M E N U

   H o m e

G r a d    K l j u č
   Ključ danas
   Historija grada
   Geografski položaj
   Infrastruktura
   Stanovništvo
   Ključke razglednice

Z a b a v a
   Ključ Caffe
   C   h   a   t
   F o r u m

G a l e r i j a
   Foto album Ključa
   Stari grad
   Ključ ljeta 2004
   Ključ noću
   Ključke ljepote
   Regata   2004
   Skokovi 2004
   Teferič na Sani
   Ključ Info Team 2004

Radio  Ključ
   Naš radio
   Programska šema
   Cjenovnik reklama
   Tehnička podrška

R a z n o
   Šarena stranica
   Poznati Ključani
   Ključki adresar
   Ključani u svijetu
   Linkovi
   Važniji telefoni
   Imenik organizacija
   Poslovni imenik
   Knjiga gostiju

     
   A  r  h  i  v  a

     
   Ključ Info Team

Naši saradnici
   Filips Web Design
   Free BiH
   Ključ Home Page
   MSŠ Omer FILIPOVIĆ
Ključ Info Team

Sulejman FILIPOVIĆ - CUNI 
Eldar ŠEHIĆ - ŠANER
Alija KIŠEVIĆ - ČIKO  
Vernes MUSLIMOVIĆ - VESOO K T O B A R    2 0 0 9


   Ključ, 30.  oktobar 2009
Mogućnost osnivanja javne kuhinje u Ključu

     Općinu Ključ posjetili su danas predstavnici državnog, regionalnog i općinskog nivoa „Merhameta“. Predsjednik Udruženja Hajrudin Šahić, vršilac dužnosti direktora regionalnog odbora Alen Prošić te predsjednik ključkog "Merhameta" Teufik Bajrić razgovarali su sa Općinskim načelnikom mr. Osmanom Ćehajićem o osnivanju javne kuhinje u Ključu. Prema riječima Teufika Bajrića u Ključu postoji potreba za javnom kuhinjom koja bi sa obrocima snabdijevala kategoriju najugroženijih građana.
     Budući da je općina Ključ ovo humanitarno društvo uvrstila u svoj budžet za 2009. godinu, Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić izrazio je i interes općine za osnivanje javne kuhinje te ovoj ideji dao svoju podršku. Ovakva ustanova uspostavila bi se zajedničkim sredstvima općine i „Merhameta“, a tokom sastanka naglašeno je da bi u realizaciju projekta bile uključene i ostale humanitarne organizacije, Centar za socijalni rad Ključ te nevladine organizacije. Zaključeno je da se u skorije vrijeme uradi projekat javne kuhinje koji bi obuhvatio troškovnik, učešće općine Ključ u projektu te realnu procjenu broja korisnika usluga ovakve ustanove.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 30.  oktobar 2009
Policajci adaptirali svoj objekat u Sanici

     Uposlenici policijske stanice Ključ organozovali su danas radnu akciju kojom od daljeg propadanja nastoje sačuvati policijski objekat bivšeg saničkog odjeljenja policije. Ovo odjeljenje ukinuto je posljednjom reorganizacijom policije i od tada objekat je prepušten sam sebi, a koristio se samo povremeno u svrhu obavljanje informativnih razgovora. Vremenom je nastala šteta na objektu a najveća oštećenja pojavila su se na krovu zgrade. Pripadnici ključke policijske stanice su se u nedostatku sredstava za adaptaciju objekta odlučili da ga u skladu sa svojim mogućnostima adaptiraju vlastitim snagama.
     Policijci su od načelnika PS Ključ zamoljeni da ponesu alat i materijal da se izvrši sanacija pomenutog objekta kako bi se stvorili minimalni uslovi da bi se on ponovo koliko toliko stavio u funkciju a tokom akcije vršeni su radovi na popravci krova i strehe te su okrečene prostorije. Radnike je posjetio i općinski načelnik općine Ključ mr. Osman ćehajić te izrazio zadovoljstvo postignutim radovima i poželio im da se i dalje uključuju u slične akcije jer ovo odličan primjer kako jedan kolektiv može da sam sebi poboljša uslove rada.


Informacije:  Općina Ključ


Drugi
Dani
Ključke
doline

 

     Sada već tradicionalnom traktorijadom otvoreni su ovogodišnji "Dani Ključke doline", koji prije svega imaju za cilj promociju poljoprivredne proizvodnje i domaćih proizvoda. Organizator ove dvodnevne manifestacije je Udruženje poljoprivrednika "Ključka Dolina" koje će ovim ujedno obilježiti i četvrtu godišnjicu svog postojanja. Svojim prisustvom otvaranje manifestacije uveličao je i Općinski načelnik mr. Osman ćehajić koji je iskoristio priliku da još jednom podcrta dobru saradnju općine Ključ i Udruženja, te najavi nekoliko projekata koje planira realizovati kako bi se dodatno pomoglo poljoprivrednim proizvođačima.
     Predsjednik ključkog Udruženja poljoprivrednika Nusret Bahtagić zahvalio se Općinskom načelniku i poljoprivrednoj službi općine Ključ na dosadašnjoj saradnji te izrazio nadu da će se ista ubudeće nastaviti i produbiti.

