinom Ključ održan je u sali Općinskog vijeća. Cilj ovog treninga je povećanje broja zaposlenih žena (menadžera u biznisu) i stvaranje potrebne infrastrukture za uspješan razvoj ženskog poduzetništva. „Akademija ženskog poduzetništva“ je namjenjena prije svega nezaposlenim ženama koje imaju poslovne ideje ili se već bave nekim biznisom koji nije registriran.

 

     Aktivno učešće u Akademiji uzelo je 28 žena sa područja šire lokalne zajednice s očekivanjem da će se realizacijom ovog projekta promijeniti odnos prema ženama poduzetnicima. Polaznice Akademije imale su idealnu priliku da se educiraju iz oblasti poduzetništva i menadžmenta za kreiranje i vođenje malog biznisa te nezaposlenost riješe samozapošljavanjem. Svrha petodnevnog treninga bila je obuka polaznica za izradu biznis plana, marketing strategije, upravljenje biznisom, vođenje finansija i pravne regulative u biznisu te pomoć za pokretanje vlastitog posla.
     Završetku „Akademije ženskog poduzetništva“ i dodjeli certifikata prisustvovali su Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić i Predsjednik Privredne komore USK-a mr. Ismet Pašalić, koji je pozvao polaznice treninga da svoje projekte i biznis ideje pošalju PK USK-a u roku od mjesec dana, a njeni stručnjaci će ocijeniti tri najbolja koja će biti uručena Općinskom načelniku. Mr. Ćehajić je tom prilikom istakao da stoji na raspolaganju polaznicama Akademije koje imaju konkretan biznis plan, a najbolje ocijenjen projekat će i finansijski podržati.


   Ključ, 28.  januar 2009
Načelnik sa predstavnicima EUFOR-a

Cilj ove posjete je upoznavanje predstavnika EUFOR-a sa stanjem koje vlada na području naše općine.

     Predstavnici EUFOR-a, narednici Menes i Yanez, posjetili su općinu Ključ i održali sastanak sa Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem. Cilj ove posjete je upoznavanje predstavnika EUFOR-a sa stanjem koje vlada u pojedinim oblastima radi preciznijeg sagledavanja sveukupne situacije na području naše općine. Na sastanku se raspravljalo o pitanjima koja su značajna u budućem radu EUFOR-a i općine Ključ, a narednike je najviše interesovalo stanje iz oblasti međunacionalnih odnosa te iz oblasti zapošljavanja.

 

     Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić istakao je da u općini Ključ nije prisutna nacionalna netrepeljivost te da je ostvarena dobra komunikacija sa župnikom. Pošto je u toku renoviranje Župnog ureda načelnik ćehajić obećao je u granicama finansijskih mogućnosti pomoći pri realizaciju ovog projekta. Zakazan je i sastanak Općinskog načelnika sa pravoslavnim sveštenikom na kojem će se razmotriti da općina Ključ finansijski pomogne u daljoj obnovi pravoslavne crkve. U svom budućem radu Općinski načelnik će raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za zapošljavanje i pronalaženju prostora za investiranje, kako domaćih tako i inostranih preduzeća.
     Predstavnici EUFOR-a iskazali su svoje zadovoljstvo ishodom sastankom tokom kojeg su se uvjerili da je Općinskom načelniku stalo do zajednice i njenih građana, te rješavanja prisutnih problema.
     - Dugujemo zahvalnost EUFOR-u za uspostavljanje i očuvanje mira jer EUFOR je bitan faktor stabilnosti u regiji- dodao je na kraju sastanka mr. Ćehajić.
OBNOVA
PRAVOSLAVNE
CRKVE
 

      Načelnik općine mr. Osman Ćehajić sastao se 28. januara 2009. godine sa Protosinđerom Varnavom Damjanovićem. Povod posjete pravoslavnog sveštenika općini Ključ bili su pregovori o mogućoj finansijskoj pomoći općine u realizaciji obnove pravoslavne crkve koja je u toku, te analiziranje polažaja pravoslavnih stanovnika u Ključu. Općina Ključ je već izdvojila određena novčana sredstva za sufinansiranje ovog projekta a najveću finansijsku podršku za renoviranje crkve dala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
      Damjanović je istakao da je crkva u Ključu sagrađena u 19 vijeku i da je jedna od najstarijih na ovim prostorima, te pradstavlja vjerski i kulturno-historijski spomenik. S rekonstrukcijom crkve počelo se u decembru 2008. godine a završetak radova se očekuje sredinom ove godine.