     Nakon današnje prezentacije poljoprivredne mehanizacije i opreme manifestacija će se nastaviti u nedjelju 01. novembra, a programom je predviđena izložba stoke te demonstracija vještina u radu sa poljoprivrednim mašinama.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 28.  oktobar 2009
Akcijom renovirali bazen i nasuli makadamski put

     U Mjesnoj zajednici Krasulje, zaseocima Novo Naselje-Sejarići, mještani su proteklog vikenda završili zajedničku akciju kojom su obnovili lokalni makadamski put u tri pravca. Tokom akcije vrijedni mještani za nasipanje i rekonstrukciji puta prema Ravnama (Šabaginu brdu), Lukama (Potocima) te kaldrmi (Sejarići) dovezli i rasplanirali su 70 traktora pijeska. Pored toga obnovljena je i seoska voda, izgrađena davne 1961. godine, koja je prije rata napajala 46 domaćinstava. Obnavljenjem puta omogućeno je između ostalog da po prvi put u historiji sela kaminon siđe niz kaldrmu koja je obnovljena do bazena.
     U sklopu ovih radova u potpunosti je renoviran i bazen zahvaljujući čemu mještani ponovo mogu koristiti ovaj izvor pitke vode. Pozivu za učešće u akciji rado su se odazvali svi mještani, a veliki doprinos u radu dao je i jedan dio dijaspore iz Švicarske i Njemačke.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 26.  oktobar 2009
Ključki penzioneri obilježili svoj Dan

     Ključko Udruženje penzionera obilježavanje svoga Dana, 25. oktobra, počelo je u subotu otvaranjem šahovskog turnira. Cjelodnevni turnir, je pored igre, bio idealna prilika da se najstarija populacija ključana okupi i zabavi u dobrom društvu. Druženje je nastavljeno narednog dana u Domu Kulture gdje su u obilježavanju ovog Dana ključkim penzionerima podršku dali brojni građani te predstavanici javnog, političkog i kulturnog života općine. U uvodnim obraćanjima članovi Udruženja su se prije svega osvrnuli na težak materijalni, socijalni i zdravstavni položaj ove populacije koja i pored toga dostojanstveno obilježava svoj Dan.
 

     - Samo predanim radom i trudom doprinijet ćemo boljitku penzionera i ostalih građana općine Ključ, poručio je Općinski načelnik mr. Osman ćehajić čestitajući penzionerima 25. oktobar, a svojim prisustvom ovu svečanost je uveličao i dr. Mustafa Avdagić, ministar zdravstva i socijalne politike USK-a koji je penzinerima prije svega poželio dobro zdravlje i veće penzije. U nastavku večeri prisutni su uživali u bogatom kulturno umjetničkom programu uz nastupe Kenana Mačkovića, Sanele Kalčo, Šerifa Habiba te KUD-a „Stari grad“ Ključ koji su za penziore pjevali i igrali bez honorara, a sav prihod od prodaje ulaznica biće usmjeren za poboljšanje rada Udruženja.


Informacije:  Općina Ključ

 


Odigran susret ŽOK „Ključ“ – OK „Napredak“

 

          Uprkos velikoj želji za pobjedom Ženski odbojkaški klub „Ključ“ ni u drugoj domaćoj utakmici nije uspio doći do svoja prva tri boda sezone. U nedjelju je u Ključu gostovala ekipa OK „Napredak“ iz Odžaka, koja je trenutno trećeplasirana na tabeli I Federalne lige.
         Odličnom i agresivnom igrom od samog početka meča ključanke pobjeđuju u prvom setu (25:22) dok u narednom dolazi do prekoreta u korist gostujuće ekipe. OK „Napredak“ je znalački iskoristio neiskustvo mlade ključke ekipe te odnio konačnu pobjedu rezultatom 1:3. Iako veoma borbene ključke odbojkašice su u ovom kolu platile danak neiskustvu i mladosti.

 


   Ključ, 23.  oktobar 2009
Ključani zadovoljni uslugama Organa uprave

     Tokom ove sedmice Projekt upravne odgovornosti (GAP) provodio je anketu u cilju procjene zadovoljstva građana uslugama koje pruža općina Ključ. Prema riječima anketara građani su pokazali izuzetu saradnju i volju da učestvuju u ovom projektu, a u pet dana anketiranja svega njih deset je odbilo da sudjeluje. Provođenjem ankete nastoji se doći do relevantnih podataka o stepenu zadovoljstva Ključana uslugama Organa uprave kao i njihovog mišljenja o dodatnom unaprijeđenju istih. Inače GAP redovno vrši anketiranje u 80 općina BiH, a dobijene rezultate koristi da preciznije sagleda i unaprijedi postojeće procedure pri korištenju općinskih servisa.
     Prilikom zadnjeg anketiranja 73,6% anketiranih Ključana izrazilo je svoje zadovoljstvo pruženim uslugama, dok na pitanje o načinu dodatnog unaprijeđenja usluga većina nije imala konkretan prijedlog, a oni koji su odgovorili kazali su da prije svega treba poboljšati opremu i zaposliti više mladih ljudi. Rezultati GAP-ovog istraživanja na području naše općine pokazuju da je općina Ključ uistinu servis svojih građana.


Informacije:  Općina Ključ

 

INICIJATIVA UDRUŽENJA KLJUčANA U SKANINAVIJI "LUBICA"

Gostovanje KUD "Stari grad" u Skandinaviji ?

          Na sastanku našeg Udruženja održanom proteklog vikenda pokrenuta je inicijativa da se omogući gostovanje KUD-a Stari Grad iz Ključa u par skandinavskih gradova negdje na proljeće iduće godine. Kao i uvijek u provedbi akcija ovog tipa, financiranje je najveći problem. U ovom slučaju trebalo bi financijski pokriti prevoz autobusom iz Ključa, dok bi se sve drugo dalo riješiti na licu mjesta. Orjentaciono, za ovu svrhu bilo bi potrebno obezbijediti oko 2 marke po kilometru, što bi u konačnici bio iznos od nekih oko 13.000 maraka. Ovo je istovremeno i mnogo ali i malo, zavisno kako se ljudi odnose prema inicijativi.
          Mi u Lubici mislimo da je to sasvim izvodljivo. O ovome su obavješteni naši sugrađani u Oslu te već sada znamo da su i oni spremni podržati akciju. Svi skupa smo ubijeđeni da postoji višestruka korist od ove eventuale posjete. Djelom bi naša omladina iz Ključa dobila priliku da možda po prvi put posjeti Skandinaviju i upozna se sa kulturom i tradicijama ovog dijela Evrope, djelom bi naši sugrađani u dijaspori dobili priliku da sebi barem na trenutak primaknu domovinu kroz nastupe KUD-a.

 


          Da li će doći do realizacije ove akcije? Sve zavisi od naše sposobnosti da se organizujemo kao i volje da uzmemo učešće. Već smo dobili potvrdu od par BH udruženja da su spremni uplatiti određeni predujam u zamjenu za gostovanje KUD-a. Isto tako postoje i pojedinci koji su spremni pomoći u realizaciji. Zato ovim putem molimo sve naše sugrađane u Skandinaviji ali i šire koji su spremni podržati akciju, da se javite na dole navedene brojeve telefona ili e-mail adrese. Svaki iznos je dobrodošao. Iznosi se ne bi uplatili odmah nego tek u slučaju da suma istih premaši ranije pomenuti trošak prevoza. U tom slučaju bi se i krenulo u realizaciju.

Kontakt:
Fedad Gonilović, fedadgonilovic@hotmail.com, +4791664248
Emir Huskić-Bumbar, +4799213822
Suad Kujundžić, info@kujundzic.lby.se

Srdačan pozdrav,

Udruženje Lubica


 Obilježena
godišnjica
formiranja
5. Korpusa
ARBiH

 

     Na današnji dan prije 17. godina Odlukom predsjedništva BiH formiran je 5. Korpus Armije BiH. Povodom obilježavanja ovog historijski značajnog datuma na centralnom šehidskom mezarju u Ključu upriličeno je odavanje počasti i zahvalnosti svim patriotima, koji su po cijenu vlastitog života branili slobodu, teritorijalnu cjelovitost i suverenost Bosne i Hercegovine. Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća delegacija općine Ključ predvođena predsjedavajućim Općin- skog vijeća Fadilom Jakupovićem, predstavnici boračkih organizacija, vijećnici i građani su se dostojanstveno poklonili žrtvama podnijetim za slobodu ovoga kraja.
     Prema planu Kantonalnog organiza- cionog odbora danas je u svim općinama našeg kantona organizovan obilazak šehidskih mezarja u cilju dostojanstvenog obiljžavanja 21. oktobra, Dana 5. Korpusa. Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio zaštiti grad od prodora srpskih snaga.

     Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima. U operaciji "Sana 95" 1995. godine 5. Korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH Sanski Most.


Informacije:  Općina Ključ

 
Saopćenje za medije Stranke za BiH Ključ

          Treća redovna izborna skupština SBiH Ključ je održana 18.10.2009. godine u Ključu sali Općinske vijećnice sa početkom u 17h kojoj je prisustvovalo preko 214 delegata.

 


          Pored izbora radnih tijela Skupštine usvojen je izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za period 2005 – 2009 godina, usvojena je i Odluka o broju i načinu izbora članova Općinskog savjeta.
          Skupštini su se obratili gosti: zastupnici državnog parlamenta g-din Sadik – Sado Bahtić, g-din Remzija Kadrić, g-din Adem Huskić, g-djica Jasminka Horozović zastupnica federalnog parlamenta, Mirnes Alagić – poslanik Skupštine USK-a i predsjednik KV SBiH USK-a, predsjednici OS SBiH : Cazina – Mehulić Mirfet i B. Petrovca – Mešić Esad. Nakon obraćanja gostiju pristupilo se glasanju.

 


          Od 40 predloženih tajnim glasanjem je izabrano 19 članova u Općinski savjet Ključ, koji će izmedju sebe birati predsjednika i potpredsjednike.

Enisa čahut – Kurbegović, prof.


 


   Ključ, 19.  oktobar 2009


Otvoreni novoizgrađeni sportski tereni u MZ Velečevo-Dubočani
Vratiti mlade sa ulice na sportske terene

     U MZ "Velečevo – Dubočani" ovog vikenda su uz prisustvo velikog broja građana i gostiju svečeno otvoreni novoizgrađeni sportski tereni. Otvaranje terena pratila su brojna sportska takmičenja kao i niz prigodnih aktivnosti organizovanih za sve posjetioce. U proteklom periodu uz veliku pomoć i zalaganje općine Ključ, nevladinih organizacija, donatora, ljubitelja sporta ali prije svega savjeta MZ i djece iz ovih naselja izgrađeno je malonogometno igralište, asfaltiran košarkaški teren te postavljani koševi, golovi, klupe i ostali popratni sadržaji.
     Realizacijom ovog projekta žele se podstaći mladi ljudi u ruralnoj MZ na aktivnije bavljenje sportom kao i na što kvalitetnije korištenje slobodnog vremena. Podršku projektu ali i mladima iz pomenutih naselja pored velikog broja građana pružili su i vijećnici Općinskog vijeća općine Ključ na čelu sa predsjedavajućim Fadilom Jakupovićem, delegat u Domu naroda FBiH Senad Kananović te kantonalni ministar obrazovanja Amir Hadžić. Na samom kraju organizovanog druženja omladina ovih naselja je na veoma simpatičan način, velikom transparentom uputila riječi zahvale Mustafi Lepirici, predjsedniku Savjeta MZ-a koji je prema njihovom mišljenju jedan od najzaslužnijih za uspješnu realizaciju ovog projekta.