Informacije:  Općina Ključ   
 

Zgonska omladina
akcijom uredila izvor "Točić"

      Dvadesetak omladinaca iz naselja Zgon okupilo se 26. januara 2009. godine u radnu akciju s ciljem uređenja izvora pitke vode "Točić". Mladi su organizovali čišćenje i uređenje ovog izvora jer smatraju da je: „Točić bio nepristupačan i prilično zapušten“. Na ideju su došli sami prilikom održavanja jednog od redovnih sijela u Društvenom domu na Zgonu, gdje su shvatili da ne žele zagađenu okolinu u svom naselju.

 

      U rad omladine uključilo se i nekoliko odraslih stanovnika naselja Zgon koji su podržali akciju i sa zadovoljstvom krenuli u njenu realizaciju. Prilikom uređenja izvora Točić omladina se opskrbila i ogrijevnim materijalom koji će iskoristiti za zagrijevanje Društvenog doma na Zgonu tokom zime.
      - Ova akcija je samo prva faza u uređenju okolnih izvora pitke vode na Zgonu, a čim se vremenski uslovi poboljšaju realizovaće se i čišćenje plaže "kod mlina" - kazao je predstavnik omladine Jasmin Smajić.
      Uređenje izvora Točić i svijest Zgonskih omladinaca o važnosti zaštite okoliša i njegovom očuvanju predstavljaju primjer pozitivnog djelovanja za cjelokupnu omladinu našeg grada.Informacije:  Općina Ključ    Ključ, 26.  januar 2009
Akademija ženskog poduzetništva

Cilj ovog projekta je potaknuti što veći broj žena da razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa.

     Privredna komora Unsko - sanskog kantona pokrenula je i u općini Ključ projekat Akademije ženskog poduzetništva. Edukacija oko tridesetak polaznica akademije trajat će do petka, a cilj joj je potaknuti što veći broj žena da razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa. U slijedećih nekoliko dana, učesnice seminara proći će doista široku edukaciju, te bi na kraju trebale biti osposobljene za pisanje i apliciranje projekata u cilju pokretanja vlastitog biznisa.

 

     Glavni i osnovni problem općine Ključ, prema riječima načelnika Osmana Ćehajića je nezaposlenost, pa su ovakvi i slični projekti uvijek dobro došli. Kako bi pokazali dobru volju u rješavanju nezaposlenosti, općina je odlučila da podrži najbolji projekat Akademije ženskog poduzetništva. Da nam je ovako dobro isplaniranih projekata koji većinom uspješno završavaju uistinu potrebno, govori i sam broj polaznica seminara, te ljudi koji ga podržavaju.
     Privredna komora je do sada projekat akademije ženskog poduzetništva realizovala u šesnaest općina u BiH.

Informacije:  Radio Ključ

 

S K U P Š T I N A
Medžlisa Islamske zajednice Ključ

      U sali Općinskog vijeća općine Ključ 24. januara 2009. godine održana je 4. redovna sjednica Skupštine Medžlisa IZ Ključ. Sjednici su pored članova Skupštine prisustvovali i Muftija banjalučki prof. Edhem ef. Čamdžić, općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, šef računovodstva Rijaseta Rasim ef. Kadrić te mnogobrojni gosti.