Informacije:  Općina Ključ


Izuzetna pomoć
za novorođene
blizance porodice
Zukić

 

     Općina Ključ nastavlja sa provođenjem programa dodjele izuzetne pomoći poro- diljama za svako novorođeno dijete sa prebivalištem na području općine. Tim povo- dom Općinski načelnik mr. Osman ćeha- jić u četvrtak je posjetio sretnu porodicu Zukić i uručio im pomoć u iznosu od 1000 KM.
     Novorođene blizance dječaka Adisa i djevojčicu Ajlu zajedno sa načelnikom posjetila je i direktorica Centra za socijalni rad. Radost roditelja Adisa i Edine upotpunila je posjeta općinske delegacije i pomoć koja im je ukazana u trenutku i vremenu kada im je najpotrebnija. Općinska pomoć porodiljama usvojena je od strane Općinskog vijeća kao izuzetna pomoć porodiljama u trenutku kada im je ona najpotrebnija i kao doprinos popravku nataliteta.

     Općina Ključ jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koje pružaju ovaj vid pomoći mladim majkama. Mladi brači par Zukić veoma je zahvalan i iznenađen ovim lijepim gestom od strane općine Ključ, ali ipak najveću radost donio im je dobitak kćerke i sina.


Doček jeseni u vrtiću „Ljiljan“

 

     Dječiji vrtić "Ljiljan" Ključ svake godine krajem oktobra u dvorištu vrtića organizuje pravi mali festival u čast dolaska jeseni. Ovogodišnja Kestenijada oduševila je sve prisutne. Dok su mališani obučeni u razdragane kostime ukrašene požutjelim lišćem kestena pjevali i igrali se, osoblje vrtića je kuhalo kesten u velikom kazanu postavljenom u dvorištu. Razdragana dječija pjesma te okus i miris prženog kestena privukli su veliki broj građana, koji su pored degustacije uživali i u sportskim takmiče- njima najmlađih Kjučana. Takmičenje mališana u disciplinama „trčanje u džakovima“ i "potezenje konopca" izazvalo je najveće oduševljenje posjetitelja koji su ih tom prilikom bodrili velikim aplauzima.
     Ovoj simpatičnoj manifestaciji prisustvovao je i Općinski načelnik mr. Osman ćehajić koji je za sve polaznike "Ljiljana" kao znak pažnje obezbijedio raznovrsne slatkiše.

     Mr. ćehajić je uposlenicima vrtića čestitao na dobroj organizaciji Kestenijade i dao svoju podršku ovoj već tradicionalnoj manifestaciji. Kestenijada je kao i svake godine do sada izmamila brojne Ključane ispred vrtića Ljiljan smještenog na glavnoj ulici grada koja se svake jeseni okupa u kestenovom lišću i plodovima jer se duž nje nalazi aleja kestenovih stabala.

   Ključ, 16.  oktobar 2009


Predstavljen Inicijativni odbor A-SDA Ključ

     Stranka demokratske aktivnosti u četvrtak je zvanično potvrdila svoje djelovanje na području općine Ključ. Tom prilikom su svečeno otvorene prostorije A-SDA i proglašeni članovi Inicijativnog odbora stranke. Inicijativni odbor za sada će dijelovati u sastavu od 12 članova sa mogućnošću njegovog proširenja u narednom periodu. Zvaničnom predstavljanju Stranke demokratske aktivnosti prisustvovali su i generalni sekretar Admir Hadžipašić, te član rukovodstva ove stranke Nermin Ogrešević.
     - Inicijativni odbor je legitimni organ stranke koji će u kontinuitetu raditi na pripremama za osnivačku skupštinu A-SDA Ključ koja će se održati 31. oktobra ove godine kada će i zvanično biti predstavljeni članovi stranke - kazao je Fikret Bajrić, predsjednik Inicijativnog odbora A-SDA Ključ.


Informacije:  Općina Ključ


Tim iz BiH
daleko prednjači
ispred timova
iz drugih zemalja

 

     U periodu od 05. do 09.10.2009. godine, u Kopenhagenu u Danskoj, održan je Profesionalni seminar BILC-a (Bureau for International Language Co-ordination) na temu „Edukacija i testiranje engleskog jezika u 21. vijeku“.
     Tokom seminara, šef delegacije OS BiH i nas Ključanin, major Edin Bajramović, održao je sastanak sa brigadnim generalom Gian- franco Di Luzio-om, koji je novi komandant italijanske Škole stranih jezika za oficire u Peruđi, sa kojom naš tim ima dobru saradnju. Tom prilikom, komandant Škole je izrazio želju za nastavak saradnje u oblasti testiranje engleskog jezika između STANAG tima OS BiH i italijanske Škole u Peruđi. Na seminaru su učestvovale delegacije iz 48 zemalja, među kojima i delegacija iz Bosne i Hercegovine.

    STANAG tim OS BiH je održao zapaženu prezentaciju u izvedbi majora Baja Rogana na temu „Upotreba tehnologije u izradi testova“ nakon koje je konstantovano da STANAG tim iz BiH daleko prednjači ispred timova iz drugih zemalja, kako u pogledu kvalitete testova tako i u pogledu upotrebe digitalne tehnologije. Tako je od BiH STANAG tima tokom seminara u više navrata tražena pomoć u radu od strane timova iz drugih zemalja. Naš tim je izrazio spremnost da, uz koordinaciju BILC-a kao savjetodavnog tijela NATO-u po pitanju stranih jezika, pomogne tim zemljama u bliskoj budućnosti.
     Uzimajući u obzir status i ugled koji STANAG tim OS BiH ima u svijetu, predsjednik BILC-a dr. Richard Monaghan i sekretar BILC-a gđa Julie Dubeau su izrazili želju da se tokom 2010. godine u Bosni i Hercegovini održi Profesionalni seminar ovakvog tima gdje bi STANAG tim OS BiH, uz podršku BILC-a i NATO-a, bio domaćin seminara.


IV likovna kolonija

"Stari grad“ Ključ"

 

     U nedjelju je u prostorijama Centra za kulturu i obrazovanje održana IV likovna kolonija „Stari grad“ Ključ na kojoj je učešće uzelo oko dvadeset umjetnika sa područja cijelog USK-a.
     Ovogodišnja manifestacija zbog lošijih vremenskih prilika nije mogla biti održana na izvoru rijeke Sanice i kompleksu Starog Grada već je upriličena u zatvorenom prostoru Centra, međutim to nije spriječilo slikare u njihovom umjetničkom stvaranju. Prema riječima pred- sjednika ključkog Udruženja likovnih umjetnika Šefika Mršića svi umjetnici koji su i ranije dolazili na koloniju odazvali su se i ove godine što govori o činjenici da Ključ i ovaj kraj uopće obiluje pri- rodnim ljepotama koje su neiscrpan izvor inspiracije umjetnicima.

     Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika USK-a Ahmet Ibukić i Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić, koji je ujedno i otvorio ovogodišnju koloniju. Organizacijom likovne kolonije Ključ 2009 nastoji se promovisati i afirmisati prije svega umjetnost ali i prirodne ljepote ovog kraja te rad mladih umjetnika, koji su tokom manifestacije imali priliku da uče od eminentnih imena umjetničke scene USK-a. Radovi nastali tokom jednodnevnog druženja umjetnika u Ključu bit će u izloženi u holu Doma Kulture u sklopu izložbeno-prodajne prezentacija Udruženje likovnih umjetnika USK-a.Informacije:  Općina Ključ           

Obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je naša draga
Nađa (Omanović) Vučkić
preselila na ahiret uslijed teške i kratke bolesti
dana 11.10.2009 u 55-toj godini života.
Dženaza polazi u srijedu 14.10.2009 godine poslije ikindije-namaza u 15,40 sati isped kuće žalosti
Ul. Kulina Bana 28a Ključ. Ukop će se obaviti na gradskom mezarju Ključ.

  Ozalošćena porodica Vučkić:
  Suprug Esad, kćerke Sanela i Indira, unuk Kenan i unuka Sarah,
  zetovi Elvir i Almir, braća Aziz i Ferid, sestre Zifa, Senija, Radija i Paša
   sa porodicama kao i ostala mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji


   Ključ, 12.  oktobar 2009
NK „Ključ“ - NK „Podgrmeč“


     Na stadionu Pod Lubicom u subotu je odigrana prvenstvena utakmica II lige Zapad FBiH između NK „Ključa“ i NK „Podgrmeča“ iz Sanskog Mosta. Iako su naši nogometaši pokazali sjajnu igru, prvo poluvrijeme završeno je bez golova. Prekretnicu cijelog meča donosi prekršaj domaćina u drugom poluvremenu nad igračem gostiju koji iz slobodnog udarca postižu pogodak. Do kraja utakmice više nije bilo pogodaka niti većih uzbuđenja tako da je i konačni rezultat ostao 0:1.
     Sljedeću utakmicu ključani igraju naredni vikend protiv ekipe „Radnik“ iz Donjeg Vakufa.


Informacije:  Općina Ključ


Prva utakmica naših prvologašica na domaćem terenu

 

     U sklopu drugog kola I lige FBIH za odbojkašice u nedjelju su članice našeg ŽOK-a odigrale prvu utakmicu na svom parketu protiv ekipe iz Lukavaca. Svi članovi Uprave kao i cijela ekipa ušli su u ovu utakmici sa velikim očekivanjima i jakom voljom za pobjedom. Iako su nakon prvog set ključanke pokazale izuzetnu igru i povela sa 1:0 u nastavku meča gostujuća ekipa uspjela je izjednačiti rezultat. Naše odboj- kašice u trećem setu izuzetno dobrom igrom ponovo preuzimaju vodstvo i u tom trenutko svi su bili sigurni u njihovu pobjedu. Međutim početkom 4 seta dolazi do pada koncentracije kod mladih ključanki koju su iskoristile cure iz Lukavca te ponovo izjednačile rezultat.

     U odlučujućem petom setu ključke odbojkašice, iako sa puno borbe, nisu uspjele da se vrate u igru tako da je i ovaj set u svoju korist odlučio ŽOK Lukavac odnijevši konačnu pobjedu od 3:2. Sljedeću utakmice ŽOK Ključ igra na gostovanju u Bihaću.Informacije:  Općina Ključ           

   Ključ, 9.  oktobar 2009
Lokalna zajednica zabrinuta zbog stanja u školstvu


     Povodom trenutne situacije u srednjem i osnovnom obrazovanju na području kantona Općinski načelnik mr. Osman Ćehajić danas je upriličio sastanak sa predstavnicima Sindikata i direktorima srednje i osnovnih škola sa područja općine Ključ. Cilj ovog sastanak, kojeg su inicirali Predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, bio je dati doprinos na razješavanju ovog problema koji iako je školstvo na kantonalnom nivou uveliko utječe i na lokalnu zajednicu samom činjenicom da je obustavljen nastavni proces. Tokom sastanka predstavnici Sindikata istakli su da se njihovi zahtjevi upućeni Vladi samo jednim dijelom odnose na lične dohodke dok se gro zahtjeva tiče poboljšanja vaspitno-obrazovnog procesa uopće.
     Prosvjetari su izrazili žestoko nezadovoljstvo dosadašnjim tokom pregovora te imaju jedinstven stav da što prije treba pristupiti prvazilaženju ove vandredne situacije što je po njima jedino moguće postići kvalitetnim pregovorima i uzajamnim ustupcima. Općina Ključ spremna je staviti sve svoje resurse na raspolaganje u cilju što skorijeg iznalaženja rješenja jer djeca i njihove potrebe su prioritet i obaveza svih nas je da brinemo o njima – poručeno je na kraju sastanka.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 9.  oktobar 2009
XI sjednica Općinskog vijeća