 
      Skupština je tokom sjednice raz- matrala izvještaj o radu Izvršnog odbora i glavnog imama te finansijski izvještaj za 2008. godinu i plan budžeta za 2009. godinu. Izvršni odbor Medžlisa IZ Ključ je u toku 2008. godine održao pet sjednica i sve odluke i zaključci IO su u predviđenom vremenskom periodu i realizovani. Vjersko-prosvjetna služba je u protekloj godini izvršila niz zadataka koji su se pred nju stavili, sa posebnim naglaskom na po- boljšanju mektebske nastave i realizacijom programa za mlade. U cilju udaljavanja naše omladine od poroka kojima su izloženi Medžlis IZ Ključ aktivno radi na otvarnju fitnes centra čija realizacija je pri samom kraju.
      Skupštini su se obratili načelnik mr. Osman Ćehajić i Muftija ba- njalučki prof. Edhem ef. Čamdžić koji su odali priznanje dosadašnjem radu i postignutim rezultatima IZ u Ključu. Efendija Čamdžić se zahvalio načelniku mr. Ćehajiću na podršci koju pruža IZ te zamolio da se pomognu i druge vjerske zajednice koje djeluju na području naše općine.
      - Samo dijalog izmedju svih nas te miroljubiva i humana djela vode uspješnom suživotu - istakao je tom prilikom ef. Čamdžić.Informacije:  Općina Ključ    Ključ, 23.  januar 2009
Zajedničko djelovanje načelnika

Načelnici su razmjenili iskustva po pojedinim pitanjima koja su uglavnom zajednička za sve općine USK-a.

     Načelnici općina Unsko-sanskog kantona održali su u srijedu 21. januara u općini Ključ prvi zajednički radni sastanak nakon oktobarskih izbora. Inicijator i organizator ovog sastanka bio je načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić, a s ciljem usaglašenog djelovanja načelnika i rješavanja zajedničkih problema. Namjera je da na ovakvim sastancima koji će ubuduće postati redovna praksa razmjenjuju iskustva po pojedinim pitanjima, te da se ovakvi sastanci iskoriste za rješavanje problema koji su uglavnom zajednički za sve općine USK-a, te će od složnosti načelnika zavisiti i rezultati koje će ostvariti.

 

     Na sastanku je razmatran Prijedlog zakona o kulturi, gdje je nakon diskusije jednoglasno zauzet stav da se traži povlačenje ovog zakona iz procedure u Skupštini USK-a dok se ne usaglasi način finansiranja jer se navedenim Prijedlogom zakona direktno zadire u planiranje općinskih budžeta. Načelnici su također zauzeli stav da se uputi pismo Vladi Federacije kojim se traži veća zastupljenost općina USK-a kada je u pitanju pomoć u sufinansiranju projekata od strateškog značaja za svaku općinu. Sljedeći zaključak je da Savez općina i gradova FBiH insistira kod nadležnih Federalnih organa na povlačenju Zakona o pripadnosti javnih prihoda iz paralmentarne procedure donošenja po hitnom postupku, te da se ovaj Zakon donese u redovnoj proceduri, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Pored ovih pitanja razmatrani su i utvrđeni prijedlozi kandidata - predstavnika Unsko-sanskog kantona za organe i komisije u Savezu općina i gradova FBiH, gdje je svaka općina Unsko-sanskog kantona zastupljana u nekom od organa ili komisija Saveza.
    Načelnici su se dogovorili da se sljedeći sastanak održi u Velikoj Kladuši gdje će se raspravljati o sljedećim pitanjima : Eksploatacija mineralnih sirovina, Legalizacija bespravno izgrađenih objekata i Nacrtu Zakona o osnovnom i predškolskom obrazovanju.

Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 21.  januar 2009
Privatizacija opet problem

Stanje o dugogodišnjim neaktivnim firmama kao i o preduzećima za koja tek slijedi proces privatizacije bila je glavna tema razgovora.

     Općinski načelnik Osman Ćehajić održao je u petak (16.1.'09.) sastanak sa predstavnicima kantonalne agencije za privatizaciju. Na sastanku je bilo riječi o stanju u neprivatiziranim preduzećima a predstavnici agencije za privatizaciju Senada Bratić i Pero Petrović prezentirali su stanje o dugogodišnjim neaktivnim firmama kao i o preduzećima za koja tek slijedi proces privatizacije.