     XI sjednica Općinskog vijeća općine Ključ protekla je u znaku burnih rasprava i polemike o Odluci o izmjenama i dopunama budžeta općine Ključ za 2009. godinu. Na samom početku sjednice vijećnici su iznijeli svoje nezadovoljstvo pripremom Odluke te su insistirali da se predloženi materijal vrati na doradu i dopunu. S obzirom na postojeću ekonomsku krizu i slabije punjenje budžeta, u ponuđenom rebalansu vršne su određene uštede koje ipak prema mišljanju vijećnika nisu bili zadovoljavajuće.
     Predsjednik kluba vijećnika SDA Ključ Ahmet Egrlić i klub ove stranke insistirao je na ravnomjernom smanjenju gratnova svim korisnicima kao i na činjenici da se bez obzira na lošije punjenje budžeta ne smiju umanjivati sredstva predviđena za prevoz učenika. Vijećnici su obavezali Općinske službe da u roku od sedam dana izvrše doradu i dopunu rebalansa uzimajući u obzir navedene zahtjeve kako bi se materijal ponovo razmatrao na sjednici Vijeća zakazanoj za slijedeći četvrtak.
     Tokom sjednice prihvaćen je Izvještaj o aktivnostima Općinskog načelnika u protekla tri mjeseca koji su vjećnici ocijenili kao pozitivan i dali mu svoju podršku. Mr Ćehajić je između ostalog istakao izradu Socijalne karte općine Ključ koja se nalazi u podmakloj fazi, realizaciju raznih infrastrukturnih projekata kao i pregovore sa stranim investitorima vezano za ulaganje u općinu.
    Vijećnici su usvojili i Odluku o pokretanju aktivnosti za prelazak na trezorsko poslovanje koji bi omogućila efikasniji rad Organa uprave kao i Informaciju o stanju i unapređenju životne sredine u općini. U završnom dijelu sjednice usvojena je i Informacija o sanitarnim pregledima životnih namirnica na području općine Ključ te Informacija o uspjehu i vladanju učenika osnovnih i srednjih škola.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 7.  oktobar 2009


Pjesmom i osmjesima pokušali da skrenu pažnju na brigu o djeci


Vrtić "Ljiljan" obilježio “Dječiju nedjelju”


     Polaznici ključkog vrtića “Ljiljan” danas su simboličnim defileom glavnom gradskom ulicom obilježili “Dječiju nedjelju”. Kroz pjesmu i osmjehe mališani su noseći transparente, koji govore o dječijim pravima, miru i toleranciji pokušali da skrenu pažnju društvene zajednice na važnost brige o djeci. Današnjom akcijom ključki mališani su svojim sugrađanima poslali jasne poruke da tolerancija zaustavlja nasilje kao i da je mir u dječijim rukama. Inače već tradicionalno u cijelom svijetu prva sedmica mjeseca oktobra posvećena je obilježavanju “Dječije nedjelje” s ciljem promocije i zaštite dječijih prava.
     Ova sedmica je idealne prilika da se sagledaju rezultati u dosadašnjoj brizi društva za njegove najmlađe članove, da se pokrenu nove aktivnosti u koristi i za dobrobit djece, a sve radi zadovoljavanja njihovih osnovnih potreba i poštivanja prava, koja su regulirana Konvencijom UN-a o pravima djeteta iz 1990. godine.


Informacije:  Općina Ključ

   Ključ, 6.  oktobar 2009
Stambeno zbrinjavanje Roma


     U Kabinetu Općinskog načelnika općine Ključ jučer je održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vijeća Roma Federacije BiH te Saveza Roma Republike Srpske na kojem su razmatrane mogućnosti rješavanja problema Roma sa područje općine. Stambeno zbrinjavanje i sanacija objekata je istaknut kao prioritet jer je Vijeće ministra za ovu oblast odobrilo znatan dio novčanih sredstva. U vezi sa tim Općina Ključ je ovom ministarstvu aplicirala sa projektom "Stambeno zbrinjavanje Roma", te će najvjerovatnije biti odobren dio sredstava za njegovu realizaciju, jer je projekat ušao u uži krug kandidata.
     Na današnjem sastanku istaknuto je da je ova prva faza u finansiranju ovakvih projekata te se prema riječima Salihe Đuderija, predstavnice državnog ministarstva u narednom periodu očekuje više sredstava za ovu namjenu kako sa državnog nivoa tako i iz međunarodnih fondova. Općinski načelnik općine Ključ mr. Osman Ćehajić je istakao da pruža punu podršku realizaciji Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma, te izrazio zahvalnost ministarstvu na zajedničkoj saradnji u realizaciji ovog veoma bitnog projektu.
     Pomogli smo formiranje i registraciju Udruženja Roma "Ponjir" iz Ključa i nosimo samo pozitivna iskustva iz naše dosadašnje saradnje-, kazao je mr. Ćehajić.


Informacije:  Općina Ključ

        

Vaše pismo...

Dobili smo i poruku gosp. Lazara Karanovića koji preko
našeg site traži svoje nekadašnje prijatelje i komšije. Objavljujemo kompletan tekst njegove poruke.

Poštovani,
Voleo bih da ovim putem dodjem do svojih prijatelja iz detinjstva,sa kojim sam generacija 1968 a išao u 1.i 2.razred Osnovne škole u Ključu:
1. Zečević Zlatan
2. Amir (od oca Šerifa) zvani Čaruga
3. Takodje moje drage komšije Medići iz nebodera (FADIL,AZRA I ENVER)
Ako je to moguće, bilo bi mi izuzetno drago da mi date neki kontakt telefon i sl.
Lazar Karanović,
Vrcin,Grocka, Beograd
tel+38163546434

Pozdrav i hvala najljepša.
   

   Ključ, 4.  oktobar 2009

Prezentacije domaćih proizvoda i tradicionalnih jela ovog kraja" Pekmezijada 2009 "


     U Sanici je u subotu održana manifestacija “Pekmezijada” 2009 koju već tradicionalno organizuju vrijedne žene Saničke doline uz pomoć nevladine organizacije “ključ budućnosti”. Pekmezijada se održava već niz godina i prepoznatljiva je po promociji zdrave hrane, prirodnih i ljudskih resursa, tradicije i kulture ključkog kraja. Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja je održana, na ekološkom platou pored mosta na rijeci Sanica, izložen je do sada najveći asortiman proizvoda sastavljen od raznih vrsta džemova, mermalada, ajvara, salata, sokova i sirupa te sireva i kajmaka.


     Ovog subotnjeg dana za posjetioce Sanice, pored prezentacije kvalitetnih domaćih proizvoda i tradicionalnih jela ovog kraja, upriličeni su i nastupi kulturno – umjetničkih društava. Osim što se uživalo u dobrom druženju, pjesmi i muzici gosti Pekmezijade su imali i priliku da probaju ili kupe pri- rodne proizvode, proizvedene od netre- tiranog voća i povrća, kao i šumskih plodova sa čistih padina Grmeča. Inače manifestacija raste iz godine u godinu, a proizvodi iz domaće Saničke kuhinje, već su poznati nadaleko.


Informacije:  Općina Ključ

 


Otvoren vodovod u Šljivarima

 

          U mjesnoj zajednici Donja Sanica, naselje Šljivari u četvrtak je svečano otvoren rekonstruisani vodovod. Uz prisustvo brojnih mještana korisnika vodovoda, izvođača radova te pred- stavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Ključ svečanu vrpcu su presjekli i prvu vodu iz novoobnovljenog vodovoda zahvatili i probali općinski načelnik mr. Osman Ćehajić i direktorica Javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Ključ koji je i bio izvođač radova na ovom projektu. Rekonstrukciju vodovoda kojim će biti obezbijeđeno uredno snabdijevanje vodom velikog dijela mjesne zajednice, prije svega Šljivara i okolnih zaseoka zajedničkim snagama i naporima su isfinasirali mještani i općina Ključ. Tokom obraćanja naglašena je važnost realizacije ovakvih projekata kojima se zadovoljavaju elementarne ljudske potrebe.
          „Voda je život“ i upravo iz tog razloga lokalna vlast je bila odlučna da se ovaj vodovod obnovi i stavi u funkciju. Ovo je za nas veoma bitan projekat, posebno za mještane ovih naselja. Općina Ključ će uprkos krizi i recesiji koja nas je zadesila nastojati da što kvalitetnije odgovori potrebama građana, naročito kad su ovako važni projekti u pitanju, istakao je tom prilikom Općinski načelnik.

Općina Ključ


 Prodajna izložba rukotvorina

"Druženjem suzbijmo stigmu"

 

     U ključkom Centru za mentalno zdravlje održana je prodajna izložba rukotvorina te druženje pod sloganom "Druženjem suzbijmo stigmu". Pored uposlenika i klijenata Centra, izložba je bila posjećena i od strane sugrađana kao i predstavnika gradskih ustanova, te predstavnici bolnica iz Bosanskog Petrovca, Bihaća i drugih gradova USK-a. Centar za mentalno zdravlje Ključ svake godine priredi ovakv druženje, čime se želi skrenuti veća pažnja na osobe koje su zbog psihičkih ili tjelesnih smetnji često na marginama društvenih zbivanja, njihovu socijalizaciju ali isto tako i na aktivnosti koje se provode u Centru.
     Sam Centar djeluje od 2004. godine a njihov donator i osnivač je Italijanska vlada. Godišnje kroz ovu ustanovu prođe, ili pomoć zatraži oko 3.600 pacijenata a najčešći slučajevi sa kojima se susreću zaposleni u Centru su psihoze, poremećaji raspoloženja, poreme- ćaji ličnosti, poremećaji ponašanja koji se obično dijagnosticiraju u ranoj mladosti te poremećaj pona- šanja prouzročen zloupotrebom psiho-aktivnih supstanci.

 
 


Informacije:  Radio Ključ           

   Ključ, 2.  oktobar 2009

Samo u BiH zaštitom autorskih prava bave se privatne agencijeMediji i zaštita autorskih prava


     U Bosanskoj Krupi održan je sastanak predstavnika elektronskih medija s područja Unsko – sanskog kantona. Povod sastanku bila je obaveza ovih medija prema RAK-u (Regulatornoj agenciji za komunikacije) kojom svi elektronski mediji, kako bi i dalje mogli imati uredne dozvole za rad, moraju imati potpisan ugovor sa nekom od agencija o poštivanju i zaštiti autorskih i izvođačkih prava. Malo koji od medija u BiH do sada je uopće plaćao naknadu za zaštitu autorskih prava, a za predstavnike medija s prostora USK-a to ne bi bio problem da u ovoj državi stvari nisu naopako postavljene pa tako i u ovoj oblasti.     Naime, svega dvije i to privatne agencije u BiH bave se zaštitom autorskih prava te same određuju visinu iznosa koji će biti uplaćivan. Pored toga ni mnogi najpoznatiji autori u BiH ne podržavaju niti surađuju sa ovim agencijama, koje bi prema mišljenju svih trebala biti državna agencija kao što je to slučaj i u susjednim državama. Samim tim, kantonalni mediji zauzeli su jedinstven stav i odlučili su održati sastanke sa predstavnicima agencija na kojem bi trebalo i njih da se pita za visinu naknade. Pored ovog razgovarano je još i u stanju iz oblasti medija i informiranja građana na prostoru Kantona, međusobnoj podršci i potrebi za redovnim održavanjem sličnih sastanaka a sa ovog skupa najvljeno je i skoro formiranje udruženja novinara USK-a.