 

     Ozbiljnost namjere da stvari pokrene sa mrtve tačke općinskog načelnika govori i podatak da je na sastanak pozvao i stečajnog upravitelja sa kojim je razgovarano iza zatvorenih vrata a kako bi se sagledale sve opcije pa i stečajni postupak za preduzeća koja već duži niz godina ne rade.

Prilog:  Radio Ključ

   Ključ, 18.  januar 2009
Posjeta premijera Federacije

Predstavnici Vlade Federacije obećali su pomoći u izgradnji poslovnih zona uz značajnije zapošljavanje.

     U okviru posjete Unsko-sanskom kantonu, delegacija Vlade Federacije na čelu sa premijerom Nedžadom Brankovićem posjetila je i općinu Ključ te se sastala sa općinskim načelnikom Osmanom Ćehajićem. Delegaciju Vlade činili su još i dopremijer Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta, te Ramiz Džaferović direktor Razvojne banke BiH, premijer Unsko-sasnkog Kantona Šemsudin Dedić, te ministri Amir Hadžić i Mehmed Ćenanović.

 

     Predstavnici Vlade Federacije obećali su pomoći u tri prioritetna projekta za općinu Ključ, izgradnju poslovnih zona uz značajnije zapošljavanje, dovršetak regionalnog puta Lanište – Sanica i izgradnju sportske dvorane u Ključu. S obzirom da će se ovi projekti financirati sa tri nivoa, općinskog, kantonalnog i federalnog ne sumnjam da u tome nećemo i uspjeti poručio je Šemsudin Dedić premijer kantona. Nedžad Branković istakao je još i da poslovi oko izgradnje zaobilaznice idu svojim tokom te najavio i izgradnju brze ceste od Travnika do Unsko-sanskog kantona kojom će biti obuhvaćen i Ključ.
     Ramiz Džaferović direktor razvojne banke BiH pozvao je načelnika i privrednike iz naše općine da u što većem broju pripreme projekte i upute ih ka Razvojnoj banci jer do sada ovaj Kanton općenito zaostajao u povlačenju sredstava od ove banke. Razvojna banka također ima i kreditnu liniju za lokalni razvoj kojom je obuhvaćeno i kreditira se sve što je vezano za infrastrukturu. Dopremijer Grahovac obećao je izgradnju sportske dvorane u narednu godinu do dvije.

Prilog:  Radio Ključ

   Ključ, 9.  januar 2009
GPS oprema za Katastar

Prednosti novog sistema i načina rada su prije svega efikasnost, odnosno brzina obrade podataka.

     Katastar općine Ključ dobio ja novu GPS opremu za sve geodetske potrebe ove službe. Radi se o trenutno najmodernijem uređaju koji istovremeno prima signal sa najmanje tri satelita za kalkulaciju pozicije. Po prijemu signala sa satelita, isti se odmah obrađuje i pretvara u prostornu koordinatu, oslanjajući se na Globalni pozicioni sistem (GPS). Prednosti novog sistema i načina rada su prije svega efikasnost, odnosno brzina obrade podataka jer se podaci dijelom obrađuju na licu mjesta.

 

     Do sada se radilo klasičnim načinom mjerenja pomoću pantljike pri čemu je najveći problem predstavljala brzina rada, što je nabavkom nove opreme prevaziđeno jer se iskolčenja i razna mjerenja mogu obaviti gotovo onoliko brzo koliko geometar može hodati, bez žrtvovanja tačnosti. GPS sistem GSR 2700 ISX sa pratećom opremom koštao je 46.000 KM, u čijem finansiranju je učestvovala Općina sa 20.000, a ostatak sredstava je od Federalne geodetske uprave.
     Sa područja Unsko-sanskog kantona općina Ključ je prva koja je nabavila ovu opremu i prešla na novi sistem rada.

Informacije:  Općina Ključ

KLJUČ INFO TEAM                
GRADJANIMA
OPĆINE KLJUČ
PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI
SRETAN NASTUPAJUĆI BOŽIĆOPĆINSKI NAČELNIK
mr. sci. Osman Ćehajić

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Fadil Jakupović .
DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network