Informacije:  Radio Ključ

 


Protestno okupljanje zaposlenih u školama

 

          Nastavlja se štrajk sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odbora USK-a. Tim povodom, Sindikat najavljuje protestno okupljanje zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Protesti će se održati 5. oktobra, na Dan učitelja, ispred zgrade Vlade USK-a u 10 sati svih zaposlenih u obrazovanju. Oko dvijestotine uposlenih u ključkim osnovnim i srednjim školama učestvovaće u protestima. Razlog okup- ljanja zaposlenih u obrazovanju su nezadovoljstvo povodom nerješavanja njihovih zahtjeva od strane Vlade USK-a.

          A pored štrajka, osnovnim školama Ključ, Sanica, Velagići te policijskoj stanici Ključ donirana je vrijedna donacija od strane Norveške humanitarne organizacije Sandens Dubrovnik Group. Njima je dodijeljeno pet velikih kopir aparata, 64 računarskih dijelova, šest televizora, četiri table, osam bicikala i četiri – pet kompleta za učionice stolova i stolica te kancelarijski pribor i boje.

Radio Ključ


 
  Ključ, 2  oktobar 2009


Izbor ljekara porodične medicine

 

     Ključki Dom zdravlja ovih dana intenzivno provodi registraciju pacijenata, odnosno, kod građana izbor za ljekara porodične medicine za predstojeću 2010. godinu. Aktivnosti oko registracije vrše se kako po mjesnim zajednicama tako i direktno u Domu zdravlja za sva lica bilo da posjeduju ili ne zdravstveno osiguranje. Sam rok za odabir ljekara prolongiran je do kraja oktobra mjeseca.
     Centar za mentalno zdravlje, koji djeluje u okviru Doma zdravlja Ključ, tačnije, klijenti i uposlenici u petak će prirediti druženje i prodajnu izložbu radova pod nazivom "Druženjem suzbijmo stigmu", kako bi ovim činom posjetiocima skrenuli pažnju na osobe koje su zbog psihičkih ili tjelesnih smetnji često na marginama društvenih zbivanja.

Informacije:  Radio Ključ
PROJEKAT DOBRE VLADAVINE U KLJUČU

 

     Unija za održivi povratak i integraciju BiH na čelu sa gospodjom Merhunisom Zukić održala je jučer u Ključu radni sastanak na temu "Održivi povratak – jačanje lokalnih zajednica u saradnji sa nevladinim organiza- cijama". Ovom sastanku prisus- tvovali su, pored lokalnih vlasti opština Jajca, Ribnika i Ključa i nevladinog sektora ovih općina i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te predstavnici kantonalnih i entitet- skih ministarstava za izbjeglice i raseljene osobe. Ova Unija u suradnji sa nadležnim ministar- stvom sprovodi projekt "Kompo- nenta civilnog društva unutar projekta Dobre vadavine" u pomenute tri opštine koje imaju za cilj promociju dobre vladavine i intenzivno uključivanje civilnog društva u sve segmente rada i djelovanja odabranih triju opština.

     I pored značajnog ulaganja u obnovu ratom razrušenih domaćinstava, na područjima ovih opština, do strane ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici lokalnih vlasti ovom prilikom istakli su kako najveći problem održivom povratku predstavlja nezaposlenost a u čemu veliki značaj i ulogu može odigrati upravo nevladin sektor.


Informacije:  Radio Ključ

  Ključ, 1  oktobar 2009


Generalni štrajk u školama


Sindikat traži da se teret recesije prebaci na najdirektnije njene uzročnike, Vladu i parlamentarce.

     Kako na području Kantona, tako i u općini Ključ, prosvjetni radnici osnovnog i srednjeg obrazovanja do utorka su stupili u generalni štrajk.

 

     Nastava je obustavljena u tri osnovne i Sred- njoj mješovitoj školi a u saopćenju općinskog odbora sindikata upućenog roditeljima, Sindikat sažaljenjem obavještava da su svjesni štetnosti i posljedica prekida nastavnog procesa ali i da ovo nije njihov izbor i volja, nego su na štrajk natjerani dugogodišnjom indolentnošću i ignorantskim odnosom zakonodavne i izvršne vlasti Kantona prema obrazovanju. Pored zahtjeva Vladi da usvoji normativna akta iz oblasti obrazovanja, te da udovolji zahtjevima u pogledu plaća i drugih naknada do Vlade traže i da teret recesije prebaci na najdirektnije njene uzročnike, Vladu i parlamentarce.

Informacije:  Radio Ključ 

Pekmezijada!


      Cijenjeni sugradjani!
      I ove godine kao i prethodnih, vrijedne žene Saničke doline na čelu s gospodjom Enisom Omanović organiziraju Saničku pekmezijadu, manifestaciju koja je postala poznata u regionu i na koju smo izuzetno ponosni...

foto: ARHIVA

      Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da u subotu, 03.10.2009. od 10:00 sati svojim prisustvom uveličaju ovaj dogadjaj, a ujedno i iskoriste priliku da kušaju ili pak kupe prirodne proizvode, proizvedene od netretiranog voća i povrća kao i šumskih plodova sa čistih padina Grmeča.

D O B R O D O Š L I


Info Centar Sanica

 
LUTAJUĆI INTERNETOM MOŽE SE PRONAĆI MNOŠTVO INFORMACIJA, DOKUMENATA I FOTOGRAFIJA KOJE SU O NAŠIM KRAJEVIMA NAPRAVILI ONI KOJI SU KROZ NJIH PROLAZILI. ZA OKO MI JE ZAPALA OVA PRELIJEPA FOTOGRAFIJA BICIKLISTIČKE STAZE U SANICI NAPRAVLJENE NA TRASI NEKADAŠNJEG VOZA "ĆIRE".


DA BI SE VRATITLI OPET NA ARHIVU KLIKNITE OVDJE

 

Copyright by Filips Web Design & Ključ Info Team - 2004.         -->        All rights reserved.    Powered by freebih.com network